2024-02-15 63 瀏覽
Not worth it. The place was empty but the staff was very busy on their phones. I thought they don't talk.The place is not that nice and if the place is full it will be very very crowded.To be fair, food tasted great! Both pasta dishes were greatly done so thumbs up to the guy who was preparing the food. But the portion was a joke. Probably like afternoon tea-set size, but cost close to HKD200 per dish. I rather go to Central and there are way more choices with this budget. So probably won

To be fair, food tasted great! Both pasta dishes were greatly done so thumbs up to the guy who was preparing the food. But the portion was a joke. Probably like afternoon tea-set size, but cost close to HKD200 per dish. I rather go to Central and there are way more choices with this budget. So probably won't be returning.

On a last note, the guy at the kitchen pretty much can run the whole place.
2024-02-15
2024-02-11 60 瀏覽
滿心歡喜諗住訂到位初二食飯 一心嚟試下呢間餐廳點知 到達目的地嘅時候竟然係冇開門初二唔開門又唔block咗嗰啲訂位又畀人哋訂實在太過份。 單憑呢一點呢間公呢一間餐廳已經喺我心目中列入黑名單!!!! 非常極之不專業!!!!! 希望佢可以自我反省一下!!!
2024-02-11 81 瀏覽
早排來到旺角個名勁長的打卡西餐廳Cafe🌟走過十萬八千里找到你🌟,就被餐廳的天花及乾花💐深深所吸引,加上燈飾,壁畫及別緻的餐具,令餐廳成為打卡焦點🌝北海道帆立貝海膽意粉將海膽煮成醬汁,味道香濃鮮甜,而每一條扁意粉都掛滿超濃海膽醬汁,非常惹味!至於煎香咗嘅帆立貝又鮮甜又爽口又大隻,碟面上面仲灑滿紫菜同木魚,增添動感🧡日本三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯以龍蝦湯煮risotto鮮味突出,充滿湯汁的飯粒口感濃稠偏軟身,加上入面有勁多海鮮,有蟹肉,大蝦,青口,蟹柳和三文魚籽,鮮味濃郁,而且層次豐富清新🤎Dinner set +$55就有餐湯+多士+飲品👍

北海道帆立貝海膽意粉

日本三文魚籽海鮮龍蝦汁意大利飯

Dinner set +$55就有餐湯+多士+飲品👍
旺角人氣文青乾花打卡Cafe🌸🔻酥炸軟殼蟹黑松露扁意粉 💰148軟殼蟹新鮮炸出,都幾酥脆,而扁意粉好掛汁,可以食到濃郁嘅黑松露味😋🔻日本原條鰻魚意大利飯 💰178 有成条日本鳗鱼,份量好足,而義大利飯係同我地平時食嘅義大利飯唔同,加左唔同蔬果起入面,醬汁甜甜鹹鹹🙈🔻餐湯+多士 💰55餐湯係甘筍湯,有啲甜甜地,而多士上面搽左蒜蓉牛油,好香😋🔻紅寶石巧克力草莓鮮奶 💰68呢款飲品係草莓果醬混合鮮奶,底下有朱古力粒粒,而topping有cream同玫瑰花🌹🔻玫瑰抹茶 💰56起抹茶鮮奶上再加幾塊玫瑰,攪暈就有一杯玫瑰抹茶鮮奶啦🍵呢款抹茶幾濃厚,拉花都好靚😍我果日夜晚去有啲黑,如果日頭去可以影清楚d乾花牆同壁畫,仲適合約閨蜜打卡🌸
旺角人氣文青乾花打卡Cafe🌸

🔻酥炸軟殼蟹黑松露扁意粉 💰148

🔻日本原條鰻魚意大利飯 💰178

🔻餐湯+多士 💰55
餐湯係甘筍湯,有啲甜甜地,而多士上面搽左蒜蓉牛油,好香😋

🔻紅寶石巧克力草莓鮮奶 💰68

🔻玫瑰抹茶 💰56

• 玫瑰抹茶
2024-02-09 31 瀏覽
今日朋友約左我嚟到走過十萬九千里找到你食午餐一到店已經被餐廳佈置吸引住四周環境都佈置不同的乾花 優美舒適Café。我倆食完午餐仲傾多陣計先走午餐已經包括是日餐湯、餐包餐湯 濃郁南瓜湯 配上餐包磯燒墨魚筒墨魚汁意大利飯墨魚汁意大利飯好入味 煙煙韌韌有咬口 磯燒墨魚筒略為淡味 但都夠爽口北海道帆立貝海膽醬意粉 $178意粉掛上濃濃的海膽醬 夠Juicy又彈牙 配上大大粒的帆立貝 煎得好香口 味道鮮甜髒髒咖啡 Dirty $42咖啡同牛奶份量比例恰當 咖啡好幼滑玫瑰鮮奶咖啡Rose Latte $56玫瑰鮮奶咖啡拉花好靚,口感幼滑,好啱我口味
今日朋友約左我嚟到走過十萬九千里找到你食午餐
一到店已經被餐廳佈置吸引住

午餐已經包括是日餐湯、餐包

餐湯 濃郁南瓜湯 配上餐包

磯燒墨魚筒墨魚汁意大利飯

北海道帆立貝海膽醬意粉 $178

髒髒咖啡 Dirty $42
咖啡同牛奶份量比例恰當 咖啡好幼滑

玫瑰鮮奶咖啡Rose Latte $56
玫瑰鮮奶咖啡拉花好靚,口感幼滑,好啱我口味

2024-02-05
📍 走過十萬八千里找到你一間以乾花為主題既打卡cafe,餐廳裝潢設計好靚,天花板掛滿五顏六色既乾花💐,亦有唔少既滿天星,令人置身於花海裏面,非常賞心悅目🥰另外,牆身仲畫有摩天輪𤩹畫🎡打卡位好多,啱曬少女心既大家💕🥘餐湯+多士餐湯係忌廉湯,味道正正常常,用個好cute cute既杯裝住;多士有搽蒜蓉再微微烘過,好脆口!🍝北海道帆立貝海膽醬扁意粉 $178木魚絲同紫菜絲鋪左係意粉上面,熱力令佢鬱鬱下幾有動感✌️最引人注目既應該就係帆立貝,總共有兩大粒,煎完之後放喺意粉兩側~食落冇乜雪味👏但海膽醬反而唔係好食到🫣唔夠濃郁,醬汁比較稠身,做唔到creamy掛汁既效果🐟原條鰻魚意大利飯 $178鰻魚原條上,超級大條!🤩鰻魚食落有咬口,唔會太腍,最重要係冇魚骨😌鰻魚汁味道甜甜地,幾好餸飯~飯亦有唔少既配料,有大量木魚絲、紫菜絲、翠玉瓜粒粒,不過意大利飯既質地比較硬身,但鰻魚既味道可以搭救😍♦️紅寶石巧克力草莓鮮奶 呢杯值得一試!Cream 同玫瑰花瓣作裝飾,杯邊仲有粒粒既士多啤梨果粒🍓味道酸酸甜甜,好開胃!無論係味道定係賣相都相當唔錯👍🏻🍹自家製草莓醬梳打超多既草莓果蓉沈澱喺杯底,呈現粉紅色💖味道方面
📍 走過十萬八千里找到你

餐湯

🥘餐湯+多士

🍝北海道帆立貝海膽醬扁意粉 $178

🐟原條鰻魚意大利飯 $178

♦️紅寶石巧克力草莓鮮奶

🍹自家製草莓醬梳打
超多既草莓果蓉沈澱喺杯底,呈現粉紅色💖味道方面正正常常,梳打味重~仲有塊薄荷葉喺面,用黎打卡係幾靚既

📍 走過十萬八千里找到你
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 10樓

餐湯
2024-02-07 76 瀏覽
我剛剛試完呢間餐廳我好佩服呢度有位作者嘅作文能力,你竟然可以將啲咁難食嘅嘢寫到我睇到都想食,我都好希望可以邀請你去我餐廳寫一篇PS我特別欣賞你將佢成間餐廳灰色可以執到有七彩顏色出現。同埋嗰條啱啱喺雪櫃攞出嚟就放上去意粉燒嘅蟹棒,你竟然可以形容為輕輕燒過,我真係十分喜愛你寫作嘅風格。原本我見到啲食評話佢杯朱古力好飲都有諗過試,但係見到$60一杯,都係等佢個意粉嚟咗先再決定,好彩等個意粉嚟咗先,如果唔係再中多啲伏。呢產咁嘅垃圾,兩個人食咗$400 lunch 兩個意粉一碟薯條個薯條仲要酸嘅,離開餐廳行咗一陣已經想作嘔。如果你睇咗好評而去,祝你好運
PS我特別欣賞你將佢成間餐廳灰色可以執到有七彩顏色出現。
呢產咁嘅垃圾,兩個人食咗$400 lunch
兩個意粉一碟薯條
個薯條仲要酸嘅,離開餐廳行咗一陣已經想作嘔。
如果你睇咗好評而去,祝你好運
甲羅燒貓耳朵
2024-01-28
  • 放低錢就咁走
2024-02-07 32 瀏覽
有好多乾花做裝飾🌸枱面仲有香薰蠟燭,成間舖都好香好有氛圍感👍🏻推介加$55可以跟餐湯+餐包+$60以下飲品好抵食 ▮餐湯▮係南瓜湯,夠杰身,個湯杯好可愛餐包係脆脆蒜蓉包 ▮ 北海道帆立貝海膽醬扁意粉 ▮有兩大隻帆立貝🍝𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺海膽醬加埋紫菜同木魚真係好夾 ▮ 日式原條鰻魚意大利飯 ▮一大條原條饅魚勁滿足,意大利飯軟硬度剛剛好 ▮ 玫瑰果洛神花茶 ▮淡淡玫瑰花香仲有片片花瓣好靚靚▮ 白桃梳打 ▮甜甜地加埋薄荷葉都好襯 後尾先留意到抹茶係用日本第一抹茶大賞的小山園抹茶🍵抹茶控表示下次一定要試下先得📍走過十萬八千里找到你 𝐒𝐨𝐦𝐞 𝐃𝐚𝐲 𝐎𝐫 𝐎𝐧𝐞 𝐃𝐚𝐲 𝐂𝐚𝐟𝐞旺角彌敦道575號𝘓𝘢𝘥𝘥𝘦𝘳 𝘋𝘶𝘯𝘥𝘢𝘴 10樓

有好多乾花做裝飾🌸

枱面仲有香薰蠟燭,成間舖都好香好有氛圍感
👍🏻推介加$55可以跟餐湯+餐包+$60以下飲品好抵食

▮餐湯▮係南瓜湯,夠杰身,個湯杯好可愛
餐包係脆脆蒜蓉包

▮ 北海道帆立貝海膽醬扁意粉 ▮
有兩大隻帆立貝🍝
𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺海膽醬加埋紫菜同木魚真係好夾

▮ 日式原條鰻魚意大利飯 ▮
一大條原條饅魚勁滿足,意大利飯軟硬度剛剛好

▮ 玫瑰果洛神花茶 ▮
淡淡玫瑰花香仲有片片花瓣好靚靚

▮ 白桃梳打 ▮
甜甜地加埋薄荷葉都好襯
後尾先留意到抹茶係用日本第一抹茶大賞的小山園抹茶🍵
抹茶控表示下次一定要試下先得

旺角彌敦道575號𝘓𝘢𝘥𝘥𝘦𝘳 𝘋𝘶𝘯𝘥𝘢𝘴 10樓

2024-02-06 26 瀏覽
一早訂枱食飯諗住同朋友chill下,而地點比較方便所以揀咗呢一間開咗好耐嘅cafe,食物份量偏小,尤其是牛肉意粉,推介小食拼盤,炸得啱啱好。😆雖然有用餐時間,但佢哋最尾都話要講我哋走,幾nice👍唯獨係一個男員工態度冇咁好,問佢野好似好敷𧗠咁,個樣比人感覺唔太願意答,野都未講完就走咗,另外兩個女員工都唔錯正常好多。
當歌名越黎越長嘅時候,原來連餐廳名都可以又長又有意思,講緊嘅就係已經擁有兩間分店嘅「走過十萬八千里找到你」😎 今次黎到油麻地本店,就算開業咁耐都仍然人氣爆燈🤤餐廳裝潢同店名一樣咁浪漫,好多乾花懸掛喺天花板,可惜今次係夜晚黎,日頭有日光照入黎應該更打卡𝘈𝘣𝘭𝘦📸《 忌廉龍蝦汁甲羅燒貓耳朵 》 $158 4 / 5甲羅燒美味又濃郁,醬汁入面混入蟹肉絲,香濃又有口感,貓耳朵煙靭又塑汁,仲有底層嘅龍蝦忌廉汁加持,鮮上加鮮😋《 三文魚籽龍蝦汁意大利飯 》 $148 4 / 5原本想試鰻魚飯可惜賣晒🥲 所以唯有再試龍蝦汁系列😝 意大利飯煮得好乾身,汁醬都岩岩好收晒入飯粒之中,而且味道唔會太濃,恰到好處👍🏻 飯粒之中有好多配料例如翠玉瓜粒,更添咬口😋 蟹肉份量都唔少,整體好惹味!《 手工黑芝麻 》 $56 4.5 / 5超級濃郁嘅黑芝麻😍 飲到底都好多芝麻渣!認真足料🤤《 淹沒 》 $48 4 / 5抹茶雪糕加紅豆,加埋熱咖啡☕️ 兩者好夾👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛———————————

《 忌廉龍蝦汁甲羅燒貓耳朵 》 $158 4 / 5

《 三文魚籽龍蝦汁意大利飯 》 $148 4 / 5

《 手工黑芝麻 》 $56 4.5 / 5
超級濃郁嘅黑芝麻😍 飲到底都好多芝麻渣!認真足料🤤

《 淹沒 》 $48 4 / 5
抹茶雪糕加紅豆,加埋熱咖啡☕️ 兩者好夾👍🏻
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
  • 黑芝麻Latte
2024-01-30 36 瀏覽
今日嚟咗呢間旺角嘅打卡餐廳。餐廳嘅天花板放咗好多乾花,營造浪漫少女嘅氣氛。一坐埋位店員已經比咗枝蠟燭,好有氣氛!Menu我哋一人叫咗個飯同埋意粉, 原來仲有餐湯同埋蒜蓉包。餐湯係南瓜湯,飲落有d顆粒感同似薯仔湯。蒜蓉包脆脆地,點餐湯啱哂。北海道帆立貝海膽醬扁意粉 ($178)估唔到佢d帆立貝係有埋裙邊嘅,大大粒而且有三粒。木魚絲落得唔手軟。意粉如果moist d 會更好。三文魚籽龍蝦汁意大利飯 ($178)以為三文魚籽係主角,點知仲有好多其他海鮮配料,如大蝦、蟹肉碎、蟹棒等,有驚喜。risotto都煮得軟硬度適中又入味。^_^另外,飲品都幾打卡able。紅寶石巧克力草莓鮮奶少女感十足,主要係草莓味濃,朱古力味唔係好出,但都好飲。焙茶latte用奶泡畫咗龍貓圖案,焙茶味香濃。

一坐埋位店員已經比咗枝蠟燭,好有氣氛!

Menu

北海道帆立貝海膽醬扁意粉 ($178)

三文魚籽龍蝦汁意大利飯 ($178)

^_^

另外,飲品都幾打卡able。

紅寶石巧克力草莓鮮奶
少女感十足,主要係草莓味濃,朱古力味唔係好出,但都好飲。

焙茶latte
用奶泡畫咗龍貓圖案,焙茶味香濃。

[✨走過十萬八千里找到你·靚靚花海打卡餐廳🌸]#走過十萬八千里找到你 #旺角 🌸北海道帆立貝海膽醬扁意粉 $178帆立貝大隻,煎得好香!扁意粉掛汁能力一流,配上濃濃嘅海膽醬味道同口感都配搭得好完美。其他配料仲有蜆肉三文魚籽同魷魚等等,真係好豐富💯🤩🌸蕃茄龍蝦汁香烤海蝦扁意粉 $148海蝦大大隻烤得岩岩好,一上枱已經有陣陣嘅香味,蕃茄龍蝦汁同意粉完美結合,每一啖都食到好濃郁嘅味道😋💕🌸主食加配餐湯多士+飲品 $55🌸餐湯🥣+蒜香多士是日餐湯係南瓜湯,濃郁得黎亦唔會太甜,餐包係蒜蓉多士,焗得好香脆👍🏻🍹巨峰提子梳打大大杯嘅巨峰梳打,甜度適中,唔錯!🍹冰玫瑰鮮奶咖啡咖啡味香濃,仲散發出淡淡玫瑰花香,推薦度MAX😍💗————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳名既浪漫又特別💕內部裝飾有心思,天花牆身都佈滿了色彩繽紛嘅乾花芒草,牆身仲有好靚嘅彩繪壁畫,打卡一流!食物精緻得黎,水準亦高🥰鐘意打卡嘅朋友真係唔可以錯過👍🏻📍走過十萬八千里找到你🏠旺角彌敦道575號Ladder Dundas 10樓#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hk
[✨走過十萬八千里找到你·靚靚花海打卡餐廳🌸]

#走過十萬八千里找到你 #旺角

🌸北海道帆立貝海膽醬扁意粉 $178

🌸蕃茄龍蝦汁香烤海蝦扁意粉 $148

🌸主食加配餐湯多士+飲品 $55

🌸餐湯🥣+蒜香多士

🍹巨峰提子梳打
大大杯嘅巨峰梳打,甜度適中,唔錯!

🍹冰玫瑰鮮奶咖啡
咖啡味香濃,仲散發出淡淡玫瑰花香,推薦度MAX😍💗

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍走過十萬八千里找到你
🏠旺角彌敦道575號Ladder Dundas 10樓

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺角食好西 #旺角餐廳 #走過十萬八千里找到你
2024-01-26 28 瀏覽
朋友預訂了這家樓上Cafe, 一開電梯門就看到滿滿的花海。窗邊和天花板用上不同色系的乾花來佈置,很Girly,不少食客在進食前也不忙打卡。我們點的主菜可加$55轉套餐,配上薯仔湯和多士。薯仔湯濃稠度適中;而多士則塗上蒜蓉醬。以玻璃茶壺盛載的玫瑰果洛神花茶味道微酸,喝後有開胃之感。友人點的桂圓紅棗茶好大杯原條鰻魚意大利飯-飯粒飽滿濕潤,燒過的原條鰻魚保留了水份,肥美肉厚。北海道出產的帆立貝有質素保證,鮮甜味美;意粉以海膽醬烹調,味道不會過鹹。總括而言,這裏的輕鬆氛圍很適合閨蜜們gathering,多數都係女仔食客居多。

以玻璃茶壺盛載的玫瑰果洛神花茶味道微酸,喝後有開胃之感。

友人點的桂圓紅棗茶好大杯

2024-01-25 28 瀏覽
旺角有唔少打卡餐廳,之前都同朋友去咗呢間打卡餐廳---🌟走過十萬八千里找到你 🌟到食晚餐,今次係二訪,每次都覺得佢呢間餐廳名好特別,好有意思,餐廳周圍連天花版都有好多乾花裝飾,加埋木系嘅餐桌,成體環境氛圍都好啱打卡影相📸點完主食飯同意粉會有餐湯同蒜蓉法國麵包,餐湯係好結身嘅南瓜湯🎃._.🍝| 北海道帆立貝海膽醬扁意粉 |🍝見餐廳嘅呢個意粉配撘好吸引,海膽醬嘅意粉醬汁真係好少見,醬汁好濃稠,每條意粉都沾滿濃濃嘅海膽醬汁,唔會好濃,仲有大大粒嘅北海道帆立貝,大大粒,鮮味彈牙。.🦞| 三文魚籽龍蝦汁意大利飯 |🦞賣相好足料同豐富,意大利飯充滿龍蝦汁,好香濃,仲有夾雜住粒粒嘅三文魚籽,好有咬口,海鮮有青口,大蝦同蟹柳,鮮味十足。.🍓| 自家製草莓醬梳打 |🍓草莓醬好香濃,又唔會好甜,同梳打咁食,令到飲品好fresh✨️.🍵| 玫瑰抹茶 |🍵奶味香濃,抹茶味重,面頭仲有啲玫瑰花瓣,幾靚✨️._.
._.
🍝| 北海道帆立貝海膽醬扁意粉 |🍝
🦞| 三文魚籽龍蝦汁意大利飯 |🦞
🍓| 自家製草莓醬梳打 |🍓
🍵| 玫瑰抹茶 |🍵
奶味香濃,抹茶味重,面頭仲有啲玫瑰花瓣,幾靚✨️
._.
下午茶
仲諗住去邊搵好味快閃餐單?今次嘅新發現真係正到震!係一間唔係豪華但咁暖心嘅Cafe裡面,我試咗啲食物真係鮮味得嚟又實在。首先食個「日式原條鰻魚意大利飯」,正!🍽️ 餐飯嚟嘅分量係絕對唔會令人失望,個原條鰻魚叉開嚟,肉質啖啖肉,外皮燒得啱啱好,入口滑嫩,嗲嗲哋!配上啲酥脆唔膩嘅意粉,真係有種幸福感湧上心頭!而家講講「北海道帆立貝海膽醬扁意粉」,簡直係奢華滋味👌!呢個菜式以海膽醬攪拌,咁香滑嘅海鮮味道,唔食都可惜!帆立貝肉厚又鮮甜,意粉夾住海鮮醬汁,令每一口都十足滿足。飲品方面,「特濃朱古力」真係甜入心肺,滑順得黎又夠chok🍫!而「柚香菠蘿檸檬梳打」就正好解膩,清新得嚟又不失層次感。整体嚟講,呢間Cafe嘅料理同口感都令人畀足分,環境又得意,食物美味,真係值得再嚟!🌟🌟🌟🌟🌟