2016-11-01 188 瀏覽
見開呢度開張不久,較少見生蠔拼日式食品,西餐反而見得多,即管試下咩料店內裝潢很優雅,空間感好足,好舒適!坐低先叫酒飲,紅、白、sake、啤酒好多款店員推介試德國白酒,叫支裝紅/白/大支sake有期間限定優惠享半價蠔蠔種類好多,本想試試日本小町但售罄了,揀咗「法國綠寶石」同「法國特級女皇」綠寶石好難可以食到,蠔身綠色好特別,味好鮮,海水味適中後者蠔身好大好厚身海水味同餘韻較濃好juicy再叫雞泡魚干同串燒送下酒好香口,個汁好夾!雞軟骨有口感,夠惹味,唔錯墨魚咀少辣,口感ok牛舌同雞翼唔會太咸,都唔錯!叫埋燒牛小排,份量足,唔韌,有牛味吉列蠔有驚喜外乾身唔油膩,好脆、香口!內裡好juicy重蠔味、鎖住蠔水份,一啖外脆面層加埋內裏鮮嫩蠔肉,真心好味一碟有四隻,抵!食埋個蠔飯同蠔烏冬剛夠飽,飯唔乾身,烏冬彈、湯香濃,兩者嘅蠔都鮮甜呢頓晚飯好舒適慢慢食冇壓力!呢度D蠔真心好食,無論生熟都好正!最開心終於可試到神秘嘅「法國綠寶石生蠔」物以罕為貴吧!感受到呢度每度菜式製作都用心!用料講究!唔會求其!有機會會再光顧
店內裝潢很優雅,空間感好足,好舒適!

坐低先叫酒飲,紅、白、sake、啤酒好多款
」綠寶石好難可以食到,蠔身綠色好特別,味好鮮,海水味適中
後者蠔身好大好厚身
海水味同餘韻較濃好juicy
法國特級女皇、綠寶石
法國綠寶石
再叫雞泡魚干同串燒送下酒
好香口,個汁好夾!
燒雞泡魚干
雞軟骨有口感,夠惹味,唔錯

墨魚咀少辣,口感ok

牛舌同雞翼唔會太咸,都唔錯!
墨魚咀串、雞軟骨、燒極上牛舌、燒雞翼
叫埋燒牛小排,份量足,唔韌,有牛味
牛小排
吉列蠔有驚喜
一碟有四隻,抵!
炸吉列廣島蠔

墨魚咀串、雞軟骨、燒極上牛舌、燒雞翼
牛小排
炸吉列廣島蠔
  • 墨魚咀串
又走到九龍城覓食,但每次都是食泰國菜所以這次想找找西餐或日本餐,上網找尋一下看見「蠔門宴」這個名字,猜想是以為賣點吧,正合愛食蠔的我的心意。很簡單的裝修,座位坐得舒適。餐廳正中央位置擺放著是日可供選擇的生蠔及各款清酒。有幾款套餐選擇,但又怕會太多,最後決定散叫。點餐後,店員先先送上一碟小食,是新鮮瓜菜配味噌醬。將切成長條的青瓜及甘筍,配上味濃的味噌醬。青瓜及甘筍的爽口清甜,配上味噌醬更突出其清甜。用味噌醬配新鮮瓜菜,原來是另一種風味。由於生蠔的選擇都不少,害我都不知如何選擇,於是請店員稍為推介一下。店員指蠔門宴是廣島蠔專門店,所以日本蠔的選擇會比較多,當然一般澳洲或法國等地的生蠔也有提供。這天日本蠔有岩蠔﹑小町和珍珠蠔提供。由於寶寶不能多食生蠔,所以只點了2隻岩蠔($68),2隻小町(M($58)/2L($78))。岩蠔豐滿大隻,海水味挺重 ,不過不會太咸,而是很豐盛而又帶點礦物味的鮮味。質地是偏爽口的那種。而小町的海水味沒有岩蠔那樣重,整體味道亦比較淡口一點。不論裙邊或是柱位的口感都比岩蠔爽一點,就算是2LSize的都很鮮嫩,一點也不鞋。比起岩蠔個人喜歡小町多一點,鮮味更出而且餘韻亦
有幾款套餐選擇,但又怕會太多,最後決定散叫。
點餐後,店員先先送上一碟小食,是新鮮瓜菜配味噌醬。

岩蠔

Size的都很鮮嫩,一點也不鞋。比起岩蠔個人喜歡小町多一點,鮮味更出而且餘韻亦較濃。
小町
蠔開得很乾淨,而且師傳很細心地將柱位切開,方便客人進食。

除了生蠔外,餐廳的食物選擇都挺多。以蠔為主打所以都有蠔為主的食品如湯或飯等,另外還有刺身﹑燒物﹑飯類﹑一品料理等。
蠔門什錦刺身($318)
蠔門什錦刺身
8種魚類和貝類,每款有2片而且都是厚切,$318這個價錢算是很不錯,最適合貪心什麼都想一試的我。整體來說刺身非常抵食,不單賣相漂亮,食落新鮮香甜,就連墊在刺身底的海草都很鮮味(個人是很喜歡食這些海草,很香海水咸味)。
北寄貝很爽甜,咬落很柔軟。
八爪魚十分爽口,海鮮的咸味十分重,爪的位置佷爽而肉身保持軟身,濃味。
三文魚腩十分肥美柔軟,油脂比較油所以很香三文魚味,不過食落不會覺得油膩。
吞拿魚很新鮮,不過反而不比三文魚柔軟,味道較淡。
劍魚腩
油甘魚,非常新鮮而且很香油甘魚味,肉質結實有咬口。
帶子用檸檬墊住,所以沾上了一點檸檬味,食落很refreshing,突出新鮮帆立貝的清甜柔軟。
牡丹蝦十分大一隻,肉質新鮮結實,味濃,咬落很Creamy。蝦頭都很香。
日式蠔湯($40)
日式蠔湯
湯底清甜,帶有淡淡的海水或貝類香味。蠔煮過後不算太老,只是裙邊位置少不免變得有點老。
江田島蠔飯($38)
江田島蠔飯
$38的飯不會太大碗,普通飯碗Size。不過價錢都算合理,飯面有2粒很飽滿的蠔。
類似炒飯但質地比較濕,而且很淡味,是整頓晚餐個人覺得比較遜色的一道食物。味道淡之餘,飯粒都偏軟身,做不到粒粒分明的效果。

燒物都做得出色,大概用料很新鮮,所以簡單燒起已經令人食指大動。
燒大虎蝦($98/隻)
真的很大一隻虎蝦,食落啖啖肉,炭燒味令蝦的鮮味更突出。燒過後依然肉軟香口。
燒大元貝($48/隻)
肉質厚身,加上香蔥和調味汁,更加提味。

燒雞翼($32)
炒野菜($48)
用料多樣化,有椰菜﹑紅蘿蔔﹑金菇﹑粟米芯﹑雜菌和芽菜。以黑椒炒香。

是晚晚餐十分享受,因為蠔門宴用料十分新鮮。雖然份量不算大,但價錢不會貴,可試多款食品。平日還有各種餐酒或清酒的優惠,像我們這次LIKE了他們的FACEBOOK,生蠔都能有7折優惠,對於蠔迷來說是一個很大的賣點。
岩蠔
小町
蠔門什錦刺身
2016-10-23 245 瀏覽
九龍城真係美食天堂之一!不過講到想食生蠔,似乎選擇真係唔太多,反而thai food 就滿街都係!But never mind ~~~因為點都俾我揾到間專食蠔,而且感覺幾良好嘅小店!蠔~門~宴!|生蠔盤|日本蠔:岩蠔 & 小町蠔Size比外國蠔細,入口味道亦夠清淡,海水味唔算太濃,不過相形鮮味就夠突出,而且比較爽身,入口口感強烈!法國蠔:Sentinelle & La Rene前者爽身,後者creamy,size 上4款當中 La Rene可謂king size,兩者同樣有很濃烈嘅海水鮮香味!入口順滑口感棉密!|極上燒牛舌|原先諗住小試一個普通燒牛舌,不過待應大力推介呢款「極上燒牛舌」,價錢蓙然相距近一倍,但「極上」兩字何其誘惑!不吃白不吃,果然,味道超正!入口肉質爽嫩,牛味比一般牛舌更香更濃!而且有種喺舌尖揮之入去嘅騷香!|蠔飯|「蠔飯」-聽起來好似有啲頹,但待應再次大大力推介,果然,簡單原是不簡單!待應講解說個飯係用上日本蠔煮成嘅湯底,配上珍珠米,有點像茶漬飯與中式的湯泡飯。入口啖啖都係生蠔嘅咸香同鮮味!正!
|生蠔盤|

|極上燒牛舌|
|蠔飯|
2016-10-01
2016-10-23 199 瀏覽
九龍城比人個感覺,就係泰菜為主,識飲識食既朋友話最近開左間專食日本廣島生蠔既餐廳開左,其餘菜式都會以蠔為主題去到門口見到like page就有7折,今次仲唔食番夠本!餐廳主要以黑色為主要格調,再配以射燈,中間為生蠔吧,當日最新鮮的生蠔都放係碎冰上而師傅仲會係你面前即叫即開三文魚腩睇個色都算係新鮮,可惜唔夠肥美!廣島Komachi唔好睇佢身形咁嬌小但係蠔身勁飽滿,質感爽爽地,入口係淡淡的鹹味,接住係豐富的甜味法國特級女皇 Speciales de la reine除左meuns以外,仲可以問waiter今日有咩靚生蠔,佢就介紹左哩隻比我地,肉質結實爽脆,層次感豐厚,帶子位好鮮甜中式蠔湯簡簡單單一個清湯加兩隻蠔就足以試到蠔本身的香味,一碗湯中有兩隻肥美熟蠔,唔好以為熟左就會縮,依然大大隻!黑毛豬串燒我total叫左3串黎食!因為真係勁好味,食之前不妨嗅一嗅燒過之後豬油的香味,再放入口,咬落去勁好肉感,油香充滿係口腔內!吉列生蠔真係超抵食,4隻生蠔雖然炸過,但係完全無縮過水,外層沾上簿簿炸粉,蠔size不變,juicy依然,真正做到外脆內juicy!江田島蠔飯諗住食個飯打個底,估唔到咁都有驚

去到門口見到like page就有7折,今次仲唔食番夠本!
而師傅仲會係你面前即叫即開
三文魚腩

睇個色都算係新鮮,可惜唔夠肥美!
廣島Komachi

法國特級女皇 Speciales de la reine

中式蠔湯

黑毛豬串燒

吉列生蠔

江田島蠔飯

諗住食個飯打個底,估唔到咁都有驚喜,簡簡單單一碗飯,上面都放隻肥嘟嘟既蠔,太正啦!!!
2016-10-23 318 瀏覽
一周辛勞工作過後,當然要好好享受一下!在雜誌看見九龍城有直送新鮮生蠔食,夾岩日子與朋友放工齊齊去試~隱身在城南道的街尾~門面光猛企理~甫進內看見中央位置有個蠔吧,放滿各款新鮮的生蠔及日本清酒。餐牌種類多元化~除了生蠔燒蠔蒸蠔外,還有刺身燒物及套餐等等.....看見店家有推廣,只要讚好Facebook,點選白/紅/清酒的話,生蠔均會有半價優惠,當然不會放過機會~Rheinhessen Riesling White Wine - 味道芳香,帶微甜,容易入口。選了小町2L、岩蠔及法國占拉度蠔,每款兩隻!小町2L生蠔很大隻喔,幾乎與我的手掌看齊!蠔肉結實滑溜,海水味重,食落爽口多汁!個人很喜歡~岩蠔 - 彌漫出的海水味比小町蠔更濃,蠔肉相對爽滑~法國的占拉度生蠔 - 食落爽口有彈性,海水味淡~江田島蠔烏冬 - 涼涼地食番熱野暖暖身!有兩粒漲卜卜的蠔,味道淡淡。烏冬滑身彈牙,配上粟米粒及木耳,爽口而有嚼勁,簡單的味美~吉列廣島蠔 - 炸粉粉漿不厚身,食時多汁滿瀉,很滋味呢!內裡的生蠔新鮮,一點都不腥。西式蠔湯 - 想不到飲落啖啖都充滿著蠔的香濃味道,加上忌廉及兩粒飽滿彈牙的蠔,味道更加出色~日式
一周辛勞工作過後,當然要好好享受一下!
隱身在城南道的街尾~門面光猛企理~
甫進內看見中央位置有個蠔吧,放滿各款新鮮的生蠔及日本清酒。

Rheinhessan Riesling White Wine
選了小町2L、岩蠔及法國占拉度蠔,每款兩隻!
小町Komachi 2L生蠔
小町2L生蠔很大隻喔,幾乎與我的手掌看齊!
蠔肉結實滑溜,海水味重,食落爽口多汁!
個人很喜歡~
岩蠔Iwakaki
岩蠔 - 彌漫出的海水味比小町蠔更濃,蠔肉相對爽滑~
法國占拉度
法國的占拉度生蠔 - 食落爽口有彈性,海水味淡~
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔 - 炸粉粉漿不厚身,食時多汁滿瀉,很滋味呢!
內裡的生蠔新鮮,一點都不腥。
西式蠔湯
西式蠔湯 - 想不到飲落啖啖都充滿著蠔的香濃味道
,加上忌廉及兩粒飽滿彈牙的蠔,味道更加出色~
日式蠔湯
日式蠔湯 - 清如水的湯底加上豆腐粒、海帶絲及兩顆漲卜卜的蠔,濃味雖大大減低,不過喉嚨舒暢及相對沒有那樣滯。
燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾 - 燒得香脆且煙煙韌韌有口,配酒一流!
小町Komachi 2L生蠔
岩蠔Iwakaki
法國占拉度
西式蠔湯
燒雞泡魚乾
  • 小町Komachi2L生蠔
  • RheinhessanRieslingWhiteWine
2016-10-21 212 瀏覽
我同朋友都好鐘意食生蠔,朋友介紹左我去一間專食日本蠔既餐廳餐廳主打日本蠔,平時都好少食,今次點都要試下!!蠔bar 啲生蠔係即開即食而家做緊優惠,like佢地facebook食生蠔就有七折!法國特級女皇 幾大隻同肥美,海水味唔算好強烈,肉質爽脆而軟滑食完之後個蠔味會留係口內好耐都唔散!!正!小町第一次食日本生蠔,size比較大,都係爽口既蠔味同海水味適中,新鮮到極呀!江田島蠔烏冬咪以為用黎整烏冬個生蠔就係hea野生蠔都有2大隻!!而且新鮮到極,好肥美,又夠大隻,好鮮甜而烏冬都係爽口彈牙,湯底就比較普通但整體好好食,價錢唔算好貴,好滿意!!日本蠔湯個湯係好清既味噌湯黎,入面加左啲好滑既豆腐同海帶絲不過重點都係隻蠔同樣都係新鮮至極,成隻放入口蠔味爆發出黎,蠔味好濃烈又新鮮吉列廣島蠔炸野通常唔會用靚料,不過呢度冇呢支歌仔唱炸粉入面既蠔依然係新鮮貨好欣賞呢度款款蠔既食物都係咁新鮮,鋪頭果然冇改錯名,真係蠔門宴!
蠔bar 啲生蠔係即開即食
而家做緊優惠,like佢地facebook食生蠔就有七折!

法國特級女皇

江田島蠔烏冬
而烏冬都係爽口彈牙,湯底就比較普通
但整體好好食,價錢唔算好貴,好滿意!!

日本蠔湯
同樣都係新鮮至極,成隻放入口蠔味爆發出黎,蠔味好濃烈又新鮮

2016-10-20 394 瀏覽
間唔中都要對自己「蠔」下,獎勵自己平時辛勤工作~ 九龍城地膽朋友同我講佢屋企附近開左間專食蠔既餐廳,世界各地既蠔都有得食,問我放工一唔一齊食,唔好成日黎搵親佢都食泰國菜,佢怕怕,食下泰國菜以外既野好喎😂未點菜已經奉上前菜比我地食,前菜望落好普通,得啲菜加碟啡色醬,食落先知原來唔普通。沙葛,蘿蔔好爽脆,重點係個醬,原來係用蠔提煉精華而成,陣陣蠔香,又唔似蠔油咁鹹,點蔬菜食先可以真正食出蠔精華呢。我同朋友都各自叫左一碗蠔湯,但係我地都擁護自己碗湯最好飲,朋友叫日式蠔湯,覺得個湯好似清泉般清甜,配豆腐最好不過,清湯容易消滯,海帶絲亦能消消熱毒。就咁望,西式蠔湯有啲似龍蝦湯~ 我鐘意西式蠔湯因為佢夠哂濃郁,將所有蠔攪拌成湯,加入忌廉後後更加香滑,飲完之後依然齒頰留香。湯中仲有2隻肥美大蠔,簡直係蠔上加蠔,經蠔湯浸後更香。鐘意食炸野既我點會放過食吉列蠔呢樣野呢~ 我冇諗度啲吉列蠔會咁好食,一咬之下鮮甜蠔汁不斷湧出,同平時食開既好大分別,可能因為全部蠔都係新鮮,其他鋪頭用既都係急凍蠔,所以先咁爆汁😍仲有蠔粉漿好薄,呢啲先係吉列蠔黎~ 就算食烏冬,都要有蠔。啲蠔脹卜卜,成個乒乓波咁大粒😋烏冬幼細,爽
就咁望,西式蠔湯有啲似龍蝦湯~

就算食烏冬,都要有蠔。啲蠔脹卜卜,成個乒乓波咁大粒😋烏冬幼細,爽口彈牙,呢度係湯底方面選擇較清淡既湯,可以品嚐出蠔既鮮味,相當有心思。
小町蠔2L 相當大隻,有成個手掌✋咁大,飽滿緊實,一口氣食時感覺好飽,海水味係嚼食後慢慢咁滲出黎。
岩蠔係咁多款中最濃烈海水味,咀嚼後更覺得海水浪花係口中拍打,別有一番自然風味。
我最最最鐘意食呢隻占拉度生蠔,冇腥味不在話下,入口時非常清爽,入口順滑,鮮甜度爆燈,完全唔需要落任何醬料同檸檬汁直接細味👍
講起燒雞泡魚乾,真係冇咩邊度鋪頭可以食到,估唔到#蠔門宴 居然有,一定要食啦,咁先不枉此行😏雞泡魚乾比魷魚乾表面香脆,食落口有啲似豬肉乾具豐富肉汁,送酒食一流。
燒大元貝用左最簡單既方法烹調,少少蒜蓉,少少蔥花調味,保留元貝原汁原味味道,而且仲半個掌心咁大,肉厚鮮美。
除左海鮮之外,黑毛豬串估唔到都好有水準,吹來剛燒好豬肉香氣,肉質軟嫩,入口即溶,可謂呢度另類之選。
英雄配美人,白酒當然配生蠔啦😆
2016-10-20 260 瀏覽
今日難得去咗九龍城梗係要去買整泰國野食嘅材料啦九龍城嘅泰國舖出名款式多 種類又齊今次就買咗呢排好hit嘅變色蝶豆花亦都買咗好多嘅泰國醬料 滿載而歸買完之後 就同好友去左附近城南道開餐喺近九龍寨城公園嗰邊 有一間叫《蠔門宴》嘅餐廳見到出面寫住凡叫紅白或清酒生蠔可以有半價優惠見到咁抵 二話不說入去試下呢間餐廳應該啱啱開成個裝修都好新 又夠光猛 坐得好舒服紅白酒非常抵飲二百幾蚊至四百幾蚊就有一支我哋叫咗一支黎自德國嘅Riesling$228呢支白酒飲落帶有微甜輕輕滲出花果香口味清新 啱曬鐘意甜甜地嘅我再望下個款生蠔價錢有48蚊至78蚊不等視乎品種同產地食豪d 今晚一於“蠔”到底先呢一打生蠔 滿足一下味蕾由日本珍珠蠔$56/2隻 展開序幕珍珠蠔細細隻 食落清甜 帶子位爽口 感覺清秀蘇格蘭石蠔$48/2隻蠔身肉質較薄 咸味適中 裙邊爽脆法國Gillardeau$68/2隻Gillardeau 係法國蠔中的貴族海水鹹味足 礦物味濃 回甘十足法國綠翡翠$68/2隻呢種綠翡翠生蠔係第一次食 但令我印象最深刻蠔肉望落最為肥美 一入口煙燻味湧出 裙邊有口感實屬不二之選法國La Reine$78/2隻 肉身
今日難得去咗九龍城
呢種綠翡翠生蠔係第一次食 但令我印象最深刻
蠔肉望落最為肥美 一入口煙燻味湧出 裙邊有口感
實屬不二之選
法國La Reine$78/2隻
肉身厚肉 入口滑溜,creamy 回甘味係全晚最甜
最後係巨無霸 日本小町2L $78/2隻
小町蠔真係勁大隻 帶有海水味 帶子位厚肉 雖然礦物味唔係好濃 但勝在夠鮮甜
食完生嘅就一定要試下熟蠔
煙燻蠔 $60/2隻
煙燻蠔睇落有啲似蠔豉
但比起蠔豉 肉質更嫩滑
煙燻味好重 蠔味亦濃郁 兩者非常匹配 加cocktail sauce 食落更惹味
吉烈廣島蠔 $60/4隻
撈埋京蔥紫菜一齊食 更加滋味
最後係日式蠔湯 $40
蠔湯加入昆布 青蔥 豆腐 煮
色澤清澈 但鮮甜
成餐蠔宴果然夠哂“豪”
又有酒飲 又有生蠔食 仲要食得好飽
埋單每人都唔洗500蚊 真係好抵
鍾意食生蠔嘅朋友 萬勿錯過

• 吉列廣島蠔
2016-10-20 183 瀏覽
一入到餐廳就聽到一啲水滴音樂,好特別既背景音樂,而且同餐廳既裝潢好襯。首先係日本珍珠蠔,果真最甜, 甜到連支 resling 都即刻冇咁甜,回甘就係無乜架喇,係食佢頭一浸囉。Scottish rock 鹹得黎甜故喎,係一隻平衡於海水同甜美之間既生蠔。Gillardeau 金屬味重好多,配以淡淡既海水味,回甘複雜,不愧為 Gillardeau。綠翡翠有輕微煙燻味,我諗如果有杯威士忌喺度應該會幾襯。食生蠔呢一個環節臨尾都忍唔住加多隻小町,手掌咁大唔在講,蠔身滑溜 creamy,食左幾啖都仲未食得哂啊。食完生既當然要試埋啲熟既啦,分別嗌左煙燻蠔同埋吉烈蠔,煙燻蠔既煙燻味相當濃郁,邊位燻到好有咬口,連埋車厘茄同青瓜一齊食,倍覺清新,吉烈蠔炸得酥脆,廚師火侯控制得好好好,入面仲好 juicy 架。最尾黎個蠔飯增添飽足感,蠔身飽滿,個飯啲豉油甜甜地,滿足。

綠翡翠有輕微煙燻味,我諗如果有杯威士忌喺度應該會幾襯。
最尾黎個蠔飯增添飽足感,蠔身飽滿,個飯啲豉油甜甜地,滿足。
2016-10-20 794 瀏覽
自從在關西不同市場食過不同的生蠔,回到香港食,你會發現所有都被比下去了。誤打誤撞由朋友得知,九龍城開了一家主打吃日本生蠔的地方,舌頭可以說是蠢蠢欲動!早前和朋友來到蠔門宴地方,目標當然要集中在蠔的身上。來到,餐廳播著寧靜的音樂。都是十分有情調的,可以讓人感到十分舒適的用餐經驗!不過首先卻有了頭盤上桌,是一些新鮮的菜類,配上面豉味的麻醬,先為胃口開一開路!在邊談邊等的時候,我點了一杯啤酒,是來自英國的手工啤酒!酒里有著杏桃香味,很特別,至少我在香港未試過。配上5 vol 的酒精過過癮,在吃著上品生蠔時,些小酒精也是需要的😁另也有紅酒,白酒和日本清酒供食客選擇!我們點了一個日式蠔湯,主要以昆布製成,很有日本的風味。入口清新,絕不是坊間味精湯,跟湯的兩大隻蠔鮮甜可口,冬天一定十分暖胃。店員也推介西式蠔湯,聽說由生蠔打出來的,不過因為怕會好漏所以沒有點了!來了來了,首先來到的是蠔飯!本以為主力是放在蠔身的時候,那個調味後的飯卻令我不能再把注意力放在蠔身上,飯再加點油香,小小碗,貴精不貴多,再配上生蠔,味道簡直是天生一對!然後來的烏冬不是不夠出色,而是剛才那飯太搶了,令烏冬在這次被迫做老二。烏冬
早前和朋友來到蠔門宴地方,目標當然要集中在蠔的身上。
烏冬保持應有水準,湯相對地較平凡,蠔就當有有偏高的水準,咬口嫩,有著蠔應有的鮮味而不腥。

其後緊接著的就是重頭戲生蠔,我分別點了 小町和岩蠔。
而同場還有其他國家的推介,如大家不是對生蠔很熟悉的可以問一下店員!

在手掌般大的小町,感到一絲興奮。在香港實在好難吃到此大隻的蠔,整整有一隻手掌大,真誇張!而口感上,味道比得上日本道地市集的蠔!有肉,味鮮,肉嫩滑,蠔味也重,斤量也足夠,絕對是蠔迷新寵!下次來可以先打電話問下店家有否入貨,值得一試!

至於岩蠔,能說保持一開上品蠔店應有的水準,此款海水味也較突顯,是不錯之選!不過相起驚喜的小町,在大小上卻有一點失色!
最後的牛小排也是小店人氣之選。牛小排份量雖不太多,但被鐵板烤得剛熟,好嫩口又有牛味,店家還悉心準備了法國芥末,其實我認為不用多調味已經好味道,送酒也是一流!整體感覺不錯,會再光顧的一個小店。
2016-10-18 157 瀏覽
依日係我同男友每月既紀念日決定去蠔食一餐先食前菜清一清個味蕾吉列廣島蠔 $60/4隻新鮮炸起,好熱炸粉唔算厚,但都完全將蠔既汁保留係入面蠔好鮮味好甜江田島蠔飯 $38蠔好大粒好似日式的居酒屋煮的飯一樣飯色澤都夠,如果味道再濃啲就更好燒牛舌 $38/串牛舌好厚身,其他地方多數食到都好薄身肉質好稔,黑椒調味令牛舌味道仲惹味燒黑毛豬 $38/串脂肪比例均等上面曬左啲鹽再燒,好好味岩蠔 7折後$39/4隻Size都幾大,海水味唔算好濃,亦都唔算好creamy,食完有好清新既感覺炸餃子 $38炸得好脆,咬落有汁流出黎因為熱辣辣,小妹食果時都辣到咀所以要慢慢食
依日係我同男友每月既紀念日

決定去蠔食一餐
先食前菜清一清個味蕾
吉列廣島蠔 $60/4隻

新鮮炸起,好熱

炸粉唔算厚,但都完全將蠔既汁保留係入面

蠔好鮮味好甜
江田島蠔飯 $38

蠔好大粒

好似日式的居酒屋煮的飯一樣

飯色澤都夠,如果味道再濃啲就更好
燒牛舌 $38/串

牛舌好厚身,其他地方多數食到都好薄身

肉質好稔,黑椒調味令牛舌味道仲惹味
燒黑毛豬 $38/串

脂肪比例均等

上面曬左啲鹽再燒,好好味
岩蠔 7折後$39/4隻

炸餃子 $38

炸得好脆,咬落有汁流出黎

因為熱辣辣,小妹食果時都辣到咀

所以要慢慢食
2016-10-13
2016-10-17 160 瀏覽
今日來左九龍城搵好野食,我地都無咩心水,行下行下見到呢間食蠔餐廳,但我又怕腥味,但朋友話openrice講到佢地好似幾新鮮,就於入去試下。餐廳內部環境優雅,見到有幾圍客人都點左生蠔同開左酒,生蠔全部大大隻,心諗無入錯餐廳。我地安排坐在蠔吧旁邊,可以睇到師傅即開生蠔,有得睇live,哈哈。而且like 佢地fb, 生蠔有7折,咁梗係like 左先叫蠔啦。當然要食銀門什錦刺身$128,刺身好足量,有八爪魚,三文魚,吞拿魚,蝦,北寄貝,螺肉,睇相都見到厚切上枱,樣樣都好新鮮,非常有水準。上枱時帶子(燒大元貝$144/3隻)仍然出煙夠晒熱騰騰,每隻都有手掌心甘大,鮮味夠,好有咬口,用少少牛油加蔥花就引出帶子香味。朋友試左一隻來自日本小町蠔(廣島蠔$55),成隻蠔有一隻手掌甘大,睇住師傅即開即上,旁邊配上茄汁和檸檬,入口順滑,非常飽滿,完全無腥味,好正~江田島蠔飯$38,朋友試左生蠔,我就試左個蠔飯,始終有飯食會飽D。飯量同屋企個碗差不多大,並且用上日本米,雖然飯好似好上色甘,但味道唔算濃,調味可以再重手一點,蠔方面就普通,未見驚喜。
2016-10-06
2016-10-16 140 瀏覽
是晚食豪D D, 選了較貴的$498套餐。 看看餐牌, 除了生蠔外, 還有其它不同烹煮蠔的食法, 而不是獨沽一味, 有點新意.生蠔, 刺身不用多說, 只要是新鮮就不會太差。清酒SHOOTER蠔, 蠔本身很肥美和CREAMY, 連帶杯清酒都帶點有忌廉濃滑的口感.西式蠔湯, 本身喜歡濃湯, 所以放棄了較清淡的日式蠔湯, 雖然是蠔湯, 蠔的SIZE並沒有因此而縮水, 仍可見有兩隻中型SIZE的蠔清酒蒸蠔 可能之前幾道蠔味道較濃, 而致此清酒蒸蠔的味道並不是很突出, 感覺一般吉列廣島蠔 - 外表看是一隻, 切開後才發現原來廚師把兩隻廣島蠔合二為一, 食到此已很飽足, 我真是低估了每道菜的一兩隻蠔, 原來是可以那麼飽.江田島蠔飯望著兩隻肥美的蠔, 只恨此刻的胃已不能再容納更多食物, 連帶最後的芝士蛋糕亦只能淺嚐一口.
生蠔, 刺身不用多說, 只要是新鮮就不會太差。

2016-10-16 172 瀏覽
秋天的日子除了食秋刀魚外就是食蠔的旺季,早前住九龍城的蠔癡朋友發現有間新的餐廳叫「蠔門宴」。實話實說,取名不算太新奇,但短短三個字就點明了,店家是以蠔做主打。Kawai 近年才接觸生蠔,而且對於生食都好小心,平時都是淺嚐,一件起兩件止,由於這店是新鮮直送,也令我這份擔心放下,安心相約幾位好友一同品嚐。生蠔講求新鮮,所以餐廳的生蠔都是直送,當日包括了日本的Kumamoto、法國的White pearl 、法國的Gillardeau 、愛爾蘭的Irish Rock、蘇格蘭的Scottish Rock 及南菲蠔共6款。蠔含蛋白質、脂肪、鉀、鈉、鈣、鎂、鐵、銅、磷、維他命A、B1、B2及其它礦物質。含鋅量之高,可為其他食物之冠;鈣含量接近牛奶的1倍,鐵含量為牛奶的21倍,所以有水中牛奶之稱。蠔門宴當然不只大路的White pearl 、Gillardeau、Irish Rock吧!店家主打的由日本直送的廣島生蠔,而且都有好幾款選擇,分別有江田島、大黑神島、廣島、岩蠔及小町。而新張期內like like facebook 就有七折,價錢更化算。點了來自日本廣島生蠔「小町」及「岩蠔」各3隻。先品嚐

點了來自日本廣島生蠔「小町」及「岩蠔」各3隻。

先品嚐有如手掌般大的日本廣島小町Komachi 2L(7折)(每隻$56),蠔身比較薄但口感滑溜,而裙邊是帶爽身,除了海水味,吃後有甜味的餘韻,非常有驚喜。
日本廣島小町Komachi 2L(7折)
接下來是日本的廣島岩蠔Iwakaki (7折)(每隻$39),相比之前的廣島小町Komachi ,體型比較袖珍了吧,味道方面是比較creamy ,蠔仔細細但海水味濃,是兩款完全不同的口感味道。
廣島岩蠔Iwakaki (7折)
試完兩款生蠔,也想來一點熱食暖暖胃,點了兩串黑毛豬(每串$38)
火喉剛剛好,黑毛豬肥瘦相間,肉質夠鬆化且保留應有的肉汁,店方只用上少量的黑椒作調味,但味道剛好,夠晒滋味。
黑毛豬
燒牛小排$138
外層燒至略帶脆感,裡面依然保留是微粉紅色沒有燒至老老的,加上脂肪都幾多所以食落有油香而不感油膩,牛肉香不算太特出,焦香肉感取勝。
燒牛小排
蒜香牛肉粒 大小剛好的一口一粒,牛肉粒質感軟熟,不會煮得過熟,咬開有肉汁流出。
蒜香牛肉粒
食生蠔食串燒無米落肚?店家除串燒外,還有烏冬或蠔飯供應,兩者都會有兩隻江田島蠔肉,滿足蠔客的心理。朋友了點江田島蠔飯$38,粒粒分明的醬油白飯上放上兩隻飽滿的蠔。
江田島蠔飯
而我就點了江田島蠔烏冬($42),份量都不少。除了兩隻江田島蠔肉外,仲有大堆頭的配料,如有粟米、木耳、青蔥,另外配加紫菜。清湯底算是清甜不油,烏冬屬於較幼身質感軟綿綿的,加上兩隻肥美飽滿的蠔肉,蠔鮮不腥,令少食蠔的我都感到好滿足。
江田島蠔烏冬
一站式接觸幾款廣島蠔,而且味道都大有不同,令人印象難忘。加上店員服務殷勤有禮,熟知各款蠔的特性味道,好細心了解客人對蠔的要求再建議,又會主動講及優惠,都是令我地覺得好抵讚,成餐飯都好滿意!

蠔門宴

九龍城城南道72-74號地下
日本廣島小町Komachi 2L(7折)
廣島岩蠔Iwakaki (7折)
黑毛豬
2016-10-14 94 瀏覽
週年紀念,當然要帶女朋友去食「蠔」D 慶祝一下,上openrice 搵到一間近女朋友住的地方,加上頗有情調的食「蠔」餐廳,一於就試一試。餐廳裝修以黑色為主,滿有情調,絕對適合情侶約會,還有一個專屬酒的menu,「摸下酒杯底」談心都不錯。坐下不久,侍應送上一小碟前菜,看似無甚特別,但配上咸咸甜甜的味噌醬,確實開胃!我們點了小町蠔同白珍珠蠔,小町蠔體積較大,有口感,白珍珠則重海水味,兩種不同的蠔各有千秋,我個人較喜歡白珍珠,那種回甘味道令人難忘。海鮮狂熱當然要點刺身拼盆,刺身新鮮不在話下,更是厚切,完全滿足到我的胃口!燒物都不錯,燒多春魚,魚皮脆卜卜。燒牛小排燒得剛剛好,肉質鮮嫩,真心推介!最後,食多個蠔烏冬,大大隻的蠔配上彈牙的稻庭烏冬,為呢餐食「蠔」D 劃上完滿句號。

餐廳裝修以黑色為主,滿有情調,絕對適合
紀念日