2008-09-09 29 瀏覽
八月十五日, 放學後, 依然同老公去《譚仔》食一鍋米線套餐,今晚老公仲陪我試食四川麻辣雞翼添!!個米線唔講喇, 因為之前已經講過, 都 Keep 到水準啦!至於個四川麻辣雞翼, 原來真係幾辣架喎! 由於老公唔想食太多辣嘢, 所以今次係我食兩隻雞翼, 老公只係食一隻咋!除咗辣之外, 隻雞翼都燒得幾香幾野味, 唔錯喎!!不過個人嚟講都係鍾意食土匪雞翼同香草雞翼多啲。更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=10170
今晚老公仲陪我試食四川麻辣雞翼添!!

至於個四川麻辣雞翼, 原來真係幾辣架喎!
除咗辣之外, 隻雞翼都燒得幾香幾野味, 唔錯喎!!
不過個人嚟講都係鍾意食土匪雞翼同香草雞翼多啲。

正,四川麻辣雞翼
$23 (宵夜)
正,四川麻辣雞翼
  • 一鍋米線套餐
(非會員)
2008-09-03 17 瀏覽
我从他们刚来深水埗就开始食了。头半年没有现在这麽多人,D水凖稳定好多,你一把D米缐放入口就知。基本上所有料我都食过,特辣都玩过一次(以后不敢了)。我个人建议你如真想试试为何譚仔这麽受欢迎,成日都要排队,你要在非繁忙时间去。譚仔的优点在于汤和辣的配合。所以要试真味一定要麻辣。平常人的少少辣 在这里要叫 10少辣最少(相等如1/10少辣)食得辣的人就叫4吧(我平成都是4)第一次就叫少辣的人,我见得多,亚姐一不留神无提客人就了因为麻辣,跟一般辣很不同,不是你食不到,以是越来越辣,出汗,受不起会变无味的,但相反你受得到那就是譚仔的好味之处了。我平常只叫鸡肉,因鸡肉的汤味度最好最浓。现在很多人务名以来,好奇这边为何这麽好生意,希望我的少少意见帮到你。PS现在客多,服务员多有新手,希望做D野。总店应是大角咀那间,不过我喜欢这边多D
我从他们刚来深水埗就开始食了。
基本上所有料我都食过,特辣都玩过一次(以后不敢了)。

譚仔的优点在于汤和辣的配合。所以要试真味一定要麻辣。

食得辣的人就叫4吧(我平成都是4)
第一次就叫少辣的人,我见得多,亚姐一不留神无提客人就

我平常只叫鸡肉,因鸡肉的汤味度最好最浓。
PS现在客多,服务员多有新手,希望做D野。
总店应是大角咀那间,不过我喜欢这边多D
  • 鸡肉4少辣(加笮生),过桥米缐跟老波仔2个人一碗
(非會員)
2008-09-02 15 瀏覽
米線真係好大碗不過唔好食個麻辣湯叫左中辣但係好淡0的餸又冇味腐皮好林好林腩肉好肥好肥我覺得雲南桂林過橋米線好食好多都唔明點解會咁出名
米線真係好大碗
腩肉好肥好肥
我覺得雲南桂林過橋米線好食好多
都唔明點解會咁出名
2008-08-31 26 瀏覽
因工幹,我又再有機會到深水埗尋找美食,今次去譚仔,睇過餐牌,就叫腩內+生菜米線,係酸辣湯底~~~一上枱,嘩...................貢大碗,我一定食唔晒先飲一口熱湯,就知它的實力去到邊.果然名不虛傳,奶白色的湯底帶有濃濃既豬骨味,酸辣好平均,不會搶對方既酸和辣,配料都非常多,有芽菜,韭菜,腐皮..................等等,雖然係配料,但係一啲都唔"媽夫",至於腩肉係半肥瘦,連肥肉都好爽口,肉味夠咸.於是不停地努力地食食食....................最終我都係食唔晒,食唔晒係好無衣食架,下次我會叫少啲米線
就叫腩內+生菜米線,係酸辣湯底~~~

一上枱,嘩...................貢大碗
,我一定食唔晒

先飲一口熱湯,就知它的實力去到邊
.果然名不虛傳,奶白色的湯底
至於腩肉係半肥瘦,連肥肉都好爽口,肉味夠咸.

無衣食架,下次我會叫少啲米線

2008-08-20 11 瀏覽
表妹一直強烈推薦這家譚仔,星期天終於來試了,果然沒介紹錯呢,真的很好吃。先說它的湯,味道很香很濃卻不會太咸,我還整碗湯喝掉了 然後料我點了腐皮跟豬腩肉,那豬腩肉是一層一層的五花腩切薄片,爽口不油膩,本來也有附腐皮的,因為自己愛吃就多點一份,一邊吃一邊讚不絕口米線的軟硬度煮得剛剛好。份量蠻大的,送上來的時候有點驚訝土匪雞翼反而有點失色,表妹說要配麻辣湯底的米線,會更好吃,這次我點了酸辣的,下次一定會再來試。店員的服務也不錯,因為我們要share吃,發現碗仔不夠,跟她們要了一次又一次的,她們也蠻有禮貌的很快就拿了給我們。食物、服務也要保持水準哦~
先說它的湯,味道很香很濃卻不會太咸,我還整碗湯喝掉了

米線的軟硬度煮得剛剛好。
份量蠻大的,送上來的時候有點驚訝

食物、服務也要保持水準哦~
  • 豬腩肉、腐皮
八月一日, 上完攝影班, 又走去《譚仔》,同老公 share 個一鍋米線套餐, 今次記得影相啦!呢次食清湯底, 確係勁大碗架! 如果兩個都係細食既人, 有機會食唔晒添呀!旁邊果碟係炸醬及酸菜, 係凍冰冰既, 要放落湯一陣先好食, 不過都幾好味!睇吓, 勁多料, 仲有好多料喺湯底裡面架! 乜都有, 啱晒我哋啲乜都想食啲啲既人!啲料有 : 雞肉, 竹笙, 豬肉, 墨丸, 牛肉, 豬潤, 腩肉, 魚蛋, 火腿, 榨醬, 酸菜, 生菜我哋仲叫咗三隻「土匪雞翼」, 正!!連埋杯凍華田, 埋單 $55, 兩個人食到飽, 抵吖!更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=9758
八月一日, 上完攝影班, 又走去《譚仔》,
同老公 share 個一鍋米線套餐, 今次記得影相啦!

我哋仲叫咗三隻「土匪雞翼」, 正!!

連埋杯凍華田, 埋單 $55, 兩個人食到飽, 抵吖!

一鍋米線套餐
土匪雞翼
一鍋米線套餐
土匪雞翼
2008-08-11 21 瀏覽
小辣湯底真係好正,不過食完個肚滾滾地,因為真係幾辣!豬潤、炸醬、牛丸、雞肉係我o既至愛(但tst果間o既牛丸冇味架,唔敢再去果間食牛丸)食雞肉配清湯會夾d食炸醬記得要分開上牛肉麻麻,"la"既,所以爽得黎假假地
小辣湯底真係好正,不過食完個肚滾滾地,因為真係幾辣!
豬潤、炸醬、牛丸、雞肉
食雞肉配清湯會夾d
食炸醬記得要分開上
牛肉麻麻,"la"既,所以爽得黎假假地

2008-08-09 16 瀏覽
次次黎我都會食乍醬另上,佢同出面的乍醬很不同我覺得有點似肉醬意粉上的肉醬 哈哈今次不例外,點了豬潤乍醬少米線,因為次次都食唔哂湯底很濃 吃到有點上癮吃極不厭
次次黎我都會食乍醬另上,佢同出面的乍醬很不同
我覺得有點似肉醬意粉上的肉醬 哈哈

今次不例外,點了豬潤乍醬少米線,因為次次都食唔哂
湯底很濃 吃到有點上癮
吃極不厭
上完攝影班, 我又忍唔住同老公嚟《譚仔》食米線,今次當然要試吓佢個"一鍋套餐"啦! 因為上次兩個人分開叫餸, 結果食淨好多米線呀......佢個 "一鍋套餐" 有以下既餸 :-雞肉、竹笙、豬肉、墨丸、牛肉、豬潤、腩肉、魚蛋、火腿、榨醬、酸菜、生菜、腐皮、芽菜、韮菜可選配酸辣或麻辣湯底 (麻辣湯底分大辣、中辣及小辣, 小辣再細分一至十級)我哋揀咗酸辣湯底, (其實老公唔多想食辣, 但陪我食)嘩!! 真係勁大鍋! 冇錯, 唔係"碗"係"鍋"!! 真係畀佢個份量嚇一嚇添....... (本來影咗相架, 但唔知點解放咗入電腦後唔見晒啲相.....)最後我都都緊緊食得晒咋! 同埋叫咗三隻「土匪雞翼」, 面頭係芝麻, 又係夠晒熱辣辣, 襯熱食勁正! 一鍋米線 ($38) 加三隻土匪雞翼 ($15), 兩個人埋單 $53, 抵啦!不過份量都係比較大, 建議最好三個女仕就可以叫一鍋米線加五隻雞翼應該啱啱好!更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=9022
上完攝影班, 我又忍唔住同老公嚟《譚仔》食米線,

佢個 "一鍋套餐" 有以下既餸 :-

雞肉、竹笙、豬肉、墨丸、牛肉、豬潤、腩肉、魚蛋、
火腿、榨醬、酸菜、生菜、腐皮、芽菜、韮菜

我哋揀咗酸辣湯底, (其實老公唔多想食辣, 但陪我食)

最後我都都緊緊食得晒咋!

• 一鍋套餐
  • 土匪雞翼
2008-08-01 10 瀏覽
岩岩出 ssp 做野就諗起 < 譚仔 >,於是就走入去食。11點零無咩人都坐得 ok ~~ 叫左碗 腩肉墨丸米線 ~~~ d 米食落好 林 腩肉 ok 墨丸都 ok,但係d 付皮煮到 一 pat pat 咁 ~~~ 凍咖啡竟然無落糖俾我 。值得一題既係 d 服務員既質素奇差,放低碗面就走左去仲要放係我對面位。p.s. 當時成張檯得我一個,成間鋪都無咩客真係唔知佢想點。

2008-07-22 20 瀏覽
六月十七日, 放學後, 同老公嚟咗《譚仔雲南米線》食晚餐 (宵夜?)我叫咗個乍醬、雞肉、牛丸酸辣湯米線, ($26)嘩! 真係份量十足, 最後當然係食唔晒, 食淨三分一碗麵啦!樣樣餸都幾好, 雖然未至到好好味, 但已經合格, 只係啲牛丸細粒咗啲, 唔抵食...至於老公就叫咗碗墨丸、腩肉清湯米線, 走牙菜、九菜, ($23)試過個湯底都幾夠味, 不過鍾意食酸辣嘢既我當然唔會就咁食清湯底啦!牛丸雖然細粒唔抵食, 但墨丸反而又 OK 正常 size, 同埋都唔錯, 啲腩肉就幾夠味, 肥膏都唔算太多, 有時仲有一件仔豬軟骨位既肉添!我哋仲叫咗個「香草雞翼」, 大碟即係五隻 ($23), 細碟即三隻 ($15),初時唔知碗麵大得咁緊要, 所以要咗個大既「香草雞翼」,真係落 order 先燒, 襯熱食好香好野味, 正呀!! 另外叫麵加 $4 可以跟杯嘢飲, 老公叫咗華田, 不過我就唔飲啦! 因為有帶水嘛!雖然都係覺得荃灣果間「雲貴川風味」最正, 其次係呢間,呢間嘢既米線真係唔錯, 抵佢咁好生意! 更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616

我叫咗個乍醬、雞肉、牛丸酸辣湯米線, ($26)

初時唔知碗麵大得咁緊要, 所以要咗個大既「香草雞翼」,
真係落 order 先燒, 襯熱食好香好野味, 正呀!!

雖然都係覺得荃灣果間「雲貴川風味」最正, 其次係呢間,
呢間嘢既米線真係唔錯, 抵佢咁好生意!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8701
墨丸、腩肉清湯米線
乍醬雞肉牛丸酸辣湯米線
香草雞翼
$41 (宵夜)
墨丸、腩肉清湯米線
乍醬雞肉牛丸酸辣湯米線
香草雞翼
  • 雞肉墨丸酸辣湯米線
2008-07-17 14 瀏覽
.見咁多人排隊諗住去試下啦要酸湯底淨係得個酸字男朋友食清湯又好似冇味咁飲水...以後都唔會再去而且又貴人地尖沙咀有間米線荃灣既米線全部都好味過佢多多聲

見咁多人排隊

而且又貴
人地尖沙咀有間米線
荃灣既米線全部都好味過佢多多聲
2008-07-09 74 瀏覽
晚上去深水埗食譚仔總店,要嘗試一下總店的味道是否較佳,也是時候一試全部料齊全的過橋米線。總店鋪位並不是很大,格式也是間間一樣的,分別在於碗碟的顔色,其他都一樣,聽講是總店比分店還要辣,也不知是否心理作用,感覺的確是更辣,要了過橋米線,全部料齊晒,不敢要太辣的,但是麻辣確實是比其他味道的好吃,還是選擇了5小辣,上到黎係嚇我一跳,大碗到傻左,本以爲全部料都有齊是會每樣減少份量,但看起來是每樣料都足料,碗的Size是普通的一倍左右吧,裝得滿滿的比我的臉盆還大,最讚的還是屬丸類、和豬潤,其他的都還不錯,33蚊非常抵食,也是辣到直標汗,最後是大食的我也吃不下,只能勉強食晒所有的料,粉是剩下半碗無能爲力了。
過橋米線
過橋米線
2008-07-01 13 瀏覽
譚仔麻辣米線的確叫人一吃上癮... 喜歡吃米線的大概都不能抗拒它 豬潤更是特別出色的配料~ 不吃豬潤的也可能因此愛上它, 我的老公仔就是一個好例子了除此之外,譚仔的土匪雞翼也很出色, 非常香口的呢~~ 呢間譚仔米線的湯底相信是最正宗和最濃郁的所以不能吃太辣的也不要太勉強哦~ 可慢慢由五小辣開始嘗試可惜這分店的食物分量略比太子分店的少一些...

譚仔麻辣米線的確叫人一吃上癮...
喜歡吃米線的大概都不能抗拒它

豬潤更是特別出色的配料~
不吃豬潤的也可能因此愛上它, 我的老公仔就是一個好例子了

除此之外,譚仔的土匪雞翼也很出色, 非常香口的呢~~

呢間譚仔米線的湯底相信是最正宗和最濃郁的
所以不能吃太辣的也不要太勉強哦~
可慢慢由五小辣開始嘗試
可惜這分店的食物分量略比太子分店的少一些...

大辣套餐~ 能吃這麼辣的才會喜歡
土匪雞翼~ 吃了一隻...
大辣套餐~ 能吃這麼辣的才會喜歡
土匪雞翼~ 吃了一隻...
  • 土匪雞翼
  • 豬潤
  • 炸醬...
公司同事每個禮拜都實有一兩日要黎幫襯食LUNCH,但每次黎之前真要比足心理準備︰第一、要中午12:30或之前黎到,否則要再等半個鐘先有位。第二、最離奇真係要六七個人塞入三四人位,超離譜!就算坐得入,到食野時對手都遞唔起,但呀姐一於好少理,唔坐就算!個人覺得食物雖好,但都要坐得舒服,佢地咁既做法真的令人覺得佢地好等錢洗囉!

第一、要中午12:30或之前黎到,否則要再等半個鐘先有位。

• 竹笙雞肉炸醬米線、麻辣、雞翼