2020-07-16 42 瀏覽
冷氣可以幾個月壞左冇人理,之前冬天已經覺得焗,但竟然到現在也一樣,完全冇冷氣,現在疫情咁嚴重,通風搵鬼再去,食物質素都算尚可,價錢也算是合理,但也算區內比較高。員工起碼都有帶口罩
2020-05-05 408 瀏覽
外賣自取有折,成為我呢個「慳」得之人首要選擇,今日係越一,全日外賣自取八折,當然下午餐就最優惠喇😍生牛肉河粉~比小朋友食,叫左熟上,唔韌岩食,牛肉同河粉份量足,同堂食無乜公別。呢度的奶茶,奶味少d會好d。香茅豬頸肉金邊粉~最愛吃呢度d豬頸肉,豬頸肉好爽口,好食,金邊粉又好食,仲有個熱咸檸檬水,好味,呢個組合我最like🤗最後係呢個咖哩牛腩飯配凍奶茶~無撈埋比大家睇,其實都唔少,有薯仔同牛腩。欣賞越一牛腩就係得牛腩,唔會用牛筋撈埋,咖哩偏辣。以下午茶的價錢,仲有八折,真係抵👍

以下午茶的價錢,仲有八折,真係抵👍
2020-04-23
外賣自取
2020-01-16 533 瀏覽
下午茶時間見到呢間餐廳門面光鮮,仲有下午茶免收加一甘吸引就入去試下叫左碗香茅牛肉撈檬,大大碗,同埋叫左杯熱奶茶飲,撈檬醬汁放在枱上,客人可以按照個人喜好加汁,上菜速度極快,五至十分鐘就有得食,牛肉撈檬味道唔錯。
2020-01-01 305 瀏覽
特登去呢間餐廳試下火車頭湯粉,我揀左檬粉。入面有生牛肉,牛丸,牛百葉,牛腩。芽菜辣椒金不換呢d配菜係用一個杯裝住,可以自己揀落幾多。生牛肉正正常常,牛丸幾有牛味,幾彈牙。牛百葉都唔錯,幾爽口。牛腩就比較油膩。總的來說,都幾好吃。不過環境就比較吵
2019-11-18 343 瀏覽
當年我係期待已久 開幕的越一牛肉麵, 環境乾淨光猛, 終於今日見到有卡位入去坐下。 服務員見我帶小孩也令給一個小碗,但沒有提供兒童餐具。椰青加$18, 阿女好鐘意,很清甜,但刮左果肉食, 正。咖哩牛腩飯 - 賣相很精緻,咖哩汁是分開裝的,白飯也得整齊 , 味道好辣有點油, 牛腩有點硬. 唔算太入味。生牛肉湯河 - 因為就三歲女兒,我要全熟牛肉,雖然牛肉全熟但係一啲都唔認但可惜一大舊。配菜如 芽菜,青檸,九重塔都分開送上,不會直接加在湯河上, 如果生牛肉應該會好鮮甜。洋蔥好新鮮好香。 如果有酸辣汁就更好。
椰青加$18, 阿女好鐘意,很清甜,但刮左果肉食, 正。
椰青

咖哩牛腩飯

熟牛肉湯河

椰青
  • 生牛肉湯河
2019-11-16 221 瀏覽
🎈老街香茅豬頸肉湯河 $48如果你係呢間餐廳點湯河的話佢會將一啲配料分開上畀你我諗個原因係你可以隨心去加或者唔加因為加咗就會有平時我地係越式餐廳食到嘅湯河味道當然會有啲食客會想食返清淡湯啦呢個細心位都幾值加分雖然湯河嘅酸辣味其實好足夠但我自己本人都幾鍾意越南餐廳入面嘅酸甜魚露加左落去好食好多 湯底嘅味道變得更加豐富今次叫咗係越南餐廳必有嘅豬頸肉豬頸肉每一塊都界開過而且燒過每一塊界開啲根位 食落完全唔韌燒過後仲有啲香脆好食 餐廳係從食客角度方面落左好多細心有好多值得加分地方令到食客用餐更為方便 食到越式風味之餘仲食到一份對食客嘅細心

🎈老街香茅豬頸肉湯河 $48

令到食客用餐更為方便
食到越式風味之餘仲食到一份對食客嘅細心
2019-11-12
2019-10-03 171 瀏覽
家姐屋企附近開左間越南食店,但一直都無機會同她一起來幫襯,今日早放工,所以就入去同家姐一齊試吓呢間鋪啲嘢食好唔好味。街坊店鋪style,裝修就大衆化,但食物就唔錯喎。嚟到越南餐廳,梗係叫火車頭,貪佢樣樣有啲,牛肉味鮮,牛丸彈牙,湯底清甜,仲有杯特色芽菜俾你放落湯一齊食,有別於其他餐廳,有少少自己火車頭的特色,不錯之選。😍扎肉有點像越南當地吃到的那樣,爽口有點彈性,好似魚片個個口感。另外我仲叫左個柚子沙律,會有點偏辣的。米紙卷可以叫多過,要俾個讚👍。粉包尚算滑,爽口又清新。呢間餐廳有椰青叫㗎,呢樣嘢,我又覺得唔錯,天氣咁熱,飲完椰青,成個人即刻爽晒㗎!總括而言,值得一試的餐廳。

另外我仲叫左個柚子沙律,會有點偏辣的。

米紙卷可以叫多過,要俾個讚👍。
粉包尚算滑,爽口又清新。

總括而言,值得一試的餐廳。
香港有咁多唔同越南菜,一直都好想同朋友試晒唔同嘅生牛河今日就同朋友嚟咗呢間越一,唔知係咪平日,鋪頭唔太多人唔使等位,仲坐得好舒服👍🏼一入到去侍應已經好好態度俾menu我地,因為我同朋友得兩個,如果一人食完一碗河再食一個小食已經好飽!侍應見我地揀咗好耐 就推介咗個二人餐比我地,既有火車頭河粉又有小食,仲包嘢飲,好抵!生牛肉等佢啱啱嚟嗰陣食就最嫩,牛腩入口即融 薄得嚟又唔會冇咗質感,牛柏葉同牛丸就有一定水準~到脆卜卜嘅香茅雞翼,炸得好香,又冇乜油,蝦餅彈牙得嚟唔會太粉,不過得兩塊好快食晒,會想再食😭有一點好好就係芽葉金不換嗰啲係另上,本身想叫走芽,點知原來一早已經分開咗,真係好貼心~我地仲叫咗兩杯嘢飲,一杯係香港特色凍檸茶,一杯係越南特色青檸梳打🤣凍檸茶無乜特別,正常水準,而青檸梳打好夠氣 青檸味酸酸地好開胃最後一提,侍應真係好好態度,得閒會再嚟👍🏼
香港有咁多唔同越南菜,一直都好想同朋友試晒唔同嘅生牛河

最後一提,侍應真係好好態度,得閒會再嚟👍🏼
本人在打算光顧黃大仙分店時遭店員惡意將整杯凍檸茶𣺉到身上,特此作出投訴,希望貴公司能教育店員正確服務態度。涉事店員於黃大仙分店工作,是做得比較久的員工。她是一位女士,身型大件,估計大概4x 歲,似是店舖中的經理,因為聽到她喝指同事。那天因為本人剛到店舖,原本那位女士想我們二人坐在門口位置,但我們覺得天氣太熱,想到裡邊坐。而且我們見到有人剛離開,所以坐到裏面的位置。然後那位女士很不滿,特意於收拾上一位客人留下的整杯凍檸茶,故作不小心倒在我們身上。然後一句對不起也沒有說,還在耳語說我們麻煩。再者她一張紙巾也沒有給我們的,還給我們看她一張臭臉,一點悔意也沒有!我衷心希望貴公司能嚴正處理此員工態度問題,以免日後更多客人投訴及不再光顧。

2019-09-12 77 瀏覽
抵食越南菜😝黃大仙好多都係大商場既食店,今日我就想試下唔係商場入面既食店。一入到黎,見到menu推介,當然係想叫d推介食物~最先想叫係咖哩牛腩,不過佢賣晒了>< 我地叫左個海南雞飯,配油飯。第一啖試下個飯,佢唔係好油個種油飯,比較健康。海南雞做得好滑,我本人唔中意好實既海南雞,佢做得滑身得黎又唔太肥膩,不錯。 另外,我地叫左個火車頭,乜都有晒,岩晒我地乜都想試既人。生牛肉,佢做到8成生,岩晒我唔中意太熟,放入湯入面一陣就食得。牛丸,全個麵最好食!有牛肉鮮味。仲有牛拍業,好少地方會有。 出街食飯成日都多菜少肉,所以我地都叫左個清湯蘿蔔,唔錯,又平又健康。 小食方面,我地叫左個軟殼蟹紙米卷,入面有蘿蔔,青瓜同大量菜,又係一個健康之選!減肥都食得!岩晒女仔~ 總結,我覺得呢餐我地叫到成枱都係野,每人都唔洗$100,真係好抵,同埋我地兩個人(一男一女)都好飽,要順帶一提既就係越南野成日都好油好重味,如果想健康d既呢間就係不錯既選擇,佢比其他越南野冇咁咸,同少d油,岩晒我呢d減肥又要出街食野既人~
抵食越南菜😝

最先想叫係咖哩牛腩,不過佢賣晒了><

另外,我地叫左個火車頭,乜都有晒,岩晒我地乜都想試既人。
牛丸,全個麵最好食!有牛肉鮮味。
仲有牛拍業,好少地方會有。

2019-09-04
2019-09-06 65 瀏覽
越南pho係當地明明係平民美食越洋過海咁過到尼當然就身價漲番幾倍係香港想食多數都係食連鎖餐廳價格唔平 冇計 香港地嘛搵到平靚正既唔容易但估唔到咁都比我搵到一間我估應唔算小店 畢竟佢都有幾間分店但至少唔係連鎖同男朋友一齊揀左個套餐share乘惠HK$198非常豐富有前菜 有菜 有雞翼 有主食 有特飲仲要每份份量都唔細 食完超級飽前菜揀左開胃既柚子大蝦沙律蝦既份量超多 估佢唔到咁足料菜就揀左上湯生菜主食同男朋友分別揀左生牛肉河同豬扒湯濛湯底同之前食過連鎖既唔同非常鮮味 帶一啲東南亞香料味 幾清新當然更加唔少得既係牛油雞翼雞翼炸得岩岩好 外脆內juicy牛油既香味超香濃 簡直食唔停口野飲方面除左越式特飲椰汁乜乜乜都有啲養生之選 好似我就揀左薏米水冇落糖 薏米份量多 好健康見人食另外既火車頭套餐都幾吸引下次再幫襯試下先
越南pho係當地明明係平民美食
冇落糖 薏米份量多 好健康
見人食另外既火車頭套餐都幾吸引
下次再幫襯試下先

2019-09-05 809 瀏覽
我和義工拍檔完成在長者中心義工服務後,回家途中都感到肚餓和口渴,路經鳳凰新村環鳳街,看見有一間「越一越南牛肉粉專門店」,很有興趣一嘗越南風味,於是决定入去吃下午茶和歇腳。打開餐牌細看,火車頭湯檬粉就非常吸引我,另一款是頭頓三寶湯檬粉,還添加升級優惠的小食:北寧香茅雞翼和西貢扎肉蒸粉包,特飲是凍薏米水和椰汁三色冰。火車頭湯檬粉有的我喜歡的爽滑牛柏葉,彈牙牛丸、大大件鮮甜白蘿蔔、肉味香濃的牛腩和生牛肉片,料足兼大好份量的爽滑檬粉伴鮮甜湯吃,滋味無窮!朋友的頭頓三寶湯檬粉,北寧香茅雞翼、豬扒和扎肉,非常豐富啊!北寧香茅雞翼,(北寧是越南河內的一個省),脆卜卜的雞翼,入面口香酥且有肉汁,雞翼舖滿炸過的金蒜蓉,味道就更提升了!西貢扎肉蒸粉包,熱騰騰蒸粉包,內涵豐富,吃到木耳、紅蘿蔔、菜圃、沙葛.....扎肉和蒸粉包味道很不錯。我的特飲凍薏米水,從未見嘗過有那麼多薏米的薏米水,薏米水甜度很適合,不是很甜,因為我喜歡吃薏米,所以都吃光了!朋友的椰汁三色冰,紅豆、去邊綠豆和滑嘟嘟的綠色粉條份量也很多,抵飲!原本的豐富下午茶變成我們的晚餐,吃得很飽,也很滿足。

北寧香茅雞翼

凍薏米水和椰汁三色冰

原本的豐富下午茶變成我們的晚餐,吃得很飽,也很滿足。

2019-09-05
北寧香茅雞翼
凍薏米水和椰汁三色冰
2019-08-29 78 瀏覽
呢間越南餐廳嘅下午茶餐性價比高,同朋友叫咗兩個餐(配飲品加$6),加兩個小食,重點係免加一服務費!最後平均每人都係$70有找!香茅豬頸肉飯($44),豬頸肉煎到脆香,外脆內嫩,旁邊配送甜豉油作為醬汁,不過豬頸肉本身有調味所以都好夠味,重口味少少可以配甜豉油更加好食!香茅豬扒撈檬($38),撈檬係越南特色之一,食客自行加入特製的調味汁,調味汁主要以魚露、蒜蓉、辣椒、醋等作為材料,食落酸酸甜甜帶微辣,開胃好食!香茅豬扒煎到脆香,調味都相當恰當,有好香香茅味!配合檬粉一齊食,非常好食!小食嘅價格亦非常之平,十幾廿蚊就有交易,叫左酸辣鳳爪($22)同扎肉蒸粉包(2件)($16)。酸辣鳳爪,鳳爪係無骨鳳爪,方便入口,味道酸辣,加入洋蔥、香菜、香芹等香料,增添風味!扎肉蒸粉包,賣相相當吸引,以米粉漿製成外皮,內裏包裹着豬肉、紅蘿蔔、木耳等材料,上面配有塊扎肉,整體配搭好食。最後講一講越南特色飲品:椰汁三色冰,配料有紅豆、綠豆、珍多(綠色粉條,以糯米粉製作並用斑蘭染色),椰汁味道濃郁,非常好飲,十分推薦!

2019-08-28 39 瀏覽
呢間越南野第二次幫襯,之前食過已經覺得佢cp值高!埋單二百二人餐,仲食到好飽飽!今晚特登同fd再食,叫左個牛油雞翼二人餐$198! 有四隻雞翼,大大隻,上枱已聞到香濃牛油味,熱辣辣,外皮十分香脆!入面啲雞肉都包到牛油味,好正!個餐仲有生菜,清清地,解熱氣!小食我地要左豬頸肉米紙卷,味道剛好,米卷岩岩中和左濃味既豬頸肉,一啲都唔覺油膩!主菜梗係要叫生牛肉湯粉,湯底濃郁,唔會太重味精,牛肉薄身易入口,份量十足。雞絲扎肉都係,岩哂清淡既我,唔會太油膩!跟餐仲送兩杯大大杯野飲,叫左薏米水同咸檬七。啲薏米佔左三分一,好豪爽,平時個啲係無哂薏米,中意呢間夠足料。咸檬七又夠哂解渴!正丫
2019-08-27 47 瀏覽
平時都比較少係鳳德村附近食飯,咁啱係呢頭收工,所以就同同事一齊試下食新嘅越南菜餐廳。而且佢啲二人餐都好多配搭🥢牛油雞翼上檯個陣已經見到炸到金黃色嘅雞翼,上面亦放滿左干炸蒜,牛油嘅香味亦都十分吸引。🥢雞絲扎肉湯濛粉雞絲都幾嫩滑,唔會食食下起渣;扎肉入面有一啲軟骨,食落煙煙韌韌,肉嘅味道亦都唔會太濃;湯底濃而不膩,飲落亦都唔似用味精煲出嚟嘅湯底,濛粉嘅份量亦都十分多。🥢生牛河湯底好濃,牛肉好新鮮,食落好嫩滑,所以牛味好重,而且有好多件!成碗份量好多,食完好飽🥢上湯蘿蔔本身佢地揀嘅蘿蔔都好有清甜嘅味道,加埋佢個比較淡味嘅湯底,完全滲入蘿蔔入面,好能夠突顯蘿蔔自然嘅甜味,令到蘿蔔甜上加甜。🥢紙米卷(香茅牛肉)紙米卷十分之足料,除左滿滿嘅菜、蘿蔔等配料以外,配上濃郁嘅香茅牛肉夾埋一次,令到成個紙米卷唔會太過單調,亦都因為有菜,香茅牛肉食落都唔會太過膩。🥂鹹檸七 / 薏米水呢兩款飲品係用料上都唔錯;鹹檸七嘅檸檬唔會太過鹹同酸,亦都好足料,唔會因為太多或者太少而影響味道;薏米水就好非常適合依家炎熱的天氣去飲,既解暑,又有益。整體來說,越一嘅食物質素都令人有意外驚喜,員工嘅服務質素都十分好!

🥢牛油雞翼

🥢雞絲扎肉湯濛粉

🥢生牛河

🥢上湯蘿蔔

🥢紙米卷(香茅牛肉)

🥂鹹檸七 / 薏米水