今日嚟到位於新蒲崗嘅豆漿大王食下午茶😋 聽聞呢間豆漿大王係米芝蓮推介,於是就去試下😁我哋叫左一個招牌嘅鹹粢飯,入面嘅油脆鬼脆卜卜,肉鬆嘅鹹香加埋炸菜嘅微辣,真係非常好食!!👍🏻 每一份都係20蚊!當做早餐或者下午茶都好夠飽😋秘滷肉碎拌麵都唔錯,啲麵幾彈牙,肉碎嘅好入味,但係俾嘅汁唔夠多,撈唔勻成碗麵,食食下就冇乜味😂 上海排骨都好食!即叫即整,一咬落去仲係熱辣辣嘅!😆一入口就充滿油香,外脆內嫩😋肉鬆奶脆多係呢餐入面嘅最愛!!😍多士焗得啱啱好,唔會太乾,但係又好脆😋 煉奶嘅甜味加埋肉鬆嘅鹹味係估唔到咁夾!加上俾左超多肉鬆,每一嚿多士上面都鋪滿晒肉鬆🤤 食到最後連碟剩低嘅肉鬆都唔放過!大推!最後仲有跟餐嘅兩杯豆漿,甜甜地又有豆味,唔似坊間嗰啲成杯糖水咁😋 係咁暑熱嘅夏天,一杯凍豆漿真係令人透心涼😚總結!豆漿大王價錢親民,而且分量都好足,經過一定要試下!

總結!豆漿大王價錢親民,而且分量都好足,經過一定要試下!
2025-07-18 0 瀏覽
呢間上海小吃店據了解是新蒲崗名物,今日食完,果然係正野。佢個粢飯真係好好食,最正係即叫即包,所以佢入面條油炸鬼先至可以keep到個脆度,唔會比D糯米嘅水氣整到淋晒。另外佢入面嘅肉鬆同炸菜絲嘅比例都做得好好,令成件事好平衡。煎釀豆腐都好食,D豆腐比想像之中要滑,豆腐本身都夠香,煎咗出黎唔算好油。叫咗電上海菜肉雲吞,味道都唔錯,就係嗰種舊式上海舖嘅味道,實而不華,不過味道卻很出眾。最後亦都係最正嘅,就係佢杯豆漿,豆味香濃,真係好好味。
呢間上海小吃店據了解是新蒲崗名物,今日食完,果然係正野。
最後亦都係最正嘅,就係佢杯豆漿,豆味香濃,真係好好味。
2025-07-08 0 瀏覽
晚餐時段喺外賣平台點餐,送到時包裝完好而且熱度好高;上海淨餛飩共 7 隻,皮細滑但略厚,餡料肉鮮多汁;招牌鹹粢飯有榨菜、油條及肉鬆,熱度夠加分,油條仲保持香脆,整體發揮平穩,未算驚喜;五香牛肉、肉骨及鴨腎份量足好抵食,五香牛肉屬牛𦟌部位,緊緻軟滑又入味、肉骨唔會乾柴就連骨都入哂味、鴨腎屬較軟腍口感,五香味道調得幾好,鹹甜比例剛好仲有陣陣五香味道,冇過鹹;煎釀豆腐有少少豆香,質素正常;自家制咸豆漿同樣足料,加入油條、蝦皮、榨菜、蔥花等,鮮味得嚟唔會太鹹,飲到豆香
2025-07-08
外賣送餐
  • 五香牛肉、肉骨、鴨腎
  • 咸豆漿
2025-07-08 0 瀏覽
豆漿大王嘅豆漿真係聞名不如見面,係好飲嘅,豆味係有嘅,不過唔算太濃,不過可惜除咗豆漿之外,佢個小籠包真係衰到一個點。侍應姐姐一拎到嚟見啲小籠包黐埋曬一齊就知“奶”嘢啦,估計呢個交貨嚟嘅小籠包,做法就係將個小籠包搓到好似粒湯圓咁嘅樣,然後搵個模“吸”落去,成塊皮係一體化嘅,其實咁都唔係最大鑊,佢最大鑊就係啲皮黐住曬一齊,即係喺冰格拎出嚟已經黐實曬,基本上一搣開就會搞爛咗塊皮,咁入面啲湯就會漏曬出嚟,真係搞佢唔掂。

2025-07-07 207 瀏覽
估唔到星期日嘅工廠區都可以有一間爆場嘅餐廳,我哋好好彩坐到最後一張枱。雪菜肉絲上海麵竟然係用新鮮嘅酸去做,所以雪菜味特別香,食到一陣雪菜清新嘅口味。淡淡面要做小辣,佢嘅麻醬花生醬同埋湯嘅比例幾好,唔會太稀唔會太澀,雖然佢可以揀配米粉米線嗰啲,不過我都係覺得配上海麵係唔錯嘅。試咗個粟米漿,粟米嘅味道好濃郁,而且食到粟米嘅甜味,估計應該係將粟米放入攪拌機擺到爛晒,味道唔錯。豆漿大王杯豆漿係掂嘅,有豆味,而且唔會太甜。
豆漿大王杯豆漿係掂嘅,有豆味,而且唔會太甜。
2025-06-22 353 瀏覽
去開新蒲崗,記得之前上網介紹呢間粢飯好好食,就諗住去試一試,見到粢飯仲可以加錢全加料,當然一定要全加啦。入到去見到全場爆滿,就外賣拎走,等外賣期間聽到有食客出嚟都喺度讚個鹹豆漿好好食,雖然自己今次無買,下次都會想試試。粢飯非常之足料,油炸鬼勁脆,感覺已經唔似係番炸,加埋肉鬆同榨菜,簡直係一流,多料少飯簡直係每一口都好滿足,搭配埋豆漿簡直係完美,而且價錢都唔貴,加埋都係30幾蚊,簡直係好超值,性價比好高。
外賣自取
  • 鹹粢飯
2025-06-20 529 瀏覽
每次去到新蒲崗就會心思思想食呢一間小店,好簡單嘅粢飯豆漿,就成為一份活力充沛嘅早餐,食嚟食去我都覺得呢一間嘅粢飯最好食,佢入面糯米嘅份量再加埋肉鬆榨菜絲等等嘅材料配合得個味道好balance,加埋條油炸鬼真係次次食都卜卜脆,我最鍾意朝早去因為唔使加錢,個粢飯都可以即叫即做。依家qr code落單仲可以揀配料嘅份量,加嘢當然要加錢啦,但係我今次要咗個少飯嘅,我覺得個份量更加啱我。豆漿就揀咗熱豆漿加蛋,真心美味。

豆漿就揀咗熱豆漿加蛋,真心美味。
2025-05-21 939 瀏覽
好食既粢飯買少見少,一直想試呢間豆漿大王,但佢開喺新蒲崗,所以堂食幾渺茫,然後外賣要睇手神,因為真係有啲遠,有時太遠就唔送,或者運費特別貴。今次好彩撞到,就一口氣叫晒想食嗰幾樣:1️⃣ 招牌鹹粢飯(炸菜、油條、肉鬆) $324.5/5.0🌟🌟🌟🌟✨粢飯可能提前包好,糯米飯不厚、偏乾身,但依然軟糯不黏牙,有黏性但不死實,入口有彈性。油條居然沒軟掉,咬落仍然會有啲位有酥脆口感,有加分。炸菜粒不大,份量剛剛好鹹香不過重,能夠提升整體口感及層次,肉鬆基本上係鹹粢飯必備,乾鬆香郁不潮濕,入口鬆散而不柴,每一啖都好滿足。考慮到外賣關係,心思思希望有機會可以過去新蒲崗試一下。2️⃣ 酸辣淨餛飩(白菜豬肉) $604.5/5.0🌟🌟🌟🌟✨很特別的酸辣湯,有常見的配料,例如荀絲、豬皮、木耳等,但可能因為係豆漿大王,這家會放大量豆腐粒,酸辣湯是偏酸,不像其他的用黑醋老抽,可能是用了白醋或豆瓣醬,喜歡酸的喝起來會很爽!餛飩皮不算薄但滑溜柔韌,每一粒都有好好完整包覆餡料包著沒有散,入口不黏糊,內餡豬肉與白菜比例適中,沒有被酸辣湯蓋過味道,很棒!3️⃣ 脆香雞扒3.5/5.0🌟🌟🌟✨雞扒外皮要炸得不錯不油膩,是用紙袋上的,

1️⃣ 招牌鹹粢飯(炸菜、油條、肉鬆) $32
4.5/5.0🌟🌟🌟🌟✨
招牌鹹粢飯(炸菜,油條,肉鬆)

2️⃣ 酸辣淨餛飩(白菜豬肉) $60
4.5/5.0🌟🌟🌟🌟✨
酸辣淨餛飩(白菜豬肉)

3️⃣ 脆香雞扒
3.5/5.0🌟🌟🌟✨
雞扒外皮要炸得不錯不油膩,是用紙袋上的,但始終因為回潮有點硬,整體有點失色。
脆香雞扒

4️⃣滷水蛋豆腐配秘滷肉碎拌麵
4.0/5.0🌟🌟🌟🌟
滷水蛋入味,滷色均勻滲透,蛋白不死實,蛋黃濃郁不乾熟而綿密。滷豆腐有3件大大件,外韌內嫩,吸飽滷汁但不過鹹。滷肉碎量很足,香而不膩、肥瘦得宜。可能因為滷水蛋豆腐配秘滷肉,拌麵醬香明顯,但吃到底時汁會偏多。
滷水蛋豆腐配秘滷肉碎拌麵

2025-05-17
外賣送餐
午餐
招牌鹹粢飯(炸菜,油條,肉鬆)
酸辣淨餛飩(白菜豬肉)
滷水蛋豆腐配秘滷肉碎拌麵
  • 咸粢飯
2025-05-18 596 瀏覽
依家巿面本人覺得很難找到好味或料多既痴飯.   這家暫時算是不錯吃的一家每次去沙田. 都會走入去食一舊痴飯,  一碗咸豆漿. 咸豆漿料多, 好味. 不過其實兩樣食晒都幾飽落單時. 痴飯還可以揀邊樣材料要或唔要, 多或少, 連飯都可以選擇少飯,  岩晒我. 甚至番加錢變加料. 成舊痴飯會變成好大舊. 多料更好食. 但如果一個人入去. 叫一隻加料痴飯真係會飽到不得了.所以近兩次我只點少飯痴飯,  夠食便算了.  咸豆漿感覺依家唔多地方有得吃. 所以感覺不錯. 久唔久都想入去食番set..  之前都有食過佢既酸辣粉, 都唔錯. 雲吞/水餃類就正常發揮, 有一款炸鰻頭勁好味.  久唔久就吃一次, 百吃不厭.
每次去沙田. 都會走入去食一舊痴飯,  一碗咸豆漿.
咸豆漿料多, 好味. 不過其實兩樣食晒都幾飽
久唔久都想入去食番set..
2025-05-15
2025-05-17 419 瀏覽
千祈唔好叫酸辣湯,超級咸,食第一啖已經好咸,但肚餓唯有食落去😭 雖然好多料,但真係個湯底破壞晒成碗酸辣湯,係食過既數一數二難食, 另外唔知點解啖啖都有辣椒籽,好硬,好想吐出黎😵
2025-05-17
朝早去食咸栥飯 🍙 飯粒粒分明,裡面有超足料嘅肉鬆、炸菜,仲有條金黃酥脆嘅油炸鬼插中間😍 ,鹹香脆口配軟糯飯 岩岩好~小編突然想食辣,酸辣湯底勁過癮🌶️湯裡面有木耳絲、豆腐增加口感,🥟 餃子薄餡爆,咬開韭菜豬肉餡噴汁💦,飽足感💯!

2025-05-13 382 瀏覽
一早經過見無人排隊,咪入去試吓😉大把位,隨便坐,亞姐放低個QR Code, 叫我掃code自助落單. 佢哋嘅態度係有一個模咁, 行 路拖住隻腳咁, 面 無表情,答你嘢總係未講完已經遠走😂唔緊要啦,香港人慣咗😜無早餐,叫咗出名嘅秶飯,可以自選加料,減料,將粢飯切做2或3份👍飲品點咗無糖熱豆漿同埋熱嘅粟米醬. 粢飯內有油炸鬼,炸菜同肉鬆,都幾好味👍 熱豆漿可以濃D就更好,粟米醬,有D似粟米湯,但係水D咁,粟米味都出嘅.
一早經過見無人排隊,咪入去試吓😉
唔緊要啦,香港人慣咗😜
秶飯
豆漿同粟米醬
2025-05-10
$35 (早餐)
秶飯
1K
2025-05-01 580 瀏覽
要去新蒲崗取演唱會門票,所以在附近找點吃的,就選了豆漿大王。正值晚飯時段,店內是滿座的狀態。餐牌內容豐富,有不同的套餐,單點餐點亦可另加配料,組合多變。以往吃的粢飯都是鹹的,來到這店才知道有甜粢飯,餡料就只有砂糖及油炸鬼。不過,我和妹還是想吃鹹的,餡料是炸菜、肉鬆及油炸鬼,可要求將粢飯切半或是原條上。粢飯夠熱焫焫,飯粒煙韌有咬口,油炸鬼酥脆不硬身,配上炸菜及肉鬆,口感豐富之餘,亦夠鹹香。配咸豆漿加$20,配料有油炸鬼,鮮美鹹香的櫻花蝦,走蔥花。咸豆漿剛送來時,油炸鬼亦帶點微脆,不會浸得太過軟稔,吸收了點點豆漿味,好吃。鹹味來自大量的櫻花蝦,味道自然,不會遮蓋豆漿的豆香。天涼時喝一碗咸豆漿,好暖胃!上海小籠包,皮厚無湯汁,肉餡不夠鮮味,不好吃。熱豆腐花,富豆香夠滑溜,口感紮實,不是水漾漾的狀態。除了小籠包外,這次點的食品都是好味的。惟店內座位較為擠逼,出餐亦較混亂,小籠包是要追單才有,可惜是不好吃的。
咸粢飯
咸豆漿
上海小籠包
上海小籠包,皮厚無湯汁,肉餡不夠鮮味,不好吃。
熱豆腐花
熱豆腐花,富豆香夠滑溜,口感紮實,不是水漾漾的狀態。

2025-02-07
咸粢飯
咸豆漿
熱豆腐花
2025-04-04 607 瀏覽
This is an awarded diner in SPK and their sticky rice rolls are really popular. I grabbed light dinner for my bestie as she has planned some weekend night-time singing with me. You know, never stay hungry so you can enjoy the night. The sticky rice roll was $20, standard size, you can tell that the rice was fluffy, packed well with the stuffing together, yet not overly pressed. She said it tasted really good! We also got a box of braised beef brisket, soaked in five-spice marinade, it’s very del

淨五香牛肉,粢飯

We also got a box of braised beef brisket, soaked in five-spice marinade, it’s very delicious, and surprisingly there’s a tofu underneath, it’s an amazing piece of tofu- absorbed with all the wonderful flavours.

外賣自取
淨五香牛肉,粢飯
2025-03-12 966 瀏覽
朋友推薦黎試下!估唔到8點幾都坐滿,入到去啱啱好有2個位!當然要叫佢岀名既粢飯啦!粢飯我加咗榨菜,朋友加咗油炸鬼。我哋另外仲叫咗玉米漿,甜豆漿,紅油抄手同煎釀豆腐。好耐冇食過熱辣辣同油炸鬼仲係脆嘅粢飯,但係我加咗榨菜,感覺上好似冇多咗咁哈哈!同埋加咗榨菜好似鹹咗少少,所以下次唔加好似好啲至於玉米漿,就好似甜版嘅粟米湯,個人覺得甜咗少少,都係普通豆漿好飲啲。小食方面,煎釀豆腐好食,同埋冇好油膩而紅油抄手都OK,我哋本身會以為好辣,叫咗小辣,點知都唔係太辣,如果食得辣嘅朋友可以繼續加辣!有機會再黎開依頭,都會再幫襯吓,其他小食都仲想試!PS. 朋友都嚟幫襯咗幾次黎食早餐👍🏻
朋友推薦黎試下!

有機會再黎開依頭,都會再幫襯吓,其他小食都仲想試!

PS. 朋友都嚟幫襯咗幾次黎食早餐👍🏻