2020-05-08 754 瀏覽
公司係附近, 所以每次要開會無得出街食個陣都會落去買外賣,因為佢店舖唔大, 如果堂食, 灣仔既lunch hour都真係有排等佢個湯底夠濃, 最正係竟然有銀針粉揀!另外特別推薦佢既章魚丸, 平時食車仔麵通常都係所有材料淥熟就算,佢呢間會輕微幫你炸一炸D丸, 再分開裝,唔會就咁擺落個麵度比你拎走;細節位加分!!!!36蚊一碗麵, 再加兩蚊可以有枝裝豆漿.灣仔黎講真係好平好抵食!ps. 等外賣個陣, 個男店員都好好禮貌, 認得哂等外賣既人.
公司係附近, 所以每次要開會無得出街食個陣都會落去買外賣,

佢個湯底夠濃, 最正係竟然有銀針粉揀!
細節位加分!!!!

36蚊一碗麵, 再加兩蚊可以有枝裝豆漿.
灣仔黎講真係好平好抵食!

2020-04-30
5 分鐘 (外賣自取)
  • 章魚丸
2020-05-02 676 瀏覽
呢間位於灣仔內街嘅車仔麵一啲都唔起眼,要由莊士敦道轉入去先見到,附近仲有地盤工程進行緊,晏晝三點去到都竟然都有人排隊等緊位,睇落都似係做開熟客生意🤓應該係自家經營嘅小店,所以裝修都較為樸素,只係齊集基本嘅設備。舖頭只有五至六張檯,老闆事前都有同我地講由於疫症關係,唔可以坐滿客都唔可以搭檯,所以等候時間比較耐。雖然舖頭地方唔大,但都好企理,啲野唔會放到好亂,夠整潔👍🏻一間小店嚟講食物同飲品種類都算多,仲要有埋特色小食,都應有盡有👍🏻🥢全日車仔麵套餐 - 蘿蔔+雞翼+油麵 $36蘿蔔切得比較細舊,易入口而且清甜無渣,值得一讚😋豉油皇雞翼唔會太細隻,同時都醃得好入味!油麵無鹼水味,軟硬度適中。至於湯底我揀左腩汁,味道偏甜,有少少似瑞士汁嘅味道,我就幾鐘意😋份量方面對女仔嚟講就完美,但男仔可能會唔夠飽。套餐包飲品,叫左杯熱阿華田,最後無落到糖都覺得夠味,唔似平時係茶餐廳飲果啲只係加咗好少粉又無味嘅阿華田😂🥢乾撈沙嗲汁銀針粉 $52 🔥必食🔥好少見車仔麵檔會有銀針粉食,所以就即試,果然無失望🤩雖然叫乾撈,但都好多汁,絕對唔怕無味!我地叫咗沙嗲汁,但應該都有加豉油,食到豉油嘅鹹味,而銀針粉嘅粉質

🥢全日車仔麵套餐 - 蘿蔔+雞翼+油麵 $36

阿華田

🥢乾撈沙嗲汁銀針粉 $52 🔥必食🔥
乾撈沙嗲汁銀針粉

好少見車仔麵檔會有銀針粉食,所以就即試,果然無失望🤩雖然叫乾撈,但都好多汁,絕對唔怕無味!我地叫咗沙嗲汁,但應該都有加豉油,食到豉油嘅鹹味,而銀針粉嘅粉質唔會太硬,吸收哂啲汁嘅味道,好食😋 因為叫三個餸嘅價錢都較高,所以都要五十幾蚊,但係佢啲餸嘅味道同份量絕對值得呢個價錢👍🏻 豬腸清理得好乾淨,唔會有異味,亦都無太多嘅肥膏,切得都夠厚,咬落去煙煙韌韌,口感一流🤓 鵝腸亦係處理得好好,唔會有過多嘅油脂同雜質,時間亦煮得啱啱好,保留到爽脆嘅質感🤩咖哩魷魚唔會太辣,亦爽口彈牙,夠惹味👍🏻

🥢淨餸 $42
淨餸

由於太鐘意佢個甜嘅腩汁湯底,所以專登再叫啲吸湯嘅餸嚟食😝 豬腸同蘿蔔係絕對要encore🔥 另外就叫咗美味齋吸引哂湯嘅味道同精華,無得彈🤩豉油皇雞翼尖亦都處理得好好,無毛亦都好入味👍🏻

🥢炸燒賣 $20
炸燒賣

見店舖入面貼咗張poster推介炸燒賣就試一試佢,估唔到炸燒賣係配泰式辣醬,都幾新奇,燒賣都炸到外脆內軟都唔錯,但$20六粒都唔算平。

有時真係唔可以睇少啲小店,以佢處理食材嘅質素嚟講絕對係超水準😍雖然以車仔麵嚟講佢嘅價錢唔平,但一分錢一分貨,呢間比起好多出名嘅車仔麵都更用心👍🏻而老闆雖然笑容唔多,好似有啲嚴肅咁,但其實服務態度都唔錯,仲派左兩個口罩膠套送俾我地🤓呢間車仔麵以後應該會成日去,真係一試上癮🤣
2020-03-29
15 分鐘 (堂食)
阿華田
乾撈沙嗲汁銀針粉
淨餸
  • 撈銀針粉
  • 清甜蘿蔔
  • 豬大腸
2020-04-18 621 瀏覽
今日終於有機會試到灣仔巴路士街那間車麵館。打算入內之時,接近晚上七點,但見店面暗暗地一檯客都無,仲以為係咪打烊,好在問聲原來仲有得食,食食吓多返幾個客,先無咁戥佢擔心。小小黃店,內有文宣,仲有免費口罩供有需要人士取用。食物方面都幾唔錯,個炸腐皮卷真係即叫即炸,熱辣辣香脆可口,進食時見到斜對面位仁兄吃的乾撈麵+咖哩魷魚及炸雲吞非常吸引,無奈要回家吃晚飯,只好留待下次再試吧!題外話:埋單時明明$36,我仲懶醒諗住攞定散紙唔使找,戇居居俾咗$26,先發覺原來未夠錢,傻吓傻吓同老闆講唔好意思即刻再攞銀包,反而係老闆笑笑口安慰返我話唔緊要,好小事啫,唔怪得和你Pay 啲留言好多都話老闆好好人啦!
今日終於有機會試到灣仔巴路士街那間車麵館。

2020-04-17 297 瀏覽
今日黎支持告急小店!因為疫情關係細鋪真係好難為皮,食肆規定要有安全距離,所以舖頭只可以放到兩三張枱,對細舖生意真係好大影響,所以我叫外賣😏😏我叫咗:銀針粉(好少車仔麵有得揀銀針粉,所以我二話不說揀咗)冬菇汁(我未試過冬菇汁車仔麵。冬菇味唔重,有少少似無咁鹹嘅腩汁)蘿蔔(好甜無渣)咖喱魷魚(正常)炸腐皮卷(係真係仲脆卜卜嘅炸腐皮卷,我好鍾意食)另外仲有炸燒賣,我聽日一定要再去食!🤤🤤2餸只係$36(講緊我屋企附近都係呢個價錢,但係佢係商業區,所以算好平),我加多左個餸所以$45題外話,老闆好有禮貌好好人,見我拎住好多嘢企喺度等外賣,就叫我坐低等,仲話張凳佢成日都抺,好乾淨,跟住全程仲同我講咗幾次多謝
今日黎支持告急小店!

我叫咗:
銀針粉(好少車仔麵有得揀銀針粉,所以我二話不說揀咗)
蘿蔔(好甜無渣)
咖喱魷魚(正常)
炸腐皮卷(係真係仲脆卜卜嘅炸腐皮卷,我好鍾意食)

另外仲有炸燒賣,我聽日一定要再去食!🤤🤤

外賣自取
2020-04-04 399 瀏覽
三人行去行山前 想食得簡單dd 所以決定去食碗車仔麵~~小店環境唔大 可容納大概10個客~~老闆(?)包辦廚師店員角色一腳踢💪🏽講下自己食左咩先💁🏽‍♀️我嗌左三餸($46) +($5)轉特飲👉🏼 凍橙茶 滷水雞翼+素腐皮卷+蘿蔔+銀針粉(冬菇汁)滷水雞翼非常入味👍🏽 素腐皮卷非常熱辣辣😛 腐皮好脆卜卜!蘿蔔係每次食車仔麵必點~~ 車麵館既蘿蔔無令我失望 清甜多汁😋銀針粉係少有車仔麵既粉麵選擇 不過唔係好襯我揀既冬菇汁😛 可能因為冬菇汁菇味唔重~~凍橙茶有驚喜😆 幾fresh🌿 酸甜度岩岩好!入面好多果肉 食左大半個橙🍊另外兩位友人就叫左💁🏽‍♀️兩餸($36)+ 罐裝汽水/ +($2)凍飲滷水雞翼+扎肉+油麵(沙嗲汁)滷水雞翼+魚皮餃+米粉(沙嗲汁)扎肉同魚皮餃都正常發揮~沙嗲湯底就比較淡味🤨之前見呢間小店係告急list度車仔麵黎講 呢間都幾高質希望多d人支持下車麵館啦💪🏽😀
三人行去行山前 想食得簡單dd 所以決定去食碗車仔麵~~

小店環境唔大 可容納大概10個客~~
老闆(?)包辦廚師店員角色一腳踢💪🏽

講下自己食左咩先💁🏽‍♀️
我嗌左三餸($46) +($5)轉特飲👉🏼 凍橙茶
滷水雞翼+素腐皮卷+蘿蔔+銀針粉(冬菇汁)
滷水雞翼非常入味👍🏽
素腐皮卷非常熱辣辣😛 腐皮好脆卜卜!
凍橙茶有驚喜😆 幾fresh🌿 酸甜度岩岩好!
入面好多果肉 食左大半個橙🍊

另外兩位友人就叫左💁🏽‍♀️
兩餸($36)+ 罐裝汽水/ +($2)凍飲
滷水雞翼+扎肉+油麵(沙嗲汁)

滷水雞翼+魚皮餃+米粉(沙嗲汁)
扎肉同魚皮餃都正常發揮~
沙嗲湯底就比較淡味🤨

之前見呢間小店係告急list度
車仔麵黎講 呢間都幾高質
希望多d人支持下車麵館啦💪🏽😀

2020-03-21
  • 凍橙茶
2020-03-22 628 瀏覽
好好味的小店 店仔細細 位置唔多但一望張個餐牌 啲餸多到我《Wow》佐出黎估佢唔到有咁多款式車仔餸揀 又有小食喎佢的招牌 唔係普通湯麵 係乾撈麵!佢的麵類多到 連銀汁粉 豬腸粉都有提供撈麵並唔係一般蠔油或者豉油汁係有辣汁、沙爹汁、咖哩汁、冬菇汁、腩汁辣汁有分級別嘅 你想要幾辣都得添呀🌶咁多汁揀 實岩哂每個你地揀完麵揀完汁 要揀餸啦掛!識食當然揀啲要炆要入味🥘咁就知道依間車仔麵掂唔掂啦我試佐咖喱魷魚、豬紅、蘿蔔、炸素腐皮卷同燒賣啲魷魚 好濃咖哩味 炆到好淋🦑豬紅好入味 蘿蔔好甜無渣炸素腐皮卷🥕🌯同燒賣係老闆介紹果然無介紹錯 咬落脆卜卜 饀料好足大滿足🤤🤤🤤
好好味的小店

店仔細細 位置唔多
但一望張個餐牌 啲餸多到我《Wow》佐出黎
估佢唔到有咁多款式車仔餸揀 又有小食喎
佢的招牌 唔係普通湯麵 係乾撈麵!

佢的麵類多到 連銀汁粉 豬腸粉都有提供
撈麵並唔係一般蠔油或者豉油汁
係有辣汁、沙爹汁、咖哩汁、冬菇汁、腩汁
辣汁有分級別嘅 你想要幾辣都得添呀🌶
咁多汁揀 實岩哂每個你地

揀完麵揀完汁 要揀餸啦掛!
識食當然揀啲要炆要入味🥘
咁就知道依間車仔麵掂唔掂啦

我試佐咖喱魷魚、豬紅、蘿蔔、炸素腐皮卷同燒賣
啲魷魚 好濃咖哩味 炆到好淋🦑
豬紅好入味 蘿蔔好甜無渣
炸素腐皮卷🥕🌯同燒賣係老闆介紹
果然無介紹錯 咬落脆卜卜 饀料好足

大滿足🤤🤤🤤

2020-03-08 499 瀏覽
一間好有愛嘅小黃店💛佢個鋪面比較其貌不揚 好似好普通咁 但係原來啲嘢食都幾好食 大家可以去支持下🤤🤤·全日車仔麵套餐$36呢度係有湯麵同埋撈麵揀嘅 但係我嗰日好想食銀針粉 所以我就嗌咗🤤其實我嗰陣勁驚佢會好奇怪 但係出到嚟係比我想中更加好食 原來銀針粉同沙嗲咁夾🥰🥰我本身仲以為自己會中伏🙊😂😂佢個炸素腐皮卷超好食 係啱啱炸起俾你 出邊個腐皮超脆 而且入邊都幾多餡另外嗰咖喱魷魚都唔錯 佢個咖喱校得好好食 我最後係清晒成碟 超滿足😋·#rbyeat#rby港式#rby小黃店#rby灣仔·📍灣仔莊士敦道214-216號地下3A-3B號舖
全日車仔麵套餐$36

#rbyeat
#rby港式
#rby小黃店
#rby灣仔
📍灣仔莊士敦道214-216號地下3A-3B號舖
2020-01-03 723 瀏覽
唔知懲罰邊間好灣仔有好多選擇呢間平平地車仔面都唔錯早少少黎 唔係都好多人沙嗲湯底 仲有銀針粉揀沙嗲唔辣 但個人覺得咸左少少下次可以試下其他湯底餸方面有炸燒賣同雞翼價錢36蚊兩餸面包野飲 抵呀!
唔知懲罰邊間好
灣仔有好多選擇

呢間平平地車仔面都唔錯
早少少黎 唔係都好多人
沙嗲湯底 仲有銀針粉揀
沙嗲唔辣 但個人覺得咸左少少
下次可以試下其他湯底

餸方面有炸燒賣同雞翼

價錢36蚊兩餸面包野飲 抵呀!
2019-12-18 476 瀏覽
喺灣仔search良心店app搵到呢間車仔麵店本身真係無諗過行入嚟呢條街兩個人叫咗一個大什麵,一個兩餸麵然後撈勻嚟食大什麵包9-10款餸比較驚喜係有銀針粉!我幾鍾意食銀針粉,估唔到車仔麵都有得叫不過最驚喜係個炸燒賣,外脆內軟,有別於一般燒賣湯底叫咗腩汁,食落個湯又幾濃
兩個人叫咗一個大什麵,一個兩餸麵
然後撈勻嚟食
大什麵包9-10款餸
比較驚喜係有銀針粉!
我幾鍾意食銀針粉,估唔到車仔麵都有得叫
不過最驚喜係個炸燒賣,外脆內軟,有別於一般燒賣
湯底叫咗腩汁,食落個湯又幾濃
  • 銀針粉
  • 大什麵
2019-12-13 417 瀏覽
喺灣仔食lunch真係好多選擇,過咗兩點諗住周圍唔使等位, 來到車麵館都要排咗一陣 灣仔好味嘅車仔麵有兩間,車麵館係我推介嘅其中一間。🍜車仔麵~ 油麵加小辣湯汁上次嚟食大辣真係辣到跳舞,所以今次點了小辣個湯好夠味好濃 👍🏻🥬餸 ~ 蘿蔔 ,咖哩魷魚, 素腐皮卷🥕 夠淋夠入味份量多 👍🏻🦑 我係為左咖哩魷魚黎,佢唔係汁還汁, 魷魚還魷魚,而係一啖咬落去已有咖喱味👍🏻👍🏻超好食🌯素腐皮卷我第一次叫, 賣相好靚, 第一啖食嘅時候脆卜卜, 餡料有菜絲冬菇絲, 不過要快D食否則好快浸咗湯會淋曬 😅3餸套餐加凍飲$53 ,抵食👍🏻👍🏻👍🏻
灣仔好味嘅車仔麵有兩間,車麵館係我推介嘅其中一間。

🍜車仔麵~ 油麵加小辣湯汁
🥬餸 ~ 蘿蔔 ,咖哩魷魚, 素腐皮卷
🥕 夠淋夠入味份量多 👍🏻

3餸套餐加凍飲$53 ,抵食👍🏻👍🏻👍🏻

車仔麵
車仔麵
2019-11-28 430 瀏覽
每次食車仔麵時選擇困難症都會出現,樣樣餸都想試。車麵館的’‘大雜麵’‘一次就可以食到十款不同食物。蘿蔔、豬紅、魷魚、魚片頭、炸燒賣、豬皮、生菜、紅腸、雞翼、豬大腸。因為我不愛豬大腸,店家好好人的幫助轉成魚蛋,每樣配料都乾淨、入味,足見用心。另一特別之處是可以選擇乾撈,比湯麵更加能夠吸收湯汁,好味!下次要試試乾撈豬腸粉,感覺很特別。
每次食車仔麵時選擇困難症都會出現,樣樣餸都想試。
車麵館的’‘大雜麵’‘一次就可以食到十款不同食物。
另一特別之處是可以選擇乾撈,比湯麵更加能夠吸收湯汁,好味!

下次要試試乾撈豬腸粉,感覺很特別。

2019-07-11 1045 瀏覽
又是時候,到翻查上手手提電話「開飯喇」關注食店資料的時候了,今次我的食評提及,位於灣仔「莊士敦道」的港式車仔麵食店「車麵館」,它的前身也是一間車仔麵食店,店名叫做「順興車仔麵」。由於「車麵館」的店舖選址,位於香港島灣仔區我「莊士敦道」內部,加上「順興車仔麵」經歷過改名(是否易主重開就不得而知了)後,食店多了一層陌生的感覺。但是「車麵館」實際上內部面積其實不算很大,「車麵館」侍應服務態度尚算不差,食店裡面又沒有電視機,按理食客在「車麵館」裡面食車仔麵,過程內也不會感到壓力。「車麵館」裡面的車仔麵食品,大致上都是繼承了「順興車仔麵」裡面的一向可以食到的食品,包括其中一款以類似章魚製成的魚蛋,三顆章魚魚蛋串在一起,然後放進油鍋裡面炸成的美食。由以前的「順興車仔麵」到現在的「車麵館」,都一直把這款以油炸方式製成的章魚丸食品,稱呼叫做「章魚燒」。不過這款「章魚燒」不含任何麵粉成份,可不是尋常街頭食店食到的「章魚燒」。上次我在「順興車仔麵」裡面享用過一次「章魚燒」之後,就立刻對以油炸方式製成的「章魚燒」失去了興趣,今次再光顧「車麵館」已經對「章魚燒」失去了興趣。至於「車麵館」車仔麵裡面的另一個賣點

至於「車麵館」車仔麵裡面的另一個賣點,就是食客在光顧享用「車麵館」車仔麵的時候,可以選擇不要醬汁,改為嘗試只靠醬油乾撈的版本「車仔麵」,名稱叫做「乾撈麵」。

無錯,想食「車麵館」裡面的「乾撈車仔麵」,其實可以大膽放棄選擇調味汁,因為「乾撈車仔麵」裡面其實也難以避免所有水份,所以食「乾撈車仔麵」又選擇調味汁,或許會引起實際製成品變得水汪汪不容易撈。

相反地,如果為「乾撈車仔麵」選擇不加調味汁的試,「車麵館」的廚房最後就會為你選擇,加上少許鹹味的豉油作為醬汁,讓你的麵底可以用豉油乾撈,出來的味道絕對不輸洩給「湯車仔麵」。

另一方面,原來以前的「順興車仔麵」,跟現在的「車麵館」,原來還有一些現在坊間港式車仔麵食店,都未必能夠提供的奇趣「麵底」,包括有「銀針粉」跟「豬腸粉」。

「豬腸粉」其實即是現在很多港式街頭小食店裡面,都會提供可以即場混合豉油、海鮮甜醬、芝麻醬甚至辣椒醬,然後乾撈在一起享用的港式小食。

不過,「順興車仔麵」跟現在的「車麵館」就選擇了,直接把港式米粉漿製成的小食「豬腸粉」,直接加進港式車仔麵的湯底裡面,或者加豉油乾撈製成另類「車仔麵」。

至於「銀針粉」對於部分食客而言,食客未必可能對「銀針粉」感到陌生,因為九龍都曾經出現過,提供以銀針粉作為麵底的粉麵食店,不過以「銀針粉」作為麵底的車仔麵,我在印象中就只是第一次見過而已。

所以我上次光顧「順興車仔麵」選擇了「銀針粉」,今次上門光顧「車麵館」的時候,最後都是選擇了,以「銀針粉」作為車仔麵的麵底,加上以豉油去乾撈「銀針粉」。

雖然今次為了食沒有太多水份剩下的「銀針粉」,而刻意要求「車麵館」的侍應不要「調味汁」之餘,還想「車麵館」儘量去除「銀針粉」身上的多餘水份,儘量可以造到「乾撈車仔麵」的效果。

至於「車麵館」的車仔麵,配麵底的餸菜最少需要選擇兩款,至於想選擇剩餸版本的車仔麵,則至少需要選擇三款餸菜了。我選擇了「乾撈」「銀針粉」,加上「五香牛腩」跟「清甜蘿蔔」作為餸菜。

我之所以只是選擇了兩款餸菜,作為「車麵館」裡面「乾撈銀針粉」車仔麵的配菜,皆因我把剩下金錢預算,留給配搭「乾撈銀針粉」車仔麵的飲品,我選擇加港幣兩元飲港式「凍奶茶」。

另一方面,我發現原來「車麵館」原來可以容許食客,為自己的車仔麵飲品另外選擇「多奶」,即是可以在「凍奶茶」這些需要淡奶調味的港式飲品裡面,注入多些可以令味道變甜的調味料。
凍奶茶

我發現「車麵館」選擇「多奶」模式的港式「凍奶茶」飲品,飲品裡面的味道很甜,淡奶裡面的甜味,幾乎把紅茶原本有的甘味都完全掩蓋了。

至於「車麵館」的主角車仔麵,改了以外型頭尖闊身的「銀針粉」作為麵底,再以鹹味的豉油去乾撈,已經去除了大部分水份的「銀針粉」,這樣調味方式出來的味道效果,原來也不會很淡。

「車麵館」已經去除水份的「銀針粉」,其實還可以吸收到大部分來自醬油的鹹味,醬油鹹味已經足夠令本來淡而無味的銀針粉,變得擁有濃厚醬油味道。

而且擁有醬油鹹味的銀針粉,用匙羹把醬油鹹味銀針粉撥起來,然後直接把銀針粉,一併放入口中,就可以完全享受到醬油的鮮鹹味道,連筷子也可以放棄了。

至於「車麵館」的餸菜,「清甜蘿蔔」情況亦跟「銀針粉」相若,「清甜蘿蔔」本身口感已經煮到有一定的腍度,再配鹹鮮味的醬油就更加入味,味道變成名副其實的鹹味跟甜味。
清甜蘿蔔

撈過鹹味醬油的「清甜蘿蔔」,直接把它放入口中,不用咀嚼太多次數,已經可以把「清甜蘿蔔」完全嚼爛,蘿蔔裡面的鹹鮮味跟甜味,直接透過舌頭味蕾,進入我的身體味覺神經裡面。

至於「銀針粉」的味道,情況亦跟「清甜蘿蔔」相似,「銀針粉」口感本來已經偏向彈牙有嚼頭,再混合了乾撈粉裡面的醬油鹹味之後,「銀針粉」的味道就變成有容易入口的鹹味感覺。
銀針粉

至於「車麵館」裡面的「五香牛腩」,我就稍嫌「車麵館」的「五香牛腩」實際製成品不夠大件,被「車麵館」的廚房煮到有點碎和細小,而且「五香牛腩」口感感覺比較乾身,肉質感覺有點瘦。

如果「五香牛腩」起碼還有少許的香料醃料味道,令「五香牛腩」最後出來的製成品起碼還有鹹味跟香料味道作為支援,足夠令我完全嚼爛所有「五香牛腩」,感覺牛腩裡面的牛肉原味和吞嚥下去。
五香牛腩

我咬下了其中一塊「五香牛腩」,「五香牛腩」咬到一半,我細看一下就立刻發現「車麵館」的「五香牛腩」,肉質絕對非一般的偏瘦偏乾,而且牛腩裡面的紋理十分明顯,很乾很瘦的樣子。

所以「車麵館」裡面的「五香牛腩」味道尚算有鹹味和香料味道,但是「五香牛腩」欠缺明顯的脂肪豐腴口感,是「車麵館」「五香牛腩」的缺點。

至於「車麵館」裡面的「清甜蘿蔔」,蘿蔔除了名副其實,有屬於它自己的甜味之外,我還覺得「清甜蘿蔔」口感軟腍易嚼,而且不會食到有筋。

所以「車麵館」以鹹甜味道醬油作為調味料,去乾撈已經預先煮熟,兼且飛走水份的「銀針粉」,其實屬於一個很不錯,味道偏向濃郁的「車仔麵」新食法。

而且「車麵館」兩餸醬油乾撈銀針粉版本的「車仔麵」,味道絕對不遜色於坊間大部分,一般有湯汁的車仔麵,車仔麵價錢也不昂貴,加上「凍奶茶」也只收港幣四十三元而已,感覺「車麵館」的性價比中上,下次可以再試。
2019-06-27
16 分鐘 (堂食)
凍奶茶
清甜蘿蔔
銀針粉
五香牛腩
2019-05-12 685 瀏覽
今日經過灣仔,想吃車仔麵便隨意找一間吃。這間車麵館好像是新開的,店內的面積很細,可以容納大約最多二十位食客吧。車仔麵的配料與一般的差不多。今日點了一份三餸車仔麵。辣汁是指天椒的辣,辣度確是十足的,但未能與食物的味道融為一體,有點分開味道似的。炸燒賣炸得很香脆,確實幾驚喜,不過因為放進湯裏,很快變淋,若能分開就好了。豬紅的味道未能與湯底融洽,仍有種剛用水烚的味道。蘿蔔比起一般車仔麵來說是較細小。整體的份量都算少,所以計上來,算是有點貴。

2019-05-06
5 分鐘 (堂食)