2018-12-06 86 瀏覽
隔咗成個月冇去呢間小店午餐,上次去的同事當中有人已經轉咗工,今次一齊食午餐的同事已經換晒人,沒想到今次去不但滿座,而且餐牌多了菜飯可以選擇~~~同事點咗蔥油切雞飯,跟同事用一件豬頸肉交換一件雞肉食,雞肉食落唔會韌,幾好食,同事話如果d蔥細粒d就更完美~~~而我就點了厚切豬頸肉飯,原來我唔知廚房會預先將辣味醬放在豬頸肉底下,唔好食辣的我就食咗好幾件辣的豬頸肉豬頸肉都ok,個菜飯不錯~~~同事點咗金湯麻辣小鍋米線加腩肉和小小辣,同事食落感覺到譚仔的味道呢間小店午餐都算ok,怪不得有好多人光顧

豬頸肉都ok,個菜飯不錯~~~

呢間小店午餐都算ok,怪不得有好多人光顧
2018-12-05
午餐
2018-12-04 60 瀏覽
這間由旺角開到入黎元朗的雲南米線食店,想必定由其過人之處,於是這次我決定和家人過來試一試除了湯米線外,還有其他選擇,例如有伴米線和湯紅薯粉,比較没這麼單調材料選擇有四十多種,總會選擇到一款自己喜愛的這裡飯的選擇好像也不錯的最後點了蔥油切雞飯,雞肉很嫩滑,而且雞肉下方的芽菜也吸滿了雞和蔥油的味道然後再配上菜飯就剛剛好夠飽了芽菜和蔥油麻辣湯米線- 配厚切豬扒豬扒味道不俗,米線既煙而韌,不錯伴米線-配龍蝦丸炸醬的味道和米線配合得不錯,而且米線既煙而韌,口感一流

材料選擇有四十多種,總會選擇到一款自己喜愛的

這裡飯的選擇好像也不錯的

然後再配上菜飯就剛剛好夠飽了

芽菜和蔥油

麻辣湯米線- 配厚切豬扒
豬扒味道不俗,米線既煙而韌,不錯

伴米線-配龍蝦丸
炸醬的味道和米線配合得不錯,而且米線既煙而韌,口感一流
2018-12-01
2 分鐘 (堂食)
午餐
今日入元朗買嘢,經過元朗大馬路後面,就去咗呢間位置勁方便,而且又抵食嘅米線餐廳!喺門口已經有侍應介紹餐廳食物,除咗有平時食開嘅雲南酸辣米線,仲有好多其他湯底選擇,例如:經典貴川酸辣紅薯粉,金湯麻辣小鍋米線,惹味熱拌米線!而我就order咗個招牌酸麻辣紅薯粉同酸辣小鍋米線!再加每杯$10叫咗兩杯台式飲品!等咗一陣,2碗湯麵已經上到枱!招牌酸麻辣紅薯粉湯底好特別,麻辣得嚟又帶點酸味,好開胃,而且呢隻湯底喺其他店舖冇試過,應該係自家調製!至於酸辣小鍋米線亦都好惹味,冇咁喜歡麻辣湯底嘅朋友可以試下呢款!另外,餐廳本身仲有小食可以點,如果唔係碗麵點咗三個餸,下次想點一點小黃瓜同蟹籽芝士球,個人覺得呢間餐廳大家可以試一試,多湯底選擇得嚟又平民價錢,而且餐廳樓面又衛生!

2018-11-21 655 瀏覽
元朗要搵食真的是花多眼亂,那天在元朗工作過後,肚子餓了我想食米線,男友就順應民意啦這間選擇也很多連飯也有,很容易迎合不同人的需要可惜這間不近我家,不然我吃米線阿爸就可以選擇食飯小食也有好幾款想試,不過我知道一定是眼闊肚窄我個人很喜歡整潔光猛的裝潢男友選的黃金皮蛋如果我下單一定不敢叫因為我知道他並不喜歡吃皮蛋怎料他想試試就叫了他覺得質感不像平常普通的皮蛋吃起來是魚蛋的感覺的確他並沒有平常皮蛋的"腥"味蛋白的位置很Q彈,蛋黃就跟一般的差不多(話說我不吃芫荽的,挑開了才吃皮蛋,男友全包)wow……芫荽也太多了吧還好這碗並不是我的金湯麻辣小窩米線,選小辣黑米耳+豬扒還好是小辣,這個麻辣會麻掉你整個口腔就因為這樣男友覺得很過癮我也有試,真心過癮不會吃辣的我們對這個金湯麻辣也一試上癮之後男友去買薯片也挑麻辣味炸豬扒控制不錯外脆內嫩,肉汁多我淆底,怕麻辣受不了選了沙嗲小窩米線湯底惹味得很,濃濃的配上一個餸,選了貢丸,選不錯……彈牙我們都選了雪泡只是口味不一樣我是桃,他是百香果,味道還好,應該是我們喝不慣雪泡,覺得一般
元朗要搵食真的是花多眼亂,那天在元朗工作過後,肚子餓了

我想食米線,男友就順應民意啦

這間選擇也很多

連飯也有,很容易迎合不同人的需要
可惜這間不近我家,
不然我吃米線阿爸就可以選擇食飯

小食也有好幾款想試,
不過我知道一定是眼闊肚窄

怎料他想試試就叫了
他覺得質感不像平常普通的皮蛋
吃起來是魚蛋的感覺
的確他並沒有平常皮蛋的"腥"味
蛋白的位置很Q彈,蛋黃就跟一般的差不多
(話說我不吃芫荽的,挑開了才吃皮蛋,男友全包)

wow……芫荽也太多了吧
還好這碗並不是我的
金湯麻辣小窩米線,選小辣
黑米耳+豬扒
還好是小辣,這個麻辣會麻掉你整個口腔
就因為這樣男友覺得很過癮
我也有試,真心過癮
不會吃辣的我們對這個金湯麻辣也一試上癮
之後男友去買薯片也挑麻辣味

炸豬扒控制不錯
外脆內嫩,肉汁多

我淆底,怕麻辣受不了
選了沙嗲小窩米線
湯底惹味得很,濃濃的
配上一個餸,選了貢丸,選不錯……彈牙

我們都選了雪泡
只是口味不一樣
我是桃,他是百香果,味道還好,
應該是我們喝不慣雪泡,覺得一般

1K
2018-11-18 65 瀏覽
尋日走入元朗搵11妹食下午茶,11妹帶我咗去教育路的“貴川風味館”食米線。貴川風味館下午茶時段超抵食,叫一碗米線35蚊起就有指定飲品送,而且叫小食有特價優惠。抵食都要睇好唔好食,好等我介紹下我哋兩個食咗d咩先啦~經典貴川酸辣紅薯粉+豬扒,薯粉口感唔同出面比較有咬口,口感豐富d,如果大力夾起d米線都易會斷。豬扒唔乾,大大塊,香口有肉味。另一碗叫了惹味熱拌米線(無湯)+豬大腸,拌麵做到好乾身,唔咸,份量夠多,米線用拌麵食法都有咬口,係爽嘅,唔淋。豬大腸乾淨,仲好入味,呢碗拌麵果然係惹味喎。小食方面,椒鹽豆腐特價時段係$12,炸出嚟唔油,個皮好脆口,豆腐嫩滑,上枱20分鐘入面仲係熱,呢個好得。至於天婦羅茄子,調味唔錯,外脆內軟,因為茄子嘅關係相對豆腐吸油d,不過都好好食。整體上11妹話呢間下午茶時段係好抵食,就算正常時段嚟都唔算太貴,性價比高。味道方面,如10分滿分的話,11妹畀到8分,唔怪得貴川風味館深得元朗街坊喜愛啦~

抵食都要睇好唔好食,好等我介紹下我哋兩個食咗d咩先啦~

• 經典貴川酸辣紅薯粉+豬扒
  • 椒鹽豆腐
2018-11-16 44 瀏覽
作為一個元朗人,食貴州風味的米線就正常不過啦~~~肚仔餓就行過良晨吉時對面食返碗麵小食種類比起其他餐廳選擇較多$35食返碗粉都屬正常價錢揀左個惹味熱拌米線芽菜花生炸醬份量較多,鋪滿整個米線所以每食一口都有材料拌著留左少少湯俾你容易D攪開,撈到每一啖都醮上醬汁金針菇份量多,半個咁擺落去,同埋花枝丸有成3粒彈口無雪味的丸類,真係愈食就愈想念台灣的花枝丸下次真的要試埋酸辣粉飲返杯台式珍珠奶茶,今次係薄荷味飲咁多黑糖口味都有點討厭,仲要糖仲重料薄荷味就岩岩好,味道不會太強,珍珠又多又好咬

作為一個元朗人,食貴州風味的米線就正常不過啦~~~
肚仔餓就行過良晨吉時對面食返碗麵

小食種類比起其他餐廳選擇較多

$35食返碗粉都屬正常價錢

揀左個惹味熱拌米線
芽菜花生炸醬份量較多,鋪滿整個米線
所以每食一口都有材料拌著
留左少少湯俾你容易D攪開,撈到每一啖都醮上醬汁

金針菇份量多,半個咁擺落去,同埋花枝丸有成3粒
彈口無雪味的丸類,真係愈食就愈想念台灣的花枝丸
下次真的要試埋酸辣粉

飲返杯台式珍珠奶茶,今次係薄荷味
飲咁多黑糖口味都有點討厭,仲要糖仲重料
薄荷味就岩岩好,味道不會太強,珍珠又多又好咬
2018-11-11
  • 花枝丸
2018-11-16 62 瀏覽
是日與同事試新野,呢間店上手係生龍,之前返兼職的日子總會間中光顧,沒想到隔了不足四年就轉了新店,我們當中有同事愛吃辣兼愛周圍食呢間係旺角成日要排隊 我同朋友都成日食 仲會嗌佢做「旺角米線」竟然有日比我發現佢係元朗開左分店 將會成為我嘅飯堂啦碗麵色香味俱全,正喺睇顏色已經好吸引,未食就聞到勁香炸醬味,我喺自選配搭入面揀左豆卜,同諗嘅一樣,豆卜同炸醬非常夾,加上炸醬帶有微辣,又唔會太鹹,令到成碗麵好惹味平時食開小辣 但覺得都唔夠 今次嗌左中辣 我覺得岩岩好點解我咁鐘意呢間?佢有超多芫荽同芽菜呀 食完又唔會特別口乾 仲要佢夠辣我們點米線可以加12至16蚊配小食,所以加了黃金皮蛋和雞串,我們更點了服務員推介的蘸水雞翼,個脆皮面雖然有微辣,但雞翼裡而唔辣又好食~~~
平時食開小辣 但覺得都唔夠 今次嗌左中辣 我覺得岩岩好
2018-11-15 62 瀏覽
我同事成日話想食米線,睇到一間。佢個餐牌幾吸引,選擇多,不但有米線加自選餸,而且有中式菜飯選擇。一於就試一試啦,這裏的餸菜跟香港的車仔麵很像,就是我要先選湯底跟麵。我就叫左薯粉,貪佢夠爽彈,比起米線多了一份煙韌。不過都見到好多一個人入餐廳食,有時真係會尷尬,好彩我同我個好同事一齊去,我地一個食辣,一個就吾辣,我覺鬼佢既辣度適中,真系名符其實既中辣啊!其他送菜方面都好惹味,有腩肉、豬腸同雞翼,加上裏面有炸醬肉,花生等配料,全部撈埋一齊都已經夠入味,我會推薦返比住系附近既同事啦!
我就叫左薯粉,貪佢夠爽彈,比起米線多了一份煙韌。
其他送菜方面都好惹味,有腩肉、豬腸同雞翼,
加上裏面有炸醬肉,花生等配料,全部撈埋一齊都已經夠入味,
我會推薦返比住系附近既同事啦!
2018-11-15 55 瀏覽
平時都好小會去元朗 果日咁岩因爲工作原因係元朗做野。收左工6點幾,就諗住睇下有d咩好食啦🧐 對於一個十世都唔入一次元朗既人來講,我對元朗最深印象應該就係b仔。 但係咁冇理由晚餐去食b仔家, 周圍行下啦,想食米線又唔想食譚仔。行行下見到間貴川風味館 食米線既於事就走左入去。 入到去拎左個餐牌 見到都幾多款湯底下 有金湯 酸辣 麻辣等等。 自選配搭都好多樣餸選擇😍 我就叫左個腩肉肥牛麻辣小辣米線 雖然唔係咩等別野 但係腩肉真係相當不錯同大片扺食呀🤤 $45果度仲有各適各樣既小食 有一d$20樓下既小食都幾底,只限堂食🙆🏻‍♀我就叫左 炭燒雞串 $14 同川味黃金皮蛋 $14 雞串可以keep到水準 比較特別就係皮蛋 黃味較重較濃👍🏻 總括而言碗米線真係大碗 小食都扺食🙆🏻‍♀可以一戰!

扺食呀🤤 $45

雞串可以keep到水準 比較特別就係皮蛋 黃味較重較濃👍🏻
總括而言碗米線真係大碗 小食都扺食🙆🏻‍♀可以一戰!
2018-11-13 46 瀏覽
首先要讚一下,老闆的熱情招待!今日去食下午茶,下午茶的餐,會送一杯飲品。好抵食👍🏻我便叫了兩餸的米線。娃娃菜加豬頸肉米線🍜豬頸肉有燒過,還很厚切,又大件。娃娃菜很新鮮,又鮮甜!湯底是沙爹味,很少米線店會有沙爹做湯底!並不油膩和過鹹!令整碗米線都很有新鮮感👍🏻
首先要讚一下,老闆的熱情招待!
今日去食下午茶,下午茶的餐,會送一杯飲品。
好抵食👍🏻
我便叫了兩餸的米線。
娃娃菜加豬頸肉米線🍜
豬頸肉有燒過,還很厚切,又大件。
娃娃菜很新鮮,又鮮甜!
湯底是沙爹味,很少米線店會有沙爹做湯底!
並不油膩和過鹹!
令整碗米線都很有新鮮感👍🏻
2018-11-12 50 瀏覽
黎到元朗搵野食,突然見到一間新開米線店。佢個餐牌幾吸引,選擇多,不但有米線加自選餸,而且有中式菜飯選擇。一於就試一試啦入到去環境及座位舒服,一位應該是老闆娘的人非常熱情地介紹每樣食物有何特色。最後我決定食自選雲南小窩米線(少辣)搭4餸,包括韭菜餃、響鈴、豬頸肉和娃娃菜。而我朋友選左豬軟骨菜飯。米線超級大碗,餸及米線非常豐富,娃娃菜意想不到的多,韭菜餃新鮮多餡,豬頸肉香口,不過湯未算非常濃郁,建議可以食辣既人至少叫中辣。至於豬軟骨菜飯非常有驚喜,不但分量十足又好多菜,豬軟骨煲得好淋好入味,菜與飯分量均勻,我朋友食得津津有味。令我們驚訝的是米線店裡竟然有台式飲品,於是叫了兩杯試試,味道還不錯。

2018-11-09 51 瀏覽
話米線係香港人至常食嘅食物一d都唔誇張,全因方便 快捷 價格相宜 選擇多,當中雲南酸辣/西川麻辣係當中表表姐。自己都係愛好者之一,冇錯今日又黎踩點試新野喇。平日晚上8點收工返到元朗搵食,經過呢間店滿左9成,就決定試一試佢。坐低老闆上前同我地做介紹,話總店其實係旺角已經有幾十年歷史,依家試下係元朗睇下有冇得發展,好!就試試你咩料子先米線餐牌上面有7個唔不同做法揀,係有少少搞到我選擇困難嘅。蘸水雞翼 $26 - 面頭有少少孜然粉,外邊層粉非常咁厚,但唔算係好脆口嘅(感覺有少少apple crumble 果層餅乾碎嘅感覺),粉裡面嘅雞皮少少咖喱味道,裡面嘅肉係入味嘅。味道唔差嘅,但個人比較愛好脆皮,所以就覺得麻麻喇。豬軟骨招牌酸麻辣紅薯粉 中辣$37 - 豬軟骨好軟淋入味,3-4大舊份量都幾闊綽。揀呢個湯底係老闆介紹的,話酸同辣有層次,唔似外邊偏酸,一向食開麻辣嘅我都就孤且一試啦,湯底層次感一般,重口味嘅我覺得酸唔夠酸麻都唔夠麻。經典雲南酸辣小鍋米線 少辣 - 配料男友就叫左腐皮角/腩肉/雞翼,全部都係肉值得一讚嘅係腩肉,平時食米線都偏好叫腩肉,因為腩肉香口而且少少肥口感又爽又彈牙,但其實我

米線餐牌上面有7個唔不同做法揀,係有少少搞到我選擇困難嘅。
值得一讚嘅係腩肉,平時食米線都偏好叫腩肉,因為腩肉香口而且少少肥口感又爽又彈牙,但其實我又並唔想食咁肥嘅,好多地方都會比d勁肥嘅腩肉,呢度呢腩肉其實唔係肥腩,我唔太專業所以唔知佢咩位置,但對我黎講呢個肥度適中,有少少筋,雖然有少少un,但非常香口,我個人幾歡喜
總括而言,雖然話老字號, 但品質算屬一般中水平, 不過價格相宜, 所以回頭率都高嘅, 但未去到話我耐冇食會掛住果種囉
2018-11-08 60 瀏覽
在元朗忙了一會兒是時候找間餐廳休息一下補充體力。然而我都已有一段時間沒有吃米線了🍜「貴川」位置鄰近元朗千色店,而且在教育路十字大街當眼處,因此很容易就能看到店內環境寬闊整潔,座位亦比平時的米線店坐得更為舒適餐牌上每款食品都印有圖片(不論是小食還是配料),另設有十多款特價小食,最適合我這種喜歡少食多滋味的人金湯麻辣小鍋米線 +豬扒 +豬肚 $45形容詞很恰當,湯真是金黃色的💛而且真的吃到咀和舌有麻的感覺,不會像有些米線店麻辣變「香辣」。豬肚份量多,就算是2款配料都不會因而減少豬扒大件肉厚兼惹味,入口鬆軟,一定是必食之選🆙❗只需$10❗手拍青瓜餐廳絕不吝嗇,份量以及醬料都快要滿瀉「貴川」是少有會覺得性價比高的米線店👏🏻難怪平時午餐時段會如此滿座

店內環境寬闊整潔,座位亦比平時的米線店坐得更為舒適

金湯麻辣小鍋米線 +豬扒 +豬肚 $45

手拍青瓜

餐廳絕不吝嗇,份量以及醬料都快要滿瀉

2018-10-28 67 瀏覽
以前曾經想到旺角的貴川試一下,現在開在元朗真的很方便,這裏的餸菜跟香港的車仔麵很像,就是我要先選湯底跟麵然後再選裏面的餸菜飲料的種類也很多還有小食可以選檸檬茶的茶底真的不錯我選了豬腸跟腐竹辣度選了中小,也挺辣的用作撈米線的肉燥很多,這個就選了龍蝦丸這個清湯底清清的,不吃辣的可以試一下,餸菜是蛙蛙茶最後這個炸的花枝丸有六大粒,它們都非常燙,大家吃的時候要小心,這個丸配上泰式辣醬,真是絕配中間是有花枝的
然後再選裏面的餸菜
飲料的種類也很多
還有小食可以選
檸檬茶的茶底真的不錯
我選了豬腸跟腐竹
辣度選了中小,也挺辣的
用作撈米線的肉燥很多,這個就選了龍蝦丸
這個清湯底清清的,不吃辣的可以試一下,餸菜是蛙蛙茶
中間是有花枝的
2018-10-27
2018-10-27 87 瀏覽
放假黎元朗千色附近整完甲,趁仲有時間未到揼骨的booking ,就附近走走逛逛,順便食埋個lunch~但一個人食嘢我就有選擇困難!一個人入餐廳有時真係會尷尬⋯⋯左揀右揀下,我多數揀食米線!!今次黎試下貴川風味館,一揭開餐牌居然有熱拌米線,唔洗食湯米彈到周圍都係⋯⋯所以唔洗多諗要熱拌,另加$2 轉紅薯粉份量算多,我冇挑食,基本上唔洗走料,裏面有炸醬肉,花生,酸菜及豆芽,全部撈混已經夠入味!可以開動喇~~我加的腩肉,我覺得美中不足是腩肉口感唔夠稔,唔夠入味~~薯粉夠爽彈,比起米線多了一份煙韌~~ 一個人食飯,米線永遠係好選擇!
所以唔洗多諗要熱拌,另加$2 轉紅薯粉

我加的腩肉,我覺得美中不足是腩肉口感唔夠稔,唔夠入味~~

薯粉夠爽彈,比起米線多了一份煙韌~~

一個人食飯,米線永遠係好選擇!

2018-10-27
  • 熱拌紅薯粉