2021-03-02 3586 瀏覽
💐中環波希米亞風的角落咖啡小店#食好西中環美食 💐前陣子一直被這間座落在中環的Cafe 洗版,呢到除了有標誌性的純白色鞦韆打卡位置,仲有透光感好强的落地玻璃窗位置,一心來打卡會覺得非常好拍,除咗打卡之外,餐廳菜式照顧不同客人需要特別加入素食及生酮飲食菜式,相信一定吸引到更多素食者及生酮飲食者的朋友💐自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 $138加入了蕃茄乾醬的意粉食落比較乾爽,蕃茄味道酸酸甜甜的味道好開胃,上面仲有兩隻大蝦啖啖肉💐烤紅菜頭沙律多士配黑醋三式車厘茄多士 $118烤得乾脆的多士,加入了水牛城芝士及紅菜頭,甜甜的混和了黑醋的酸香,另一片小蕃茄多士偏酸帶甜很粒粒都很有新鮮感💐法式蒙布朗抹茶蛋糕 $48店內設有甜品櫃很吸引到我,甜點亦有不同的款式,看到抹茶味的蒙布朗,點了一個來試試,清幽的抹茶蓉一絲絲的內裏有白白幼滑的Cream ,清清的不太甜多吃都不會太膩💐RoseLatte $43💐Mocha $48咖啡重點是美美細緻的拉花,玫瑰latta 亦是我們的至愛,用了玫瑰花瓣點綴,粉粉紅紅的很美角落 Corner Cafe中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品
💐中環波希米亞風的角落咖啡小店

中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
rose latte
  • Rose  Latte
2021-02-28 80 瀏覽
地方好細,唔太好坐食物一般,最重要廚房在其他樓層,服務員拎住食物坐lift 上落,感覺上食物唔太衛生,甜品係外面買返嚟🙄飲品正常大家可以只叫飲品傾計影相試過就算🙂
地方好細,唔太好坐
甜品係外面買返嚟🙄
飲品正常
大家可以只叫飲品傾計影相
試過就算🙂
2021-02-24 2606 瀏覽
位於中環的角落,是一間波希米亞風主題咖啡店。除了適合打卡,餐廳的菜式更迎合現今飲食潮流,主打素食和生酮飲食,相信會吸引該飲食習慣的客人長期光顧呀! 咖啡店在地鐵站附近,設於酒店的二樓,地理位置很方便。裝潢設計很有心思,利用大量乾花和霓虹燈形造優雅感覺,更設有編織鞦韆打卡位,令食客們都忍不住瘋狂拍照呢。 客人需使用QR Code自行落單,菜式包含: 全日早餐、麵包、意粉、咖啡和蛋糕等等。全部都有清楚標明是素食還是生酮食物,而且大部份都附有圖片,非常貼心。 全日早餐 $138 色彩繽紛的全日早餐包括: 有煙肉、香腸、茄汁豆、炒蛋 和 牛油果醬麵包。煙肉不會過鹹,香腸肉汁豐富,茄汁豆非一般罐頭貨色,而是蕃茄燴豆,口感豐富,茄香味濃。炒蛋相對上味道較淡,加上胡椒會更美味哦~ 流心蛋卡邦尼意粉 $128 邪惡惹味的流心蛋卡邦尼意粉,醬汁非常濃稠,啖啖的奶香和蛋黄香,味道令人滿意。我建議大家呈上桌後要快點吃,醬汁才不會變得太過黏稠哦~ Matcha Latte $52 栗子蒙布朗 $48 冬天是吃栗子的季節,這個栗子蒙布朗非常適合現在享用啦~軟綿的栗子蓉,跟忌廉和鬆軟蛋糕一同入口,很不錯唷!
位於中環的角落
,是一間波希米亞風主題咖啡店。

咖啡店在地鐵站附近,設於酒店的二樓,地理位置很方便
,令食客們都忍不住瘋狂拍照呢。

全日早餐 $138

流心蛋卡邦尼意粉 $128

Matcha Latte $52

栗子蒙布朗 $48

2021-02-11
2021-02-24 263 瀏覽
被IG上的打卡燒到,終於來到角落打卡吃頓飯,週末人超多的!Super Bowl $78超級碗有羽衣甘藍、烤紅菜頭、藜麥、西柚、牛油果及石榴籽。賣相不止精美,材料全部都新鮮,尤其烤紅菜頭真的很甜,健康好味之餘更比想像中飽肚!煎帶子香草黑蒜意粉 $128黑蒜有保健功效更是惹味非常,最適合像我這種喜歡濃味的人。意粉炒得乾身,味道出眾,帶子也煎得恰當呢!推介!Strawberry Lychee Green Tea $52早上喝了咖啡,決定點杯冰茶喝一下。草莓和荔枝味道平均,不會過甜!Earl Grey Blue Flower $52另一杯伯爵茶茶味比較濃郁,也不錯呢!整體食物質素不俗,尤其意粉真令人回味~打卡位多,一群朋友一起來就最合適不過啦!
被IG上的打卡燒到,終於來到角落打卡吃頓飯,週末人超多的!

Super Bowl $78

Super Bowl

煎帶子香草黑蒜意粉 $128

Earl Grey Blue Flower $52

另一杯伯爵茶茶味比較濃郁,也不錯呢!

Earl Grey Blue Flower

Super Bowl
Earl Grey Blue Flower
2021-02-21 88 瀏覽
見好多朋友到角落cafe打卡,我都搵日到了餐廳食午餐!位於中環蘭桂坊精品酒店2樓的角落Cafe以波西米亞風為主題,用木色及白色做主色,提供多款素食及生酮元素主食。餐廳有一幅大大的打卡牆,以乾花、千秋及霓虹燈裝飾,十分文青feel,餐牌分pasta,沙律,全日早餐、甜品及飲品。我們點了香濃惹味又開胃的自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉,朋友點了生酮全日早餐、兩壺花茶及甜品。自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉香濃惹味,番茄酸甜開胃,大蝦新鮮彈牙,朋友也讚好味。生酮全日早餐材料豐富,有羽衣甘藍沙律、烤雞胸、牛油果、忌廉炒蛋、芝士蘑菇及煙肉,有營又豐富。甜品點了栗子蛋糕,栗子香濃,配合海綿蛋糕很美味。兩壺花茶也很不錯,店員服務好,座位也十分舒適。
見好多朋友到角落cafe打卡,我都搵日到了餐廳食午餐!

甜品點了栗子蛋糕,栗子香濃,配合海綿蛋糕很美味。

兩壺花茶也很不錯,店員服務好,座位也十分舒適。
2021-02-04
午餐
2021-02-20 117 瀏覽
#cassiegocentral-瘦編最近去咗好多人去嘅熱門打卡餐廳,位於中環蘭桂坊嘅波希米亞風格「角落Corner Café」,裝修好有心思,以乾花、韆鞦同霓虹燈做擺設,白色編織鞦韆打卡位,大家一定唔可以錯過!🤩-Café有好多款嘅食物提供,包括:特色意粉、All Day Breakfast、素食Super Bowl、蛋糕等等!瘦編同朋友先試咗個豐富嘅All Day Breakfast,有煙肉、香腸、新鮮沙律、茄汁燴豆、薯餅、牛油果醬多士、炒蛋等等。我最鍾意個牛油果醬多士,保留部分果肉,好有口感,Creamy得嚟唔會太膩。其他食物都好正,新鮮整起,塊薯餅勁脆!🥰-飲品方面,瘦編同朋友叫咗凍Mocha同Hand Drip。Mocha味道唔錯,唔會太淡。估唔到依間cafe唔係得個樣,連Hand Drip都有,咖啡師好細心準備,飲落去咖啡味道好精緻好濃密,再配埋件Cake,一流!依度嘅蛋糕有十幾款選擇,每款都好精美,我地就揀咗栗子蛋糕同烤棉花糖芝士蛋糕。栗子蓉味道天然,輕甜而不膩,口感好幼滑。芝士蛋糕好濃芝士味,質感順滑,質素好高。依間餐廳絕對可以再黎,下次要試吓第二款cake!🍰-味道評
#cassiegocentral
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 角落 (中環)
📍 中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓
2021-02-20 58 瀏覽
Lkf 的角落❤️。。我講緊既係這間充滿波希米亞風格的restaurant 🌆,有打卡牆,有吊椅, 如果坐近玻璃,仲可以望住成個lkf咁食嘢,真係好舒服ga~All Day Breakfast 🥗佢地的煙肉幾有誠意,煎得幾香、油果醬多士多醬、薯餅好脆 自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 🍝意粉每條都夠味,大蝦大大隻~估唔到下午嚟蘭桂坊都可以玩得咁開心下次約一大班姊妹出去玩就一定要嚟呢度食咗飯先🥂再直落去飲酒放鬆吓👱🏻‍♀️
Lkf 的角落❤️

All Day Breakfast 🥗
佢地的煙肉幾有誠意,煎得幾香、油果醬多士多醬、薯餅好脆

自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉 🍝
意粉每條都夠味,大蝦大大隻~

去中環蘭桂坊唔一定要飲酒,聽朋友講呢度嘅咖啡店都好出名~最好就可以打卡影相📸️波希米亞風的Cafe,舒適的小角落自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉🦐香香甜甜蕃茄,🍅番茄味道濃郁,而且大大個新鮮的大蝦,食落有口感有好好味酸甜酸甜的感覺,好開胃啊!而且每個意粉都有味道,唔會冇晒番茄味全素全日早餐最鍾意呢個大啡菇,好夠味夠juicy!!!豐富材料乜都有真係唔驚唔飽啊~個價錢都唔係貴,再加上服務態度都好好飲一杯熱茶!Strawberry Lychee Green Tea 茶具好高級,花茶清香入口,又暖胃!柚子Mousse Cake芝士蛋糕配上酸甜柚子我朋友就話超級鍾意,因為食落都好清新唔會好膩!生銅芝士蛋糕生銅聽落真係好新奇,食嘅感覺一啲都唔厚重,非常清新!下次經過都想上嚟休息一下,窗口打卡位呢就得三個大家真係要爭取!不過店內都有其他位置,充滿乾花為好靚啊!
去中環蘭桂坊唔一定要飲酒,聽朋友講呢度嘅咖啡店都好出名~
最好就可以打卡影相📸️
波希米亞風的Cafe,舒適的小角落

自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉🦐

全素全日早餐

最鍾意呢個大啡菇,好夠味夠juicy!!!

飲一杯熱茶!
Strawberry Lychee Green Tea
茶具好高級,花茶清香入口,又暖胃!

柚子Mousse Cake

生銅芝士蛋糕
生銅聽落真係好新奇,食嘅感覺一啲都唔厚重,非常清新!

位於蘭桂芳酒店內的cafe, 位置不算大, 但佈置都很打卡☺️有滿片乾花圍繞住編織既韆鞦, 牆上有霓虹燈字句, 餐廳內亦吊掛住白色織物裝飾, 枱上放置乾花擺設🥰每個角落都圍繞波希米亞風格🎐主要經QR code落單, 最特別係有素食同keto既食物, 配合唔同人既需要👍🍴ᴍᴀɪɴ· 煎帶子香草黑蒜意粉 $128﹟意粉係偏幼身, 炒意粉咁, 食落帶點韌勁, 調味都夠香, 仲有啲黑蒜片甜甜地咁😛🧄帶子都處理得不錯👍有3大粒, 熟透度剛好, 食到新鮮軟身既帶子口感🤤🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Keto Black Sesame Basque Burnt Cheesecake $68﹟食落有啲失望😂蛋糕有2個層次, 上層口感唔夠軟滑, 芝麻味不太出🙈而底部餅底有就有芝麻味, 不過係loan左既芝麻味🤔🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 法式蒙布朗抹茶蛋糕 $48﹟抹茶味唔係好夠濃郁... 中間啲cream同底部既海綿蛋糕都正常發揮, 但整體偏甜😣🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ· Strawberry Lychee Green Tea $48﹟d杯具好精緻優美😍2個茶包直接放係茶壺到沖, 底下仲有個小火坐熱住, 可以慢慢嘆☺️飲落士多啤梨同

🍴ᴍᴀɪɴ· 煎帶子香草黑蒜意粉 $128
煎帶子香草黑蒜意粉

Keto  Black  Sesame  Burnt  Cheesecake

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 法式蒙布朗抹茶蛋糕 $48
法式蒙布朗抹茶蛋糕

﹟d杯具好精緻優美😍2個茶包直接放係茶壺到沖, 底下仲有個小火坐熱住, 可以慢慢嘆☺️飲落士多啤梨同荔枝味平衡不錯🙂清香感覺🌿
2021-02-18 51 瀏覽
難得年三十有得放早,同朋友一齊去左中環呢間打卡CAFÉ食野因為lunch時間都幾多人, 窗邊位只有三張, 咁岩有人就走~坐到我最想坐既窗邊位睇黎今年都幾好運!窗邊影相真係幾靚all day breakfast – 呢度仲有生酮既全日早餐,不過天使與魔鬼最後魔鬼戰勝左, 叫左呢份色彩好豐富既邪惡all day breakfast,唔好以為呢個茄汁豆係比hea野我地啊!呢款茄汁豆有幾款唔同既豆係入面, 有鷹咀豆既茄汁豆真係第一次食到牛油果多士細細塊但搽左多多醬最開心成個all day breakfast一定係果塊肥肥薯餅, 脆脆既外層入面係軟熟既薯粒,我最中意就係食薯餅個滑蛋賣相同口感都OK 嫁, 不過個人就覺得唔係好夠鹽, 重口味岩我多啲HAHAHA煎帶子香草黑蒜意粉– 呢個真係幾有驚喜!同我平時中意食多汁既意粉好唔同,佢呢款係少汁系列, 食得到意粉既彈牙口感, 唔會好林/太硬, 意粉既味調得幾好, 有陣陣蒜香味, 再配埋甜味十足既黑蒜, 呢個意粉真係幾有驚喜!同朋友各點左一杯飲品(非跟餐) rose herbalfruit (hot)  & keto coffee玫瑰花茶幾香唔會好重好
難得年三十有得放早,
同朋友一齊去左中環呢間打卡CAFÉ食野

睇黎今年都幾好運!

窗邊影相真係幾靚

唔好以為呢個茄汁豆係比hea野我地啊!

牛油果多士細細塊但搽左多多醬

我最中意就係食薯餅

煎帶子香草黑蒜意粉– 呢個真係幾有驚喜!
同我平時中意食多汁既意粉好唔同,
同朋友各點左一杯飲品(非跟餐) rose herbal
fruit (hot)  & keto coffee
玫瑰花茶幾香唔會好重好濃果款, 而且影相打卡賣相一流!

另一款打卡飲品莫過於呢杯以木造型不人既keto
coffee, 招牌咖啡但唔係平時飲到好濃厚好重身既咖啡,
飲落都幾順喉

黎得呢度又點少得影相打卡呢, 最估唔到平時唔太中意影相既FD見到呢個打卡位都心心眼, 主動話要去影幾張相, 估唔到係蘭桂坊都會有一間唔錯既CAFÉ,
野食屬中價, 不過宜家係OP book位有全單85折! 去開呢邊既不妨試下
2021-02-11
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
  • 煎帶子香草黑蒜意粉
2021-02-17 195 瀏覽
角落cafe以波希米亞風為招來,一直吸引不少人前來朝聖,差不多每星期都有朋友去打卡😂今次襯住情人節,我都去瘋狂打卡先😛。。🔘 ALL DAY BREAKFAST | $138評分: 🌕🌕🌕🌑🌑評語: 全日早餐整體嚟講比較普通,但勝在選擇多多,同埋打卡一流。其中包括煙肉、德國腸、牛油果醬多士、薯餅、田園沙律、炒蛋同蕃茄。當中炒蛋同牛油果醬多士比較出色少少。炒蛋好滑身,唔會過老,牛油果醬好好味,但如果多士烘埋底會更為吸引。。。🔘 流心蛋卡邦尼意粉| $128評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 卡邦尼意粉比較杰身,主要靠流心蛋嘅蛋汁將意粉嘅口感提升,意粉有濃濃嘅卡邦尼味,而面頭鋪滿煙肉粒同埋芝士碎,賣相同味道都十分出色。。。🔘 情人節限定Pancake | $138評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 情人節限定推出嘅甜品❤️ 上台時仲有乾冰裝飾,打卡一流,而Pancake上面亦可以自由選擇寫上任何字句。Pancake分兩層,第一層紅莓同藍莓配上忌廉,第二層就有香蕉,配上蜜糖同雪糕食,味道非常夾。。。🔘 Strawberry Lychee Green Tea | $52評分: 🌕🌕🌕🌑🌑評語: 呢款士多啤梨荔枝綠茶

🔘 ALL DAY BREAKFAST | $138
評分: 🌕🌕🌕🌑🌑

流心蛋卡邦尼意粉

🔘 流心蛋卡邦尼意粉| $128

情人節限定Pancake

🔘 情人節限定Pancake | $138
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

Strawberry  Lychee  Green  Tea

評分: 🌕🌕🌕🌑🌑
評語: 呢款士多啤梨荔枝綠茶比較失望,飲落唔太覺得有士多啤梨味道,只係面頭有兩三粒士多啤梨乾然而。而荔枝味亦都不太突出,基本上最重嘅就係綠茶味。唯一要讚嘅就喺飲品嘅賣相,打卡係不錯。

Rose  Latte

🔘 Rose Latte | $43
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 呢款玫瑰Latte好好飲!咖啡味香濃,口感都好幼滑。

🔻近期最hit嘅打卡cafe之一
🔻如果要窗口位置記得要預約呀
推介指數: ⭐⭐⭐⭐
流心蛋卡邦尼意粉
情人節限定Pancake
Rose  Latte
2021-02-17 66 瀏覽
喺蘭桂坊附近既酒店2樓位置,有間岩哂女生黎打卡既cafe🥰唔好以為佢淨係打卡岩用,佢既食物都好好食架,佢冇太多花款選擇,但有齊沙律、意粉、All day breakfast 同埋cake😋唯獨欠決左小食,如果有埋薯條雞翼,咁就正喇😝好欣賞佢既沙律bowl,大大碗,用碗上感覺方便進食多啲😝佢既意粉味道都好濃味,醬汁唔會太咸,份量剛好!佢仲有素食all day breakfast ,唔食肉既人都岩,cake既選擇都好多,淨係黎食件cake打個卡都開心🥰
Strawberry  Lychee  green tea
All  day  breakfast
2021-02-17
慶祝紀念
生日
2021-02-15 90 瀏覽
年初二與好友去行山之前食個精緻午餐獎勵自己先!👍🏻餐廳地方不大,但感覺很 warm,職員都好有禮貌。👍🏻每枱都有一個 QR code 用嚟落單,方便又快捷!仲節省少少搓手液!😊店內嘅焦點一定係牆上嘅金句。🥰見到都開心曬呀!🥰 仲有吊椅可以坐住一齊影架~全日早餐有3款,素食嘅朋友都照顧到。今次我試 Keto。感受到係用心去做嘅出品!😊蔬菜新鮮之外,其他食物都係熱嘅!👍🏻實在食過太多其他唔凍唔熱嘅全日早餐... 牛油果啱啱好熟無咖啡色嘅。☺️雞胸肉無油,啱曬注意健康嘅人呀~ 😜 大冬菇有驚喜,原來芝士下面仲有煙肉,3種食材一齊食好夾。🤩個蛋又香又滑唔洗講。☺️兩塊厚切煙肉好香口喔!🤩 我之後行完山都唔覺肚餓呀!💪🏻見到可轉 soy milk 或 oat milk,我就有希望飲 latte,當然要把握機會試下 Rose latte 啦!仲可以選多甜或少甜,咁我要少甜好喇... 靚得嚟唔花巧,有玫瑰香味但仲有咖啡香味。😍朋友點咗全日早餐同 Cappuccino。Cappuccino 都可選大細。朋友要咗 large同轉咗skim milk。牆上嘅裝飾好精緻,好治療嘅感覺。😊仲有一大隻貓頭鷹呢!🤩
年初二與好友去行山之前食個精緻午餐獎勵自己先!👍🏻

店內嘅焦點一定係牆上嘅金句。🥰

見到都開心曬呀!🥰 仲有吊椅可以坐住一齊影架~

全日早餐有3款,素食嘅朋友都照顧到。今次我試 Keto。
Keto  breakfast

All-day  breakfast

朋友點咗全日早餐同 Cappuccino。

Cappuccino

牆上嘅裝飾好精緻,好治療嘅感覺。😊

仲有一大隻貓頭鷹呢!🤩 隔離嘅電梯係職員運送食物用架,所以餐廳內油煙味唔大,比有d樓上cafe 做得好。

我地食飽周圍望,見到有食客已經訂定下星期嘅枱呢!😆 佢地仲有d 細細件嘅蛋糕,食咗都無咁大負擔呀!😚不過我食得好滿足,都係下次先試蛋糕喇。
2021-02-13
Keto  breakfast
2021-02-15 53 瀏覽
中環既蘭桂坊一向都係飲野同慶祝節日既地方原來果度既酒店2樓有間最近都幾流行嘅波希米亞風餐廳坐上到去都幾多人㗎設有打卡位食物方面有全素同生酮料理適合不同飲食需要人士叫左個all day breakfast ($138)有多種唔同食物包括炒蛋,香腸,蕃茄仔,煙肉,茄汁豆,沙律菜加入左大量酸瓜既牛油果法包都幾特別另外仲叫左rose latte ($39)加入玫瑰花瓣都幾靚㗎最後仲加多左cake ($48)嬌小玲瓏有茶香
中環既蘭桂坊一向都係飲野同慶祝節日既地方
原來果度既酒店2樓有間最近都幾流行嘅波希米亞風餐廳

坐上到去都幾多人㗎
設有打卡位
食物方面有全素同生酮料理
適合不同飲食需要人士

叫左個all day breakfast ($138)
有多種唔同食物
包括炒蛋,香腸,蕃茄仔,煙肉,茄汁豆,沙律菜
加入左大量酸瓜既牛油果法包都幾特別

另外仲叫左rose latte ($39)
加入玫瑰花瓣
都幾靚㗎

最後仲加多左cake ($48)
嬌小玲瓏有茶香
2021-02-15 29 瀏覽
星期日下午既中環雖然無左平日既忙碌感,但係呢中環某一角落內同樣熱鬧及充滿人流。今次同朋友黎左呢間近日討論度都幾高既cafe,店內雖然唔算大但佈置同樣好有心思,最特別係運用埋窗台位可以坐係大玻璃前一邊食一邊望住蘭桂坊街境。煎帶子香草黑蒜意粉帶子香厚甘鮮,入口充滿彈性.經煎過後變得香口。意粉伴黑蒜炒香後帶出一陣蒜香甜味,香而不嗆,味道夠惹味。意粉入口彈牙又唔會黏牙。Chocolate 杯內帶出髒髒既感覺,賣相夠靚。朱古力同奶味平衡感做得幾好,奶夠香滑之餘朱古力味亦突出。

Chocolate
午餐