2017-03-24 581 瀏覽
來到數次, 多數是下午茶或午攴試過栥飯, OK, 脆卜卜下午茶試過:-菜肉雲吞麵, 幾抵食酸辣牛展湯麵, 牛展夠林, 夠入味, 酸辣湯不太酸, 對於我較愛酸味, 略嫌不夠熱豆漿, 幾夠味今晚來試晚餐, 叫了1) 上海排骨飯, 排骨煎得夠香脆2) 韮菜煎餃, 很多韮菜, 但好像有點 "黑糊椒"味, 及較為濃味, 長者吃了一件, 覺口渴3)雙拼套餐 <肉排拼腎> , 這個餸, 覺得好好味, 肉排都炆得十分"林", 套餐 40多元, 有飲品跟, 加錢轉豆腐花也可 最吸引是某些飯餐 (晚市), 下午茶, 午市, 飲品加幾蚊, 可以轉樽仔奶茶或樽仔咖啡幾好味, 又抵
來到數次, 多數是下午茶或午攴試過栥飯, OK, 脆卜卜

下午茶試過:-

菜肉雲吞麵, 幾抵食

熱豆漿, 幾夠味

今晚來試晚餐, 叫了

1) 上海排骨飯, 排骨煎得夠香脆

排骨飯
雙拼套餐 (肉排 拼 腎)
2017-03-11
雙拼套餐 (肉排 拼 腎)
  • 樽仔奶茶或樽仔咖啡
  • 栥飯
  • 雙拼套餐 <肉排拼腎>
2017-02-21 4347 瀏覽
本來我對粢飯/ 豆漿沒有太大喜好,不過於網上討論區得知新蒲崗的豆漿大王有全港最好食粢飯的美譽,令到我實在心思思想試,故特意到新蒲崗試試虛實. 豆漿大王的門面很不起眼,也沒有大大招牌,差點走過了頭. 推開大門,想不到內裡空間很大,裝潢一般,枱與枱相當密集,就如同一般工廠飯堂. 沒想過周六下午4時多店內食客仍然很多,不知有多少人如我一樣,是因為看過討論區的好評而來呢? 由於剛吃過米芝蓮糖水仍未落格,又不好意思點得太少,決定要2個粢飯,1個外帶,另一個堂食,再點一碗推介的鹹豆漿試試! 其實單點食物比起下午茶餐貴得多,最便宜的茶餐才不過$18而已,還送凍/ 熱豆漿,可惜自己胃納有限,否則也想試試這店的炸物. 咸粢飯 ($13) 平時吃粢飯都必定是吃咸的,不過這店居然有甜粢飯 (砂糖& 油條),不過初次來到,還是吃回基本的咸粢飯. 店員也會問客人要否剪開粢飯? 也好,可以和父親分着吃! 粢飯即叫即包,熱辣燙手,不過餡料不太多,就是一般的炸菜、油條& 肉鬆,不過油條仍是脆口的,這算難得! 鹹豆漿 (跟粢飯+ $14) 其實個人覺得鹹豆漿居然索價$14 是超貴,不過既然那麼多人讚賞,也

咸粢飯 ($13)

鹹豆漿 (跟粢飯+ $14)

其實個人覺得鹹豆漿居然索價$14 是超貴,不過既然那麼多人讚賞,也不知會否有機會重臨這店,當然也要試試~

鹹豆漿熱度足夠,內裡只有少許蝦皮,油條亦只有一小塊,想找多件也沒有,而且味道亦偏鹹,個人難以接受,我想口味這東西實在各人口味大不同!

如果住在附近也可到來吃吃粢飯的,不過如我般住在大西北,專程到來實在有點失望!!

新蒲崗大有街34號新科技廣場地下9號舖

3188 4920
2017-02-11 818 瀏覽
見到介紹所以同男朋友嚟食點咗兩個加料粢飯 一杯凍豆漿 一碗咸豆漿第一次飲咸豆漿 好咸香嘅味道 有少少似稀粥粢飯好足料 男朋友嫌啲炸菜太咸 不過嗜咸嘅我覺得好滿足haha唯一後悔嘅係點咗咸豆漿 因為食完粢飯已經好飽 加上粢飯太咸 再飲咸豆漿真係有腎虧嘅感覺🙃
見到介紹所以同男朋友嚟食
點咗兩個加料粢飯 一杯凍豆漿 一碗咸豆漿
第一次飲咸豆漿 好咸香嘅味道 有少少似稀粥

2017-02-05 718 瀏覽
去到12點幾咁岩有lunch set!lunch set其實唔係抵好多!兩個人食五樣野,好滿足。太好食唔記得影相就食晒,臨走仲要叫多個粢飯加肉鬆外帶秘製鹵肉碎拌麵雖然係拌麵,但係一d都唔乾,又唔會太鹹。姜汁豆花姜味唔會太重岩岩好,佢應該幫我加埋糖水,因為一黎到就食得咩都唔駛加。d豆花勁滑酸辣湯好足料、好多豬皮!每一啖都有餸粢飯一定要食!佢裡面條油炸鬼脆卜卜!最好係你想另外加 肉鬆+2 油條+2 炸菜+2 全加+6 因爲有時好想食多d料,你叫佢地加人地都唔會so你。呢到俾多兩蚊就so你鐘意仲可以加夠六蚊全加
兩個人食五樣野,好滿足。
太好食唔記得影相就食晒,臨走仲要叫多個粢飯加肉鬆外帶

秘製鹵肉碎拌麵
雖然係拌麵,但係一d都唔乾,又唔會太鹹。
姜汁豆花
酸辣湯
好足料、好多豬皮!每一啖都有餸
粢飯
一定要食!佢裡面條油炸鬼脆卜卜!
鐘意仲可以加夠六蚊全加
2017-02-05
  • 粢飯
2017-01-15 938 瀏覽
今日晏晝幫襯,點咗肉鬆脆多、粢飯及豆漿,等咗近廿分鐘,見隔離枱遲過我地點,但兩碗麵都已經到咗,咪追吓單,點知真係漏咗單其實漏單事小,但態度事大。因為有啲趕時間,我就話可唔可以快少少。點知個侍應大叔竟然好粗魯咁話「食野係要等㗎啦,唔等得嘅唔該...」(指住門口)甩單嘅餐廳見得多,但甩單仲要態度咁囂張嘅真係第一次見!平心而論,食物係好食,特別係肉鬆脆多士,但惡劣嘅態度已足以令人失去品嚐食物嘅興致。可惜!

2017-01-14 697 瀏覽
睇完早場,駕車到新蒲崗豆漿大王試試粢飯,原來粢飯都有甜的,可能遇著放工時間,我們進店後陸續很多客人進來,幾乎座滿,也有不少人是排隊購外賣的⋯除了粢飯外,豆漿大王也有很多食物種類⋯Lunch set價錢合理,附近的食客大多叫飯和麵⋯Lunch一般吃不下太多,所以今天我們只點了咸粢飯和豆漿、豆腐花⋯咸粢飯有油炸鬼、肉鬆和炸菜,油炸鬼夾在中間還很脆的,肉鬆也很乾身,所以一定是即叫即包啦,讚!咸豆漿材料也很豐富,小小炸菜,油炸鬼,還有大量蝦乾,感覺很特別~凍豆腐花ok平平地又一餐😝
除了粢飯外,豆漿大王也有很多食物種類⋯
Lunch set價錢合理,附近的食客大多叫飯和麵⋯
凍豆腐花ok
平平地又一餐😝
2017-01-14
2017-01-01 1500 瀏覽
早餐很重要, 尤其是踏入2017的第一天, 今天實在不想以junk food作開頭.突然很想吃粢飯+豆漿, 在網上搜尋一下, 發現離家不遠在工業區中居然隱藏了這樣的一間小店.去之前我還特意打了電話過去, 畢竟今天是公眾假期, 也不肯定會不會正常營業.步行過去, 門口不特別起眼, 差點錯過了.推門進去, 12點多的時間, 居然差不多坐滿了, 超出我想像.買了兩份粢飯+豆漿, 盛惠$40, 真的不費呀, 快步坐車回家跟四爺一起分享.包內附了糖, 可以加到豆漿內變成甜豆漿, 豆漿透著點點豆味, 溫熱的, 非常的暖胃.粢飯不是粗粗的那款, 飯跟肉鬆, 炸菜和油炸鬼的比例配合得非常好, 而且 糯米飯非常煙韌, 不似有些店那麼的硬.吃了粢飯+豆漿, 胃暖暖的, 象徵著新一年有一個美好的開始!

步行過去, 門口不特別起眼, 差點錯過了.
豆漿
2017-01-01
3 分鐘 (外賣自取)
$20 (早餐)
豆漿
2016-12-05 1738 瀏覽
呢到有食過最好食既粢飯哦!!!上枱時熱辣辣;飯唔硬 非常軟熟; 入面材料十分多 肉鬆炸菜油炸鬼都保持到脆口 唔會塞到扁唒冧唒;炸菜既味道尤其出色 不太咸但味道好出好香!試過你就明有幾好食~肉鬆+煉奶+炸饅頭 呢個咁罕見既組合原來係驚人既美味!!!炸饅頭非常香脆 配上甜甜既煉奶 仲要加埋山一樣多既肉鬆 有肉鬆既咸香又有煉奶既甜 新奇又好食!肉同骨已經煮到好容易分開 而且入味 可惜係比較瘦 令肉會有點韌;湯水就屬於比較清淡 不過都有滿滿的肉香同埋炸菜特有既咸味 只係冇平常既五香肉骨麵咁濃味
呢到有食過最好食既粢飯哦!!!
肉鬆奶脆多
五香肉骨麵
肉鬆奶脆多
五香肉骨麵
2016-11-07 1444 瀏覽
好耐無寫過食評,好多時都係吃完就算,但呢間豆漿大王真係估佢唔到,工廠區又唔係貴,而且有驚喜。第一次嚟吃見有新嘢"肉鬆蔥花球", 其他上海鋪無見過,即時叫嚟試下,開頭以為係炸蔥油餅不過整到個波咁,點知原來係炸飯球,飯入面有好多蔥,好香;吃落有啲乾,但點落担担面啲湯度又好夾喎。吃過好多担担面,通常吃緊就已經口渴,因為重味精,但呢間又無喎;酸辣湯普通左啲,無話好吃唔好吃,但咸豆漿好ok, 啲榨菜夠爽口,肉鬆又夠味,豆漿夠濃又香豆味,呢間豆漿大王值得推薦。
肉鬆香蔥球
2016-11-07
  • 肉鬆香蔥球
  • 担担面
2016-10-16 1555 瀏覽
粢飯大王這食評我本來應該在昨天就完成,但結果留到今天才下筆,因為我犯了一個小錯誤,是什麼錯誤遲點再告訴你。豆漿大王在新蒲崗工業區內經營,果然有很濃厚的工廠食堂味道。就算在星期日假期也不乏捧場客,男女老幼年青人都有,當時我還在想:一杯新鮮豆漿而已!幹嘛這麼多人光顧?第一次落單犯下的錯誤讓我想起原因,是忘記點「粢飯」啊!!!飲豆漿配粢飯是常識吧!我第一次光顧點錯了雞扒!我犯下一個低級錯誤啊!第一次點錯,我想收回也不能,無可挽回了!結果今天我補回我未食過的粢飯,今天回到豆漿大王,人客還是那麼多。看見場內人人手上都拿着粢飯在吃,這次我豈能錯過?結果我發覺粢飯比想像中更好食,粢飯拿在手中還是暖暖的!咬一口粢飯,口感比想像中更滋味,飯跟油條肉鬆配合起來果然一絕。侍應在點菜時刻意問我,要不要先把粢飯剪開再上?當時我還如在霧中,現在我終於明白了。是因為粢飯太大太飽滿,不剪開的話,咬粢飯時內裡的材料可能漏了出來,弄得一片狼藉。幸好男兒口大食四方,阿媽當年生我出來,我的嘴巴尚算不小,張開大口咬粢飯,粢飯材料緊逼在一起,未有散開跌出來的跡象,粢飯沒有鬆散的感覺,很飽滿。反而豆漿我飲不出它是否新鮮出產的豆漿

凍豆漿

反而豆漿我飲不出它是否新鮮出產的豆漿,這次粢飯竟然比豆漿更滋味更出色呢!食店老闆考慮把店名改作「粢飯大王」也不遲啊……
2016-10-16
10 分鐘 (堂食)
凍豆漿
2016-10-13 1289 瀏覽
其實香港都有好多間豆漿大王,不過應該唔係連鎖,今次衝出屯門,試下新蒲崗既豆漿大王。我好欣賞呢碗熱玉米漿,100%新鮮粟米煮成,尤其熱辣辣既時候飲,粟米味濃厚,而且完全攪碎,非常香甜滑溜。好少地方有得飲架~ 如果去開可以去試下。咸豆漿好多料,除左油炸鬼仲有榨菜,蝦米,咸香度十足,好少咸豆漿有埋蝦米架~ 小籠包唔算太突出,皮唔算好薄身,不過厚度尚可接受,肉餡有啲似上海菜肉雲吞,唔太多湯汁,作為lunch點心都可以既~ 滷水雞翼應該經過好耐時間滷汁醃製所以好入味,而且雞肉一咬就同骨分開,就知火喉勁。粢飯好鬼好食,糯米飯唔會太多,夠薄身,主要都係用黎包住啲餡,唔係一般咁用飯塞飽肚,而且飯香軟熟。油炸鬼唔油膩兼香脆,肉鬆鬆化微甜又唔會濕氣多,榨菜咸香,所有餡料粉量適中,又係即時整,熱辣辣好好食。

係FACEBOOK見到段VEDIO 介紹呢間小店,於是再度光臨呢間小店...甜粢飯+肉松$15從未食過甜粢飯的我,今次食完好驚喜,本身覺得砂糖加糯米好HEAVY,但食完之後覺得真係超好味!FACEBOOK 個女仔無介紹錯!食完我真係覺得好味過佢本身出名的咸粢飯!薑汁奶花$11有少少唔夠熱,但呢個甜品真係無得頂,真係有一種此美食只應天上有的感覺!食完有忍唔住笑的感覺!味道:實在太好味了!環境:今次午餐黎超級多人!環境都幾迫!慶幸單丁黎!食完就走!價錢:成餐$26 食得飽飽,抵到無人有!仲想點!服務:員工點餐比較趕,但都有禮貌的!小店你想有咩服務?食完就走啦!

甜粢飯+肉松$15

薑汁奶花$11

味道:實在太好味了!

價錢:成餐$26 食得飽飽,抵到無人有!仲想點!

2016-10-04
20 分鐘 (堂食)
  • 超正薑汁奶花同甜粢飯加肉松
2016-10-01 704 瀏覽
野食雖然ok,但老闆娘對客既態度極差。入去食晚飯,點知一杯水都無比,我叫咗個唔辣肉燥麵比個女食,點知個我個女一食係辣,咪飲自己既飲品,老闆娘一見就話我地,咁我都講係你地黎錯咗辣麵比我個女食,而家小朋友個口好辣先飲野啫,有個好心店員明白事理話比我地飲,老闆娘即黑晒面,仲事後捉住個好心員工黎閙。係你地出錯先,仲要話個客就真係有問題,正常都會同個客講對唔住囉,唔係黑晒面對客囉,咁樣做生意有鬼人幫襯咩。
2016-09-05 1020 瀏覽
一講起新蒲崗 好多人都會諗到工廠區 但其實工廠區先喺多正嘢食 仲要喺平𡃁正嚟啦 入嚟睇下究竟喺咩吸引到我地吃霸去食-嚟到豆漿大王 見到枱枱都拎住個粢飯起勢咁食 我緊喺又唔執輸跟人食埋一份 招牌正宗上海粢飯 ($13)再望多兩望 原來全加料都只喺加$5即喺多炸菜 多油炸鬼 多肉鬆 都只喺加$5你望下張相 平時啲粢飯喺飯多過餸眼力差啲都會搵唔到啲餸 但呢到竟然喺餸多過飯 絕對好少有一食落去油炸鬼仲喺脆脆卜 食得出喺好新鮮😭糯米又煮得好軟糯佢啲炸菜又唔會喺死咸 夾埋肉鬆食真喺天衣無縫學佢slogan 話濟 真喺「忘不了的滋味」食完成條又唔會好濟 鍾意食粢飯嘅朋友絕對要嚟試下 真喺平靚正之選-生磨蛋白杏仁豆漿 $20間鋪都叫得做豆漿大王 佢啲豆漿一定喺好耍家見呢個生磨蛋白杏仁豆漿好似幾過癮咁 就嗌嚟一試佢底蘊佢有啲似杏仁茶 不過喺豆味重嘅杏仁茶唔鍾意嘅朋友可能覺得陣味好似藥水味但飲落其實幾滑口 飲得出佢杏仁磨得幾幼細而且蛋白唔會煲到好老 仲keep 到嫩滑感

嚟啦 入嚟睇下究竟喺咩吸引到我地吃霸去食

招牌正宗上海粢飯 ($13)
再望多兩望 原來全加料都只喺加$5

即喺多炸菜 多油炸鬼 多肉鬆 都只喺加$5

你望下張相 平時啲粢飯喺飯多過餸

眼力差啲都會搵唔到啲餸
但呢到竟然喺餸多過飯 絕對好少有

一食落去油炸鬼仲喺脆脆卜 食得出喺好新鮮😭

糯米又煮得好軟糯

佢啲炸菜又唔會喺死咸 夾埋肉鬆食真喺天衣無縫

學佢slogan 話濟 真喺「忘不了的滋味」

生磨蛋白杏仁豆漿 $20
間鋪都叫得做豆漿大王 佢啲豆漿一定喺好耍家

見呢個生磨蛋白杏仁豆漿好似幾過癮咁 就嗌嚟一試佢底蘊

佢有啲似杏仁茶 不過喺豆味重嘅杏仁茶

唔鍾意嘅朋友可能覺得陣味好似藥水味

但飲落其實幾滑口 飲得出佢杏仁磨得幾幼細

而且蛋白唔會煲到好老 仲keep 到嫩滑感
10 分鐘 (堂食)
2016-08-17 1039 瀏覽
星期日,新蒲崗工廠區一帶餐廳很多都沒有營業。誤打誤撞的情況下見到豆漿大王,所以與朋友齊齊食個下午茶~鹹粢飯 - 捏得夠紮實~配料有榨菜、肉鬆、油炸鬼~油炸鬼炸得爽脆不稔身,榨菜肉鬆份量亦不少~滷水雞中翼 - 醬汁很入味,雞翼肉質嫩滑~不錯的一道小食!小籠包 - 體積尚算大大粒~咬下後汁不算太多!皮不薄亦不厚,中規中矩~玉米漿(餐轉飲加$3) - 以粟米粒捏碎而成,飲落粟米味濃郁又清甜~熱飲一流!咸豆漿加蛋(餐轉飲加$11) - 很多材料~有油炸鬼、榨菜、蝦米!飲落豆味滑溜之餘又充滿咸香的味道~
鹹粢飯 - 捏得夠紮實~
滷水雞中翼 - 醬汁很入味,雞翼肉質嫩滑~不錯的一道小食!
$45.5 (下午茶)
  • 粢飯