🌰人氣糖水網店變實體店🌰-原先都唔識喱間網上專賣手工糖水既小店,係佢地最近開左實體店先機緣巧合食到😆。Menu上暫時有十五款糖水,選擇唔算多但一定都揀到岩口味既,有需要既老闆都會好細心介紹原材料、做法。法式栗子蓉椰汁西米露🌰($40)不嬲大愛所有栗子甜品,第一次見有栗子西米露,即試!食落好滑,成碗都係栗子香,而且中間夾雜埋真栗子粒,西米露份量剛好(最憎食西米露但每啖得西米好似食飯個種感覺),鍾意食栗子野既朋友必試喱個!手磨龍皇杏仁露配杏仁片($40)一般黎講我唔係特別鍾意食杏仁嘅產品,因為有啲唔靚嘅杏仁係會有浸怪味🤭。但係呢度嘅杏仁露食落去係真係好香,而且好綿密冇結塊。同埋老闆好聰明,捉到人食糊既心理,有時食到2/3會好悶,特別係糊類唔似紅綠豆沙都有野可以咬下,所以佢會另外跟杏仁片,建議係佢冇咁熱既時候加落去會keep到脆口。滋陰補腎腰果露配腰果粒粒($42)如果你本身真係極度唔鍾意食杏仁產品,可以試吓腰果露,好細滑好香,而且腰果味好天然,甜度恰到好處,加埋啲粒粒令成碗糖水冇咁悶。新鮮龍眼冰糖燉雪燕桃膠($48)想食清啲可以揀喱款,龍眼味好香甜唔假,食落有真龍眼肉,雪燕同埋桃膠都有增強
🌰人氣糖水網店變實體店🌰

法式栗子蓉椰汁西米露

法式栗子蓉椰汁西米露🌰($40)

手磨龍皇杏仁露配杏仁片($40)
滋陰補腎腰果露配腰果粒粒

滋陰補腎腰果露配腰果粒粒($42)

新鮮龍眼冰糖燉雪燕桃膠($48)
想食清啲可以揀喱款,龍眼味好香甜唔假,食落有真龍眼肉,雪燕同埋桃膠都有增強口感。

日本小山園抹茶紅豆麻糬奶凍($38)
老實講呢,個容器可以改善一下,或者可以換做比較扁平既兜仔,會更加似一個奶凍😂,因為而家食落去呢佢嘅味道遠遠高於佢嘅賣相,質感其實唔算係特別動L個種,反而比較實在,但係抹茶味好濃郁,勝過好多真係專做抹茶甜品嘅舖頭🤣。

以中式糖水店黎講,係好驚喜既,而且食得出每款都用靚料,誠意推薦真係用心之作!雖然係岩岩開業,但如果保持喱個水準,米芝蓮都離你不遠既😛。
法式栗子蓉椰汁西米露
滋陰補腎腰果露配腰果粒粒
2022-07-08 440 瀏覽
識食嘅食客一定要去試這間位於界限街嘅糖水店,這店嘅糖水真材實料👍每一款糖水都是店舖老闆自己好用心去做。味道一定要你哋自己去試就知道和其他糖水舖有什麼分別⋯⋯每款一定要食!芒果布甸,黑白配,腰果露,腐竹糖水等😋
每款一定要食!芒果布甸,黑白配,腰果露,腐竹糖水等😋
  • 黑白配
  • 腐竹糖水
  • 腰果露
2022-07-07 385 瀏覽
之前有食過網上訂嘅糖水,已經好鍾意食。但我個人好煩,糖水始終食即興,聽到有實體店真係好開心,今日終於可以去食。呢個位置其實好方便,門囗或者附近可停車(當然有機會抄,車主就要做選擇),近彌敦道,如果坐巴士地鐵(太子站)都近,環境簡潔乾淨,味道一如以往嘅好,我哋3個人食3樣嘢,大家都非常滿意👍👍👍臨走忍唔住買多3個傳說中腐竹蛋糖水返屋企再食,老老實實,我仲未食,今次味道未知,不過應該都好有水準😁😜
之前有食過網上訂嘅糖水,已經好鍾意食。
合桃露
芒果布甸
黑白配
腐竹蛋糖水
2022-07-05 210 瀏覽
由推車仔檔到網店再開實體店💪🏻⋯⋯條路一啲都唔行❣️辛の作加油,用心製作食嘅一定感受到。食咗咁多年😋試乜嘢新糖水都好😝我都一定會keep住食腰果露,炒香左嘅腰果磨粉再煲食得出堅果嘅油香🥰食之前記得要加腰果碎,幼滑嘅腰果露再加脆口嘅腰果碎口感一流👍🏻
2022-07-05
下午茶
2022-07-04 166 瀏覽
由網購開始已係係辛老闆嘅fans每一款糖水都好足料佢未必係最平 但一定物超所值 性價比高我最鍾意流心芒果布甸 同粟子露我屋企人最鐘意腰果露寫呢個食評係想更多人認識呢個咁好食嘅糖水👏🏻I think this is the best dessert in town, location is in MK which is convenient to most of the people, you can quickly drive by and stop in front of the shop, grab and go.
由網購開始已係係辛老闆嘅fans
每一款糖水都好足料
佢未必係最平 但一定物超所值 性價比高
我最鍾意流心芒果布甸 同粟子露
我屋企人最鐘意腰果露
寫呢個食評係想更多人認識呢個咁好食嘅糖水👏🏻

• 流心芒果布甸
足料而低糖既糖水店,外賣就幫襯得多,終於等到有實體店🎉雪燕蘆薈綠豆邊馬蹄爽 & 紅顏白雪仙子,好清甜,啱晒而家天氣熱食,食完透心涼,店主好有心,每碗糖水都好足料,同埋用好既材料,真心值得推介同支持👍🏻👍🏻
2022-07-03
2022-07-03 76 瀏覽
好耐冇出去食糖水。由拉車仔,到網店,至現在正式開店,品質一直保持超水準。最愛杏仁露香滑。腰果露香滑之後餘有粒粒碎腰果😋。香芒流心布甸啖啖芒果肉。荔枝雪燕玉露粒粒鮮甜荔枝,齒頰留香,絕對超值。👍🏼

2022-07-01 116 瀏覽
去完深水埗文青街,剛巧見到一間用心製作的糖水鋪。鋪面不算大,但夠光猛及地方很乾淨,坐位也很舒服。當晚我試了芝麻糊及腰果露,芝麻糊非常幼滑,濃厚度適中,還加了核桃芝麻脆脆,配合芝麻糊入口,幼滑中多了一份口感;腰果露腰果味濃郁芳香,絕對不是一般加了米糊的糖水能媲美。兩款糖水甜味不太甜,入口不會太膩。還有其他糖水及甜品,粟子蓉椰汁西米露,流心芒果布甸等等,下次再試。老闆招待十分欣勤,會問食客們對糖水的意見。
兩款糖水甜味不太甜,入口不會太膩。
還有其他糖水甜品,粟子蓉椰汁西米露,流心芒果布甸等等,下次再試。
老闆招待十分欣勤,會問食客們對糖水的意見。
  • 腰果露,芝麻糊
2022-06-30 329 瀏覽
朋友告知其公司附近新開糖水舖,店仔細細,糖水唔錯,晚上食完雞煲想食碗糖水潤吓,就走嚟品一品。愛心出行加針卡一輪後,坐好後叫咗碗凍銀杏腐竹薏米糖水糖水入口濃滑,甜度中甜,有種好潤嘅感覺,第二口食到薏米同銀杏,🤨點解咁嘅?薏米圓碌碌脹卜卜煙煙韌韌,冇咗平時薏米旱旱哋嘅味,亦冇咗平時有小小刮口嘅感覺!好正!銀杏亦同樣韌韌哋好好味!一口接一口,無法止停!如果唔係怕血糖高,起碼5碗先叫夠。及後買咗兩碗外賣比家人一同品嚐!一碗腰果露一碗流心芒果布甸到家放低影張相記錄一下就去梳洗,出到嚟兩碗完全被清空!家中兩老分食腰果露後評價:好食!好香!響邊樹買咖?係細個食到嘅味道喎!個女獨食咗個流心芒果布甸後問我:爸爸,下次你買多幾碗啦!咁好食我自己一碗都唔夠食,媽媽又冇得食,下次買多啲好冇?okok. 下次一定買多幾碗。
朋友告知其公司附近新開糖水舖,

愛心出行加針卡一輪後,坐好後叫咗碗凍銀杏腐竹薏米糖水
銀杏薏米腐竹糖水

及後買咗兩碗外賣比家人一同品嚐!

一碗腰果露

腰果露

一碗流心芒果布甸

流心芒果布甸

到家放低影張相記錄一下就去梳洗,出到嚟兩碗完全被清空!
okok. 下次一定買多幾碗。

2022-06-28
銀杏薏米腐竹糖水