農耕記 - 一次超乎想像的湖南土菜之旅作為一家以經營湖南土菜為特色的深圳餐廳,農耕記可謂令人嘆為觀止。由中國烹飪大師馮國華主理,農耕記不僅在食材選擇及烹飪工藝上堅持卓越,更把湖湘文化融入每一道菜式之中1. 茶油土芹菜炒黃牛:這道菜令人驚喜的不止是其出眾的口味,更有著細膩到位的烹飪功夫。芹菜鮮嫩爽口,與滑嫩多汁的黃牛肉絲相得益彰,而獨特的茶油香更為這道菜增添一層天然的清香。這種清淡卻不失滋味的口感實在難能可貴,難怪會深受湖南鄉親們的青睞。2. 經典酸菜鱸魚: 這道經典湖南菜式絕對是農耕記的招牌之作。鱸魚肉質鮮嫩,配以酸菜的爽脆口感,再加上湖南特有的辣味,構成了一個美味至極的組合。每一口都能讓味蕾得到完美的滿足,絕對是一道令人難忘的湖南味道。3. 招牌檸檬茶 - 超大杯1L裝: 如果說前菜和主菜給人耳目一新的感覺,那這款招牌檸檬茶無疑讓人大飽口福。超大1L的分量,加上鮮甜爽口的檸檬汁,讓人在享受湖南美食之餘,也能徹底解渴,簡直是完美配搭。用餐環境整潔舒適,裝潢充滿湖南特色,處處洋溢著濃郁的鄉村氣息。除此之外,服務人員也十分周到,不僅對菜單了若指掌,還能提供貼心建議,確保客人能盡情享受湖南風
農耕記 - 一次超乎想像的湖南土菜之旅

1. 茶油土芹菜炒黃牛:

2. 經典酸菜鱸魚:

3. 招牌檸檬茶 - 超大杯1L裝:

用餐環境整潔舒適,裝潢充滿湖南特色,處處洋溢著濃郁的鄉村氣息。除此之外,服務人員也十分周到,不僅對菜單了若指掌,還能提供貼心建議,確保客人能盡情享受湖南風情。可以說,這裡不論在食物還是體驗方面,都能帶給人難忘的用餐體驗。相信每一位食客,都能在這裡找到屬於自己的湖南記憶。
4天前 0 瀏覽
-今日lunch同朋友黎試下黃埔新開既呢間湖南菜❤️番大陸個時成日都見到 但都冇機會試下😏一入到間舖就好友返咗大陸既感覺😎 裝修格局都幾好似🙂同埋lunch都幾full一下😝 鄉裡蒸扣肉💰$98啲五花肉蒸至軟嫩入味 肉質肥而不膩 😳一絲絲嘅酸菜 完全中和咗肉嘅厚重感😆攞黎送飯食真係岩晒 岩晒重口味人士ar🤤經典酸菜鱸魚💰$168 魚肉肥美又細膩 煮得正好😆既唔乾又唔生 咬落口中嘅時候彈牙彈牙😏仲要係勁滑🥰 超好味!酸鹹味剛剛好 份量又足夠😋蒜蓉空心菜💰$58蒜蓉調味剛好 空心菜清新脆爽☺️入口齒頰生香 絕對唔會overcook搞到老晒😎又健康 份量又巨多 多到嚇親我地一上枱個時🤣松茸土雞湯💰$48湯頭鮮美醇厚 勁足料🥳包含松茸嘅天然香氣 雞肉又嫩又滑🙂仲有啲豬肉一齊煲 啲肉味好甜😇整體嚟講 呢間餐廳嘅食物都好有特色😝份量全部都係巨量級 真係食唔晒😂😂再加埋舒適寬敞嘅環境同親切周到嘅服務,性價比超高,絕對值得一試!👍😋農耕記 湖南土菜📍紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
今日lunch同朋友黎試下黃埔新開既呢間湖南菜❤️

攞黎送飯食真係岩晒 岩晒重口味人士ar🤤

經典酸菜鱸魚💰$168
魚肉肥美又細膩 煮得正好😆
既唔乾又唔生 咬落口中嘅時候彈牙彈牙😏
仲要係勁滑🥰 超好味!
酸鹹味剛剛好 份量又足夠😋

整體嚟講 呢間餐廳嘅食物都好有特色😝
份量全部都係巨量級 真係食唔晒😂😂

農耕記 湖南土菜
📍紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
主打湖南地道嘅農家菜進軍香港,而家唔使去深圳都已經可以食到了😋 大部分身材都來自湖南,為嘅就係將原汁原味嘅特色菜呈獻俾大家😋 全部小菜都餸飯一流,滿滿嘅湖南之旅回憶都擁晒出嚟😤1️⃣鹹蛋黃燒賣🥚差少少俾個樣呃咗,一個個都好似小籠包嘅樣🤣同平時食開嘅燒賣唔同,呢款燒賣主要係糯米,中間有鹹蛋黃,面出面嘅皮就好似紙咁薄,口感軟糯同時帶有鹹香味😳2️⃣招牌蝴蝶魚🐟呢到嘅蝴蝶魚無骨嫁,份量都唔少嫁,而且有辣有唔辣,任君選擇🫣 食落肉質好爽脆,彈牙又鮮甜,老幼都啱食😚 我就嗌咗小辣,有齊蔥同辣椒,望落食慾大增👅3️⃣辣炒雞雜🐥極大兜嘅炒雞雜🤪 切碎咗嘅雞雜,加埋酸辣豆角同辣椒我等嘅配料一齊炒,真係好入味🤤 雖然辣,但係都忍唔住一啖接一啖食😚4️⃣ 小炒豬肝🐖好惹味嘅小炒豬肝,太濃郁啦😋 我覺得份量一啲都唔少,好似食極都仲有咁,好抵食😍 配埋飯食一流🥰5️⃣ 霸氣玉油柑🌱1ʟ極大杯,入口清涼有回甘,好清甜🤪6️⃣ 滿杯維ᴄ橙🍊霸王杯嘅橙汁,係滿滿嘅維他命ᴄ😳 唔會太甜啱啱好😋P.S. 佢哋積分仲可以當錢洗🤣🤣

1️⃣鹹蛋黃燒賣🥚
鹹蛋黃燒賣

差少少俾個樣呃咗,一個個都好似小籠包嘅樣🤣

2️⃣招牌蝴蝶魚🐟

小炒豬肝

5️⃣ 霸氣玉油柑🌱
1ʟ極大杯,入口清涼有回甘,好清甜🤪

6️⃣ 滿杯維ᴄ橙🍊
霸王杯嘅橙汁,係滿滿嘅維他命ᴄ😳 唔會太甜啱啱好😋

P.S. 佢哋積分仲可以當錢洗🤣🤣
招牌蝴蝶魚
辣炒雞雜
小炒豬肝
  • 滿杯維C橙
5天前 0 瀏覽
真係同一個商場,呢度六點半後都已經坐🈵好彩我係五點入座🤣環境同國內一樣,空間好大而且每張枱之間好寬闊 👍🏽 場內店員都唔小要服務既時候都會好快過嚟幫手,而且職員都好nice 二個人叫咗四樣野食 茶油土芹菜炒黃牛肉 到店必吃和牛肉,我都叫咗份,牛肉新鮮,下飯菜配個飯👍🏽👍🏽魚湯白豆腐 - 香港好小食到咁滑嘅豆腐 😱😱😱小炒豬肝 -廚師功力幾好 豬肝煮到剛剛好,唔會乾,而且落咗好多蔥,好香口小辣惹味老麵花卷 - 鬆軟及煙煙韌韌同時都帶,而花卷帶要小甜
真係同一個商場,呢度六點半後都已經坐🈵
好彩我係五點入座🤣環境同國內一樣,空間好大
而且每張枱之間好寬闊 👍🏽 場內店員都唔小
要服務既時候都會好快過嚟幫手,而且職員都好nice

二個人叫咗四樣野食

茶油土芹菜炒黃牛肉
到店必吃和牛肉,我都叫咗份,牛肉新鮮,下飯菜配個飯👍🏽👍🏽

魚湯白豆腐 - 香港好小食到咁滑嘅豆腐 😱😱😱

老麵花卷 - 鬆軟及煙煙韌韌同時都帶,而花卷帶要小甜
服務極差 上菜奇慢 味道極鹹但唔好味第一。不負責任問心佢有冇海鮮 韭菜 佢話唔一定我話敏感 可唔可以check 佢話敏感就一定冇第二。發脾氣 態度差問佢拎餐具 佢極大力 推跌餐具第三。廣東話唔friendly用廣東話落單好似聽唔明送菜聽唔明第四。食物好鹹得黎 唔好味 好油 重道味
服務極差 上菜奇慢 味道極鹹但唔好味

第一。不負責任
問心佢有冇海鮮 韭菜
佢話唔一定
我話敏感 可唔可以check
佢話敏感就一定冇

第二。發脾氣 態度差
問佢拎餐具 佢極大力 推跌餐具

第三。廣東話唔friendly
用廣東話落單好似聽唔明
送菜聽唔明

第四。食物好鹹得黎 唔好味
好油 重道味

5天前 0 瀏覽
呢間由內地攻港嘅餐廳最近開咗幾間分店,今次去咗黃埔天地嘅分店,環境寬敞舒適,菜式份量非常大,適合幾個人share,多啲人一齊食可以試多啲唔同嘅菜式🥰.非常推薦魚湯豆腐,豆腐嫩滑入味,魚湯味道鮮甜!鮑魚辣椒小炒肉非常惹味,送飯一流,鮑魚軟冧,肉塊好入味👍🏻👍🏻👍🏻脆炸小酥肉口感非常鬆脆,調味唔錯🫶🏻🫶🏻🫶🏻.最後甜品點了冰糖燉雪梨,甜度適中,非常滋潤❤️❤️❤️.📍 農耕記 湖南土菜 (黃埔天地) (紅磡)紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
最後甜品點了冰糖燉雪梨,甜度適中,非常滋潤❤️❤️❤️
📍 農耕記 湖南土菜 (黃埔天地) (紅磡)
紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
2024-05-21 0 瀏覽
最近黃埔花園開咗啲內地超出名嘅餐廳,全部都多人,我同朋友今次就決定試吓湖南土菜,講到明話直銷門店有超過100間,聽個名已經覺得好犀利!我哋今日7:30嚟到,剛剛好仲有兩枱未坐滿,餐牌都好多選擇,辣同唔辣都有,更加有啲係期間限定嘅季節野。我地今日唔係太肚餓,所以淨係揀咗幾樣嘢嚟食,但係全部都好好味喎!魚湯白豆腐個魚湯好濃郁,完全係我心目中魚湯應該有嘅味道,不過唔知點解自己喺屋企煲,永遠都整唔到呢隻味,加埋個豆腐超級滑,用嚟中和一下我哋叫咗嘅辣嘢,都幾好。其中一樣我最鍾意嘅魚就係酸菜魚,呢到有經典酸菜鱸魚,份量好多,酸菜好好食,d魚冇骨,食得好方便。擂辣椒皮蛋係我朋友提議話食嘅,個樣幾得意,上到枱原來仲要自己用手中吓佢,又食得又玩得,幾特別!原來茄子同皮蛋都幾夾,有少少醋嘅味道,加埋白糖,都幾開胃!鹹蛋黃燒賣都幾好,鹹蛋味夠重,超大粒!整體嚟講,覺得喺香港都可以食到呢個水準嘅食物,坐得又舒服,以呢個價錢嚟講真係勁抵食!

鹹蛋黃燒賣都幾好,鹹蛋味夠重,超大粒!

今次我地去左黃埔碌齡兼朝聖一間大陸過江龍既湖南菜館,如果有去開深圳玩多數都聽過呢間餐廳,依家開到黎香港唔洗過關食咁好,梗係要試下😛酸辣雞雜($68)雞雜就真係比較少食,算係前菜,所以size唔算大,佢呢個雞雜好惹味,酸辣爽口開胃,仲可以揀少辣少油,就冇咁重口味😋皺皮辣椒炒牛肉($168)呢個牛肉係用一個叫吊龍既部位去做既,大陸既潮汕牛肉火鍋都有呢個部位食,肉質偏嫩,呢個炒牛肉仲用個超大既碗裝,又型份量又多,味道比較似辣子雞,都係可以揀少油🌶️油豆腐燜拆骨肉($128)呢味菜係用砂鍋上,底下開住火去保溫,keep住溫度,油豆腐即係豆卜,索曬d汁勁好味,拆骨肉肥而不膩,對比另外兩款乾食,呢個有汁撈飯食會比較夾🐷呢間湖南菜野食算偏濃味,少油之後岩岩好,價錢幾抵食,唔洗過境有得食都幾好,鐘意食辣既黎食就仲開心😄

酸辣雞雜($68)

皺皮辣椒炒牛肉($168)

油豆腐燜拆骨肉($128)

2024-05-09
2024-05-15 0 瀏覽
農耕記開第一間店ge時候 整個網路上都是打卡照 不愛追熱度所以等熱度散去後才到訪黃埔店在戲院隔離2樓 店舖內開闊 座位間距很大 給人悠閒的吃飯體驗選擇下午茶時間 整間店都無太多客人 也不需要排隊餐單上招牌菜 水煮魚 酸菜魚 辣椒炒農家豬肉etc 通通沒有點今次反而試了餐牌上好小眾的菜式 -  魚湯白豆腐 大碗花菜 手工艾葉糯米 霸氣玉油柑魚湯白豆腐 - 內容真係一碗浸在魚湯中白豆腐,豆腐與市場上不同,口感很明顯濃厚,而且味道完全無添加這道菜完全沒有辣味 適合口味清淡嘅客人大碗花菜 - 花菜是港式湖南餐廳熱門菜式 味道中規中矩。好處是可以根據自己飲食喜好加辣辣度or少油少鹽 or減少不喜歡的食材手工艾葉糯米糍粑 - 趕在春天的尾巴吃到了改良版青團。不會很甜也不會很軟糯,咬下去是滿口淡淡的青草香(超級健康,沒有內餡,但要趁熱食,因為一降低溫度糯米的部分會變硬。霸氣玉油柑 - 很好喝(全餐最驚喜 飲料星人超愛 因為很大杯,一直喝也喝不完最後要講一下服務,這裡喔所有的姊姊都超貼心,一個人來這裡食飯會有家的感覺。下次還要來!
選擇下午茶時間 整間店都無太多客人 也不需要排隊
這道菜完全沒有辣味 適合口味清淡嘅客人

下次還要來!
2024-04-18
2024-05-15 0 瀏覽
🇭🇰農耕記 湖南土菜·鮑魚辣椒炒肉$158 l 招牌辣湖蝶魚$128 l 大碗花菜$68呢間餐廳嘢食都唔錯 不過因為佢係湖南菜 我自己就覺得佢偏油少少 大家記住要嗌少油🫢🫢😂佢個辣椒炒肉都幾惹味 而且入邊超多鮑魚仔 雖然佢地好細粒 但係口感好好😌之後個湖蝶魚都唔錯 佢個魚係超脆 口感好好🐟最後我地仲嗌左個花菜 呢個都惹味🥦·霸氣玉油柑1L $29雖然我哋已經嗌咗小辣 但係佢個辣係會累積上去嘅 食到最後都幾辣🥵佢哋呢度所有嘢飲都係1L嘅 兩個人分啱啱好 好解辣☺️🍋·#rbyeat#rby中菜#rby北角 #rby佐敦 #rby黃大仙 #rby黃埔·📍紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N133-N134號舖📍北角渣華道146-166號嘉威大廈地下6-10號舖📍佐敦佐敦道23號新寶廣場6樓
🇭🇰農耕記 湖南土菜
📍佐敦佐敦道23號新寶廣場6樓
鮑魚辣椒炒肉
招牌辣湖蝶魚
大碗花菜
平時食中菜都係食開川菜、滬菜、上海菜,湖南菜就無試過,行開黃埔天地,留意到依間「農耕記湖南土菜」都幾高人氣,居然座無虛席,店員就叫我同朋友可以喺門口飲杯茶等一等,等咗一陣姐,店員已經好快手執好張枱,我同朋友一行二人都坐到張卡位,環境寬敞舒適,食完辣嘢離開嘅時候可以喺店舖門口拎粒雜錦口味薄荷糖Refresh下個口腔。*此餐廳收取加一服務費。鮑魚辣椒炒肉(單點$158),鮑魚體型迷你,大約有三十多隻,肉質彈牙,食落有少少鮮味,辣椒食落真係辣嘅,會越食越辣,不過辣度仍可接受,瘦肉食落好入味,味道香辣,白木耳口感爽脆。香芋蒸排骨(單點$98),份量多,芋頭口感綿密,味道清甜,排骨肉質肥瘦均勻,味道鹹香。泰國茉莉米飯(兩碗$24),飯粒粒粒分明,口感軟硬適中。糍粑油條(單點$39),糍粑口感軟糯,食落充滿米香,略嫌油條口感軟腍,未能做到甜品口感外脆內軟,配以黑芝麻碎、砂糖食用,味道微甜。招牌檸檬茶(單點$26),味道酸甜,飲落好清爽。茶水(兩位$16),茶包內有紅棗、杞子、桂圓、菊花,茶味濃香,味道甘甜。

*此餐廳收取加一服務費。

泰國茉莉米飯(兩碗$24),飯粒粒粒分明,口感軟硬適中。

招牌檸檬茶(單點$26),味道酸甜,飲落好清爽。

• 招牌檸檬茶
  • 鮑魚辣椒炒肉
  • 香芋蒸排骨
2024-05-14 0 瀏覽
今晚放工打算去黃埔食熱辣辣湘菜 又想去食🐟😆 農耕記也算是同事們講比較多的,這次剛好路過品嚐一下招牌蝴蝶魚🐟第一次食,好特別,魚肉爽脆,有嚼勁而且沒有骨,有驚喜的感覺,但是上菜時不算好熱,如果熱氣騰騰應該會好香,味道還不錯😋👍🏻剁椒蒸魚頭🐟一次點兩種魚 食到飽🤭 湘菜必點菜式之一 這次叫了小辣 辣度剛剛好 除了剁椒香辣味還可以吃到魚的原味 魚肉嫩滑 好味😋 但小心有魚骨~昆布苗肉丸湯昆布苗有點類似海帶苗 好幼滑 我喜歡這種肉丸 mini版的獅子頭的肉丸 好軟好嫩 就是份量太大 兩個人喝不完🤣鹹蛋黃燒賣這個燒賣不同於香港的燒賣 是糯米做的 還夾有大大的鹹蛋黃 好軟糯 大概有手掌般大小 份量算大的~🥰有些菜品可以選擇少油少辣還可有其他要求備註 比較靈活 味道不錯 下次會再來~👍🏻

招牌蝴蝶魚🐟

剁椒蒸魚頭🐟

昆布苗肉丸湯

有些菜品可以選擇少油少辣還可有其他要求備註 比較靈活
味道不錯 下次會再來~👍🏻
2024-05-14
2024-05-14 0 瀏覽
又一間內地過江龍黎香港,成個裝修環境都好有內地店既風味,店員服務態度都好好,又會推薦下啲菜式俾我地,風味滿滿⭐️招牌蝴蝶魚🌶️🐟呢個係用辣椒青椒紅椒去爆炒嘅魚片,魚肉鮮嫩,煙煙韌韌,好有口感,食落都唔會好辣,味道好香,而且都唔會好多油,越食越惹味!魚湯白豆腐🍲🐟中意飲魚湯既一定要叫呢個,魚味超濃,奶白色既湯底完全唔腥,加上滑捋捋既豆腐同埋肉碎,咩感更豐富,滋潤養顏!蘺蒿雞雜🥘🐤雞雜有雞膶雞肝雞腎等雞內臟,用爽腌既蘺蒿去炒,加上少少辣椒,味道香濃,送飯一流!農家小酥肉🍖🐷小酥肉就係炸脆既豬肉,豬柳一條條炸得好香脆,完全唔會油淋淋,咬落索索聲,再點少少辣粉黎食,更加酥脆!

招牌蝴蝶魚🌶️🐟

魚湯白豆腐🍲🐟

蘺蒿雞雜🥘🐤

農家小酥肉🍖🐷
2024-05-11 20 瀏覽
本身想同好朋友上深圳食下野,但最後太趕無去到,結果為了滿足心理上須要, 就走咗去黃埔食農耕記😂農耕記啲野食真係又抵食仲好大份,我哋2個人叫3個餸,食完有d後悔叫太多,真係好飽飽啊!!😁🌟經典酸菜魚🌟大碗花菜🌟茶油土芹菜炒黃牛肉經典酸菜魚🐟好多魚和酸菜薯粉,最緊要仲有萵筍,魚又滑,酸菜好入味,薯粉吸晒湯同酸菜味😍,好正好大份2個人根本食唔晒, 性價比好高❤️大碗花菜🥦花椰菜加埋肉調味炒香,好香之餘而且肉仲唔少,可以用來送飯🩷茶油土芹菜炒黃牛肉🥦🐂用芹菜炒牛肉,本身以為個牛肉會好鞋身,點知出乎意料好淋好滑,芹菜好香,又係送飯既良伴,同埋上菜果時好細心開個蠟燭熱住個餸🤎農耕記既菜實在太大份,2個人我覺得只叫一個經典酸菜魚/1-2樣餸都夠食,如果好鐘意用餸來送飯真心要去農耕記,因為佢哋嘅餸真係用來送飯係very good😂而且茶水好好飲,用紅棗菊花泡茶幫助消化,下次我要再去encore先得🤤💯

🌟經典酸菜魚
🌟大碗花菜
🌟茶油土芹菜炒黃牛肉

經典酸菜魚🐟

大碗花菜🥦
花椰菜加埋肉調味炒香,好香之餘而且肉仲唔少,可以用來送飯🩷

茶油土芹菜炒黃牛肉🥦🐂

2024-05-11 23 瀏覽
同朋友約埋一齊去食lunch,揀咗佢最愛嘅家鄉湖南菜「農耕記」呢餐豐富😍我哋叫咗勁多嘢😆😆💠招牌蝴蝶魚魚好脆滑,鐘意食爽感嘅你一定好喜歡💕而且辣度可以自選💠乾鍋酸菜肥腸嘩!呢個係我十級喜愛🤩佢亦炒得好好食,香口!辣味我哋揀咗中辣,十分滿意👍🏼💠小筍炒臘肉筍~係用咗箭筍,通常係3-5月當造,幼身用嚟炒臘肉好夾💠鄉里蒸扣肉Wow!!蒸扣肉真係配白飯一流,唔多食飯嘅我都忍唔住因為啲扣肉食多咗飯!絕配👍🏼而且佢哋整到入口即化😍唔覺意會食多咗💠青椒土雞蛋朋友話呢個餸癲倒咗佢對炒蛋嘅食法🤣🤣話實,唔係另一個朋友係湖南人,真係唔知原來係佢哋嘅家鄉菜!佢係極度鐘意食!我食唔到太辣,所以我避開咗啲青椒,但真心個味道好好食😋💠蒜蓉空心菜呢個菜係用豬油炒,香味因此而比佢帶香晒🥰正!💠糍粑油條呢個係新款食品,即叫嚟食啦!估佢唔到咁鬼好食!脆油條+軟軟煙韌嘅糍粑,好正!甜度亦唔過份(少甜)下次都要再叫!不過會揀後上,可以熱辣辣咁食!💠招牌檸檬茶大大杯,冇得輸🙌🏻3個女人食咁多嘢,真係抱住個肚走😆😆諗諗吓,其實我哋有冇食得咁過份呀😅😅

呢餐豐富😍我哋叫咗勁多嘢😆😆

💠招牌蝴蝶魚
魚好脆滑,鐘意食爽感嘅你一定好喜歡💕而且辣度可以自選
💠乾鍋酸菜肥腸
💠小筍炒臘肉
筍~係用咗箭筍,通常係3-5月當造,幼身用嚟炒臘肉好夾
💠鄉里蒸扣肉
💠青椒土雞蛋
💠蒜蓉空心菜
呢個菜係用豬油炒,香味因此而比佢帶香晒🥰正!
💠糍粑油條
💠招牌檸檬茶