2022-10-30 506 瀏覽
練辣度由譚仔開始🌸過橋米線$57⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️重慶酸辣湯底3小辣+$1對食得少少辣既人仕都可以挑戰這個重慶酸辣,想吃再辣d可以揀辣度,但一定要由3小辣開始,呢稱辣味係香辣,越食越激刺!🌸湖南酸辣湯底$40+5+1⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸醬,豆卜,珍寶仿蟹柳傻婆T今次試左湖南酸辣,夠酸唔算太辣。平時傻婆T只食清湯的。配搭豆卜索晒d湯汁好味,炸醬配米線係絕配黎,見到有得加珍寶仿蟹柳就加黎食下。🌸雞汁木耳黑柏葉$29⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超濃雞汁味,黑柏葉超爽脆,木耳又夠入味,仲有超多芫荽🌸蒜椒雞腳筋$26⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒜椒係香辣,雞腳筋爽脆,容易咀嚼,木耳夠入味🌸熱情果青瓜汁特飲$13⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超 fresh,超好飲,鐘意青瓜既人一定鐘意,味道超濃郁======詳情======譚仔雲南米線 (上水)上水彩園路8號彩珠樓地下104-106號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #上水好去處 #上水美食 #RnT米線 #RnT上水 #過橋米線 #重慶酸辣 #湖南酸辣 #炸醬 #雞
練辣度由譚仔開始

🌸過橋米線$57⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
重慶酸辣湯底3小辣+$1
過橋米線—重慶酸辣湯底3小辣

🌸湖南酸辣湯底$40+5+1⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸醬,豆卜,珍寶仿蟹柳
湖南酸辣湯底— 炸醬,豆卜,珍寶仿蟹柳

🌸雞汁木耳黑柏葉$29⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超濃雞汁味,黑柏葉超爽脆,木耳又夠入味,仲有超多芫荽

🌸蒜椒雞腳筋$26⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蒜椒係香辣,雞腳筋爽脆,容易咀嚼,木耳夠入味
左:蒜椒雞腳筋    右:雞汁木耳黑柏葉

🌸熱情果青瓜汁特飲$13⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超 fresh,超好飲,鐘意青瓜既人一定鐘意,味道超濃郁
熱情果青瓜汁特飲

======詳情======
譚仔雲南米線 (上水)
上水彩園路8號彩珠樓地下104-106號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #上水好去處 #上水美食 #RnT米線 #RnT上水 #過橋米線 #重慶酸辣 #湖南酸辣 #炸醬 #雞汁木耳黑柏葉 #木耳 #黑柏葉 #蒜椒雞腳筋 #雞腳筋 #熱情果 #青瓜汁 #熱情果青瓜汁特飲 #譚仔 #譚仔雲南米線
2022-07-16 318 瀏覽
嘢食ok但竹苼最好食,小食嘅話較推薦蒜泥白肉,手拍青瓜,尖椒皮蛋同土匪雞翼,丸類較細但湯底好味,員工嘅態度麻麻地,主任嘅態度頗為強勢,有試過落完單之後拎到淨米線(外賣)

2021-07-09 963 瀏覽
從來未試過等外賣要等成45分仲要員工全部都係睇得出嘆慢板如果人手唔夠嘅 建議餐廳加多啲人手如果要等差唔多一個鐘咁不如堂食?所以建議大家如果想叫呢一間就要有心理準備等差唔多一個鐘
從來未試過等外賣要等成45分

仲要員工全部都係睇得出嘆慢板

如果人手唔夠嘅 建議餐廳加多啲人手

如果要等差唔多一個鐘咁不如堂食?
所以建議大家如果想叫呢一間
就要有心理準備等差唔多一個鐘

2021-07-05 496 瀏覽
譚仔新出酸菜魚湯米線🍜喜愛酸菜魚的我一定要去試試佢☺️原來一齊魚都冇,真係得酸菜魚味🥲碗面舖住酸菜、泡椒、辣椒🌶️平時食開小辣,今次揀咗五小辣,竟然比想像中辣😮但都可接受。落單姐姐落咗三次單都錯,仲屈我話我講錯🥲🥲呢度比平時譚仔等得耐咁,等外賣都有幾個人,但出餐真係好慢😓等到好肚餓,中間仲要聽到漏單,有人等咗近半個鐘都冇野食,最後要重新落單⋯慘蒜泥白肉依然咁多蒜蓉土匪雞翼唔知放耐咗定點,唔夠熱總結,上餐慢,野食唔夠熱,又甩又漏又錯,冇咩事唔會再去呢間分店食

蒜泥白肉依然咁多蒜蓉
土匪雞翼唔知放耐咗定點,唔夠熱

2021-05-30 458 瀏覽
有時諗唔到食咩, 好自然就會話想食譚仔, 而身邊總有一間譚仔係你附近!! 蟲草花雞卷米線 $43杞子, 木耳, 雞卷, 蟲草花, 流心蛋, 芫茜母親節限定出嘅口味, 到5月尾仲食到! 醉雞雞卷有四件, 好入味! 但最驚喜係原來湯底都係醉雞味~ 成碗米線食落好惹味, 唔覺唔覺飲咗好多湯! 其他配料就正常發揮, 特別一提係蟲草花同雞湯係好夾! 流心蛋做到半流心效果, 都唔錯呀! 魚片頭米線 10小辣 $34 +$1譚仔食單餸真係好抵, 魚片頭有七大件!! 好有咬口, 好好味! 而最近開始食辣, 10小辣就啱哂食辣嘅初哥, 食到少少又麻又辣嘅感覺! 好爽~

蟲草花雞卷米線 $43
杞子, 木耳, 雞卷, 蟲草花, 流心蛋, 芫茜

蟲草花雞卷米線

魚片頭米線 10小辣 $34 +$1
魚片頭米線
2021-05-23 249 瀏覽
又唔係無staff,但就外賣至少要等20至30分鐘以上。其他地方嘅店都無咁差。已經無乜得揀㗎喇,執碼都要搞咁耐。家陣米豬連厨師發版咩。仲話上市,整唔切就咪做熊貓喇!😡
外賣自取
食到又臭又壓,搞到以後有D心理障礙食生腸大腸———————-一直都喜歡吃譚仔,但今次食完之後,原本掉咗就算,但唔講反出嚟嘅話,佢哋做食物嗰個人又唔知有咁嘅問題⋯⋯😰基本上麻辣係可以蓋過好多味道,但如果麻辣都蓋不過難吃嘅味道就好太鑊,唔只難吃,仲係有臭味😓😓😓😓😓—————————-❌麻辣生腸:差差差差❌❌⋯⋯算了算了算了首先講就係呢個麻辣生腸,我相信我經常去吃生腸或大腸之類食物。係第一次我食唔落口要掉咗佢,麻辣已經係一D好濃郁嘅味道,但連咁濃郁嘅味道都蓋不過生腸製作時的又臭又壓嘅味,完全一放落口就要吐出來🤮,究竟佢哋處理呢個食物時係點樣去處理,真係搞到以後我食生腸大腸都有個陰影😩——————————其他食物無問題🟪脆肉脆皮蛋米線🍜:脆肉脆爽脆,湯底夠甜,好有皮蛋香—————————-🟥香茜青🍋特飲:古靈精怪的味道,創新得嚟唔係咁配匹😓———————-以下呢D食物都吃過也提及過,所以就不再重複,仍然可以保持到水準🟧土匪雞翼:————————-🟩口水雞翼:———————-🟫麻辣豬耳:———————搞到以後有D心理障礙食呢類食物真係一D都唔簡單😓😅———————
食到又臭又壓,搞到以後有D心理障礙食生腸大腸

—————————-
❌麻辣生腸:
差差差差❌❌⋯⋯算了算了算了

——————————
其他食物無問題
🟪脆肉脆皮蛋米線🍜:
脆肉脆爽脆,湯底夠甜,好有皮蛋香

—————————-
🟥香茜青🍋特飲:
古靈精怪的味道,創新得嚟唔係咁配匹😓

🟧土匪雞翼:

————————-
🟩口水雞翼:
🟫麻辣豬耳:

搞到以後有D心理障礙食呢類食物
真係一D都唔簡單😓😅

2021-02-18 412 瀏覽
員工態度都幾好,食物水準都ok,不過係lunch peak hour外賣堂食都好多人,人手非常唔夠,食過幾次等餐時間都係偏耐,堂食試過等半個鐘都唔黎,大家食譚仔都係想快,等咁耐真係離譜左少少。
2020-09-26 886 瀏覽
我真係超鍾意食譚仔 鍾意到每星期最少食一次(我諗好多香港人都同我一樣 分分鐘仲誇張過我添!)今次真係要讚一讚佢 上菜既時間明顯比上一兩次改善左好多 唔洗5分鐘d野就黎齊喇 今次叫左尖椒皮蛋、一碗米線(少米)(重慶酸辣湯底)(中辣)(配炸醬)同埋一杯凍檸茶尖椒皮蛋一如以往咁好食咁惹味重慶酸辣湯底依舊係我既最愛 次次都狂飲d湯 炸醬就不過不失啦望住d相 又好想食譚仔喇P.S. 我真心唔係打手黎ga 只係一個好鍾意食譚仔既人

尖椒皮蛋

尖椒皮蛋一如以往咁好食咁惹味
重慶酸辣湯底依舊係我既最愛 次次都狂飲d湯

炸醬就不過不失啦

望住d相 又好想食譚仔喇

P.S. 我真心唔係打手黎ga 只係一個好鍾意食譚仔既人
尖椒皮蛋
2020-09-13 129 瀏覽
上星期日又入左上水探朋友 夜晚佢建議去彩園邨間譚仔快快手手食個快dinner(因為第日我地同廣大既打工仔一樣兩個都要返工呀)但係 我地後悔了 佢地明顯有人手不足既問題 等左好耐先有人幫我地抹枱同落單 等左10分鐘黎左兩杯凍檸茶 再等10分鐘再黎碟麻辣豬耳 至於米線 我地都諗唔起等左幾耐喇 大概20至30分鐘左右啦 淨係記得兩碗米線黎到既時候 碟麻辣豬耳已經俾我地食晒 兩杯飲品都已經飲剩三分一 目測枱枱都同我地一樣等到傻左 真係漫長既等待呀.......味道方面 都係一如既往咁既水準啦 麻辣豬耳既汁好惹味 豬耳好爽口 而米線都係同平時差唔多味道啦 墨魚春卷真係好好食!P.S. 有濕紙巾提供 幾細心

P.S. 有濕紙巾提供 幾細心
2020-08-30 517 瀏覽
千呼萬喚既譚仔終於出來了,之後上水廣場既譚仔執左之後,就無得食譚仔。三哥當然唔係啦,點講都好譚仔先係正宗味道,三哥既味道始終都係差啲。今次重開再正係巴士站附近,岩哂我依啲係彩園巴士站轉車既人,食完譚仔即時起飛返屋企。一入到座,譚仔呀姐係純正口音招呼,真係即時叫返懶肉勿演酸辣,不過最後都係無,真係太耐無食豬肚啦,譚仔豬肚世界第一,唔食唔得,所以點都叫左個豬肚先,依家仲可以加埋十蚊飲埋個粉圓蓮子水,唔講以為去左食台灣野添有埋粉圓食,都係個句譚仔都係有水準啲。
2020-08-22
2020-08-01 500 瀏覽
疫情下.....黃昏前的晚餐———————衛生方面——-入門口探熱,搓手液,仲有自己品牌信封比你放口罩😷⋯⋯👍👍👍👍👍——————其實想去譚仔三哥食,因為如果兩間比較,我就覺得三哥好食D,而且麵底方面又有得選擇米粉、薯粉、米線,而昵間譚仔雲南米線真係就只得米線,無得揀,不過味道也不太差⋯⋯希望可以第日有得可以選擇麵底,因為其實我好鍾意食薯粉😇—————-飲品:凍咸🍋檸檬七喜——咸🍋有半個,味道足夠咸味道😊凍🍋雪碧——-🍋片亦足夠,足夠的🍋香味😀蒜泥白肉———又濃又多蒜泥,又香又好味的腩肉,我至愛😋😋😋😋—————-酸辣湯底米線配魚片頭➕腩肉:湯底味道幾清香,湯底配料也足夠,有芽茶、韮菜、腐竹、蔥........等等鱼🐟片頭爽口彈牙好味道,腩肉是我最愛吃,也是又爽又有咬口😊—————蕃茄🍅湯底過橋米缐:真係超級大碗,份量有成兩碗咁多😅😅😅蕃茄湯底味道濃郁,足料、豬肉、魚蛋、貢丸、肉片、豆卜和⋯⋯等等,配料配菜相當足,大大份⋯⋯食完真係飽到唔識行🤣🤣🤣———————坐位舒適分隔,地方大,員工禮貌也合格😉😉
疫情下.....黃昏前的晚餐

——————
希望可以第日有得可以選擇麵底,因為其實我好鍾意食薯粉😇
—————-
飲品:
凍咸🍋檸檬七喜——咸🍋有半個,味道足夠咸味道😊
凍🍋雪碧——-🍋片亦足夠,足夠的🍋香味😀

—————-
酸辣湯底米線配魚片頭➕腩肉:
鱼🐟片頭爽口彈牙好味道,腩肉是我最愛吃,也是又爽又有咬口😊

—————
蕃茄🍅湯底過橋米缐:
真係超級大碗,份量有成兩碗咁多😅😅😅
食完真係飽到唔識行🤣🤣🤣

———————
坐位舒適分隔,地方大,員工禮貌也合格😉😉

個個都話三X好食過譚仔雲南 我就唔係好同意喇 皆因譚仔雲南既小食 餸同埋湯底都比較岩我既口味 今次叫左魚腐(本身想叫墨魚春卷 不過賣喇)米線配重慶酸辣湯底 湯底非常惹味 麻、辣、酸、香樣樣有齊 充滿快感! 但就2小辣起跳 唔太食得辣既朋友就唔係好岩食喇另外再叫左個巴蜀爽脆生腸 份量好多 同佢個名一樣d生腸好爽脆 厚度岩岩好 個麻香辣汁同個米線湯底一樣非常惹味 美中不足之處就係個汁略嫌有少少咸 食到底下果d生腸時要係咁飲野 建議唔好點咁多汁食喇

米線(重慶酸辣湯底)

巴蜀爽脆生腸

米線(重慶酸辣湯底)
巴蜀爽脆生腸
  • 重慶酸辣湯底