2017-06-03 946 瀏覽
香港食海南雞飯三十年。最差呢度,從未想過會飲南瓜湯,伴碟酸菜冇吾在講。連爛鬼菜都冇條。飯冇油味。又吾熱。的雞表面的油重晾左系度。總之吾可以叫海南雞飯。兩個字。垃圾。重收52蚊。食一半就俾錢走人。
2017-05-31 2406 瀏覽
是日端午節, 除咗食糭過節之外, 媽咪會特別煮番几味撚手小菜(鼓汁蒸白鱔、煎蠔仔餅、天婦羅游水蝦、人蔘豬花膠湯) 來應節!我哋平日食得素菜多, 梗有一兩日要做吓食肉獸來balance番, 做節餸必定係豐富啲!我哋一來唔想媽咪煮咁多餸咁辛苦, 二來又想食啲媽咪唔曉煮嘅餸, 所以特別去加料, 係港運城嘅 買外賣囉!138蚊外賣價一隻去骨海南雞, 由外至内都咁!剩係個包裝, 一睇……靚到似盒蛋糕, 已經夠晒殺食啦!内附嘅專用醬油有薑蓉、甜鼓油、酸甜辣醬等等, 每款各三客。至於隻海南雞, 雖然雞味唔夠濃, 但勝在肉質件件又油又亮, 鮮嫩多汁唔油膩, 不費吹灰牙力, 輕輕一咬就可以將雞肉咬開, 實在太棒了!連三歲嘅侄女都猛話要食多几件雞雞啊!除咗雞翼之外, 完全唔使吮骨, 大人細路都大愛, 飯都扒多几啖呀!嫌外賣麻煩嘅話, 可以選擇係店內堂食, 全日都有飯餐供應, 價錢只係$5X以内, 仲包埋老火湯, 加5蚊/8蚊轉飲品又得, 十分抵食!另外亦有二人/四人套餐, 約埋一齊去開餐又得啫!
, 做節餸必定係豐富啲
, 係港運城嘅 [金雞海南雞] 買外賣囉!

, 由外至内都咁
!剩係個包裝, 一睇
……靚到
似盒蛋糕, 已經夠晒殺食啦
!内附嘅專用醬油有薑蓉、甜鼓油、酸甜辣醬等等, 每款各三客
。至於隻海南雞
, 雖然雞味唔夠濃, 但勝在肉質件件又油又亮
, 鮮嫩多汁唔油膩
, 不費吹灰牙力, 輕輕一咬就可以將雞肉咬開
, 實在太棒了
!連三歲嘅侄女都猛話要食多几件雞雞
啊!除咗雞翼之外, 完全唔使吮骨
, 大人細路都大愛
, 飯
都扒
多几啖呀

, 加5蚊/8蚊轉飲品又得, 十分抵食
!另外亦有二人/四人套餐, 約埋一齊去開餐又得
啫!
2017-05-30
  • 去骨海南雞
2017-02-21 1161 瀏覽
正當全城瘋狂追炸雞時,我和某某卻偏愛這間的海南雞飯。南瓜湯是我最喜歡的湯水,甜甜的帶點南瓜蓉。海南雞口感十足,雞胸肉是我的最愛,相比某某愛吃雞腿鮮嫩的肉質,我卻偏愛啖啖肉。再沾上三種海南雞醬汁,滋味無比。值得一提的是油飯,是這頓飯的精華,每粒米飯都十分有口感,帶點蒜蓉香氣。由一碗飯的認真,可見廚師的用心。
正當全城瘋狂追炸雞時,
我和某某卻偏愛這間的海南雞飯。
南瓜湯是我最喜歡的湯水,
甜甜的帶點南瓜蓉。
海南雞口感十足,
雞胸肉是我的最愛,
相比某某愛吃雞腿鮮嫩的肉質,
我卻偏愛啖啖肉。
再沾上三種海南雞醬汁,
滋味無比。
值得一提的是油飯,
是這頓飯的精華,
每粒米飯都十分有口感,
帶點蒜蓉香氣。
由一碗飯的認真,
可見廚師的用心。
2017-02-02 975 瀏覽
Unfortunately, this branch is not as good as the other branches.As soon as you sit down, they will give you a bowl of pumpkin soup even if you are not ready to order or haven't ordered.The pumpkin soup here is watered down compared to KS and SK and it tasted artificially sweetened.I forgot to take a photo but I had to request for more spring onion and ginger puree because the amount on the sauce dish was incredibly stingy.The rice was too hard which ruined my appetite.

2017-01-16 814 瀏覽
食開九龍城分店的一突然發現北角竟然開左間分店!lunch time 即刻去試,午餐時間大約一點,竟然唔駛等位!唔睇menu就推介了同事吃麻辣(轉雞脾),同事覺得太辣了,店員就貼心的送一個原味點的醬汁給我們,讚好。而我還是覺得麻辣非常正!雞又夠滑,麻辣夠惹味!,未有嘗過佢其他菜式,但應該我下次再來都會食返呢個了
。而我還是覺得麻辣非常正!雞又夠滑,麻辣夠惹味!
,未有嘗過佢其他菜式,但應該我下次再來都會食返呢個了
2017-01-16
2016-10-08 1085 瀏覽
今日接到老爸的 order, 叫我放學去探嫲嫲放左學之後我就外買一個下午茶的海南雞飯, 帶去嫲嫲屋企度食, 反正唔想食工人煮嘅嘢外賣海南雞飯 跟湯 (下午茶)湯係南瓜湯, 內有青蘿蔔and一啲豬肉, 味道好濃郁, 南瓜味道好重, 非常好飲海南雞飯係去骨嘅, 雞肉一啲都唔嚡口, 又嫩滑又好味, 一定要連皮食, 因為連埋皮食先至夠香夠好味
今日接到老爸的 order, 叫我放學去探嫲嫲

外賣海南雞飯 跟湯 (下午茶)

下午茶
2016-07-30 1305 瀏覽
叫佢一隻雞分兩盒盛載,最後一盒過,我話原來唔可分兩盒,佢又話可以,咁我問佢點解唔分盒,佢話因為我買一隻,所以一盒,咁我再話咁即係唔可以分盒啦,佢又話可以,佢同麥兜無分別
2016-06-17 1887 瀏覽
上個星期買咗半隻海南雞返屋企食,味道幾正,今次試埋油飯,睇吓掂唔掂。今次買2個飯盒,一個去骨海南雞飯,一個蒜香豬頸肉飯,兩個都係52蚊,有埋湯送。油飯望落有點乾,好彩食落味道都唔錯。豬頸肉有些比較乾同硬,個汁略為咸。兩個飯冇菜跟,有點失望,如果有些酸青瓜或紅蘿蔔就正。個湯係南瓜湯,味道比較濃,個人喜歡冬瓜湯,清一點,配搭上會好些。
2016-05-29 1848 瀏覽
呢十日都要番鰂魚涌自從中學之後就好少去呢到喇感覺好有親切感。。。本來諗住行去商場搵食行過見到有海南雞飯食,加上我地1230就去食(因為驚到1點會人多)所以經過見到有枱就行入去lu當時我地一行5人入去,有張大枱坐我地入左去之後其他人就要等位lu😙😙😙黎得海南雞飯專門店梗係食海南雞啦$52一個餐有湯飲 加錢可以要飲品今日係南瓜煲骨湯,我中意呀所以就飲湯😋上菜都好快,絕對適合我地要中意快嘅香港人一黎上左個湯。。。飲左幾啖就上個飯之後黎個汁。。。最後上個雞一步步咁,唔似有d海南雞店會一盤過比你加10蚊可以轉雞脾 不過我無加錢都有雞上脾加胸不過明明話去骨海南雞毛啦啦有一舊係有骨嘅細脾,都幾搞笑肉都多架。。。而且雞胸都唔會好鞋雞上脾就梗係正啦不過令我心動反而係中間個辣汁好香又有少少辣。有d似泰國野d汁我食到一半仲叫店員加汁個飯係油飯 粒粒分明!都幾好味我有個同事中意食辣叫左呢隻麻辣海南雞餐$56其實只係加左d辣椒起上面爆香左。。。我試左一舊好似口水雞咁,都ok ge不過海南雞我都中意平時普通咁食多d食完就走lu因為lunch真係好多人等位😋😋😋
呢十日都要番鰂魚涌
自從中學之後就好少去呢到喇
感覺好有親切感。。。
本來諗住行去商場搵食
當時我地一行5人入去,有張大枱坐
我地入左去之後其他人就要等位lu😙😙😙

黎得海南雞飯專門店梗係食海南雞啦
$52一個餐有湯飲 加錢可以要飲品
今日係南瓜煲骨湯,我中意呀
所以就飲湯😋
午市海南雞飯餐
上菜都好快,絕對適合我地要中意快嘅香港人
一黎上左個湯。。。飲左幾啖就上個飯
之後黎個汁。。。最後上個雞
一步步咁,唔似有d海南雞店會一盤過比你

加10蚊可以轉雞脾 不過我無加錢都有雞上脾加胸
不過明明話去骨海南雞毛啦啦有一舊係有骨嘅細脾,都幾搞笑
肉都多架。。。而且雞胸都唔會好鞋
雞上脾就梗係正啦
不過令我心動反而係中間個辣汁
好香又有少少辣。有d似泰國野d汁
我食到一半仲叫店員加汁
個飯係油飯 粒粒分明!都幾好味
我有個同事中意食辣
叫左呢隻麻辣海南雞餐$56
其實只係加左d辣椒起上面
爆香左。。。我試左一舊
好似口水雞咁,都ok ge
不過海南雞我都中意平時普通咁食多d
食完就走lu
因為lunch真係好多人等位😋😋😋
2016-05-26
  • 海南雞飯
最近一兩個月, 北角區突然開了好幾間海南雞飯專門店, 包括位於北角港運城美食廣場的栢檔去骨海南雞和七姊妹道的珍寶海南雞專門店, 兩店質素均不堪入目, 惠顧一次也嫌多。直到一個星期前, 源自西貢的金雞海南雞進駐北角, 於健威坊開設其第四分店, 令前身是 Hot Chicks 的餐廳, 保留「雞店」的身份。開業後的首個週日晚上, 全場爆滿, 於是決定購買一隻招牌去骨海南雞回家, 原價 $170, 外賣自取有 81 折, 即 $138, 抵!包裝設計精美, 打開後更大鵬展翅, 很切合主題。雞肉質感鮮嫩幼滑, 想不到連雞胸都有這種質感, 是個驚喜; 調味適中, 沒有過份的元素, 令人食指大動; 唯一美中不足是有某些部份略嫌未熟透而已。從此, 北角有好吃的平民海南雞了!
包裝設計精美, 打開後更大鵬展翅, 很切合主題。
招牌去骨海南雞
從此, 北角有好吃的平民海南雞了!
題外話/補充資料: 店舖位置不在商場內, 而是面對著英皇道的街舖位。