2018-08-24 62 瀏覽
朋友話大角咀呢間火鍋店食材新鮮之餘又有刺身食,所以同朋友係旺角行完街就行落大角咀呢到,好近。叫左呢個澳門豬骨煲,一黎到已經聞佢既胡椒味好重,豬骨都大大舊,勁👍🏻先黎碟三文魚刺身,厚切之餘仲要好新鮮,刺身真係要凍食先好食,佢又鮮又凍真係唔錯。再黎叫左呢碟牛皇拼盤,有肥牛,安格斯牛肉片,安格斯牛肉粒,金錢展同埋牛脷,呢碟牛真係性價比高,牛脷好爽口,而其他無論係邊種牛都好,食落口都好冧,唔會有筋好難咬既感覺,一個字「正」!

2018-08-24 70 瀏覽
今晚我和屋企人來了大角咀這間火鍋店打邊爐,舖位很大兩間舖位相連,舖入面闊落,乾淨,舒適,冷氣也夠看一下餐牌火煱配料種類非常多,原來也有刺身食豉油配料也有幾款給你選擇,芫荽,生蒜,辣椒,豉油係我的拍檔我點了一個招牌豬骨湯底,這個湯底材料豐富,有豬骨,粟米,蘿蔔,芹菜,我嘗了一口湯底,湯底很清甜還帶了一點胡椒味,骨中間的骨髓,我用飲管啜出來,很香很香的味道,不夠喉主角新鮮手切肥牛出場,打邊爐點會不食牛肉,先刷一塊牛肉,千萬不要太熟約20秒左右可以,一放入口,牛味很出非常濃郁,嫩滑不得了美國筒𧐢很大隻,𧐢味很濃,食落口軟綿的𧐢身很甘香,食指大動墨魚滑和蝦滑都很好食,非常彈牙爽口脆肉鯇腩,一食落口很爽脆,魚皮和魚肉都很,吃真一點皮下有層薄薄的脂肪,食落很甘香證明這條魚非常新鮮炸芋頭也很好味,芋頭起粉夠老身這個魚片頭也不錯很爽口彈牙今餐食得很飽,尾聲還食了很多菜,生菜千萬不要太熟,一陣就可以要保持他的爽口感覺,這間餐廳火鍋配料非常新鮮,性價比很高,一定有下次
看一下餐牌火煱配料種類非常多,原來也有刺身
豉油配料也有幾款給你選擇,芫荽,生蒜,辣椒,豉油係我的拍檔
不得了
美國筒𧐢很大隻,𧐢味很濃,食落口軟綿的𧐢身很甘香,食指大動
墨魚滑和蝦滑都很好食,非常彈牙爽口
脆肉鯇腩,一食落口很爽脆,魚皮和魚肉都很
,吃真一點皮下有層薄薄的脂肪,食落很甘香證明這條魚非常新鮮
炸芋頭也很好味,芋頭起粉夠老身
這個魚片頭也不錯很爽口彈牙
,這間餐廳火鍋配料非常新鮮,性價比很高,一定有下次
2018-08-23 57 瀏覽
每到夜晚黑都會諗去邊度食飯,另外三個朋友都話好想食火鍋,我哋就由奧海城一直行,行到落大角咀,見到有好多唔同嘅餐廳同埋火鍋店,行咗大約5分鐘左右,就比財記海鮮火鍋活魚刺身火鍋店吸引左入去,門口燈光非常光猛喺門口已經見到有好多種海鮮,全部都非常生猛,門口亦有員工介紹不同種類的海鮮,讓我們客人了解更多😁解釋詳盡,非常有禮貌一行都入門口,感到冷氣非常足夠,而且地方非常寛敞,在左邊亦都見到有幾間獨立房,但都已經坐滿客人,職員話獨立房很多人book , 必須預早打來預約😁私隱度非常高😝一坐低就有六款調味料給我們選擇😍所有碗碟都非常清潔乾淨🤩不用再用熱水洗了牛肉選擇都有好多款,不過我始終都係鍾情於本地手切肥牛😁火鍋店內有三部大電視供給客人觀看,仲要係翡翠台,啱晒我心水😬湯底到啦,揀咗澳門豬骨窩$68 ,煲入面有四至五舊豬骨,又有粟米,白蘿蔔,紅蘿蔔加少量芹菜同埋蔥😁分量十足豬骨入邊的骨髓多到不得了,要用飲筒綴出來,不過大家要小心,一定要凍左先可以,免得傷喉嚨😬嘩😍我最愛嘅本地手切肥牛終於到了$228,份量好充足,價錢相當合理,牛肉色澤紅潤,肉質又非常嫩滑,牛肉味重👍🏻脆炸響鈴$45,有8 件,炸得非

牛肉選擇都有好多款,不過我始終都係鍾情於本地手切肥牛😁
脆炸響鈴$45,有8 件,炸得非常香脆,完全沒有油益味,淥三秒就可以放入口😝
蟹籽蝦滑$68,肉質非常彈牙又美味. 而且量多,有蝦的鮮味
美國桶蠔$128 ,非常肥美,香甜厚身,就算熟左之後都沒有縮水👍🏻一流
蠔味濃郁,鮮甜😍😍一蝶得五隻,真係唔係幾夠喉😂
夜晚又係大角咀搵食~經過呢度見到好多打邊爐既火鍋店~真係花多眼亂~唔知入邊見好~~~見到呢間幹乾淨淨~價錢又適中~一於試試先!剛進來就當然叫我最心愛的肥牛啦~大大份的~看上去就像雪花一樣的肥牛~這個是手切的,入口很彈牙!而且我喜歡牛味重的~這個就剛剛恰到好處!湯是叫了豬骨湯,有很多豬骨,而且有粟米,豆腐等等的配料;這個四寶丸,有四種不同的手打丸,有墨魚,蝦,牛肉,鯪魚,全部手打的,粒粒都非常有特色,我個人比較喜歡鯪魚球和墨魚~彈牙爽口~平時到外面很少叫海鮮打邊爐,但是這裡的海鮮價錢不貴,就試試叫了~叫了桂花蚌~$98都已經好大的一盤!放到鍋裡煮,很快就行了而且還是保持那麼大隻!第一次食到這麼大隻的蚌!再來就是萵筍~平時都比較少吃~因為不是很多打邊爐的地方有~這裡竟然有哦!很脆口而且新鮮~叫了魚皮餃~有好多隻~味道幾好~唔係hea既果d料~大合照一張,整日質素好高,而且最緊要係價錢適中,4個人埋單都係差唔多$1000,抵食抵食~不過記得要book位,如果唔係都等好耐下~
見到呢間幹乾淨淨~價錢又適中~一於試試先!

湯是叫了豬骨湯,有很多豬骨,而且有粟米,豆腐等等的配料;

叫了桂花蚌~$98都已經好大的一盤!

叫了魚皮餃~有好多隻~味道幾好~唔係hea既果d料~

2018-07-02
星期五就梗係約一班姐妹聚舊飲飲食食吹水啦~打算夜d去朋友屋企,佢屋企係大角咀,話介紹有一間新開的打邊爐好似唔錯甘,佢都無試過,我地幾個人就不怕死的精神試下啦!地方乾淨,而且有基本的蒜蓉蔥同元西辣椒,過關!羊肉片($58)-份量都幾多,而且肥瘦適中~味道唔錯~雙拼滑-墨魚+蝦($68)-可以試晒兩個,又幾抵食,係手打架!!!非常好食~最緊要鮮味啊~鮮冬菇($30)-有個朋友真係好鍾意冬菇,佢每次都會叫,我食落又覺得幾好wo,平時都少食,但呢度既又幾鮮~粒粒都好大粒架!十完都仲漲卜卜!響鈴($45)-打邊爐必點啊!呢度既係巨型size呀!即炸的非常有心!豬腸粉($42)-本人就少食內臟,朋友叫既,都乾淨無味,而且又係好大片~最後最後最後就係壓軸啊!手切肥牛($228大)-我地4個人,肯定要叫大的份量,一d都唔少wo!呢度d肥牛真係鮮到冇朋友啊!而且雪花分佈平均~十完之後有少少彈牙,但又會融少少甘~好好味啊簡直係!順帶一提呢度有好多湯底可以選擇,我地就叫左豬骨湯,又係非常足料!食完仲可以繼續吹水~唔錯唔錯~

地方乾淨,而且有基本的蒜蓉蔥同元西辣椒,過關!

羊肉片($58)-份量都幾多,而且肥瘦適中~味道唔錯~

粒粒都好大粒架!十完都仲漲卜卜!

2018-06-29
2018-07-24 93 瀏覽
今日去左奧運睇完戲,就睇吓附近有咩食,發掘左係大角咀一間活魚刺身火鍋👍🏻😄喺奧運站行過去一啲都唔遠,而且容易搵到地址💕依間嘅特色係刺身同活魚🐟火鍋亦都有多種選擇,🌟我點左一個三文魚腩刺身,真係好新鮮,重好味過去日本餐廳食咁🐠如果多人嘅話建議大家可以叫一條新鮮活魚打邊爐呀👍🏻👍🏻👫👫👫👫火鍋湯底今次選擇咗醉雞鍋🤗老闆好細心過嚟教我點樣先食到最好食嘅雞😂😂雞可以選擇半隻或者一隻,我哋兩個人半隻已經足夠🌈另外一樣值得推介嘅係黑松露花枝丸,花枝丸入面係㳘心嘅,值得一試😛😛😛其他配料亦都相當新鮮🏅例如脆鯇魚骨腩重有桂花蚌,所有海鮮都分量充足🎊另外火鍋店除咗啤酒汽水,每晚都有自家製嘅竹庶茅根,心機之作,唔會係糖水黎嫁😀😀💕下次大家可以同朋友黎試下呀💌
💕下次大家可以同朋友黎試下呀💌

2018-07-24 90 瀏覽
快樂星期天慶幸地星期天不用上班,可以盡情享受一天假期,日頭去沙灘游水,夜晚就去財記食火鍋好肚餓好肚餓一坐低就叫咗一下三文魚腩刺身,可以說是超級新鮮,值得一提嘅係豉油同Wasabi都好美味,真係想叫多一客食完飯前小食,黎左一份豉油配料之後梗係要叫一個美味嘅醉雞湯底啦,因為我們一行同行得兩個人,所以我哋嗌左半隻醉雞,睇個樣都想食等佢慢慢滾下滾下,我們梗係叫左一大堆「賣飛佛」有芝士腸 係最靚果隻仲叫咗山根啊蜂巢豆腐啊都係好新鮮好爽口我真係超級愛吃魚所以每一次食火鍋都會出現魚骨腩肥美新鮮,好好爽口由於我的朋友係非常鍾意食桂花膀的,所以我哋二話不說立刻點左一味,好有口感好彈牙係超級新鮮,係要搶住黎食哈哈😄最後最後食到口都乾埋,所以就叫咗一渣雪梨水潤一潤後先,好冰涼
快樂星期天

好肚餓好肚餓
豉油
三文魚腩刺身
食完飯前小食,黎左一份豉油配料
醉雞
鼓油配料
等佢慢慢滾下滾下,我們梗係叫左一大堆「賣飛佛」

有芝士腸 係最靚果隻

豆腐
魚骨腩
桂花膀
雪梨水
一班朋友聚會首選梗係打邊爐啦!今次又試到好野了,試咗個花膠魚翅雞湯底,真材實料仲有原隻雞去淆湯,啖啖原汁原味,阿姐仲要服侍周到走來幫我地剪開隻雞,隻雞原隻煲湯保留左你邊嘅鮮味,有好多花膠魚肚魚翅,好好飲啊!阿姐仲好細心提我地要飲d湯先開始打邊爐添。安格斯牛又大碟又新鮮,最正就係個千層豆腐吸收晒湯汁嘅精華,吃了很多件😆!貴妃蚌,生蠔都好新鮮,松露墨魚丸都不錯,響鈴都做得好靚仔,水準很好!火鍋店嘅環境都避免左一般嘅火鍋店又逼又嘈吵,不會太擠迫。係打邊爐啦!今次又試到好野了,試咗個花膠魚翅雞湯底,真材實料仲有原隻雞去淆湯,啖啖原汁原味,阿姐仲要服侍周到走來幫我地剪開隻雞,隻雞原隻煲湯保留左裏面嘅鮮味,好好飲啊!阿姐仲好細心提我地要飲d湯先開始打邊爐添。安格斯牛又大碟又新鮮,最正就係個千層豆腐吸收晒湯汁嘅精華,吃了很多件😆!貴妃蚌,生蠔都好新鮮,松露墨魚丸都不錯,響鈴都做得好靚仔,水準很好!火鍋店嘅環境都避免左一般嘅火鍋店又逼又嘈吵,不會太擠迫。
一班朋友聚會首選梗係打邊爐啦!
阿姐仲好細心提我地要飲d湯先開始打邊爐添。

阿姐仲好細心提我地要飲d湯先
開始打邊爐添。
安格斯牛又大碟又新鮮,最正就係個
千層豆腐吸收晒湯汁嘅精華,吃了很多件😆!
火鍋店嘅環境都避免左一般嘅火鍋店又逼又嘈吵,不會太擠迫。
2018-07-11
2018-07-11 83 瀏覽
打邊爐係我最愛菜式之一,成日都心癢癢想食,但好多時得兩個人未能盡興,終於等到今次同好友慶生,一行四人搵左呢間新新地嘅邊爐店。位於埃華街,成條街都係食肆,唔難搵,一連有兩個舖位。入到去更覺企理光猛!今晚約得早,黎到時冇咩人,食食下full house,好彩有訂位。大家都俾呢張刺身同小吃餐單吸引住,既然生日,豪一豪佢,叫半板海膽、每人一隻鹽燒鮑魚試下。上菜都幾震撼!擺盤麻麻,但超新鮮!黎張近照海膽,好鮮甜,完全唔腥,估唔到火鍋店都有呢個水準。呢個椒鹽黃金豆腐,外脆內滑,有咸蛋香,佐酒一流。鹽燒鮑魚,冇諗過大隻得黎入口咁滑咁腍。今晚超豐富,火鍋料大推有白鱔、墨魚滑、蝦滑同手切牛,款款都係水準之上,而且份量多,性價比甚高!

入到去更覺企理光猛!

上菜都幾震撼!擺盤麻麻,但超新鮮!

黎張近照海膽,好鮮甜,完全唔腥,估唔到火鍋店都有呢個水準。

呢個椒鹽黃金豆腐,外脆內滑,有咸蛋香,佐酒一流。

鹽燒鮑魚,冇諗過大隻得黎入口咁滑咁腍。

2018-07-11 75 瀏覽
今日同朋友想打邊爐行行下見到依間幾吸引就入左去食我地叫左碟牛肉 手打牛丸 冋響鈴仲有其他野牛肉我地就揀左手切牛肉🐮🐮🐮🐮一黎到望落去都好新鮮 吾會有黑色 師傅力工好好 切個厚度 岩岩好食落個口感不得了 😋😋😋😋同埋份量都好大碟 牛味都重牛丸超好食 手打牛丸勁香 食落口感係好滿足 每咬一下都係全部都係牛肉 😍😍😍😍😍完全感覺吾到有落其他粉 同平時出面食果啲好大分別依個真係一定一定一定要試 個響鈴好香好脆吾會有好油果陣味👍👍👍👍
今日同朋友想打邊爐
同平時出面食果啲好大分別
依個真係一定一定一定要試
個響鈴好香好脆吾會有好油果陣味👍👍👍👍

2018-07-11 47 瀏覽
今日去左大角咀E間財記到打邊爐🧡🧡🧡一入到去己經聞到好香既湯底味~~我地兩個人點左碟手切肥牛~手打牛丸~鮮鵝腸仲有響鈴同竹庶茅根✨🥂而湯底我地叫左沙嗲湯底😋岩哂重口味既我~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~手打牛丸好新鮮~重牛味好有口感唔會好似出面食個D咁 咁粉👍🏻👍🏻👍🏻🤤絕對值得一試呀~鮮鵝腸~口感好好 爽口 👍🏻👍🏻👍🏻手切肥牛(大)~其實份量好多 抵食 新鮮 👍🏻👍🏻👍🏻響鈴~出到來熱辣辣 👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤
今日去左大角咀E間財記到打邊爐🧡🧡🧡
一入到去己經聞到好香既湯底味~~
而湯底我地叫左沙嗲湯底😋岩哂重口味既我
手打牛丸好新鮮~重牛味好有口感
唔會好似出面食個D咁 咁粉👍🏻👍🏻👍🏻🤤
絕對值得一試呀~

鮮鵝腸~口感好好 爽口 👍🏻👍🏻👍🏻

手切肥牛(大)~其實份量好多 抵食 新鮮 👍🏻👍🏻👍🏻

響鈴~出到來熱辣辣 👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤

• 本地手切肥牛
2018-07-09 43 瀏覽
There are tons of hot pot places to choose from in Tai Kok Tsui, so why 財記? Answer is simple: Great food, excellent service, and friendly atmosphere!! There were a lot of creative soup bases to pick from but we decided to stick to the regular pork bone soup base so that it won't overwhelm the freshness of seafood. As it turned out, the soup was strong enough that the traditional garlic and soy sauce dips weren't really needed. As the restaurant prides itself with their seafood dishes, we ordered

豬骨湯底

As the restaurant prides itself with their seafood dishes, we ordered quite a selection to try!! Highly recommended to try the shrimps which were super fresh and large!
海蝦

The clams were humongous too! Almost the size of my palm!

Stir-fried with green unions and cooked in Japanese sake, the clams were so delicious!
花甲

We also ordered the Hiroshima oysters which were large and juicy!
廣島蠔

Besides seafood, the "fried beancurd bell"(響鈴) was crispy and not oily at all!
響鈴

The premium beef dish was nicely displayed and yummy.
頂級牛肉

The best part was that we could chill and eat while waiting for the FIFA soccer game to start!! The place was packed with loud men and women screaming and singing during the FIFA match! Though the tv screen weren't very large (contrary to their seafood size
) .. I really enjoyed the noisy atmosphere! Impressive service throughout the meal with frequent change of plates and refill of soup! Planning for a re-visit for the semi finals with friends!!

2018-07-07
海蝦
花甲
2018-07-09 59 瀏覽
朋友約大角咀打邊爐兼同場世界杯,行下走下見呢間財記,見到大門口個大魚缸,條條魚都大大條生猛游水,有班點大蝦大鮑魚長腳蟹象拔蚌,又有刺身又打邊爐,慶祝朋友生日甘就即慶走進去。湯底多種口味,豬骨煲、花甲肉蟹煲、花雕醉雞煲、重慶辣雞煲、川芎白芷魚頭煲、濃湯翅群煲等等...最後我地都係傳統甘選左豬骨煲,鮮甜湯底,味道不太濃,正!頂級牛肉,牛味肉濃,肉質鮮嫩,彈牙!胭脂蚌,老闆材哥介紹,鮮甜海水,好大隻!以日本清酒同薑蔥煮成,很美味!廣島蠔及海蝦,大大隻,鮮甜juicy ! Yummy!不得不試即叫即製響鈴,鬆脆香口!伙記很友善,同你吹水之餘又不停幫手換碟,服務一流,很友善!同場加映世界杯,全場氣氛high爆,下次定同班朋友再來看世界杯總冠軍!

頂級牛肉,牛味肉濃,肉質鮮嫩,彈牙!

廣島蠔及海蝦,大大隻,鮮甜juicy ! Yummy!

不得不試即叫即製響鈴,鬆脆香口!

• 胭脂蚌
2018-07-04 174 瀏覽
去大角咀食火鍋不嬲都去開出名嗰間,不過個人有少少潔癖,實在唔想食野個環境太嗱咋,於是行左入黎。佢係成條埃華街食火鍋個環境最光猛企理既,環境我會俾5星。食火鍋個重點不嬲係食材鮮唔鮮,靚唔靚,例牌叫個手切本地黃牛,再叫店家推薦海鮮,之後點左白鱔,翠玉鯇,海膽同鮮蝦刺身,加大量魚滑,店家又推一個鹽燒鮑魚,估且一試。先到既係刺身,擺盤賣相好麻麻,以為中伏,點知一食落個海膽,非常鮮甜,拍得住omakase 供應嗰d. 之後燒鮑魚到,食落非常鮮嫩多汁,真係一啖食完想啜埋個汁。剛好今日老闆現場打骰,問一問先知日賣二百隻以上。之後食墨魚滑同魚鯇,都好鮮同有滋味。最後,我地一行6人係食唔哂肥牛同丸,海鮮真係啪哂。牛其實都好食,不過我會揀更難得既海鮮,呢個質素唔多見。

海膽刺身
  • 本地手切肥牛
  • 白鱔片
  • 手打魚滑
2018-06-27 241 瀏覽
今日突然想食下啲好嘢 知道大角咀而家都好多好嘢食 特登過嚟睇下 行咗一陣 就揀咗呢間火鍋店嚟試下啦打邊爐湯底好緊要 佢依度啲湯底好有特色 有誠意佢個川芎白芷魚頭鍋 胡椒豬肚雞鍋 同花甲肉蟹鍋我都想試, 我個friend想食蟹同埋覺得好似抵啲 揀咗 花甲肉蟹鍋 我個friend冇揀錯幾 好好食嘅肉蟹係靚嘢嚟嘅 啲肉勁厚同埋勁鮮甜 兩個蟹鉗都畀我食曬 花甲都係好新鮮下次要試埋其他湯底打邊爐牛肉係一定要叫嘅 我哋諗都唔諗 就揀咗個最靚嘅 頂級牛肉 啲纹好靚同好新鮮佢個脆肉鯇比出面好食嘅 好新鮮同埋砌得好夠薄食完之後我同我個friend都好滿足 每人大概三百蚊 可以食到咁高嘅質素我覺得都係好值
打邊爐湯底好緊要 佢依度啲湯底好有特色 有誠意

我個friend冇揀錯幾 好好食嘅