2015-10-09 404 瀏覽
譚仔的名氣雖大,其實由它開張至上年為止,我都只光顧過一次。第一次食譚仔是多年前跟母親在屋企附近的譚仔食午飯,當時不知譚仔最出名的是它的麻辣,點了清湯,被它的重味精嚇怕,加上座位都很迫,就一張圓桌,坐滿三三兩兩搭枱的人,也就沒有再去的動力。但自從上了轉了新工作,其中一個同事頗喜歡食譚仔,機乎每星期也會食一次,所以才有機會有食譚仔。說實在,譚仔的送菜選擇比平常的車仔麵檔選擇少得多,就只有約十款配籵可選,而當中就只有兩款我比較有興趣的,所以之後我每次來都是點這兩個送。試過它的清湯味精很重,所以事隔多年再光顧,我就試試它的麻辣,由於不知道它的辣度如果,我就試試三小辣,辣度我覺得是我可接受的水平,辣得口腔有辣味得來,但又不會吃得太辛苦。雖然以前也吃過麻辣火鍋,但食過這裡的麻辣才知道從前食的麻辣火鍋其實是辣而不麻的,因為我點的三小辣雖然辣度我能接受,但試過才知道其實我不喜歡那種麻麻的感覺。而米線麵質算是頗有韌口的,至於我每次都點的那兩款配料就是豬膶和墨丸,豬膶不會煮得過熟,還有一點煙韌的口感,墨丸都很彈牙。而因為怕了它的麻辣,所以之後也有點它的的酸辣試試,我發現我比較喜歡它的酸辣,辣度雖然不及三小

而因為怕了它的麻辣,所以之後也有點它的的酸辣試試,我發現我比較喜歡它的酸辣,辣度雖然不及三小辣那般辣,但辣味還是可接受的,而且辣中帶點酸,層次感更豐富,令人忍不著一口接一口喝它的湯。

而這間分店更是同事口中的「貴版」三哥,就是價錢比沒有裝潢的一般三哥貴上一兩元,但裝潢和侍應的態度都好了,而同事說這裡的米線份量亦比較多。

2015-01-16
  • 酸辣
2015-10-06 276 瀏覽
這裡近公司,一想吃米線,便會想到這裡,因為這間的味道不會太濃,十分適中。我最喜愛的是竹笙,所以這次點了豬肉,竹笙,生菜小鍋米線。不辣的清湯味道不錯,加上了竹笙同米線都吸收了清湯的鮮味⋯⋯是很好吃的!朋友點了糊麻口味,有重重的胡椒味,我下次可以一試!

朋友點了糊麻口味,有重重的胡椒味,我下次可以一試!
2015-09-23
2015-02-09 686 瀏覽
星期六中午1:00多, 難得唔駛等位就入去即刻坐低. 叫了腩肉墨丸清湯米線.湯底是白濁色, 見到都唔想食 米線偏硬, 要食到尾聲才變滑林. 腩肉墨丸沒有什麼特別, 普通貨色, 不明白為何要加墨丸$7?? 因為其他係加$6!!!食完後超口乾, 中伏!!

湯底是白濁色, 見到都唔想食

食完後超口乾, 中伏!!
2015-02-07
2015-01-26 544 瀏覽
我是抱著如同去明將般的心情踏入這間三哥分店。何故?皆因開飯眾食家皆對此店惡評如潮,不禁令人好奇傍晚六時半入門,客人不多,環境比其他分店好得多。特別是洗手間很乾淨。餐牌和其他分店一樣,除了價格。此家所有餐目都要貴上約5%。再論食物本身,吃的是大碗清湯過橋米線,飲品是熱檸蜜。除了米線有些許過硬,都算能夠維持一貫水準,沒有很差。總體而言,這家三哥算是平均之上。後話:吃完後整晚極度口渴,喝水,喝茶,喝奶皆無法解渴......吃三哥/譚仔會口渴是常識,但,口渴到這種程度,三哥你贏了
我是抱著如同去明將般的心情踏入這間三哥分店。
何故?皆因開飯眾食家皆對此店惡評如潮,不禁令人好奇

餐牌和其他分店一樣,除了價格。此家所有餐目都要貴上約5%。

吃三哥/譚仔會口渴是常識,但,口渴到這種程度,三哥你贏了
題外話/補充資料: 吃完後整晚極度口渴,喝水,喝茶,喝奶皆無法解渴...... 吃三哥/譚仔會口渴是常識,但,口渴到這種程度,三哥你贏了
2015-01-24
2014-10-23 557 瀏覽
第一次食呢間潭仔,環境不俗,幾乾淨 而且人流非常少,所以好似一般分店甘逼,坐得幾舒適叫左一碗腩肉墨丸「三小辣」,仲免費送一杯飲品 令我對呢間三哥印象越嚟越好。等左十幾分鐘碗米線終於送到,一直係三哥常客既我,正常其他十分鐘内一定送到,個時仲冇咩客,真係好慢。終於品嘗啦!湯底十分濃,三小辣既程度調得唔錯,但係米線煮得過耐,非常軟身沒有口感,食多少少仲發現一條條已經煮到斷埋。腩肉真係令人失望,肉同肥膏比例為3:7,肉入面仲有一粒粒好難咬得爛既軟骨,而且肉質又硬,真系幾差。墨丸又唔彈牙唔爽口,好淋,冇番墨丸原來既較硬既口感。不過,值得一讚係佢分量好多,適合一啲胃口大又想食平野既人但係本人對潭仔都有要求 呢間暫時係我食過最差既頭三位。
第一次食呢間潭仔,環境不俗,幾乾淨
而且人流非常少,所以好似一般分店甘逼,坐得幾舒適

叫左一碗腩肉墨丸「三小辣」,仲免費送一杯飲品
令我對呢間三哥印象越嚟越好。

但係本人對潭仔都有要求 呢間暫時係我食過最差既頭三位。
2014-09-19
2014-08-23 628 瀏覽
今次真係好失望過左食飯時間,先黎到譚仔食午餐,餐牌都唔洗睇,就叫左例牌(炸醫)一上枱,望到d炸醫就已經同平時食開個d唔同,以我所食開嘅炸醫應該係熱的,因為我從來都未食過凍嘅,就算唔係好熱,都應該係暖的.係唔係?於是就叫侍應幫我地換過,換完後發覺份量完全縮晒水,,3個人都係叫左炸醫,但係3碗分量好似分左大中小……完全係唔平均。好啦!都照食,點知加完都唔熱嘅炸醫,味道同顏色都唔同晒,食落去好似食緊凍左嘅午香肉丁咁,勁油最後當然係冇食到肉醫,食完碗淨米就走左。最後最後發覺平時都係食開26蚊一個餸,野飲加6蚊就有一杯,但係呢間就29蚊一個餸,野飲要加8蚊……加價唔緊要,雖然三哥不嬲都好似要改革變新咁……但係請同時比返應有嘅食物質素及服務俾市民,謝謝!
今次真係好失望
過左食飯時間,先黎到譚仔食午餐,
餐牌都唔洗睇,就叫左例牌(炸醫)一上枱,
望到d炸醫就已經同平時食開個d唔同,
以我所食開嘅炸醫應該係熱的,
於是就叫侍應幫我地換過,換完後發覺份量完全縮晒水,,
好啦!都照食,點知加完都唔熱嘅炸醫,味道同顏色都唔同晒,
炸醬
最後最後發覺平時都係食開26蚊一個餸,野飲加6蚊就有一杯,
但係呢間就29蚊一個餸,野飲要加8蚊……
加價唔緊要,雖然三哥不嬲都好似要改革變新咁……
但係請同時比返應有嘅食物質素及服務俾市民,謝謝!
題外話/補充資料: 明明都唔算有好多客,但上餐速度就慢到呢! 鋪頭員工就多,但係野就冇人做
  • 沒有
2014-07-31 427 瀏覽
是咁的~個日有d事去銅鑼灣辦經過見到間門口咁靚既三哥梗係要入去睇下~我叫左個雞肉 二小食飯時段 係多人少少既但一等 就等左20分鐘有多好彩我係一餸如果五係仲等得耐(做過我叫d人仲未到)其實好多人都食過譚仔同三哥兩間d質素都keep幾好 五會話好差我 __!d麵「林」到,好似浸左三日三夜咁一碗麵既靈魂在於佢既麵底唉~成碗麵搞垮哂順帶一提咁大間鋪 得個3個樓面d人做野又「lup」𤓓個阿姐抹枱 仲將d牙簽 肉碎掃落地下大家諗到衛生點架拉?
是咁的~
個日有d事去銅鑼灣辦
經過見到間門口咁靚既三哥
梗係要入去睇下~

我叫左個雞肉 二小
(做過我叫d人仲未到

其實好多人都食過譚仔同三哥
兩間d質素都keep幾好 五會話好差

我 __!
d麵「林」到,好似浸左三日三夜咁

一碗麵既靈魂在於佢既麵底
唉~成碗麵搞垮哂

順帶一提
咁大間鋪 得個3個樓面
d人做野又「lup」𤓓

個阿姐抹枱 仲將d牙簽 肉碎掃落地下
大家諗到衛生點架拉?
20 分鐘 (堂食)
同朋友點佐碗大米線,份量少佐好多,以前有好多雞肉同豬肉,現在的米線只得兩三片。而食物的質素尚可,但已經無以前咁好食,湯底亦無之前咁甜。而我最唔會幫襯的原因係因為店舖頭頂冷氣滴水問題,d水滴落我用餐中的小碗,向職員反映,他們只是安排掉位,食物亦沒有再補上俾我們。問題係新既位置都有依個問題,其實成間店大部份枱如果頭頂有冷氣都有依個問題。職員對問題亦唔專業,更顯得無奈。我對他們冷漠處理冷氣機水滴既方式有保留,職員亦無跟進,亦無用布抺乾,食店無著重依方面,真係不多衞生,所以唔會再幫襯。而我個人認為職員服務亦需要改善及培訓。
而我個人認為職員服務亦需要改善及培訓。

題外話/補充資料: 同朋友點佐碗大米線,份量少佐好多,以前有好多雞肉同豬肉,現在的米線只得兩三片。而食物的質素尚可,但已經無以前咁好食,湯底亦無之前咁甜。 而我最唔會幫襯的原因係因為店舖頭頂冷氣滴水問題,d水滴落我用餐中的小碗,向職員反映,他們只是安排掉位,食物亦沒有再補上俾我們。問題係新既位置都有依個問題,其實成間店大部份枱如果頭頂有冷氣都有依個問題。 職員對問題亦唔專業,更顯得無奈。我對他們冷漠處理冷氣機水滴既方式有保留,職員亦無跟進,亦無用布抺乾,食店無著重依方面,真係不多衞生,所以唔會再幫襯。 而我個人認為職員服務亦需要改善及培訓。
2014-06-21
2014-06-19 361 瀏覽
檸水普通無特別同其他茶餐廳味道一樣~米線超淋又沒有什麼質感,米線有點像煮過頭,加錢轉了湯底酸酸的味道很好~雞肉沒有味道,很像只用白開水煮一樣但價錢不貴所以整體來說還可以...
檸水普通無特別同其他茶餐廳味道一樣~
雞肉沒有味道,很像只用白開水煮一樣

但價錢不貴所以整體來說還可以...
檸水
雞肉米線
2014-05-18
2014-06-04 442 瀏覽
一入舖冷氣好大店員好細心安排較入既位等我地吾洗比風口吹住叫左雞肉中辣多麻好麻好正!!!但辣得黎鮮甜 😎最鐘意呢間啲雞肉一啲都唔hi口又吸曬個湯既味道試過銅鑼灣咁多間呢間真係最好食但地點離地鐵站較遠不過都只係10分鐘左右腳程

一入舖冷氣好大
不過都只係10分鐘左右腳程

2014-06-04
  • 雞肉麻辣米線
2014-04-06 1068 瀏覽
不要再來,行多兩步到摩HILL那邊吃吧!!四月五日,晴。小寶寶今天放假但也需要回劇團為RE-RUN作準備。坐116到CWB,小寶寶餓了,特別想吃三哥。就得消防局旁新開了一間三哥。曾看食評說不好,但心想:三哥要差也不會太大吧。這樣就走進去。小寶寶住下的時間已經是2219,一坐下侍應就問我吧什麼,小寶寶一看MENU,OMG,怎麼這間三哥都特別貴?完完全全實踐了經濟學上的「價格分歧」。一味$29,加辣加$1,結帳時多謝$30。小寶寶於四月二日在旺角三哥吃兩味加辣也是$30。小寶寶點了兩味加2小辣,多謝盛惠$36。大約等了十分鐘,我的晚餐來了。先來一口湯,天呀!既不辣也不麻。我點的是2小辣,這一口湯一點也比不上在旺角三哥那天的3小辣。我真的有懷疑是否我點錯了。沒有!單據上的確是2小辣。米線附帶的腐皮,一夾就爛了,應該是浸了整天的效果吧,畢竟小寶寶也在快打烊的時間來。這回米線比較淋,雖然並不是一夾即斷,可是入口一點也沒有口感。小寶寶點的是乍醬豬肝。乍醬沒太大的問題,可能是因為一大批做好再發到分店吧。可是豬肝入口有點苦,平日吃的都沒這問題。難道又是打烊才發生的問題嘛?加說一點點,小寶寶點餐不久後,
不要再來,行多兩步到摩HILL那邊吃吧!!

四月五日,晴。
小寶寶今天放假但也需要回劇團為RE-RUN作準備。
坐116到CWB,小寶寶餓了,特別想吃三哥。
就得消防局旁新開了一間三哥。
曾看食評說不好,但心想:三哥要差也不會太大吧。
這樣就走進去。
一味$29,加辣加$1,結帳時多謝$30。
小寶寶於四月二日在旺角三哥吃兩味加辣也是$30。
小寶寶點了兩味加2小辣,多謝盛惠$36。
大約等了十分鐘,我的晚餐來了。
先來一口湯,天呀!既不辣也不麻。
我真的有懷疑是否我點錯了。沒有!單據上的確是2小辣。
小寶寶點的是乍醬豬肝。
乍醬沒太大的問題,可能是因為一大批做好再發到分店吧。
乍繙豬肝2小辣
加說一點點,小寶寶點餐不久後,侍應趕收工的心態把小寶寶檯上的筷子筒收起了。
那小寶寶用什麼來吃?小寶寶急著拿走一對筷子,可是侍應沒有理會,連對不起也沒有。
2014-04-05
2014-02-05 713 瀏覽
等餐等了40多分钟米线太硬 像没有煮熟 味道也很一般不停的送错餐身边等落单的人没有人理 走了很多朋友点的糊辣味道,就是浓浓酱油味 非常不推荐猪润很不新鲜的感觉总的来说 味道时间都不抵食
等餐等了40多分钟
米线太硬 像没有煮熟 味道也很一般
不停的送错餐
身边等落单的人没有人理 走了很多
朋友点的糊辣味道,就是浓浓酱油味 非常不推荐
猪润很不新鲜的感觉
总的来说 味道时间都不抵食

2014-02-05
15 分鐘 (堂食)