2022-12-21 445 瀏覽
陪我妹妹去食拉麵,佢提議黃埔順便行aeon 豚道樂都多人話好食,都有啲名氣,,但又吾洗排隊,而且又唔貴,啱晒我呢啲平民百姓個拉麵湯底都幾夠味,不過啲面比較林,下次都係揀返偏硬少少比較適合我配菜都比較多再另加兩隻蛋,同一下菜
陪我妹妹去食拉麵,佢提議黃埔順便行aeon

配菜都比較多
再另加兩隻蛋,同一下菜

2022-11-19 504 瀏覽
黃埔品嚐拉麵 有泓一和豚道樂豚道樂對我而言 算是挺新鮮的看到拉麵湯式 也有好幾樣選擇店內也有日本連鎖店風格主要圍繞在長桌吧上 方便服務員鯛蜆白湯魚貝是淡味類的 配上豚骨湯頭有種互相映襯的感覺豚骨本身是順口的 沒有強烈衝擊感魚貝淡淡地滋潤了豚味蝦老濃湯豚骨加蝦鮮味 已經有蝦味表面櫻花蝦 有鮮鹹味湯質地濃厚 有像微沾麵質地溏心蛋成了最愛 蛋濃香 咬開有流心叉燒大塊 有灸燒過 邊緣位會比較焦脆 中間偏嫩麵條可以選擇 曲麵比細麵多份彈性炸墨魚咀不過不失 偏小顆炸粉偏厚 點上沙拉醬可解嘴饞有回頭再吃的心 不用排隊真好
黃埔品嚐拉麵 有泓一和豚道樂

炸粉偏厚 點上沙拉醬
可解嘴饞

有回頭再吃的心 不用排隊真好
2022-10-16 626 瀏覽
好食?真心覺得一般……一入去,有少少廚房嘅油益味🥶叫咗黑蒜油拉麵($80),一杯梳打($26),共($106),結果杯梳打全程無嚟。碗麵一送嚟,無紫菜,細匙羹……賣相就已經扣晒分,麵都可以但偏硬(硬度只選普通),所以建議大家選軟。湯好濃,濃到黏口,但又無乜黑蒜油味。最好係塊豚肉,真係好食,厚薄大細肥瘦都啱啱好👍。以性價比嚟講算合格,不過有待改進。
好食?真心覺得一般……
一入去,有少少廚房嘅油益味🥶
以性價比嚟講算合格,不過有待改進。
2022-10-04 607 瀏覽
👩🏻‍🌾Book mark咗一年,終於同👨🏻‍🎨去試啦!🥰🔅主食🧄特黑蒜油拉麵🍜👨🏻‍🎨選咗曲麵,麵質彈牙,加上辣醬,令黑蒜味更加濃郁。蓋上一半的黑蒜油,食之前可以飲啖豬骨湯先再食!🦐特上海老湯拉麵🍜啖湯本身已經好重蝦味,加上櫻花蝦份量都幾多,令湯底好濃厚。重口味人士必叫,不過食完記得飲多啲水,會好口渴。
🌟海老湯拉麵係週五六日限定,想食既記得注意啦!🌟🌟❥配料+$13(豚肉、紫菜x2、糖心蛋半隻)
佢地個豚肉堅好食,肥瘦適中,煙燻方法處理,令豚肉香中有點甜味,必食!🤤直麵同曲麵都好掛湯,可以自選麵質同硬度,要唔要蔥和辣醬。🌟有期間限定拉麵,好似今期就係鯛蜆白湯拉麵🐟。🔅小食🐙炸紫菜墨魚咀🐙發揮正常,炸得酥脆。🥟日式餃子(5隻)🥟發揮正常,煎得香口。走嘅時候見到天婦羅都幾大件又炸得幾靚,應該都可以試下。👀
👩🏻‍🌾Book mark咗一年,終於同👨🏻‍🎨去試啦!🥰
🔅主食
🧄特黑蒜油拉麵🍜
特黑蒜油拉麵
🦐特上海老湯拉麵🍜
🌟海老湯拉麵係週五六日限定,想食既記得注意啦!🌟
特上海老湯拉麵
🌟❥配料+$13

(豚肉、紫菜x2、糖心蛋半隻)
直麵同曲麵都好掛湯,可以自選麵質同硬度,要唔要蔥和辣醬。
🌟有期間限定拉麵,好似今期就係鯛蜆白湯拉麵🐟。

🔅小食
🐙炸紫菜墨魚咀🐙
發揮正常,炸得酥脆。
炸紫菜墨魚咀
🥟日式餃子(5隻)🥟
發揮正常,煎得香口。
日式餃子
走嘅時候見到天婦羅都幾大件又炸得幾靚,應該都可以試下。👀

2022-04-15
特黑蒜油拉麵
2022-10-02 374 瀏覽
前排見到朋友係instagram post 左呢間豚道樂拉麵既相,我睇到就已經流晒口水咁即刻問朋友係邊到黎呢日收工就同男朋友一齊黎番個拉麵之夜啦嘻嘻!🍜位置都好易搵,黃埔地鐵站行3分鐘到就到今期佢地有個期間限定鯛蜆白湯我地2個都點左呢一款🍜加$13就可以有豬腩肉,紫菜*2同埋多半隻蛋咁就梗係加埋啦,我地重另外加左筍同芽菜重有餃子,到底係有幾餓😂😂拉麵一黎到當然要立即啜啖湯試下啦勁正,係真係飲得出好鮮甜既鯛魚同蜆味好痴線😍🥹呢款拉麵指定係配直麵,下次都好想再黎試下個曲麵啊☺️叉燒亦燒得香口,真係好好味🥰糖心蛋都係100分,睇相就知有幾好食啦😋
即刻問朋友係邊到黎

呢日收工就同男朋友一齊黎番個拉麵之夜啦
嘻嘻!🍜

位置都好易搵,黃埔地鐵站行3分鐘到就到

今期佢地有個期間限定鯛蜆白湯
我地2個都點左呢一款🍜

加$13就可以有豬腩肉,紫菜*2同埋多半隻蛋

拉麵一黎到當然要立即啜啖湯試下啦
勁正,係真係飲得出好鮮甜既鯛魚同蜆味

糖心蛋都係100分,睇相就知有幾好食啦😋
  • 鯛蜆白湯拉麵
2022-09-17 325 瀏覽
🍴豚道樂@黃埔🍴 聽講黃埔有間拉麵好好食,前排因為租約問題仲差啲結業。好彩店主續約成功先比我試到呢一間我覺得喺香港來講數一數二好食嘅拉麵店😋😋😋😋仲要好有日本嘅味道!------------------------------ 🔵原味豚骨拉麵$72一嚟就梗係試吓原味拉麵睇吓有幾出色先。第一樣嘢梗係飲番啖湯。嘩!超濃味呀,有少少似食緊沾麵嘅感覺好正。完全食得到店主花咗好多心機去研發個湯底,啱晒重口味嘅朋友。叉燒好香又唔會太瘦。真係好好食好推薦!小編係會再嚟食多一次嘅😬🟢鯛蜆白湯配煙燻叉燒拉麵$90 (期間限定)見到呢款好似好吸引所以就試咗呢一個期間限定嘅拉麵。第一啖飲落口,真係好重魚味既湯,反而唔係好食到蜆味。呢個湯底都幾鮮甜,如果鍾意飲魚湯嘅朋友我相信都會好鍾意。不過提提大家,記得快啲食咗碗麵,因為放耐左覺得有少少腥。🔵炸物盛盒 $69入面有吉列蝦,炸蠔,炸芝士,超級豐富。小編仲另外叫咗一個牛肉薯餅。炸粉唔會好口,好香脆。炸蝦差不多有一把間尺咁長,超大隻,好抵食呀!------------------------------ 好食度:9️⃣/🔟抵食度:💸💸💸💸💸打卡度:📷📷📷 📷舒適度:🛋
🍴豚道樂@黃埔🍴

🔵原味豚骨拉麵$72

🟢鯛蜆白湯配煙燻叉燒拉麵$90 (期間限定)

🔵炸物盛盒 $69

好食度:9️⃣/🔟
抵食度:💸💸💸💸💸
打卡度:📷📷📷 📷
舒適度:🛋🛋🛋🛋
服務態度:🗣🗣🗣
🕹 紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產G2號舖 🕹
2022-09-02 308 瀏覽
住黃埔紅磡既朋友對佢應該都非常熟悉我自己就覺得相比同佢拉麵店豚道樂絕對係比其他優勝早前佢地因為租約問題差d就要閉店好彩前排收到好消息商場同佢地續租2年💜留意返❗️佢地有d麵款係weekdays/ ends先有⭐️鯛蜆白湯配煙燻叉燒💰90呢個係期間限定菜式麵底都指定左中太麵同軟硬度叉燒係另上既因為個係凍凍地而且唔會怕煙熏味影響到個湯底個湯底勁香鮮魚味好清甜湯又keep住熱絕對唔怕個湯凍左會腥👍🏻鐘意食魚既唔好錯過⭐️魚介豚骨拉麵💰85平日限定菜式麵底係曲麵非常欣賞佢地連麵既款式都有得選擇塊紫菜勁大 見到都開心塊叉燒好夠味鐘意食濃湯既唔好錯過⭐️仲要一提食完個拉麵無口渴呢個係加分點啊!⭐️
住黃埔紅磡既朋友

塊叉燒好夠味
鐘意食濃湯既唔好錯過
仲要一提
食完個拉麵無口渴
呢個係加分點啊!

• 魚介豚骨拉麵
因為聽講豚道樂8月有機會執…所以fafafoodie 7月尾即刻去食多次😟原來係續約問題… 暫時仲營業…要留意佢IG update#特上海老湯拉麵 🦐🍜每次黎豚道樂叫拉麵都一定加特上,會多左豬腩叉燒/紫菜/溏心蛋😛海老湯逢五六日限定,海老味濃,以前啲湯太杰身,而家進步左唔會太杰👍🏻,但今次就鹹左啲🙈有曲/直麵揀,直麵超幼身,呢度啲直麵既軟硬度偏軟,大家揀軟硬度時可以揀硬啲😉豚肩叉燒瘦得黎唔柴😚,豬腩叉燒有啲肥膏滑身啲,今次啲櫻花蝦份量有啲少😣溏心蛋一如以往咁好食,流心得黎有微蛋香仲有醬油味🤩HKD98希望佢撐得住快啲續約唔好執😭仲想試埋佢個鯛蜆白湯😣豚道樂黃埔#fafafoodie_紅磡

#特上海老湯拉麵 🦐🍜
HKD98

希望佢撐得住快啲續約唔好執😭仲想試埋佢個鯛蜆白湯😣

豚道樂
黃埔
#fafafoodie_紅磡
  • 特上海老湯拉麵
2022-08-01 233 瀏覽
自從上星期試過呢間拉麵店期間限定嘅鯛蜆白湯拉麵之後,一直念念不忘,於是隔咗一個星期又再嚟試吓其他款式嘅拉麵。今次揀咗黑蒜油拉麵,湯底味道非常濃郁,有好香嘅黑蒜油味,朋友就嫌杰左少少,飲落有少少滯同肥膩。拉麵底揀左普通硬度嘅曲麵,一樣係非常掛湯。叉燒都係正常發揮。本身諗住有儲分卡會送溏心蛋,原來要叫特上拉麵先至有。可能上次嘅白湯拉麵太出色🙈,整體覺得呢個黑蒜油拉麵只係不過不失,相信其他地方有更好嘅選擇。
2022-07-26
2022-07-24 141 瀏覽
咁岩去開黃埔,見到呢間拉麵店好似幾好食,一於就入去試吓啦。見到鯛蜆白湯拉麵係期間限定款式就即刻order呢款。基本上揀鯛蜆白湯拉麵嘅話,餐廳已經set好咗邊隻麵,只係揀要唔要蔥同要唔要辣醬就OK。食拉麵最緊要就係湯底,湯頭非常濃郁,但又唔會話好油,一入口就食到鯛魚同埋蜆嘅鮮甜味,令人想一啖接一啖飲晒啲湯。麵嘅質地都啱啱好,唔會話好稔或者好硬。辣醬都好香,又唔算太辣。怕辣嘅朋友仲可以叫佢另上添。叉燒偏瘦,唔啱鍾意食肥叉嘅朋友。溏心蛋都好香蛋味,但我覺得太過流心,冇嗰種漿口嘅感覺。好想再嚟試吓其他款式嘅拉麵呢!
好想再嚟試吓其他款式嘅拉麵呢!
鯛魚白湯拉麵
2022-07-19
鯛魚白湯拉麵
  • 鯛蜆白湯拉麵
2022-07-05 261 瀏覽
今日勁夜先收工去開飯🥲快快脆脆同屋企人食個拉麵~pick of the day🫶🏼: 🥢黑蒜油拉麵🧄($80)🥢原味豚骨拉麵🦴($72) 兩碗嘅配料其實係都一樣的😙 有木耳、芽菜、蔥花(可以揀走)🌿 個人覺得黑蒜油香好多 不過多幾注已經少膩🥹 豬骨湯底就淡味啲~煙燻叉燒大大片唔柴皮🥰 雖然啲叉燒比較鹹 但浸咗一陣入口啱啱好🤟🏻 麵質可以自己揀 我就揀咗正常硬度嘅曲麵 十分彈牙🤪 份量夠飽肚 價錢亦都相當實惠🙌🏻 我覺得overall真係唔錯㗎!! (所有拉麵加多$13 就多隻溏心蛋同其他配料🍳下次會嗌返 一定食得更加開心🥳)🥢日式一口炸芝士🧀 ($42)呢個小食梗係食得最滋味🤤 外層炸到金黃色卜卜脆✨中間嘅芝士流心成功拉絲添!
今日勁夜先收工去開飯🥲快快脆脆同屋企人食個拉麵~

pick of the day🫶🏼:
🥢黑蒜油拉麵🧄($80)
🥢原味豚骨拉麵🦴($72)

🥢日式一口炸芝士🧀 ($42)

原味豚骨拉麵
日式一口炸芝士
2022-06-04
原味豚骨拉麵
日式一口炸芝士
2022-07-04 2435 瀏覽
男友以前覺得拉麵好似唔飽又無乜料, 但自從食左豚道樂之後就完全改觀, 不停encore! 但好傷心九號水產結業, 佢地淨返香港唯一一間舖都只會做到七月底 真心要瘋狂食埋呢個月! (店長可唔可以搵新舖位繼續做呀)佢地不時推出既期間限定非常有誠意💛 而家果個係鯛蜆白湯配煙燻叉燒, 講究地另上而唔浸入去食就唔會失真用極上紅鯛魚同大蜆熬出🥛奶白色既濃湯, 好似媽咪煲果種豆腐魚湯既濃郁版, 1d都唔腥之餘仲好清甜 係我地一致覺得最正既湯底! 以前仲食過鵝肝鴨白湯🦆/蜆蟹🦀番茄湯🍅/海潮牡蠣🦪, 連肉同麵都會特別配好, 絕對係心機之作❤️常備款既芥末味係獨有既, 有通鼻果種刺激感但唔會辣到條脷同菊花唔舒服, 加埋芝士粉中和返其實好正🧀豚骨湯底濃郁得黎唔油, 加落清澈既鰹魚介🐟或者灑大量櫻花蝦變海老湯🦐都非常掛湯入味🍜 每次揀硬既直麵都可以做到我地最鍾意既爽滑口感配埋流心得黎夠入味既溏心蛋真係大滿足🥚 叉燒仲會分豬肩肉同豬腩肉, 炙燒得好香口🐷佢比同區既拉麵仲多左好多小食選擇, 炸物燒物都有, 香脆唔厚粉, 最緊要係每次都熱辣辣新鮮炸出🍤 例如呢個炸物盛合就有齊炸蝦、炸蠔、炸芝士, 超級豐富-🦀鮮海之
真心要瘋狂食埋呢個月! (店長可唔可以搵新舖位繼續做呀
鮮海之幸番茄湯拉麵

鯛蜆白湯拉麵配煙燻叉燒

係我地一致覺得最正既湯底!
鯛蜆白湯拉麵

香煎鵝肝鴨白湯拉麵

特上日本芥末拉麵

豚骨湯底濃郁得黎唔油, 加落清澈既鰹魚介🐟
特上鰹魚介豚骨湯拉麵

炸物盛合

🦀鮮海之幸番茄湯拉麵🍅[19年三月期間限定, 已完結]
海老湯拉麵🦐($85) [星期五六日限定]
鯛蜆白湯拉麵🐟🐚配煙燻叉燒 ($90) [三月起期間限定]
日本芥末拉麵🧀($80)
香煎鵝肝鴨白湯拉麵🦆 [上年五月期間限定, 已完結]
炸物盛合🍤🦪🧀($69)
鰹魚介豚骨湯拉麵🐟🐷($85) [平日限定]
*+$13轉特產可額外享火炙豬腩肉🐷, 半隻溏心蛋🥚及紫菜
豚道樂
黃埔第9期九號水產G2號舖 (一入門口右手邊第二間)
1200-1530, 1730-2130
  • 炸物盛盒
  • 期間限定
  • 期間限定拉麵
2022-06-29 188 瀏覽
🍜魚介豚骨拉麵💰$85😈今日又去左黄埔覓食💛今日就無食到茶記就走左去食拉麵🍜其實我覺得豚道樂呢間幾好有超多Bar位選擇😈而我就叫左個魚介豚骨拉麵🍜我仲加左💰$13加左個特上之選😈佢有豬腩肉紫菜同埋溏心蛋🥚我覺得佢個豬腩肉夠薄身但有少少口感🤤而個肥瘦度都岩岩好唔會話好油膩😝我仲揀左普通麵食左煙Un有口感💛同埋溏心蛋都流心好好味🌝重點係個湯底超濃郁食落好香豚骨味夠重味🥟日式煎餃子💰$38😈而日式煎餃子🥟就一碟有5隻💛味道就不過不失😝好典型煎餃子🥟味道😈不過食落都唔算油🥔牛肉薯餅💰$18😈而牛肉薯餅都好好味🥲因為始終炸物一定係要用油炸先會好食同香口🤤佢個牛肉薯餅中間都好Creamy同唔會炸到散哂🌝個薯餅中間仲有啲牛肉碎粒🌝而價錢都唔算話太貴😝我都幾推薦豚道樂
🍜魚介豚骨拉麵
💰$85

🥟日式煎餃子
💰$38

🥔牛肉薯餅
💰$18
2022-06-27 288 瀏覽
知道豚道樂可能會因為租約期滿好快就要同大家講byebye🥲所以有機會真係要黎試一次💁🏻‍♀️第一次黎試就揀咗佢地經典嘅原味豚骨拉麵❤️🍜特上原味豚骨拉麵 ($85) - 湯底十分濃郁,質感結身而不膩,有驚喜😍拉麵方面我揀咗幼麵,麵質彈牙有勁,每條麵都好掛湯,同湯底亦好配合👍🏻由於想食多d料,所以轉咗特上,配料包括有豬腩肉🐷兩塊紫菜同半隻溏心蛋🥚咁就可以一次過試晒兩款叉燒🥰豬肩肉肥瘦均勻,味道岩岩好,而豬腩肉燒得好靚好香,肉質入口即化,兩款都做得非常出色👏🏻另有軟滑嫩口嘅溏心蛋,鮮脆爽口嘅芽菜木耳紫菜,加埋食拉麵一定不可缺少嘅香蔥+辣醬,係無敵嘅配搭🤩唯一係上麵時如果個湯底可以再熱d就完美了😊日式煎餃子 ($38) - 餃子底煎到金黃色,而且仲好脆口😋餃子皮唔會易爛,食落有口感,而入面嘅豬肉餡夠味又多肉汁,真心唔錯😺整體黎講好滿意今次咁豐富嘅一餐,感覺幸福☺️下次會想試下佢地特別d嘅拉麵,例如芥末拉麵❤️見佢寫話可以加芝士真係好吸引😍希望小店可以繼續經營🙏🏼如果唔係就要快d再去食多幾次先夠喉🙆🏻‍♀️

日式煎餃子

2022-06-11
日式煎餃子
2022-06-19 179 瀏覽
呢間位於九號水產嘅豚道樂 聽聞好似就嚟租約期滿 商場會重新整頓成個九號水產 所以呢間拉麵店應該進入緊倒數階段㗎啦😮今日係平日嘅中午 叫特上拉麵仲有前菜同汽水送 今日嘅前菜係叉燒粒 叉燒都燒得幾香🫢特上原味豚骨拉麵嚟得豚道樂 梗係食豚嘅湯底啦 所以揀咗呢個最classic嘅原味豚骨拉麵 豚骨味道都幾濃郁 質感有少少厚身 唔會係死鹹😄 但係飲完都係要飲返適量嘅水補充返 叉燒片有豬肩肉同豬腩肉兩款 豬肩肉就肥瘦適中 但係豬腩肉嘅肥膏部分真係燒得特別香 都幾邪惡㗎😻平日lunch hour嚟 仲有個平日限定嘅免費加麵一次 咁就唔怕食唔飽囉 整體嚟講 呢間拉麵質素都算唔錯 希望佢租約期滿之後 會喺第二個位置再開過新舖啦🥹