2019-10-28 404 瀏覽
逛街逛累了,走進店舖時已餓反了,立刻點了好幾樣東西來吃!首先點了芒果糯米磁,很香的芒果味,外皮是芒果汁搓的皮,內裡是芒果肉做餡料,愛吃芒果的真的不容錯過再來就點了最愛的榴槤手抓餅,外皮香脆熱烘烘,內裡包著濃濃的榴槤蓉作餡料,真的想著吃,都顧不了打字來😜😜😜最後就點了海底撈野,清爽的水果配以椰汁棉花冰球,水果可能因冰過所以帶點酸,如果水果能甜點就更好更滿足了🙃吃水果時酸到眼都睜不大😅😅😅
逛街逛累了,走進店舖時已餓反了,立刻點了好幾樣東西來吃!

2019-09-06 116 瀏覽
Back in the day, Hui Lau Shan was my go to for mango items. Who could resist when one of their menu items was mango with mango and more mango? But then due to price increase and quality decrease, I stopped going. But the shops are still around though mostly forgotten.In a bid for customers, they have been offering a daily $11 deal. For take away only.  Menu is in English and Chinese and no 10% service charge.Quite honestly, I didn't know about this deal until the last day and  was lucky enough t

Quite honestly, I didn't know about this deal until the last day and  was lucky enough to cash in on this deal. Ordered the mango with sago drink. It was ok. Not too sweet but definitely not as much mango taste as the good old days. There was a lot of sago that were nice and soft. I did find some mango chunks as well. Worth $11. If more, I don't think I'd be as happy.

2019-08-31
5 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
優惠券
2019-03-26 207 瀏覽
細細個好鐘意許留山既多芒小丸子!依家周圍都有唔同嘅台式飲品店,都唔知有幾多年冇飲過許留山😂 今日同個外國朋友係銅鑼灣行開,佢話想飲芒果汁,我淨係諗到許留山,就帶左佢去佢叫左杯粒粒芒果爽,而我就叫左杯超多芒西米,$43一杯野飲都幾貴,但就勝在夠大杯🍀超多芒西米 ($43)佢個杯又幾靚嘅,最底係西米,中間係芒果沙冰,上面係椰汁同幾粒芒果,冇再加冰塊第一啖係甜甜嘅芒果味,之後撈埋成杯野就淡左好多,同印象中嘅味有出入😳😳

🍀超多芒西米 ($43)
2019-03-25
10 分鐘 (外賣自取)
2018-12-14 165 瀏覽
實在太難吃了,奶像水一樣淡,雪耳硬的不得了,花膠一小塊咬起來有喳的,叫的熱的,吃下去冷冰冰。真的水准越來越差。太失望了。以前吃過椰子燉蛋都不錯,現在怎麼越來越差,不會有下次了

2018-12-14
2018-10-17 209 瀏覽
看見報紙有優惠券買一送一,看似值得嚐試。到達後將優惠券交給店員即可,等候時間只有兩分鐘左右。今次吃的甜品是,多芒小丸子(原價$56) 一碗,多芒小丸子套餐更價值$75。剛吃下,還有淡淡的芒果香味,但多吃幾口只要甜味。丸子完全未熟,難以咬開,就算咬下都只有粉粉的感覺。而且一碗的份量少。總括來説,完全不是$56 的質素。
看見報紙有優惠券買一送一,看似值得嚐試。
到達後將優惠券交給店員即可,等候時間只有兩分鐘左右。

剛吃下,還有淡淡的芒果香味,但多吃幾口只要甜味。

丸子完全未熟,難以咬開,就算咬下都只有粉粉的感覺。

而且一碗的份量少。

總括來説,完全不是$56 的質素。
2018-10-17
前排公司抽獎送左d許留山現金卷,天氣咁熱經過就買杯飲下啦,又可以用左佢唔洗放銀包咁耐;叫左杯多芒小丸子$43 + 西瓜蘆薈爽$43 加埋係$86佢收左我9張現金卷我話唔係8張rq,另外個6蚊比現金得唔得佢話唔得,超無奈‼️‼️算數!哈~都係4蚊,反正唔係今次有現金卷都唔會黎,而家正好好反映其實點解主要係遊客生意「一次性」上次食尖沙咀店,全店得1個員工做野,完全飲唔到,已經走左無飲!而家銅鑼灣店都係咁,哈~~~

叫左杯多芒小丸子$43 + 西瓜蘆薈爽$43 加埋係$86
佢收左我9張現金卷
我話唔係8張rq,另外個6蚊比現金得唔得
佢話唔得,超無奈‼️‼️

外賣自取
2018-07-26 118 瀏覽
咁我就同我朋友兩個人夜晚食既然後係門口見到間許留山入面冇客人 就問下收銀機姐姐係咪未收舖喇 之後佢好悪咁答 無!都算喇咁我地入去坐底 之後我就出去落單喇咁我就講左個甜品number比佢聽 咁樣最直接 又唔洗聽唔明我講乜之後個收銀女店主本身同廚房姐姐有講有笑咁 一見到我落單個樣立即黑到一個點重要態度勁差 問個熱定凍問到我好似殺左佢全家咁!個甜品又唔好食 啲紫米露唔知點解痴埋哂一舊咁樣之後我食燕窩予鄧蛋白個野隻味又勁怪難怪另一間分店爆哂 呢一間就一個客都冇!真係好劣
咁我就同我朋友兩個人夜晚食既
都算喇咁我地入去坐底 之後我就出去落單喇
重要態度勁差 問個熱定凍問到我好似殺左佢全家咁!
甜品又唔好食 啲紫米露唔知點解痴埋哂一舊咁樣
之後我食燕窩予鄧蛋白個野隻味又勁怪
難怪另一間分店爆哂 呢一間就一個客都冇!
真係好劣
2018-07-25
$50 (宵夜)
2018-07-06 115 瀏覽
見到許留山出咗新嘅鮮果烏龍茶系列,標明採用左台灣優質嘅烏龍茶葉,一於同朋友一人一杯🍹.....佢就要鮮果烏龍茶,我就要左芒果烏龍茶~~~~~我認為芒果烏龍茶茶底幾清香,芒果都幾甜,夠凍但多咗小小冰咁,飲到尾會變淡~~~~朋友個杯就幾多水果,感覺健康.. 但兩者唔算太大分別外賣同堂食既價錢好似又唔一樣~~不過,我都係覺得許留山嘅芒果系列先係最好飲😚😚~~~~~~~~~~~~許留山地址:銅鑼灣利園山道19號地下~
佢就要鮮果烏龍茶,我就要左芒果烏龍茶~~~~~
朋友個杯就幾多水果,感覺健康.. 但兩者唔算太大分別

外賣同堂食既價錢好似又唔一樣~~

不過,我都係覺得許留山嘅芒果系列先係最好飲😚😚
~~~~~~~~~~~~

許留山
地址:銅鑼灣利園山道19號地下
~
2018-04-01 235 瀏覽
是說自從家附近的那間許留山執了後,已經很久沒去吃過耶!這天行到很累和有點餓,碰巧見到這家當然要襯機會吃吃看嘛現在的餐牌與以前的真是差很遠 ... 但有一些組合式的餐點看起來頗吸引!Jumbo 芒の丸子套餐($129)其實就是巨型的多芒小丸子再加上指定小食自選兩款!這個Jumbo 芒の丸子真的很大一杯~兩個人分的話絕對沒問題。除了有香甜的芒果外,還有煙煙韌韌的小丸子、芒果口味的雪糕,沒想到底下還有香濃芒果味的布丁!小食我們選了 - 芒果糯米糍 和 XO蘿蔔糕。糯米糍的芒果吃起來比較酸一點~但果肉還頗多的。外層帶著椰絲,不會很黏口蘿蔔糕因為XO醬的關係,吃起來就辣辣的頗惹味~!
是說自從家附近的那間許留山執了後,已經很久沒去吃過耶!
這天行到很累和有點餓,碰巧見到這家當然要襯機會吃吃看嘛

Jumbo 芒の丸子套餐($129)
其實就是巨型的多芒小丸子再加上指定小食自選兩款!
Jumbo 芒の丸子套餐
Jumbo 芒の丸子

小食我們選了 - 芒果糯米糍XO蘿蔔糕
蘿蔔糕因為XO醬的關係,吃起來就辣辣的頗惹味~!
芒果糯米糍
XO蘿蔔糕
2018-03-24
下午茶
2018-02-22 155 瀏覽
呢家許留山雖然人比較多但係入面嘅服務員尤其是個經理服務態度都好友善來到許留山當然要食芒果小丸子去過咁多間鋪頭食真係許留山做得最好味小丸子嘅大細剛剛好而且唔會淡而無味食落去會帶淡淡的甜味而且能夠做到煙煙銀銀加埋芒果沙冰同埋新鮮芒果粒好香嘅芒果味唔會好酸真係令人垂涎欲滴難怪我見到有唔少韓國人都專登嚟朝聖
呢家許留山雖然人比較多

好香嘅芒果味唔會好酸
真係令人垂涎欲滴

難怪我見到有唔少韓國人都專登嚟朝聖
2018-01-07 140 瀏覽
一向都好少幫襯呢間鋪頭,因為淨係知道佢專做大陸客,住附近的都好少幫襯佢。今日下着雨阿囡話要食糖水貪近先至被迫去買一次,心裏還有一絲希望會有改觀。但果然不出所料,叫咗個芒果布甸外賣,芒果有渣唔再講,仲要酸到你唔信。未熟嘅芒果唔該放出來招呼客人,真係食到火都嚟。仲有糖不甩,又乾又硬。所以話特許經營永遠都係冇好野,水準唔夠靠個名遲早都係被淘汰,不遠矣⋯⋯另外就係款式比以前少好多,仲要局人哋食套餐,同ABC餐不相百仲

2018-01-07
5 分鐘 (外賣自取)
2017-12-26 104 瀏覽
行過見到就忍唔住買左杯椰汁多芒小丸子,好多年無飲了,收錢既時候知道$4x嚇左一嚇,我記得以前係$30咁上下一杯,好在原來佢係超大杯,咁都還可以既!我以前好鍾情於呢杯飲品,最大既原因就係因為有小丸子,我特別鍾意佢有咬有,比平時出面食既煙韌一點,好正!我見到呢杯咁多小丸子超開心!以前比好小,啜兩啜就會無曬!今次實在太好了!果然無令特失望,椰汁都係咁香,但飲落芒果汁有點過甜,不過加上大量小丸子就岩岩好!下次都會再飲呢!

2017-12-18 82 瀏覽
星期五早路過銅鑼灣,未食早餐又差不多午餐時間,見到許留山好久沒吃過,就入內一試,芝士茄汁腸粉,芝士廷多茄汁味都濃郁,腸粉都幼滑,算廷好的配搭芒果糯米糍,冰冰冷冷軟軟的糯米糍,內裡是芒果肉,甜甜的香氣,口感軟綿細膩,美味甜品也椰皇燕窩,熱熱溫暖的椰汁,椰香味重,但飲入口有點清淡,沉底裡是有少量燕窩,椰皇燕窩這要78,整体感覺價錢略貴,味道也一般,反而咖哩小食較出色,顏色深黃咖哩色,一看就感覺很入味,魷魚爽脆又滑,魚蛋是傳統咖哩魚蛋,較現在一般街頭咖哩魚蛋大粒少少,牛百葉不會太硬,熟度剛好,咖哩味濃,白羅白也深深滲入咖哩,算是高質咖哩小食,比甜品有驚喜,只是店內服務人手好像不足,都在廚房或執貨中,要有耐心才找到服務員下單

2017-12-15
2017-10-23 126 瀏覽
其實我真係未見過咁黑面嘅女侍應態度極差如果我朋友唔係想食芒果 甜品我都唔會入嚟我問個女仔我係咪喺出面柯打定係同你柯打㗎佢極度黑面咁樣回咗一句係我落柯打嘅 你等等先啦我唔得閒呀我心諗你答咗我先咪得囉我而家又唔係落order出面收銀嗰個哥哥態度都算唔錯但係呢個黑面妹妹就勁唔掂好啦啲嘢呢到啦都算不過不失我個木瓜椰子糖水真係有重椰子味非常足料個楊枝甘露朋友亦非常滿意但係好味程度未夠到可以畀人侮辱用即棄食具未夠環保應該唔會再去呢間嘢費事畀人串
其實我真係未見過咁黑面嘅女侍應

用即棄食具未夠環保
應該唔會再去呢間嘢
費事畀人串
2017-07-01 185 瀏覽
寶寶唔喺香港,我就可以一個人去食許留山喇!!!因為佢唔鍾意食,lee 間基本上無香港人唔識,而大家仲可能好奇怪點解咁多台灣/韓國遊客咁鬼鍾意食。無錯,佢俾起當年全盛時期確係差左,仲差左幾多下,特別係佢d 奇怪野,佢試過整燉雪梨,夠膽死俾你見到佢放落微波爐叮...但我又調轉頭問一句,香港有邊間整芒果野好食過佢?所以識食,可以繼續食,但一定會做會員,多芒小丸子,做左會員之後只係$28,雪糕/碎浮冰/鮮芒果/糯米小丸子嘅完美結合,凍冰冰,好味道,正。唯一伏位係間中d 小丸子會唔熟,硬嘅...

多芒小丸子價員價

多芒小丸子價員價