2013-08-01 124 瀏覽
近年香港掀起一股拉麵風潮,不同的拉麵店都標榜著「正宗」,有的標榜著配方來自日本,有的則以新穎的湯底吸引客人,而今天介紹的則是以六位日本過江龍拉麵師傅作招徠的 Ramen Champion!為什麼同一食店會有六位拉麵師傅呢? 其實 Ramen Champion 是佐敦一家大型商場所開設的拉麵美食廣場,當中同時開設了六間不同特色的拉麵店,六間店舖都是由日籍的拉麵的師傅主理,以求保留日式拉麵的本土風貌。每一位客人進入廣場之後都會獲發一張付費卡,客人只需要利用付費卡就可以選擇自己喜歡的拉麵店購買美食,用餐完畢離開之際再憑卡付款,可算是一種較為特別和新穎的營運方法。這裡其中一個特色就是每當有客人進入廣場之際,不同拉麵店的員工都會積極介紹和推銷他們的招牌拉麵,有一些主動的日本師傅更有可能會用他們不太標準的廣東話推銷,感覺非常熱鬧! 六間店舖各有特色,有的以神秘作為特點,有的以份量作為特色,亦有一些以銷量作招徠,客人應該總能夠找到自己喜歡的拉麵店眾多拉麵店中,特別推介超男 Bario, 事實上眾多的拉麵店都具有特別的吸引之處,而這一家之所以,值得推介的原因有三:第一,是日藉師傅的熱情,當筆者走到他的

第一,是日藉師傅的熱情,當筆者走到他的拉麵前時,他就很親切地介紹他出品的拉麵,由於日語水平還不足以用作日常溝通,所以本來打算使用英語,但原來師傅的英語也不是十分熟練,經過一秒擔心不能溝通的尷尬後,師傅主動運用他的身體語言去表達他的意思,有趣之餘亦可以看出他對和客人溝通的重視

第二,是拉麵的特色,這裡出品的拉麵和坊間其他的店舖不同,用上粗身的全蛋麵,入口煙韌亦有彈性,比一般拉麵更有口感(但由於口感較硬,喜歡較軟口感的客人要注意)。另外,豬骨湯亦非常香濃,入口時會感覺到有一種油脂在喉嚨間形成,亦正正由於有這一層油脂的關係,整碗拉麵的溫度亦可以好好保持,喜歡濃湯的食客實在不容錯過! 另外,拉麵的配料亦同樣具有特色,整碗拉麵的中央會放上一座由芽菜鋪成的小山,外觀較為特別,而溏心蛋亦都令人非常滿足,當中濃湯融合了蛋汁之後,給人一種妙不可言的感覺!
第三,在於放在拉麵上的心思,在眾多店面中,這家店是唯一在上碟前把叉燒的外圍用火槍烤邊的店舖,這都是為了叉燒入口之際有微微烤焦的感覺
豚骨濃湯拉麵
題外話/補充資料: 這家店提供了生蒜和炸蒜,客人可以按自己口味任意加添:)
豚骨濃湯拉麵
2013-07-21 99 瀏覽
唔試一蘭, 走去佐敦食拉麵 Champion....其實就即係一個專食拉麵的 food court! 大概有8間鋪度?唔記得了....聽聞佢哋會定期鬥高評分, 低分ge 會被out 換一間新的頂上, 亦無深究了...XXDD只知道 7月中 mega box 都會開!上openrice 望過下, 其實間間食評差唔幾, 於是試咗呢兩間, 分別係 <超男> 同 <博多一幸舍>..呢度有 d 特別, 每個人會俾張咭仔你記住你食過乜, 埋單就用佢找數! 而有得食ge 時侯o個個tag 亦會震, 近年幾多food court 用呢隻tag, 幾方便........!!!!呢個係女朋友叫的豬骨湯底拉麵! 試試個淡湯底, 雖話係豬骨湯麵, 但係飲落好似有少少醬油味.....! 成個麵配咗好多芽菜, 我諗係為咗口感爽口 d? 上網做咗少少research, 發覺原來呢種係叫"二郎系式拉麵", 特點正係醬油味, 配以大量菜, 及徧重肥油..XDD 日本拉麵有咁多變化, 今次學到野了!麵條比較粗身, 聽過目的係為咗有更大 surface area 去沾度d 湯汁! 由於我只係
麵條比較粗身, 聽過目的係為咗有更大 surface area 去沾度d 湯汁! 由於我只係食咗一啖的關係, 感覺都幾特別, 麵條夠爽口, 撈埋醬油湯底幾好食
很流心的糖心蛋, 本身蛋味好甜, 加上隻蛋係滷過的, 味道幾有層次!
總括嚟講, 感覺比同場試的另一間好, 但如果以呢個價錢, 我覺得我哋可以食到一 d 更加好食的! 但如果鐘意食拉麵, 就一試無彷!
2013-07-20
2013-06-09 65 瀏覽
是日又到超男支持(伸利)一個月我去兩次左右對上一次因想食多少少又唔想要麵,日籍廚師提議"多才"(不是岩崎誠師父)即多些蔬菜,於是一座小山坡出現....但亦給我幹掉!!!!今日照常支持,亦想挑戰份量...於是要"多多菜"但麵的內涵依然保持濃濃的湯,肥瘦合適的叉燒,溏心旦,一一保持水準,只是今日的芽菜小山已經變成山岡!最終這個份量十足!味道十足!的終極拉麵,於二十分鐘給我幹掉!!!但我不再挑戰了 超男支持你!!!
是日又到超男支持(伸利)一個月我去兩次左右
今日照常支持,亦想挑戰份量...於是要"多多菜"

超男支持你!!!
2013-06-09
自問不是什麼拉麵達人,對拉麵的興趣向來亦只屬點到即止,不過近年香港大吹拉麵風,始終偶爾也會跟隨一下潮流。好像位於佐敦恆豐地庫的拉麵競技場,不時都會聽到電視節目或雜誌的介紹,一直心思思想去趁趁熱鬧。競技場的運作其實跟一般food court 差不多,只不過是全部食肆通通都是拉麵店,當中大部份是日本的過江龍。經過超男 Bario 的舖位,還在欣賞一些老闆跟曾志偉、戚美珍等明星的合照之際,一位日籍廚師已急不及待迎面而來,為我來個貼身推介。反正沒有心水 ,我也樂意配合,試試超男 Bario 的招牌豬骨湯叉燒拉麵!豬骨湯拉麵的湯底相當濃郁,但吃落沒有黏稠的口感,亦沒有因味濃引致到極度口渴的感覺。拉麵採用了較粗的貨色,粗幼跟烏冬不相伯仲,味道不單有淡淡的蛋香,口感也相當煙韌可口。特別喜歡輕輕燒烤過的叉燒肉,令叉燒略帶些少焦香,用來送麵份外惹味。
2013-04-21 4 瀏覽
佐敦站basement一開就成10間拉麵, 要試晒都要一段時間…本來真係好難簡, 因為Bario呢間有個日本人企正門口用盡精力以中日混語狂呼: “好好食!”, 被他的誠意感動下買了一碗招牌拉麵。, 湯亦重口味, 我個人是十分喜歡的, 但我女友一試就話” 好硬!”, 賣相一般, 溫泉蛋樣貌不討好但咬落彈牙而且蛋味濃, 叉燒一般偏咸。麵條的質感有如fine dinning 餐廳的pasta, 硬度不能用risotto形容, 比paella更誇。 不過無論如何我下次一定會再簡翻呢間。
2013-04-17 29 瀏覽
試過了恆豐中心地庫3間拉麵,今日試這間Bario,可能真係有比較之下,這間的風味真的很比較獨特,首先麵質比較煙靭,應該可說是硬吧!而叉燒是冷的,不知道是否中和熱湯的溫度,但對不起這間確不是我杯茶,或許是個人口味的問題,因為看到他的銷量也不錯啊!
2013-03-11
2013-04-12 133 瀏覽
好耐無行過恆豐中心, 地庫開了日本拉麵FOOD COURT, 用FOOD COURT名稱確實有點怪, 但又真係FOOD COURT咁既款… 一張大的”易拉架”, 印上六位”勇士” 非常有日本Feel, 六種不同口味的拉麵師傅. 但依我的觀察, 估計這FOOD COURT只有一間經營公司, 而某位”明星”是有股份的, 當然, 六位日本”煮麵員”可能都有份兒, 但肯定唔係獨立六間分開經營, 分分鐘係聘請翻嚟都唔出奇. 與友人唔太肚餓, 行了一圈, 最後選了Openrice內的第一名: バリ男 (BARIO), 標名: “人氣No.1”, 價錢$98的 “豬骨濃湯半熟蛋拉麵(Tonkotsu ajitama ramen). 到檯時, 碗就夠大了, 材料也算滿滿的, 可惜一點”香味”也沒有, 應該是因為”油份”不高, 所以聞唔到豬骨湯拉麵所應有的”味道”, 叉燒三片, 不算薄, 望落十分乾身, 入口感覺同樣感受: 乾而欠油, 略似家中煲了湯的豬肉, 廉價芽菜一大堆, 好過無啦… 餐牌自稱為”半熟蛋”, 唔寫”溫泉蛋”, 算你有自知… 唔彈你! 試一口豬骨湯, 是用粉還是真用豬骨煮, 沒意見…,
到檯時, 碗就夠大了, 材料也算滿滿的, 可惜一點”香味”也沒有, 應該是因為”油份”不高, 所以聞唔到豬骨湯拉麵所應有的”味道”, 叉燒三片, 不算薄, 望落十分乾身, 入口感覺同樣感受: 乾而欠油, 略似家中煲了湯的豬肉, 廉價芽菜一大堆, 好過無啦… 餐牌自稱為”半熟蛋”, 唔寫”溫泉蛋”, 算你有自知… 唔彈你! 試一口豬骨湯, 是用粉還是真用豬骨煮, 沒意見…, 但味道非常淡, 完全稱不上是”濃湯”, 麵條屬中粗形, 煮得不算過淋, 但咬落唔算彈口.
比較市場上一般日本拉麵店, 這碗收$98的價錢, 已經是頂價, 如果再比較柯士甸路新開的東京拉麵, 如此貨色, 收人成條”紅衫魚”, 怎攪呀?! 今次留一手, 先評”OK”, 下星期再試另一間, 第二名的”北海道毘沙門零”.
2013-04-06
******************************是日拉麵品評:1. 博多一幸舍2. バリ男。超男BARIO3. 東京忍者******************************今日是開❤試新美食日!之前約左媽媽同佢試嘢食~應承左佢會帶佢試下啲濕口嘢同雞蛋仔~搵呀搵~諗丫諗~不如叫埋爸爸一齊三個人去Ramen Champion 試下唔同拉麵店啦!我地都未食過Ramen Champion 的, 三個人去一次過可以試多啲!爸爸話okay~yeah! 出發!我地三人行11點多12點去左恒豐中心地庫既Ramen Champion 食場!原來佢開11點半, 我地在佢剛營業無耐抵步, 我地三個人兜左一圈~未有乜客人~店員們~尤其黎自日本既店員同師傅好熱情招呼我地~又好耐心咁介紹~氣氛一級棒丫!感覺好好~好似真係置身日本既食場咁丫! 我地其中選左バリ男!因為日本店員真的非常熱情!佢邊用唔咸唔談既英文~廣東話同少少日文介紹~邊手舞足蹈容易麵既美味同辛辣情度~實在敗給佢既熱情丫~ バリ男既人氣no.1既叉燒拉麵用既係厚叉燒~叉燒偏瘦夾雜少少脂肪,總共有三塊~睇落好似燒得好熟好老咁~但其實
是日拉麵品評:
1. 博多一幸舍
2. バリ男。超男BARIO
3. 東京忍者

今日是開❤試新美食日!

爸爸話okay~yeah!
出發!

氣氛一級棒丫!
感覺好好~好似真係置身日本既食場咁丫!
我地其中選左バリ男!因為日本店員真的非常熱情!
バリ男既人氣no.1既叉燒拉麵用既係厚叉燒~叉燒偏瘦夾雜少少脂肪,總共有三塊~睇落好似燒得好熟好老咁~但其實佢一咬下去就會沿紋好易分開~幾意外哩!
佢既湯係味噌豬骨湯~雖然佢湯底唔係好稠好creamy,但就係三隻之中最濃味同咸, 味噌味好出~!媽媽最鐘意佢既湯底~
佢隻蛋係原隻上架~初時以為是滷熟蛋~誰知一開,係有三層口感
外層有滷水蛋般的實在感, 中層像半溫泉蛋的棉棉滑滑, 內層是溏心蛋黃既出奇蛋丫!一次滿足曬三個願望哩~!

爸爸三碗拉麵裡邊最欣賞バリ男既蛋丫!另外碗麵仲有芽菜椰菜哩!健康配搭!
拉麵既重點:麵底係用近似刀削麵既超粗麵~掛湯力十足!超有嚼頭~論口感我最喜歡佢喲!佢偏少少硬的~但哩隻硬度我覺得好配隻拉麵~剛剛好喲!
三間拉麵店各有特色!
一次過試曬三種不同粗幼,不同軟硬既麵底!
又俾我地試到三種厚度~三種唔同肥瘦~件數同形狀既叉燒!
同時又試左三款不同濃稠度同味道既湯底~有特濃稠豬骨湯, 黑蒜豬骨湯, 同埋味噌豬骨湯!
三款不同口味既溏心蛋~仲有各有特式既隨麵配料哩: 幼麵有木耳香蔥,中麵有粟米紫菜芽菜黑蒜,粗麵有椰菜芽菜~!

整體評分之バリ男。超男BARIO篇 (只計我個人喜好)
麵底:9.5/10 (掛湯力十足有嚼勁, 可以幼番啲啲都得)
叉燒:7/10
湯底:7/10
溏心蛋:9.5/10 (令人意外的三層口感, 中間溫泉的部分可以滷得均勻一點仲好!)
其他配料:6/10
平均:7.8/10

服務店員印象分:10/10 (真的被日本店員的熱情給打敗了
題外話/補充資料: 在這裡每人是憑咭點麵的!點完麵過後, 麵店會俾一部電子機顧客, 當麵拎得既時候~手上既機就會閃紅色燈同咇咇聲提示去取食物~ 等麵其間, 顧客可以四圍睇~四圍逛或者隨意坐~唔駛客人呆企喺店前等叫號碼~亦免得每間拉麵店各嗌各號碼唔知邊間打邊間既麻煩~同時適用於任何國際人士~不用擔心語言不通既問題, 十分貼心哩! 每間拉麵店僅售自己的食品, 無出售飲品的, 飲品像food court般, 要到中央beverage counter購買的~ 爸爸未買拉麵就已經買左杯大Kirin (HK$50)啦!
2013-03-30
$98 (早餐)
  • 溏心蛋
  • 麵條
2013-03-19 3 瀏覽
叫了個豬骨湯拉麵,光顧原因是店面寫上open rice 日本菜no 1 什麼。較其他店較少人光顧。叫了不久先來個誤鳴,要我白走一趟取麵。麵條本身得個硬字,口感差。湯和肉好鹹,根不不能拿來喝。肉質鞋而無味。吃後覺得成個口吃了很多味精。唯一好處是很多芽菜,但拉麵才是主菜。接近一百元一碗完全不值。
2013-03-19
2013-03-17 2 瀏覽
今天天氣驟降,外面秋風陣陣,還穿著夏天衣服的我也終於覺得有點涼意,加上天公不做美,還持續下起微微細雨,在既冷且餓的情況下,也沒了閒逛的心情,倒是很有衝動喝口熱湯,吃碗拉麵。一出地鐵站就到的Ramen Champion,是其中一個最適合我這種外面下著雨又沒帶雨傘的人了。六間拉麵,已經吃過3間,餘下3間,最想試的亦心裡有數,就各位食家也大讚的銀芽菜蔬多得不得了的バリ男!叉燒可以沒有,半熟蛋也可以不吃,菜蔬對我從來都是多多益善的。點了人氣No. 1的豬骨湯拉麵,特別提出麵質要硬一點的。No. 1人氣拉麵與轉聞的一樣,拿到拉麵,第一眼就只見到放滿了銀芽,舀開來,足有一小碗的份量。另外還有一只未開邊的半熟蛋,三片叉燒。先喝了口湯,味道十分濃郁,內裡加入了份量不少的蒜泥,濃郁的豬骨湯中越喝越有蒜香,既減輕了油膩感,亦十分惹味。拉麵是鮮見的粗身帶彎成的麵條,驟眼就似我們中式的蝦子粗麵,但更有厚度。吃起來的確帶硬,但麵條本身既粗且厚,本就很有質感嚼勁;吃到最後,麵條仍不會麵腍,味道依然,證明要拍照的我,還是適合點較硬身的麵條的。叉燒方面,雖然不是圓圓的一片的漂亮賣相,切得既厚又沒太多油脂,但吃起來還是

No. 1人氣拉麵
叉燒方面,雖然不是圓圓的一片的漂亮賣相,切得既厚又沒太多油脂,但吃起來還是出奇的腍軟無渣,而且很有肉味,頗為適合怕油脂肥膩的女士們!唯獨半熟蛋依然是バリ男的死穴,蛋黃基本全熟,味道不差,但就肯定不是半熟蛋了。最後再將銀芽沉著濃湯吃,銀芽仍保持爽脆清甜,讚!

Ramen Champion開業一時間後,運作已大致穩定,現在已有自助的無料冰綠茶供應,老實說味道還頗濃的,足可解拉麵濃湯的油膩感。而且除了拉麵用語的卡牌外,某些位置,還放有專門介紹拉麵的日本雜誌,改善的用心值得欣賞。

九十八元一碗的バリ男No. 1人氣拉麵,比其他五店的人氣No. 1拉麵索價有過之而無不及。基於禮儀,每次吃拉麵,我也是會喝光濃湯的,但 男的卻是我鮮有於禮儀以外,也很有衝動喝光濃湯的,只差改善半熟蛋,就真可成為名副其實的拉麵超男!
Berlin
2013-03-15 16 瀏覽
11月15日, 拉麵風繼續猛吹! 聽聞最近恆豐中心地庫開咗間Ramen Champion, 雲集多間特色拉麵店~ 喺云云拉麵店之中, 我就對呢間主打粗身拉麵配豬骨濃湯嘅超男拉麵特別有興趣!::: 豬骨濃湯半熟蛋拉麵 ::: $98其實一開頭對呢個人氣No.1嘅豬骨濃湯半熟蛋拉麵真係幾大期望… 粗身兼帶微孿嘅拉麵絕對有索湯吸味嘅天賦優勢~ 加上招牌嘅豬骨濃湯, 呢個配搭本應就無得彈! 只可惜豬骨濃湯未免真係太濃, 稍微冷卻後更開始凝固成膠元狀, 呷一口湯更覺滿口油膩, 粗身拉麵又過度腍身, 咬落似一團粉… 面頭嘅芽菜同椰菜份量特多, 面頭更灑上大量黑椒, 但黑椒同豬骨濃湯味道又其實唔係咁夾… 叉燒質地同個肥膩湯底又呈強烈對比, 乾瘦得嚟又無乜味… 唯一可取係隻半熟蛋, 起碼個蛋黃真係做都半熟狀態的, 不過蛋汁撈埋杰身嘅湯底又認真滯上加滯… 可能有人會識欣賞, 但呢個拉麵絕對唔啱我口味…成個Ramen Champion咁多間拉麵店, 其實主要都係做緊豬骨湯底拉麵… 要選比較有特色嘅其實真係算係呢間超男. 無論佢d拉麵配料以至湯底都同平時嘅拉麵有少少唔同~ 只可惜可能我都係鍾意食普通拉麵多d
::: 豬骨濃湯半熟蛋拉麵 ::: $98
成個Ramen Champion咁多間拉麵店, 其實主要都係做緊豬骨湯底拉麵… 要選比較有特色嘅其實真係算係呢間超男. 無論佢d拉麵配料以至湯底都同平時嘅拉麵有少少唔同~ 只可惜可能我都係鍾意食普通拉麵多d… 唔係好識欣賞呢度嘅出品… 而一碗咁嘅拉麵要成一百蚊其實都真係有d貴…
2012-11-15
2013-03-11 16 瀏覽
難得在京都念書的舊同學放春假回港,我們便相約出來吃飯聊天。雖知她熱愛拉麵,但想不到在日本住了好一段時間後,她仍然對香港的拉麵甚感興趣。其中Ramen Champion集六家截然不同的拉麵店,以競賽模式每兩個月便淘汰銷量較遜色的麵店,如此有趣的主意在日本找不到,回到香港來當然不能錯過。星期五晚上來到人頭湧湧,要稍排一下隊才能入座。跟日本的food court營運模式一樣,拿著入場牌去買餐,等待信號機指示取餐,吃飽離場才帶著入場牌付賬。不過從未在日本見過拉麵food court,所以還覺得蠻有新鮮感。聽來過的朋友說最好吃的店要算是以東京豚骨湯為號的バリ男,所以不加思索便決定光顧它。查了好一會也找不到關於它的沾麵的食評,不過實在愛吃沾麵多於拉麵,即使日本師傅費盡唇舌向我推介它們最受歡迎的豬骨濃湯半熟蛋麵,やっぱりつけ麺を食べたいって,還是選了豚骨濃湯日式沾麵+味玉($98+10)。粗扁得如廣東粗蛋麵的拉麵在香港真是只此一家,可說是它家的特色招牌,入口確是爽彈好嚼,用來做沾麵十分合適。配料方面芽菜和叉燒絲份量十足,叉燒切絲後雖沒湯拉麵一片一片厚厚的看上去霸氣,咬口亦不差。叉燒瘦肉比肥脂多,但一
配料方面芽菜和叉燒絲份量十足,叉燒切絲後雖沒湯拉麵一片一片厚厚的看上去霸氣,咬口亦不差。叉燒瘦肉比肥脂多,但一點也不難嚼,如能多吃到肉自身的甜味更佳。
半熟蛋不是蛋漿流得要湧出來那種,但軟心晶瑩剔透,醬油味足,也叫人滿足。做了功課的舊同學聞說這裡六家麵店的雞蛋都是同一供應商,屬實與否還得查證一下。沾汁蒜味甚濃,濃得有點帶酸,可惜質感太稀,拉麵湯底似的,完全掛不上乾爽的麵條。附上用作混和沾汁的白湯味淡若水,除了油味,完全喝不出是什麼來的,所以最後沒有把它加到沾汁裡頭。
整體份量雖多,但價位比同場的競爭者和外間的拉麵小店都要定得高,不是太值。喜歡粗麵的朋友不妨一試,可是建議大家來的話還是選它的人氣推介好了。記得前陣子跟一位食記朋友談到香港的人龍熱店,她說有實力的店就算過了新鮮熱潮時期,還是會有欣賞的客人繼續支持下去,趕不著非搶先嚐不可。我想Ramen Champion也是一例,開幕四個月仍絡繹不絕,自是有它吸引之處。縱使是次吃的說不上很美味,但我覺得未曾到訪的還是該來感受感受。

所以我也不用急著去弄咖啡和吃抹茶吧?
2013-02-23 9 瀏覽
沒有圖…直入主題。點了該店的No.1:豬骨濃湯半熟旦麵湯底:一點都不濃 配菜:只有芽菜,很寒酸 叉燒:厚薄平均,但很咸 麵底:粗麵,很煙un 旦:感覺在吃膠.......總結:$98,不值,不會再試其他菜式
沒有圖…直入主題。

點了該店的No.1:豬骨濃湯半熟旦麵

湯底:一點都不濃

配菜:只有芽菜,很寒酸

叉燒:厚薄平均,但很咸

麵底:粗麵,很煙un

旦:感覺在吃膠.......

總結:$98,不值,不會再試其他菜式

2013-02-23
之前跟R小姐約去食團購印度野時已經來了這裡,個時已列呢度係要去食野LIST入面之一。仲試左佢地出口個度個間雪榚,正。 最近跟R小姐說起,原來M R小姐 都一直想去試呢個RAMEN CHAMPION (らーめん チャンピオン),仲係FB開了個EVENT準備擇日去試。 因為小妹實在太忙, 所以本來想係新年後找天去試。點知昨天M小姐係下午4:45左右(小妹正常已經放左工了), 突然約去食,好在我未走,又OK,甘就3個人一齊去試。環境這裡其他像FOOD COURT, 只不過是有主題的FOOD COURT,上次去了名古屋覺得佢地火車站下面的地下拉麵街裝修得好靚, 本來都有D期待好像個邊一樣,不過來到之後就有一點點失望。不過氣紛搭救, 大家都用日文叫人來食自己的拉麵, 都真的OK有氣分。而且食完又可以評價, 都幾有桌頭。バリ男來到這裡,當然係食佢地的拉麵,但由於我地只有3個人, 所以決定CHOOSE其中3間出來試。之前看過下FACEBOOK,知道呢間「バリ男」人氣最高,當然列為入選之列。後來我們就CHOOSE了呢3間:分別選左佢地的NO.1。由於我們怕D麵林晒,所以我地決定逐間去ORDER,而大家
), 突然約去食,好在我未走,又OK,甘就3個人一齊去試。

バリ男

分別選左佢地的NO.1。由於我們怕D麵林晒,所以我地決定逐間去ORDER,而大家決定去「バリ男」先。
佢地每間店都有個BANNER,介有個大餐牌,都好清晰。
旁邊有D調味料,我地都先拿回來,而家想想,個蒜蓉應該係用來點餃子

拉麵
首先R小姐去落ORDER,回來見佢拿了這個回來。
店員跟佢講,個麵得部機就會響
,我覺得好好,好貼心,又唔會成日聽到個D人係度叫NUMBER但又唔知係唔係叫緊自己。
主角終於出場,賣相雖然好像不太多配料,但疊得高高的,好像一個芽菜小山的,看上去好像好豐富。
: 好濃的豬骨湯味,不會太咸,喝了幾口不會太口喝。
: 佢係粗麵的,好像上海粗麵但扁身的。雖然我不太愛粗麵,但我都要讚一讚,麵好彈牙,口感十足。食的時間湯的味道已經慘入麵的表面,好食。
叉燒: 雖然都OK厚身,不過太瘦了,不太好食。
配料: 只有芽菜。R小姐係食完第2間時,覺得呢間只有「芽菜」好「陰公」
。不過我覺得多芽菜都好好,因為我鐘意食。
: 我試呢個個時已經覺得好好食,因為我唔食唔熟的蛋黃,所以我只係試左個蛋白都覺得超入味。食完3間之後更加覺得呢間好食。
味道: 8/10
2013-02-07
2013-02-11 33 瀏覽
All the details about Ramen Champion can be found in the other reviews, so I'll just cut to the chase about the ramen itself...Intense flavour and despite being quite heavy, was not as oily as it first appears. The ramen noodles themselves deserve a special mention. They are of the thicker variety, not the typical Hakata style thin noodles, but more like the Shugetsu / tsukemen noodles, dense and chewy. The beauty of this type of noodles is that they pick up a a lot of the soup (i.e. flavours

Intense flavour and despite being quite heavy, was not as oily as it first appears. The ramen noodles themselves deserve a special mention. They are of the thicker variety, not the typical Hakata style thin noodles, but more like the Shugetsu / tsukemen noodles, dense and chewy. The beauty of this type of noodles is that they pick up a a lot of the soup (i.e. flavours) so as you are slurping away, you really taste that lovely soup in all its glory.

The pork is nice and hits all the right notes but without being overly spectacular. The soft boiled egg is a winner, with a luscious flowing yolk just the way it should be.

Don't forget to drop in some minced garlic upon pick up of your bowl from the counter, if you are so inclined. It takes the flavours to another garlicky goodness level.

All in all a very satisfying bowl, mind that soup if you are one to down them to the last drop, as the heaviness, though not as severe as it appears, does stay with you for a few hours. Recommended