2012-02-19 33 瀏覽
今天晚上,因知道康山開了一間新店,故一家大小共九人前往晚膳。我們沒有吃火鍋,點了一些小菜。由於能在房內,環境尚算OK。不過其他質素就勁差!!!!!!第一:份量少,果然是「小菜」,夠細碟,但價錢貴。第二:茶壺都唔爭氣,倒親茶都流口水,整到一枱都濕。第三:未埋單已經聽到隔離枱同伙計有爭執,應該是漏單,但追極都未到。第四:到我地入正題,埋單時告訴那位女侍應有一架車,她也告知每五百元消費應有一小時免費泊車,與我們打電話查詢相同。點知,有個男伙計攞單來時則只有一張,但我地食咗千幾,我地話應該有兩張,佢堅持話無,我地要求見頭先那位女侍應,咁佢就好侮氣地話要在另一張枱「夾硬」抽一張泊車劵俾我地,好似我地屈佢咁,依家「施捨」俾我地,他的咀臉更是一副極煩厭嘅款,真係激到出火。態度之差實屬罕見!最好笑就係佢酒樓張單都印咗係應該兩張免費泊車劵,令我十分懷疑是否有人想吞咗張飛。我地直接指賬單都印係兩張,佢先至極不情願地取回一張俾我地。我相信以後都不會再來,而且會廣泛轉告親朋戚友千祈唔好嚟受氣。咁嘅質素,咁嘅服務態度,等「摺埋」係遲早嘅事。

我們沒有吃火鍋,點了一些小菜。由於能在房內,環境尚算OK

不過其他質素就勁差!!!!!!

第一:份量少,果然是「小菜」,夠細碟,但價錢貴。

第二:茶壺都唔爭氣,倒親茶都流口水,整到一枱都濕。

咁嘅質素,咁嘅服務態度,等「摺埋」係遲早嘅事。
2012-02-18
(非會員)
2012-02-13 25 瀏覽
寫食評之前,首先要多謝周經理以及一眾誠實有禮的員工們。昨天火鍋後不小心留下了ipone4,很多資料未backup,十分擔心加上發現時店子已經關門,今早抱著一絲希望打去問,居然真係有好心人!!!!!!!!!!!!據說是侍應執到的!! 去拎返電話時大家都好nice!!thank you so much!說回食物,昨晚點了番茄麻辣鍋,麻辣真的很麻,有朋友吃不了太嗆所以放棄了我倒覺得還好,味道不錯,怕的話可以請他們加一些熱水沖淡些。番茄那邊偏酸,頗開胃火鍋配料亦算新鮮,特別是蟹籽墨魚滑很爽彈。有機會會試小炒的!
寫食評之前,首先要多謝周經理以及一眾誠實有禮的員工們。
昨天火鍋後不小心留下了ipone4
,很多資料未backup,十分擔心
據說是侍應執到的!! 去拎返電話時大家都好nice!!
thank you so much!

我倒覺得還好,味道不錯,怕的話可以請他們加一些熱水沖淡些。
番茄那邊偏酸,頗開胃

火鍋配料亦算新鮮,特別是蟹籽墨魚滑很爽彈。

有機會會試小炒的!
2012-02-12
2012-02-04 20 瀏覽
jan 19, 12...........10人嚟dinner.............食友安排咗 :1) 刺身拼盤-食中菜,我唔會叫魚生刺身之類,始終覺得唔喺嗰"飯".......好易lai嘢-但食友喺呢度安排得,憑佢嘅地位,我又會好放心-有海膽,3文魚,3文魚腩,象拔蚌,油甘魚同赤貝-全部都好新鮮,呢個象拔蚌部位有點咬口2) 川粵拼盤-有海蜇頭,牛肉,豬耳,鴨胸,豆腐乾同薰蹄-試過上次嘅經驗,掂都無掂過碟辣椒粉3) 老醬油黃金豆腐 x 2-豆腐好滑-表面已上咗醬油色同味-不錯4) 拔絲無骨咕嚕肉 (+大)-將拔絲apply落咕嚕肉度-拔絲呢個做法,似乎易d做出脆身嘅效果-肉用上1/2肥瘦-甜酸汁掛醬-伴的唔喺菠蘿,而喺蜜桃-很欣常師傅嘅創意-只有呢間太古分店有得食因只有這裡有個粵菜師傅5) 香辣田雞-揀咗最頂無掂到辣油嗰隻食-辣嘢我無嘜comment........就算有,都只會喺好表面的6) 鹹蛋黃大蝦球-呢個鹹蛋黃同平時食到嘅黃金蝦球唔同-平時的鹹蛋黃碎會直接"痴"滿隻蝦-但呢個就混咗入炸漿內,鹹蛋黃味都會食到,但唔會好濃,相對地健康d啦-而大蝦球就爽口7) 黑椒醬燒牛肋骨-肉

1) 刺身拼盤
-但食友喺呢度安排得,憑佢嘅地位,我又會好放心
-有海膽,3文魚,3文魚腩,象拔蚌,油甘魚同赤貝
-全部都好新鮮,呢個象拔蚌部位有點咬口
2) 川粵拼盤
-有海蜇頭,牛肉,豬耳,鴨胸,豆腐乾同薰蹄
-試過上次嘅經驗,掂都無掂過碟辣椒粉
3) 老醬油黃金豆腐 x 2
-豆腐好滑
-表面已上咗醬油色同味
-不錯
4) 拔絲無骨咕嚕肉 (+大)
-將拔絲apply落咕嚕肉度
-拔絲呢個做法,似乎易d做出脆身嘅效果
-肉用上1/2肥瘦
-甜酸汁掛醬
-伴的唔喺菠蘿,而喺蜜桃
-很欣常師傅嘅創意
8) 風味炒湯丸
-乒乓波嘅size
-茶葉蛋嘅色
-初時都唔知喺咩嚟
-後來知道喺辣味湯丸,即刻揀咗最頂嗰粒,沾到最少辣椒同配料
-咬落好軟糯,黑芝麻餡唔太甜
-表面有點辣,好特別嘅味覺組合,亦無諗過湯丸可以twist成咁
9) 黑松露醬彩椒帶子
-喺時候食吓蔬菜
-帶子無炒老到
-露筍都脆
-不過黑松露就食唔到個味,曾有食友同我講過黑松露唔可以勁煮........因為遇熱,香味會消失
10) 髮菜大蠔豉
-很大隻嘅蠔豉,不過唔喺我杯茶,喜歡裡面墊底嘅豆苗多d
11) 金奬合桃酥
-好精緻又cutie
-味道仲得,個皮好酥鬆,好有水準
-裡面有大粒合桃,合桃蓉,很香,又暖熱
-每人1粒,實在太少啦~~~
-好似暫時仲未正式推出巿場.........因食友關係,所以我哋可以早1步品嚐
13) 生果拼盤
-哈蜜瓜同西瓜都好甜呀
題外話/補充資料: * 祝食友生日快樂 * 多謝食友嘅細心安排 * 咁多間譚魚頭..........只有這間有多1個粵菜師傅...........所以只有呢度先有咁多粵菜提供...........很有水準嘅廣東小菜..........喺1間食川菜嘅食肆食到咁高質嘅廣東菜,很難得~~~~
2012-01-19
3 人火鍋, $1,140埋單, 份量少少少!!!大安格斯牛要收$185得12-3片, 3.5x6cm, 2mm厚, 由於太薄同湯底泗濃, 吃不出特別;三寶丸只得三粒, 每粒得6cm 直徑, 收$75, 味道O.K;6隻中型size 美國蠔 收$185, 由於是冰鮮,味道只算合格, 但物非所值;6件鯇魚嘴收$185.....全晚唯一比較新鮮的食物, 但亦是偏貴!O.K, 去食飯預左貴, 但請朋友食飯都覺得有點失禮....朋友的反應是吃得不盡情....但說平均消費是$101- $150, 明顯與事實有出入有位亞姐仲攪笑, 成日走過黎單打...一陣又話我哋叫D響玲唔熱都夠膽食, 又話自己就成日去佐敦金X 食, 一陣又話我哋坐得耐...其實成晚個場都坐唔滿, 仲無番檯.介紹說提供酒類飲品, 明顯與事實不乎!!!最離譜係我地坐低點晒菜, 要叫啤酒時, 亞姐話好多款啤酒, 要邊款......突然撲出兩個經理, 先話自己無酒牌, 無賣啤酒- 攪錯!! "那可以自己帶啤酒嗎" "不可以!!!! 怕俾人抄牌!!" 經理言之鑿鑿......點知食到一半, 隔離檯3大支青島企係到, 再隔離仲誇, 成
3 人火鍋, $1,140埋單, 份量少少少!!!
但說平均消費是$101- $150, 明顯與事實有出入

介紹說提供酒類飲品, 明顯與事實不乎!!!

點知食到一半, 隔離檯3大支青島企係到, 再隔離仲誇, 成個譚魚頭公司冰筒座係到, 啤酒裝滿!!!!
追問經理就玩失憶, 玩推搪....

請問咁o既消費, 咁o既質素, 咁o既態度, 仲有無第2次呢...
2012-01-16
2012-01-20 27 瀏覽
是晚又是一班朋友慶祝生日的日子, 剛好譚魚頭的新店在這月開幕, 當然要來一試, 就在年二十六晚一行十人來吃個生日兼團年飯. 這間新店子環境舒適光猛, 我們當然坐在貴賓房內, 有私人的空間, 感覺更好. 來得這裡, 點菜當然不用煩惱, 就由朋友代勞.刺身拼盤: 8分, 先來的是刺身拼盤, 想不到在這裡也吃得到刺身, 而水準是不賴的. 幾款刺身都夠新鮮, 沒有腥味, 象拔蚌質感幾好, 海膽也幾鮮. 團年吃吃海鮮作開始, 真是個好安排.川粵拼盤: 8分, 再來也是拼盤, 就是川粵拼盤. 朋友知道我怕辣, 特別安排了不少走辣的菜色, 真細心. 鴨胸幾嫩滑, 豬耳有咬口, 張飛牛肉雖然沒有免費飛送, 但帶點辣, 有肉味, 嫌不夠辣的話還可以再點上辣粉, 見一眾辣人就不如此辦. 中間的海蜇就更加辣, 一吃落口已覺得舌頭幾麻, 不過就幾醒胃的.老醬油黃金豆腐: 9分, 豆腐豆香足, 相當滑溜, 加上入味的老醬油, 高水準. 一連來了兩碟, 大家也能清碟, 幾受歡迎呢.拔絲無骨咕嚕肉: 9分, 是晚的第一個高潮位, 就是這客拔絲無骨咕嚕肉. 甜酸度較得剛剛好, 肉夠嫩身, 皮是脆卜卜, 就算放久了還一

拔絲無骨咕嚕肉: 9分, 是晚的第一個高潮位, 就是這客拔絲無骨咕嚕肉. 甜酸度較得剛剛好, 肉夠嫩身, 皮是脆卜卜, 就算放久了還一樣保持那份脆脆的質感. 拔絲效果做得不俗, 不會像之前吃過的拔絲咕嚕肉是拔不起的. 伴碟的是蜜桃, 相當鮮甜, 正合我意, 當然要連吃幾件. 而用上蜜桃的效果又會跟菠蘿不同, 我就更加喜歡.
香辣田雞: 9分, 跟著就是全晚最辣的菜色. 田雞嫩滑, 那些辣椒更是相當惹味, 不過我連吃兩件之後, 咀唇也腫起來, 還是把剩下來的留給愛吃辣的朋友吧.
咸蛋黃大蝦球: 9分, 咸蛋黃上得剛好, 不會太厚, 夠香口, 蝦球仍能保持那份鮮味, 跟鹹蛋黃的組合是相當匹配. 相比黃金蝦, 我會更喜歡這個版本呢. 起碼不用剝殼.
黑椒醬燒牛肋骨: 8分, 原條牛肋骨上檯, 待我們拍照後才剪開. 雖然份量幾大, 但火候對辦, 肉質嫩滑, 不過嫌黑椒醬不夠入味, 吃時會覺得味道偏淡了.
風味炒湯丸: 9分, 是晚另一個高潮位就是這客風味炒湯丸, 湯丸大大粒, 不是用湯上, 反而是用炒的方式, 夠特別. 芝麻餡不太甜, 湯丸皮幾煙韌, 加上辣椒, 相當惹味, 對我來講, 還算是接受到的辣度.
黑松露醬彩椒帶子: 8分, 帶子幾新鮮, 用上黑松露醬去炒, 其實效果不太明顯, 始終黑松露不是太搶味的食材, 那份平衡不容易做得好呢.
髮菜大蠔豉: 8分, 既然是團年飯, 朋友特別安排了這個相當新年感覺的菜色, 都有一段日子沒有吃髮菜蠔豉, 懷懷舊也幾好. 叫得大蠔豉, 果然份量十足, 配上髮菜同吃, 那份熟悉的感覺又回來了. 另外也好喜歡入面的火腩, 好入味.
金獎合桃酥: 10分. 甜品只有一款, 是知道大家不再吃得甜嗎 不過這客合桃酥, 相信愛甜或不愛甜的也會歡喜. 酥皮相當鬆化, 合桃好香口, 熱度剛好, 只吃得一件, 對我來講, 當然不夠呢.
生果拼盤: 最後也有生果拼盤, 西瓜跟哈密瓜都幾清甜爽口, 也幫助我去解辣, 好.
最後, 再一次謝謝朋友的安排. 埋單一人不用$200, 已經吃到那麼多精彩的菜色, 當然相當滿足. 加上優良的服務及舒適的環境, 這餐實在吃得盡興. 值得一提的是我們這晚吃的菜色有不少是太古店獨家供應, 想吃的就要來這新店了.