2024-02-06 7 瀏覽
放假同屋企人買年貨,嚟到鳳凰邨呢邊覓食,嚟咗越一食個Lunch。越一火車頭河粉火車頭湯底非常好飲,搭配米粉和各種配料。河粉本身柔軟滑嫩,配上其他配料的豐富口味,呈現出一種鮮美的風味組合。咖哩牛腩飯肉質軟嫩入味。咖哩的香料和牛腩的鮮甜相互融合,創造出濃郁的口味。搭配飯食用,可以讓咖哩的風味更好地與米飯融合。酸辣鳳爪辣味十足的雞爪,口感彈牙。酸辣的調味使得鳳爪帶有一種刺激的口感,同時也帶來了一種酸辣的風味。這道菜常常作為開胃菜或點心,非常受到喜愛。椰青椰青的果肉爽脆多汁,帶有淡淡的椰香。飲用椰青可以解渴,同時也提供了一些營養和電解質。熱咸甘吉水熱咸甘吉水具有獨特的口感,既甜又帶有一點酸味,是一種受歡迎的熱飲料。

越一火車頭河粉

• 椰青
  • 酸辣鳳爪
  • 生牛肉湯河
2024-02-04 13 瀏覽
最近天氣非常濕滯,不太有胃口,所以想吃味道清爽的越南菜。見這間餐廳的評價不錯,價錢又是街坊價,所以就去一試。雖然只是街坊小店,但餐廳的環境很光猛,座位闊落,坐得舒服。侍應雖然頗忙,但還能保持服務態度,值得一讚。🍽️ 海南雞 (半隻,$88)海南雞肉質嫩滑,肥瘦適中,即使是雞胸部分也不會過嚡。餐廳提供的醬汁很齊全,有薑蔥蓉、酸辣汁和黑醬油,令菜式味道更豐富。🍽️ 香茅牛肉撈檬 (一人餐$88)牛肉份量多,香茅味道很入味,香煎的時間剛好,能保持牛肉的嫩度。配菜多而豐富,配上酸辣汁,吃得很醒神。🍽️ 扎肉蒸粉包 (跟餐)扎肉包內有木耳甘荀等材料,粉皮的厚薄適中,配上外加的扎肉和炸蒜等,一口能吃出多個層次。🍽️ 酸辣鳳爪 ($56)這個鳳爪有少辣,但是可接受,更能令人越吃越開胃,配上爽脆清新的洋蔥、芹菜和蕃茄等伴菜,令人忍不住一口接一口。🍽️ 椰汁紅豆冰 (跟餐)難得這個紅豆冰跟餐也不用加錢,而且質素一點也不馬虎,紅豆煮得很飽滿起沙,但又保持粒粒分明,值得一試。

🍽️ 海南雞 (半隻,$88)

🍽️ 香茅牛肉撈檬 (一人餐$88)

🍽️ 扎肉蒸粉包 (跟餐)

🍽️ 酸辣鳳爪 ($56)

🍽️ 椰汁紅豆冰 (跟餐)
2024-02-02 13 瀏覽
這間位於黃大仙的【越一越南牛肉粉專門店】,主打越南菜,有多款特色的越南小食、沙律、主食及飲品等,價錢便宜且不用加一。另外還有套餐供應。火車頭套餐包了兩個小食及一碗二人湯粉。越一火車頭湯金邊粉金邊粉超大碗,有牛丸、牛栢葉,生牛肉、牛腩等,牛肉湯底濃郁鮮甜。扎肉蒸粉包&香茅雞翼粉包新鮮熱辣,而且很滑,表面是爽口的扎肉。雞翼炸至金黃香脆,有陣陣香茅味。柚子鮮蝦沙律柚子加了花生碎、泰式酸辣汁後更添惹味,鮮蝦新鮮彈牙。金邊軟殼蟹米紙卷軟殼蟹入口香脆,配上酸汁及蔬菜更清新開胃。紅河炸蝦餅蝦餅比較腍身,配上泰式酸辣醬減輕油膩感。

另外還有套餐供應。火車頭套餐包了兩個小食及一碗二人湯粉。

越一火車頭湯金邊粉

扎肉蒸粉包&香茅雞翼

柚子鮮蝦沙律
柚子加了花生碎、泰式酸辣汁後更添惹味,鮮蝦新鮮彈牙。

金邊軟殼蟹米紙卷
軟殼蟹入口香脆,配上酸汁及蔬菜更清新開胃。

紅河炸蝦餅
蝦餅比較腍身,配上泰式酸辣醬減輕油膩感。
2024-02-01 8 瀏覽
嗚呼~ 今次踩入呢間越南餐廳,真係大滿足! 海南雞飯嘅雞塊超級smooth,真係滑到喳口,雞飯選擇攞咗傳統嘅油飯啦,又香又俐,入口即溶,定係飯上天啊!配上嗰撻辣醬,正宗得嚟唔會辣到燶口,一啖一啖都話得上「鮮上加鮮」!講到小食,春卷炸到啱啱好👌,咬落去啲脆度啱哂,就算嘴巴薄皮啲,都絕對零壓力。加咗生菜,爽口得嚟少咗罪惡感。蝦餅真係有得講,金黃酥脆,足料蝦味超正,食完個口中意,頂硬上!河粉份量給得好滿足,扎肉、豬扒、雞翼湊一齊嚟,一個字 - 讚!椰汁綠豆冰嘅椰香迷人,冰冰涼涼咁,係食完滾燙河粉之後嚟杯呢個,真係正!食完呢頓餐,滿足嗰感覺好似食完粤式早茶咁,又滿足又開心。我覺得這間餐廳性價比超級高,街坊走過路過唔好錯過呀!服務員仲好nice,整體來講,真係好過癮!👍🥢🍽️

2024-01-30 9 瀏覽
去朋友屋企附近食飯,朋友推介呢間話係佢飯堂,價錢抵食質素高!仲有二人套餐200蚊左右唔洗加一,真係抵食!咖哩湯好味道,仲有必食雞翼🤤食完一啲都唔口渴,感覺冇味精推介!🍜咖哩牛腩湯河粉 $58推介咖哩湯配河粉好正,河粉好掛湯汁,牛腩正常發揮,有一兩件唔係勁淋,大大碗男仔食都好足夠🍜牛丸湯金邊粉 $52湯底清甜,牛丸份量多,有5粒!🐥牛油蒜蓉雞翼 $52推介!雞翼好滑,仲有好香既牛油蒜茸好味,炸皮都好脆🦐炸蝦餅 $56蝦餅好香蝦味,大大塊好食,推介🫔越一春卷 $42呢款比較重口味,食另外兩款小食好味啲

🍜咖哩牛腩湯河粉 $58

🍜牛丸湯金邊粉 $52
湯底清甜,牛丸份量多,有5粒!

🐥牛油蒜蓉雞翼 $52
推介!雞翼好滑,仲有好香既牛油蒜茸好味,炸皮都好脆

🦐炸蝦餅 $56
蝦餅好香蝦味,大大塊好食,推介

🫔越一春卷 $42
呢款比較重口味,食另外兩款小食好味啲

2024-01-24 11 瀏覽
住黃大仙好友推介價錢親民又不收加一的越一越南牛肉粉專門店,餐廳環境乾淨企理。我們點左海南雞套餐 $188,有海南雞(半隻)上湯生菜柚子鮮蝦沙律兩碗油飯餐飲2杯。🥢半隻海南雞:都幾大碟,雞肉質嫩滑,配三種醬料提升美味,🥢上湯生菜:🥬嫩綠很新鮮。🥢柚子鮮蝦沙律:蝦🍤大大隻,柚子勁多,洋蔥🧅好爽口,柚子酸酸甜甜很醒胃。🥢油飯:香軟可口。🍹餐飲:椰汁紅豆冰,🫘夠淋椰香味濃。椰汁三色冰,賣相靚靚。值得推薦好豐富抵食二人餐👍👍鮮蝦米紙卷$48,蝦仁🍤彈牙,配料豐富,很美味好吃😋。香茅豬扒$54,香料足味道好。
我們點左
海南雞套餐 $188,
有海南雞(半隻)
上湯生菜
柚子鮮蝦沙律
兩碗油飯
餐飲2杯。
🥢半隻海南雞:都幾大碟,雞肉質嫩滑,配三種醬料提升美味,
🥢上湯生菜:🥬嫩綠很新鮮。
🥢油飯:香軟可口。
🍹餐飲:椰汁紅豆冰,🫘夠淋椰香味濃。
椰汁三色冰,賣相靚靚。
值得推薦好豐富抵食二人餐👍👍

鮮蝦米紙卷$48,蝦仁🍤彈牙,配料豐富,很美味好吃😋。
香茅豬扒$54,香料足味道好。
  • 椰汁三色冰
  • 椰汁紅豆冰
  • 海南雞
2024-01-23 8 瀏覽
老公最近要上training,今日收工就去咗佢公司附近同佢食晚飯~佢帶左我去呢間越南菜😊❤️小食拼盤拼盤嘅發明真係好適合我呢啲眼闊肚窄兼貪心嘅人😂呢個拼盤包左四款,新鮮熱辣!😍春卷好香脆,超足料,口感豐富😋豬扒同雞翼都幾重香茅味,豬扒肉質幾腍滑可能我食慣泰式炸蝦餅,覺得越式冇咁彈牙😂❤️蕃茄蟹肉湯檬湯底混合咗蕃茄嘅酸味同蟹肉嘅鮮味,幾夾👍配料豐富,有蝦,札肉,肉丸等等~檬粉同豆卜都勁索湯底😋$65呢個價超值!👏🏻⭐️一人餐咖喱牛腩飯,酸辣鳳爪,柚子蜂蜜茶跟餐個冬瓜湯好住家味道,冇乜味精👍咖喱偏辣,牛腩份量好多😲 薯仔同牛腩都夠淋❤️上湯生菜$22有一大碗,性價比贏晒👍👍#越一 #黃大仙美食 #黃大仙越南菜 #越南菜推介 #蕃茄蟹肉湯檬 #性價比之選 #小食拼盤 #咖喱牛腩飯 #泰式酸辣鳳爪 #無骨鳳爪 #酸辣鳳爪
佢帶左我去呢間越南菜😊

❤️小食拼盤

拼盤嘅發明真係好適合我呢啲眼闊肚窄兼貪心嘅人😂
呢個拼盤包左四款,新鮮熱辣!😍
春卷好香脆,超足料,口感豐富😋
豬扒同雞翼都幾重香茅味,豬扒肉質幾腍滑
可能我食慣泰式炸蝦餅,覺得越式冇咁彈牙😂

❤️蕃茄蟹肉湯檬

湯底混合咗蕃茄嘅酸味同蟹肉嘅鮮味,幾夾👍
配料豐富,有蝦,札肉,肉丸等等~
檬粉同豆卜都勁索湯底😋
$65呢個價超值!👏🏻

⭐️一人餐咖喱牛腩飯,酸辣鳳爪,柚子蜂蜜茶

跟餐個冬瓜湯好住家味道,冇乜味精👍
咖喱偏辣,牛腩份量好多😲
薯仔同牛腩都夠淋

• 咖哩牛腩飯
  • 小食拼盤
  • 蕃茄蟹肉湯檬
2024-01-19 17 瀏覽
越式豬扒包,40蚊個💰有特色的越南小吃,豬扒包既叫即整,將熱辣辣麵包切開,塗上醬油,夾上豬扒,胡蘿蔔絲,青瓜片,香菜等食材味道鮮香。麵包口感鬆軟,豬扒的肉質鮮嫩,入口即散發出濃郁香氣,醬汁的味道甜度適中,胡蘿蔔絲,青瓜片,香菜等蔬菜的作用是增加了包的香氣鮮甜🐷越一火車頭湯河粉,62蚊碗💰非常經典越南牛肉粉,將河粉和生牛肉,牛腩片,牛丸,牛柏葉等食材放入一碗熱辣辣湯,河粉的口感細滑,生牛肉,牛腩片,牛丸,牛柏葉等牛肉肉質鮮,與湯的鮮甜相互襯托,湯顏色清澈,是用牛骨和香料熬製,味道鮮甜,加上青檸嘅清新不錯的選擇🤗
越式豬扒包,40蚊個💰

越一火車頭湯河粉,62蚊碗💰
2024-01-15 15 瀏覽
晚上有各式湯檬/撈檬/飯一人餐,包小食及飲品價錢只是88,亦算相宜。今晚選擇了香茅豬扒飯及燒雞扒撈檬,小食選擇了雞翼及蝦餅,飲品則選擇薏米水。另加椒鹽軟殼蟹及鮮蝦紙米卷。香茅豬扒飯,豬扒夠香口,仲有例湯送燒雞扒撈檬,雞扒大大塊,有蔥油好香雞翼和蝦餅,點醬好好味椒鹽軟殼蟹,超級大份,第一次食到這麼厚肉軟殼蟹鮮蝦紙米卷,清爽好味道薏米水,很好喝,十分足料,半杯都是薏米侍應很好,招呼周到。卡座闊落,坐得舒服。

香茅豬扒飯,豬扒夠香口,仲有例湯送
燒雞扒撈檬,雞扒大大塊,有蔥油好香
雞翼和蝦餅,點醬好好味
椒鹽軟殼蟹,超級大份,第一次食到這麼厚肉軟殼蟹
鮮蝦紙米卷,清爽好味道
薏米水,很好喝,十分足料,半杯都是薏米

侍應很好,招呼周到。
卡座闊落,坐得舒服。
2024-01-13 12 瀏覽
發掘到高質素抵食越南茶😍 晚上經過鳳凰邨,見到依間越南餐廳好受街坊歡迎 幾乎坐滿,一於試一試😋 餐廳裝潢充滿越南風情,空間闊落 環境乾淨企理,適合同家人或朋友聚餐🥳 食物方面選擇豐富,有多款越南湯粉麵飯及小食,款款高質。店員服務態度很好 細心有禮🥰💖💖💖食評💖💖💖 🥢海南雞套餐 $188配海南雞(半隻)上湯生菜越式酸辣鳳爪兩碗飯(白飯、油飯)加配椰青 +$26擺盤好精緻,打卡必點😍 海南雞份量多,肉質鮮嫩多汁,皮薄肉厚,烹調得宜,配搭醬汁好好味😋 上湯生菜夠新鮮,清爽可口。越式酸辣鳳爪酸酸辣辣,口感好爽脆🤤 白飯和油飯都很香軟,可以根據個人喜好選擇~二人套餐抵食又飽肚,推薦!🥢咖哩牛腩煲配法包 $88濃郁的香料味道,大量牛腩 燉得十分軟嫩,咖哩湯汁濃稠,香氣四溢,還加入了薯仔,令口感味道更加豐富,配搭即叫即焗蒜蓉包,好好味😋

💖💖💖食評💖💖💖

🥢海南雞套餐 $188
配海南雞(半隻)
上湯生菜
越式酸辣鳳爪
兩碗飯(白飯、油飯)
加配椰青 +$26

🥢咖哩牛腩煲配法包 $88
2024-01-11 8 瀏覽
屋企樓下間越南餐廳經常人來人往早兩日就去左試試😋除左單點menu 仲有不同套餐供選擇一入內環境闊落 都幾整潔企理店內有自助水吧比食客self served👍🏻而且每張枱都有餐具醬料 非常方便⭕️上湯生菜🥬 ($22)清淡而鮮甜 生菜就咁簡單煮過 保留左脆嫩嘅口感 再加埋香濃上湯 鮮味十足⭕️ 柚子鮮蝦沙律🦐 ($58)鮮蝦煮得彈牙 搭配上酸甜柚子 食落好清爽 柚子仲爆哂汁💦調味方面有少少辣 令整體味道好豐富⭕️ 香茅豬頸肉 ($54)豬頸肉經過微微醃製 表皮焦香 肉質鬆軟 入口即化香茅嘅香氣仲滲透到每片豬頸肉中🤩⭕️ 綜合牛肉湯河粉 ($60)配料有生牛肉、牛腩片、牛丸湯底清淡而唔油膩依碗我地叫左走青 但仲有芽菜同洋蔥🧅做襯托每碗粉仲另上辣椒仔同青檸適合鍾意唔同口味嘅大家⭕️ 生牛肉湯金邊粉 (轉蕃茄湯底)另外一碗金邊粉轉左蕃茄湯底🍅味道非常濃郁 生牛肉片十分嫩滑 數量都比得幾多私心推薦💕⭕️ 凍鹹檸七/倒立忌廉柚子沙冰除左平常必點嘅鹹檸七gur一gur另外一款signature都好吸睛👀柚子沙冰base甜甜酸酸 又有咬口 mix埋忌廉 透心涼😎🆒可以話係視覺同味覺享受
屋企樓下間越南餐廳經常人來人往
早兩日就去左試試😋

除左單點menu 仲有不同套餐供選擇

一入內環境闊落 都幾整潔企理
店內有自助水吧比食客self served👍🏻
而且每張枱都有餐具醬料 非常方便

⭕️上湯生菜🥬 ($22)

⭕️ 柚子鮮蝦沙律🦐 ($58)
鮮蝦煮得彈牙 搭配上酸甜柚子
食落好清爽 柚子仲爆哂汁💦
調味方面有少少辣 令整體味道好豐富

⭕️ 香茅豬頸肉 ($54)
豬頸肉經過微微醃製
表皮焦香 肉質鬆軟 入口即化
香茅嘅香氣仲滲透到每片豬頸肉中🤩

⭕️ 綜合牛肉湯河粉 ($60)
配料有生牛肉、牛腩片、牛丸
湯底清淡而唔油膩
依碗我地叫左走青 但仲有芽菜同洋蔥🧅做襯托
每碗粉仲另上辣椒仔同青檸
適合鍾意唔同口味嘅大家

⭕️ 生牛肉湯金邊粉 (轉蕃茄湯底)
另外一碗金邊粉轉左蕃茄湯底🍅

柚子沙冰base甜甜酸酸 又有咬口
mix埋忌廉 透心涼😎🆒
可以話係視覺同味覺享受
2024-01-10 11 瀏覽
最近搬了屋,開始發掘20分鐘生活圈,一向聽聞慈雲山多美食,週日晚去越一試試。柚子鮮蝦沙律 - 柚子粒粒清甜,鮮蝦爽口,香口燒洋蔥及花生碎,加上少量醋汁,頓時開胃。炸蝦餅 - 大塊厚身,入口啖啖彈牙蝦肉,惹味 。鮮蝦米紙卷 - 充滿米香的薄薄米紙卷,包著大蝦、粉絲、蘿蔔絲及生菜等,味道清新,與較濃味的蝦餅互相平衡。法式札肉麵包 - 烤得香脆的法包,裡面塗上豬肝醬,再包著札肉、生菜、醃蘿蔔絲、青瓜、芫荽等,十分豐富。火車頭湯檬 - 有鮮嫩薄切牛肉片、牛腩、牛筋、牛柏葉、 牛丸等,足料,湯底以牛骨熬製10小時以上,清甜濃郁,絕對是整碗湯檬的精華!食得飽飽,嘆杯越南滴漏咖啡,咖啡滴在底部薄薄一層的煉奶上,微甜香滑。食物款式多,價錢親民,抵食。

柚子鮮蝦沙律 -

炸蝦餅 -
大塊厚身,入口啖啖彈牙蝦肉,惹味 。

鮮蝦米紙卷 -

法式札肉麵包 -

火車頭湯檬 -

食物款式多,價錢親民,抵食。
2024-01-09 10 瀏覽
🍜越一生牛肉牛丸湯河💰$58🐷老街香茅豬頸肉撈檬💰$58🥢炸春卷(半份)💰跟餐$16🍗香茅雞翼(2隻)💰跟餐$16⚡️天氣又凍又熱搞到冇乜胃口🥴最啱食越南茶酸酸辣辣開下胃🤤行經黃大仙越一牛肉粉專門店,細細店舖仔原來入面大有乾坤,最signature嘅🍜生牛肉河,老闆話用牛骨熬足10個鐘,飲落確實清甜唔死鹹,牛肉同牛丸都好多,足料抵食🤙🏻.⚡️🐷香茅豬頸肉撈檬好食~豬頸肉頸多塊😍香口+肉質鮮嫩,can try can try🫶🏻.⚡️🥢炸春卷好有誠意,餡料好足,外皮香脆;🍗香茅雞翼好juicy,香料味啱到好處,本身麻麻地香茅嘅小女子,都食到唔停口🤣
🍜越一生牛肉牛丸湯河
💰$58
🐷老街香茅豬頸肉撈檬
💰$58
🥢炸春卷(半份)
💰跟餐$16
🍗香茅雞翼(2隻)
💰跟餐$16

2024-01-04 8 瀏覽
和朋友相約在黃大仙,晚飯時間在附近找了這一間越式餐廳,感覺非常不錯燒豬頸肉青木瓜沙律, 十分喜歡越南菜式的木瓜沙律,這間餐廳處理得很好,木瓜爽脆可口,配搭惹味的豬頸肉是一道非常高質素沙律炸春卷,春卷來的餡料飽滿口感有層次,充滿了木耳粉絲和甘筍,外皮揸得香脆不帶油香茅豬頸肉飯,喜歡這間餐廳的豬頸肉,入口豬頸肉的油香十足,配搭香茅醃製,非常適合配搭白飯越式豬扒包,麵包烘至剛好,入口香脆,配搭新鮮的生菜和肉質鬆軟的豬扒,再帶有少許魚露作調味,每一口都令人滿意

2024-01-04 8 瀏覽
在黃大仙下班,留意到這一間正在周年優惠的越南菜餐廳餐廳的菜式選擇不少,並且提供套餐越一火車頭湯檬粉,點了餐牌上推薦的越南粉,果然值得推薦,牛肉材料多,有牛柏葉牛腩牛丸等不同牛肉部位,而且份量亦多,湯底牛骨味道亦濃郁每次都越南餐廳必點的椰青,他們的椰青來貨亦不錯,入口清甜椒鹽軟殼蟹,點了這一道菜其他越南餐廳少見的菜式,軟殼蟹配搭椒鹽處理,入口香脆,惹味十足這間餐廳的體驗都非常好,店員有禮貌而且食物有質素,性價比亦高,相信下次來黃大仙區的時候也會想起這一間餐廳
在黃大仙下班,留意到這一間正在周年優惠的越南菜餐廳

餐廳的菜式選擇不少,並且提供套餐

每次都越南餐廳必點的椰青,他們的椰青來貨亦不錯,入口清甜