2021-10-06 209 瀏覽
得知一間位於灣仔的車仔麵店,因為業主加租幅度太大,致使店鋪不勝加幅,在今個月31號之後正式結業。今天就特意去灣仔去獻出小雞嘅第一次,也都是最後一次,去品嚐該店的車仔麵。該店舖設有套餐,價錢由$36起至$56不等;另設有大什麵,$50 元9款餸,可嘗試更多店舖出名的配料,因此我今次選了大什麵🍜配銀針粉、辣汁。豬紅🐷:有咬口,香味四溢。炸燒賣:原本以為炸燒賣浸落湯,會失去油炸過的香味,但咬下去仍有陣陣的香味,脆脆的,不會被湯弄得太淋。咖哩魷魚🦑:魷魚充滿香濃咖哩味,而且不會完全被湯汁覆蓋。銀針粉:很少車仔麵店會有銀針粉以供選擇,而且店內提供撈麵或湯麵的形式予顧客,形式多樣;而且銀針粉切得細小,方便入口,頗貼心。其他配料則較為普通,故此省略。但碗麵整體味道不錯,辣汁使碗麵更令人開胃。可惜麵食的份量不足,否則可令今餐更完美。另外,舖內亦提供不少小食,其中「雞翼三重奏」頗為有名(原味+牛油+蜜糖)🍗。因太熱氣關係,我最後沒有選擇該名菜。環境方面,店舖座位數目不多,但仍有大量街坊及同路人慕名而來,可見店舖已積聚一定的人氣,同時也見證不少同路人之間守望相助的精神。💪🏻💪🏻💪🏻但願在不久的將來,大家仍

豬紅🐷:有咬口,香味四溢。

咖哩魷魚🦑:魷魚充滿香濃咖哩味,而且不會完全被湯汁覆蓋。

大什麵

環境方面,店舖座位數目不多,但仍有大量街坊及同路人慕名而來,可見店舖已積聚一定的人氣,同時也見證不少同路人之間守望相助的精神。💪🏻💪🏻💪🏻但願在不久的將來,大家仍有機會再次品嘗到該店的麵食🍜。
2020-12-19
  • 全日車仔麵套餐
灣仔車仔麵店林立 每日返工放工都總會經過四五間💁🏻‍♀️ 天氣凍自然想食暖笠笠嘅麵食 上網見到附近有間黃店💛 仲要31/12就最後一日營業😨 所以就決定去支持下❗️唔知係咪因為將會結業 嗰日2點去到門口已經有兩條長人龍🤔 一條係等外賣另一條係排堂食 唔好排錯隊🚶🏻‍♀️🚶🏻 雖然舖頭得六個位 但食物岀得好快同埋客人通常食完就走 所以等一陣就有位 唔好俾條隊嚇親😂【美味齋章魚燒蘿蔔撈粗麵】💰$46車麵館有特別嘅麵底揀 例如銀針粉同豬腸粉 但太耐冇食粗麵 所以stick to the basic揀咗沙嗲汁撈粗 個汁好香好好味🤤 章魚燒係必嗌💥 一開始以為係日本嗰種 原來係炸章魚丸😍 真係有章魚粒🐙 但得兩粒 有多啲就好🥺 蘿蔔鮮甜無渣👍🏻 最期待嘅美味齋竟然唔係酸齋 ☹️ 一般般 可以試其他餸🤔 份量算多 三餸一麵都捧住個肚走🤰🏻🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜【豬皮蘿蔔美味齋冬菇燒生菜上湯幼麵】💰$56交換咗粒冬菇燒試 好香冬菇味🍄 炸得啱啱好 外脆內彈牙 唔會成口油嘅感覺😋 同事樣樣都想試 唔覺唔覺就嗌咗五個餸 超級大碗😆 男仔食都夠飽👅【秘製辣菜脯】食到一半先記得有個秘製辣菜脯🤦🏻‍♀️ 即刻問老

【美味齋章魚燒蘿蔔撈粗麵】💰$46
美味齋章魚燒蘿蔔撈粗麵

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜

【豬皮蘿蔔美味齋冬菇燒生菜上湯幼麵】💰$56
豬皮蘿蔔美味齋冬菇燒生菜上湯幼麵

【秘製辣菜脯】
食到一半先記得有個秘製辣菜脯🤦🏻‍♀️ 即刻問老細有冇👀 佢笑笑口咁問 你又知既? 識食喎😎 好後悔咁遲先加😩 菜脯好脆口 撈埋啲麵一齊食增加口感 辣度適中🌶 辣中帶少少麻🥵 如果想加菜脯食就唔建議加少辣/勁辣汁 因為會蓋咗菜脯本身嘅味道🤗
秘製辣菜脯

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜

【凍橙茶】💰特飲+ $5
檸茶就飲得多🍹 橙茶真係第一次見😳 係車麵館嘅招牌特飲🧡 用上紅茶做base濃而不澀🍂 粒粒鮮橙肉夠香甜有咬口🍊 加咗一片鮮檸檬帶出少少酸味refreshing🍋 諗住試吓完美比例 所以冇叫少甜 但正常甜都真係幾甜🐜 食完個麵 啲冰溶咗就啱啱好😎
凍橙茶🍊

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜💖

#OhMyFoodBae_wanchai
#OhMyFoodBae_車仔麵
#OhMyFoodBae_yellow
#OhMyFoodBae_OMGhohoMEI

• 凍橙茶
  • 章魚燒
  • 冬茄燒
2020-12-27 144 瀏覽
支持良心地道小店系列~今日去左灣仔食車仔麵店!點知好多人排隊幫襯,座位又唔多,所以就叫左外賣。叫左三個餸配撈粗,餸包括有豉油皇雞翼、素腐皮卷、咖哩魷魚,素腐皮卷雖然外賣耐左唔係好脆,但都好好食,咖哩魷魚入哂味,有少少辣,成個車仔麵既味道都唔錯,係份量唔多,今次叫左少辣汁真係有啲辣,如果唔食得辣都係建議唔好揀少辣汁。🙈另外加左一杯凍橙茶,入面有好多一粒粒橙肉去左皮,可以直接食,而且杯茶的橙味都好濃,好清新好解辣。

叫左三個餸配撈粗,餸包括有

2020-12-15 624 瀏覽
不嬲唔寫食評,但點解要食,當然係佢嘅食物唔錯,由其是佢啲炸物,真心想講點解會咁好食😂講吓Menu,麵底特色嘢有腸粉同銀針粉,我就無食開,但撈麵加沙嗲汁就幾夾,個人最鍾意食嘅餸係冬菇同魚片頭,有愛嘅可以一試。老闆係一個細心同有禮貌嘅人,排咗一陣隊佢都走出黎同講唔好意思,同老闆嘅交流下就會感受到點解要幫襯,你明我明,老闆做到31/12,我亦都唔係_推,平衡價錢同食物,係值得去試吓。最後,希望老闆東山再起,幾遠都捧場

最後,希望老闆東山再起,幾遠都捧場
  • 全日車仔麵套餐
2020-12-13 785 瀏覽
💛 車麵館 💛.記得科勞  ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و些些!..............................某日去接南瓜收工 仲未夠鐘就打算食個tea!下午茶時間無咩人 可以慢慢坐慢慢諗食咩😋老闆服務態度好好 無帶紙巾會送兩包畀我地落雨又會問下我地有冇帶遮 總知就好warm🤤之後再去過好多次 呢間都成為南瓜同同事嘅食堂💛.❣️車麵館31/12最後一日營業 希望大家支持下啦❣️.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽豉油皇雞翼素腐皮卷沙嗲汁撈公仔麵$36(👏🏻8/10).呢間車仔麵有啲特別麵底 例如銀針粉 豬腸粉而我就揀公仔麵 煮得啱啱好 撈麵偏重口味揀咗沙嗲汁 個汁好濃 但唔係重花生味嗰種沙嗲素腐皮卷即炸 好好食好脆 個皮好薄唔會拮口呢個好推薦 入面有粉絲 菜同木耳老闆話專登好遠入貨拎番嚟架💛豉油王雞翼好入味 炆到好腍 一咬條骨就甩...............................🎈車麵館 (灣仔)灣仔莊士敦道214-216號地下3A-3B號舖..............................
💛 車麵館 💛
記得科勞  ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و些些!
某日去接南瓜收工 仲未夠鐘就打算食個tea!
下午茶時間無咩人 可以慢慢坐慢慢諗食咩😋
老闆服務態度好好 無帶紙巾會送兩包畀我地
落雨又會問下我地有冇帶遮 總知就好warm🤤
之後再去過好多次 呢間都成為南瓜同同事嘅食堂💛
❣️車麵館31/12最後一日營業 希望大家支持下啦❣️
🔅想知黃店原因請Dm💛
豉油皇雞翼素腐皮卷沙嗲汁撈公仔麵
🍽豉油皇雞翼素腐皮卷沙嗲汁撈公仔麵$36(👏🏻8/10)
呢間車仔麵有啲特別麵底 例如銀針粉 豬腸粉
而我就揀公仔麵 煮得啱啱好 撈麵偏重口味
揀咗沙嗲汁 個汁好濃 但唔係重花生味嗰種沙嗲
素腐皮卷即炸 好好食好脆 個皮好薄唔會拮口
呢個好推薦 入面有粉絲 菜同木耳
老闆話專登好遠入貨拎番嚟架💛
豉油王雞翼好入味 炆到好腍 一咬條骨就甩
🎈車麵館 (灣仔)
灣仔莊士敦道214-216號地下3A-3B號舖
豉油皇雞翼素腐皮卷沙嗲汁撈公仔麵
2020-12-07 688 瀏覽
天寒地凍, 最好就飲返杯熱嘢, 你話如果有一杯暖笠笠, 又食得, 仲要健康有益嘅熱飲, 係咪好正呢? 係咁, 你就要試試 #車麵館 嘅 #熱橙茶 喇! 係呀, 你無睇錯, 雖然佢餐牌上只得凍橙茶, 但今舖真係熱橙茶呀! 話說聲稱唔係老細嘅其中一位疑似老細大概不堪被我逼迫, 加上被我又哄又氹, 終於整咗杯熱橙茶我嘆! 😂呢杯熱橙茶以紅茶做底, 濃而不澀, 而啖啖鮮橙肉嘅香甜, 同幾片鮮檸檬帶出嘅清新酸味形成一個完美嘅平衡, 最重要嘅係佢唔單只望落靚仔, 仲係充滿維他命C, 絕對係增強抵抗力、預防武肺、抗疫防炎嘅佳品! 而飲嘅時候我推薦唔使落糖, 因為橙肉本身已有甜味, 而且亦都健康啲,事實上老細已試整咗兩次俾我,兩次飲過都係堅正!😋💪另外之前食過大什麵乾撈豬腸粉已經覺得好好味, 因為佢嘅腸粉比平時食開嘅較為煙韌有咬口, 今次聽咗老細推介, 試吓放湯, 估唔到成件事又出奇地夾, 腸粉亦無話變成一pat pat或碎哂糊哂, 好味程度拍得住米粉!👍👏順帶一提, 因為業主逆市加租嘅關係, 老細話定咗做到12月底, 希望大家趁呢個月仲有時間, 盡量去幫襯多啲, 仲有唔該爆點佢嘅熱橙茶, 等老細知道

順帶一提, 因為業主逆市加租嘅關係, 老細話定咗做到12月底, 希望大家趁呢個月仲有時間, 盡量去幫襯多啲, 仲有唔該爆點佢嘅熱橙茶, 等老細知道佢嘅出品確係堅受歡迎嘅!🙏
  • 大什麵
  • 熱橙茶
  • 凍橙茶
2020-11-18 584 瀏覽
黃店車仔麵🤪💛💛💛本身又去咗bakehouse排隊但要等兩個鐘🙄😭算!即時搵過另一間黃店食好彩嗰時save咗好多黃店😌💛搵到間車仔麵就走去食地鐵站行過去都要5分鐘左右呢間之前都有睇過$36 兩餸連野飲呢個價係灣仔黎講算好好好平連埋生菜其實佢係有三餸份量叫正常唔多唔少啱啱好 大食可能會唔夠凍飲加兩蚊又大杯 叫少甜杯奶菜真係有少甜到呢間ok係唔錯 不過有時灣仔落堂唔知食咩可以食佢呀💛如果唔太遠會成日食🤓
黃店車仔麵🤪💛💛💛
不過有時灣仔落堂唔知食咩可以食佢呀💛
如果唔太遠會成日食🤓
2020-10-30
2020-11-13 559 瀏覽
💛車麵館·呢間我食過好多次㗎啦 因為我超級鍾意佢個撈銀針粉 佢係超級掛湯 而且勁煙煙韌韌 我第一次見到覺得幾得意就鍾意左😍😍但係因為我比較細食 我自己一個食嘅時候唔會嗌太多餸 所以影相就成日都唔係好好睇 難得今次終於嗌豐富啲😂😂😂·大什麵$50我覺得呢個好抵食 因為你就咁嗌一個兩餸嘅車仔麵其實都要$30 呢一個$50但係佢有個餸😏😏😍所以食得超級滿足 不過佢每個餸嘅比例唔係好一致 有啲有三四樣 有啲剩係得一粒🤣比較特別嘅係佢有椒鹽燒賣 都真係外脆內軟 不過佢個燒賣本身係比較粉個隻 但係都唔錯🤤之後佢個蘿蔔 豬皮 同雞翼 都好入味 個蘿蔔仲要超甜🥳佢個咖喱魷魚都大大舊咁 口感好好 而且咖喱味好夠🦑之後其他餸仲有紅腸 魚片頭 豬紅 豬腸 呢啲就正正常常啦😂😂·雞翼三重奏$25呢個有三個口味嘅 有原味 牛油 同埋蜜糖 我自己就最鍾意蜜糖 佢甜甜地咁幾夾😎同埋佢係真係即炸比你 熱辣辣 而且個皮真係超脆 入面都好juicy 不過真係熱氣少少🤭🤭我地另外仲嗌左個撈粗 佢個粗麵就偏淋身 所以無咩口感 都係銀針粉好味😈·#rbyeat#rby港式#rby💛#rby灣仔·📍灣仔莊士敦道214-216號地
💛車麵館

#rby💛
#rby灣仔
📍灣仔莊士敦道214-216號地下3A-3B號舖
2020-10-25 580 瀏覽
見佢係黃店,又入嚟試下。入到去舖頭好簡陋,簡陋都好有特色😂 好似去咗另一個世界咁,但都想試下,因為好少有炸燒賣食(呢排都中咗燒賣毒)呢個係腸粉生菜炸燒賣加齋。我真係未試過車仔麵個麵有得揀腸粉,又有好多汁揀,真心好正,足料又好食,個炸燒賣好得🥰🥰🥰另外,又係好少有「銀針粉」,個份量可能對男士嚟講就細咗少少。同埋我朋友食素,佢算係好多料揀,有冬菇、菜、蘿蔔,尤其係個素腐皮卷,掂呀🥳🥳🥳都算抵食~會再幫襯!

都算抵食~會再幫襯!
2020-10-22 352 瀏覽
同事放假, 難得一個人食LUNCH, 決定行遠D去幫襯呢間小店。💛好多特別嘅餸可以叫, 所以都諗左好耐先決定到食咩😂。 好似有碗$50大雜繪麵, 隔離枱客人都叫左, 見到魷魚好似好吸引🤤, 下次會試下!最終揀左豬紅大腸鵝腸炸燒賣少辣汁撈銀針粉。所有野都好食, 好入味~ 炸燒賣都好好食。同埋份量都算多。最特別係佢可以揀銀針粉食, 我其實係俾銀針粉吸引左過去。不過因為叫得太多送所以食唔晒D銀針粉..🙈有機會我會再返黎試其他餸~

最終揀左豬紅大腸鵝腸炸燒賣少辣汁撈銀針粉。

所有野都好食, 好入味~ 炸燒賣都好好食。同埋份量都算多。

有機會我會再返黎試其他餸~

2020-10-20
2 分鐘 (堂食)
  • 銀針粉
  • 豬紅
  • 炸燒賣
  • 大腸
  • 鵝腸
2020-09-06 1018 瀏覽
Lunch買外賣,公司是自由時間食飯,平平地食下午茶,未知食咩好,經過車麵館,講起來好耐冇食過車仔麵,黃店,必支持下。小小的店子,不過今日唔堂食,買外賣。套餐,抵食之選,三十幾蚊有交易。全日車仔麵套餐,$36,二餸一麵(只限十元車仔餸),包熱飲/罐裝。要了沙爹汁上湯配油麵,豉油皇雞翼及美味齋,油麵份量頗多,沙爹汁味道濃郁,兩隻豉油皇雞翼入味,美味齋份量多,仲要搭條菜,食得好飽又滿足呢。炎夏飲汽水,爽!抵食的車仔麵,午餐又多一個選擇,支持小店。

小小的店子,不過今日唔堂食,買外賣。

套餐,抵食之選,三十幾蚊有交易。

全日車仔麵套餐

炎夏飲汽水,爽!

抵食的車仔麵,午餐又多一個選擇,支持小店。
下午茶
2020-07-26 909 瀏覽
食晏時間!!! 😁 唔知點解今日特別想食平平哋嘅lunch, 第一時間諗到嘅係.. 車仔麵!!!!灣仔嘅車仔麵有咩選擇呢, 上網搵咗一陣, 見到呢間似係新開嘅, 連OpenRice都未有 (當日係四月中.. ) 😲😲去到門口都幾多人等緊外賣, 擺咗一堆簿仔俾客人自己落單用, 我同同事剔完就入門口俾錢。望見鋪入邊雖然細, 但整體感覺都幾乾淨! 人多關係都等咗成15分鐘~ 人氣旺嘅食店係值得令人期待! 🍴叫咗三餸撈麵, 分別有車仔麵必食豬紅, 美味齋同魚蛋! 三樣餸質素都唔錯, 中上車仔麵水準~同事食嘅係呢碗, 豬紅, 蘿蔔, 炸燒賣!! 炸燒賣表面炸得好脆, 好食!! 蘿蔔都好甜~聽聞佢嘅凍檬橙茶都係人人推介必飲, 下次有機會再幫襯一定要試~

叫咗三餸撈麵, 分別有車仔麵必食豬紅, 美味齋同魚蛋!
三樣餸質素都唔錯, 中上車仔麵水準~

三餸車仔麵

同事食嘅係呢碗, 豬紅, 蘿蔔, 炸燒賣!!
炸燒賣表面炸得好脆, 好食!! 蘿蔔都好甜~

三餸車仔麵

2020-04-16
15 分鐘 (外賣自取)
2020-07-16 575 瀏覽
天時暑熱到灣仔內街食車仔麵😋車麵店鋪頭細細間,堂食位亦唔多,但都有好多人排隊。見到門口嘅人龍就知一定無伏🤩,排左一陣就入得。我嗌咗兩個餸麵,素腐皮春卷魷魚麵。野飲方面原本諗住嗌橙茶,但賣曬,唯有嗌一杯涼浸浸嘅檸茶。春卷真心好食同足料,魷魚有少少韌,不過都幾惹味。飲完檸茶,有九成飽,啱啱好。朋友嗌左豬大腸麵,佢都大讚洗得乾淨同幾入味👍呢間店雖然細細間,但勝在用心經營。各位下次黎灣仔一定要試下。
天時暑熱到灣仔內街食車仔麵😋

• 炸素腐皮卷
車仔面都好似算係港式特產食物啊可?😀今日突然冒起個車仔面癮 就首嚐左車麵館 lunch time去果然好多人 不過人流都算快 等左15mins就可以入座👍🏻嗌左個沙爹章魚丸牛腩銀針粉 好好味💛♡ 沙爹汁味濃 不過唔辣 合了我的口味 ♡ 必嚐章魚丸 都幾好味 唔係到到有♡ 銀汁粉量唔多 下次都係叫油麵較好♡ 牛腩都幾入味 但幾多筋 下次要叫少筋先得 因為我唔食筋見到小食雞翼三重奏(牛油,原味,蜜糖)心心眼(。’▽’。)♡ 所以決定嗌埋黎食 睇相見到炸得好鬆脆金黃就知係好野🥳即叫即炸架 但牛油味唔濃 同原味差唔多蜜糖就比較出味啲 下次會叫淨蜜糖雞翼食☺️♡ 值得一提,男店主勁有禮貌,真係以客為重,見到學生有書包🎒又叫姐姐拎張椅比佢,見到我坐埋邊驚我會逼到,埋單時又突登同我講唔好意思 食黃店真係食埋佢個份良心架💯💛 大推薦!
車仔面都好似算係港式特產食物啊可?😀

♡ 牛腩都幾入味 但幾多筋 下次要叫少筋先得 因為我唔食筋

所以決定嗌埋黎食 睇相見到炸得好鬆脆金黃就知係好野🥳
即叫即炸架 但牛油味唔濃 同原味差唔多
蜜糖就比較出味啲 下次會叫淨蜜糖雞翼食☺️

食黃店真係食埋佢個份良心架💯💛 大推薦!

午餐
沙爹章魚丸牛腩銀汁粉
2020-06-09 899 瀏覽
想發掘灣仔黃的車仔麵,結果跟地圖搵到呢間車麵,lunch time 好多人排隊,又唔想買外賣,唯有食其他黃店。 夜晚再接再勵,8點來到,竟然只有一檯客,唔同夜晚無乜人食,我錯啦,係我飲第一啖野,已經突然又full 曬。 講野飲先,檸橙茶真係無得輸,refreshing 不在話下,成個味好夾,酸甜剛剛好,最後我成杯橙食曬! 食碗野食每款餸都好好食,尤魚入味爽脆必食,春卷都好有驚喜,蘿白真係好甜。隔離街的明明其實都好食,但呢度更加正, 同埋真係好黃,我很愉快。

檸橙茶
檸橙茶