2019-02-19 329 瀏覽
三個人一齊去食午餐,我叫咗三寶湯檬粉,而朋友一個叫咗炸蝦撈檬,另一個叫咗豬扒撈檬,份量對女性黎講都幾多,而三寶會有豬扒,扎肉,雞翼都幾入味,炸蝦很鬆脆,總括來講不過不失。
2019-01-15 302 瀏覽
週日訓醒,又凍又餓,唯有搵下附近有咩便靚正咖喱。 越興苑簡直喺不二之選。 仲有佢個炒通菜,真喺好抵好食好大碟。我叫左咖喱雞同沙嗲牛,同馬拉盞通菜,個通菜只喺40度,非常抵! 兩杯檸水。好多肉,好多飯,好多菜,好好味。每個40幾,50蚊黎講真喺好過連鎖快餐店。 而且仲有下午茶提供,每份30幾,我見對面情侶叫左都好吸引。 間餐廳企理乾淨,令人坐得舒服大家千其要認住呢個喺越南菜,唔喺果間泰國🇹🇭菜。想試的話唔好認錯去錯。
仲有佢個炒通菜,真喺好抵好食好大碟。
好多肉,好多飯,好多菜,好好味。
每個40幾,50蚊黎講真喺好過連鎖快餐店。
而且仲有下午茶提供,每份30幾,我見對面情侶叫左都好吸引。
間餐廳企理乾淨,令人坐得舒服

2018-12-29 209 瀏覽
在UA moko睇完戲,行經女人醫肚,二話不說就走入這間充滿童年回憶的越香園。店內有熟練的員工招呼客人,在店內大聲熱情招呼,餐牌亦是一貫的評價抵食,質素有一定的保證,價廉物美是一眾年青人的聚腳點
2018-12-23 223 瀏覽
叫左炸蝦餅檬,三絲湯河,生熟牛肉湯河,魷魚焗飯,得個飯比較正常,其他的都係近十年食過最難食的越南嘢 我係叫某白牌車兼做外賣送餐服務送的,遲到半個鐘都唔係大問題,用白色膠袋裝餐裝到d盒變曬型,d汁周圍都係,本身已經唔係咁舒服炸蝦餅檬係媽子食既,除左咸就係咸外母叫左個三絲湯河,味到唔好d肉絲質地差老婆個生熟牛肉湯河個湯底係怪味湯底,牛肉唔好食,少少越南感都無特別想講牛肉湯底唔好味,唔知點解有d超劣質麵粉多蟹柳,真係唔會再食

炸蝦餅檬係媽子食既,除左咸就係咸
外母叫左個三絲湯河,味到唔好d肉絲質地差

外賣送餐
2018-10-03 246 瀏覽
係一個落大雨嘅五點, 我入咗呢間餐廳食下午茶,要咗一個豬頸肉檬粉,佢仲送埋一個甜品,係椰汁加紫米。 豬頸肉檬粉分量好足夠,我仲叫店員畀啲辣椒我,佢真係好越南, 係有新鮮嘅辣椒再加埋香葉。 甜品都好好食,分量唔多,夠一個人食,但係食完豬頸肉檬粉之後,個甜品分量系絕對足夠的。
2018-08-14
2018-08-30 218 瀏覽
見到旺角有新餐廳,lunch 咪大膽咁入去試試先😗叫左個香矛豬扒飯豬扒就幾大塊既,但略嫌厚左少少。 另外,蔥油吾鹹,最最重要既係,太❗️多❗️油⚠️ 食到我成把口都係油油油雖講吾上係難食,但如果要比較小巴黎越南餐廳既香矛豬扒飯,就差得多了不過,$45包飲品又算抵食既。小巴黎既香矛豬扒飯真係一流,大大舊,豬扒敗薄身,嫩滑

見到旺角有新餐廳,lunch 咪大膽咁入去試試先😗
叫左個香矛豬扒飯

不過,$45包飲品又算抵食既。

小巴黎既香矛豬扒飯真係一流,大大舊,豬扒敗薄身,嫩滑

2018-08-29
2018-08-20 234 瀏覽
今日下午我們旺角先達廣場附近做完嘢之後,去咗花園街嘅「越興苑越南美食菜館」食下午茶!我們叫咗生牛肉湯粉,喺落單嗰陣,我們同平時一樣,都係同店員要求話啲湯要多啲同滾啲,店員嘅態度都幾友善咁話:「好!無問題!」結果出到嚟真係滿足到我們嘅要求,湯底嘅味道好鮮甜,牛肉嘅肉質好鮮嫩鬆軟,而且相當大片,河粉嘅質感亦好煙韌軟滑!香茅牛肉撈檬嘅嘅牛肉非常爽滑入味,檬粉亦好煙韌彈牙,加埋啲洋蔥片、紅蘿蔔絲、青瓜絲等等等等⋯⋯一齊食,口感相當豐富,最值得一讚嘅係,牛肉嘅份量超多,真係好正呀!鮮奶芒果冰同鮮奶木瓜冰都係用新鮮生果加鮮奶整成,所以味道超香甜濃郁!
結果出到嚟真係滿足到我們嘅要求,
湯底嘅味道好鮮甜,
牛肉嘅肉質好鮮嫩鬆軟,
而且相當大片,
河粉嘅質感亦好煙韌軟滑!
香茅牛肉撈檬嘅嘅牛肉非常爽滑入味,
檬粉亦好煙韌彈牙,
最值得一讚嘅係,牛肉嘅份量超多,
真係好正呀!
鮮奶芒果冰同鮮奶木瓜冰都係用新鮮生果加鮮奶整成,
所以味道超香甜濃郁!
香茅牛肉撈檬
鮮奶芒果冰/鮮奶木瓜冰
2018-07-24
香茅牛肉撈檬
鮮奶芒果冰/鮮奶木瓜冰
2018-08-19 172 瀏覽
旺角的越南菜食肆,舖內裝修已經些殘舊,食物價格以在旺角區來說都算相宜。中午時分有附近的學生光顧。從老闆和伙記的對話,大家都很融洽,而對顧客亦都很有禮貎。為想三樣越南食品都想試吓,便叫了有香茅豬扒、雞翼和扎肉的越式三寶飯飯,價錢$49,無加一,仲有飲品,冷飲加$3。亦可只要甜品椰汁黑糯米。碟越式三寶飯,份量都算大,扎肉2大塊,正宗越式,唔太鹹,好啱送飯。香茅雞翼醃得好入味,而香茅豬扒好貼心有切開方便叮,而且就更多了一點甜味和蔥油的香味。所以先吃扎肉,再吃雞翼,然後豬扒。由淡到濃味的吃法也不錯。
碟越式三寶飯,份量都算大,

扎肉2大塊,正宗越式,唔太鹹,好啱送飯。

香茅雞翼醃得好入味,

所以先吃扎肉,再吃雞翼,然後豬扒。由淡到濃味的吃法也不錯。
2018-08-15
  • 越式三寶飯
2018-06-22 212 瀏覽
平日番工食lunch有時只想快靚正這家越南菜就做到快,還多了個優點:平。點了基本款,生牛肉湯河。好穩陣,就是意料中的味道。湯底/牛肉都是正常級別。朋友點了香茅雞翼河,我偷食了一隻雞翼,亦是正常水平。配餐可選飲料或甜品,女生吃飯有點甜的作收尾,開心度就會+1,哈哈來的是椰汁黑糯米,小小幾口,不錯。在旺角,這種價位,正常就算不錯了。
平日番工食lunch有時只想快靚正
這家越南菜就做到快,還多了個優點:平。

點了基本款,生牛肉湯河。
好穩陣,就是意料中的味道。湯底/牛肉都是正常級別。

朋友點了香茅雞翼河,我偷食了一隻雞翼,亦是正常水平。

來的是椰汁黑糯米,小小幾口,不錯。

在旺角,這種價位,正常就算不錯了。
2018-06-13
2017-12-21 367 瀏覽
同閨蜜約左去食下午茶,但又無諗定食乜好,所以隨街逛,見到呢間都幾多人幫襯又岩岩有位,所以就入左去試,安排坐吧枱,呢個位幾好,唔駛同人眼望望,傾計又方便兩點開始有下午茶餐,有粉麵有飯配飲品,價錢都係由廿幾蚊起,唔算貴,仲可以加錢配雞翼或扎肉,我地就決定每人一碗金邊粉同配雞翼。我叫左生牛肉湯金邊粉,牛肉黎果時係粉紅色生生地,唔錯,牛肉同金邊粉既份量都夠食,待應姐姐仲好體貼問要唔要青檸同辣椒仔,我咁鍾意食辣當然要啦,仲要落埋士拉差醬添,加配既香茅雞翼都幾入味~閨蜜叫左扎肉湯金邊粉,佢話味道都幾好,加埋魚露更正。整體黎講都唔錯,唔係劣食,行過路過旺角都可以試下,而家仲做緊個限時優惠,$28香茅豬扒飯配可樂。

生牛肉湯金邊粉

閨蜜叫左扎肉湯金邊粉,佢話味道都幾好,加埋魚露更正。
扎肉湯金邊粉

2017-12-10
2017-11-19 290 瀏覽
4點多在旺角有點餓,本想吃個拉麵但原來落場了,來到附近的越南餐廳。 粉麵下午茶價錢中等。 再看,發現了超抵的香茅豬扒飯。$28再送可樂,抗通脹之選。 如果趕得及6點來吃early dinner,$30內吃晚飯不是夢。 香茅豬扒飯 $28 賣相雖然一般,但絕對足料。 豬扒有點肥膏,但還可接受,香茅味夠香濃。飯粒不太圓渾,但還算軟熟。 除了雲吞麵,下午茶的另類選擇。

粉麵下午茶價錢中等。

再看,發現了超抵的香茅豬扒飯。$28再送可樂,抗通脹之選。

香茅豬扒飯 $28

賣相雖然一般,但絕對足料。
除了雲吞麵,下午茶的另類選擇。
2017-10-13 336 瀏覽
午餐時間食咩好呢,你知架啦,係旺角人又多,食嘢四圍都逼人,想坐得舒服啲都好難,甘啱在花園街有一[ 越興苑 ]的越南菜館,屬於一個旺中帶靜的食店,就正因此,我便和朋友進去享用了一個午餐,正因午餐時間,所以價錢並不算貴,當下叫了兩個午餐,味道也不錯,分量剛剛好,在旺角來計,三十幾蚊一個餐真的算平,及環境算是整潔及清靜,有機定會再去試吓這店的晚餐,看看晚餐的質素是否和午餐一樣。越南扎肉幪粉香茅雞中翼河粉,雞翼爽口皮脆
越南扎肉幪粉
香茅雞中翼河粉,雞翼爽口皮脆
10 分鐘 (堂食)
2017-07-20 433 瀏覽
平時都下午茶來光顧第一次晚上來感覺店員都很熱情親切而且給了二樓卡位就點了套餐組合比較划算218套餐+10%蝦球:炸的酥酥脆脆不會過油膩、沾上酸酸甜甜醬汁是完美組合。咖哩海鮮湯河粉:裡面的海鮮有青口大大的三隻肥美鮮甜、還有小章魚口感也很好、咖喱湯不會太鹹、喜歡喝湯可以很順口喝光光。綜合拼盤:有五款可選,這次選了1.串燒牛肉兩串醃醬有點鹹口感適中不會太硬。2.牛肉捲⋯⋯其實是店員下錯單,不想追究直接吃了⋯⋯果然有驚喜✌️好吃料超多。3.焗青口四隻蒜蓉調味不會太油太鹹味道剛剛好。還有兩杯飲料一杯青檸梳打一杯椰子水忘記拍了。
平時都下午茶來光顧
蝦球:
炸的酥酥脆脆不會過油膩、沾上酸酸甜甜醬汁是完美組合。
咖哩海鮮湯河粉:
綜合拼盤:
3.焗青口四隻蒜蓉調味不會太油太鹹味道剛剛好。
還有兩杯飲料一杯青檸梳打一杯椰子水忘記拍了。
  • 咖喱海鮮湯河粉
  • 焗青口
2017-03-12 579 瀏覽
豐富的二人套餐,定價為$178,相宜的價格,卻有十足的份量,的確令人喜出望外。套餐除了可選兩款小菜,還有小食,白飯,飲品及甜品。小食 - 越式蝦片豬肉:蝦片上放滿粉絲、豬肉粒,加上魚露,味覺屬中規中矩。青檸芝麻蝦: 中蝦外層脆卜卜,加上檸汁味適中,非常開胃。咖哩牛腩煲: 熱哄哄的煲内滿載富有牛肉味的牛腩。牛腩煮得夠腍身,並且份量充足,加上香濃的咖哩味,確是一流的伴飯小菜。隨煲附送的蒜蓉包一點也不馬虎,包身塗滿蒜蓉醬,焗得香脆可口。套餐還有甜品,紫米露,濃稠度適中。
套餐除了可選兩款小菜,還有小食,白飯,飲品及甜品
青檸芝麻蝦: 中蝦外層脆卜卜,加上檸汁味適中,非常開胃。
套餐還有甜品,紫米露,濃稠度適中。
2017-03-10
2016-12-10 466 瀏覽
椒鹽軟殼蟹,炸得鬆化又非常香口,不過太咸喇,而且食不到蟹肉鮮味,一般。生滾牛肉河全走,我只會加青檸同指天椒架乍,生芽菜、九層塔、薄荷葉都免喇。都有段長時間無幫襯嚕,味道似乎比以前單調及平庸左。湯底免強散發淡淡牛肉味,甜美濃郁欠奉,麻麻地。全熟牛肉片,好采質地不鞋不韌,合格。幼河粉大愛,滑滑堅廷,連香辣酸酸牛肉湯倒落肚,又幾好味喎。試過多間越南河都係老趙最好食,越棧就不值一提喇。泰式海皇湯,好奇心驅使下 order 黎試試,非常濃郁茄膏味道,酸味渵濃濃,辣味不出。無任何海鮮味,無味海蝦、無味青口、無味魚塊、無味魷魚,材料不多,最好食係鮮蕃茄,試一次便夠。凍檸樂,飲完剛才超濃海皇湯,即刻要叫杯冰凍可樂解解去先得呀。原來唔係原裝可樂,只係汽水機出品,慘﹗用青檸唔係黃檸又幾得意喎。

椒鹽軟殼蟹
生滾牛肉河全走