2022-12-14 33 瀏覽
12月竟然仲落雨🌧️而我無帶遮,收工時又凍又濕又餓,完全係飢寒交迫😢當時喺土瓜灣站,立即搵下附近有咩好食!突然諗起之前有人介紹紅磡食街有好食既米線,由鐵路站行過去唔算遠,目標確定🤤衝!!!招牌酸辣米線🍜酸辣湯底可自由選擇酸辣度,湯底濃而不咸,配料加點左螺旋藻,甜酸齋同雞絲🤤每款配料份量都幾多,甜酸齋好好食,雞絲吸左湯汁特別正!秘製麻辣湯米線🍜有驚喜!夠麻少辣而且唔會好油,配料選擇左秘製腩肉、豬腸同札肉🤤首推一定係腩肉,係有滷過先放落湯,肥瘦平均而且薄薄地感覺爽口🫠豬腸都好夠味,唔會太肥岩岩好!小食蒜香醬油雞翼:如果喜歡吃蒜的話必點,極重蒜茸包你滿足!皮蛋豆腐:少少麻辣汁加左上去,都幾特別💕^ 每碗即叫即煮,大家要耐心等候^ CP 值高,街坊價錢

招牌酸辣米線🍜

秘製麻辣湯米線🍜

小食
蒜香醬油雞翼:如果喜歡吃蒜的話必點,極重蒜茸包你滿足!

皮蛋豆腐:少少麻辣汁加左上去,都幾特別💕

^ 每碗即叫即煮,大家要耐心等候
^ CP 值高,街坊價錢
  • 蒜香醬油雞翼
2022-12-14 95 瀏覽
最近呢間土瓜灣米線店頻頻亮相(*´▽`*)一試難忘 絕對有潛質登上最佳米線嘅頭幾位!小店環境雖然唔豪華 但質素好 份量多又抵食🍜比起好多排長龍嘅米線舖都出色 真心推薦比 #米線控 啊.✨湯底:招牌酸辣湯|豬骨濃湯兩款湯底都正!豬骨湯清甜唔過鹹 酸辣湯味道偏酸 但正合🐻心意酸辣湯底主要多左炸醬 係好入味嘅瘦肉粒~帶微辣 推介!最感動係湯底唔泛油 食得好舒服(✿゚▽゚)ノ米線軟硬度剛好 芽菜份量多到唔洗錢咁🫢基本上每啖米線都夾到一撮.✨配餸排名♡ 冬菇|入味𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢又大粒 好好食 必點🏆♡ 蘿蔔 螺旋藻|兩個都索哂湯底嘅精華 配米線食真係一流♡ 豬軟骨|炆得好淋好嫩 係連骨都可以食埋嗰種口感♡ 腩肉|微辣爽口 肥膏位唔算多 味道不錯♡ 雞絲|視覺效果一流 肉質唔算好嫩滑 勝在份量多到成座山咁🗻.呢間真心好食(❁´◡`❁)瘋狂加餸食到飽一飽 都仲好抵食 雖然位置偏僻左d 但值得幫襯☺️食過你就知我講咩!.

✨湯底:招牌酸辣湯|豬骨濃湯
酸辣湯底主要多左炸醬 係好入味嘅瘦肉粒~帶微辣 推介!
最感動係湯底唔泛油 食得好舒服(✿゚▽゚)ノ

♡ 豬軟骨|炆得好淋好嫩 係連骨都可以食埋嗰種口感
♡ 腩肉|微辣爽口 肥膏位唔算多 味道不錯
腩肉

呢間真心好食(❁´◡`❁)瘋狂加餸食到飽一飽 都仲好抵食
雖然位置偏僻左d 但值得幫襯☺️食過你就知我講咩!
蒜泥白肉
甜酸齋

雞絲山
腩肉
甜酸齋
2022-12-13 21 瀏覽
近近地叫左個外賣返公司食,大概等左15分鐘就已經拎得~叫左酸辣米線+雞絲+冬菇皇+蘿蔔,總共$60一打開見到雞絲既份量多到嚇親😂鋪滿左成個面~不過雞絲肉質偏鞋,但個份量完勝,要讚下佢哋嘅冬菇皇👍🏻又係大大粒勁入味,一咬落去啖啖汁,總共有3粒添呀。蘿蔔亦都好香甜。湯底方面我叫左小辣,但個人覺得可以再辣啲再酸啲。整體黎講,餸既份量超級多,但湯底同米線比較普通,冇乜特別,係好抵食既平民選擇。評分:6.5-7/10

評分:6.5-7/10
2022-12-12 31 瀏覽
《足料小鍋米線😊》———————————————-#貴緣小鍋米線 🔥-之前上網睇米線關注組推介咗呢間隱世小店,專登嚟朝聖一下,雖然位置比較偏僻,但去到經過著名花之戀加太賀,發現原來就係隔離🤣 -🍜 秘製麻辣紅薯粉湯底濃厚,辣香辛味十足同時又食到不同香料味😙 呢碗就揀咗豬軟骨、秘製腩肉、炸響同肥牛,招牌豬軟骨果然炆得好淋,非常入味,而腩肉亦肥瘦均勻,咬落彈牙唔乾身😝-🍜 招牌酸辣米線酸辣湯底都唔錯,個人覺得佢嘅辣度比起譚仔辣度仲要厲害啲,米線香滑偏幼身,配上炸魚皮、炸醬同冬菇皇,十分豐富😎 特別要讚下個少啲喺其他餐廳嗌到嘅冬菇皇,真係淋身同入味到不得了,而且毫不吝嗇,超厚肉😚-⛰️ 蒜泥雞絲山份量驚人,雞絲堆到真係成座山咁高,撈埋佢嘅秘製蒜泥汁一齊食就一啲都唔乾,非常惹味🌶️ -🐽 蒜泥白肉肉薄切白肉上面鋪滿蒜泥,蒜香突出,啱哂重口味人仕😍-⭐ 參考價錢:秘製麻辣紅薯粉配豬軟骨、秘製腩肉、炸響、肥牛:$70招牌酸辣米線配炸魚皮、炸醬、冬菇皇:$59蒜泥雞絲山:$24蒜泥白肉肉:$27玉露綠茶:$9杯裝豆漿:$9🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$100
《足料小鍋米線😊》
———————————————-
#貴緣小鍋米線 🔥
🍜 秘製麻辣紅薯粉
🍜 招牌酸辣米線
⛰️ 蒜泥雞絲山
🐽 蒜泥白肉肉
薄切白肉上面鋪滿蒜泥,蒜香突出,啱哂重口味人仕😍
⭐ 參考價錢:
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$100
2022-12-05
2022-12-10 45 瀏覽
🍽️ 貴緣小鍋米線 (紅磡)📍 紅磡崇潔街20號地舖 😋何文田同土瓜灣交界嘅隱世小鍋米線 就近加太賀美食街 門口入邊有隻戴太陽眼鏡既招財貓 掃code落單 簡單快捷 唔洗15分鐘即刻上齊哂 👉🏻招牌酸辣湯轉紅薯粉 $50配螺旋藻,豬軟骨麻雀雖小 五臟俱全 睇落一碗冇乜點加配料既紅薯粉 本身就有炸醬,酸菜,韭菜,芽菜,香蔥粒 (如果想有特別要求走蔥走韭芽可以係個app到剔走佢 十分方便 )每樣食物都層次分明 加埋淡淡既酸辣味 越食越開胃👉🏻豬骨鮮濃湯米線 $82配魚腐,炸醬,蟹柳,紫菜,娃娃菜,豬軟骨既然每樣餸都只係加$8-10 咁就緊係叫盡佢啦 全部配料都比想象中大份 豬軟骨肉厚多汁 三舊好似豆腐卜咁大既魚腐 一大兜深紅色既但唔算太重味既炸醬 多到沉哂落水既紫菜 口感別有一番風味👉🏻皮蛋豆腐 $24好耐都有食過皮蛋同豆腐既組合 蔥花 令味道昇華到另一個層次👉🏻蒜泥白肉 $27比較精緻既擺盤 肉薄而不膩 啱晒想食少少野既大家👉🏻杯裝豆漿 $9係杯甜到漏既飲品 好適合解辣 飲完仲想再encore👉🏻可樂 $8一就座就見到「肥宅快樂水」既廣告 就緊係要幫襯下啦好味指數: 3/5 性價比: 3

🍽️ 貴緣小鍋米線 (紅磡)

📍 紅磡崇潔街20號地舖
😋

👉🏻招牌酸辣湯轉紅薯粉 $50
配螺旋藻,豬軟骨

👉🏻豬骨鮮濃湯米線 $82
配魚腐,炸醬,蟹柳,紫菜,娃娃菜,豬軟骨

👉🏻皮蛋豆腐 $24

好味指數: 3/5
性價比: 3/5
環境: 3/5

2022-12-10 30 瀏覽
貴緣小鍋米線 📍紅磡崇潔街20號地舖米線控🍜既我又出動~今次來左食呢間隱世小鍋米線有多款湯底選擇😍。招牌酸辣湯。秘製麻辣湯。豬骨鮮濃湯。特濃新鮮蕃茄湯我嗌左1碗米線🍜堂食。秘製麻辣湯 $31 ~ 簡左小辣🌶️跟炸醬、韭菜、芽菜、蔥~ 配菜都好豐富麻辣湯~香麻中帶點辣~食完唔會口乾👌🏻米線🍜煮得非常入味🤤。秘製腩肉~食落帶少少辣~好惹味。雞肉絲~可以用巨量形容😄落料唔手軟。冬菇皇~必食♥️大大粒口感棉軟另外叫咗幾款小食~。麻辣豬肚絲$31 超級好味😭♥️豬肚絲用滷水過再配上麻辣醬~食落煙韌有𡁻頭。麻辣鮑片$24 辣得惹味~。蠔油菜心$13。玉露綠茶🍵$10。Coke Zero $8~外賣🥡返碗~鮮茄小鍋米線🍜簡左豬軟骨+ 滷水大腸♥️份量好足~滷水非常入味👍🏻😄仲要係湯餸另上~非常好~整體來講性價比超高~ 食落唔會死咸米線🍜煙靭~食材豐富~好味😁如果唔係禁隔涉~土瓜灣站行過嚟8分鐘真係會成日來食~😍😆
📍紅磡崇潔街20號地舖

米線控🍜既我又出動~
今次來左食呢間隱世小鍋米線
有多款湯底選擇😍
。招牌酸辣湯
。秘製麻辣湯
。豬骨鮮濃湯
。特濃新鮮蕃茄湯

我嗌左1碗米線🍜堂食
。秘製麻辣湯 $31 ~ 簡左小辣🌶️
跟炸醬、韭菜、芽菜、蔥~ 配菜都好豐富
麻辣湯~香麻中帶點辣~食完唔會口乾👌🏻
米線🍜煮得非常入味🤤
。秘製腩肉~食落帶少少辣~好惹味
。雞肉絲~可以用巨量形容😄落料唔手軟
。冬菇皇~必食♥️大大粒口感棉軟

另外叫咗幾款小食~
。麻辣豬肚絲$31
超級好味😭♥️豬肚絲用滷水過
再配上麻辣醬~食落煙韌有𡁻頭

。麻辣鮑片$24 辣得惹味~
。蠔油菜心$13
。玉露綠茶🍵$10
。Coke Zero $8

~外賣🥡返碗~鮮茄小鍋米線🍜
簡左豬軟骨+ 滷水大腸♥️
份量好足~滷水非常入味👍🏻
😄仲要係湯餸另上~非常好~

整體來講性價比超高~ 食落唔會死咸
米線🍜煙靭~食材豐富~好味😁
如果唔係禁隔涉~土瓜灣站行過嚟8分鐘
真係會成日來食~😍😆
2022-12-09 22 瀏覽
🚶‍♂️第一次黎紅磡崇潔街,沿街有唔少餐廳,🤭心郁郁想食米線就黎左呢間貴緣,🍢佢既湯底同配料選擇豐富,一於入去食食🧑🏻‍🦱🍅特濃新鮮蕃茄湯($71)🍅🟠番茄湯底顏色呈橙紅色,望落吸引,味道亦清新怡人。🐣今次叫左四餸米線,有豬軟骨、滷水雞翼、螺旋藻同豬紅。🐷豬軟骨既骨呈現最理想既啫喱狀,入口即溶;🥬螺旋藻呢款食材健康又特別,吸湯汁一流;🐽豬紅則味道濃郁,襯落番茄湯食相當正。🍵最後+$9玉露綠茶作配搭😎🌶️酸辣湯米線($58)🌶️👍呢碗點既三樣餸都有手指公推薦,分別係秘制腩肉、冬菇皇同蘿蔔,🍄冬菇同蘿蔔果然值得一食,炆得好淋好入味,吸埋湯底精華,一咬爆汁。🥤另外再+$8要罐雀巢檸檬茶解解辣🙂🐥貴緣雞絲火山($27)🐥🐓雞絲疊到高高成火山狀,夠曬大份,🌱表面撒上辣粉,裏面配以酸菜,🫦味道酸酸甜甜辣辣,十分抵食!👅🥚皮蛋豆腐($24)🥚🤭作為冷盤既凍豆腐加上皮蛋,食落味道好夾,係開胃之選👏😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7/10——————————————————————————————🚶‍♂️It’s my first time to Sung Chi Street in Hun

🍅特濃新鮮蕃茄湯($71)🍅

🌶️酸辣湯米線($58)🌶️

🐥貴緣雞絲火山($27)🐥

🥚皮蛋豆腐($24)🥚
🤭作為冷盤既凍豆腐加上皮蛋,食落味道好夾,係開胃之選👏

🚶‍♂️It’s my first time to Sung Chi Street in Hung Hom and there are a quite a number of restaurants, 🤭this shop offer a variety of soup base and ingredients, 🍢so let’s give it a go🧑🏻‍🦱

🍅Rice Noodle in Tomato Soup ($71) 🍅
🟠The soup is orange red in colour and looks attractive, which it taste refreshing as well. 🐣I order pork cartilage, chicken wings, spirulina and pig blood for this bowl, 🐷the bone of the pork cartilage is tender and jelly-like, which taste great, 🥬the spirulina is healthy and juicy while 🐽the pork blood is rich in taste and go well with the tomato soup 🍵 At last $9 is added for a cold green tea😎

🌶️ Rice Noodle with Hot and Sour Soup ($58)🌶️
👍I have ordered three thumb up items , which are pork belly, mushroom and turnip, 🍄the mushroom and turnip is highly recommended as it’s soft in texture, they absorb all the soup and taste delicious.🥤Besides, $8 is added for a cold lemon tea to have it with the noodle🙂

🐥 Chicken Volcano ($27) 🐥
🐓The portion is huge and the chicken is stacked like a volcano, 🌱when mixed with the chilli powder and pickled cabbage, 🫦the sweet, sour and spicy taste is well-balanced👅

🥚Preserved Egg Tofu ($24)🥚
🤭The tofu and preserved egg is perfectly matched, it served cold and taste appetising👏

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10
2022-12-08 23 瀏覽
-米線=Comfort food?🤭有無人真系一星期食3,4餐米線?連社交平台都有關注組 你有無加入啊?我朋友就系關注組成員之一 話近排好興一間紅磡米線😁襯放假就揪我一齊去 try try去到見成條街都好多野食 見門口唔算好起眼入座後全部用📲QRcode落單.❇️墨魚丸、雞絲、豬軟骨 小窩米線少少辣走青雞絲單食有少少乾 撈埋湯汁同麵 每一啖都有餸咁 都幾好啊豬軟骨軟腍入味😋墨丸爽口大粒❇️魚皮餃、腩肉、滷水雞翼 小窩米線少少辣雞翼中等size 滷水味都幾出👍🏻好腍易脫骨腩肉簿切 唔多肥膏 魚皮餃有咬口❇️蒜泥白肉肉同出面食開既唔同 細片啲 成碟都粉橙色蒜味唔算好勁 食完唔會口臭 🌶️bb辣味吊下味 都幾特別❇️皮蛋豆腐兩樣咁樣夾又幾fresh 滑嘟嘟放埋一齊幾順口 唔洗點咬😂

連社交平台都有關注組 你有無加入啊?
我朋友就系關注組成員之一 話近排好興一間紅磡米線
😁襯放假就揪我一齊去 try try
去到見成條街都好多野食 見門口唔算好起眼
入座後全部用📲QRcode落單
❇️墨魚丸、雞絲、豬軟骨 小窩米線少少辣走青
雞絲單食有少少乾 撈埋湯汁同麵 每一啖都有餸咁 都幾好啊
豬軟骨軟腍入味😋墨丸爽口大粒

❇️魚皮餃、腩肉、滷水雞翼 小窩米線少少辣
雞翼中等size 滷水味都幾出👍🏻好腍易脫骨
腩肉簿切 唔多肥膏 魚皮餃有咬口

❇️蒜泥白肉肉
同出面食開既唔同 細片啲 成碟都粉橙色
蒜味唔算好勁 食完唔會口臭 🌶️bb辣味吊下味 都幾特別

❇️皮蛋豆腐
兩樣咁樣夾又幾fresh 滑嘟嘟放埋一齊幾順口 唔洗點咬😂
2022-12-08 17 瀏覽
紅磡多嘢食應該唔使小編多講🤣今次行到接近土瓜灣嘅位置食一間人氣米線🔥尤其呢排天氣轉涼 食碗暖笠笠嘅米線最正👍🏻餐廳唔算大 繁忙時間都要搭枱外賣都幾多 所以堂食要等15分鐘先有米線上但整體上小編都覺得唔錯 推薦比大家~📍響鈴 酸齋 秘製腩肉 酸辣米線 ($59)小編呢碗叫左少辣多酸😍 酸味好夠!入面有哂炸醬 芽菜 腐皮等配料~酸齋係另上 小編見出面好多都一齊上另一餐廳王牌 — 秘製腩肉👑切成薄片 肥肉唔算多 連米線食好正😚腩肉聲稱有少少微辣,但食落去唔辣~響鈴索咗酸辣湯底嘅汁 出色不過上到枱記得即刻夾走,唔係好快林晒😕📍炸魚皮 魚腐 豬軟骨 酸辣米線 ($59)呢碗只係叫左少辣😚 叫咗餐廳王牌嘅豬軟骨👍🏻肉質真係好軟淋大件得來又好入味~仲要有2舊好抵食🔥另外炸魚皮係有一碟 勁多🤣 可以share 去到最後爭啲食唔晒~魚腐可以索湯底精華 食落去酸酸辣辣小編最鍾意佢成個湯底都唔算好油膩所以飲咗幾啖湯都覺得ok 唔會成口油😆📍蒜泥白肉 ($27)白肉配上一堆蒜泥 重口味🫶🏻勁香蒜味超邪惡 仲帶花椒香而且豬肉片好薄 爽口~📍皮蛋豆腐 ($24)有少少驚喜豆腐竟然咁滑😝😝又話啲碎皮蛋同埋蒜蓉碎係豆
紅磡多嘢食應該唔使小編多講🤣
今次行到接近土瓜灣嘅位置食一間人氣米線🔥
尤其呢排天氣轉涼 食碗暖笠笠嘅米線最正👍🏻
餐廳唔算大 繁忙時間都要搭枱
外賣都幾多 所以堂食要等15分鐘先有米線上
但整體上小編都覺得唔錯 推薦比大家~

📍響鈴 酸齋 秘製腩肉 酸辣米線 ($59)
小編呢碗叫左少辣多酸😍 酸味好夠!
入面有哂炸醬 芽菜 腐皮等配料~
酸齋係另上 小編見出面好多都一齊上
另一餐廳王牌 — 秘製腩肉👑
切成薄片 肥肉唔算多 連米線食好正😚
腩肉聲稱有少少微辣,但食落去唔辣~
響鈴索咗酸辣湯底嘅汁 出色
不過上到枱記得即刻夾走,唔係好快林晒😕

📍炸魚皮 魚腐 豬軟骨 酸辣米線 ($59)
呢碗只係叫左少辣😚
叫咗餐廳王牌嘅豬軟骨👍🏻肉質真係好軟淋
大件得來又好入味~仲要有2舊好抵食🔥
另外炸魚皮係有一碟 勁多🤣 可以share
去到最後爭啲食唔晒~
魚腐可以索湯底精華 食落去酸酸辣辣
小編最鍾意佢成個湯底都唔算好油膩
所以飲咗幾啖湯都覺得ok 唔會成口油😆

📍蒜泥白肉 ($27)
白肉配上一堆蒜泥 重口味🫶🏻
勁香蒜味超邪惡 仲帶花椒香
而且豬肉片好薄 爽口~

📍皮蛋豆腐 ($24)
有少少驚喜豆腐竟然咁滑😝😝
又話啲碎皮蛋同埋蒜蓉碎係豆腐面~
一齊食好夾好香😎
提提大家呢個係冷凍小食😗
————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:7/10
天氣凍凍地想食米線,search到紅磡呢間都幾多人推介🤩星期六下午3:30去到都差不多全場滿座😲😲好勁‼️湯底有酸辣/麻辣/豬骨/蕃茄/青花椒麻可以揀,除左豬骨,其他都可以揀辣度🌶️粉麵就有米線/紅薯粉/米粉/轉芽菜底(岩晒低碳既朋友😉)揀完麵底再揀餸~ 除左米線,仲有好多小食可以叫🤤#蒜泥白肉肉 🐷蒜泥白肉排得好靚,白肉薄身配埋蒜泥好快ko一碟🙈仲帶少少麻味,不過唔辣既HKD27#蒜香醬油雞翼 🐥❣️有8支單骨雞翼,黎到已經聞到勁濃蒜味,係凍既小食,勁香蒜蓉醬油味😍唔會太鹹,蒜味好香唔會有生蒜個種辣👍🏻小心食完會口臭一日🤭單骨雞翼好方便食,雞皮整得好彈牙又唔肥😌惹味之選~HKD27#招牌酸辣湯 少少辣 HKD31 米線 🍜炸魚皮❣️($9) 滷水大腸($10) 秘製腩肉微辣❣️($10) 豬紅($8) 朋友仔叫既酸辣湯,夠酸唔嗆喉,少少辣就真係少少辣,食得辣既可以叫辣啲!炸魚皮一大碟分開上🤩仲要塊塊都完整大塊唔會碎濕濕😋秘製腩肉好入味帶少少辣,肉質偏瘦少少岩晒怕肥既fafafoodie 😜豬紅有5粒咁多,幾滑~大腸我唔食既所以就冇試到喇🙈HKD68#特濃新鮮蕃茄湯 ❣️ HKD34 米線 🍜冬菇

#蒜泥白肉肉 🐷

HKD68
招牌酸辣湯

炸魚皮/滷水大腸/秘製腩肉微辣/ 豬紅

#特濃新鮮蕃茄湯 ❣️ HKD34 米線 🍜
冬菇皇❣️($9) 豬軟骨❣️($10) 甜酸齋❣️($9) 螺旋藻❣️($9) 墨魚丸($8) 蕃茄湯好濃郁🍅🍅🍅🍅🍅米線夠滑唔碎,配埋豬軟骨同螺旋藻好日式feel🤪 豬軟骨炆得夠軟淋👍🏻螺旋藻就好似海帶咁~大推冬菇皇‼️‼️超厚身冬菇,甜甜地好入味,口感勁正😍😍甜酸齋酸甜度岩岩好夠開胃,分開上好貼心👍🏻👍🏻墨丸入面有啲墨魚粒😋
HKD79

招牌酸辣湯
炸魚皮/滷水大腸/秘製腩肉微辣/ 豬紅
特濃新鮮蕃茄湯
冬菇皇
[ 貴緣小鍋米線 ]呢排天氣轉涼好想食湯麵暖下胃,跟朋友嚟咗呢間小店食碗辣辣米線🍜✿ 秘製麻辣湯🔥 $31 呢度嘅米線每碗即點即煮,用明火烹調,上枱時熱到噴哂煙💨 湯底有4款選擇,有辣有唔辣。而呢款「秘製麻辣湯」湯底聞落幾香麻辣味,食落似麻辣雞煲味,幾特別幾好味😋,但略為濃味。麵底有米線、紅薯粉、米粉&芽菜底選擇,米線份量正常,彈滑而煙韌度適中。兩配米線配料分別選擇咗豬軟骨 $10秘製腩肉| 微辣 $10鹵水大腸 $10鹵水豬肚 $10螺旋藻 $9豬紅 $8配料份量正常,個人幾中意佢地嘅腩肉,肥瘦均勻唔鞋口。✿ 小食| 蒜泥白肉肉 $27 豬五花肉切成薄片,口感嫩滑,醬汁&蒜泥辣得惹味👅👅✿ 小食| 貴緣雞絲火山🌋 $27 配料有雞絲&榨菜,雞絲份量好多,啖啖肉帶點辣。總結🫦 中意食米線嘅朋友可以嚟試下,雖然地址係紅磡,但土瓜灣站行去會近啲,另外逢星期日休息唔好摸門釘🫣✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿貴緣小鍋米線地址:紅磡崇潔街20號地舖電話:5222 0894✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 貴緣小鍋米線 ]

✿ 秘製麻辣湯🔥 $31
呢度嘅米線每碗即點即煮,用明火烹調,上枱時熱到噴哂煙💨

兩配米線配料分別選擇咗
豬軟骨 $10
秘製腩肉| 微辣 $10
鹵水大腸 $10
鹵水豬肚 $10
螺旋藻 $9
豬紅 $8
配料份量正常,個人幾中意佢地嘅腩肉,肥瘦均勻唔鞋口。

✿ 小食| 蒜泥白肉肉 $27
豬五花肉切成薄片,口感嫩滑,醬汁&蒜泥辣得惹味👅👅

✿ 小食| 貴緣雞絲火山🌋 $27
配料有雞絲&榨菜,雞絲份量好多,啖啖肉帶點辣。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址:紅磡崇潔街20號地舖
電話:5222 0894
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 蒜泥白肉
  • 貴緣雞絲火山
2022-12-03 27 瀏覽
好多年冇黎過崇潔街嚕,以前係成條街得一間日本料理,今日已經變左一條充滿本土特式餐廳既小店街。貴緣小鍋米線就係位於紅磡祟潔街既人氣米線店,正宗雲南米線fans注意!!! 而且呢度用二維碼QR Code落單,唔洗除剔紙仔好方便。我就叫左特濃新鮮蕃茄湯配紅薯粉,少辣同招牌酸辣湯配紅薯粉!!!加左魚皮鮫,肥牛,魚片頭,秘製豬軟骨勁易咬, 大件抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟蒜香醬油雞翼🌟重口味口水雞翼🌟麻辣素鮑片夠晒入味👍🏻👍🏻👍🏻

2022-12-02 20 瀏覽
一直都有留意米線關注組嘅介紹,今日終於可以一睹米線嘅風采😂秘製麻辣紅薯粉 $61入面分別加咗$30點咗3個肉類,包括滷水雞翼,豬軟骨,秘製腩肉(3個都見人好推㗎)首先要讚咗湯底先,個味同外面麻辣有分別,食完一啖令人上癮,想不停繼續食😝唔會太麻太辣令人唔舒服👍🏼紅薯粉好滑有咬口👍🏼入面仲有啲芽菜,韮菜,炸醬,好豐富❤️三個餸黎講,滷水雞翼好入味好滑,有2隻都大隻㗎!豬軟骨,好高質!又係浸到淋哂,好多collagennn好正!秘製腩肉有小小辣嘅,但係佢唔會整到個湯肥哂👍🏼👍🏼特濃新鮮蕃茄米線 $52里碗就加咗$18要肥牛腐竹!!諗住點都同蕃茄match到haha🤣肥牛份量非常之多,唔係求其俾幾條你!果然同蕃茄湯好撘👍🏼腐竹溝啲湯都好正!湯底來講,佢有小小似南記蕃茄湯,不過我見到好多蕃茄係底,真材實料!!米線亦都係我鐘意嘅口感,正😝貴緣雞絲火山 $27超正!勁多雞絲!絕對係心思菜,入面加咗啲咸菜,令個小食咸咗小小🤣🤣但份量都打卡位都值得一叫🤣👍🏼皮蛋豆腐 $24性價比非常高!!豆腐好滑,有5舊,仲有啲皮蛋碎喺面🤣仲見到佢加咗啲蒜蓉碎係面,個味都好香!我哋最後加咗$9要咗一支綠茶❤️

一直都有留意米線關注組嘅介紹,今日終於可以一睹米線嘅風采😂

秘製麻辣紅薯粉 $61

特濃新鮮蕃茄米線 $52

貴緣雞絲火山 $27

皮蛋豆腐 $24

我哋最後加咗$9要咗一支綠茶❤️
  • 貴緣雞絲火山
2022-12-01 12 瀏覽
貴緣呢間米線舖頭係唔同group都有一定嘅討論度一直都想試吓,但因為位置嘅問題就有啲卻步🤣我形容貴緣位於一條美食巷入面🤣 佢喺係眾多韓國餐廳中嘅少數嘅米線舖🤣店舖採用手機落單~所有湯底、米線種類、配菜、小食、飲品都可以搵到佢有5款湯底自由選擇,我哋一行二人,一個就要咗秘製麻辣湯,另一個就要招牌酸辣湯秘製麻辣湯-小辣 配 豬軟骨、墨丸、豬腸送黎嘅時候 勁大嘅一碗!麻辣味好香👍🏻想快啲影完相就食了🤤第一啖入口嘅湯係花椒滕椒嘅香味~ 唔會嗆口! 覺得麻同辣都好平均,係順口嘅麻辣湯而配料方面-豬軟骨有三大舊! 有淡淡嘅滷味,三舊入面有一舊但偏硬同少柴🥹其餘兩舊都肉質軟腍,仲有煮到膠質嘅骨位💕💕豬腸就處理得好乾淨! 肥膏位置唔多🤤招牌酸辣小窩紅薯粉- 中小辣 多酸 配 秘製腩肉、蘿蔔、螺旋藻、冬菇皇呢度嘅麵底除咗米線、米粉、紅薯粉選擇之外仲有芽菜底🫶🏻佢哋嘅酸辣湯係帶甜辣的,對於我呢d重口味嘅人黎講酸味略嫌淡🤣🤣 但同行友人覺得好ok😋我想講我揀嘅配料全部都非常之好食!秘製腩肉醃得好入味! 肥瘦均勻 帶好微好微嘅辣味螺旋藻配酸辣湯真係perfect! 完全掛晒酸辣湯嘅湯頭 又有佢自己本身嘅味道🫶
貴緣呢間米線舖頭係唔同group都有一定嘅討論度

一直都想試吓,但因為位置嘅問題就有啲卻步🤣

秘製麻辣湯-小辣 配 豬軟骨、墨丸、豬腸
送黎嘅時候 勁大嘅一碗!

麻辣味好香👍🏻想快啲影完相就食了🤤

豬腸就處理得好乾淨! 肥膏位置唔多🤤

呢度嘅麵底除咗米線、米粉、紅薯粉選擇之外仲有芽菜底🫶🏻

我想講我揀嘅配料全部都非常之好食!
秘製腩肉醃得好入味! 肥瘦均勻 帶好微好微嘅辣味

螺旋藻配酸辣湯真係perfect! 完全掛晒酸辣湯嘅湯頭 又有佢自己本身嘅味道🫶🏻
蘿蔔超級甜! 甜到覺得佢係浸咗糖水🫠

冬菇皇大家真係一定要嗌!因為炆得勁腍勁入味!就算浸左入酸辣湯入面都仲食到本身嘅香味同埋滷水味

貴緣雞絲火山

雞絲亦都係佢哋另一款皇牌!見到小食有得單點就試吓先~

貴緣雞絲火山係有調過味的..入面仲有榨菜增加口感同香味
雞絲質素中規中矩,加咗落湯索哂啲湯會好味啲😋
2022-12-01 13 瀏覽
I think mai seen is one of the things that I will never get sick of, especially if it is 酸辣湯 that has the appropriate amount of sourness and spiciness to it 🌶️🌶️ I loved how the soup base here didn’t taste as fatty/oily as other maiseen places, though it could have been a tad spicier! This place also had interesting toppings that you can’t easily find at others - deep fried beancurd rolls and spirulina! Whenever I see pork cartilage, I’m also a sucker for it 🥰 The pork cartilage was just the right texture, not too soft not too over cooked.

If you were vegetarian, there’d also be plenty of options for you - with their 酸齋 which was well seasoned. It was also very unexpected since I’ve never seen this as an option before at other places.

The best had to be their 蒜泥白肉, again didn’t feel too oily or fatty! Hence, no guilt at all from consuming it