公司同事每個禮拜都實有一兩日要黎幫襯食LUNCH,但每次黎之前真要比足心理準備︰第一、要中午12:30或之前黎到,否則要再等半個鐘先有位。第二、最離奇真係要六七個人塞入三四人位,超離譜!就算坐得入,到食野時對手都遞唔起,但呀姐一於好少理,唔坐就算!個人覺得食物雖好,但都要坐得舒服,佢地咁既做法真的令人覺得佢地好等錢洗囉!

第一、要中午12:30或之前黎到,否則要再等半個鐘先有位。

• 竹笙雞肉炸醬米線、麻辣、雞翼
2008-06-27 9 瀏覽
副腦有事﹐ 四日內第二次探險深水埗。呢次有備而去﹐ 譚仔 和 昆記 評價頗高﹐ 先登記 譚仔 (拜四晚都甘旺) 再轉彎買缽仔糕﹐ 回頭有得食。人山人海﹐ 服務態道真係麻麻。 三人圓檯要逼六人﹐ 姑公要側身坐﹐ 一隻眼望住豌麵﹐ 一隻眼望住收銀員。三個人叫兩份米線套餐。 豌米線成個鑼甘大。 隔離個小朋友話佢個豌四級辣無辣味﹐ 所以叫豌三級辣﹐ 加一蚊。豌米線材料充足﹐ 乜都有﹐ 但牛丸魚丸 。。。 所有丸都無里味道﹐ 反為個的鹹豬肉﹐ 豬閏就幾好味。 碟酸菜炸醬又OK 窩。 三級辣岩岩好。 味濃﹐ 鹹。 份量大﹐ 細路岩食多的。全場大部份都係年青人﹐ 食得鹹﹐ 底得渴。兩豌米線三個人都食唔埋。 怱怱走人。 隔離個位小朋友重飲緊個豌米線湯﹐ 連汁都飲埋。 佢話譚仔附近有三間。 味道一樣﹐ 官塘貴兩蚊一豌。 青山道平兩蚊 + 服務最好。埋單三個人 $73。
副腦有事﹐ 四日內第二次探險深水埗。

埋單三個人 $73。

$24 (宵夜)
2008-06-20 11 瀏覽
今日lunch和同事一齊去食..預左一定多人同坐得迫..$18米線+一種餸每加一種餸加$3加辣就$1食埋土匪雞翼,...無想像咁好味但湯底就甘甘地..唔錯..唔介意環境迫,坐得唔舒服既可以一試
今日lunch和同事一齊去食..
預左一定多人同坐得迫..
$18米線+一種餸
每加一種餸加$3
加辣就$1
食埋土匪雞翼,...無想像咁好味
但湯底就甘甘地..唔錯..

唔介意環境迫,坐得唔舒服既可以一試
2008-06-10 12 瀏覽
座位蠻擠,但食客絡繹不絕,長做長有。價錢是便宜的,加飲料也只需$3-6,一定吃飽飽。別對質素要求太高,來這裡酸一酸、辣一辣,過一過癮也不錯~~~==========================雞肉、竹笙、豬肉、墨丸、牛肉、豬潤、腩肉、魚蛋、火腿、榨醬、酸菜、生菜、腐皮、芽菜、韮菜米綫單樣每碗16元,加樣每一味加3元 ((外賣每碗加1元))可選配酸辣或麻辣湯底 (( 可選微辣、中辣等的level ))========================== 我的 酸辣米綫:米綫是普通的米綫,放久了會發脹,所以,是越吃越多的,可以吃很飽。加上,對女孩來說,這份量是多的。呀~~~ 酸酸辣辣的味道,酸咪咪~~~ 很有趣~~~ tenny的 麻辣米綫:他選了很辣的... 他都邊吃邊流汗了... ... 不叫凍飲不行了呀。炸醬~~~ 一定要試呀~~~!!! 超新鮮超好吃~~~!!!... 這是根據tenny 所說的。tenny 不吃有名的土匪雞翼,吃這個香草雞翼。好好吃的樣子~~~ 反正都來了嘛,無論是土匪還是香草,也試一試吧~~~==========================來來來~~~

座位蠻擠,但食客絡繹不絕,長做長有。

==========================

來來來~~~ 歡迎來我的blog 看看更多的pics 和食評:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?new=1&mid=6778
2008-06-08 6 瀏覽
幫襯譚仔已經成年幾有多~睇住佢不斷加價而家最抵食都係深水埗呢間,又平d又多d以前好鍾意食麻辣,但食耐左覺得冇以前咁好味d湯底由以前奶白色變到有好多紅色辣粉浮係面所以而家轉左食酸辣,好好味今日同男友叫左1個大碗既麵餐,再加土匪雞翼!正食完之後好滿足!好飽!哈哈!大碗可以試好多餸!但係有時好似俾少左d餸我地……
幫襯譚仔已經成年幾有多~
睇住佢不斷加價
而家最抵食都係深水埗呢間,又平d又多d
以前好鍾意食麻辣,但食耐左覺得冇以前咁好味
d湯底由以前奶白色變到有好多紅色辣粉浮係面
所以而家轉左食酸辣,好好味

今日同男友叫左1個大碗既麵餐,再加土匪雞翼!正
食完之後好滿足!好飽!哈哈!
大碗可以試好多餸!但係有時好似俾少左d餸我地……
竹匪
竹匪
2008-06-06 12 瀏覽
好鐘意食米線, 尤其鐘意食譚仔, 食左好多年 lu~~ 每次叫親都實會有竹笙同雞肉, 男朋友就鐘意食腩肉, 炸醬同牛肉, 勁滿足!!! 廿零蚊一碗, 大大碗, 我每次都食唔晒~ 但係如果我同男朋友兩個人叫一碗大雜繪又唔夠飽喎, 同阿媽黎食叫大雜繪就會剛剛好~ 平時會叫土匪雞翼既, 但係今日突然想叫香草雞翼, 不過我都係鐘意食土匪雞翼多 d!!咁多年黎講, 價錢加左一兩蚊, 但係水準就一 d 都冇變!!

竹笙雞肉米線
腩肉牛肉米線
香草雞翼
竹笙雞肉米線
腩肉牛肉米線
2008-05-18 19 瀏覽
星期五晚, 又係返學日子, 今個星期仲要連續返兩晚,因為之前有個星期 Miss 請咗病假, 所以要補堂呀!返學後, 老公買咗外賣返嚟畀我食,今次老公竟然係去譚仔度買碗墨魚丸麻辣米線 ($26) 畀我呀~老公話只係叫少辣, 睇個樣都唔係好辣啫~ 佢外賣既話仲係一個大碗裝湯同餸, 啲米線另外放, 所以個份量都幾大喎...食落, 嘩!!! 乜辣到咁既?!! 辣到乜味都食唔到, 仲差啲食唔落添呀!!不過食得辣既我依然照食, 本來熱果陣啲湯係真係入唔到口,但後來食到尾, 啲湯開始凍, 先叫做飲到啲湯!老實, 雖然我好鍾意食辣, 但唔鍾意係又辣唔係又辣,同埋講「雲南米線」, 我最鍾意都係食荃灣四陂坊果間「雲貴川風味」,好掛住呀... 好想食呀~~~~~~~~~~~~~~~ 更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=7160
星期五晚, 又係返學日子, 今個星期仲要連續返兩晚,
因為之前有個星期 Miss 請咗病假, 所以要補堂呀!

返學後, 老公買咗外賣返嚟畀我食,
老公話只係叫少辣, 睇個樣都唔係好辣啫~

不過食得辣既我依然照食, 本來熱果陣啲湯係真係入唔到口,
但後來食到尾, 啲湯開始凍, 先叫做飲到啲湯!

老實, 雖然我好鍾意食辣, 但唔鍾意係又辣唔係又辣,
好掛住呀... 好想食呀~~~~~~~~~~~~~~~

$26 (宵夜)
  • 墨魚丸麻辣米線
2008-05-11 9 瀏覽
同朋友o係附近篤完波, 譚仔o係附近, 所以就決定順便食埋晚飯之前試過觀塘果間, 覺得麻麻今日一試, 覺得好 d, 但唔算得上係好好, 不過確實抵食跟朋友叫左乍醬腩肉清湯米線, 走艽菜同芽菜, 乍醬另上加埋杯餐飲 $27腩肉我覺得雲南桂林好食 d, 因為果邊 d 腩肉應該係有腌過乍醬有 d 茄汁咁樣, 幾開胃, 唔錯米線好多, 食完覺得好飽下, 的確抵
之前試過觀塘果間, 覺得麻麻
今日一試, 覺得好 d, 但唔算得上係好好, 不過確實抵食
跟朋友叫左乍醬腩肉清湯米線, 走艽菜同芽菜, 乍醬另上
加埋杯餐飲 $27
乍醬有 d 茄汁咁樣, 幾開胃, 唔錯
米線好多, 食完覺得好飽下, 的確抵
2008-05-10 36 瀏覽
真係愈來愈頂唔順,可惜我班fd好鐘意去吃 ==所以我次次都要陪吃,我唔吃得辣,次次叫清湯but d阿姐服務態度好差,而且加價幅度太大.. 以前一碗面19依家21,以前加野飲都係3$依家要6$加50%野飲鐘要加甘多有d過分,因為面已經加佐價個fd個面冇乜湯= =吃吃下搞到冇哂湯,之後想問可唔可以加湯都要加錢= =之前見人冇紙巾,問佢拿張= =要買成包紙巾= =總結:食物普通,服務差,價錢普通bit加價幅度過大如果唔係fd想吃我陪吃,我唔會去吃-.-
真係愈來愈頂唔順,可惜我班fd好鐘意去吃 ==
所以我次次都要陪吃,我唔吃得辣,次次叫清湯
but d阿姐服務態度好差,而且加價幅度太大..
以前一碗面19依家21,
以前加野飲都係3$依家要6$加50%
野飲鐘要加甘多有d過分,因為面已經加佐價
之前見人冇紙巾,問佢拿張= =要買成包紙巾= =
總結:食物普通,服務差,價錢普通bit加價幅度過大
如果唔係fd想吃我陪吃,我唔會去吃-.-
2008-05-05 4 瀏覽
幫襯咗譚仔4-5年,份量一向夠多、價錢合理;最合愛麻味、辣味的我!1/5假期, 同一班朋友, 首次,到旺角店試下。越叫多,份量土越少, 自己要了腩肉、九菜、腐皮、加雞肉,份量少咗好多!每次去譚仔,都是鍾意呢到味好、食料足,有滿足感。今次好失望,又冇牛柏葉,下次都係去返長沙灣店。
自己要了腩肉、九菜、腐皮、加雞肉,份量少咗好多!
  • 白腩肉
2008-05-03 7 瀏覽
本人住o係附近~少則一個星期一次~多則三四次~廿幾蚊一碗野無錯係唔可以要求有D乜野好既Service...但都唔好要客受番你氣囉!我覺得米線係好食的~不過麻辣酸辣~辣度成日都唔同~水準保持唔到D阿姐愈黎愈無禮貌~真係勁過份~初初都有忍~唔理~不過佢地得寸進尺未食完碗野就想收~收左我筷子~跟住我即刻話未食完~佢唔好意思都無聲淨係講"你o係度拎番對筷子啦"~就走左~o係門口等~問佢有無兩位...佢可以當聽唔到唔理行番入去落柯打D態度勁臭寸~今天忍無可忍我用番唔客氣既態度對佢地大佬...間野出名係因為米線~你地都唔係間鋪既老闆...出黎打工~做得飲食...預左要服務顧客~你地有出糧架唔該!唔該做番自己本份啦!!
本人住o係附近~少則一個星期一次~多則三四次~廿幾蚊一碗野

未食完碗野就想收~收左我筷子~跟住我即刻話未食完~
佢唔好意思都無聲淨係講"你o係度拎番對筷子啦"~就走左~
o係門口等~問佢有無兩位...佢可以當聽唔到唔理行番入去
落柯打D態度勁臭寸~今天忍無可忍我用番唔客氣既態度對佢地
大佬...間野出名係因為米線~你地都唔係間鋪既老闆...
2008-04-30 14 瀏覽
到處加價聲,這裡加價後郤相應的加大了份量.不知是暫時還是會持續下去.三點半,門口還有等位的,自己一個人也要等十分鐘左右.要了腩肉加豬潤,飲品要了涷咖啡.單價廿八大元.十分鐘有得食,速度算快,飲品在二分鐘便有.那大型湯碗的食料叠得山般高,切得薄薄的腩肉和豬潤食不完似的.米線的量也不少.腩肉肥和瘦的部份適中,咸香得和味,豬潤很薄,咬口很爽,沒有怪味.中辣湯底以前是沒有紅色辣油的,今次郤浮滿著在碗面,比吃慣的辣得多.和同枱叫大辣的食客一樣.過足麻辣癮.這裡的物值還是很高的.
三點半,門口還有等位的,自己一個人也要等十分鐘左右.
要了腩肉加豬潤,飲品要了涷咖啡.單價廿八大元.
十分鐘有得食,速度算快,飲品在二分鐘便有.
這裡的物值還是很高的.
2008-04-22 24 瀏覽
已經很久沒有來吃米線,因為太多人輪候之過.今天下午三點經過,見沒有人在門外,於是直入,果然有位.叫了腩肉豬潤米線中辣,加凍啡,阿姐放下單,是廿八大元,從四月十七日起,又加了價,牆上貼了告示,無非物價高脹,萬不得已云乎.十分鐘有得食,感覺上材料似乎多了些,味道是自己喜愛的,跟著上的配料如腐竹,韮菜,銀芽等份量不少,伴著米線吃十分滋味.湯底濃香,麻辣得十分過癮.凍啡是如常的大杯,味道是例牌而已.廿八大元還是食得過的.
凍啡是如常的大杯,味道是例牌而已.
廿八大元還是食得過的.
2008-04-10 10 瀏覽
同一班朋友到深水黃金時,順路試試。是有好多人等位。等d阿姐落單要很久落完order後,要等很久才有得食。總之全部都要等等...............越叫多,份量土越少,但價錢一樣~~~唔化算~~~叫一樣就抵食

越叫多,份量土越少,但價錢一樣~~~唔化算~~~
叫一樣就抵食

2008-04-07 18 瀏覽
第一次去食既時候真係好味.特別個酸辣湯底.5似出面.得個辣字但愈食愈差..次次個湯底既味道都5同.一係就得個酸字.一係就得個辣字.不過.個土匪雞亦仍然好好味.不坊一試=]
第一次去食既時候真係好味.
特別個酸辣湯底.
5似出面.得個辣字

但愈食愈差..
次次個湯底既味道都5同.
一係就得個酸字.
一係就得個辣字.

不過.個土匪雞亦仍然好好味.
不坊一試=]