2016-09-24 336 瀏覽
在這些秋天的日子,也是開始食蠔的得令時份,某一天行過九龍城發現有一間新開張的餐廳「蠔門宴」,聽起這個名字都是十分有趣,而且以蠔做主題的餐廳,我自言我也是一位蠔癡,也令我這個蠔癮都已經蠢蠢欲動,不久過了幾天,於是便相約幾位蠔癡的友人一同品嚐食晚飯。人齊及安頓座位後,翻看看個餐牌看下蠔類,除了生蠔之外,原來店方都有供應熟食蠔的菜式,例如有清酒蒸蠔、燒蠔、煙燻蠔等......都迎合了不同客人的口味。餐牌的食物種類分別有前菜、刺身、湯類、燒物、料理、甜品及飲品。當中加入了日式及西式的菜式,食物款式都不少,就是這樣我們每人決定先食選擇食生蠔作為我們的開胃菜先啦!生蠔方面,餐廳供應環球生蠔一共有6款,分別有日本的Kumamoto、法國的White pearl 、法國的Gillardeau 、愛爾蘭的Irish Rock、蘇格蘭的Scottish Rock 及南菲蠔。還有驚喜地餐廳還有主打日本的廣島生蠔,廣島生蠔今天有5款給我們選擇,分別有江田島、大黑神島、廣島、岩蠔及小町。今天來到一間主打日本廣島直送活生蠔的專門店,當然不少得必試日本的生蠔!先來點了來自日本廣島生蠔「小町」及「岩蠔」各3隻。生蠔端
先來點了來自日本廣島生蠔「小町」及「岩蠔」各3隻
生蠔端上桌,我先品嚐來自日本廣島小町Komachi 2L(7折)(每隻$56)蠔身雖是薄身,但有手掌般面積那麼大,入口都是十分滑溜,質感有些爽爽的口感,起初有淡淡的海水味,接著有有豐富的甜味,滋味般的享受,非常有驚喜。
小町 Komachi(原價$78,7折後$56 each)
小町
接下來是日本的廣島岩蠔Iwakaki (7折)(每隻$39)過往我都曾經食過日本岩蠔,一啖已經感到蠔的creamy 口感,入口爽滑且有海水味濃,有點回甘,最後飲餘下的蠔水,鮮清甜甘香。
岩蠔Iwakaki(原價$56,7折後$39)
岩蠔Iwakaki

來自日本廣島Etajima(江田島)(原價$138半打,7折後$108半打)
蠔身雖是細小,但是肉質都爽口,海水鹽味極重,輕輕加上少許檸檬汁,令鮮味提升至另一層次鮮味,它真的有悠長的餘韻,在口腔在縈迴久久不散,令人萬分回味。
來自日本廣島Etajima(江田島)
吃了那麼多的生蠔,開始食番一些熱食暖下胃,我個人點了一碗日式蠔湯($40),以清湯作基底,湯水色澤十分清澈,明顯可以見到湯中放入了一些豆腐粒、海藻、內有兩隻新鮮的大大粒廣島蠔,這款生蠔更可以用作刺身,所以吃起來都不覺有蠔腥, 每隻都是肥美飽滿,肉質細緻滑溜,令啖湯水都充滿了蠔的香氣,鮮甜無比。
日本蠔湯
日式蠔湯
食蠔滋味當然接著下來,先來小食就是吉列廣島蠔(4隻)$60  ,廣島蠔炸至金黃色澤,即叫即炸上枱時已經熱辣辣,輕輕咬開吉列的外層,外層炸得了夠薄身,吃起來沒有感到油膩,而且十分香脆鬆化,同時溢出濃郁蠔味及鮮香,肉質仍然保持滑嫩,再蘸上沙律醬伴食,讓口感及味道更香滑。
吉列廣島蠔
食了那麼多生蠔,配在轉下食些肉類,心水點了兩串黑毛豬(每串$38),肉質香甜鬆化,有濃郁的肉香,而且沒有帶豬的膻腥味,咬落有肉汁,燒得又不會太乾,只輕輕加上了鹽及黑椒提味,已經十分香惹又美味。
嫌食生蠔晤夠飽,可以點番碗江田島蠔烏冬($42),份量真是足,有兩隻江田島蠔肉,蠔肉味道依然濃郁,鮮甜肥美,一碗烏冬有齊不同的配料,有粟米、木耳、青蔥,另外配加紫菜,湯底算是濃郁,烏冬麵條較幼身,綿綿的烏冬口感滑溜,口腔仍有淡淡湯的餘香。

今餐食盡蠔的滋味,嗜蠔者真的不容錯失,服務真是一流,殷勤有禮,不斷為客人加斟茶水又換碟,當我正在三心兩意選擇生蠔時,店員都好熱誠又有耐性介紹了不同的生蠔,又給我們不少建議,真是好窩心!另外我們坐近開放式的蠔吧附近,可以欣賞到師傅精湛的技術去開蠔,他們都好專業又沒有一絲馬虎,生蠔真是好新鮮,開蠔乾淨俐落,沒有一點蠔殼碎,真是抵讚!
題外話/補充資料: 每位前菜$20,另有設加一收費
2016-09-23
先來點了來自日本廣島生蠔「小町」及「岩蠔」各3隻
小町 Komachi(原價$78,7折後$56 each)
小町
岩蠔Iwakaki(原價$56,7折後$39)
岩蠔Iwakaki
來自日本廣島Etajima(江田島)
日本蠔湯
日式蠔湯
吉列廣島蠔
2016-09-24 171 瀏覽
上星期係九龍城打完邊爐後 發現開左間食蠔既專門店 吃貨小妹即刻蠔癮大發 要求小胖男友今個星期帶我去蠔一餐裝修好新 好寧靜 有d似西餐廳 但又有居酒屋既味道其實去得食生蠔都預左要豪一餐 諗住食完再慳過不過發現原來like fb生蠔即有7折 即刻偷笑 前菜睇個樣普普通通 無乜吸引 但點埋個淡麵豉醬食就即刻好醒神 食完即刻胃口大開生蠔有好多種類 有三種食法可以揀 - 生蠔, 清酒蒸蠔, 燒蠔店員哥哥亦好耐心地講解同介紹餐廳既賣點係所有日本蠔由日本廣島蠔場直送 佢特別推介2L小町生蠔 由左至右 法國Gillardeau - 味道最清甜 甜味過後會感受到蠔味 法國白珍珠蠔 - 海水味濃 鐘意食重海水味既朋友不能錯過Irish Rock愛爾蘭石蠔 - Size較細 相對另外幾款蠔有點遜色南非蠔 - Size較大 甜味同海水味平均 蠔肉creamy而中間最大隻既就係店員哥哥推介既日本2L小町蠔 - 蠔肉爽口 蠔味濃郁 比吃貨小妹係日本近江町市場食到既特大生蠔更好味左-生蠔用紅酒醋 右-雞尾酒汁燒日本岩蠔 原隻連殼燒 保留超級重既海水味! 日本岩蠔size較大 用黎燒亦唔怕會縮到好細粒刺身拼盤既質數
裝修好新 好寧靜 有d似西餐廳 但又有居酒屋既味道
其實去得食生蠔都預左要豪一餐 諗住食完再慳過
不過發現原來like fb生蠔即有7折 即刻偷笑
前菜

未食完今餐已經同小胖男友講定 下次紀念日要再黎食
  • 刺身拼盤
  • 蠔蠔蠔全部都係蠔
2016-09-24 118 瀏覽
要數香港人最愛海鮮,生蠔真係敢認第二,無野敢認第一,今日就同大家分享呢間位於九龍城,專食生蠔既餐廳大家都知九龍城非常多美食,有日本野,有中菜有最多人選擇既泰國菜但呢間蠔門宴主打新鮮生蠔,食生蠔飲靚酒,好似好小人會諗起九龍城呢d地方都會有咁high class 既餐廳,行到黎既時候鋪面非常之新淨,一入門就有股高級餐廳既氣息散發出黎同小胖女黎到就係到諗會唔會唔夠錢比,反正入左黎就硬住頭上啦一坐底店員就為我地送上一個冷盤,小胖女就順口問埋今日邊款蠔靚,有咩推介店員亦都細心解答,我地就回左小町,,法國珍珠蠔,法國占拉度蠔,南非蠔,同愛爾籣石蠔,每款 x2再加岩蠔 x2(做燒蠔),其他點左刺身同串燒,順帶一提,每款蠔可以點選唔同食法有生食,燒蠔,青煮等,最緊要係like facebook有7折(記住只限生蠔食法,其他食法正價),所以小胖女當然唔會放過,叫左好多款蠔黎食,好啦,稍後片刻後,店員就搬左一大盤新鮮生蠔上場相片排位如下,最大小町,右起南非蠔,愛爾籣石蠔,法國珍珠蠔,法國占拉度蠔,每款每論口感海水味,鮮甜度都有唔同,小弟口味偏愛爽甜,推介南非同占拉度,而燒蠔方面係無落野燒,海水咸味會重d,
要數香港人最愛海鮮,生蠔真係敢認第二,無野敢認第一,

今日就同大家分享呢間位於九龍城,專食生蠔既餐廳

high class 既餐廳
同小胖女黎到就係到諗會唔會唔夠錢比
,反正入左黎就硬住頭上啦

(記住只限生蠔食法,其他食法正價),

小弟口味偏愛爽甜,推介南非同占拉度,而燒蠔方面係無落野燒,海水咸味會重d,要試咩口味就真係

留返大家自己跟返個人口味去試啦,其他刺身亦都相當之正,大家睇張帶子相就知架勢堂啦

燒牛小排亦都燒得好好味,仲有番薯同雞翼麵值得一試

大家想蠔食一餐的話,又有要求既話,約齊三五知己黎,十分合適
2016-09-23
  • 南非蠔
  • 法國占拉度蠔
  • 小町
2016-09-24 156 瀏覽
九龍城一向多好喇食,最近又開左間環境優雅,服務好的食肆有生蠔,刺身,燒物,當然吾少得多款嘅酒啦有不同嘅Sake 紅酒,白酒,生啤。。。。還有很多特色啤酒我Order左 Apple cider ,味道清淡而香,最啱食燒物飲日式蠔湯,蠔味清香,漲卜卜,$40抵哦燒大元貝,大而厚肉,鮮甜,燒牛小排,燒得剛好,脂肪比例一流,入口牛香味濃,嫩燒極上牛舌,厚切,外香內軟,牛味濃,不愧為極上,雖然比一般牛舌貴,但值,好嘢嘛燒雞泡魚乾,送酒一流,燒得香,有𡁻口,吹下水,食下,飲下,一樂也真是三五知己相聚的好地方況且這裡侍應服務細心,常耐心解釋餐單
九龍城一向多好喇食,最近又開左間環境優雅,服務好的食肆
有生蠔,刺身,燒物,當然吾少得多款嘅酒啦
有不同嘅Sake
紅酒,白酒,生啤。。。。
還有很多特色啤酒
日式蠔湯,蠔味清香,漲卜卜,$40
抵哦
燒大元貝,大而厚肉,鮮甜,
燒牛小排,燒得剛好,脂肪比例一流,入口牛香味濃,嫩

真是三五知己相聚的好地方
況且這裡侍應服務細心,常耐心解釋餐單
2016-09-22 82 瀏覽
以前一想食蠔就去食自助餐,諗住抵,食一打就翻本,但漸漸改變了一來吾想兩隻兩隻排隊攞,二來知道一分錢一分貨的道理今晚就去蠔下佢去返間高級啲嘅餐廳呢啲蠔新鮮好多呢叫左四款不同的生蠔:左下角起:江田島蠔,味道較清淡,新鮮鮮甜左上角:岩蠔,我最喜歡的Creamy, 大隻令口感更好,美味右上角:小町,但一點也不小呢,今晚係LL size 呢皮脆,入口嫩滑清甜,吾腥!右下角:廣島蠔,size 雖然細,但味是最濃還試試這特別的shooter 蠔生蠔泡在蔬菜清酒,蠔一點都不細,既有蠔的鮮甜再加上清酒的味,特別,難以用筆墨形容第二杯是檸檬汁清酒,蠔加點點酸酒味,又是另一種鮮味第三杯是純清酒,這個味道最夾,絕配呢來個西蠔湯,香香濃濃嘅蘑菇湯底加隻漲卜卜嘅蠔,滋味無窮飲埋個湯就已經飽飽了這餐蠔宴真豪呢加個炸榴槤就Sweet Ending 喇金黃色,漲卜卜咬開是香香的榴槤肉,足料其實計落同自助餐價錢都差不多呢,改變下食少啲食好啲,仲好啲況且這環境清靜,三五知己傾下食下,真不錯
一來吾想兩隻兩隻排隊攞,二來知道一分錢一分貨的道理

今晚就去蠔下佢
去返間高級啲嘅餐廳
呢啲蠔新鮮好多呢
叫左四款不同的生蠔:
左下角起:江田島蠔,味道較清淡,新鮮鮮甜
左上角:岩蠔,我最喜歡的
Creamy, 大隻令口感更好,美味

右上角:小町,但一點也不小呢,今晚係LL size 呢
皮脆,入口嫩滑清甜,吾腥!
右下角:廣島蠔,size 雖然細,但味是最濃
還試試這特別的shooter 蠔
第二杯是檸檬汁清酒,蠔加點點酸酒味,又是另一種鮮味
第三杯是純清酒,這個味道最夾,絕配呢
來個西蠔湯,香香濃濃嘅蘑菇湯底
加隻漲卜卜嘅蠔,滋味無窮
飲埋個湯就已經飽飽了
這餐蠔宴真豪呢

加個炸榴槤就Sweet Ending 喇
金黃色,漲卜卜
咬開是香香的榴槤肉,足料

其實計落同自助餐價錢都差不多呢,改變下食少啲食好啲,仲好啲

況且這環境清靜,三五知己傾下食下,真不錯

• 岩蠔
2016-09-08 353 瀏覽
完成一連4天既B&R 展覽的星期四晚心血來潮到來這家新開張朋友經營的日式小店,眾所周知九龍城食泰菜就試得多食生蠔還是第一次,餐廳以和式石牆白色雲石為主;簡約而心思的裝潢配上簡單輕鬆的純音樂,輕巧而不失優雅,正好洗滌我這星期忙碌的心靈。點了平時小見的 3道日式蠔點和1款燒物配以比利時手工啤酒我點的是:1.)頭盤是shooter日本廣島蠔3食 : 茄汁sake,柚子sake,純sake茄汁的甜味帶出了廣島蠔的清香和咸鮮柚子的酸味卻反而帶出了廣島蠔的弱點稍稍的2.)日式煙燻蠔 (很有驚喜,煙燻慢煮令蠔的鮮味收乾在蠔的內部,整個就是很concentrate的蠔鮮,加上煙燻的小小咸味和海水的咸香相互輝映)3.)燒牛脷(後半部) (牛脷後半部本身油份非常香濃,濃度剛好的日本汁醬亦燒得很入味,牛脷的脂肪吸收了醬了散發的香味於味蕾久久不散,如配上一杯酸度/香料味/複雜度豐足的Châteauneuf-du-Pape就更完美)4.)蠔湯烏冬 (湯很濃郁,蠔做到了半生熟而不un)
點了平時小見的 3道日式蠔點和1款燒物配以比利時手工啤酒

我點的是:

茄汁的甜味帶出了廣島蠔的清香和咸鮮
柚子的酸味卻反而帶出了廣島蠔的弱點稍稍的

4.)蠔湯烏冬 (湯很濃郁,蠔做到了半生熟而不un)
  • 日式shooter 蠔