2015-09-16 652 瀏覽
途經路德圍,因為得兩個人,諗唔到食咩,所以就入左呢間試下海南雞,價錢大衆化,海南雞夠滑!外賣一隻先$128低食!我聽到堂食個叔叔要海南雞走皮都一樣做比佢!美中不足係冷氣唔夠亦都唔好期望地方好大,但係總結係今時今日,一分價錢收到多過一分既美食,已經好唔錯!
2015-09-03
2015-07-28 691 瀏覽
今日聽同事講呢間海南雞好食, 平時lunch食嚟食去都係嗰幾樣, 於是去試下。舖頭外面招牌同裡面格格不入, 入到去得幾張枱, 冇裝修。海南雞飯分中、大size, 我order 咗一個中size, $39 一個飯送一碗中湯, 或一杯熱飲。 飯未到醬料先到, 然後到杯飲品, 不過好細杯, 比一般茶餐廳還要細杯, 隔一陣就上飯。 啲雞皮有毛, 雞肉都算ok嫩嘅, 飯係油飯, 不過硬硬地, 三十幾蚊都可以嘅, 不過相比其他餐廳, 我覺得其他餐廳好味過佢囉!其他人話好味, 但我食完呢一次唔會再去食喇。
舖頭外面招牌同裡面格格不入, 入到去得幾張枱, 冇裝修。

其他人話好味, 但我食完呢一次唔會再去食喇。
2015-07-28
午餐
2015-02-20 1411 瀏覽
金雞除了吃去骨海南雞及滷水狀元蹄好外, 香煎手打魚香肉餅(例牌)是我們必點的小菜。$4X一碟, 煎到香口, 肉餅餡除肥豬肉外, 還有蝦米、鹹魚等切到細碎的蓉蓉, 口感煙韌彈牙, 送飯、送啤酒一流。附送的南瓜青紅蘿蔔粟米豬骨湯, 煲得既溶且甜, 雖然這家常湯水是一年四季也在煲, 奇怪的是春夏時候去喝它會覺得清潤, 秋冬時候去喝它會覺得特別溫暖。奇嗎?
金雞除了吃去骨海南雞滷水狀元蹄好外,
香煎手打魚香肉餅(例牌)是我們必點的小菜。
$4X一碟, 煎到香口,
肉餅餡除肥豬肉外, 還有蝦米、鹹魚等切到細碎的蓉蓉,
口感煙韌彈牙, 送飯、送啤酒一流。
南瓜青紅蘿蔔粟米豬骨湯
附送的南瓜青紅蘿蔔粟米豬骨湯,
煲得既溶且甜,
雖然這家常湯水是一年四季也在煲,
奇怪的是春夏時候去喝它會覺得清潤,
秋冬時候去喝它會覺得特別溫暖。

奇嗎?
$50 (其他)
南瓜青紅蘿蔔粟米豬骨湯
  • 香煎手打魚香肉餅
  • 滷水狀元蹄
  • 去骨海南雞
很多朋友都好奇問我 , 為什麼我會這麼喜愛叫雞飯 ? 等我告訴大家一個小秘密 , 每當坐著、等候著我將會面對的雞時 , 那種忐忑不安 , 心裏癢癢 , 思緒著它會用甚麼部位來呈現 , 究竟是骨多肉薄還是皮爽肉滑 ? 很多時候一分錢並非必定拿到一分貨 , 碰到不好的、切得馬虎的 , 錢照付但餘下的分鐘就會非常難受!直至某一次幫襯過這一間店後 , 在我心目中 , 它是冠絕荃灣 , 味道與質素均能夠打通街的海南雞 ...成名於西貢的金雞 , 幸好在荃灣開了分店 , 所以我們不需要大費周章地乘車.乘車.轉車走到西貢去 ~ 荃灣店是位於路德圍附近 , 倚立行人天橋之下 , 店面陳設簡單 , 鮮明而乾淨 , 若然不是識途老馬 , 走過也不知道這兒的雞是何等驚豔 !這兒的雞飯有大、中、小之分 , 以我所知 " 小 " 只適用於下午茶時段 , 份量是湯碗的大小而雞肉是鋪在油飯的面 ~ 那天我叫了大份的去骨海南雞飯 $ 43 , 奉送住家靚湯或咖啡 / 奶茶 ( 凍飲另加 $ 2 ) 住家靚湯是一向的 " 南瓜青紅蘿蔔粟米 " , 湯煲得夠火路 , 所有味道均融為一體 , 啖啖濃甜精華 ~ 雞件看似有四

很多朋友都好奇問我 , 為什麼我會這麼喜愛叫雞飯 ?

去骨海南雞飯

南瓜青紅蘿蔔粟米

雞件看似有四分之一隻的份量加上一殼有一個拳頭再多些的油飯量 , 吃完後真飽 !

食海南雞必備的三色醬 : 黑豉油、薑蔥蓉、甜酸辣醬 , 我並沒有點得太多 , 因為油飯已很夠味 , 雞肉本身的味道很鮮很適合我 ~

椅底下放了幾包真空處理過的金象泰國米 , 應該是靠它們煮製雞油飯 , 難怪油香均勻遍布每粒彈牙靚飯 , 食得出有香茅味 ~
幸運地我所配得到的是雞下庄 , 皮爽少肥 , 嬌嫩欲滴 , 肉質白嫩 , 滑溜無比 , 連胸肉也是白滑彈牙 , 無渣 ! 去骨後依然保持雞型 , 沒有岩岩讒讒 ...

現正望著螢幕上的靚雞圖片 , 口水也特別旺盛起來 ~
滷水西貢狀元蹄飯
滷水西貢狀元蹄飯只得一個 size , $ 41 亦是奉送住家靚湯或咖啡 / 奶茶 ( 凍飲另加 $ 2 ) , 濃稠的醬汁應該是很鹹的吧 , 食過後會明白到做人千萬不要過分武斷 , 膠質重但是不糊口 , 醬汁好送飯 ~

元蹄燉至外皮軟嫩甘香 , 肉質鬆化 , 口感實際而不膩 , 配搭燙青菜實在是不錯的規劃 ~
亳無疑問今餐的雞飯費 , 實在是付得順心 , 再下一城都可以 !

2014-08-21
去骨海南雞飯
南瓜青紅蘿蔔粟米
滷水西貢狀元蹄飯
荃灣這條食街真係五花八門既野食都可以搵到,本來諗住食海南雞飯,路過其實有好幾間泰國菜館都有賣,不過間間都係四十幾蚊起跳,就諗住行多幾間睇吓有無第二啲,點知最尾遇見呢間海南雞餐廳,都係四十幾蚊,唔想再行,就行咗入去。呢間招牌做無骨海南雞飯既,有大中小既分別,飯量同雞肉既份量都按SIZE而有大中小之分,叫咗個大份既,即時放碟醬油嚟,醬油可是成碟海南雞飯既靈魂,一來本身啲飯就無味,啲雞都只係得啲雞香,如果調味品唔夠既話碟飯就會變得非常失色,就好似食碟無豉油無薑蓉既白切雞飯咁。醬油才擺响我面前,我就立心要寫劣評了,三格醬油,每格既面積比起麻雀牌還小,而且都只係薄薄的一層,份量唔多,豉油色果啲只係普通既雞油豉油,綠色果啲只係磨得更蓉既薑蓉,紅色果啲算係這間鋪既名物吧,蒜蒜酸酸的無錯係幾惹味,不過份量認真少得過份囉。查實碟雞同飯都做得唔錯的,啲雞真心鋪得幾好,而且都夠肥夠滑,不過因為啲醬料實在太少同埋太普通,夠點雞嚟唔夠拌飯,認真唔會再嚟,同樣價錢我認為附近幾間泰國菜館既海南雞會掂啲!!
荃灣這條食街真係五花八門既野食都可以搵到,
本來諗住食海南雞飯,
路過其實有好幾間泰國菜館都有賣,
不過間間都係四十幾蚊起跳,
就諗住行多幾間睇吓有無第二啲,
點知最尾遇見呢間海南雞餐廳,
都係四十幾蚊,唔想再行,就行咗入去。

呢間招牌做無骨海南雞飯既,
有大中小既分別,
飯量同雞肉既份量都按SIZE而有大中小之分,
叫咗個大份既,
即時放碟醬油嚟,
醬油可是成碟海南雞飯既靈魂,
一來本身啲飯就無味,啲雞都只係得啲雞香,
如果調味品唔夠既話碟飯就會變得非常失色,
就好似食碟無豉油無薑蓉既白切雞飯咁。
醬油才擺响我面前,
我就立心要寫劣評了,
三格醬油,每格既面積比起麻雀牌還小,
而且都只係薄薄的一層,份量唔多,
豉油色果啲只係普通既雞油豉油,
綠色果啲只係磨得更蓉既薑蓉,
紅色果啲算係這間鋪既名物吧,
蒜蒜酸酸的無錯係幾惹味,
不過份量認真少得過份囉。
查實碟雞同飯都做得唔錯的,
啲雞真心鋪得幾好,而且都夠肥夠滑,
不過因為啲醬料實在太少同埋太普通,
夠點雞嚟唔夠拌飯,
認真唔會再嚟,
同樣價錢我認為附近幾間泰國菜館既海南雞會掂啲!!
2014-07-12
2014-06-28 828 瀏覽
上次係PANDA HOTEL中完海南雞飯既伏,估唔到無耐又中一次.今次地點係金雞去骨海南雞專門店$43 大既海南雞飯,份量真不少,油飯看似落左乾蔥碎,色水好似唔錯,但係一食落去,飯粒好濕,但完全無味道,首先無咸味,二來無香味,三來更加無雞油味,基本上係同白飯好接近.係咪因為我太早去食所以先中伏?(11點半左右)雞既份量十足,當然味道係淡,嫩滑度中等,配上蔥油食又係唔夠味,咸度低,辛辣醬又係太甜,黑油當然係甜嫁啦,姐係我點撈,成個飯同雞都係甜我受夠了,在荃灣真係唔可以食海南雞飯雖然呢間野係西貢那間既分店

我受夠了,在荃灣真係唔可以食海南雞飯

雖然呢間野係西貢那間既分店
2014-05-19
2014-03-25 1187 瀏覽
今天晚餐來一個海南雞,快靚正的一個二人套餐。無味精老火湯,充滿南瓜和紅蘿白的清甜,很不錯,傻仔敏少有的會喝下整碗例湯。招牌去骨海南雞: 套餐居然有半隻雞,超抵食。賣相金黃豐腴,皮下脂肪不算多,雖然雞味不算濃,但肉質嫩滑,仍算吸引。海南雞著重的沾醬就不太正宗了,但街坊小店,不要太高要求吧。油飯: 有雞油和香矛味,有少許蒜粒,OK。手打魚香肉餅: 肉餅很有質感,鬆化。豬肉混合了咸魚香,幾惹味,份量足足兩大塊,只是稍為咸口,要拌飯吃。油菜: 正常
今天晚餐來一個海南雞,快靚正的一個二人套餐。
無骨海南雞
油飯: 有雞油和香矛味,有少許蒜粒,OK。
油菜: 正常
題外話/補充資料: 份量多得二人吃不晒,要打包,外賣盒要收$1-
2014-03-25
無骨海南雞
2014-03-02 1209 瀏覽
荃灣路德圍一向是美食集中地 昨晚睇見周圍好食的食店都爆滿,又見肚餓在冇咩選擇的情況下,見到金雞有位心想一試無防唔得都係一次啫。我們點了兩個細的 去骨海南雞套餐加油菜 價錢都是 87 元, 先來油菜基本上冇咩特別,再來是南瓜 正呀! 夠味相信冇咩味精,再來海南雞飯味道不錯,不太肥冇骨淡淡肉,不過男仕們應該叫大的效好, 這個價錢能夠食到這個質素的確是值得推介。
2013-10-11 638 瀏覽
金雞,金黃色的肥雞,店的名字改得真好!說到海南雞,一些店家或會爭說自己才是正宗,其實由明朝的文昌雞,到海南移民將之傳入東南亞各國,如今馬來西亞、新加坡、泰國、香港都有海南雞,它由每逢過節祭祖的傳統雞飯團,演變到今時今日有著不同煮法、不同配搭、不同口味。與其尋找正宗,不如放下執著,出發尋找令人心動的味道吧!今日來到出名易搵食的大河道,特意來嚐嚐這兒的海南雞。店子只是一般小菜館的格局,雖然沒什麼裝修可言,但仍算乾淨企理。店內的menu其實很簡單,飛快的點了個金雞二人餐,包括招牌去骨海南雞、香煎手打魚香肉餅、時菜、老火湯、飯、飲品,這樣加起來才$139,菜色豐足之餘,亦看得出碟碟均是心機菜。侍應首先端來的是老火湯,柑橘色非常漂亮,表面有層薄薄的油花,但不算油膩。湯的味道香濃鮮甜,南瓜已經滾至稀爛。南瓜含豐富的膳食纖維,能増加飽肚感,而蘿蔔則含有豐富的胡蘿蔔素,能有效增強皮膚的抵抗力,但不宜經常飲用,以免會攝取過多令皮膚變黃,造成反效果。去骨海南雞一如其名,已經去清雞骨,吃起來方便之餘,更能感受那種啖啖肉的幸福口感。雞皮油黄且厚,肉白細嫩,雖然有點带血,但肉質非常嫩滑。整隻雞雖然稍欠雞味,但雞
金雞,金黃色的肥雞,店的名字改得真好!
青紅蘿蔔南瓜湯
招牌去骨海南雞(半隻)
招牌去骨海南雞(半隻)
去骨海南雞一如其名,已經去清雞骨,吃起來方便之餘,更能感受那種啖啖肉的幸福口感。雞皮油黄且厚,肉白細嫩,雖然有點带血,但肉質非常嫩滑。整隻雞雖然稍欠雞味,但雞皮香軟無比,連皮帶肉吃口感最滑溜。雖然心癢癢想多吃幾件,但礙於膽固醇,這樣吃法也只能一件起兩件止。醬汁有三款可以選擇,都是自家製。豉油帶些微香甜,不會很濃稠;薑蔥磨至極幼身,不太鹹,比平時廣東燒味的來得清新;辣椒醬的顏色雖然嚇人,其實跟薑蒜混和,不會很辣,反而有點開胃。
【前】油飯【後】白飯
除了雞,飯也是亮點之一。套餐可選油飯或白飯。男友嚷著要減肥,只能選白飯,零負擔的我當然選油飯了。不要被油飯二字嚇怕,其實並不是閃令令很油膩那種。它的顏色帶點淡黃,不會很乾又不會很爛,應該是用雞湯煮過,所以才會透著雞香,再加入炸過的紅蒜頭,就更惹味香口。
香煎手打魚香肉餅
還有一味不得不提的魚香肉餅,香味從廚房遠遠飄來,聞到已經心郁郁。肉餅挺薄,外層煎至金黃香脆,內裡混著咸魚和肥豬肉,肉餅打至均勻,肉質軟嫩惹味。熱辣辣夾起一件,發現原來有上下兩排,真是名副其實的足料、抵食、份量多!

題外話/補充資料: 廚房一直播著Beyond的歌,很多都很熟悉,很有那些年的感覺。
2013-10-09
【前】油飯【後】白飯
2013-09-14 421 瀏覽
想不到早前在西貢吃過金雞的海南雞飯,現在已經進駐荃灣。可能實至名歸關係,差不多全店滿座。來到金雞,當然要點雞飯餐,有大及中兩款,中款只不過$37,以今日狀態,足夠了。先端來紅、綠、黑三色醬料,相當認真,例湯是南瓜甘筍豬骨湯,只是一般,水多料少,味未夠濃。中SIZE只有拳頭大小飯,雞骨去得清,另有一小截雞翼,雞肉水準依然,嫩滑可口,雞皮亦不要錯過,偶爾吃一次,沒壞吧?
想不到早前在西貢吃過金雞的海南雞飯,現在已經進駐荃灣。
可能實至名歸關係,差不多全店滿座。
2013-08-13 341 瀏覽
路經這家金雞多次,午飯時間小店裡總是座無虛席,好不容易才從門口看到有吉位,做就月巴人先後兩次光顧其打出西貢的海南雞飯。簡單的餐牌選擇不多,雖然都有小炒供應,客人大多從這三款中去選,初次到來首先向大雞飯埋手。應是老闆的男仕一句:"飲碗無味精靚湯先"為午餐打開序幕,老闆口中的無味精靚湯是以南瓜、粟米、青紅蘿蔔煲豬骨,第二次光顧也是同款靚湯,看來此款有營組合湯水都是此店主打。兩次的例湯分別有著不同湯料,因此所有湯裡材料我也吃過,又以豬肉夠滑的豬骨及煲至透心的紅青蘿蔔最好吃,兩次也覺得滿足;南瓜早已煲至溶在湯水裡,有著南瓜纖維的湯水香甜濃郁,加上青紅蘿蔔的配合,這款中湯的確夠靚夠好飲,付款單點也是值得。大版本去骨海南雞飯($43)看來是一般飯量的版本,中版相信較合胃口小的女仕,我這男人當然要選大版本才能飽肚。目測所點的大雞飯份量會填飽我的大肚子,只是雞飯看來總好像欠缺什麼?!原來是蔬菜!要是可以加點蔬菜,不但更均衡也令視覺效果更佳唷。 去骨雞肉有著一層好看的黃油雞皮,脂肪厚厚的黃油雞皮竟是有彈性爽口,沒有因有層脂肪而顯得油膩,算得上是好吃的雞皮。油潤的雞肉有著淡淡的鹹味,雞胸肉也不會太粗糙,鄰

無味精靚湯

去骨海南雞

油潤的雞肉有著淡淡的鹹味,雞胸肉也不會太粗糙,鄰近雞腿部份更加滑溜不已,不全熟的雞肉絕對沒嚇怕我,如此質素的海南雞,外賣價$120也可買一隻回家享用嚕。
油飯有點煲底飯的感覺,飯粒帶點乾硬的要咀嚼多一點時間,此油飯不像泰式雞飯常有的香茅味,反而是混了平時伴粉麵吃的炸乾蔥,炸蔥粒令飯粒更香及有點香脆感覺,只是剛好遇上像飯焦的煲底飯,令飯粒更多了咀嚼需要,好處是油飯並沒有太多油份,除了一點乾蔥香外其實跟白飯分別不太大。
喜歡吃海南雞,除了雞肉及油飯要好吃外,蘸雞的三色醬汁也很重要,就算雞肉不好也有豉油伴飯嘛。金雞的三色醬汁也算不錯,黑豉油濃黑偏甜,打成蔥茸的青蔥也很惹味,最重要是吃後沒有怪味出現,蒜蓉辣汁沒有如其火紅顏色般辣,酸酸辣辣反為雞肉減輕油膩感,不錯。
西貢滷水狀元蹄飯
事隔幾天再來試試另一款西貢滷水狀元蹄飯($41),比海南雞飯少人點的元蹄飯,上桌時真有點呆了眼,沒想到一份午飯有著這麼大件的元蹄份量。

元蹄皮肉相連,豬皮看似肥膩其實煮得軟綿,油膩感也比想像中低,瘦肉反而有點像滑溜版煲湯肉,入味程度不及彈力豬皮,個人較喜歡豬皮的食味多一點;醬汁味道真的不太如平日吃的滷水,真的如炆元蹄那種香味,微稠醬汁膠質重地黏著嘴巴,是日為皮膚補充不少骨膠原,面膜也不用敷了。

今次的元蹄飯多了一條菜心平衡一下,翠綠菜心燙得爽口,有水準;白飯飯粒彈牙好吃,比油飯更合我意。
+$5來杯凍檸茶洗刷一下喉嚨,茶底深色卻沒太重紅茶味,幸好檸檬夠酸又夠冰凍,用來解油膩實在太好了。

老闆很主動也很有禮,比一眾員工更為有禮,只是店子實在太小,尤其坐近門口因大門開關顯得更熱,可以外帶的話的確比堂食舒適。
題外話/補充資料: 店名總令我想到吳君如小姐的一部電影。
去骨海南雞
無味精靚湯
2013-05-04 220 瀏覽
是日三條友,去左E間野食飯,原本是想去旁邊的冰室食的,人太多了~所以黎左就腳兼冇人的海南雞試一試.一入到去冇咩人坐都心知不妙不過朋友試過話D海南雞OK就入去試下啦餐牌上可以選擇的餐實在小至又小...咁我自己食個個就唔係海南雞黎既,我叫左個魚餅飯食,飲凍奶茶魚餅飯...是炸的,不太香,很像一塊紙咁...份量真係好少...凍奶茶是像奶水一樣...沒茶香...我全程都是用朋友的海南雞薑蓉送飯...就連我朋友都話...海南雞都變差左......
所以黎左就腳兼冇人的海南雞試一試.
一入到去冇咩人坐都心知不妙

不過朋友試過話D海南雞OK就入去試下啦
餐牌上可以選擇的餐實在小至又小...
咁我自己食個個就唔係海南雞黎既,我叫左個魚餅飯食,飲凍奶茶
就連我朋友都話...海南雞都變差左...
...
2013-05-03 162 瀏覽
是晚和男友在荃灣搵食, 原本男友一心想著試拉麵台風, 但是我不大餓於是作罷就隨便找點東西吃, 我只要分一兩口就好了路過這間海南雞飯店, 原來就是西貢那間金雞的分店, 見即時有位就入內不過店內環境頗擠擁的, 侍者經過經常會碰到我們, 坐得不太舒適由於我只是看男友吃, 於是他獨自點了一個大的海南雞飯先來的是附送的例湯, 當天的是紅蘿蔔豬骨南瓜湯, 湯裡頭也有一定份量的湯渣顏色黃黃的, 湯的面頭有點油, 喝下還是覺得油份太重, 喝兩口就放棄然後雞飯也上枱了這裡的三色醬都是辣醬, 薑蓉和醬油, 不過醬油不是平常見慣濃濃的黑豉油, 只是帶點甜的醬油而薑蓉則刴得非常幼細, 我想可能是用攪拌機弄的, 至於辣醬我沒有試就不寫了, 不過聽男友說是OK的雞肉是無骨雞, 皮和肉皆嫩滑, 雞皮又不會過肥, 而且咬落不會出現鞋口的一絲絲肉質纖維可惜雞味不濃, 可幸的是沒有雪藏味, 個人覺得不錯的另外油飯我也沒有吃, 所以也不寫了, 不過見到飯裡加入炸蒜, 應該會更香口的
就隨便找點東西吃, 我只要分一兩口就好了

由於我只是看男友吃, 於是他獨自點了一個大的海南雞飯
然後雞飯也上枱了
可惜雞味不濃, 可幸的是沒有雪藏味, 個人覺得不錯的
2013-04-27
早排同另一半行街~經過見開左間"金雞西貢海南雞專門店"佢講左幾次話要去試喎~反正依日brunch唔知食咩好就去依間試下個海南雞飯呢~我地點左兩個套餐其中一款.."招牌去骨海南雞飯(大)"去骨海南雞..肉質好嫩滑有彈性+有雞味油飯..比較濕腍~炸蒜乾到似飯焦~整體味道唔算香配上"住家老火湯 - 青紅蘿蔔南瓜湯"個湯夠味又足料~南瓜味道好濃郁..好飲另一款.."香煎手打魚香肉餅飯"肉餅半肥..食唔到魚香味~我覺得ma ma..另一半就話好食"套餐"..另一半配湯~我要咖啡..完全無咖啡香整體食物唯獨"海南雞"+"老火湯"最好味~其他一般

早排同另一半行街~經過見開左間"金雞西貢海南雞專門店"
佢講左幾次話要去試喎~反正依日brunch唔知食咩好
就去依間試下個海南雞飯呢~我地點左兩個套餐
其中一款.."招牌去骨海南雞飯(大)"
去骨海南雞..肉質好嫩滑有彈性+有雞味
油飯..比較濕腍~炸蒜乾到似飯焦~整體味道唔算香
配上"住家老火湯 - 青紅蘿蔔南瓜湯"
個湯夠味又足料~南瓜味道好濃郁..好飲
另一款.."香煎手打魚香肉餅飯"
"套餐"..另一半配湯~我要咖啡..完全無咖啡香
整體食物唯獨"海南雞"+"老火湯"最好味~其他一般
2012-12-16
2012-11-26 85 瀏覽
hoi nam gai
The soup was the first to arrive. It had a very rich taste to it, and a full-bodied aroma. Although, it could have been a bit less salty (was borderline for me). The chicken was served atop rice. And it had some tendons (or some sort of really tough fibrous connective tissue - not muscle) within some of the pieces. A bit more work to get around those; but for the price, hard to justify complaining. The taste was quite nice in and of themselves. However, with the sauces provided (either individually or in combination), the dish really sprang to life! Especially the minced onion and ginger (green in photo) one. It added a great accent to both meat and rice. And this was complimented by the slightly spicy red sauce. Although also flavorful, the black sauce could have done with being more viscous.

Lai cha was also ordered. I really prefer ceramic cups for tea. Plastic just does not do justice to the taste of good milk tea!
(Although I accept it likely lasts longer under less careful conditions).
lai cha
題外話/補充資料: There are two sizes available for the South Sea Chicken (hoi nam gai). I chose the medium as I wanted a light lunch. But, for those keen on a bigger meal, you may consider the large.
2012-11-25
hoi nam gai