2019-03-01 67 瀏覽
元宵佳節,公務繁忙,沒有閒情賞花燈,放工也只能約在中心區旺角,吃一個大時大節最受歡迎的鐵板餐。一百元以下的鐵板餐,在鬧市區難找,這裏是難得的地方。最近多吃肉類,故點了一個香煎比目魚扒配刁草牛油忌廉汁($99)。比目魚份量比想像中多,燙熱的鐵板盛出比目魚的煎魚香。蔬菜在熱燙燙的鐵板上容易燒焦,甫上桌就應澆上隨碟的醬汁,還要澆到蔬菜和薯蓉底,否則過了一會,底層因高温變焦了。友人點了鐵板燒美國穀飼肉眼 8oz ($99),肉味濃郁,細細嘴嚼,鐵板烤過的肉香漫漫滲出,比比目魚更好吃。芝士焗西蘭花($68)。中間的芝士較濃稠,旁邊的芝士混和了西蘭花的水份。中間的芝士有拉絲的效果,旁邊的芝士拌著飯吃也不錯。芝士的量多,我們還是把所有的芝士吃完。西蘭花沒有焗成乾花,內裏仍保留水份,與鐵扒肉類伴吃,總覺會減點油膩感。街坊小食拼盤(水牛城雞翼、吉列蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸、薯格)($108),我最喜愛的食物,鄰座剛好也點了一個。我最喜歡的是脆而厚身的德國腸,不會過鹹。我同樣喜歡水牛城雞翼,每一隻外層均勻地包裹着濃厚的惹味醬汁。原以為已因醬汁重重包裹而變得軟稔的雞翼,咬一口才發現內裏蘊藏的外脆內軟,沒有因醬汁

香煎比目魚扒配刁草牛油忌廉汁

鐵板燒美國穀飼肉眼 8oz

芝士焗西蘭花

街坊小食拼盤

街坊小食拼盤(水牛城雞翼、吉列蟹肉忌廉薯餅、豬肉腸、薯格)($108),我最喜愛的食物,鄰座剛好也點了一個。我最喜歡的是脆而厚身的德國腸,不會過鹹。我同樣喜歡水牛城雞翼,每一隻外層均勻地包裹着濃厚的惹味醬汁。原以為已因醬汁重重包裹而變得軟稔的雞翼,咬一口才發現內裏蘊藏的外脆內軟,沒有因醬汁而影響口感,雞肉厚而多汁。薯格香脆新鮮,友人說不用沾醬也十分香脆可口。吉列蟹肉忌廉薯餅同樣香脆,但內餡添了一分柔軟。在各式各樣的食材拼搭下,少量新鮮的沙律菜反成了真正的伴碟。
題外話/補充資料: 加一服務費
2019-02-19
香煎比目魚扒配刁草牛油忌廉汁
鐵板燒美國穀飼肉眼 8oz
芝士焗西蘭花
街坊小食拼盤
難得閒日中午可以抖下,拉左老媽子出旺角逛下,通菜街不嬲多平價餐廳,見到呢間門面幾靚,又玩啲中西合璧菜式就入左去。餐廳內外位於「女人街」之稱既通菜街,估唔到餐廳裝修幾有Feel,我覺得設計得唔錯,附合到佢餐廳名「街坊Cafe」。食物選擇十分之多選擇,14:30前來有Lunch Set有Tea Set亦有散叫,平時意粉食得多,呢到配河粉/蝦子麵,好特別。加上叫得自己做「街坊Cafe」,價錢都街坊價啲,鐵板最平$89都有交易。海鮮龍蝦汁蟹籽蝦子麵 $108西式海鮮龍蝦汁 x 中式蝦子麵,幾新穎既配搭,份量唔算多,男士食未必夠飽,岩細食既女士。海鮮有青口、魷魚、蝦,底部有少許龍蝦汁撈勻再食,龍蝦汁味道幾出,蝦子麵本身就咸咸地,整體咸口但咸道可接受,估唔到兩者夾得埋,唔講係蝦子麵,外表睇就如平時食開既西式海鮮寬條意粉。午市套餐—龍蝦汁海鮮意大利飯 $68午市套餐包碗仔翅/忌廉湯、熱飲同免加一,同埋價錢相宜好多,我就揀左個龍蝦汁海鮮意大利飯,後尾先發現其實同老媽子兩個人嗌既一模一樣咁制,只係佢果個係蝦子麵,我果個就係意大利飯,所以個base其實都一模一樣,但唔知係咪因為飯會索汁,以龍蝦汁煮令到意大

餐廳內外

食物選擇

海鮮龍蝦汁蟹籽蝦子麵 $108

午市套餐—龍蝦汁海鮮意大利飯 $68
午市套餐--包碗仔翅/忌廉湯
午市套餐—龍蝦汁海鮮意大利飯
午市套餐包碗仔翅/忌廉湯、熱飲同免加一,同埋價錢相宜好多,我就揀左個龍蝦汁海鮮意大利飯,後尾先發現其實同老媽子兩個人嗌既一模一樣咁制,只係佢果個係蝦子麵,我果個就係意大利飯,所以個base其實都一模一樣,但唔知係咪因為飯會索汁,以龍蝦汁煮令到意大利飯入口過咸,但蝦子麵冇呢個咸,意大利飯亦可以再生少少煙韌啲,對比起上黎,同為龍蝦汁及海鮮base,配蝦子麵會更好,不過加左牛油果同少許芝士有微微黏起拉絲既效果。

Tea Set—Tiramisu 吉士雞蛋仔伴忌廉 $68
Tea Set—Tiramisu 吉士雞蛋仔伴忌廉

Tea Set同樣包熱飲同免加一,佢既甜品好多花款而且樣樣都好吸引,除左呢款Tiramisu 吉士雞蛋仔,仲有紫薯吉士、阿華田吉士、抹茶吉士,唔想配雞蛋仔,仲有一個系列係配法國西多士!我就試Tiramisu 吉士雞蛋仔伴忌廉,用鐵板上,個鐵板真係微微暖,唔係裝飾,仲有雪糕同棉花糖,面頭係Tiramisu 吉士,食落Tiramisu味唔岀,似普通吉士味但多左少少朱古力味咁,而雞蛋仔熱騰騰,但始終上面於左大量Tiramisu 吉士,已經整淋哂個雞蛋仔,所以雞蛋仔似雞蛋糕,係麵包既口感,係幾得意既配搭,都可一試。

餐飲—街坊蒸餾咖啡、港式奶茶
餐飲—街坊蒸餾咖啡、港式奶茶

跟set包飲蒸餾咖啡,平時好少機會飲到蒸餾咖啡,仲要食set就包咁抵,緊係試下!入口偏苦,會回甘,咖啡味係口中久之不散,但呢種回甘偏苦澀,有配奶比你加,但都唔太岩我口味。而港式奶茶茶味太輕,奶味亦唔重,偏水。

套餐抵食,但單點就要睇下叫咩菜式,粉麵類尤其蝦子麵會比較貴,不過呢到多花款揀,菜式又比較新穎,少係岀面食到,不妨試試。
2019-02-26
2019-02-28 56 瀏覽
朋友推介左我一間位於旺角既港式西餐廳,今日就同兩個朋友去食dinner。我地book左6點鐘,見到餐廳都幾full,而空檯都已經留座,所以想黎食晚餐最好book定檯。我地三個都係食肉獸,所以我地就分別叫左唔同既扒,大家可以share,試下唔同野!我地分別左鐵板燒美國穀飼肉眼,鐵板燒美國穀飼西冷,兩樣都係五成熟,牛肉用鐵板上既,食落去好嫩好juicy!另外,我地亦都點左份燒紐西蘭羊架,羊架有三件,岩岩好一人一件😆羊架好多肉,亦都好juicy,同埋唔會太羶,岩香港人口味。野飲方面,我地叫左花茶同埋榛子鮮奶咖啡同烏龍鮮奶咖啡,同樣係高質素。食完扒都幾飽,但女仔食甜品係有第二個胃架😎我地點左綠茶法式西多士伴雪糕,好西多士整得好好,唔會好油,配埋冰凍既雪糕,正!

2019-02-28 59 瀏覽
同女友行旺角行街街。見到都多人排隊,就去試試。去到晚市都算熱鬧,有輕鬆音樂。岩晒放工想輕鬆下的我們。坐好後望望晚餐餐牌都多選擇。店內有好多圖畫。都好有關於呢間店圖畫。幾有意思點了龍蝦海鮮龍蝦汁飯。龍蝦味濃厚,大蝦新鮮。配上意大利飯又覺得不錯。(但唔記得影相)😆😆😆再叫了綠茶雞蛋仔。好特別。配合吉士。真係好好味。雞蛋仔即整,有朱古力雪糕。熱熱的食。一冷一熱。女仔有2個胃口就是這樣來的🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
店內有好多圖畫。都好有關於呢間店圖畫。幾有意思
2018-11-22
2019-02-28 39 瀏覽
今日Happy Friday 約左朋友去呢間都幾多正評既餐廳食飯,見到新menu有個298既二人餐有齊湯、甜品同特飲就試下本身menu係碗仔翅,我地今次加左18蚊試龍蝦湯,用煲上,每人可以分到一碗,個湯都幾濃味。黑松露忌廉汁意粉,黑松露既味好出,雞肉份量都多,幾好味😆原隻波士頓龍蝦芝士龍蝦汁意大利飯,都幾大隻龍蝦,仲有好多海鮮配料👍🏻前面啲主菜已經食到好飽,不過見到呢個Tiramisu吉士雞仔蛋伴雪糕又忍唔到口,個雞蛋仔好足料,上碟既時候仲熱辣辣,仲有啲焦糖爆谷,雪糕同雞蛋仔好夾,值得推介

黑松露忌廉汁意粉,黑松露既味好出,雞肉份量都多,幾好味😆

2019-02-22
2019-02-28 36 瀏覽
想西餐食扒又想有個平民價,街坊cafe真是個不錯的選擇。首先服務不錯,原本我們坐二人枱,因點了小食桌不夠放,侍應主動給我們調桌。價錢比外面的西餐便宜很多,不到$100,食物質素很高。我點了燒黑毛豬,非常驚喜,肉質軟得來又帶點咬口,重點是肉汁都鎖住了,加上黑椒汁很惹味。薯蓉軟滑,很香的薯仔味。一個鐵板餐其實已經夠飽,cp值好高。小菜點了芝士焗西蘭花,芝士可以拉出絲,最喜歡這種芝士,焗到少少脆,好香濃,西蘭花清甜爽口,推薦大家來試。

2019-02-26 34 瀏覽
今年嘅生日飯就係係街坊cafe慶祝。上網搵餐廳嘅時候經過一輪煩惱之後,突然見到openrice有預約餐廳優惠嘅宣傳,而正正呢一間餐廳都有晚市優惠。嗰次生日飯大約八點入席,叫咗一個二人套餐,已經食到飽曬。入面一個龍蝦芝士面,一個金邊粉,仲有一份西冷牛扒,再另加兩份忌廉湯。另外生日蛋糕亦於當晚餐廳切,仲要唔收切餅費。大家可以用預約訂檯優惠黎試試,個環境都唔錯架。

2019-02-26 31 瀏覽
之前來過這間餐廳,記得它的雪糕雞蛋仔味道不錯,另外還有別樹一格的波菜河粉,今天行經旺角,因為時間尚早人龍並不長,我們很快就可以入座。餐廳佈置有格調,很喜歡這些油畫。餐牌中英對照,還有相片及推介菜式。兩個人叫了小食拼盤($108)和大蝦墨魚汁意大利飯($98)share,另外加了兩隻芝士牛油焗蠔($12一隻)。小食拼盤賣相吸睛,份量也很充足,有四款小食,包括水牛雞翼4隻、吉列蟹肉忌廉薯餅4件、豬肉腸2條和薯格。各款小食都各有特色,個人比較喜歡水牛城雞翼,外皮香脆而肉質腍滑,味道香辣惹味。大蝦墨魚汁意大利飯有兩隻大蝦,口感爽滑,配合蝦籽鮮味突出。每粒飯粒都均勻地沾滿墨汁,但個人略嫌墨魚汁味道未夠香濃,另外墨魚飯摻和了帶子粒,口感豐富。芝士牛油焗蠔的價錢不貴,本以為質素會一般,想不到有意外驚喜。芝士份量充足,有拉絲效果,惹味得來又不會掩蓋了蠔的鮮味。是值得再光顧的餐廳!

餐廳佈置有格調,很喜歡這些油畫。

餐牌中英對照,還有相片及推介菜式。

是值得再光顧的餐廳!
2019-02-25 39 瀏覽
好處:1)食物有特色,有創意,希望可以keep 住啦。2)份量系多ge,紫薯雪糕系抵食的。3)色彩鮮豔~紫薯好味道~飲品ok啦。4)環境幾有特色~牆身啲畫幾靚架5)出菜時間都幾快,唔洗點樣等6)服務態度唔錯,雖然多人客,但唔混亂。少許改善地方是:食物款式雖然多,但同樣有些雜亂的感覺。環境都幾熱鬧,好多人去食。好彩用OpenRice 訂咗位先,如果唔系就要等下啦~*但總括而言,是值得去的,慢慢欣賞周圍環境。*
好處:
1)食物有特色,有創意,希望可以keep 住啦。
2)份量系多ge,紫薯雪糕系抵食的。
3)色彩鮮豔~紫薯好味道~飲品ok啦。
4)環境幾有特色~牆身啲畫幾靚架
5)出菜時間都幾快,唔洗點樣等
6)服務態度唔錯,雖然多人客,但唔混亂。

少許改善地方是:
食物款式雖然多,但同樣有些雜亂的感覺。

*但總括而言,是值得去的,慢慢欣賞周圍環境。*

2018-07-07
點左帝王極上海鮮二人餐D套餐加$38有龍蝦湯, 冇乜龍蝦味都算,最基本嘅湯要夠熱都做唔到沙律OK菜都算新鮮主菜方面,除咗焗蠔幾好味外,全部海鮮都唔新鮮,鵝肝又唔香,非常失望嘢飲落單後冇嚟過,漏咗單,好大杯但係好似藥水味,飲咗兩啖之後冇飲過…一杯係白桃玫瑰,另一杯係芒果菠蘿甜品揀咗多士,裏面有燒棉花糖同爆谷,幾特別,不過多士味道就一般整體來講都非常失望,埋單仲要480,勁中伏,完全明白點解有幾百個好評😭😭😭
點左帝王極上海鮮二人餐D

沙律OK菜都算新鮮

2019-02-25
2019-02-24 78 瀏覽
今天又來吃扒餐啦!昨天才吃過,不過羊排是不會膩的!約了不同的朋友👬週末真是很開心😃!這條街真的是很旺,餐廳前面也有一些開檔的擋住,所以還是花了我一些時間才找到,大家一定認準門口,我特意幫大家照了隔壁大廈門口的照片。我朋友一早在裡面等我啦!裡面很舒服,適合坐下來好好吃一頓!他們家的飲品名字很特別,一眼看到——你的男人👨!還是義大利🇮🇹的。浮想聯翩⋯⋯我點了花草茶,很適合女生,美貌養顏!甜品🍮也超級好看~顏值爆表五成熟的牛排🥩肉質細膩!一邊吃飯一邊討論今後的事業,完全超級的完美!好久沒有這麼的開心,一切都在向著計畫中的方向前進⋯⋯好濃的烏龍茶味道加上牛奶🥛的完美結合,再加上上面的Cream簡直是錦上添花!

我朋友一早在裡面等我啦!

裡面很舒服,適合坐下來好好吃一頓!

我點了花草茶,很適合女生,美貌養顏!
甜品🍮也超級好看~顏值爆表

2019-02-24 140 瀏覽
<通菜街入面既好味鐵板餐 >🔥 街坊 cafe以前以西式 cafe為主 食西餐多 好似意粉 甜品 牛扒 等等 但近排轉左做鐵板餐為主 於是經過黎試試佢 希望唔好令我失望啦🙂 🍴德國腸拼盤 68 蚊🐷有6 條腸 三條係肉腸 比較香咸 另外白色嗰條 比較淡 應該係香草腸🐷🌿 都幾爽口仲有 d落左芝麻醬既菜 中和番肥膩 唔錯 😃🍴素鮑魚海參雜菜 小煲 88 蚊🍲外表做得好似既雜菜煲🔥 有粟米 冬菇 菠菜 西蘭花 都幾新鮮 仲有素食 鮑魚 做得好彈牙 幾似 而 海參 就好爽彈 應該兩個都係用蒟蒻整 佢個雜菜煲汁都整得幾好甜咸度適中 唔錯🌿 🍴鐵板燒美國穀飼肉眼 8oz 99 蚊🐮薄切但切得好闊身既肉眼扒 點左五成熟剛剛好 一 上枱 sasa聲 牛扒比較軟熟 中間帶 d肥膏🐂 配埋茄子同薯蓉 蕃茄 🥒🍆 點埋黑椒汁 十分唔錯 🍴燒美國穀飼豬斧頭扒 10 oz 99 蚊🐷冇牛既斧頭扒甘大 但都有10 oz既豬斧頭扒 豬肉比較煙靭 肉味香濃 中間有肥膏 帶 d豬油香 加埋黑椒汁都幾好味 配菜既薯蓉都幾香薯仔味 唔錯 😃#鐵板 #牛扒 #鐵板 #肉眼 #薯蓉 #腸仔 Scor

<通菜街入面既好味鐵板餐 >🔥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#街坊 cafe
旺角通菜街1 號威達商業大廈地下1e號鋪
~~~~~~~~~~~
2019-02-24
2019-02-24 51 瀏覽
見倒openrice二百幾個好評,而網上訂位中午單叫餐牌食身有半價優惠,星期日都有這優惠,經過便來試試。一到來waiter指折後最低消費是$65,叫了一個和牛漢堡後,再後叫了一個煙三文魚沙律。和牛漢堡包(原價$68,半價再加一$41),賣相很好,面包外脆內軟,菜、洋蔥、番茄新鮮,薯條正常味道,可惜塊「和牛」唔得,很重味精。一咬落口就知不是「和牛」,是普通牛肉再撈其他肉而成,勝在好大塊,但好重味精,食完好口渴。半價加一後$41的價錢,不要期待太高。如果吃開麥當勞覺得都ok的,吃這個可能會接受。本人就覺得塊牛很不行。煙三文魚雞肉沙律(原價$68,半價再加一後$41),三文魚唔靚,咬了一口吃不下去了,兩大塊也沒吃。沙律醬過多。加一是用原價來計,最後埋單都要$82。吃完成口味精,真心唔值,無下次

和牛漢堡包

煙三文魚雞肉沙律

2019-02-21 69 瀏覽
旺角有好多cafe。一間cafe可以開到係樓下,應該唔錯。吸引之處:1. 餐廳係以香港舊時好耐以前既裝飾爲主題。好多細個既畫面出左黎。好多舊時街坊既感覺。而且cafe地方大,坐得舒服。2. menu乜都有,魚翅羹,意粉,扒好齊全。3. 紐西蘭西冷鐵板餐。牛扒大份。五成熟整得完美。色澤開胃。而且水份好夠。咬落去好甜好滑。西冷既筋煙嫩。薯蓉口感滑,好幼又香。4. 淋上汁食更加豐富左牛扒既鮮甜味。西冷整得唔錯。5. 街坊小食拼盤。都係餐廳既風格。小食拼盤都依然咁大份。有水牛雞翼,厚腸,蟹肉薯蓉餅,薯格。好多選擇。6. 水牛雞翼整得好開胃。個薯格炸得好脆。仲有好多。好多款小食可以慢慢食。每樣都好熱新鮮。7. 雞翼有水份。蟹肉薯餅炸得好脆。入邊熱辣辣。好香蟹肉味。好好食。8. 飲左杯熱檸茶。連杯仔都好得意。食左比較熱氣既野食。呢杯走甜熱檸水好養生。整體黎講,好多唔同野食既cafe。野食全部都整得好味。

旺角有好多cafe。一間cafe可以開到係樓下,應該唔錯。
吸引之處:
2. menu乜都有,魚翅羹,意粉,扒好齊全。
4. 淋上汁食更加豐富左牛扒既鮮甜味。西冷整得唔錯。
整體黎講,好多唔同野食既cafe。野食全部都整得好味。
  • 街坊小食拼盤