2006-01-01 39 瀏覽
之前因同事食完覺得好食, 又打包左個酥皮叉燒餐包比我試, 一試之下又覺得幾好, 於是便帶女友來一試. 叫了以下點心:-酥皮叉燒餐包–焗得好香牛油味, 外皮鬆脆, 上抬時熱騰騰的, 內裏叉燒不太肥但很香叉燒味, 來這裏係必吃的, 如果大家試過西苑既雪影餐包而又覺得好好食, 我可以話依度比西苑做得出色.尖筍鮮蝦餃–皮做得不夠薄, 可以再薄, 但內裏的蝦都幾有蝦味和幾爽. 都可一吃. 灌湯餃–這裏的灌湯餃已是新式的了, 即係將餃比的湯浸住, 而舊式的就係無湯浸住, 只係見到隻餃皮略厚, 只因等你咬開後的湯會飛出來, 已很少地方可吃到. 講番這裏的灌湯餃無什特別, 個湯又不夠清甜, 都係大會堂美心好吃點.是日叫了普洱, 但不夠濃, 沖兩野就淡如開水, 失敗.埋單一百二十幾, 略貴, 但為了酥皮叉燒餐包亦會再來.

叫了以下點心:-

是日叫了普洱, 但不夠濃, 沖兩野就淡如開水, 失敗.

埋單一百二十幾, 略貴, 但為了酥皮叉燒餐包亦會再來.
2005-09-29 29 瀏覽
I'm working very close to Che's Rest. It's recommended from my friend. I also recommended my colleauges and clients as well.I think all food are very good and a little bit expensive. average HK$110 per head. 茶姑春捲.腸粉.炒飯都好好味! 可以去下! but the tea is a little cold. Service good from manager, bad from waiters. Very noisy, smoking a lot..
前言:一行十二人,再到這兒吃中式點心午餐。食物和評語: 1. 蜜汁叉燒腸粉:一碟($38)三條,腸粉皮仍然又硬又厚,叉燒餡料又乾又鞋。(算罷!) 2. 豬潤腸粉:一碟($32)三條,豬潤餡料調味不足,唉! 3. 鮮蝦腸粉:一碟三條,腸粉皮差,幸而蝦仁夠大隻和爽口,還可以一試。(可一試!) 3. 車氏尖筍鮮蝦餃:一籠($28)四粒,蝦餃皮略硬和乾,幸而蝦仁爽口夠大隻,以及$28 唔算貴。(可一試!) 4. 鮮帶子餃:一籠($32)三隻,店家似乎用了雪藏帶子,味淡,如嚼素餃。(算罷!) 5. 魚蓉燒賣:一籠($32)四粒,質素只比街邊檔好少許。(算罷!) 6. 千層馬拉糕:一籠($22)兩件,極之軟滑,但不算香。(可一試!) 6. 煎腐皮卷:一碟($28)四件,店家煎得相當香脆,餡料足。(推介!) 7. 炸鮮蝦春卷:炸功了得,餡料既足又鮮,仍原隻大蝦仁。(推介!) 8. 煎蘿蔔糕:蘿蔔只佔少許,大部份都係粉,口感糊糊的。加上煎得唔夠時間,唔香唔脆。可謂最遜色的食品! 9. 酥皮叉燒餐包:一碟($22)三件。叉燒餐包配上一層薄薄的墨西哥皮。第一次食
前言:一行十二人,再到這兒吃中式點心午餐。
食物和評語:
2. 豬潤腸粉:一碟($32)三條,豬潤餡料調味不足,唉!
9. 酥皮叉燒餐包:一碟($22)三件。叉燒餐包配上一層薄薄的墨西哥皮。第一次食,覺得還可以,第二次食有點厭倦。我們點了十二枚,結果剩下六枚,要打包回公司。(不吃香的「馳名」食品!)
10. 祕製蛋撻:一碟($28)三件,撻底係千層酥皮,質素一般而已。$28 三枚迷你蛋撻,我就食唔出所謂「祕製」的是什麼?(大概是價錢夠「祕製」!?)
11. 鮑魚燴雜菌:一盤可分四小碗,雜菌種類多,調味恰當,惜略油膩!(但已經算係少數可取的食物。)
12. 褔建炒飯:一盤可分十小碗,飯底炒得尚可,配料略鹹和油膩。
13. 星洲炒米:一盤可分八小碗,配料和調味料少得過份!(算罷!)
14. 壽眉茶:淡如開水,兼且熱水添加得相當慢,仍收$12 位,不值!
註:
a. 第一次來吃,食物水準還勉強可以;事隔一週再來,水準迅速下降!以價錢而已,相當「物非所值」!
b. 全場十多張餐桌,近百名食客,只有兩個侍應,服務好極有限。
c. 除了餐椅和餐桌的體積夠大。但餐桌之間相當迫,故此好吵好熱鬧!
2004-11-19 34 瀏覽
前言:在會展參加研討會,老闆點明到這兒吃午餐。食物和評語: 1. 叉燒腸粉:皮厚兼質感粗糙,叉燒餡料少得可憐,差! 2. 焗菠蘿叉燒包:一碟三小個,此包棄用港式菠蘿酥皮,改用港式墨西哥皮。餡料乃唔鹹唔甜的叉燒餡,份量只有丁點兒!說是招牌貨,個人覺得「咪有係咁,沒什麼咁特別啫」! 3. 蒜蓉炒豆苗:滿滿的一盤,份量算多,味道不俗,不算油膩。 4. 煎腐皮卷:餡料好少,幸而煎得香脆,不算油膩。 5. 沙薑雞腳:味道合格。 6. 龍井茶:茶葉亦只是一般貨色而已。侍應添熱水速度奇慢,亦不積極。註: a. 此店有兩個賣點:其中一個是招牌貨「焗菠蘿叉燒包」,見識過,亦「不外如是」!另外一個賣點是「店主是藝人『車碗碗』的母親所開設的『明星飯堂』」,那又如何? b. 食物份量偏細,味道不算太差或太好,但收費偏高,可謂「物非所值」。此店唯一可取就是環境,椅子尚算寬闊舒適;以及食物普遍不算太油膩。 c. 老闆找數,故不知張單幾錢。但估計大約$250 左右。
前言:在會展參加研討會,老闆點明到這兒吃午餐。
食物和評語:
1. 叉燒腸粉:皮厚兼質感粗糙,叉燒餡料少得可憐,差!
4. 煎腐皮卷:餡料好少,幸而煎得香脆,不算油膩。
5. 沙薑雞腳:味道合格。
註:
c. 老闆找數,故不知張單幾錢。但估計大約$250 左右。