2010-06-20 20 瀏覽
o係附近返工, 都會黎哩度食lunch 或者dinner, 其實佢d 車仔面好普通, 唔覺有咩咁特別!另外試過碗仔翅, 都麻麻地唯一好既就係哩度d服務幾好,特別係有個女人, 好好服務!
o係附近返工, 都會黎哩度食lunch 或者dinner,
其實佢d 車仔面好普通, 唔覺有咩咁特別!

另外試過碗仔翅, 都麻麻地

唯一好既就係哩度d服務幾好,
特別係有個女人, 好好服務!
2010-06-16 135 瀏覽
夜晚去奧海城睇戲, 之前當然搵定有咩好食, 車品品長期擺佔大角咀既第一位, 今次過開黎, 即管去試一試有幾好食先。因為世界杯? 定係時間尚早? 7pm未夠去到人唔多, 即刻有位坐低, 枱與枱之間都幾係迫,但鋪頭仔係咁既喇, 冇計....食物種類唔係話好多, 但都要睇左陣餐牌先決定到, 事關有好多野都想試。溏心皮蛋($11): 老闆娘話子薑唔係當做, 唔緊要丫~ 還掂我都唔食既, 溏心餡真係做得幾好,但成$11隻好似有點貴囉~魚肉翅($19): 未至於好足料, 但味道唔錯淨魯肉餃($33): 餃身細細一啖一隻, 但肉餡味道唔多突出, 好彩蝦籽幫補唔少, 但如果食過澳門祥記, 就會發覺始終都差一截 (大家記得要求蝦籽分開上免得浸晒落湯)招徠大雜麵($35): 好多人都話淡口, 但我又覺得OK喎, 特別係豬腸滷得好入味, 湯底亦OK, 反而大家都讚既蘿蔔就差DD.....黑牛($16): 即朱古力雪糕+可樂, 雪糕真係好正, 係有Chips既朱古力味, 餐牌寫住維記, 有機會既話都買番桶食下先So Far味道算係唔錯, 但價錢計落唔平, 食個皮蛋十蚊, 碗仔翅都廿蚊, 車仔都卅幾蚊, 好似貴

魚肉翅($19): 未至於好足料, 但味道唔錯

So Far味道算係唔錯, 但價錢計落唔平, 食個皮蛋十蚊, 碗仔翅都廿蚊, 車仔都卅幾蚊, 好似貴左D囉.......
老闆娘好好人, 成日都笑容滿面, 亦都會同客傾下偈, 又會講解一下食物, 讚

我去既時候. 成間鋪都係得2個人打理, 客少既時候都還可以, 如果人多就可能要等一段時間, 趕都趕唔黎
餐牌
車仔麵檔
溏心皮蛋
兩溝(魚肉‧翅)
淨魯肉餃
招徠大雜麵
黑牛
2010-06-13
餐牌
車仔麵檔
溏心皮蛋
兩溝(魚肉‧翅)
淨魯肉餃
招徠大雜麵
黑牛
2010-05-30 11 瀏覽
大概晚上7點到達, 唔駛等位大雜燴麵幾好, 最好味係蘿蔔同豬皮, 蘿蔔清甜冇渣, 但其他餸就好似冇咩味魯肉餃蝦子湯麵呢個正呀, 魯肉餃中的魯肉唔肥, 蝦子好香唔腥, 可惜跌晒落碗湯食唔到, 下次要叫撈麵不過湯底太淡, 我覺得可以濃味d, 另外碗底好多菜, 健康又好味熱冬瓜茶真材實料, 有黃糖香, 清甜順喉另外枱面既辣菜莆又香好味, 一定要加少少老闆娘親切好笑容, 值得一讚不過去呢度食要有耐性, 因為就算人唔太多都要等好一陣子先上菜囉
大概晚上7點到達, 唔駛等位

大雜燴麵

魯肉餃蝦子湯麵

熱冬瓜茶
真材實料, 有黃糖香, 清甜順喉

另外枱面既辣菜莆又香好味, 一定要加少少

老闆娘親切好笑容, 值得一讚

2010-05-30
2010-05-23 25 瀏覽
見車品品好多好評, 住附近o甘耐都無食過, 尋日刻意行過黎試佢. 先試佢既碗仔翅, 覺得.... 好淡.再食佢既車仔麵, 要左大雜會, 一樣... 好淡死火, 唔通我既味蕾已經被外面既世界洗禮, 變得遲鈍左? 如果唔係, 無理由有o甘多好評而我唔識得欣賞, 價錢又唔係平喎...

先試佢既碗仔翅, 覺得.... 好淡.

再食佢既車仔麵, 要左大雜會, 一樣... 好淡

2010-05-22
我是車品品嘅常客, 大概一個月去幫襯一至兩次,我和朋友二人分別叫咗:兩個碗仔翅一個蝦籽魯肉餃(蝦籽分開上)一個蔴而不辣米線一杯金牛一碗紅豆沙首先講個碗仔翅(不要叫兩溝, 三溝), 味極香濃, 冬菇香味勁香, 手撕瘦肉絲, 再加辣菜圃,(辣菜圃好得勁正呀!) 加上適量木耳, 味道剛好, PERFECT (MUST TRY)再嚟個蝦籽魯肉餃(蝦籽分開上)點解要分開上, 因為如果唔分開上,啲蝦籽浸晒落湯, 咁就食唔到蝦籽嘅香味,同埋每個人喜愛食蝦籽分量都唔同,魯肉餃我食過十幾次都係不變, 都係咁正咁清甜, 就係魯肉餃能夠做到肉類都可以有清甜效果, 真高呀,好得!清湯底冇油, 再加西生菜喺底, PERFECT MATCH, 正呀! (MUST TRY)跟住嚟過蔴而不辣米線, 果然真係蔴而不辣, 米線彈牙,食完後口中有餘香, 加埋口唇有小小蔴嘅感覺, 幾好, 好有趣!食飽後, 飲杯金牛(雲呢拿雪糕+忌廉汽水), 個杯已雪到好凍, 杯中有一球雲呢拿雪糕,再加了一樽忌廉汽水斟落杯中, 混埋一體, 超冰涼,勁消暑,好心涼, 正呀!(MUST TRY)*其實仲有其他黑牛, 紫牛, 好多種牛, 都分別唔同
我是車品品嘅常客, 大概一個月去幫襯一至兩次,

我和朋友二人分別叫咗:
兩個碗仔翅
一個蝦籽魯肉餃(蝦籽分開上)
一個蔴而不辣米線
一杯金牛
一碗紅豆沙

再嚟個蝦籽魯肉餃(蝦籽分開上)
同埋每個人喜愛食蝦籽分量都唔同,
魯肉餃我食過十幾次都係不變, 都係咁正咁清甜,
就係魯肉餃能夠做到肉類都可以有清甜效果, 真高呀,好得!

跟住嚟過蔴而不辣米線, 果然真係蔴而不辣, 米線彈牙,

*其實仲有其他黑牛, 紫牛, 好多種牛, 都分別唔同雪糕+汽水,
有個特別啲叫啡牛(車金金=凍奶茶+咖啡雪糕)

最後嚟紅豆沙, 我其實對糖水唔係太喜愛, 但都係車品品招牌嘢,
原來老闆娘話用194幾年嘅陳皮, 再加上啲紅豆煲到勁林,
我一食入口啲微香陳皮味飄去嚟, 好好味呀!
我唔太鍾意紅豆沙都讚勁正呀!(MUST TRY)

*其實呢度係食車仔麵,不過冇特別, 大家唔使試,
但係仲有好多招牌嘢, 包括有糖心皮蛋,鹹肉糉,鵝肝撈麵........等等
2010-05-09
$62.5 (晚餐)
慶祝紀念
母親節
  • 碗仔翅+蝦籽魯肉餃+紅豆沙
入去買外賣. 個男人話等10-20分鐘到. 我: '吓,成20min?' 男人: ' 都唔駛,你預十零啦..."那就好啦. 落單!未食過咁貴的車仔麵, 不過d人寫到咁好,那就試下.10min後入去一次,睇下有未. 未有,那唔緊要啦. 再出去等.20min後入去,問男人發悔氣話: 等了10min就吹, 你咁阻住我地做生意, 一係你揀退返錢啦.'OH...等候20min的結果是退錢, 空肚回家! 車品品, 多謝你!!!p.s.其實我係等了25min. 因為我落單時剛打比老公,一看就知等了幾耐. 我完全唔明個男人點話人等10min.

入去買外賣. 個男人話等10-20分鐘到.
我: '吓,成20min?'
男人: ' 都唔駛,你預十零啦..."
那就好啦. 落單!
未食過咁貴的車仔麵, 不過d人寫到咁好,那就試下.

OH...等候20min的結果是退錢, 空肚回家!
車品品, 多謝你!!!

2010-04-17
2010-04-04 13 瀏覽
29/3(一) 7.30pm週一的日程表,出了岔子.行程有變,晚上跟"微型泰山"及其朋友重返"車品品",分享了中式酒浸鵝肝麵$92,炸魚皮$55,魯肉餃及油菜飯$11.中式醉香法國鵝肝--鵝肝沒有入口即化的感動,換上的是富彈度及酒香的鵝肝,墊底的乾燒肝滷汁麵,粗麵條均勻地掛上滷汁,滷汁乃沉實型,隱滲醇香.炸魚皮--地寶魚皮需時約半句鐘方上場,不加任何調味的魚皮質地薄脆,如吃薯片;味道方面光吃的是魚香,原味並不強烈,蘸些頭抽鮮味方能昭然帶出.魯肉餃--重溫的舊味;味道跟當年一樣味美而熟識,然而內餡著實萎縮了...油菜飯--以菜油,冬菇,白菜及白飯煲出來的油菜飯,味清和,並非什麼驚天的味道,帶自然的菜香就成了.整頓飯歷時兩句鐘,急性子不宜,以免埋頭苦幹的老闆娘百上加斤...
29/3(一) 7.30pm

2010-03-29
1K
2010-04-04 10 瀏覽
2010年02月11日,15:20離開花墟花市,便向年廿八新界、九龍之旅的終點站進發。肥叔叔在門外大掃除,店內祇有高佬。二話不說,麻辣麵,要大麻辣。高佬:好辣啊!你好食得辣?我:中辣啦!(辣鬼被兇到)麵到賣相:精緻、樸素食味:口感軟滑,麻味細長、夠道;若加了勁辣菜甫,麻味稍被辣味搶去。結果麻的時間:由品品行至蛇王濤結束。下次要挑戰大麻題外話:總是想不通,為可事頭婆每次都認得我;最終被cheap兄點醒了
2010年02月11日,15:20
離開花墟花市,便向年廿八新界、九龍之旅的終點站進發。
肥叔叔在門外大掃除,店內祇有高佬。
二話不說,麻辣麵,要大麻辣。
高佬:好辣啊!你好食得辣?
我:中辣啦!(辣鬼被兇到
麵到
賣相:精緻、樸素
結果麻的時間:由品品行至蛇王濤結束。
下次要挑戰大麻

題外話:總是想不通,為可事頭婆每次都認得我
;最終被cheap兄點醒了

精緻小鍋
麻辣素麵
2010-02-11
精緻小鍋
麻辣素麵
2010-04-03 35 瀏覽
都幫襯左一段時間,近幾次食完大囡都搞肚痛但我自己好鐘意食車仔麵,車品品都叫做頂得下,但未叫好味,我地好多大角咀街坊跟本都唔會幫襯,又貴又唔好食,事隔幾個月再嚟比機會佢,一樣失望,大囡腸胃不嬲敏感,一食唔乾淨既食物就all,今次佢叫左芝士腸,雞翼魯蛋麵,一嚟我巳經oh my god 碗野又係唔熱既,不出我所廖,當晚大囡又搞肚痛l,今次最慘連我都all埋,唉!無法喇!老品娘你再幾hard sell我都幫唔到你啦!車品要改善下,d車仔麵唔夠熱,煮野個大嬸個把長髮睇見唔開胃,仲有煮野好慢,同埋好多蚊螆
都幫襯左一段時間,近幾次食完大囡都搞肚痛
2010-03-24
2010-03-30 18 瀏覽
大kok咀係我經常搵食既地方~係openrice睇到車品品有咁多good評,就去試下................點知極失望la...................食既只係普過既料........蚧柳,魚旦,朱皮,鳳爪..............普通既材料,收人較貴價錢..............傻la..........咁既料,周街食到la..........睇到張車仔面紙,點左蘿白魚旦公仔面..........蘿白有渣,魚旦勁鬆+普通茶記既大光面,收人近$30........食完下次都要諗過..............
大kok咀係我經常搵食既地方~
點知極失望la...................
睇到張車仔面紙,點左蘿白魚旦公仔面..........
食完下次都要諗過..............
2010-03-26
2010-03-27 74 瀏覽
呢一篇係我第一次寫既食評, 本來無諗住寫(kongdaifa 我撐你)一直以為呢間野好好食, 咁多人寫得咁好諗住星期五放半日, 可以同男朋友去試呢間一直好出名既舖頭食 Lunch見間舖頭有位即刻走快步入去搵位由1:15 坐低 等左好耐都無人理 (可能食飯時間所以做唔切, 我眼見得二個人, 一個唔知係咪事頭婆,係度煮野, 另一個叔叔不停咁行出行入-寫單, 收錢, 收碗, 去廚房幫手, 攞d食物比客人)我同男朋友都話, 咁忙點解唔請個人幫手我地叫左 魚肉翅, 車仔麵(招徠大雜餸) 見隔離枱都有叫 & 魯肉餃 等呀等,等緊既時候有人係門口度問做唔做外賣 (事頭婆話做唔切, 唔做), 再之後有人送肉入黎, 可能係習慣左問係咪放係呢度, 跟住放低左係雪櫃地下就話"條數夜d先收"....仲有好多.... 等到 1:45 隔離枱個碗車仔麵到, 點解我地仲未有呢, 都係且一樣野姐眼見出去比錢既人越黎越多, 自己都仲未有野食又勁肚餓,覺得自己好慘, 等咁耐都唔知為咩見佢做完一張單先煮一樣, 先知原來我地張單係最後 (唔係同一款會一齊煮既咩, 做咩要浪費時間呀, 我等到想走)1:50 先有一碗魚肉翅出現
呢一篇係我第一次寫既食評, 本來無諗住寫
(kongdaifa 我撐你)

一直以為呢間野好好食, 咁多人寫得咁好
見間舖頭有位即刻走快步入去搵位

我同男朋友都話, 咁忙點解唔請個人幫手

1:50 先有一碗魚肉翅出現 (使唔使咁耐呀)

$19 呢個價錢我個人認為唔係好底囉 (我已經唔想用個值字, 因為可能有人覺得超值都未定)
2 人一齊食, d魚肉我食左2粒, 我問男朋友你食左幾多呀點解分咁少比我, 佢話我都係得2,3粒咋喎....心諗...時旦拉, 個肚又咁餓

之後再等左3-5分鐘 跟住就黎左碗麵
車仔麵(招徠大雜餸) $33
除左雞翼尖入味全部都淡而無味
d蘿蔔幾清甜

跟住黎埋個魯肉餃 $33
又話好出名....淨係見成碗好多生菜, d菜仲要無味
d肉...唔知道自己食左d咩, 蝦籽...可能自己口味同大家唔同 (覺得唔係咁啱我食)

埋單走人, 真係一次好拉, 我唔會再去等二次囉

我諗大家如果想試一次, 可以選擇一d非繁忙時段, 如果唔係我諗不如食定少少野打底, 唔係我怕會餓親
等咁耐無野做, 所以影吓 1
等咁耐無野做, 所以影吓 1
等咁耐無野做, 所以影吓 2
等咁耐無野做, 所以影吓 3
等咁耐無野做, 所以影吓 4
啲 人 真 涼 薄 ,唔 識 食 或 唔 啱 自 己 口 味 就 亂 咁 俾 喊 面 ,仲 要 侮 辱 大 家 嘅 智 慧 ,睇 真 啲 其 他 食 評 ,無 數 俾 笑 面 嘅 食 家 都 寫 咗 數 百 甚 至 過 千 食 評 ,話 事 頭 婆 自 己 寫 食 評?用 吓 腦 啦!我 夠 可 以 話 呢 度 有 行 家 舖 頭 拍 烏 蠅 ,得 閒 無 嘢 做 上 嚟 中 傷 人。早 2 日 食 完 超 難 食 嘅 漁 民 樂 ,我 哋 食 唔 晒 就 埋 單 ,去 咗 附 近 嘅 車 品 品 再 食 過 ,一 肚 火 之 下 遇 上 事 頭 婆 開 朗 話 潑 嘅 笑 容 ,火 氣 即 時 消 失 一 半。落 單 時 諗 住 順 便 點 杯 熱 冬 瓜 茶 降 火 啦!事 頭 婆 笑 笑 口 話 今 日 有 凍 喎!試 唔 試 吓 呀?唔 係 成 日 都 有 架 . . . 呢 啲 咪 叫 服 務 囉!仲 係 發 自 內 心 嘅!兼 且 每 上 一 道 菜 都 無 微 不 至 咁 提 醒 你 "小 心 熱 呀"、"攪 勻 啲 至 飲 呀"、"要 加 辣 埋 邊 有 辣 菜 甫
呢 啲 咪 叫 服 務 囉!仲 係 發 自 內 心 嘅!兼 且 每 上 一 道 菜 都 無 微 不 至 咁 提 醒 你 "小 心 熱 呀"、"攪 勻 啲 至 飲 呀"、"要 加 辣 埋 邊 有 辣 菜 甫 呀" . . . 唉!咁 體 貼 嘅 老 闆 娘 去 邊 度 搵?
忍 唔 住 埋 完 單 同 事 頭 婆 講 :「唔 好 理 網 上 食 評 嗰 一 小 撮 無 謂 人 啦!俾 心 機 ,仲 有 好 多 人 支 持 妳 架!」
臨 走 前,同 老 闆 娘 Total 影 張 靚 相 先 . . . 係 呀!小 狗 係 老 闆 娘 ,招 呼 大 家 嘅 係 事 頭 婆 ,唔 好 再 叫 錯 啦!
腩 汁 蘿 蔔 ($6) 因 為 點 餸 紙 寫 住 最 少 要 點 2 樣 嘢 ,所 以 好 多 食 友 都 以 為 食 蘿 蔔 一 定 要 配 多 樣 餸 ,其 實 叫 雙 份 白 蘿 蔔 都 OK 架!白 蘿 蔔 清 甜 無 渣 嘅 程 度 喺 香 港 都 算 數 一 數 二。食 完 車 品 品 再 食 大 利 嘅 蘿 蔔 ,你 就 會 知 道 麻 油 蘇 幾 咁 井 底 之 蛙 、幾 咁 無 料 到。
三 溝 ($21) 即 魚 肉 、生 菜 加 碗 仔 翅 ,大 大 碗 真 材 實 料。瘦 肉 絲 係 有 肉 味 嘅 新 鮮 手 撕 豬 肉 ,幾 片 無 菇 邊 花 菇 夠 軟 腍 ,魚 肉 彈 牙 . . . 但 我 欣 賞 嘅 仲 有 佢 嘅 湯 頭 ,熬 得 清 甜 夠 火 候 ,飲 完 都 唔 會 口 渴 ,味 精 無 添 加 嘛!
事 頭 婆 的 超 麻 不 辣 米 線 仔 ($14) 係 去 年 底 推 出 嘅 新 品 ,麻 而 不 辣 ,仲 要 係 超 麻!食 之 前 真 係 要 有 心 理 準 備 ,同 埋 最 好 叫 定 一 杯 飲 品 穩 陣 啲 . . . 米 線 仔 一 小 鍋 上 ,唔 好 低 估 佢 嘅 威 力 ,我 同 女 友 要 合 力 兼 用 咗 唔 少 時 間 至 可 以 完 全 征 服 到 佢 . . .
米 線 仔 熱 氣 騰 騰 ,無 乜 花 巧 ,第 一 啖 . . . 的 確 麻 而 無 半 點 辣 味 ,好 過 癮 喎!但 咀 唇 感 覺 到 麻 味 漸 漸 增 強 . . . 唔 係 講 笑 , 咀 唇 嘅 麻 味 越 嚟 越 強 ,即 使 停 晒 手 ,麻 味 依 然 揮 之 不 去 ,甚 至 攻 到 上 腦 . . . 實 在 太 刺 激 ,但 又 忍 唔 住 繼 續 食 ,記 住 要 細 細 啖 慢 慢 食 ,唔 係 就 . . .
終 於 明 白 米 線 仔 為 乜 咁 細 窩 . . . 乜 嘢 叫 超 麻 不 辣。
冬 瓜 茶 ($10) 唔 係 經 常 有 ,凍 飲 版 本 更 少 ,所 以 呢 晚 唔 只 試 齊 冷 熱 版 本 ,仲 正 到 encore 咗 一 round。冬 瓜 茶 用 天 然 紅 糖 及 貴 價 嘅 灰 冬 瓜 去 煲 足 10 個 鐘。靜 靜 話 你 知 ,冷 同 熱 嘅 冬 瓜 茶 係 2 種 完 全 唔 同 嘅 感 覺。
凍 冬 瓜 茶 冰 涼 甜 潤 ,生 津 止 渴。但 甜 味 跟 熱 飲 嘅 味 道 又 好 唔 同。熱 冬 瓜 茶 比 凍 嘅 更 滋 潤 ,仲 有 超 好 味 嘅 清 甜 冬 瓜 肉 增 添 口 感 ,而 熱 嘅 冬 瓜 茶 味 道 相 當 似 麥 芽 糖 ,好 特 別!
開 心 咁 入 去 ,過 癮 咁 離 開!多 謝 事 頭 婆!

更 多 相 、更 多 內 容 喺 我 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q
魚肉、生菜加碗仔翅真材實料
  • 冬瓜茶
  • 蘿蔔
  • 碗仔翅
2010-03-07 24 瀏覽
我睇見佢食評咁好. 又咁獨特. 同埋渣車方便.就黎試下啦. 好多都係30幾蚊. 好似幾平. 但到依家再細心睇返D食評.唔好意思講句. 我覺得大部份都係"自己"寫. 寫得仲有D誇張. 佢標榜係用d 好好既材料. 唔係大陸野.但我覺得呢間野有d 搶錢. 我估呢個地方照計鋪租唔會太貴掛. 當時. 10點幾. 得2,3 台客. 但都要等20MINS. 先黎到. 魚肉翅. $19. d 魚肉得4 粒仔. 都係麵粉魚肉. 並唔係d 咩上等貨.勁少料. 大部份都係湯. D肉絲好大條. 我PREFER 係一絲絲. 我見食評D圖片係好足料.可能係我唔好彩.人地賣花膠翅都係廿幾蚊. 我真係覺得搶錢. 車仔麵. 招徠大雜餸. $33好多送係真既. 都算抵食. 可能我冇加辣. 成碗野好淡. 全部d 野都唔係炆到入晒味先放入去. 牛腩幾好. 好林.豬紅. 友人話好腥. 叫我唔好食. E麵. 同平時食既唔同樣. 我地諗左好耐. 佢有冇俾錯. 唔能夠話好差. 只是普普通通. 唔值得專登入黎食. 如果我想食車仔麵. 我一定唔會諗住黎依間. 魯肉餃 $33出面係食唔倒. 係特別. 但唔係好食到會再食. 試一次就夠.
我睇見佢食評咁好. 又咁獨特. 同埋渣車方便.
就黎試下啦. 好多都係30幾蚊. 好似幾平.
但到依家再細心睇返D食評.
佢標榜係用d 好好既材料. 唔係大陸野.

魚肉翅. $19.
d 魚肉得4 粒仔. 都係麵粉魚肉. 並唔係d 咩上等貨.
勁少料. 大部份都係湯.
人地賣花膠翅都係廿幾蚊. 我真係覺得搶錢.

車仔麵. 招徠大雜餸. $33
好多送係真既. 都算抵食.
牛腩幾好. 好林.
豬紅. 友人話好腥. 叫我唔好食.
E麵. 同平時食既唔同樣. 我地諗左好耐. 佢有冇俾錯.
唔能夠話好差. 只是普普通通. 唔值得專登入黎食.
如果我想食車仔麵. 我一定唔會諗住黎依間.
魯肉餃 $33
個餡. 我淨係食倒一淡醬. 可能d 肉碎渣左汁.
呢個價錢. 純粹係食佢既獨特. 我會覺得佢食水好深.
我食慣白菜餃. 多餡. JUICY 鮮味那種.
可能吃慣土瓜灣巧興. 由幾歲開始食.
21蚊有10隻大大隻. +3 蚊有埋白菜仔.
所以覺得其他既都唔抵食.

試一次佢所謂既特別就夠. 唔會想再食.

2010-03-02
$45 (宵夜)
2010-03-04 22 瀏覽
早前愁著大角咀有甚麼好吃推介給友人,給我無意中在 openrice 發現了最多笑面的車品品,不過以為只有車仔麵小食供應,就姑且淺嚐一試 誰知,一試以後印象難忘,跟著吃了數次晚飯,吃了不少菜式,全皆可說碟碟精彩,餐餐滿足 !! 一定要記錄下來喔 1. 品品八喜撈 ( $45 ) ~ 連全蛋麵一起計共有 8 種材料 !! 還要是可給食客 DIY 配料當中的地寶魚鬆 & "螺光" 頭抽更是坊間少見;魚鬆與別不同,是由地寶魚身上脊肉製造,比普通魚鬆更香更有魚鮮味 !! 另外所用的頭抽原來大有來頭,也是這個撈麵的靈魂~ 叫螺光黑豆蔭油膏,來自台灣百年老舖,曾被日本人廣泛採用~ 黑豆釀造的豉油,taste 真的與別不同 ... 豆味香中帶甘,比我們吃慣的 soy sauce 更濃純,一絕 麵端來時,原來已預先撈了不羶的 homemade 鮮五花腩油,我們也可在配料中的油膏再添加豬油,不過不喜豬油的就慎用了 ( 偶爾吃一次,少食多滋味 ) ~ 放下所有材料,邊撈邊散放誘人香氣,尤其是帶點焦香的麵條掛上了鮮濃的頭抽醬,及帶點鹹香的地寶魚鬆,很濃香 再加上豬油、蔥段

再加上豬油、蔥段 & 芝麻的香氣,簡直是難得一吃的濃味撈麵 !! 店方還附上生菜湯,湯清甜無添加,可中和鹹濃油膩感,很體貼 !! 這撈麵能按自己口味調較醬料等的份量,更體貼 !!
2. 炸地寶魚皮餐 ( $55,最好預訂 ) ~ 事頭婆說,地寶魚皮只能於每條魚身上採用一塊,是她的媽媽親自剝魚皮的
一碟魚皮已用上數條魚了~ 加上此魚現較難捕獲,更見珍貴~ 所以想吃的要碰碰運氣了~ 剛剛炸起的魚皮,端進來時鹹香撲鼻,味道甘、香、鹹鮮,全皆一次過蓋滿味蕾 !! 那獨有魚油香更有 aftertaste !! 維持約十秒的回甘,難以忘記
魚皮給切得極薄,所以,最記得的口感是 : 吃 potato chips !! 很脆口,醮點附有的黑豆頭抽,更是清香 ~
這 set 中也有附上鮮生蔥的白粥 ~ 我吃了一口白粥,再一口魚皮,原來粥起了消弭過於 salty 的作用,雖然 congee 不是很綿密那類,但仍有綿米香,與魚皮一起吃的配搭,又是一絕 !!

3. 本地首創的蝦籽魯肉餃 ( 淨吃 $33 ) ~ 魯肉原是台灣地道菜,多用以伴飯,而這店以之作餃子餡,原來很好吃 ~ 自家人手包的餃子形狀很討好,內餡的腩肉給去了油,用滷水汁 & 日本信州 miso 醃至很入味
餃子上灑了不少蝦籽,吃時粒粒分明,而且頗香口無腥味 !! 原來據 menu 所介紹,店主承襲上世紀前輩們將蝦籽炒熟才上桌的技巧,所以蝦籽不用加蝦膏,已自然散發蝦籽應有的鮮香與甘甜 !!
雖然餃皮不是很薄,但算軟身 ~ 配上唐生菜 & 無添加菜湯,味微甜卻更帶出吃餃子的誘人魔力 !! 不過記緊要盡快吃,因蝦籽放涼後香氣減退,滷肉也偏甜,不嗜甜的 be careful ~
4. 自製子薑溏心皮蛋 ( $10 ) ~ 這是我第一次看到如此美麗的流心皮蛋
半隻皮蛋中間有道 "拱橋" ... 是蛋黃來的 !! 用筷子一挑,就把有點 sticky 的漿黏起來 !! 再看那皮蛋顏色晶瑩剔透,可知絕對是高質貨 ~ 吃下去 ... 真的溏心之餘,竟然是沒有鹼水味
不要小覤作為 sides 的子薑塊,是 homemade 的,顏色是沒有染色的淡黃,卻散發著頗濃的天然清香酸辣味,其醃製時間的掌握很到家,勁 !! 雖然皮蛋味道不及鏞記酒家的濃,但以這小店來說,用料與製作的那份熱誠,十元已值回票價了
5. 招徠大雜麵 ( $ 32,可選飯 ) ~ 真的很多餸
有魷魚鬚、雞翼尖、芝士腸、大腸、牛柏葉、自製魚蛋、新竹貢丸等共十款 !! 用料很有傳統車仔麵的特色,大大碗真的令人吃得滿足 !! 自製魚蛋不是圓形,而是不規則條狀,顏色雪白,算彈牙有魚味,一看便知真的是自家製 ~ 其他材料雖質素普通,然均煮得入味,用料新鮮,圖中可見一二 !! 只是魷魚鬚較啖味,幸頗彈牙 ~ 碗內腩汁味道不濃,卻嚐到淡淡鮮甜,很捧 !! 雖麵的質素沒有驚喜,卻令我嚐到有誠意夾大碗的車仔麵 !!
6. 精品碗仔翅 ( $ 17 ) ~ 據在 menu 內的解說,用料有瘦肉絲、黑木耳、日本花菇 ( 去蒂 ) 等,湯是用生粉推薄芡,不像坊間加馬蹄粉,所以我吃起來沒有很稠的感覺 !! 最重要的,當然是那些新鮮又勁多的配料 !! 單是瘦肉不嚡口,在別處已難得一見,吃後真有點飽飽的感覺

7. 香菜飯 ( $11 ) ~ 老實說賣相不大討好,不過味道同樣好吃
用上冬菇、白菜及本地製菜油 ( menu 標明用那家菜油 ) 製作的碗飯,軟腍帶菜香,很有媽媽煮的飯的感覺 ... 問問事頭婆,才知是她沒加味精的用電飯煲煮給我們吃
有點感動啊 !!
8. 淨蘿白加牛腩汁 ~ openrice 的食家說蘿白是這兒的招牌菜,所以我膽粗粗叫事頭婆弄一碗 ... 她高興的答應了
竟又是令我嘆為觀止的小吃 !! 一口咬下,角切狀的蘿白表面軟腍,內裡有點爽口,很 juicy !! 滲出來的汁液很鮮甜 !! 最重要的,竟是完全沒有渣的
我覺得像是吃著清甜水果啊
問問事頭婆,她說這些蘿蔔是來自中國河北,製時只採沒起渣的部份,這部份只有原條蘿蔔的三份一 !! 這一小碟菜蔬,對我來說,已可與酒店級中菜廳的出品相媲美了~ 這份心機及所付出的成本,還少嗎 ?
9. 車品品共提供 5 款以上的自家製懷舊飲品,我們嚐過 4 款,全皆水準很高
凍飲 山楂金絲蜜棗茶 ( $8 ) 酸甜算平衡,夠清新 ~ 玉竹秋梨茶 ( $ 8 ) 梨甜清新,相信無添加,潤喉舒服~ $8 一杯好過在茶餐廳飲十多元的檸茶了

熱飲 天然冬瓜茶 ( $12 ) 同樣無添加自製~ 端來時杯底沉著預先 soaked 了蜜糖的冬瓜肉,呈深橙色,事頭婆著我們要用匙將之攪拌,如過甜可加水 ~ 我們看著杯中顏色漸變橙色,喝一口,honey 的溫和甜味,與冬瓜的鮮味,一同洗刷味蕾,很潤喉 !! 無糖羅漢果桂圓茶 ( $12,又名篤篤 ) 也是真材實料,一整個果在杯面上,用匙篤一篤,不停散發出羅漢果的獨特甘甜,配上杯底的甜龍眼肉,令整杯茶的味道清甜中帶濃郁羅漢果鮮甘,事頭婆同樣說受不了濃味可加水溝淡 !! 最後,我們沒 add water,只是喝著像濃縮了的果茶

哈 !! 不止 beverage,這兒也會製作不定日供應的甜品,事頭婆每天會將之寫於白板上,於晚市供應 ...
10. 懷舊西米布丁 ( $25 ) 是我們試吃當晚的傑作~ 事頭婆解說這 pudding 的面層是特意弄至一層微焦薄膜,用以保存內裡溫度 ~ 從外形看,真的很像兒時在舊式酒家點心車裡的布甸~ 吃了一會,原來豈只甜甜的燉蛋,及很多的西米 ... 竟加了紅豆蓉 !! 熱呼呼端來的誠意,香氣撲鼻,即叫即焗的出品,不會過甜,陣陣蛋香,令人心靈及味覺上回味無窮 !!
11. 46 年陳皮津紅 ( $28 ) 喜歡紅豆沙的我當然要一試了 !! 我們驚訝的,除了豆味香濃外,就是 size 頗大的粒粒紅豆
原來這兒採用的是天津紅豆 !! 大粒又富豆味,查實這種豆原是普遍較高檔酒家採用,後給日本北海道紅豆漸次取代 ~ 那我豈不是嚐著更傳統的本地自製紅豆沙嗎 ? 紅豆給煮得剛好,起沙卻不會令豆過腍 !! 好功力 !! 不過,我覺得糖水整體上略為偏甜,也只微微嚐到陳年陳皮的甘香,還有改進空間喔~

由最初以為只是以平價作招徠的車仔麵檔,變為一次又一次的驚嘆美食經歷,實在令人怦然心動,不得不折服 !! 最深印象的,除了食物,竟是店主兼大廚的事頭婆~ 她在半開放式的廚房,一邊親自弄食物給每一檯食客,一邊很渴望與食客傾談交流,更會分享飲食心得,真的有點像電視裡的阿蘇教煮餸
不過貼切點說,雖然人手所限,有時候不免要客人久等或漏單,但她營造的住家 feel 小店氛圍,及不曾停手炮製美食的心力,令人體諒之餘,更令我難忘 ...
其實令我最折服的,是這店出色的水準,及對質素的執著 :
食材大部份皆新鮮,質素講究,有些甚至坊間罕見 ~
店主為每道菜作出適合的配搭,例如地寶魚皮餐中的白粥,皮蛋的自製子薑,八喜撈的菜湯 ~
店主對製作及烹煮食物的高超技巧,及對食物特質的深入認知,不單令出品能推陳出新,不定期的給予創新驚喜,更因她堅持晚飯時段親身為每檯食客預備特色主菜 ( 飲品等有時要店員幫忙 ),所以能提供穩定的出品水準 ~
最特別的是她在菜式設計上不少跟足飲食業前輩的經驗,連舊式製作手法也用上,如碗仔翅以生粉推薄芡、蝦籽炒香才上碟等,現在很多食店因高成本而放棄了 ~
可是,她所訂下的食物價錢很 "街坊" 價,如地寶魚皮餐只是 $55,她曾說不少食物,包括任吃的辣菜甫,都是不計人工成本的虧本菜 ~
這間頗全面性的高水準小店,實在難求,雖說車仔麵這種草根飲食文化容易給人輕視,但現今時代不同了,正所謂飲食不論階級,無分國界,總會看到有人賞識的一天 !!
謹祝福車品品繼阿鴻小吃後,將成為另一間米芝蓮一星級街坊小店吧 !!
心思撈麵
溏心 "小拱橋"
大推頭正統車仔麵
珍饈魚皮小吃
首創自製魯肉餃
真材實料冬瓜茶 $12 仲想點
大大粒紅豆
友人以為讀 "車晶晶" :p
心思撈麵
溏心 "小拱橋"
大推頭正統車仔麵
珍饈魚皮小吃
首創自製魯肉餃
真材實料冬瓜茶 $12 仲想點
大大粒紅豆
2010-02-27 19 瀏覽
往大角咀表演的一個周日~事前與大比來到這一帶自行午餐~想吃簡單的豬扒飯卻碰上閉門羹~~最後轉轉身又來到埃華街~~愈來愈旺的一條食街~偏偏眼光落在還未營業的車品品~~年前來過與老闆娘詳談至深夜要到太子搭通宵小巴回家~~也提醒了自已原來已經有一年時間沒來過大角咀還有十分鐘左右就開門~故且四周逛一逛站在門前踱踱步~~~~終於等到開閘的一刻了~~這麼早還不見老闆娘的蹤影~只有叔叔在此~~我倆當然是第一對客人~~時間已不多~~快快著大比試試這裡最sweet sweet的咸食..蝦子魯肉餃~還有兩溝~~小比就飲潤一潤的熱冬瓜茶~再叫一杯同樣清甜的凍秋梨茶飲品先到~用上起粉的灰冬瓜加以純正紅糖同煮十句鐘的甜蜜糖冬瓜有如Jam一樣~加入熱水之後撞出那清甜滋潤的原汁原味~~無添加的天然清甜就在這裡尋~不會過份濃鬱~~小比這個黑糖愛好者也不忘奢望不日會有純黑糖的冬瓜茶~haha~老闆娘~又是時候發揮小宇宙了 XD魯肉餃一客八隻加以生菜墊底~蝦子落在餃上偶爾飄到湯底上~當然不及落在熱辣辣的白粥撈麵等揮發得好~但炒過之後的咸香鮮味尤在~~~要知道炒得好不是易事~會變腥變苦失去原有鮮味~~魯肉甜而不膩~在飽的情

魯肉餃一客八隻加以生菜墊底~蝦子落在餃上偶爾飄到湯底上~當然不及落在熱辣辣的白粥撈麵等揮發得好~但炒過之後的咸香鮮味尤在~~~要知道炒得好不是易事~會變腥變苦失去原有鮮味~~魯肉甜而不膩~在飽的情況下也不其然倒了半數入胃~

兩溝是大比的獨愛~足料的碗仔翅當然比起平常用大量生粉作芡的層次更分明實在~木耳冬菇絕不吝嗇地過份地多~haha~魚肉撻得夠當然彈牙不粉不腥~上品也~吃罷再灌下清甜的秋梨茶~確是最大滿足

等了十數分鐘開門當然也是值得的~此趟時間有限~就此拜別~~可惜這麼早沒有機會吃到甜品糖水~~也給了自已一個再來的機會~~
Natural Sweet
嚇人的足料程度