2008-03-31 7 瀏覽
前幾天問女友想在下班後吃甚麼菜,她說地點在旺角,食店由我選....其實一般來說,在想要吃甚麼時,最令人頭痛的,就是要選那一間店。既然<<開飯喇>>有不少的食評,那就以最多的笑臉來作挑選吧...呵~一點之下,結果有點嚇人,在眾多店中有一間是一技獨秀的,加上有一段時間沒有吃過不錯的台灣菜了,所以最後就選了在"女人街"內的西門町了。到達了旺角後,我們花了一點時間去找它的位置(因為不知是在那一邊),當時是七點左加,門前已經站了十多個客人在等候。幸好有一部份的客人正在結帳,所以才等了十多分鐘便可以進內了~ ^^一坐進去,看到店內的環境頗窄,如像我般身形較大的會有點迫壓感。坐下後,店員很利害地就知道我們是第一次來,還跟我們介紹店的名菜,我們選了一個套餐,內有:台灣特色拼盤、肉燥飯、擔仔麵、醬汁茄子,另外加了炸鳳尾蝦和紅燒牛肉。先上的是拼盤,排列得很整齊,令人食慾大增。拼盤包括了:炸尤魚丸、沙拉、炸雞件、豬軟骨和鑲尤魚筒。沙拉的味道一般,炸雞件外脆內仍有肉汁,豬軟骨味濃而頗入味,鑲尤魚筒內有小醬瓜和蝦仁,味道配合得很好。最後的是我們頗有期待的炸尤魚丸,原因是前年在台灣

沙拉的味道一般,炸雞件外脆內仍有肉汁,豬軟骨味濃而頗入味,鑲尤魚筒內有小醬瓜和蝦仁,味道配合得很好。最後的是我們頗有期待的炸尤魚丸,原因是前年在台灣淡水吃過一串超超超超超超鮮甜而不膩的炸尤魚丸,吃下去後我倆都覺得跟一般的墨魚丸沒有分別,真的很失望....

之後到的,是肉燥飯和擔仔麵。肉燥飯的味道算是跟在台灣的相似,相差的地方是在飯的方面,感覺上在台灣的米飯都比較乾身一點,較易吸收了肉燥汁而令到味道增強。至於擔仔麵,肉燥跟湯底也算合格,但是麵的本身好像是用上了本地的麵條,失去了擔仔麵原有的風味。(原本應該是麵身不會太能吸收到湯汁的)

吃到這時,內心對此店的印象只算一般,心想還沒上的炸鳳尾蝦也許不會怎樣出色吧。但是事實證明,在完全沒有期待之下,往往便會遇到出人意表的事情來。

從外觀看上去,炸粉好像炸得有點過火而變乾和硬,點了一些伴碟的醬汁,吃下去時"沙"的一聲,炸便被我咬開為二。意想不到的脆和蝦的鮮味仍然能夠保留著,這其貌不揚的小吃令我們找到了回來光顧這店藉口了....哈哈哈

整體來說,食物的味道不算是差,可能只是我們在台灣吃到的都是上好,所以才會有點兒過份要求吧。但是我絕對沒有騙大家的,在台北淡水市的烤尤魚和烤尤魚丸是必吃的,不然實在是太可惜了.......
特色拼盤
不過不失的肉燥飯
炸鳳尾蝦
2008-03-29 12 瀏覽
今日收工出到去旺角, 已經係一心黎呢間台灣野試下, 今日下午熱辣辣, 由亞皆路街行到去, 個人已經熱到發瘟, 去到門口仲成棚人響度等, 行人路又窄, 女人街d檔口又做生意, 又有好多人來來往往, 無位企, 又理由企響隔黎人地鋪度等, 好無奈咁向前行去, 又行翻轉頭, 終於有位, 入得去啦, 結果都唔係等左好耐, 入到去都發覺幾復雜既餐牌, 首先唔同時間唔同價錢, 跟住呢樣果樣n個配搭, 我地叫左牛根米線, 魯豬排飯, 涼伴茄子, 網皮芋蓉卷, , 飲左珍珠奶茶, 杯牙奶茶. 果個竽卷熱辣辣好好味, 跟住個茄子就普普通通啦, 不過有一樣好疑問既野, 魯豬排飯, 魯為何解, 我叫果時係諗住有d魯肉, 再加豬排飯, 碗飯黎到, 就真係得d豬排飯, d魯呢? 唔通係一塊好老既豬排-_-!!! 但係咬落去, 嘩, 好熱呀, 係新鮮炸架, 好好味呀, 其實整體談不上咩野人間美食, 但係咁既價錢, 真係好抵食.價錢簡介, 首先食個午餐, 係$26蚊, 但係過左兩點又減$2蚊, 但係有d選擇又要加翻$2蚊, 跟住飲台式野飲要加$4蚊, 跟住有堆小食, 係樣樣唔同約$8至$12蚊, 但係連埋餐一齊叫又可

價錢簡介, 首先食個午餐, 係$26蚊, 但係過左兩點又減$2蚊, 但係有d選擇又要加翻$2蚊, 跟住飲台式野飲要加$4蚊, 跟住有堆小食, 係樣樣唔同約$8至$12蚊, 但係連埋餐一齊叫又可以有一個半價, 但係轉頭先叫又無架播, 哈哈哈, 睇個餐牌都睇左好耐呀.

2008-03-27 4 瀏覽
1:55入到去,原來2:00後係下午茶時間,可以平兩蚊一個套餐,因為吐餓,所以嗱嗱林叫咗兩個餐,之後發現原來跟餐可以半價叫小食,點知係肥佬waiter話要一齊落先有半價,之後落要全價,所以好氣憤咁唔要。紅燒牛肉飯,牛肉好"淋",好好味。豬排擔擔麵,d豬排就無乜特別,擔擔麵個湯就淡咗d,但d麵都幾彈牙,好食。至於個珍珠奶茶都OK。
紅燒牛肉飯,牛肉好"淋",好好味。
至於個珍珠奶茶都OK。
2008-03-26 3 瀏覽
THis was my 2nd time I tried 西門町台灣麵食. The food was not that good. Nothing special.3 ppl' $69 each魯肉飯$28雞絲拉皮$24My fd ordered Chicken 擔擔麵, another fd ordered 麵紅燒牛肉( nothing special , just 5 pieces of fat beef, below are all carrots ) 炸豆腐All the food were served within 15 minutes except 炸豆腐.After finishing all the dishes within 30 minutes, the waitors came and cleared our tables.After that, the 3 waitors kept on looking at us. They wanted us to leave AS SOON AS POSSIBLE badly. haha. He even used a

3 ppl' $69 each

魯肉飯$28

雞絲拉皮$24

炸豆腐

After finishing all the dishes within 30 minutes, the waitors came and cleared our tables.After that, the 3 waitors kept on looking at us. They wanted us to leave AS SOON AS POSSIBLE badly. haha. He even used a " Reserved " card to signify that we should leave AS SOON AS POSSIBLE.

If you wanna have gathering with fds and wanna stay longer, I do NOT recommend going to ANY SMALL restaurants on 通菜街. We just can't stay any longer after having our meals. THe waitors never allow. I still remember that 2 years ago, i had meals with 2 fds in a Jap. restaurant on 通菜街. haha. The waitors told us to chat outside rather than sitting there occupying the table!!!! Later, the waitors just asked the waiting customers to stand NEXT to our table to give pressure to us.
2008-03-25 10 瀏覽
上星期晚上到西門町食飯,7時前不需要等位,但4人桌坐4人比較迫2人餐好像太多,點了兩個晚餐涼伴茄子+炸雞肉乾麵肉澡飯+雞還送$18台式飲品(可以補錢點其他貴的飲品)點了荔枝玉露及朱古力雪香不錯...比仙xx 好味多有驚喜,撈麵好味道,醬汁夠濃,茄子也不錯每人$50,還有台式飲品比起其他的台灣店好食及便宜很多(如:x軒)
上星期晚上到西門町食飯,
7時前不需要等位,但4人桌坐4人比較迫

2人餐好像太多,點了兩個晚餐
涼伴茄子+炸雞肉乾麵
肉澡飯+雞
還送$18台式飲品(可以補錢點其他貴的飲品)
點了荔枝玉露及朱古力雪香
不錯...比仙xx 好味多

有驚喜,撈麵好味道,醬汁夠濃,茄子也不錯
每人$50,還有台式飲品
比起其他的台灣店好食及便宜很多(如:x軒)
禮拜日流流, 特登同babee搵佢做我地既tea, 因為平時夜晚實在太多人喇, 諗住試下係唔係真係咁"得"!!一入到去, 得2成入坐率到, 都唔知開心好定驚好~得咁少客個waiter都好似黑面神咁....唉......因為太餓喇, 我叫左個醬爆蟹籽丸台灣米粉, babee就叫左擔擔面, 再叫多個酸辣粉皮, 等左5分鐘到, 食個粉皮先, 不過不失啦,淡左少少,之後再黎我個米粉, 好一般, 師傅可能以為我真係好餓, d面都未稔晒, 又唔係中間剪一下就俾我喇, 搞到我食面個陣食極都咁長..好辛苦, 又硬......係.....算, 都係一餐者~babee話佢個個擔擔面都唔好得幾多, 完全唔得正宗, 冇咩味......奶茶我地都叫左港式, 好濃呀~~~~究竟係咪晚餐會好味好多呢, 係咪午市同晚市既師傅功力爭咁遠呢???究竟我應唔應該俾多次機會佢呢???!!!!!
奶茶我地都叫左港式, 好濃呀~~~~

究竟我應唔應該俾多次機會佢呢???!!!!!
2008-03-21 14 瀏覽
肉燥飯第一口都不錯,食得出有麯鼓的味道,但再食落就有點肥,有點滯的感覺,.........比"X軒"的肉燥飯比下去..........涼拌茄子的醬料香辣可口,前菜不錯,雞絲粉皮份量少左一點,而雞肉不夠細,而青瓜又少了一點,粉皮闊左啲,覺得"X泰豐"的做得較好。炸雞肉拌麯的雞肉香口,面質不錯,但甜了一點,如加辣一點點會較好...........不過香港近年在日式日化沖積之下, 巳較難找到台式店舖之下, 這間仍是有不錯的評價, 不過, 我以炵較喜愛"X軒"的肉燥飯。總體上都會再去食, 不過耐一點吧!!

涼拌茄子的醬料香辣可口,前菜不錯,

總體上都會再去食, 不過耐一點吧!!
2008-03-18 5 瀏覽
上星期六同女朋友專登黎試下呢間大家推介o既西門町,確實係正呀!! 我地叫左個二人餐, 包三個小食,兩個飯麵,兩杯野飲仲有甜品.我好鐘意食佢果個雞絲拉皮同皇牌拼盤( 脆炸雞,鹵水猪軟骨,炸花枝丸,蝦卷,麻油三絲)!!我女朋友就好鐘意食佢個蚵仔卷.雞絲拉皮: 好香好滑.脆炸雞: 炸得外脆內嫩.猪軟骨: 好入味,食落一d都唔覺得油膩.炸花枝丸: 幾彈牙, 有d似去飲食果d.哈哈~蝦卷:呢個好評特別,用魷魚卷住d蝦同酸菜,相當醒胃.麻油三絲: 呢個就冇乜特別,不過就好香麻油味.蚵仔卷:炸到脆卜卜, d蠔仔亦好鮮味.宜家諗起都流晒口水. 勁正! 確實值得推介.
上星期六同女朋友專登黎試下呢間大家推介o既西門町,
雞絲拉皮: 好香好滑.
炸雞: 炸得外脆內嫩.
猪軟骨: 好入味,食落一d都唔覺得油膩.
炸花枝丸: 幾彈牙, 有d似去飲食果d.哈哈~
蝦卷:呢個好評特別,用魷魚卷住d蝦同酸菜,相當醒胃.
麻油三絲: 呢個就冇乜特別,不過就好香麻油味.
蚵仔卷:炸到脆卜卜, d蠔仔亦好鮮味.

宜家諗起都流晒口水. 勁正! 確實值得推介.

2008-03-16 13 瀏覽
尋日同兩位友人特意到西門町食搵左好耐先搵到...坐低我地叫左肉躁豆腐飯,雞絲粉皮,鹵水拼盤同雞排拉面飲左珍珠奶茶雞絲粉皮真係好食,好滑好香,不過係細碟左D肉躁飯都幾正,好夠味鹵水拼盤最好食係中間既豬頸肉,其他都OK雞排拉面就唔係太得啦,無咩特別飲品都係普通不過都幾夠飽既唔錯!
尋日同兩位友人特意到西門町食
搵左好耐先搵到...
坐低我地叫左
肉躁豆腐飯,雞絲粉皮,鹵水拼盤同雞排拉面
飲左珍珠奶茶
雞絲粉皮真係好食,好滑好香,不過係細碟左D
肉躁飯都幾正,好夠味
鹵水拼盤最好食係中間既豬頸肉,其他都OK
雞排拉面就唔係太得啦,無咩特別
飲品都係普通
不過都幾夠飽既
唔錯!
肉躁豆腐飯!
(非會員)
2008-03-13
第一次來呢到,搵左好耐,終於搵到好多人等位,又等左好耐地方好細,冷氣係頭上吹落來,凍死人食物都幾快來到的叫左個紅燒牛肉擔擔麵,魯肉飯,雞絲拉皮味道都幾好,最好食都係紅燒牛肉,下次想試埋個鹵水拼盤
第一次來呢到,搵左好耐,終於搵到
好多人等位,又等左好耐
地方好細,冷氣係頭上吹落來,凍死人
食物都幾快來到的
叫左個紅燒牛肉擔擔麵,魯肉飯,雞絲拉皮
味道都幾好,最好食都係紅燒牛肉,下次想試埋個鹵水拼盤
2008-03-12 3 瀏覽
朋友推介黎左呢度食台灣野5個人3男2女叫左個4人餐再加d小食男仔普遍都唔飽所以大食既真係要預多d $$$小食中以蚵卷同炸雞最好味蚵卷真係值得一試既d蠔仔好鮮食唔到有任何腥味外表層皮薄一薄夠脆兩者配合得幾好但其他野如魯肉飯擔擔麵同擔仔麵真係嘛嘛同topic一樣...真係普通過普通話...唔係講笑...價錢方面就唔算貴既每人食左60蚊左右但大食既真係未必會飽囉不過旺角咁多野食唔洗擔心啦~!
朋友推介黎左呢度食台灣野
5個人3男2女叫左個4人餐再加d小食
男仔普遍都唔飽所以大食既真係要預多d $$$
小食中以蚵卷同炸雞最好味蚵卷真係值得一試既
d蠔仔好鮮食唔到有任何腥味
外表層皮薄一薄夠脆兩者配合得幾好
但其他野如魯肉飯擔擔麵同擔仔麵真係嘛嘛
同topic一樣...真係普通過普通話...唔係講笑...
價錢方面就唔算貴既每人食左60蚊左右
但大食既真係未必會飽囉
不過旺角咁多野食唔洗擔心啦~!
(非會員)
2008-03-11 1 瀏覽
以前食過一次覺得唔錯,今次再同朋友食多次。我地叫左麵、脆雞扒飯、紅燒牛肉麵、酸辣粉皮、滷水拼盤、醉雞。我朋友就話牛肉麵似平時d牛腩麵咁,而其他野就一般啦~我有點兒覺得麵淡了點,不夠香濃。不過最令我失望的是阿姐的服務態度。話說佢好隨意的放下一碗麵,於是我地就問佢係咩麵,跟住佢就黑面,然後好晦氣咁講左句"紅燒牛肉麵丫嘛!",即時咩氣氛都冇晒。
以前食過一次覺得唔錯,今次再同朋友食多次。
2008-03-09 23 瀏覽
看到這裡的食評加上朋友的介紹, 長途跋涉的來到西門町! 等了一個小時, 坐下來和男友order 了一個雞件拌麵set, 加了一個蚵仔卷~個set 就ok 啦, 唔可以話surprisingly good, 個蚵仔卷唔係好多蚵仔, 但勝在皮簿, 又炸得香脆, 不錯在set 中的珍珠奶茶比我想像中的差, 很甜, 不太有茶味, 倒是珍珠煲得不錯, 甜甜的~不是想像中的好, 所以只能級一個ok
看到這裡的食評加上朋友的介紹, 長途跋涉的來到西門町!

不是想像中的好, 所以只能級一個ok
2008-03-09
下午茶時間,叫左個紅燒牛肉飯,友人就要了個唔知咩豬排飯。唔知係d牛肉"騷"丫,定係d花椒八角味太重,我覺得一d都唔好食,只係得個淋字。醉雞翼,麻麻地,每人食1隻已經唔想再食。茄子,唔錯,可能係因為醬汁問題。總括:絕對冇台灣風味!服務,眼見waitress態度麻麻,冇笑容,又未至於黑面,feel唔到各位所講咁賓至如歸既服務。
下午茶時間,
叫左個紅燒牛肉飯,
友人就要了個唔知咩豬排飯。
唔知係d牛肉"騷"丫,定係d花椒八角味太重,
我覺得一d都唔好食,只係得個淋字。
醉雞翼,麻麻地,每人食1隻已經唔想再食。
茄子,唔錯,可能係因為醬汁問題。
總括:絕對冇台灣風味!

服務,
眼見waitress態度麻麻,冇笑容,又未至於黑面,
feel唔到各位所講咁賓至如歸既服務。
2008-03-09 3 瀏覽
之前係OpenRice見到這店有很多好評,所以一直很想來試試,因為很喜歡吃台式食品,這天終於可以試o下!網皮芋蓉卷~ 炸得好脆,上檯時熱辣辣,裡面有少少芋頭粒,其他就不知道係咩脆樂雞扒麵~ 脆樂雞扒其實係一塊加大碼麥樂雞,不過這塊麥樂雞扒,我諗裡面只有20%係雞肉,80%係麵粉,和麥記相差太遠,味道是ok的!亦炸得好香脆蔥炸大腸(好似係$35) ~ 大腸裡面包著蔥段,但食落蔥味不會太濃,點埋個酸辣醬一齊食就更加好味!除了炸得略為燶o左少少之外!這個我覺得好好食&好抵食!因為街邊買一串炸大腸都要$8、9蚊一串,而一串只有4薄片,所以這裡是十分抵食!我們來吃是下午茶時間,所以有些食物是日間沒有的,下次找個時間晚市再來試試其他