2010-11-04 27 瀏覽
大家好,我今次是第一次留言,是真心的說話,希望大家請不要不喜勿插2010年11月4日約7:00p.m我和別人到了這間店買了飲品.其實開頭都冇野,戲玉就係個counter入面個姊姊仔 好聲好氣 佢叫俾個bag 拎來,因為我地唔係即刻飲...點知,佢 無視既狀態 丟去counter 到,連叫 no.都冇.....之後我地問佢入面話得事( 不過應該唔係啦,成個怕事)佢話 :個個老細個朋友?第一件事,佢係老細既朋友唔關我事,我俾個十幾元出來唔係想攪事,而係個個女人完全沒理過d ?見住佢地笑笑口, 係咪當d客死?我唔係唔建議你地唔買,係佢地做服務態度有保留!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (不喜勿插,)

2010年11月4日約7:00p.m
我和別人到了這間店買了飲品.

而係個個女人完全沒理過d ?
見住佢地笑笑口, 係咪當d客死?

(不喜勿插,)
2010-11-04
$10 (其他)
2010-10-14 44 瀏覽
話說有一晚10點11點經過,同朋友係度買野飲我要杯奶蓋綠茶+珍珠($14)當時係一位女士係度收銀正好有散銀,數完之後就俾左佢,都係2蚊5蚊銀咁跟住佢收完之後數一數話:"14蚊wor"攤番大隻手掌出黎俾d銀我睇我明佢意思我俾少左,我話"我俾左幾多呀?"呢下好野啦,佢一副咀miumiu既表情扮聽唔到我講野繼續攤堆銀出黎,要我自己數最後我數完,原來係差左一蚊.咪俾番一蚊佢佢拎完個一蚊之後,就俾張單我,一粒字都冇講過質係...其實唔係特登俾少你你可以直講話"差一蚊",而唔係要個客係你面前慢慢再數囉係咪講多幾個字好辛苦你???旺角十幾二十間賣野飲既,你咁樣服務,叫人點再幫親你???
話說有一晚10點11點經過,同朋友係度買野飲
我要杯奶蓋綠茶+珍珠($14)

當時係一位女士係度收銀
正好有散銀,數完之後就俾左佢,都係2蚊5蚊銀咁
跟住佢收完之後數一數話:"14蚊wor"
攤番大隻手掌出黎俾d銀我睇
我明佢意思我俾少左,我話"我俾左幾多呀?"
呢下好野啦,佢一副咀miumiu既表情扮聽唔到我講野
繼續攤堆銀出黎,要我自己數
最後我數完,原來係差左一蚊.咪俾番一蚊佢
佢拎完個一蚊之後,就俾張單我,一粒字都冇講過

質係...其實唔係特登俾少你
你可以直講話"差一蚊",而唔係要個客係你面前慢慢再數囉
係咪講多幾個字好辛苦你???

旺角十幾二十間賣野飲既,你咁樣服務,叫人點再幫親你???
外賣自取
2010-10-10 22 瀏覽
玄米紅豆抹茶是每次例點的飲品,抹茶的茶味未算十足,但論香滑程度已屬中上之選。玄米食落微焦而香口,而紅豆亦為抹茶提供充足的甜味(雖個人本身不覺紅豆跟抹茶配合)。建議點熱飲,因凍飲冰太多令茶味沖淡(不突出),熱飲才能把抹茶味道充分發揮。而熱飲杯裝已比早排大杯了,感覺抵飲左。

杯中物
2010-10-10
2010-09-28 20 瀏覽
放工累累的, 想起儲貢茶的印花也有一段時間, 便決定去換她的free drink.其實每次去買都不覺得她特別的好喝, 只是印花一直的儲, 便想繼續儲, 直至換到free drink便算.今次去到order了一個鮮奶綠茶加胚芽, 正取出印花卡時, 店員指著卡上的印印印花一個一個說:: 我心想, 我完全不知道所謂何事, 印印印花就不能用的嗎?? 我看到貼紙印花是有有效日期, 但對於印印印花, 店員一句只說「這些已在8月過期」, 我回應我根本不知道有這樣一回事, 店員開始一口咬定是我沒有看當時的memo, 我便說我根本不覺眼有過這樣的memo, 本來都沒有那樣的氣憤, 我只說「那你們當時也沒有說啊」, 豈料店員只回應::[我地一定有講, 係你冇聽姐.] 哈?! 這算甚麼??試想想, 每次去到這間分店, 都是要自己展示印花卡開口要印花, 還要接受的敷衍式給予, 以前用印章時沒有提過甚麼有效日期, 第一次店員給貼紙印花而不給我印印花時店員也沒交待過印印印花何時不能用, 當真正想換free drink時才說這些說話?? 不是說小器為一杯free drink而上來寫感受, 但店員的態度真的不要得,

今次去到order了一個鮮奶綠茶加胚芽, 正取出印花卡時, 店員指著卡上的印印印花一個一個說::[呢個呢個呢個呢個呢個呢個呢個, 都過左期!] 我心想, 我完全不知道所謂何事, 印印印花就不能用的嗎?? 我看到貼紙印花是有有效日期, 但對於印印印花, 店員一句只說「這些已在8月過期」, 我回應我根本不知道有這樣一回事, 店員開始一口咬定是我沒有看當時的memo, 我便說我根本不覺眼有過這樣的memo, 本來都沒有那樣的氣憤, 我只說「那你們當時也沒有說啊」, 豈料店員只回應::[我地一定有講, 係你冇聽姐.] 哈?! 這算甚麼??

試想想, 每次去到這間分店, 都是要自己展示印花卡開口要印花, 還要接受[真麻煩]的敷衍式給予, 以前用印章時沒有提過甚麼有效日期, 第一次店員給貼紙印花而不給我印印花時店員也沒交待過印印印花何時不能用, 當真正想換free drink時才說這些說話?? 不是說小器為一杯free drink而上來寫感受, 但店員的態度真的不要得, 一直以來做收銀的店員次次都不同, 為啥可以肯定你們的店員有跟我說過些甚麼說話?? 為甚麼店員要一口咬定是顧客沒有聽店員的說話呢??

結果, 我都是買了, 因為本來都打算加錢加胚芽, 而且17元又算不上十分貴. 到最後多拿一個印花都仍要多受一次敷衍式給予!! 真想一把撕掉那張所謂的印花卡!!!

如果真有甚麼memo, 我勸貢茶弼街分店職員都是把memo放在收銀處附近的當眼位置較好, 我想顧客沒責任每次光顧都要把店舖掛上的所有文字看完吧?? 相反如果店員每次提一提, 態度親切一點不會更受歡迎嗎??
2010-09-27
2010-09-06 11 瀏覽
 然后因為太渴了,而且上一次去同一間店鋪,那裡的黃金阿華田很不錯,所以決定去了喝貢茶。服務員帶點輕佻的對男友說:「靚仔,想飲咩?」這對我而言可真有點反感 等了三分鐘就可以喝了,效率不錯。但水準卻大大下降了 阿華田是淡而無味的,冰又十分的多,上一次的「黃金」很有咬口,但相反這次的很硬,遲遲卻未能把它們咬碎。這次的水準較為下降,而且有人說貢茶是用冷開水沖的,所以我也有點怕怕

等了三分鐘就可以喝了,效率不錯。但水準卻大大下降了
2010-09-05
2010-08-16 240 瀏覽
 吃完譚仔,想喝點什麼的。不想要檸茶檸水,所以到了貢茶。個人一向認為這些台灣飲品店多喝是很不健康的,而且我也不太喜歡珍珠,但今天太渴了,所以叫了一杯黃金阿華田少甜,盛惠12元。 店外不是很多人等候,等了兩至三分鐘便有了,個人覺得阿華田不應太甜,果然味道適中,而且那些「黃金」(其實應該是胚芽?)很有口感,不會像珍珠般彈牙,不喜歡珍珠的可以一嚐這杯! 和男友一起喝,一人一半都剛剛好!

吃完譚仔,想喝點什麼的。不想要檸茶檸水,所以到了貢茶。個人一向認為這些台灣飲品店多喝是很不健康的,而且我也不太喜歡珍珠,但今天太渴了,所以叫了一杯黃金阿華田少甜盛惠12元

和男友一起喝,一人一半都剛剛好!
黃金阿華田
2010-08-14
3 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
黃金阿華田
2010-08-08 10 瀏覽
一各都係飲開貢茶~ 所以出到黎MK, 口渴都係搵佢~其實MK有3間~ 但係我就好唔好彩咁去左呢間 係貢茶但係又唔係貢茶的地方應該係分家之後的另一間~因為佢無貼紙~我多數幫襯沙田同尖東(呢2間都係有貼紙儲)但係呢間無~開頭見到咁都已經有D不妙點知在有大約6-7人等緊野飲既時候佢都可以係1-2分鐘內出到杯野飲就真係好奇了~平時係沙田同尖東買~起碼都要等佢4-5分鐘~ 因為佢一杯杯調出黎都要時間但係呢度~~~~~~~~~極快~一飲~唔...............就好似一壺茶沖左好多次沖到無曬D味咁~係淡meow meow~水咁~ 有d奶味咁law~我叫個杯係烏龍珍珠奶茶無烏龍味淡到不得了的奶茶味~ 似杯唔少心加左奶既水多d而且個d珍珠甜到無朋友~ 嘩~~~係有心啦~ 杯野咁淡~d珍珠甜到死~ 你叫人點飲~ 我地個frd2人飲左1/3之後~放棄~大家真係要認真揀一間真正的貢茶先好買~唔係就好似我既遭遇咁~不過12蚊當買個經驗law~
一各都係飲開貢茶~ 所以出到黎MK, 口渴都係搵佢~
應該係分家之後的另一間~
因為佢無貼紙~我多數幫襯沙田同尖東(呢2間都係有貼紙儲)
但係呢間無~
開頭見到咁都已經有D不妙
點知在有大約6-7人等緊野飲既時候
佢都可以係1-2分鐘內出到杯野飲就真係好奇了~
但係呢度~~~~~~~~~極快~
係淡meow meow~水咁~ 有d奶味咁law~
我叫個杯係烏龍珍珠奶茶
無烏龍味淡到不得了的奶茶味~ 似杯唔少心加左奶既水多d
你叫人點飲~ 我地個frd2人飲左1/3之後~放棄~
大家真係要認真揀一間真正的貢茶先好買~
唔係就好似我既遭遇咁~
不過12蚊當買個經驗law~

2010-08-07
1 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
2010-08-03 3 瀏覽
這間店唔知係咪地點問題,人流太旺,等得超耐之餘,品質都唔得。飲過幾次珍珠奶茶既味道都係好淡,好似冰溶晒既味道,溝淡晒。我見有人order 唔知乜野味道既奶茶,佢只係將jam加入奶茶, 封杯後隨手輕搖兩下就比客,感覺好唔pro。
2010-07-17
外賣自取
2010-07-29 8 瀏覽
貢茶係幾好wo 茶好香 有得order甜度 共有5度!!我本身想減肥(同埋我話戒珍珠奶茶 哈哈哈哈)就order咗少甜呵~ 無咁甜返而d茶味仲出咗!!!貢茶仲有一樣嘢幾搞笑提提你 記得快d飲啦
貢茶係幾好wo 茶好香 有得order甜度 共有5度!!
呵~ 無咁甜返而d茶味仲出咗!!!
貢茶仲有一樣嘢幾搞笑
提提你 記得快d飲啦
2010-07-15 45 瀏覽
我對台灣飲過既草莓奶茶一飲鍾情...所以hk有賣的話都會試味咁岩係花園街食完辣魚旦想買野飲見到貢茶有promote草莓歐蕾於是好奇下我問店員係咩黎...佢答我strawberry奶茶於是唔理37-21叫左一杯~仲要平2蚊..點知到手一飲..失望完全唔奶茶...佢呃我...唔係話好難飲...不過我唔鍾意飲是關佢明明就係一杯士多啤梨乳酸!@#$%^&*()_
我對台灣飲過既草莓奶茶一飲鍾情...
所以hk有賣的話都會試味
咁岩係花園街食完辣魚旦想買野飲
見到貢茶有promote草莓歐蕾
於是唔理37-21叫左一杯~仲要平2蚊..
點知到手一飲..失望
完全唔奶茶...
佢呃我
...唔係話好難飲...不過我唔鍾意飲
是關佢明明就係一杯士多啤梨乳酸!@#$%^&*()_

差"草莓歐蕾"
2010-06-01 12 瀏覽
以往都係飲開檸檬系列,今次回到傳統。買了水蜜桃紅茶 (少冰、半糖),$12。半糖就甜度剛好,不會甜到漏。水蜜桃同茶味剛好,茶味都幾濃。不會被水蜜桃嘅甜味遮蓋。大大杯,夠凍又解渴!
以往都係飲開檸檬系列,今次回到傳統。
買了水蜜桃紅茶 (少冰、半糖),$12。
半糖就甜度剛好,不會甜到漏。
水蜜桃同茶味剛好,茶味都幾濃。
不會被水蜜桃嘅甜味遮蓋。
大大杯,夠凍又解渴!
2010-05-05 9 瀏覽
好鬼熱, 行過貢茶, 難得又冇人等 (可能因為太早~), 所以走去買返杯珍珠奶茶~ 佢有分甜既程度, 但係come on, 唔甜就唔飲啦~ 所以全部都要original, 咁先夠爽架嘛~ 唔使3分鐘就到手, 發覺佢既珍珠真係幾多, 而且又夠韌, 好好咬. 顏色都幾靚, 由於夠甜夠冰涼, 所以係咁飲, 加上真係熱, 所以唔使5分鐘就俾我飲完~ 噢... 唔夠喉囉~ 要叫多幾杯先得~ 但聽講佢好肥架喎... 哎呀...
2010-03-24
旺角(弼街)分店勁串咀! 走冰要另外等多10幾分鐘! ( 其它分店都未試過 ) 重要沖好唔拿出來放在一邊 ! 當人看唔到... 嘈到要退錢先慢慢地取出來. ( 當時店面客人唔多連我先得6個客.根本不用等17分鐘 )問她走冰為可要等又唔答你.重要投訴無人理.一d管理都無!只有( 零 ) 服務 ...珍珠軟到冇曬口感,奶茶淨得奶精味.旺角(弼街)分店,做壞貢茶品牌,
旺角(弼街)分店勁串咀!
當人看唔到...
嘈到要退錢先慢慢地取出來.

( 當時店面客人唔多連我先得6個客.根本不用等17分鐘 )

問她走冰為可要等又唔答你.重要投訴無人理.一d管理都無!

只有( 零 ) 服務 ...

珍珠軟到冇曬口感,

奶茶淨得奶精味.

旺角(弼街)分店,做壞貢茶品牌,
2010-04-05
2010-03-25 12 瀏覽
12月25日, 呢排同呀比都鐘意咗飲貢茶! 佢d茶味真係冠絕其他台式飲品架! 不過今日因為打算同呀比北上尋歡兼食食食~ 所以事前唔想搞到太飽, 於是就放棄貢茶最愛烏龍奶茶~ 試咗另外一個招牌野!::: 檸檬愛玉 ::: $12清涼透心! 微糖呢個甜度啱啱好~ 檸檬帶少少柑桔味好潤喉~ 不過我唔太鐘意d愛玉… 太大舊成日塞住條飲管…呢個檸檬愛玉都唔錯~ 不過都係奶茶好飲d~ 茶味濃郁, 奶味又厚, 唔怪之得間間分店都大排長龍!

::: 檸檬愛玉 ::: $12

2009-12-25
  • 烏龍奶茶
2010-03-25 33 瀏覽
吃過了美味得很的酸辣粉之後,也當然要找點喝,又真的不是什麼難事,最後發現附近有一間貢茶,那當然要喝它一喝,喝過了此品牌真的很多次,但本人其實是未喝過它的最基才的珍珠奶茶的,所以今回真的來一杯珍珠奶茶吧。等了大概五分鐘吧,也有得喝了,今天點的珍珠奶茶吩咐了要少珍珠、微糖及少冰。拍過照片後,急不及待喝一口,奶茶的顏色奶啡色,喝起來是有點奶味的,以珍珠奶茶店的標準來說是不錯的了,而茶味竟然不弱,雖然未至於第一次喝貢茶的招牌奶蓋烏龍般可以有回甘,但已經至少比Come Buy、輕鬆飲、水研社及日出茶太等都要濃,加上此茶真的做到了微甜及少冰,讓我這個不愛喝甜的人也覺得剛好,真不錯。另外珍珠也真的如願的少,這個比例我最喜歡,而且其珍珠絕對不比之前在水研社及歇腳亭吃到的好,帶有少許的甜味而又不過甜,而且吃起來煙韌有咬口,有嚼勁不會如一團粉般,真的又不錯,重拾我對這個品牌的信心。喝過了此品牌真的很多次,總括來說仍是我的台茶店的心水味,但試過了港九多間的店子,發覺不同店子的出品的質素可以相差很遠,但最有趣的發現,是近旺角的那三間店子是我認為最好的,其他地區的,不知為何是比旺角區的分店差,這個真的讓我想不通

喝過了此品牌真的很多次,總括來說仍是我的台茶店的心水味,但試過了港九多間的店子,發覺不同店子的出品的質素可以相差很遠,但最有趣的發現,是近旺角的那三間店子是我認為最好的,其他地區的,不知為何是比旺角區的分店差,這個真的讓我想不通,但我的希望就是它每間店子也能做到一樣水準,那就是大家之福了。
不知為何總認為近旺角的那三間店子是最好的
吩咐了要少珍珠、微糖及少冰的珍珠奶茶,也一一做到
喝起來是有點奶味的,茶味竟然不弱
珍珠吃起來煙韌有咬口,有嚼勁不會如一團粉般
2010-03-17
$12 (宵夜)
不知為何總認為近旺角的那三間店子是最好的
珍珠吃起來煙韌有咬口,有嚼勁不會如一團粉般