2018-12-10 600 瀏覽
四喜烤夫,全碟都係木耳和冬菇,換過碟,只係加咗d烤夫碎,無一件係大過粒骰仔。醉雞,係苦嘅厚切雞卷。醋排骨,叮到又乾又實,又唔入味。三樣都係食咗一半。麵和水餃都好普通,但對比d小菜,已經叫做好味,所以清晒。如果想食上海菜,會有其他更好的選擇。
如果想食上海菜,會有其他更好的選擇。
2018-12-09
2018-08-21 576 瀏覽
行過大坑,走過d小街搵到呢間谷媽媽~一心諗住食個便飯,無咩期望,點知比我搵到家既感覺😆叫左個簡單午餐,照燒雞扒煎蛋,再加$3轉菜飯,連豆漿本來諗住又雞扒又煎蛋都頹頹地,點知原來唔係分開兩樣煎,而係將雞肉放落蛋入面煎,所以係好似d芙蓉蛋咁,只係蝦變左雞抵讚既仲係個蛋超滑,keep到d蛋汁同蛋漿,雖然係煎,但食落完全唔會dry,再加埋豉油,真係有住家飯既味道!豆腐都好飲,飲到最尾有d稠稠地,所以豆味幾濃!另外再叫左個大白菜豬肉餃,價值都唔算平,$50 8粒,但大大粒,而且真係好似屋企包咁,無咩味精味😆整體算唔錯既

叫左個簡單午餐,照燒雞扒煎蛋,再加$3轉菜飯,連豆漿

豆腐都好飲,飲到最尾有d稠稠地,所以豆味幾濃!

2018-07-24 505 瀏覽
太古food court 開左 <小甜谷媽媽 >。原來是賣<谷媽媽水餃>同<小甜谷甜品>。店舖不大,但仍有很多選擇。係店旁買飛,收八達通或現金(現金去櫃臺俾)餃子四隻併咖喱牛腩菜飯 送豆漿 餃子真係好好味,皮同肉嘅份量比例啱啱好,咬入去仲有湯。咖喱牛腩煮得好琳,好香。啲飯夾有鍋底,痴牙。餃子入邊嘅菜唔夠碎,咬唔開。買飛嘅時候,明明有兩款嘢飲可以送,結果佢只俾豆漿,問佢又唔應我....餃子的醬料在窗口旁,記得自己拎啊。佢哋冇跟餃子提供的。味道好好但服務....
太古food court 開左 <小甜谷媽媽 >。
原來是賣<谷媽媽水餃>同<小甜谷甜品>。

店舖不大,但仍有很多選擇。

係店旁買飛,收八達通或現金(現金去櫃臺俾)

餃子四隻併咖喱牛腩菜飯 送豆漿
餃子真係好好味,皮同肉嘅份量比例啱啱好,咬入去仲有湯。

咖喱牛腩煮得好琳,好香。

啲飯夾有鍋底,痴牙。

餃子入邊嘅菜唔夠碎,咬唔開。

餃子的醬料在窗口旁,記得自己拎啊。佢哋冇跟餃子提供的。

味道好好但服務....
2018-05-27 368 瀏覽
Service sucks. Came here recently when I was sick just to takeaway one order of noodles. Only one table was occupied in entire restaurant but I had to wait 20 mins. When I asked twice, they didn’t bother checking and just told me to wait. Finally found out the kitchen FORGOT. I was angry and hungry and canceled the order. Waste of time. Don’t come.
2018-05-25 435 瀏覽
住喺大坑多年,幫襯咗谷媽媽多年,食物雖然比以前油膩,不過既然不過不失,又近屋企,仍繼續支持呢間小店。由好耐之前開始已經經常外賣鎮江骨菜飯和雞扒蛋飯,後來覺得餸汁越黎越油膩,唔想菜飯最後被油浸滿變油飯,就每次提出餸和飯要分開擺,每次短髮姐姐都幫我用一個有兩格嘅外賣盒將飯和餸分開擺,點知今日如常去外賣呢兩個飯,如常提出餸和飯要分開擺,老闆娘谷媽媽卻用四個外賣盒幫我擺,我問佢可唔可以俾我果個有兩格嘅外賣盒,佢話「我地無果種盒架喎!」,我話「之前買開都係俾果隻盒架喎」,佢堅持「我地無架!」其實一個外賣盒收兩蚊,已經算貴,今日因為撞到嘅係老闆娘,洗係外賣盒嘅價錢由平時嘅四蚊變做八蚊,錢都唔喺最緊要,最扯火係佢唔誠實,明明之前次次都俾果種盒我,今日佢竟然擘大眼講大話,話佢哋係無果種盒嘅,為咗賺果少少外賣盒錢而唔誠實,真係唔可以接受,我無繼續同佢嘈,因為以後唔幫襯就夠了。
外賣自取
2017-11-23 979 瀏覽
肥髀學校運動會,當然要去支持,中午休息我哋幾個家長去大坑午餐,呢間我見食評幾好!去到唔使等位,店面唔大,白色桌啡色椅子,乾淨企理,食物似上海又有啲台式菜式,問女店員,佢話係山東菜,有午餐同大餐牌散叫!我哋每人一個午餐,再叫小食!食物好快到!我哋幾個分享!午餐:咖哩牛肋肉菜飯($61)牛肋肉🍖彈牙有咬口!不過肉味就一般,啲咖哩好特別,肉印度派比較重嘅香料,好香又夠辣!啲紅蘿蔔🥕同薯仔🥔塊煮得好入味!又夾咖哩味!好食!咖哩牛肋肉白飯($58)上海排骨菜飯($49)排骨即豬扒切件,豬扒厚身,非常肥美,熱辣辣每啖都肉汁!鹹香好味!糖醋豬柳菜飯($49)好似京都骨咁,熱辣辣,肉外脆內軟有肉汁,酸甜汁開胃!一齊炒嘅蔬菜洋蔥、彩椒爽脆!好味!菜飯反而失色,雖然飯鬆軟,但菜絲夾埋無乜味,好似飯還飯,菜還菜!唔係煮到一體嘅有味飯!小食:擔擔麵($42)呢個超級怪,麵已經淋到一「pat」啲醬汁勁重酒味,係重到食唔到辣味同花生醬味!啲酒味重到帶苦味!差!蕃茄豬肉水餃($50/8隻)呢個賣相平實,餃子皮薄又彈牙,餡料豐富多汁,唔知點解,蕃茄夾豬肉碎,食落似泰國生菜包肉碎嘅肉碎餡,不過唔辣嘅,而且非常多湯汁!點
我哋每人一個午餐,再叫小食!食物好快到!我哋幾個分享!

午餐:

咖哩牛肋肉白飯($58)

小食:

蕃茄豬肉水餃($50/8隻)呢個賣相平實,餃子皮薄又彈牙,餡料豐富多汁,唔知點解,蕃茄夾豬肉碎,食落似泰國生菜包肉碎嘅肉碎餡,不過唔辣嘅,而且非常多湯汁!點黑醋食好好味!

薰黃金蛋($15/隻)凍食小食,擺盤比較隨意,薰蛋灑上淮鹽,蛋黃似岩漿半熟,好香蛋黃味,蛋白較實,不過一食落無味,啃落又有啲醬油味滲出!幾好味!

跟餐飲品:
有機冷熱豆漿:可以揀冷熱,我飲熱夠濃又滑,唔太甜!而且夠晒熱!好味!

只有一個女店員,地方唔大都照顧到!有禮斯文而且會為客人設想,我哋想晒單,佢提醒我哋可能會食唔晒!不過我們有兩位好食得嘅男士,最後無問題!我會為佢主動提醒加分!

食物有好好味,但有啲就好怪味,如果廚師無信心嘅菜色,不如專注自己嘅強項!

有值得推薦,亦有中伏嘅!
擔擔麵
2017-11-23
是咁的, 小弟呢排忙搬屋, 端午節紅假前夕, 一於早早自己放自己工去睇樓, 搞到七八點就諗住近近地大坑搵下野食路經小店一間, 睇菜牌應該係上海菜, 八成客滿又唔洗等位, 一個字: 穩陣!查實小弟背背地, 唔知原來係谷祖琳嘅媽媽開,又唔知小甜谷係咩料, 仲問人點解食完谷媽媽再去小甜谷有折…小弟食野有宗旨 (Well, 唔好食又貴又呃人既就俾中指),就係入去試少見既菜式, 是晚試左 1) 韭菜鮫魚水餃; 2) 醉香雞; 3) 烤夫; 4) 酸辣湯麵; 最後追加5) 鹽酥菇1) 韭菜鮫魚水餃貫徹宗旨, 新穎野, 出面少見, 弊在客人都少點, 所以可能流轉慢而唔係好新鮮, 加上唔知點解唔似手包 (因我見唔到手摺痕…ok, 我無點其他大熱水餃, 即係十枱食水餃有八枱會點既白菜豬肉, 疑點利益歸於被告啦…)2) 醉香雞搵食拍檔想食雞, 2選1, 一係招牌玫瑰香薰, 一係醉香都係個句, 材料限制, 雪藏雞, 汁料係香不過太鹹, 手勢同心思應該本來是OK的, 起碼個雞卷有切走雞既肥膏3) 烤夫入親上海舖一定點, 因做法麻煩, 一試就知個廚係咪合格此店味道合格! 加上每條金針菜有個手打結,呢啲買少見少…

查實小弟背背地, 唔知原來係谷祖琳嘅媽媽開,
又唔知小甜谷係咩料, 仲問人點解食完谷媽媽再去小甜谷有折…

1) 韭菜鮫魚水餃

韭菜鮫魚水餃

2) 醉香雞
搵食拍檔想食雞, 2選1, 一係招牌玫瑰香薰, 一係醉香

醉香雞

3) 烤夫
入親上海舖一定點, 因做法麻煩, 一試就知個廚係咪合格
此店味道合格! 加上每條金針菜有個手打結,
呢啲買少見少…
哪, 老友, 第一, 無可能機做, 第二, 我阿媽都無心機做, 所以我都話手勢同心思應該本來是OK的, 呢個如果再去要捧場

烤夫

4) 酸辣湯麵
基本上唔得, 唔香而且基本得個酸味, 無材料, 豬肚同豬紅可能成本計唔掂而唔落, 查實我會建議重質不重量, 煮得不如情願唔賣

酸辣湯麵

5) 鹽酥菇
基本上係我地痕得滯…根本無得同係台灣食既去比,
敗筆係佢烚水再炸 (或者係個菇解凍唔夠拎就去炸), 我錯! 鬼叫去上海舖食台灣野

鹽酥菇

時勢問題, 香港地今時今日, 食材無毒已經要還神, 唔係點落師傅真係要表揚, 材料唔新鮮基本上係好小意思, 況且而家香港人條脷真係無味蕾,
你睇啲咩食店排長龍就知…近乎煮舊屎都有人話好食, 所以有小店可以無咩味精係應該要讚嘅!

總結係小本經營, 心思搭夠, home-made feel 要多多支持!
題外話/補充資料: 1) 唔知點解上海菜舖頭有椰青賣…最抵死係真係有人點 2) 同場加映香港好客之道: 俾隔離枱個鬼佬搭訕, 我地點左酸辣湯麵, 佢係咁問咩黎架, 好唔好食架…查實我都未食, 點知啫?
2017-05-29
烤夫
  • 餃子
2017-03-16 733 瀏覽
趁熱打鐵寫一寫昨天的晚餐。大坑以前很旺,也是我們的食堂。後來搬到九龍了也就少去了。最近少吃中菜,所以特意來谷媽媽吃家常小炒。今天點的差不多都是以前最常吃的。餃子,腐乳通菜,煎封馬友。先生想吃香口的東西,於是又多要一個酥炸海鮮卷。谷媽媽的餃子就是普通的北方厚皮餃子,陷多皮厚,也很新鮮,可惜沒什麼肉汁,中規中矩。海鮮卷和通菜都算是不錯。By the way,這個季節居然還有通菜賣,也是很神奇。重點推薦一下我們的摯愛:煎封馬友!怎麼做的我不知道,我只知道,外面是焦香的脆皮,裡面是鮮嫩的魚肉,魚油豐富的馬友最適合做煎封。配上開胃的醬汁,澆一勺滾油。這個滋味,想到都要流口水。
趁熱打鐵寫一寫昨天的晚餐。

大坑以前很旺,也是我們的食堂。後來搬到九龍了也就少去了。

最近少吃中菜,所以特意來谷媽媽吃家常小炒。

今天點的差不多都是以前最常吃的。

餃子,腐乳通菜,煎封馬友。
先生想吃香口的東西,於是又多要一個酥炸海鮮卷。

重點推薦一下我們的摯愛:煎封馬友!

2017-03-15
  • 煎封馬友
2017-02-12 548 瀏覽
Wanted to order takeaway so I walked into the area near the payment counter to order.The lady near the payment counter was busy so I considerately waited for her to finish her existing job then approached her again. Ignored me completely and served other dine-in customers. I left immediately.If you don't want to be disrespected by their rude staff then don't bother going there. I'm sure other places that cost the same or even cheaper give better service than them.
I left immediately.
2017-02-12
2017-02-04 581 瀏覽
某日同友人提到好耐冇去大坑食飯,3人就決定要去回味一下。原本係要去食肉餅,不過仲有一位友人要一段時間先到餐廳,所以雖然我地想要點菜食住等,但間餐廳唔俾我地坐3人枱,我地唯有轉場。我地行到谷媽媽見冇咩人,就入左去坐。由於我地都好肚餓,於是點左蕃茄牛肉麵,西檸雞,韮菜豬肉餃,麻醬麵,炸墨魚丸。蕃茄牛肉麵 -湯好好飲呀~~~D牛肉其實係牛展,肉好腍,正!西檸雞D粉唔會上太厚, 雞肉酸酸甜甜,好開胃!韮菜豬肉餃,麻醬麵 - 呢兩樣累為普通,唔算特別好味。炸墨魚丸 - 另一好味之作,即炸,新鮮熱辣食,食果時要小心,唔係會燙到呀 XD
蕃茄牛肉麵
西檸雞
西檸雞D粉唔會上太厚, 雞肉酸酸甜甜,好開胃!
韮菜豬肉餃
麻醬麵
韮菜豬肉餃,麻醬麵 - 呢兩樣累為普通,唔算特別好味。
炸墨魚丸
題外話/補充資料: 多得食肉餅間野唔俾我地坐,除左可以食到好味野,又唔駛受氣同聞到D怪味!! 真係塞翁失馬焉知非福:)
2016-10-04
蕃茄牛肉麵
西檸雞
炸墨魚丸
今天和友人相約在天的電氣道搵野食,但行完成條街都搵唔到當時想食嫁野。於是轉戰綄紗街,再覓食。在綄紗街的其中一條內巷,有間很舒適的上海菜小店。 店內約有20個位置,我係3點幾時間到餐廳,只有兩台客人,一台香港人,一台外國人。 我們點了上海排骨面,豬肉韭菜餃子和鐵觀音音兩位。 上海排骨面5分鐘內便送上,面的湯底應該是豬骨湯底,不太濃味和面很夾,而面則很有彈性,粗幼和軟硬度適中,很有口感,很吸味,和湯底味道很夾。 另外,豬肉韭菜餃子就在10分鐘內送上,如圖所看,每一個餃子都很大舊,很足料。豬肉很有咬口,彈牙有肉汁,韭菜亦很新鮮,配上調味汁,會想來多一碟,下次會試試其他味。 至於茶是比較有趣的,因餐牌寫茶是每位計的,心諗應該是有一個茶壺,點知原來係兩用茶包泡的茶。

我們點了上海排骨面,豬肉韭菜餃子和鐵觀音音兩位。

2016-05-06 1249 瀏覽
同朋友做完運動,想食啲清小小野,之後佢就介紹左呢間位於大坑食餃子出名嘅店俾我地我地一同四人,叫左四碟野,同飲品,咁當然唔少得佢最出名嘅餃子啦,佢有大概8種水餃,咁我地就order左最普通嘅白菜豬肉水餃, 蒜蓉炒西蘭花, 麻醬雞絲涼麵, 同埋一個排骨水餃: 其實真係同自己整個啲差唔多,個醋都無咩太大特別,有屋企feel西蘭花:好好味,唔會太多蒜蓉味,蒜蓉好均勻係啲西蘭花上面,每咬一口都有唔太多嘅蒜蓉味雞絲涼麵:我自己覺得一般,因啲麻醬無我心目中咁好味排骨:啲肉都好*林* , 唔錯不過有樣唔係咁方便,因洗手間要去到出面公廁

雞絲涼麵:我自己覺得一般,因啲麻醬無我心目中咁好味
排骨:啲肉都好*林* , 唔錯

不過有樣唔係咁方便,因洗手間要去到出面公廁
2015-10-29 874 瀏覽
叫一個食肉獸淨食沙律做晚餐會點?咪就係七點食完盤菜。九點就想食肉。人在大坑。食肉餅山冇可能唔食飯。過份左。第二個就諗起呢到。每個朋友對呢樹既印象菜都唔同。有人係餃子。有人係鹽酥雞。有人係個燻蛋。而我就獨愛上海排骨。嗯。姐係炸豬扒。一條友行入黎。淨叫個上海排骨都幾怪。嗯。我相信個伙記都係咁諗。十分鐘到。一客兩件既炸豬扒上枱。面仲係有滾油卜卜既痕跡。其實好食既原因好簡單。夠厚身咬落有肉感。炸得剛好面脆內鬆唔會乾身又硬。醃得夠入味。最緊要係條油邊。就好似西冷條油筋咁。用油炸出左多餘既油份。微收縮下一咬開就爆出香油。咬走佢就浪費了。連加一要近百銀兩塊。唔平但係食完先飛車返歸。訓都訓得滿足啲!

中秋当日同男友去大坑睇火龍。8點幾見肚餓, 咁就求其一歺,簡咗呢間。第一次幇襯, 叫咗大白菜猪肉餃$48 per 8 pcs, 鎮江骨 $98, 盐酥雞 (唔記得幾錢),兩碗菜飯$30+两杯飲品。先講我們一入門口有個年輕女子―句唔該都冇,一野推撞我男友、初時已為係大陆客人,之後先知係餐館企桌的人。落完order望下門口先見到廣告原來係明星開。好、食物到了。鎮江骨冇乜特别、個餃子麻麻,但....D醋淡如水,食到一半見到D員工用一大桶透明冇牌子醋倒在碟上。咁盐酥雞都ok。好啦,要叫員工俾個牙签、點知佢真係俾一支牙签,我男友冇份。對面桌早我們入來,到我們食完客人追咗3次的湯面先到。我們隔理桌食完好耐都未走原来個盐酥雞末到。好啦,我叫埋單(個果撞我男友只識听同講普通話女子應我、咁佢都明白"埋單″)點知等咗10分鐘隔理桌叫個員工來、同員工講叫咗個盐酥雞都未來所以要cancel 同埋單。結果、隔理桌張單來咗我地都未有。好,再叫埋單一次,個企桌同我點頭咁我就等下張單來。點知班員工傾計完全冇埋單動作,最後我要叫三次先得個晚桌係坐满因為個日有火舞節日但并非好繁忙因D員工多時都係傾下計。唉,埋單要$300
個晚桌係坐满因為個日有火舞節日但并非好繁忙因D員工多時都係傾下計。唉,埋單要$300仲有加—服務費。不值!
2015-09-27
2015-05-20 574 瀏覽
店鋪以上海菜為主打,有上海排骨、鎮江骨、熏魚等經典菜式,亦有提供菜飯、白飯同埋白麵、擔擔麵去選擇。排骨嘅優點在於肉夠厚,厚之餘亦能入味實在十分難得,至於鎮江骨勝在醬汁夠濃味,伴飯吃一流!菜飯亦不會太過油膩,飯同菜嘅比例恰到好處,令食完仲想添!學生可以有添飯優惠添架!
2015-04-19
  • 排骨菜飯