2016-02-25 184 瀏覽
本身好中意貓,所以都會周圍去下唔同既貓cafe玩貓,今次揀左貓咪貓咪home,位置好方便,就係油麻地站出去,行兩分鐘左右就到,係商廈既其中一層。呢度有香港家貓亦有外國名種貓呢隻有啲似忌廉嫂妹妹肥嘟嘟好得意呀喵!人有人食,貓有貓食睇落佢地都好嘆,游手好閒的,做貓真幸福本身呢張皇座得一隻,跟手癡多隻上去孖住訓,最後又走多隻上去攪攪陣,太攪笑喇!一向對貓cafe既食物有偏見,覺得客人都係為玩貓而來,食物質素通常麻麻,但係呢間既食物我覺得味道唔錯,亦有心思抹茶鮮奶抹茶味濃,唔會太甜蜜汁雞翼,入口味道甜甜的好惹味,不過肉質就有啲un,過熟了一點。心太軟,碟邊畫上左簡單既貓貓頭圖案,好有心思,心太軟流心程度很好,蛋糕是整個軟熟的,不是外脆內綿那種,朱古力味濃郁。我就好中意呢幅牆,係場內貓貓既寫真拼成既一幅banner
呢度有香港家貓亦有外國名種貓
呢隻有啲似忌廉嫂妹妹
肥嘟嘟好得意呀
喵!
人有人食,貓有貓食
睇落佢地都好嘆,游手好閒的,做貓真幸福
抹茶鮮奶抹茶味濃,唔會太甜
我就好中意呢幅牆,係場內貓貓既寫真拼成既一幅banner
2K
2016-02-23 350 瀏覽
朋友是個貓痴,跟她一起連吃也離不開貓貓。今天她誠意邀請我到貓貓cafe, 我當然答應了。店內的貓貓都是店主收養回來的,貓貓都是流浪貓或是棄貓,店主想都客人多點親近流浪貓, 從而鼓勵動物領養,很有意思啊! 森林牛肝黑野菌汁煙三文魚意粉($98)賣相精美,碟上還特意畫上貓貓樣子呢!意粉質感彈牙,牛肝黑野菌汁味道香濃,配上的三文魚也不錯呢!日式麻醬烏冬配吉列豬扒($88),這個是店內的招牌,豈能錯過?烏冬煙韌彈牙,配上麻醬簡直無得輸!吉列豬扒厚切炸成,食落有嚼口,夠曬份量。再多點一份小食拼盤($88)這個拼盤份量超大,四個人share都夠食,入面有薯條、蜜汁雞翼、餃子、蜜汁焗腸腸。薯條炸到脆卜卜,餃子外皮鬆脆美味,雞翼醃味唔錯!我點的飲品叫「黑貓咪」;入面是甜蜜蜜朱古力+雪糕($58),甜甜地,配埋雪糕唔錯丫!朋友點的養生紅棗茶($48)味道也不錯呀,而且不太甜啊!法國焦糖燉蛋($48)心心形狀非常吸引,奶味香濃,面頭鋪上焦糖脆脆,不錯!

再多點一份小食拼盤($88)

薯條炸到脆卜卜,餃子外皮鬆脆美味,雞翼醃味唔錯!

朋友點的養生紅棗茶($48)味道也不錯呀,而且不太甜啊!

法國焦糖燉蛋($48)
心心形狀非常吸引,奶味香濃,面頭鋪上焦糖脆脆,不錯!

2016-02-22
2016-02-23 185 瀏覽
朋友好鐘意🐱 今晚陪佢做貓奴⋯初次去貓cafe本人好怕動物嘅味道 出乎意料之外竟然聞唔到喎!一出𨋢門 就見到店主將愛貓啲相貼滿門口一入門口 更加見大大張貓海報掛係度完全感受店主愛貓嘅程度! 小店有大約7-8隻貓咪 全部都唔怕人 重好嗲架 不過為免踩親貓咪 入去前要除鞋同消毒雙手 餐牌上亦有溫馨提示大家點同貓咪相處👍🏼 朋友叫左卡邦尼鴨胸闊條麵 醬汁味道夠濃麵條軟硬適中 鴨胸燒得香脆 但略嫌過咸⋯ 我叫左吉列豬排日式麻醬烏冬吉列豬扒炸得香脆可口 表面睇落較乾身 但入口肉汁鮮味 烏冬用上道庭烏冬 爽口彈牙 有嚼口酸酸甜甜嘅芝麻醬十分醒胃 但稍微過多 有點膩 <如果這是茶> 係水蜜桃花茶 花茶中散發微微嘅蜜桃香氣 令人一飲再飲👍🏼 甜點叫左心太軟併雪糕 蛋糕一切開濃濃嘅朱古力馬上流出來 併雪糕一齊食係最夾的可惜心太軟唔夠熱 否則口感一定更豐富😔食飽飽就開始同貓咪玩 佢地每隻都有名牌掛頸架爬上爬落又訓係我地嘅包包身上 嗲到暈😍不過有啲都係懶訓豬黎嘅 全程都係訓訓訓😅 P.S. 貼心嘅小店有襪子出售 $10/對 如果女生們無
朋友好鐘意🐱 今晚陪佢做貓奴⋯初次去貓cafe

本人好怕動物嘅味道 出乎意料之外竟然聞唔到喎!

一出𨋢門 就見到店主將愛貓啲相貼滿門口

一入門口 更加見大大張貓海報掛係度

完全感受店主愛貓嘅程度!

朋友叫左卡邦尼鴨胸闊條麵 醬汁味道夠濃

酸酸甜甜嘅芝麻醬十分醒胃 但稍微過多 有點膩
吉列豬扒日式麻醬烏冬
<如果這是茶> 係水蜜桃花茶

花茶中散發微微嘅蜜桃香氣 令人一飲再飲👍🏼
如果這是茶  (水蜜桃)
甜點叫左心太軟併雪糕 蛋糕一切開

不過有啲都係懶訓豬黎嘅 全程都係訓訓訓😅

P.S. 貼心嘅小店有襪子出售 $10/對

如果女生們無著襪 可以向佢地購買

咁就方便又衛生啦👍🏼
如果這是茶  (水蜜桃)
2016-02-22 316 瀏覽
農曆新年有幾日假放,當然要約朋友出去傾吓偈食嘢~~朋友知我係貓痴,選了一間新年都有開的貓CAFÉ這間貓CAFÉ的貓貓原來全部都是領養或收養的,值得支持!!(不過當然最好就係唔好再有人遺棄貓貓及所有寵物啦~~)一入到去便見到有幅貓咪相片大集會的主題牆,相中隻隻貓咪都好可愛好喜歡天花的吊燈~~在餐廳內,已經發現有幾隻貓貓做緊親善大使,同各枱的客人玩緊~因為都是女生,所以點了一份主食套餐及一個花茶SET唸住唔夠先再點~~主食套餐 (意粉+飲品)炭烤雞腿扒 配香草蕃茄醬天使麵 香草蕃茄醬食落很開胃,而炭烤雞腿扒醃得很入味~~而且天使麵不會煮得太腍身,食落有口感最初以為好細碟,點知原來個碟內有乾坤,像法式餐廳的湯碗,中間很深,份量不少的呢~~~仲差點食唔晒添抹茶LATTE朋友那杯抹茶LATTE 聞到有陣陣的抹茶香,而且同奶味很BALANCE,很易入口!!花茶SET: 如果這是茶 (蜂蜜蜜桃茶) + 法式焦糖燉蛋如果這是茶 (蜂蜜蜜桃茶)這個農曆新年KEEP 住都係咁凍,所以選擇了熱飲這個 “如果這是茶” 有個燭台保溫住,所以一邊食一邊玩貓,壺茶都係KEEP住咁WARM飲落有淡淡的蜜桃香味,味道不
農曆新年有幾日假放,當然要約朋友出去傾吓偈食嘢~~
朋友知我係貓痴,選了一間新年都有開的貓CAFÉ
這間貓CAFÉ的貓貓原來全部都是領養或收養的,值得支持!!
(不過當然最好就係唔好再有人遺棄貓貓及所有寵物啦~~)

一入到去便見到有幅貓咪相片大集會的主題牆,
相中隻隻貓咪都好可愛
好喜歡天花的吊燈~~
因為都是女生,所以點了一份主食套餐及一個花茶SET
唸住唔夠先再點~~

主食套餐 (意粉+飲品)
炭烤雞腿扒 配香草蕃茄醬天使麵
香草蕃茄醬食落很開胃,而炭烤雞腿扒醃得很入味~~
而且天使麵不會煮得太腍身,食落有口感
最初以為好細碟,點知原來個碟內有乾坤,像法式餐廳的湯碗,
中間很深,份量不少的呢~~~仲差點食唔晒添

抹茶LATTE
朋友那杯抹茶LATTE 聞到有陣陣的抹茶香,
而且同奶味很BALANCE,很易入口!!

花茶SET: 如果這是茶 (蜂蜜蜜桃茶) + 法式焦糖燉蛋
如果這是茶 (蜂蜜蜜桃茶)
這個農曆新年KEEP 住都係咁凍,所以選擇了熱飲
這個 “如果這是茶” 有個燭台保溫住,
所以一邊食一邊玩貓,壺茶都係KEEP住咁WARM
飲落有淡淡的蜜桃香味,味道不會太甜

焦糖燉蛋
表面的焦糖面夠脆,配埋中間滑嘟嘟的燉蛋,真係好滋味!!

來到貓CAFE,當然唔少得係同各位可愛貓店員影相啦~~
有些貓貓同其他客人玩緊,唔好意思影
有些貓貓行來行去,又好難捕捉
好多都係趁佢地瞓着覺先影
蕃薯哥在我地食到一半時,無端端自己坐了在我旁邊的座位上,瞓住陪我食足全程
望住佢個樣,都FEEL 到佢有幾眼訓~~
芝心丸真係好鬼型仔的~~~
佢對脚仔真係好萌
這幾隻很爛瞓,一直在貓樹內瞓,瞓度叠住晒
這裡的貓貓們大部份都不會怕人,有些仲可以抱添~~~
當然唔好在佢地瞓緊時嘈醒佢地啦!

Happy Time with Tasty Food & Cutie Cats!!!!
  • 如果這是茶
  • 炭烤雞腿扒 配香草蕃茄醬天使麵
  • 焦糖燉蛋
2016-02-22 393 瀏覽
不知是什麼時候,做左老鼠,愛上左貓。上次係觀塘去完那間貓cafe以後,在網上看到越來越多的這類cafe,那次玩貓的感覺是不錯,但是那裡的飲品,食品都非常普通。今次係旺角見到有兩三間貓貓cafe,野食還要唔太差,於是就去試下啦,點指兵兵選了位於旺角油麻地分界線嘅貓咪貓咪Home。是你的影響吧,可惜你家的那隻貓好有性格唔理我,這些餐廳的貓如果佢地有FB,應該佢地會填in an open relationship ,睇instagram和Facebook都任玩任影,非常好客,今晚去滿足番我玩貓嘅強求需求。來到這裡門口,滿心歡喜期待,但點解好似冇乜貓咁呢。柳暗花明原來又一村,全部貓仔都係度叉電中,於是放心叫野食。睇menu選擇食乜,當中在店主推薦呢個麻醬烏冬,愛好飽肚東西當然要叫呢個,麻醬滿佈每條烏冬,個麻醬如打開任督二脈,加上煙韌的烏冬,盡情發揮麻醬的精彩。麻醬烏冬你可以自己選擇不同的餸,我選了吉列豬扒,吉列豬扒用了不是太多的粉去炸,皮薄而豬扒不是很肥的種類,吃完也不會很膩。芝心西多士,佢個樣好靚,不過源於其上面有很多的色彩繽紛的toppings和那個cream,而我覺得純是美麗,對好味的芝

不知是什麼時候,做左老鼠,愛上左貓。

來到這裡門口,滿心歡喜期待,但點解好似冇乜貓咁呢。

柳暗花明原來又一村,全部貓仔都係度叉電中,於是放心叫野食。

芝心西多士,佢個樣好靚,不過源於其上面有很多的色彩繽紛的toppings和那個cream,而我覺得純是美麗,對好味的芝心西多士冇乜幫助。
芝心西多士雖不是流心,但那個西多裡面就是大大塊的芝士,兩者融為一體,加上炸得脆脆的西多,有什麼不好的理由。
如果這是茶set 有水蜜桃花茶和配雪山心太軟蛋糕,先講雪山心太軟蛋糕,如果對比剛剛的芝心西多士和麻醬烏冬,我會覺得這個失色了一點,心太軟當然有最基本的質素,芝士蛋糕也做得不錯,但卻沒有剛才鹹點的的精彩表現,不過以獨立cafe來說,這個都可以收貨,只是剛剛鹹點太過美麗。
水蜜桃花茶上場的形式好lady好精美,水蜜桃不會硬是很甜也不會太過化學的奇怪味道,我喜歡其清新。

另一花茶的選擇為蜂蜜玫瑰花茶,呢個蜂蜜玫瑰花玫瑰味一點也不重,因為我本身好飲玫瑰花茶,而其蜂蜜的味道卻是濃一點,所以我喜歡清新的水蜜桃花茶多一點。
食食下嘅時候,貓貓大部分都起左身,出哂黎玩,勁開心,愛貓者應該最高興,食乜都得,因為可愛的貓大部分都任玩任摸任影,當中最喜歡草餅,蕃薯和小虎,那個蕃薯的樣子好蠢豬,好可愛,這個應該才是最大的主角吧。
在這裡做一個貓奴,絕對是一個勁大的滿足。
貓咪貓咪HOME Meow Mi Home

旺角彌敦道566-568A號僑建大廈2樓

2016-02-15
忘記了在那兒看的調查,在香港,最多人飼養的是貓,其次才到狗,或許就是因為這個原因,香港的貓貓 cafe 特別多,雖然,BeautySearch 現時家中飼養的是狗,但其實,小時候伴我成長我卻是貓,所以,對於貓,BeautySearch或多或少也有幾分情意結!早前,BeautySearch 曾惠顧一家貓貓 cafe,但店內竟然只有兩隻只愛睡的懶貓,當然十分失望,於是,今次友人便帶我來到旺角另一家貓貓 cafe,果然截然不同!未進入店內,已在門前看見不少貓貓的相片,很可愛呢!甫進店內,大大的牆上更放滿了貓貓的相片,仿如一幅牆紙,非常吸引...店子地方頗大,裝潢有點公主FEEL,尤其那紅紅的沙化椅,最適合抱著貓咪一同合照。還有華美的吊燈,復古又充滿少女味道的掛鐘,予人非常閒息的感覺。店內還擺放了不少康樂小遊戲,大伙兒來這裡聚會,還可玩玩這些小遊戲;同時,亦放置了不少貓咪小玩意,喜歡亦可與貓咪玩樂一番。這裡不但貓咪多,而且活躍又可愛,原來,店內養的全是流浪或領養貓,有牠們陪同一起進餐,在這裡逗留半天也不會悶呢!每隻貓咪的頸上都掛著名牌,與牠們嬉戲時不妨叫喚牠們的名字。還記得當日,「芝心丸」貓貓

每隻貓咪的頸上都掛著名牌,與牠們嬉戲時不妨叫喚牠們的名字。還記得當日,「芝心丸」貓貓最為食,當我倆的食物一上桌,牠也隨即上桌;而「腐皮」貓貓就鍾意飲品多一點... 每隻貓咪都有其可愛的特性。
雖然,貓咪是主角,不過,這裡的食物一點也不遜色。當日,BeautySearch揀選了「自由配搭的午餐」,按著主食套餐三步曲,點選自己喜愛的食物。
按程序,先選擇喜愛的食材,我揀選了喜愛的三文魚;醬汁方面,我點選了卡邦尼白汁;最後因為天使麵不是每家餐廳也可嚐到,所以選意粉時,我當然選這幼細的天使麵。

BeautySearch 喜歡這樣的自由搭配,可以把自己喜愛的都安排在一起,不過,又是否最搭配?那就因人而異!但總算是自己愛吃的。
午餐的份量非常豐富,尤其散在天使麵上的三文魚,份量足又鮮味。上桌時,伴碟還用茄汁畫了一隻可愛的貓貓頭,很有趣喔!
紫貓咪
飲品方面,BeautySearch 點選了「紫貓咪」,因為BeautySearch 喜愛紫色,飲品是由香檳提子搭配荔枝而成,混出美美的紫色,又透出淡淡的提子味,再搭配一些雜果,加添了點點口感,這樣便成了我面前這杯雜果冰。
芝心西多士
作為「芝心控」,BeautySearch看見MENU上的「芝心西多士」,雙眼即時發亮!上桌時,西多士炸得熱烘烘的,上面還有大量細滑的Cream,取締了傳統的牛油,搭配獨特,外表亦很吸引。
把西多士切開時,內裡的芝士緩緩流出,再與糖漿與半溶的忌廉混在一起,味道出奇地夾,演繹出另一種西多士的滋味。
香草雲呢拿雪喵
由於想多留一會與貓咪玩,最後多點了一杯「香草雲呢拿雪喵」,忌廉、雲呢拿雪糕、糖果粒、粟米片,簡單而傳統的搭配,拼合出味美的甜品

題外話/補充資料: 為著貓咪的健康,進入店子的客人必須脫鞋及著襪子,唔想即場購買就記住要穿襪子喔!
下午茶
芝心西多士
2016-02-17 253 瀏覽
之前成日聽朋友提起旺角有貓cafe, 一邊食野一邊有貓仔係周圍走黎走去,仲可以抱起同貓仔玩~ 拖左好耐,近排突然間好想養貓,所以諗起呢間cafe, 所以就同女朋友黎同貓仔玩^^~呢間cafe任你坐幾耐,玩幾耐都得~ 本來貓仔一開始係度訓教,可能我係度既關係,全部都醒左同我玩^^- 鴨胸肉卡邦尼意粉我平時食意粉都中意配鴨胸肉,所以今次都唔例外~ 今次有醬汁俾我簡,我簡左carbonara醬汁^^ 意想不到的很match! 完美配搭^^ 有小小淡淡牛奶香味既意粉,配味道剛剛好的鴨胸肉(唔咸),越食越好味!- 吉列豬扒配麻醬烏冬味道唔差~ 份量還算適中^^~ 麻醬酸酸甜甜,唔錯唔錯👍 豬扒都算係厚,挺大塊的,外皮好脆好爽口, 味道不錯不錯,但就好有滿足感👍- 小食拼盤拼盤有雞翼,薯條,司華力腸,炸餃子~~ 好豐富啊^^ 成個拼盤既精髓在於蜜糖,蜜糖令成好拼盤味道都好香口,蜜糖又唔會太甜,perfect啊~~- 荔枝乳酪沙冰呢杯好正啊,底層係荔枝沙冰,面頭係好香既乳酪,乳酪融合沙冰飲落好舒服,好好飲^^~ 尾中不足就係無試到芝士雞翼T.T 好似好特別...下次我一定會番黎食番😢
- 鴨胸肉卡邦尼意粉
- 吉列豬扒配麻醬烏冬
- 小食拼盤
- 荔枝乳酪沙冰
2016-02-15 214 瀏覽
今日(年初四)是學校假期,豆丁不用上學。豆丁放假,就輪到大人十分 頭 痕 !要計劃哪裡有好玩好吃呢!幸好朋友介紹一家貓CAFÉ,保証滿足大人細路咁話。其實豆丁只要有得食,有得玩,加上有豆丁喜歡的貓貓,貓CAFÉ又真係諗得過。先致電餐廳查詢,原來是每人最低消費几十元,可以無限時任玩。今日準時來到餐廳門口,貼滿貓貓的照片。豆丁知道裡面有貓貓,表現得好興奮呢!還是先跟豆丁說明逗貓的規矩: 要溫柔的摸,由貓頭向貓尾的方向,順著貓毛來摸, 不能亂喂食物, 不可大聲向貓貓呼叫。 仲有好多好多............. 豆丁肯遵守規矩喎! 大家可以進去了。原來為保護貓咪,客人要脫鞋及著襪子。自己無著襪呢!幸好餐廳有貓貓襪子提供,每對十元,價格合理。  看過餐牌,向職員下單後,大家已奔向一團團的貓貓了。真係好多貓呀! 有的圍在一起睡覺, 有的仍處於半夢半醒狀態, 在枱面坐著, 有的在枱底, 有的在旁監視著客人一舉一動!貓耳朵很乾淨,內裡粉紅色,没有黑色污垢。還有粉紅色的肉枕,平時應該不用走路吧! 做貓好幸福呀!!    小食拼盤 薯條,蜜汁雞翼,餃子,蜜汁焗腸腸   雞
今日(年初四)是學校假期,豆丁不用上學。
豆丁放假,就輪到大人十分

要計劃哪裡有好玩好吃呢!
幸好朋友介紹一家貓CAFÉ,保証滿足大人細路咁話。
其實豆丁只要有得食,有得玩,
加上有豆丁喜歡的貓貓,貓CAFÉ又真係諗得過。
先致電餐廳查詢,原來是每人最低消費几十元,可以無限時任玩。
今日準時來到餐廳門口,貼滿貓貓的照片。
豆丁知道裡面有貓貓,表現得好興奮呢!

還是先跟豆丁說明逗貓的規矩
要溫柔的摸,由貓頭向貓尾的方向,順著貓毛來摸,
不能亂喂食物,
不可大聲向貓貓呼叫。
仲有好多好多.............

豆丁肯遵守規矩喎!

大家可以進去了。
原來為保護貓咪,客人要脫鞋及著襪子。
自己無著襪呢!
幸好餐廳有貓貓襪子提供,
每對十元,價格合理。
看過餐牌,向職員下單後,大家已奔向一團團的貓貓了。
真係好多貓呀!
有的圍在一起睡覺,
有的仍處於半夢半醒狀態,
在枱面坐著,
有的在枱底,
有的在旁監視著客人一舉一動!

貓耳朵很乾淨
,內裡粉紅色,没有黑色污垢。
還有粉紅色的肉枕,平時應該不用走路吧!
做貓好幸福呀!!

小食拼盤-雞翼
小食拼盤

薯條,蜜汁雞翼,餃子,蜜汁焗腸腸
雞翼和香腸又真係非炸喎!
雖然叫做蜜汁雞翼,但感到中間滑滑的雞肉,仍有少少鹹味。
切片的焗腸腸就真係連中間的蜜汁都吸收埋。

日式吉列豬扒麻醬烏冬

餐牌有几款醬汁選擇,
但麻醬烏冬夠保險,豆丁比較容易接受麻醬烏冬味道。
上來時,茄汁畫出來的貓貓圖案,
引得豆丁胃口大開,大口大口食麻醬烏冬。
只是吉豬炸的時間再調校短少少就好了。

咖啡

這杯中的冰粒較多。第一口,咖啡味濃。
到尾段,冰粒溶化,淡了。
早知叫少冰/走冰!

藍沙乳酪阿喵

豆丁看到飲品餐牌,很喜歡這杯阿喵。
看著杯中的乳酪和水未能完全融合,
為安全起見,還是自己先喝一口試味,
甜甜酸酸又滑溜,味道似美樂多。
這個可以放心可讓豆丁飲了。
除了食物和貓,還有彈鋼琴和很多玩具玩具!
豆丁真係玩完一款又一款。
十分適合猴年玩的猴子遊戲Monkeying Around。
還有筆雪糕。
彈鋼琴:
豆丁為免吵醒貓貓訓覺

竟然自覺地輕聲彈鋼琴

豆丁真的很關心貓貓呀!
豆丁還為貓貓拍照呢!
這是豆丁的作品。

今晚有得食有得玩,有全家人都好開心!
而最開心的就是豆丁!
佢開心,我地就會開心!
豆丁還嚷著下次要再來玩哦!
2016-02-10 189 瀏覽
農曆新年小店通常都會休息幾天, 唔知係唔係因為要照顧貓咪關係, 呢間餐廳大年初一都照常營業. 我地夜晚六點去到, 餐廳幾乎全滿, 每枱都係為貓咪而來, 重點係同貓咪玩耍加影相. 食嘢係其次. 呢間餐廳有最低消費限額, 唔同時段金額唔同, 一般嚟講黃金時段每人八十蚊, 食碟嘢加杯嘢飲應該都夠.果晚去到貓咪初頭全部瞓哂覺, 去到中段人多咗貓咪被嘈醒, 開始走嚟走去, 不過貓咪對陌生人如我比較高竇, 對熟客就熱情啲. 其實睇人地同貓咪玩我都會滿足, 冇乜所謂.貓咪Cafe既然主角係貓, 對食物要求就唔可以太高. 先嚟蜂蜜玫瑰花茶, 佢用蠟燭仔溫熱著, 茶底應該係山楂, 加幾朶紅玫瑰, 不過佢啲唔係滾水, 冲唔出玫瑰味, 變咗飲山楂茶, 仲好快凍.煙三文魚日式麻醬烏冬, 碟邊用茄汁畫咗貓咪樣同貓抓, 食味都唔錯, 加咗麻醬汁烏冬食落好滑溜.食完烏冬等咗好耐, 差不多一個鐘, 先炸好小食拼盤. 其實每枱都有叫小食拼盤, 不過佢好似逐碟整. 小食拼盤新鮮炸好好熱, 蜜糖雞翼有三隻, 雞翼甜甜地又有肉地, 味道ok. 蜜糖腸仔都幾好食. 炸薯條好似翻炸, 粗薯條內有薯肉, 如果唔係翻炸應該會更好.

蜜糖玫瑰花菜
煙三文魚日式麻醬烏冬
食完烏冬等咗好耐, 差不多一個鐘, 先炸好小食拼盤. 其實每枱都有叫小食拼盤, 不過佢好似逐碟整. 小食拼盤新鮮炸好好熱, 蜜糖雞翼有三隻, 雞翼甜甜地又有肉地, 味道ok. 蜜糖腸仔都幾好食. 炸薯條好似翻炸, 粗薯條內有薯肉, 如果唔係翻炸應該會更好. 炸餃子食味都可以, 不過好熱氣吓.
小食拼盤
吉列豬排香草番茄醬意粉, 豬排炸得好脆, 意粉有少少al dente.

最後法式焦糖燉蛋, 上面焦糖面做得又薄又脆, 用匙羹好輕易就能敲碎, 不過燉蛋中間比較凍, 如果熱啲就更加滋味.
吉列豬排香草番茄醬意粉
作為一間以貓咪為主打的餐廳, 食物其實唔算太差, 部分食物都有驚喜.
法式焦糖燉蛋
2016-02-08
煙三文魚日式麻醬烏冬
法式焦糖燉蛋
2016-02-01 250 瀏覽
呢間貓貓CAFE 我之前去過, 雖然無咩名種貓, 但勝在全部都係領養既, 亦見到店員對D貓貓好好, 所以我同男朋友都特別支持!!!! 一般貓貓都好高竇, 唔知點解, 呢度貓貓係超級嗲人, 可能係因為以前曾經俾人遺棄過/流浪過, 所以依家零舍嗲人啦? 哈哈XD今次見到佢開新鋪, 梗係要再支持下啦~ 新鋪地方大好多, 坐得好舒服! 叫左個"如果這是茶"既花茶SET, 我叫既時間都忍唔住笑左出聲XD 冬天飲暖笠笠既花茶就最岩喇, 淡淡既花香配上蜜桃茶, 味道出奇地夾! 個SET 仲包埋雪山心太軟同蛋糕, 夠晒sweet! 其實仲有個花茶叫"愛你一萬年", 不過我男朋友唔肯叫俾我 >3<100蚊都唔洗就可以過一個滿足甜蜜既下午, 好抵呀!!!
如果這是茶
100蚊都唔洗就可以過一個滿足甜蜜既下午, 好抵呀!!!
題外話/補充資料: 我是食客...!!! 我的其他食評都可成功登出, 我不明白為何這個不能!!! 我只想和其他網友分亨, 請給我一個合理原因!
2016-01-08
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
如果這是茶
  • 雪山心太軟
2016-01-23 210 瀏覽
見係貓貓,就比佢吸引已去試吓。試咗2款toast 及2款花茶sets, 花茶set包埋一款cake 同一款心太軟,好抵。先黎咗花茶,本人去花果茶就試咗水蜜桃玫瑰,甜甜地但有些花香,幾fresh, 之後黎toast , 賣相幾靚,但切落去唔見有咩芝士,因呢個toast 叫芝士蛋煙肉toast, 反而勁多洋蔥,食完個口有味。。。。有d 失望。最後黎咗個甜品,2件都好味,心太軟有些流心。另外,fd 就軟玫瑰花茶,有花香,但只可飲一次就無曬茶味,toast 係流心芝士toast, 真係無咩芝士,亦無流心,甜品就同本人不一樣的另外兩款cakes
甜品就同本人不一樣的另外兩款cakes
2016-01-19
2016-01-22 211 瀏覽
聽講貓咪home開左分店,身為貓奴梗係第一時間去拜見各位大人。見番之前成日申脷既蕃薯哥,訓得好有型既芝麻哥,仲有小肥哥。今次同女朋友黎叫左一個天使面一個意粉。掛住同貓貓影相既關係唔記得左影野飲。只係有煙鴨胸牛肝菌汁天使面。個汁幾濃味,鴨胸都幾夠味,天使面仲係岩岩好熟,入面個芯仲有小小硬度,好多地方既天使面都係成個漿糊咁。perfect!仲有好多boardgame可以玩,地方夠大又唔使同人搭檯。下次舊同學聚會十幾人仲可以訂位添。最後同女朋友由八點玩到兩點員工都無黑面,真開心!埋單每位都係100蚊有找
見番之前成日申脷既蕃薯哥,訓得好有型既芝麻哥,仲有小肥哥。

煙鴨胸牛肝菌汁天使面
2016-01-07
1 分鐘 (堂食)
2016-01-21 300 瀏覽
最近朋友間經常講起, 貓咪貓咪HOME終於黎左香港喇, 呢間貓CAFE全部貓都係流浪貓或者係棄貓黎既,都係想俾客人多D親近下流浪貓, 從而鼓勵動物領養,身邊朋友都去過唔少次, 話果度啲貓貓照顧得好好,寧舍嗲人唔怕人, 但我就次次都就唔到時間一齊去... 上到去, 店員好NICE好有禮貌, 先係門口消毒雙手, 然後被安排到一個角落位置,店入面全部都係梳發位, 又唔洗坐地下咁辛苦, 環境唔錯又舒適,叫左個炭燒雞扒配牛肝黑松露野菌汁闊條麵, 跟杯榛子咖啡, 個雞扒好鬼滑溜, 上面又有少少焦焦地, 而個汁就好有鮮味, 仲有淡淡既黑松露味, 好正, 闊條麵份量亦足夠, 作為一個男士既我, 非常足夠, 唔會好似巿面普通CAFE咁食完同無食一樣! 榛子咖啡係即磨既, 唔係即溶果隻味, 好好飲, 上面有一層奶泡, 好滑好滑......呢度號稱係一間貓貓CAFE, 但我覺得已超越一般CAFE既質素, 叫佢做貓貓西餐廳會更適合 ...... 無影到相, 淨係影左個闊條麵....
最近朋友間經常講起, 貓咪貓咪HOME終於黎左香港喇,
呢間貓CAFE全部貓都係流浪貓或者係棄貓黎既,
都係想俾客人多D親近下流浪貓, 從而鼓勵動物領養,
身邊朋友都去過唔少次, 話果度啲貓貓照顧得好好,
寧舍嗲人唔怕人,
但我就次次都就唔到時間一齊去...

上到去, 店員好NICE好有禮貌, 先係門口消毒雙手,
然後被安排到一個角落位置,

店入面全部都係梳發位, 又唔洗坐地下咁辛苦,
環境唔錯又舒適,

叫左個炭燒雞扒配牛肝黑松露野菌汁闊條麵,
跟杯榛子咖啡,

個雞扒好鬼滑溜, 上面又有少少焦焦地,
而個汁就好有鮮味, 仲有淡淡既黑松露味, 好正,
闊條麵份量亦足夠,

無影到相, 淨係影左個闊條麵....
2016-01-20
  • 炭燒雞扒配牛肝黑松露野菌汁闊條麵
  • 榛子咖啡
2016-01-20 275 瀏覽
受左連續四日返工返學洗禮,作為一個貓奴嘅我,一有時間當然就約埋同屬貓奴一族嘅朋友去貓cafe啦!!今次黎嘅cafe有小許偏離旺角,唔太易搵,要靠GPS先搵到,但大廈門口有易拉架show比客人睇,貓咪好可愛丫朋友遲到,我就一枝公上去等,上到去入門口要除鞋,去過貓cafe嘅朋友都知道,坐低感覺有啲焗,無冷氣,男職員放低餐牌就行開左,眼見全場擺左6張6 人檯,櫈背貼櫈背,其實都算幾迫,同一般茶記一樣,慳位為主,無左同貓咪玩嘅空間我order左一個玫瑰花茶set, 包一杯焦糖燉蛋+cake一件,$88 ,價錢合理。朋友到左,order左一樣嘅set, 先黎兩壺淡而無味,比飲開嘅花茶深色好多嘅飲品之後再黎甜品,但變左心太軟,當時即時同男職員表示,佢都好坦白咁講自己整錯左,叫我地食住食,之後再補返燉蛋比我地,講完佢就走入半開放式廚房整,我食左一口心太軟,凍嘅算啦,本身都唔係自己order嘅食物,都費事再出聲,之後再食件抹茶cake係苦架,苦丫大佬,我知佢地係sale有貓咪玩,但啲野唔係難食到咁架嘛 ......說時遲,那時快 ......完全無理會過我地嘅女職員出場,佢係廚房同男職員講:喂,佢地食

說時遲,那時快 ......完全無理會過我地嘅女職員出場,佢係廚房同男職員講:喂,佢地食左wooo, 而家又食燉蛋,叫佢地加返錢啦!
我同朋友聽得好清楚,都唔知可以講咩,十分鐘後,男職員走黎同我地講:我地無哂燉蛋!
下?!無哂???咩叫無哂??好明顯就係唔補比我地啦,如果真係無,就唔會入左廚房十分鐘之後先話無,仲要比我見到個男職員係雪櫃拎左兩個燉蛋出黎

cafe最設最低消費,好似係$50-$80,可以坐90分鐘,我同朋友兩個坐左40分鐘,走人
cafe入有5隻貓,全部訓哂教,之後入黎嘅客人搞左佢地好耐都無一隻彩人,可能真係太攰喇
唯有值得讚嘅係呢幅貓相
2016-01-20
2016-01-17 186 瀏覽
~~~~其實好希望黎食飯既客人可以尊重返啲貓貓…唔好人地訓左仲要整醒佢,格硬逼人合照!!!!!!!!!!~~~~食物方面選擇ok多,一個set加特飲同甜品都係百幾蚊。當日叫左芝士番茄汁野菌闊條麵,闊條麵唔會粉好彈牙!野菌炒得香香又爽口,唯一係芝士醬好快涼,涼左就有少粉「鯨」!甜品好出色,雖然雪冇可能自制,但配料、包括手指餅等都非常新鮮,好脆口有香味。而飲品好正,我杯咖啡一飲就知係靚野,非常香濃純滑;朋友果杯藍貓都好靚,飲落非常清新。唯餐廳好熱好熱,好似冇開冷氣咁,差點焗到呼吸唔到。同埋可能落單員工新黎,前後同我confirm左三次單都有野品記得,要加油喔!

而飲品好正

唯餐廳好熱好熱,好似冇開冷氣咁,差點焗到呼吸唔到
!
  • Drinks