餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2023-02-28 212 瀏覽
譚仔三哥雲南米線今次去咗食咗一碗雲南米線,真係好正呀!呢個米線唔似其他嘅米線咁細同滑,反而有啲嚟自然嘅嚼勁,好有口感。佢試咗咁啱啱啱煮好嘅米線配雞肉,嫩滑有彈牙,而且肉汁都好香濃,真係好好味。加咗啲辣椒醬同豆腐皮,味道更加豐富。雲南米線嘅湯底都好香濃,好有層次感,令米線好好吸收啲湯汁,加咗啲酸菜,啲酸味同啲辣味好啱啱好,好開胃。而且,食嘢嘅環境都好舒服,氣氛都好好,啲服務員都好友善,好有禮貌。總括黎講,譚仔三哥好鍾意呢碗雲南米線,味道好正,配料新鮮,湯底香濃,環境同服務都好好。如果你鍾意嘗試唔同嘅米線,呢間餐廳真係值得一試!
譚仔三哥雲南米線

2022-12-28
2023-02-24 112 瀏覽
Tamjai samgor's inexpensive tomato soup noodle is a tasty deal. For a low price, you get a bowl of chewy noodles in a flavorful tomato broth, topped with savory pork belly and crunchy bamboo fungus. With authentic flavors and a casual vibe, Tamjai samgor is a great spot to try classic local dishes like their tomato soup noodle on the cheap. Overall, Tamjai samgor delivers a quality noodle dining experience at a budget-friendly price
2023-02-11 124 瀏覽
本人2023/02/11 早上11:15幫襯。店內客人量比較少。有4-5名店員一字排開在聊天,呼喚店員落單時,有店員舉手示意聽到,但5分鐘過後仍然沒有人理睬,繼續一字排開聊天。再次呼喚店員落單,她卻吩咐了另一位店員,自己則繼續聊天。點了一個米線和一杯凍檸茶正常,凍檸茶來到變了走甜走冰,米線送到隔壁那位還沒有點餐的客人枱上,在這非繁忙時間卻錯漏多多,完全無法接受,希望改善店員的服務態度,給予店員正確的培訓。
2023-02-11
早餐
返工食晏時晏時間本身都緊湊,手機app落單之後等咗成廿分鐘,要催先上,等位又係咁要催先安排。終於有得食,但饑不揀食都真係食唔到,鹹到我自己加咗兩杯水都係鹹到飛起,請職員幫手,第一個女職員唔知走咗去邊,再叫多個男職員嚟,佢拎住一大杯水回應「你想我哋煮過碗俾你定係加水?煮過碗都係一樣嫁咋,都係嗰個湯,冇分別嫁」,咁就照加水囉,佢之後仲插咗對一上一下嘅筷子落碗米線到,叫我點食呢唔知。結果都係鹹到想嘔,酸菜都冇啲米線鹹,結果成碗就咁浪費咗。一直偏心食三哥多,以前好鍾意食所以食過一排酸辣素湯底,見好耐冇食就嗌下,真係當我以前未食過?呢隻鹹度簡直係煲底湯渣咁,朋友碗5少辣撈薯粉又係辣度唔正常,隔離位又上少咗個餸。總括而言,呢間中環鬧市三哥不論服務、食物質素真係每況越下,短期內都說明唔到自己再俾機會佢再食一次。

酸辣素湯-豆卜、酸菜
2023-02-02
2022-12-08 1219 瀏覽
近年此品牌和裝修被活化,宣傳招式也多了。Anyway,講吓店的背景。「譚仔」是香港的雲南米線食肆,有兩個品牌,一個叫「譚仔」,另一個叫「譚仔三哥」,是兄弟分裂出來變成的兩間不同食肆。在香港有不少朋友都是譚仔跟三哥的粉絲,日日食都食唔厭,因為佢夠大眾化,價錢也不算貴,最出名應該係佢有不同辣度選擇,同埋服務員大多是帶有「鄉音廣東話」的阿姐。估計佔香港雲南米綫市場達7成的「譚仔」和「譚仔三哥」,結果在 2017 年被「日本丸龜製麵母企日本東利多控股」全面收購,當時涉及108家分店,變成攞咗日本 passport。之前見佢同日本「蠟筆小新」有 crossover 宣傳,唔知係咪都係同日本背景關係?個卡通可以話係同碗米線完全無關:「譚仔三哥」在東京新宿店在3月31日開幕,聽聞排隊要排兩個鐘。原來用日文片仮名讀出嚟,已經有一種「譚仔阿姐」腔 ?!老實說,我個人麻麻哋鍾意食米線 (只是鍾意食酸菜)。是日路過中環辦完工作隨便入內醫肚,入來重溫一下。位置是以前「翠華」蘭桂坊店位,樓高兩層,好似旗艦店咁,應該唔平租,裝修也光鮮亮麗,反而唔係好慣。「譚仔阿姐」依然係阿姐腔,食物類別也差不多,感覺是改變只在外
近年此品牌和裝修被活化,宣傳招式也多了。

原來用日文片仮名讀出嚟,已經有一種「譚仔阿姐」腔 ?!
「譚仔阿姐」依然係阿姐腔,食物類別也差不多,感覺是改變只在外表硬件個殼。
對本身是譚仔粉絲來講,未嘗唔係一件好事嘅,起碼坐得舒服咗,地方乾淨咗,勉強都叫有打卡位嘅。
清清地,「豬潤酸菜清湯米線」$42
呢排俾人激得多心血少,食返啲豬膶補吓血,滋味:
碗米線份量對我嚟講幾多,一碗作為午餐實夠飽,所以選擇少米線,可以減 $1 :
酸菜係全碗的精髓,酸味到位。熟悉我的朋友都知道我是一個酸菜怪,食「台灣牛肉麵」一定都會落超多酸菜,當然是另一類,總之是酸菜就是喜歡。

尤其現在春天初夏,很容易令人無胃口,吃酸菜是蠻醒胃!
湯帶微酸,10小辣都無叫,清清地:
米線爽滑嘅 (不過始終由細到大我都麻麻哋鍾意食米線):
小食方面,沒叫「土匪雞翼」,點了「蒜泥白肉」$28 刺激一下:
豬腩肉肉質柔軟,帶甚多肥脂,點這個就不要怕吃吧:
肉沾滿濃郁蒜泥及川椒辣油,辣而不嗆,肉質細嫩幼滑:
食到滿口蒜蓉「香汁」,變態地要興奮拍手掌啊 XD
快快哋,就一餐!
2022-04-09
  • 豬潤酸菜清湯米線
  • 蒜泥白肉
2022-10-25 516 瀏覽
上次加了十幾蚊加肥牛.. 結果只得到1片肥牛😮‍💨當時已經決心唔會再幫襯中環店..今日諗住俾多次機會自己..因為好鍾意食譚仔.. 難得返工地點有譚仔點知最後都係決定唔會再幫襯中環店🫠真係好差… 我食左20年譚仔.. 好熟悉譚仔味道..第一差係寶琳店.. 第二差係呢間中環🥲今日感覺:1)特別貴🥲我只係想食碗平民米線 2)我點4小辣.. 但中環店比5小辣更唔辣😐3)韭菜底 韭菜頭 佔了一半🙁 韭菜好貴咩🙄
上次加了十幾蚊加肥牛.. 結果只得到1片肥牛😮‍💨
當時已經決心唔會再幫襯中環店..

今日諗住俾多次機會自己..
因為好鍾意食譚仔.. 難得返工地點有譚仔
點知最後都係決定唔會再幫襯中環店🫠

真係好差… 我食左20年譚仔.. 好熟悉譚仔味道..
第一差係寶琳店.. 第二差係呢間中環🥲

今日感覺:
1)特別貴🥲我只係想食碗平民米線
2)我點4小辣.. 但中環店比5小辣更唔辣😐
3)韭菜底 韭菜頭 佔了一半🙁 韭菜好貴咩🙄

2022-10-11 411 瀏覽
從未見過如此之差的米線店,等超過半個鐘,最緊要成間鋪頭只得一半多人坐低,廚房只做外賣,根本不理會客人。千計莫堂食,千計莫堂食,千計莫堂食!!!真係黑仔,第一次來,都係最後一次!!!

真係黑仔,第一次來,都係最後一次!!!
2022-09-24 390 瀏覽
No one bothers to take order even when I raised up my hands for 5 min. I had to go to the counter to order and the lady at counter was rude by showing me black face because she thinks I am not supposed to order at counter when I dine in. I didn’t care but just said what my order was and she just clicked a few buttons at the cashier and gave me the order list, without saying a word. I just wanna say, if you can’t serve a customer properly, then this is not the right job for you
2022-09-24
2022-08-15 505 瀏覽
13-8-2022(六)今日過開來中環工作,放Lunch同同事周圍睇下有咩想食嘅舖頭,發現左中環開左譚仔三哥,門面仲好有特色,作為三哥愛好者嘅我地當然都要去打卡試下🤩門面特色得來都幾搞笑,仲有三哥嘅樣😂😂新出串燒套餐,今次我地無試😂好有親切感嘅裝飾😆😆好啦,講返正題,來得三哥當然食米線啦,因為舖面多客又少職員,都等左一陣先有職員來落單,我朋友叫左雞肉、冬菇、生菜底、麻辣五小辣,我就叫左乍醬、魚腐、米線、麻辣十小辣,味道不過不失,唔記得叫少米線,今日仲食淨左少少。如果大家過開來中環,過來打下卡都唔錯,不過就唔好預d野食係特別好食。🙈
13-8-2022(六)

門面特色得來都幾搞笑,仲有三哥嘅樣😂😂

新出串燒套餐,今次我地無試😂

好有親切感嘅裝飾😆😆

2022-08-13
2022-07-17 628 瀏覽
最近譚仔三哥搵咗Tyson Yoshi做呢個還我鴨血系列,呢次宣傳法又真係幾吸睛嘅。不過今日嚟到中環呢間旗艦店,試咗個五小辣水煮湯底鴨血米線,雖然有意外收穫,亦有失望之處。與其話還我鴨血,不如話係畀好似我呢d大鄉里出城嘅人開下眼界,試下乜嘢係老油條。好多朋友都只食過油條(油炸鬼),但未必試過老油條。其實佢係炸咗一碌內外香脆嘅澱粉質,好似以3d printing技術將脆卜卜,而且油香滿瀉嘅澱粉質列印成一條圓柱體,中間疏窿,浸一浸湯底,味道同口感都一流,未試過嘅朋友真係值得一試。鴨血就不過不失啦,都係差唔多咁樣啫。係滑同埋少少彈牙,不過不失啦。不過,令我失望嘅係佢所謂水煮湯底做唔到水煮嘅效果囉,用味精都溝唔到個味,哎……環境算係唔錯,始終係新開,仲要係中環核心地帶嘅地面。如果平日lunch hour就一定預咗多人,但係weekend會好好多,食完唔會即刻趕你走,又唔使同外傭姐姐爭位。至於其他方面,連鎖店都係standard野,所以唔特別多講喇。

2022-07-02 453 瀏覽
果然係譚仔嘅旗艦店, lunch time嘅時候係極度多人,我哋用外賣自取去到間舖都要等一段時間,見到廚房非常忙。雖然係極度忙,但係啲味道冇咩影響,同其他舖頭差不多,份量亦都冇變小,煳辣都係非常夠味。但就係因為極度忙,所以外賣嘅時候都要睇清楚自己嘅嘢有冇到齊,兩次用外賣平台落單,兩次我都少左野,所以真係要check 清楚

2022-06-27
2022-06-01 402 瀏覽
中環 最近開了一間譚仔三哥 就係舊翠華 嘅位置 嗰度 一到食中午飯嘅時候 附近嘅寫字樓 一班人圍住 外賣 就算堂食你都未必有位 所以我選擇 三點過後 先嚟食 人比較少,其實而加譚仔d裝修真係好潮,成個門面都係紅色 階磚牆,自從俾日本上市公司收購後 成個感覺真係唔同哂, 成個業務 即刻變得有活力,今日叫左 蕃茄湯底三小辣 魚腐豬肉酸菜,呢個餐我諗唔駛點講 ,但佢有個新既 辣味蒜蓉雞翼尖就要講一下,跟米線,加15蚊就可以加, 蒜蓉油蒜蓉味 辣度適中 元朗B仔雞翼尖 感覺 值得大家要點來試一試
2022-04-01 393 瀏覽
夜晚買外賣,返到屋企之後,張單同個內容物完全唔相符,原本左三個餸但物淨得兩個,湯底又唔同,但小食又有俾,真係唔打開都唔見真章🫥,好唔開心好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲!
2022-02-16 420 瀏覽
情人節番工都要OT,所以同同事食番個三哥情人節套餐應下節🤣🤣情人節套餐好抵食,包一碗過橋米線、3款小食(青瓜、雲耳同土匪雞翼),仲有2杯飲品$116 (外賣要加$1),而且仲送埋辣椒朱古力🌶青瓜同雲耳可以揀口水汁/涼拌汁;飲品可以揀葡萄烏龍茶/鹹檸檬梳打或其他我地過橋揀左過橋麻辣4小🌶,青瓜口水汁,雲耳涼拌汁,飲品我地揀左推薦既葡萄烏龍茶同鹹檸檬梳打🤣🤣小食係一人份量既,鐘意口水汁有花生好香口👍🏻👍🏻葡萄烏龍茶好甜,好重提子汁味冇茶味🤣鹹檸檬梳打好淡,一咩咸味🤷🏻‍♀️重點辣椒朱古力原來係龍島,食落真係辣嫁!食左少少就接受唔到🤣成個套餐2個人食到好飽,又有小食又有飲品同朱古力,真係好抵食!!😋😋除番開2個人都唔洗$60蚊

2022-01-19 410 瀏覽
話說某日路過威靈頓街,諗住試吓三哥個香辣回鍋肉蝦仁炆米線。大概12:20pm 去到,門口已經有8, 9個人等緊,攞完飛後排咗半個鐘先入到去。一入去突然心血來潮想食薯粉,就將炆米線改做薯粉。另外見到有個新小食: 麻辣醬銀耳鹿茸菇,一於叫埋試吓。個炆薯粉(10小辣)香氣撲鼻,表面鋪滿一層紹菜同回鍋肉。回鍋肉夠入味同埋冇油膩感,蝦仁就普普通通,不過感覺好足料,一路食一路都仲搵到回鍋肉片同埋蝦仁 😂 薯粉都夠入味,10小辣對我嚟講啱啱好,而且質感夠咬口之餘又唔會太靭。唯一美中不足係原來三哥冇得少薯粉,對我呢d成日食唔晒碗米線/薯粉嘅人嚟講有d浪費食物 😣麻辣鹿茸菇爽脆可口,略嫌麻辣落得太重手,食咗幾啖已經覺得個嘴變咗孖潤腸 🥲 不過呢個應該係因為我本身淨係食到10小辣-5小辣 🤣食完好似上咗癮咁,已經諗緊下次幾時再試炆米線版本 😆

食完好似上咗癮咁,已經諗緊下次幾時再試炆米線版本 😆
香辣回鍋肉蝦仁炆薯粉
麻辣醬銀耳鹿茸菇