2006-06-15 0 瀏覽
B一向喜歡吃易牙妙手, 今天我想試試新野, 便到附近的西門丁來. 看過不少食評都囋賞!我的"家鄉肉餃米粉":米粉很煙韌,我杯茶. 肉餃其實不錯..滴滴骰骰. 但味道有點偏甜......怪怪..但又ok......可是又沒有肉香..實實的...不知怎型容. wierd but isn't really that bad..几喜歡我的柑吉檸蒙綠茶+ 耶果, 不太甜, 很開胃, 很解喝!B不太滿意他的"台式雞扒飯", 雞扒炸得像麥樂雞. 很乾, 很"鞋", 其怪的是肉扒竟然沒有任何"肉紋"..感覺有點怪. B喜歡喝台式奶茶, 但他說這裡的像港式...!BUT....的確很抵食..total $40大元!!~~

BUT....的確很抵食..total $40大元!!~~
(非會員)
2006-06-14 5 瀏覽
同女朋友第一次去食, 食左兩個擔擔麵, 芝麻醬湯底好正, 另外叫左個肉臊油麥菜, 都唔錯. 再叫左兩杯臺式飲品, 飲品就一般啦.店內有兩個大叔, 一個好nice.

店內有兩個大叔, 一個好nice.
2006-06-10 5 瀏覽
本來從未聽過呢間野,但係我老婆係openrice見到,又近我屋企所以即管去試試。一入去見到地方不算太大,但係裝修都算花心思;我地點左個二人餐,內有三道菜,每道菜有三款可供選擇,仲可以配肉燥飯,擔仔麵或擔擔麵;我地的菜包括︰a) 美味醉雞- (酒味適中,值得一試)b) 紅燜黑豚軟骨c) 煮青菜配肉燥飯,擔擔麵餐飲選了百香果雪泡加珠,香芒雪泡(雪泡很滑,香芒味道十分特別,是次特喇推介)最後還送上豆沙香蕉酥(聽都未聽過,但入口即刻愛上)座位不多,但不用等位,舖面員工只有三人,但十分周到,上菜亦唔需要太多時間
一入去見到地方不算太大,但係裝修都算花心思;

我地的菜包括︰

a) 美味醉雞- (酒味適中,值得一試)
b) 紅燜黑豚軟骨
c) 煮青菜

配肉燥飯,擔擔麵

最後還送上豆沙香蕉酥(聽都未聽過,但入口即刻愛上)

2006-06-04 1 瀏覽
新裝修新環境...覺得比以前好似清潔左...d人既服務都好似好左.星期六下午同傻鬼來食個lunch....2個人叫左2個lunch..福州丸米粉+茉莉綠茶; 台南擔仔面+楊桃綠茶同埋加$4叫左個涼拌苦瓜2個面都ok...不過我比較欣賞我個擔仔面, 可能我喜歡食濃味既野啦....而且份量都好多.涼拌苦瓜就得好正, 又夠冰涼個汁又好味.最差係我個杯楊桃綠茶...究竟有d咸咸地既味...
涼拌苦瓜就得好正, 又夠冰涼個汁又好味.
最差係我個杯楊桃綠茶...究竟有d咸咸地既味...
2006-06-03 0 瀏覽
今日7:00pm 黎呢度食晚飯, 叫左一個二人套餐($108), 唔洗加一, 價錢ok, 食物分別有:1. 怪味雞(幾香口惹味,雞夠滑,肉味就一般,唔錯)2. 牛筋牛腩(夠腍又入味,都係唔錯)3. 台式青菜(一般味道)4. 擔仔麵/魯肉飯各一(魯肉飯幾正,肉汁好鮮)5. 兩杯飲品(一般啦)6. 甜品仔兩件(甜左少少) 總括而言, 大致唔錯, 食得過! 亦同意之前人講, 環境幾擠逼)

1. 怪味雞(幾香口惹味,雞夠滑,肉味就一般,唔錯)
2. 牛筋牛腩(夠腍又入味,都係唔錯)
3. 台式青菜(一般味道)
4. 擔仔麵/魯肉飯各一(魯肉飯幾正,肉汁好鮮)
5. 兩杯飲品(一般啦)
6. 甜品仔兩件(甜左少少)

2006-06-02 11 瀏覽
補完double bio,,在快要掛掉的情況下怒滾到mk吃lunch]]]]]]]今次跟ks和巨毛來~~~~~~~我點了魯肉飯,,ks點了擔擔麵,,而巨毛就點了雞扒飯+ 魯肉drink方面大家都選了芋香珍珠奶茶=v=因為2:00後入座的關係,, 一個lunch set都只是$20!!!!!!!!超便宜~~~~~~2:00前收$24______drink要轉台式飲品要加$4~~~~由於這次想試試小食,,剛巧看到+$4就可以有小食,,於是就選了香蕉豆沙酥和芋卷= =+++香蕉豆沙酥一碟有2件,,雖然沒有香蕉味=3=不過overall都ok的]]]]]]]芋卷有3件,,可是沒什麼特別,,油份略嫌過多=""""""=魯肉飯比上次吃的portion小,,,,大概是因為這次是lunch的關係?!可能因為飯少了而魯肉和汁的份量沒減很多,,所以今次的飯有點偏salty =3=吃了一小口ks的擔擔麵,,,,麵蠻彈牙,, 可是味道比較濃anyway..個人還是比較喜歡魯肉飯^++++++++^下次會再吃魯肉飯的吼因為它還是吃魯肉飯的首選阿=w=>< <===上癮了
補完double bio,,
在快要掛掉的情況下怒滾到mk吃lunch]]]]]]]

今次跟ks和巨毛來~~~~~~~
我點了魯肉飯,,
ks點了擔擔麵,,
而巨毛就點了雞扒飯+ 魯肉[要+$5]
drink方面大家都選了芋香珍珠奶茶=v=
因為2:00後入座的關係,,
一個lunch set都只是$20!!!!!!!!
超便宜~~~~~~[音符]
2:00前收$24______
drink要轉台式飲品要加$4~~~~
由於這次想試試小食,,
剛巧看到+$4就可以有小食,,
於是就選了香蕉豆沙酥和芋卷= =+++

香蕉豆沙酥一碟有2件,,
雖然沒有香蕉味=3=
不過overall都ok的]]]]]]]
芋卷有3件,,
可是沒什麼特別,,
油份略嫌過多=""""""=

魯肉飯比上次吃的portion小,,,,
大概是因為這次是lunch的關係?!
可能因為飯少了而魯肉和汁的份量沒減很多,,
所以今次的飯有點偏salty =3=
吃了一小口ks的擔擔麵,,,,
麵蠻彈牙,, 可是味道比較濃
anyway..個人還是比較喜歡魯肉飯^++++++++^

下次會再吃魯肉飯的吼[哈哈哈哈哈]
因為它還是吃魯肉飯的首選阿=w=
>< <===上癮了[爆]
2006-05-25 5 瀏覽
琴晚黎幫襯重新裝修過既店舖叫左二人餐價錢不變選擇係有輕微改變味道亦同以前差唔多碗碟換左亦加左d 卡位其中試左新野~辣汁千口柳原來係冷盤既豬肚味道唔錯而且伴菜紅蘿蔔同西芹係好味過主菜添怪味雞d汁太多完全見唔到d雞牛筋牛肉太鹹淨食唔得一定要伴飯食飲品選擇多左連茶餐廳檸茶都有送既甜品香蕉豆沙酥唔太甜都算好味服務無乜點變裝修後光猛左人流都多左七點己經差不多滿座
琴晚黎幫襯重新裝修過既店舖

裝修後光猛左
人流都多左
七點己經差不多滿座
2006-05-22 6 瀏覽
最近食過一次, 在它裝修後!!叫左一個二人套餐, 有好多野食,有醉雞, 牛筋牛腩, 菜, 擔仔麵同魯肉飯,同兩杯飲品。我地覺得個牛筋牛腩最好食, 又腍又入味!!個醉雞都好, 夠酒味!!最唔好係飲品, 每次都好淡, 冇味的......個二人餐份量好多, 夠三個人食!!有咁多食唔晒都覺得好side呢.......p.s. 環境都係較迫, 尤其兩個人去會很容易被安排坐在兩邊都有人的二人桌, 同埋冇非吸煙區!環境扣分!!
最近食過一次, 在它裝修後!!

叫左一個二人套餐, 有好多野食,
有醉雞, 牛筋牛腩, 菜, 擔仔麵同魯肉飯,
同兩杯飲品。

我地覺得個牛筋牛腩最好食, 又腍又入味!!
個醉雞都好, 夠酒味!!

最唔好係飲品, 每次都好淡, 冇味的......

個二人餐份量好多, 夠三個人食!!
有咁多食唔晒都覺得好side呢.......

p.s. 環境都係較迫, 尤其兩個人去會很容易
被安排坐在兩邊都有人的二人桌, 同埋冇非吸煙區!
環境扣分!!
2006-05-22 9 瀏覽
男友介紹,咪去試吓,不錯。今日,一行四人,兩男兩女,我、男友及我的友人,我們叫了一個三人餐,份量剛剛好。我們叫了:涼拌矮瓜--個汁好好味,凍凍口地,幾好吃,開一開胃炸大腸--雖然不鍾意吃,但平心而論,好脆,好香炸蝦--好脆,好香,好正醉雞--酒味好重,易醉的我,吃了四件,都無醉香辣牛筋--有點辣,細鈿粒,易入口,無牛so味,仲有擔仔麵(small size)--較清,湯麵擔擔麵(small size)--有些辣,有花生,口感較重魯肉飯(small size)--可以香芒紅茶--my favourite,超好飲,芒果味較濃,可惜無加珍珠椰香奶茶--椰味太淡朱古力奶茶--無試價錢為158,合理除了三人set外,還有一人、二人、四人和六人。仲有sevice 認真不錯,我猜,waiters 們是boss of this resturant.坐我們後面的人,是吸煙的,幸好沒有,好似無分吸煙與非吸煙區,店內較小,舒適度一般。
男友介紹,咪去試吓,不錯。
我們叫了:
涼拌矮瓜--個汁好好味,凍凍口地,幾好吃,開一開胃
炸大腸--雖然不鍾意吃,但平心而論,好脆,好香
炸蝦--好脆,好香,好正
醉雞--酒味好重,易醉的我,吃了四件,都無醉
香辣牛筋--有點辣,細鈿粒,易入口,無牛so味

,仲有
擔仔麵(small size)--較清,湯麵
擔擔麵(small size)--有些辣,有花生,口感較重
魯肉飯(small size)--可以

椰香奶茶--椰味太淡
朱古力奶茶--無試

價錢為158,合理
除了三人set外,還有一人、二人、四人和六人。

(非會員)
2006-05-15 2 瀏覽
裝收後,主題變o左田園feel~服務好好,個老闆好nice~叫一個飯或麵$24,加野飲10,另外可加珍珠,椰果等等,就每樣另加$2~
2006-05-15 4 瀏覽
同老死去旺角行街,順便周圍食野。見到樓下我朋友話幾好味,決定試下我叫左個豆腐肉"躁"飯,大碗,抵食!加多個香蕉豆沙飯,好好味呀呢個!叫餐只係加四蚊咋對住個廚房食,環境就減左分了,仲有人食煙
同老死去旺角行街,順便周圍食野。
見到樓下我朋友話幾好味,決定試下

我叫左個豆腐肉"躁"飯,
大碗,抵食!加多個香蕉豆沙飯,
好好味呀呢個!叫餐只係加四蚊咋

對住個廚房食,
環境就減左分了,仲有人食煙
2006-04-28 4 瀏覽
同同事來食lunch,我叫左擔擔麵+ 啡/茶($24)+$4 有個小食,揀左醉雞翅再+$4,轉台式飲品,叫左香芋奶茶加珍珠(加珍珠不另收費)。擔擔麵好香花生醬,麵質適中,醉雞翅雖然酒味重左少少,但都唔錯。同同事share 左d 食,食左肉餡魚丸- 只係一般,榨菜雞腎- 雞腎硬左d。serve 我地果位大叔幾nice 喎!
同同事來食lunch,我叫左

擔擔麵+ 啡/茶($24)
+$4 有個小食,揀左醉雞翅

serve 我地果位大叔幾nice 喎!
2006-04-12 12 瀏覽
跟kiki逛完sino就滾到這裡祭五臟廟=wwww=我們去的時間大約是6點半>>>>>>全家店子只有我們兩個我點了魯肉飯..再+$8多要一個芋香奶茶~ kiki就只要了一個魯肉飯]]]我們都覺得很好吃>v<飯蠻大碗=w=魯肉不會過鹹,, 很入味~~~ >////////<飯中還有半隻茶葉蛋跟菜--------不過味道就soso//////芋香奶茶蠻好喝,, 冰不會過多=v=$24就吃到這麼好吃的魯肉飯,, 讚!!會再encore,, 不過下次會試擔擔麵= =++ps 冷氣蠻大,, 幸好有帶jacket = =v 另外staff很有禮貌,,走的時候還對著我們微笑說bye bye呢~~~~還有收碗碟的speed很快!!!
跟kiki逛完sino就滾到這裡祭五臟廟=wwww=
我們去的時間大約是6點半>>>>>>
全家店子只有我們兩個[噗哈哈]

我點了魯肉飯..
再+$8多要一個芋香奶茶~
kiki就只要了一個魯肉飯]]]
我們都覺得很好吃>v<
飯蠻大碗=w=
魯肉不會過鹹,, 很入味~~~ >////////<
飯中還有半隻茶葉蛋跟菜--------
不過味道就soso//////
芋香奶茶蠻好喝,, 冰不會過多=v=

$24就吃到這麼好吃的魯肉飯,, 讚!!
會再encore,, 不過下次會試擔擔麵= =++

ps 冷氣蠻大,, 幸好有帶jacket = =v
另外staff[還是boss?!]很有禮貌,,
走的時候還對著我們微笑說bye bye呢~~~~[笑]
還有收碗碟的speed很快!!!
[可能因為只有我們2個?! 爆]
2006-04-09 15 瀏覽
昨晚同男友行行下,唉!唔見左西門町既,wow,裝修左後High左,以為係第二間,望下d老細及伙計,係果幾個喎.Order左一個二人前:-1.醉雞:好醉,帶有點苦苦地.2.鹵肉炒青菜3.白籮白豬軟骨:燜得好焾,好爽口.4.擔擔麵:好重花生味,"傑tart tart".5.香芒紅茶:芒果味幾重,好飲.香片奶茶:無乜香片味,好似多奶既奶茶.裝修後,裝了三部大冷氣,好凍;價錢同以前一樣,食物質素都係咁好.

Order左一個二人前:-
1.醉雞:好醉,帶有點苦苦地.
2.鹵肉炒青菜
3.白籮白豬軟骨:燜得好焾,好爽口.
4.擔擔麵:好重花生味,"傑tart tart".

2006-02-22 10 瀏覽
我食過幾次了.雖然細細地,但0係mk行到累,就唔覺迫夾了.但我次次去,都只會叫魯肉飯同草莓珍珠.前者我覺得係呢間店做得很好的菜,適合我口味.而後者只是我的喜好,而且都好好味,同仙跡岩做的差不多.0係mk一個飯+飲品先收三十元我覺得幾抵.
我食過幾次了.雖然細細地,但0係mk行到累,就唔覺迫夾了.

0係mk一個飯+飲品先收三十元我覺得幾抵.