2021-03-29 162 瀏覽
重點係佢幅乾花牆好似去左韓國甘岩曬同閨密一齊去/Cafe係酒店入邊既餐廳佢廚房係另外一層會用𨋢送餐上尼/Tip: 記得係openrice訂位我係訂左12:30入座呢個時間比較冇咩人1點左右就滿坐了All day breakfast 正常冇咩特別既驚喜流心蛋卡邦尼意粉 不錯 好香蛋味Matcha Latte 就好普通冇咩特別餐廳因為係中環價錢偏貴性價比 比較低以食物質素黎講
重點係佢幅乾花牆

性價比 比較低
以食物質素黎講
2021-03-06
2021-03-27 106 瀏覽
Chill corner 幻想你在波希米亞⋯⋯餐廳的環境真係令人好relaxed All day breakfast $128Coffee $37-$45食物份量大,味道也佳。
All  day  breakfast
Mocha
2021-03-26 59 瀏覽
嘗試了 carbonara 醬汁濃稠 不錯不錯😋份量亦都不會太少 醬汁上邊的煙肉加了很多口感😙-西班牙豬胺肉質鮮美 不過味道略淡😗配上薯條份量都頗多😊至於味道太淡的問題 只要點上他跟的醬汁就十分完美套餐跟配一杯紅白餐酒 其他飲品好像要加錢?-奶茶蛋糕有一浸淡淡的伯爵茶味👍🏼個擺盤都好靚👍🏼唔會太甜-Ginger latte薑味很突出🤤個拉花都好精緻-餐廳比想像中細晚市用OpenRice訂座好像有八五折限制用餐時間80分鐘
嘗試了 carbonara 醬汁濃稠 不錯不錯😋
份量亦都不會太少 醬汁上邊的煙肉加了很多口感😙
西班牙豬胺肉質鮮美 不過味道略淡😗
配上薯條份量都頗多😊
至於味道太淡的問題 只要點上他跟的醬汁就十分完美
套餐跟配一杯紅白餐酒 其他飲品好像要加錢?
奶茶蛋糕有一浸淡淡的伯爵茶味👍🏼
晚市用OpenRice訂座好像有八五折
限制用餐時間80分鐘
2021-03-23
  • 流心蛋卡邦尼意粉
用OpenRice預約左1845,但係1800前就到左都可以入座窗邊位置,而且冇乜人好,打卡啱啱好,唔洗怕尷尬😅位置:容易搵,中環站D2站出黎,轉右再轉左,過馬路沿Adidas嗰邊直上就會見到,入口位置亦有牌標示👍🏻環境:真係好舒服好舒服,比滿滿嘅乾花佈置包圍,燈光亦非常柔和💕因為最近恢復生酮(其實純粹低醣飲食),咁啱今日冇揸車就揀左呢間cafe~【煙三文魚翠玉瓜麵】$148煙三文魚本來已經夠味,但翠玉瓜麵又用pesto黎煮,所以整體偏鹹,不過尚能滿足我低碳而唔想食扒嘅慾望😂【自家製番茄乾醬烤大蝦意粉】$138大蝦無雪味而且唔霉,彈牙爽口,但男朋友表示感覺一般,醬汁唔太掛麵,如果唔特登沾底嘅醬汁食落會有d淡🙂【生酮卷蛋(焙茶奶蓋)】$58望落不錯,卷蛋部分稍乾有少少粉,配住中間嘅cream食就好好多,奶蓋芝士味濃,同蛋糕本身有d唔夾😙【Iced Chocolate】$56已少甜,但係奶味重,略欠朱古力味總結:會再幫襯,因為環境真係好舒服,但係對食物期望不大,希望下次食其他生酮蛋糕會更好😊

【煙三文魚翠玉瓜麵】$148

【自家製番茄乾醬烤大蝦意粉】$138

【生酮卷蛋(焙茶奶蓋)】$58

【Iced Chocolate】$56
已少甜,但係奶味重,略欠朱古力味

總結:
煙三文魚翠玉瓜麵
自家製番茄乾醬烤大蝦意粉
生酮卷蛋(焙茶奶蓋)
2021-03-26
用餐優惠
信用卡優惠
煙三文魚翠玉瓜麵
呢間人氣 #波希米亞風𝐜𝐚𝐟𝐞喺 #開飯 一直都勁好評👍🏽👍🏽 又有 #生酮 ➕#素食菜式🥗 而且老闆華哥因 #生酮飲食 減咗40磅🤭 攪到𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗都好想試吓😋病完好,梗係同閏蜜1齊嚟試吓啦👯‍♀️ 皆因就快𝐛𝐚𝐧𝐪𝐮𝐞𝐭所以真係要識揀識食😤#生酮全日早餐 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭🥗 $𝟭𝟲𝟴➰呢個生酮早餐真係非常啱中意重口味嘅朋友仔😍 成碟都勝價比高👍🏽👍🏽呢個價錢超值!➰最中意個 #烤雞胸🍗 ➕ #意大利煙腩🥓, 雞胸好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲好嫩好入味, 𝐛𝐚𝐜𝗼𝐧 夠厚,香口肥味 ,好滿足啊啊🤤🤤➰#羽衣甘藍🥬 配搭黑醋 + #牛油果🥑 , 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝗺𝐚𝐭𝐜𝐡 ➰ #忌廉炒蛋 🍳 好滑又夠重奶味 ➕ #芝士扒大磨菇, 閨蜜食到反晒白眼🙄唔乾又夠味#超級碗 🥙 $𝟴𝟴➰呢個超級碗絕對係超班馬!點解⁉️食到底都仲有超多羽衣甘藍🥬🤭🤭 而𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠都係用黑醋甜甜酸酸咁,好醒胃➰ #紅菜頭 、 #藜麥 、#牛油果 、#西柚 、#石榴籽 配搭起來賣相色彩繽,而且仲係健康輕盈𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫 𝐟𝗼𝗼𝐝食到飽嘅菜式#生酮卷蛋🍰 (竹炭黑芝麻)$𝟱𝟴#生酮芝士蛋糕 🍰 $𝟴𝟴➰ 2款𝐜𝐚𝐤

#超級碗 🥙 $𝟴𝟴

#生酮卷蛋🍰 (竹炭黑芝麻)$𝟱𝟴
#生酮芝士蛋糕 🍰 $𝟴𝟴
➰ 2款𝐜𝐚𝐤𝐞嘅味道都好特出,前者口味清新,後者係估唔到𝐤𝐞𝐭𝗼 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞都咁有驚喜, 個餅底好出色(因為都係第1次食,估唔到都咁濃芝士味)

🍵𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 (𝐇𝗼𝐭) $𝟰𝟴

🍹𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐅𝐥𝗼𝐰𝐞𝐫(𝐈𝐜𝐞𝐝) $𝟱𝟮
➰2款花茶都好足料,絕對唔係啖矛矛,下次等個胃再好d真係要試招牌 𝐊𝐞𝐭𝗼 𝐜𝗼𝐟𝐟𝐞𝐞💕

👣𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥嚟講對於第1次食甜酮菜式真係好好味😋𝐂𝐏值超高,第1次會為打卡+菜式而試,之後翻啅1定為 #食物質素 🤩
提外話:店員非常nice,帶埋小朋友嚟都冇問題😉

🔖角落 (中環)
📍中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓

2021-03-23
  • 生酮全日早餐
  • 超級碗
  • 生酮芝士蛋糕
  • Strawberry Lychee Green Tea
2021-03-23 105 瀏覽
講明角落…一入到去就見到啲裝飾好吸睛,所以真係有一個角落俾你影相因為有 keto menu, 所以特登嚟食…All day breakfast 味道不錯帶子意粉不過不失keto cake 缺點:諗住响 FB book 位,以為坐位會好啲,點知係坐响蛋糕櫃側的門口位…明明見到有 window seat 都唔安排下…後尾見到遲嚟嘅人都可以安排坐果度…原來係留俾自己友?之後見到後面咖啡巴枱有兩女客…又係特别招呼囉…原來間餐廳係 for 自己友 gathering, 早講嘛…真心唔會介紹朋友嚟囉

因為有 keto menu, 所以特登嚟食…

All day breakfast 味道不錯

帶子意粉不過不失

keto cake

缺點:

真心唔會介紹朋友嚟囉
2021-03-13
2021-03-16 58 瀏覽
Great value for money with the open rice discount (15% off) so the set was around $100 for a pasta and coffee! The prawns were fresh and juicy, not too dry and perfect with the sun dried tomatoes. Pasta was al dente (rare thing to be honest) and done just right. Americano was alright, so-so but I didn’t have high expectation.

Grilled  Tiger  Prawn  Sun  Dried  Tomato  Spaghetti
2021-03-16 52 瀏覽
@cornercafe.hk 餐廳裝修好靚,好多人特登嚟打卡,坐得舒服,食物賣相都唔錯,幾啱同朋友食飯傾偈▫️Super bowl有羽衣甘藍,烤紅菜頭,藜麥,西柚,牛油果同埋石榴籽。好健康▫️煎帶子香草黑蒜意粉意粉幾乾身, 帶子都煎得啱啱好,好重蒜味▫️Latte📍 角落 (中環)中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓#美食 #香港美食 #良心小店 #黃店 #黃色經濟圈 #打卡 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #cafe #cafehk #hkcafe #咖啡廳 #西式 #咖啡 #coffee #tea #cake #中環美食 #角落 #cornercafe
@cornercafe.hk

▫️Super bowl
有羽衣甘藍,烤紅菜頭,藜麥,西柚,牛油果同埋石榴籽。好健康

▫️煎帶子香草黑蒜意粉
意粉幾乾身, 帶子都煎得啱啱好,好重蒜味

▫️Latte

📍 角落 (中環)
中環德己立街23號晉逸蘭桂坊精品酒店2樓

2021-03-15 208 瀏覽
外賣自取的煎帶子香草黑蒜意粉,連杯Hot Mocha,但杯Mocha好似冇蓋好,返到去瀉哂打開兜意粉,比想像中細好多😨我一個女仔完全食完唔飽,但味道係唔錯的。拍埋張卡到就知實際size😅 以百一蚊的價錢,我認為可以有更好又飽肚的選擇⋯

煎帶子香草黑蒜意粉
2021-03-07 74 瀏覽
🍰生酮蛋卷(伯爵茶口味)(7/10)整體賣相很藝術,當天只有咖啡和伯爵茶口味,就嘗試了伯爵茶口味的,要進口品嘗一會才有淡淡的伯爵茶味,口感是較實的那種,吃完一塊也沒有很膩,可以嘗試下喔🤔☕️玫瑰花水果茶(8/10)顏值控被這公主風的茶壺吸引🎀,杯子也是滿滿的少女心呀,玫瑰🌹和水果的味道正好解了意粉🍝的油膩,有點貼心的是這家店點茶類,都是有茶壺底座加小蠟燭,持續加熱♨️,推薦!😋😋🍝自家製番茄乾醬烤大蝦意粉🍤(6/10)實打實的一整隻蝦🦐在餐盤上,肉也不是很柴的那種,不過整體味道就一般🤣🤣🍝流心蛋卡邦尼意粉🥚(6/10)流心蛋上加了芝士粉和切丁培根🥓,搭配起來相當的膩🥲還好有點水果茶綜合口味,不推薦🤣🏠環境店鋪裝修整體風格一致,有窗邊玻璃的座位,能看到樓下和外面的行人,有很多細節的位置可以打卡,食物的味道整體而言一般,店內服務很好👍🏻
🍰生酮蛋卷(伯爵茶口味)(7/10)

☕️玫瑰花水果茶(8/10)

🍝自家製番茄乾醬烤大蝦意粉🍤(6/10)

🍝流心蛋卡邦尼意粉🥚(6/10)

🏠環境
2021-03-05 167 瀏覽
編當日同朋友坐咗窗邊位置可以唔洗人貼人同人零距離咁坐長枱但要S住腰咁打側個人食嘢勁攰有好有唔好自己衡量再揀位坐喇~🔖 流心蛋卡邦尼意粉本身卡邦尼意粉已經夠JUICY同好食加埋隻流心蛋撈勻嚟食 味道層次昇華不少!🔖 生酮卷蛋 (奶蓋桂花烏龍茶) 最近都興起咗生酮飲食 小編都試下生酮卷蛋先味道接近正常卷蛋 但口感相比起無咁鬆軟配埋奶蓋桂花烏龍 有種好清新脫俗嘅感覺~食完嘢 仲可以去波希米亞風嘅唯美背景牆打卡添不過要對住其他食緊嘢嘅人前擺POSE的確尷尬但為咗影靚相 個一刻唯有眼中得自己喇
編當日同朋友坐咗窗邊位置
可以唔洗人貼人同人零距離咁坐長枱
但要S住腰咁打側個人食嘢勁攰
有好有唔好
自己衡量再揀位坐喇~

🔖 流心蛋卡邦尼意粉
本身卡邦尼意粉已經夠JUICY同好食
加埋隻流心蛋撈勻嚟食 味道層次昇華不少!

🔖 生酮卷蛋 (奶蓋桂花烏龍茶)
最近都興起咗生酮飲食 小編都試下生酮卷蛋先
味道接近正常卷蛋 但口感相比起無咁鬆軟
配埋奶蓋桂花烏龍 有種好清新脫俗嘅感覺~

食完嘢 仲可以去波希米亞風嘅唯美背景牆打卡添
不過要對住其他食緊嘢嘅人前擺POSE的確尷尬
但為咗影靚相 個一刻唯有眼中得自己喇
生酮卷蛋 (奶蓋桂花烏龍茶)
Strawberry Lychee Green Tea
Strawberry Lychee Green Tea
2021-03-04 89 瀏覽
見到好多人嚟咗一於嚟試下地鐵出去行幾分鐘就到唔算好遠點知去到餐廳真係靚嘅不過服務態度唔係咁好好似有啲唔想做咁有啲失望食物質素方面就普普通通啦叫咗個all day breakfast各樣嘢都正正常常除咗酸瓜包有啲特別甜品方面蛋糕好食特別係茶味嘅蛋糕都幾清新飲品都唔錯latte 拉花幾靚 味道都唔錯呢兩樣都值得一試最後點少得係花花場打卡坐喺度影相都幾開心㗎雖然餐廳有少少迫價錢方面人均百幾二百蚊不過不失不過下次未必會再來了
見到好多人嚟咗

價錢方面人均百幾二百蚊
不過不失
不過下次未必會再來了
2021-03-04 104 瀏覽
每個人在忙碌過後,都需要尋找一個寧靜的「角落」~.收工後,和友人吃個late lunch,談談天、拍拍照,波希米亞風的裝飾,太好看了吧!拍個不停~哈哈~📸.。慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉我喜歡慢煮,這份慢煮雞胸,正合吾心,多汁嫩滑,超讚~配上清新的青醬,美味到可以encore再點😅.。All Day Breakfast脆脆薯餅不油膩、炒蛋香滑剛剛好、茄汁豆加了紅腰豆、牛油果醬多士最驚喜🥳.。Long Black友人說:味道不錯(抱歉我不懂啡~).。Earl Grey Blue FlowerEarl Grey很香很香,最讚是⋯⋯茶壺蓋的芭蕾舞公仔,超美😍.。Chocolate Cake最後以一件香濃朱古力蛋糕作結,香滑、美味!
每個人在忙碌過後,都需要尋找一個寧靜的「角落」~
。慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉
。All Day Breakfast
。Long Black
友人說:味道不錯(抱歉我不懂啡~)
。Earl Grey Blue Flower
。Chocolate Cake
最後以一件香濃朱古力蛋糕作結,香滑、美味!
2021-02-26
下午茶
  • 慢煮雞胸羽衣甘藍青醬意粉
  • All  Day  Breakfast
2021-03-04 57 瀏覽
去蘭桂坊飲酒是常識吧但去LFK嘅打卡餐廳都係第一次因為就腳所以同fd黎角落食lunch一上到去陽光充沛 比人感覺好warm☀️因為大玻璃透光 同老蘭夜蒲感覺截然不同非常好彩地有窗邊打卡位坐可以俯瞰街上的路人 人來人往呢個景都唔錯講下野食叫左2個主食 2杯野飲先講左自家製蕃茄乾醬烤大蝦意粉佢係偏乾身的 調味都唔錯 蝦都夠味之後的煎帶子香草黑蒜意粉帶子煎得岩岩好 都帶鮮味而每條意粉都平均有汁鐘意佢嘅Matcha latte唔係好苦戈種對我怕抺茶苦嘅人非常友好😆最後食完野去佢個牆到打打卡好多乾花嘅佈置好文青啊愛乾花之人應該好鐘意呢到啊🌼🌸
去蘭桂坊飲酒是常識吧

最後食完野去佢個牆到打打卡
好多乾花嘅佈置好文青啊
愛乾花之人應該好鐘意呢到啊🌼🌸
2021-03-03 63 瀏覽
位於蘭桂芳的一個小角落有間好美的打卡cafe 小店有很多乾花稻草做主題最鍾意佢個搖搖椅必影corner仲有happy quote 霓虹燈野食好味 老闆好人環境又靚 效率又快真的不錯喔
位於蘭桂芳的一個小角落
有間好美的打卡cafe 小店