2025-06-17 47 瀏覽
叫左6個餸,都超級難食,重要個蠔重要吾熟 員工態度又差 1. 大澳蝦醬骨 超級鹹 又乾身2. 蒜蓉炒西蘭花 根本就唔係炒 係淥熟加蒜蓉上面3. 炒金邊粉 又過酸4. 滷水鵝腸 完全冇味5. 炸蠔 入面完全吾熟6. 蒸魚 算系最好食的一個餸
叫左6個餸,都超級難食,重要個蠔重要吾熟 員工態度又差
6. 蒸魚 算系最好食的一個餸
2025-06-15
1K
2025-06-09 197 瀏覽
蟹點鴨脷洲西邨街市地下就有樓梯行上去. 門口室內都好多座位岩多人聚會 燒豬頸肉 $88燒得幾香 估唔到泰式酸辣汁都整得唔錯泰式鳳爪 $78同去泰國餐廳差唔多味係無咁辣 招牌白胡椒蟹 $628店員會現場將白胡椒醬汁倒鐵板上所以汁都會彈, 有手套同拆殼工具. 有大量洋蔥伴碟豉汁蒸大白鱔 $148白鱔肉質爽滑帶彈性, 豉汁蒸幾好味馬拉盞炒通菜 $78可能唔係時令, 通菜唔嫩 蝦球炒滑蛋 $128好有趣係分開 蛋嫩略咸 蝦仁彈牙燒魷魚都幾軟嫩 $98炒麵係推薦 好大碟 $78黑椒薯仔安格斯牛柳粒 $148牛仔粒還好, 薯仔..芒果沙冰 龍眼冰 $40/25消暑解渴幾好飲
蟹點

燒豬頸肉 $88
燒得幾香 估唔到泰式酸辣汁都整得唔錯

泰式鳳爪 $78
同去泰國餐廳差唔多味係無咁辣

豉汁蒸大白鱔 $148
白鱔肉質爽滑帶彈性, 豉汁蒸幾好味

馬拉盞炒通菜 $78
可能唔係時令, 通菜唔嫩

蝦球炒滑蛋 $128
好有趣係分開 蛋嫩略咸 蝦仁彈牙

燒魷魚都幾軟嫩 $98
炒麵係推薦 好大碟 $78

黑椒薯仔安格斯牛柳粒 $148
牛仔粒還好, 薯仔..

芒果沙冰 龍眼冰 $40/25
消暑解渴幾好飲

2025-05-28 374 瀏覽
今日難得去到鴨脷洲,竟然俾我發現呢間隱世食蟹專門店,一定要推介俾大家!呢間蟹店喺鴨脷洲西邨街市上面,話就話街市,但係環境非常乾淨衛生,仲要有戶外座位,裝修到好似外國嘅餐廳咁,有feel~weekend同朋友屋企人嚟,超relax !餐廳除咗蟹之外,主打特色中菜同泰菜,我見好多人都有叫佢嘅泰國嘢食,不過今日既然食蟹,就叫返兩個小菜試吓啦!招牌白胡椒蟹 $628 - 價錢平,但係物有所值!呢隻大蟹,份量十足,個蟹蓋就已經好似我隻手掌咁大,而且啖啖肉,新鮮肉厚,非常好味👍🏻👍🏻👍🏻 佢用咗星加坡式嘅胡椒煮法,少少微辣,勁惹味😍招牌咕嚕肉 $118 - 另一個招牌菜咕嚕肉,都非常高質!外皮非常香脆,熱辣辣新鮮炸起,碟上面嘅新鮮菠蘿簡直係畫龍點睛!菠蘿好香甜,中和咕嚕肉嘅濃味,加埋一齊食,撈飯絕對一流👍🏻👍🏻豉油王炒麵 $78 - 豉油王炒麵都係餐廳嘅招牌菜,大大碟,有份量,同朋友share就啱晒👍🏻泰式奶茶 $23 - 最後我叫咗杯泰式奶茶,可以少甜,非常貼身,而且質素唔比出邊嘅泰國餐廳差,好飲

2025-05-24 433 瀏覽
到海怡花園探朋友,之後大家就到街市大樓頂樓的海鮮酒家食飯,蟹點除了海鮮選擇豐富之外、還有泰國菜式,也可以自攜海鮮加工。今晚大家心儀海鮮,而且沒有理由不食蟹。薑蔥瓦罉焗長江鰵魚 $188鰵魚炸至金黃焦香,皮脆肉嫩,薑蔥很惹味。招牌白胡椒蟹 $628避風塘蟹及白胡椒蟹的選擇,我選擇後者,除了喜歡胡椒味之外,唔想太熱氣!白胡椒汁煮出來的汁,味道唔錯,仲有洋蔥;肉蟹非常新鮮,肉質結實,吃得滿足。大澳蝦醬骨 $98蝦醬入味,果然鹹香十足,肉骨巨大肉多。藍妹啤酒 $38/支天氣炎熱,少不了啤一啤,即時降温及中和炸物之膩。啤酒夠凍,難得連碗都是凍的!去完海洋公園或行山之後來吃飯也很順路。

今晚大家心儀海鮮,而且沒有理由不食蟹。

薑蔥瓦罉焗長江鰵魚 $188

鰵魚炸至金黃焦香,皮脆肉嫩,薑蔥很惹味。

大澳蝦醬骨 $98
蝦醬入味,果然鹹香十足,肉骨巨大肉多。

藍妹啤酒 $38/支

去完海洋公園或行山之後來吃飯也很順路。
2025-05-21
2025-05-21 263 瀏覽
聽人講喺鴨脷洲有一間好食到爆嘅海鮮餐廳「蟹點」,媽咪一向最鍾意食蟹,趁住母親節,決定帶媽咪嚟食好嘢🤭嗰晚我叫咗幾味餸,全部都好好食呀!🥳 👉招牌白胡椒蟹(大蟹)呢個係佢哋嘅招牌菜,選用超新鮮嘅大蟹,配上香辣白胡椒,上枱時店員會將熱辣辣嘅白胡椒醬汁倒喺鐵板上,即時香氣撲鼻,聞到香嘅白胡椒味👍 蟹肉滑得嚟又鮮甜,蟹鉗同我隻手掌心咁大!仲有大量洋蔥伴碟,增添香味,食完一口就忍唔住想再食!簡直係海鮮界嘅明星!😎餐廳仲好貼心,俾埋圍裙同手套我哋食蟹呢,真係抵讚!🥰 👉冬陰功海鮮炒飯呢碗炒飯就好似泰國假期一樣,充滿咗冬陰功嘅香辣味,仲有新鮮海鮮嘅加持,每一口都令人心情大好,食完保證大滿足!🤭 👉炒通菜(泰式)呢道泰式炒通菜,炒得香香脆脆,加上香味十足嘅調料,健康又美味😌 👉清蒸沙巴龍躉仔最後,清蒸沙巴龍躉仔就更加唔可以錯過!新鮮到不得了,肉質鮮嫩,搭配少少醬油,真係好味到想唱歌!🥳 👉西瓜沙冰夏天嚟杯西瓜沙冰,真係清爽到飛起!西瓜味道濃烈,冰冰涼涼,唔單止消暑,仲可以令你心情好到爆!😘 👉芒果沙冰如果你係芒果迷,呢杯沙冰一定要試!香濃嘅芒果味,滑溜溜嘅口感,簡直係芒果界嘅夢幻之選!❤️ 講完嘢食,又

👉招牌白胡椒蟹(大蟹)

👉冬陰功海鮮炒飯

👉炒通菜(泰式)

👉清蒸沙巴龍躉仔

👉西瓜沙冰

👉芒果沙冰

講完嘢食,又講吓佢嘅環境啦,「蟹點」嘅環境好舒服,裝修時尚又靚,門口仲有露天雅座,啱曬同一大班朋友聚埋一齊食飯享受悠閒嘅時光😉 餐廳門口仲有好多個大魚缸,裡面有勁多生猛海鮮,入到門口就好似行入海洋世界咁,令人食欲大開!💪🏻

總括嚟講,「蟹點」真係一個唔好錯過嘅好地方,無論係啲菜式定環境都會令我同媽咪食得好開心,返到屋企都仲想再去多次!咁好嘅餐廳,一定要介紹俾大家啦😁🫶

2025-05-21 279 瀏覽
上星期同朋友去鴨脷洲悠閒遊,揀左呢間蟹點黎食蟹。餐廳好大,好有海洋風,藍白色主調。呢到主打粵泰風味,門口有好多海鮮缸,我地今次點左薑蔥炒蟹,金沙魷魚同泰式海南雞飯。首蟹份量好大隻,用個鐵板碟送上,滋滋聲熱辣辣,未食都流口水。蟹肉非常鮮甜,完全食得出係新鮮貨色,唔係雪藏蟹可以比得上。蟹鉗位啖啖肉,真係好滋味,好似我係新加坡食嘅蟹咁新鮮,不得了。佢哋嘅薑蔥炒得好香,但又唔會搶走蟹肉本身嘅鮮甜味,我好想下次試下其他口味,白胡椒都幾吸引。另外金沙魷魚都好新鮮,魷魚炸得金黃香,魷魚肉質彈牙,仲有d脆口,再加上特製咸蛋黃醬,邪惡好滋味。朋友點左海南雞飯,雞肉嫩滑又香,份量多,當日中午都好多附近返工嘅人嚟食,我覺得佢地揀得都有一定質素。仲有配搭泰式醬料,辣辣地夏天食就開胃。跟餐有包飲品。蟹點仲有戶外座位,今日嚟到都已經覺得好想慢活下,尤其平時返工咁繁忙,搵個舒服地方慢慢食,輕鬆一下。估唔到蟹點喺大眾點評有優惠券,用優惠券慳唔少錢,雖然本身隻蟹唔算好平,但咁嘅質素我覺得值得,好過出其他餐廳嘅蟹平少少但完成比唔上新鮮蟹,而家有優惠券就更抵食。

估唔到蟹點喺大眾點評有優惠券

本人是 40年老街坊,自這店開張以來,每年家母生日都會來光顧慶祝,但明年要改餐廳了。是日天氣大好中午 30幾度,預先訂位後安排最入的 12人大枱。才步進門,我們先談服務吧...不要求你笑面迎人,但絕不是那個債主一樣的態度,好像前世欠了什麼 ?!! 行到最入的大枱,發覺冷氣沒有開,衫已汗濕的我非常難受,經濟差要慳都不是這樣吧 !!轉話題談談食物,小弟買了五斤海鮮,有些特別加工要 $70/斤再額外加錢,行內都這樣是明白的,但韭黃炒灼鮮與白灼鮮要多加 $60 ,我樣子很易騙嗎 ?!! 最後當然選擇白灼,這時節當造,絕對新解。先讚後彈,海鮮加工每樣都火候剛好,帶出應有鮮味,尢其過兩斤重的蒸魚,骨位剛好粉嫩,在家難以做到。至於廚房小炒,大不如前。斀了 "6大皇牌招菜" 之中的兩樣 : 脆皮咕嚕肉,豉油皇炒麵,前者絕不脫皮,比兩送飯還要差。後者味道可以,但沒有火候不乾身,幸好碟底沒有油,算是可接受。另外點了芥末沙律大蝦球,味道平衡,但與咕嚕肉一樣的死症,走油後的東西竟然不脆更是淋...天呀 ! 鹵水鵝片三併,評分 60,食剩半碟就是答案,鹵水...還是到純正打冷舖好了。首先要讚讚樓面所有員工,雖然

首先要讚讚樓面所有員工,雖然人手有限難免有所待慢,但勤快有禮絕對名稱職。最後重頭戲來了...午市人客不滿,差不多兩點半已沒有多少人,而我們的大枱設在最入,突然大家都感到一股悶熱,原來頭上的冷氣被關了 !! OMG ~~ 真的無言,令人聯想起 20年前在大陸的經驗,今天果然是 "中港融合",這個絕不是員工意思,而是受管理層指示。那時雖然用餐到尾聲,但還未與家母切生日蛋糕,最後只好急急了事,不想再理論,埋單走人。

學習 "李" 特首講話 : 「生意好呀 !!」
2025-05-17
慶祝紀念
生日
  • 海鮮加工,其餘免問
2025-05-19 164 瀏覽
友人生日到左海洋公園玩左成日,玩到盡興就要搵美食啊,知佢喜歡食蟹,一早就預約左蟹點開餐囉。餐廳環境乾淨,除左蟹係招牌菜外,還有套餐、泰式同潮州食品可供選擇,唔怪得甘多人嚟開餐囉。點了至正嘅招牌白胡椒蟹🦀,上枱時店員將白胡椒醬汁倒在鐵板上,即時聞到香氣撲鼻的白胡椒味。蟹🦀大隻新鮮,蟹鉗同我隻手掌🖐️咁大,多肉味道鮮甜,十分惹味,仲有大量洋蔥伴碟,增添香味。豉汁蒸大白鱔,白鱔肉質爽滑有彈性,豉汁蒸好好味又惹味。南乳炆粗齋,材料有茄子🍆、支竹、西蘭花🥦、芥蘭、冬菇同埋粉絲,南乳味香煮得入味,啱晒我地胃口。點埋啤酒🍻,邊食邊嘆巧爽呀😊。

仲有大量洋蔥伴碟,增添香味。

豉汁蒸大白鱔,白鱔肉質爽滑有彈性,豉汁蒸好好味又惹味。

點埋啤酒🍻,邊食邊嘆巧爽呀😊。
2025-05-18
2025-05-01 123 瀏覽
帶媽媽去吃蟹!充滿驚喜!😋避風塘炒辣蟹$648✨避風塘炒辣蟹真係一絕!呢道菜用新鮮海蟹炒,蟹肉肉質鮮嫩,加上特製香辣醬汁,帶咗唔同層次嘅味道,啖啖都係享受,食得人想再叫多一隻!😋豉汁蒸白鱔$148✨再講下豉汁蒸白鱔,白鱔肉質滑溜,輕輕一蒸就保留咗海鮮嘅鮮味,配搭香醇嘅豉汁,真係食到回味無窮,完全停唔到口!😋脆皮炸大腸$78✨最後,脆皮炸大腸外脆內軟,炸得金黃香脆,一咬下去 juices 即刻流出,味道濃郁,沙沙聲好過癮,仲可以搭埋啲醬料,超正!🤗呢三道菜各有特色,每一口都係驚喜,無論係分享定自己享用,都絕對值得食!👍🏻👍🏻
帶媽媽去吃蟹!充滿驚喜!

😋避風塘炒辣蟹$648✨

😋豉汁蒸白鱔$148✨

😋脆皮炸大腸$78✨

2025-04-27
午餐
2025-04-23 121 瀏覽
🍽️蟹點(鴨脷洲)📍鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓捐窿捐罅搵嘢食,上次朋友介紹過呢間喺西村街市上面嘅酒樓,我覺得真係好掂,今午打算帶家人又來幫襯我念念不忘的胡椒蟹❤️點知去到原來大蟹未返貨,要晚上先有,好彩店員推介食龍蝦,一樣咁樣整法,原來又係好正😍~白胡椒龍蝦🦞上枱香氣撲鼻好惹味,龍蝦超級大隻,肉質鮮甜彈牙,白胡椒嘅微辣香氣滲晒入肉裏面,另外配埋洋蔥,食落去層次分明,勁開胃,真係色香味俱全,又過足海鮮癮,我連汁同洋蔥都全部食晒,啖啖都係幸福滋味,仍回味中,必試之選!🍽️✨原來晏晝嚟開餐好着數,有好多午市套餐,例如蒸魚、炒粉麵、泰式都有,我哋叫咗三個套餐,又包埋嘢飲,好味又抵食😃~秘製咖喱牛腩飯配薄餅牛腩炆到淋晒,一啖咬落去仲有少少黏嘴唇嘅膠質,正呀! 薄餅蘸汁食真係無得輸😘~清蒸鹹鮮黃花魚飯師傅一啲都唔吝嗇,有兩條,蒸得啱啱好,肉質滑溜,調味適中,送飯一流,有喺屋企食住家飯的溫馨感覺❤️~金菇瑤柱炆伊麵伊麵索晒瑤柱嘅鮮味,金菇又爽口,不肥膩,成碟好有口感,絕對係唔好錯過嘅好味之選👍 總括來講,呢度食材新鮮兼大碟頭,街坊價錢食到酒樓風味,仲有戶外座位,氣氛好好,好適合家人同朋友聚會,會翻
🍽️蟹點(鴨脷洲)
📍鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓

~白胡椒龍蝦🦞

~秘製咖喱牛腩飯配薄餅

~清蒸鹹鮮黃花魚飯

~金菇瑤柱炆伊麵

總括來講,呢度食材新鮮兼大碟頭,街坊價錢食到酒樓風味,仲有戶外座位,氣氛好好,好適合家人同朋友聚會,會翻兜!💯
蟹點距離海洋公園站只需三個站,然後步行約兩分鐘便能到達這間位於海怡半島的泰粵小炒餐廳。環境寬敞舒適,不管是大小聚會都非常合適,還有戶外座位和自設魚缸,新鮮的海鮮任你選擇!🍽️餐廳提供多款精緻泰粵菜式,選擇多得令人花多眼亂。而最吸引人的自然是他們的招牌菜——白胡椒蟹!據說鴨脷洲「蟹點」的蟹絕對是質素保證,果然名不虛傳。今晚特地過來品嚐,幸好提前訂位,這裡八點時已經座無虛席了,氣氛不言而喻的熱鬧。🌟 餐廳貼心提供食蟹裝備:每張桌子都鋪有桌布,還貼心地提供圍裙和手套,讓你食蟹時無後顧之憂,完全不用擔心會弄髒衣服。❤️🥘 推薦菜式:泰式粉絲蟹煲(大蟹) $628這道菜真的是蟹迷的天堂!大隻得來肉質豐滿,每一口都是新鮮的美味,蟹鉗更是啖啖肉,配上鮮甜的蟹膏,絕對滿足你的味蕾。醬汁野味濃郁,加上粉絲,絕對讓人欲罷不能。😋🦀如果你也是愛蟹之人,一定要來鴨脷洲「蟹點」體驗一番,每一口都讓人感受到海洋的鮮味與廚師的用心。#蟹點 #泰粵小炒 #鴨脷洲美食 #海鮮盛宴 #食蟹神器
哩間餐廳主打炒蟹,食材新鮮,自設魚缸養新鮮海鮮,而且菜類品種豐富👍🏻👍🏻岩哂親戚聚會,又或者公司Annual Dinner聚餐💕 仲係海洋公園附近🎢 推介❤️ 🦀薑蔥炒大蟹用左原隻新鮮肉蟹,鐵板上,蟹肉鮮甜勁好食😋😋勁大隻蟹鉗‼️‼️係一絲絲蟹肉,加上薑蔥炒得好香好惹味,食唔停口🤤🤤 🦪鐵板薑蔥焗台山蠔鐵板上,熱哄哄好吸引🔥超香台山蠔超大隻😍😍外層粉漿調味岩岩好咬落去,裡面的蠔肉鮮嫩多汁,口感層次豐富,加埋薑蔥,好好食😋😋 🐟椒鹽九肚魚外層炸到金黃色,口感酥脆,九肚魚肉質則保持鮮嫩的質感🤤🤤有口感又好juicy,加上椒鹽調味微辣,增加左層次感 🍺藍妹啤酒最特別係員工會問你想用杯定碗飲,一定要揀碗😎😎😎😎係雪到冰凍嘅碗🧊令到啤酒更凍更好飲👍🏻👍🏻用戰鬥碗飲超爽🥣 另外推介💕🥛珍多冰🥬豬油渣炒菜心 🛋️餐廳仲有戶外雅座,好Chill好特別🍃 ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖 🔖 蟹點 (鴨脷洲)鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓 🚈港鐵海怡半島站A出口(鴨脷洲商場停車場可供泊車)⏰營業時間:

推介❤️

🦀薑蔥炒大蟹

🦪鐵板薑蔥焗台山蠔
鐵板上,熱哄哄好吸引🔥超香
台山蠔超大隻😍😍外層粉漿調味岩岩好

🐟椒鹽九肚魚

🍺藍妹啤酒

另外推介💕
🥛珍多冰
🥬豬油渣炒菜心

🛋️餐廳仲有戶外雅座,好Chill好特別🍃

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 蟹點 (鴨脷洲)
鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓

🚈港鐵海怡半島站A出口
(鴨脷洲商場停車場可供泊車)
⏰營業時間:11:00am - 12:00pm

#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodie#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港必吃 #香港必食
#鴨脷洲好去處#鴨脷洲#鴨脷洲美食
#大排檔#海鮮#蟹點#炒蟹#小炒
海洋公園 #OceanPark #香港深度遊 #行玉桂山 #海洋公園 #香港南區沙灘 #海怡工貿
OUTLET #熊貓 #公司聚餐 #KEETA
2025-04-16 116 瀏覽
餐廳以藍色做背景, 有掛了不少出海會看到的物件如掌舵, 救生圈等等, 顯現出濃厚夏日氣息, 感覺就像去了長洲一樣 😊 分開室內同室外, 如果涼一點坐在外面都不錯。雖然餐廳比較主打海鮮類, 但除了海鮮都有其他小炒和泰式菜, 食物種類非常多。招牌白胡椒蟹 $628來這裡怎可以不點蟹呢 😁 用鐵板形式送上, 店員會在你面前倒入白胡椒醬汁, 除了鐵板咋咋聲效果之外, 更傳來濃烈的白糊椒味, 單純聞已經很想吃 😋 白糊椒味果然十分濃郁, 但不會搶走蟹本身的鮮味, 只有錦上添花作用 👍🏻 蟹肉又爽又有咬口, 充滿新鮮的蟹味, 而白胡椒汁會越吃越辣同時越吃越惹味的效果 🥰 整隻蟹份量不少, 絕對可以3至4個人一起吃 😚芥末沙拉大蝦球 $148雖然以件數來說不算太多, 但蝦球每件都漲卜卜, 大大件 😍 而且加了大量芥末沙拉醬, 完全包住整隻蝦球, 芥末味道濃厚但不會嗆鼻之餘又帶點甜味, 再加上白芝麻, 弄得十分香口 😄 蝦球炸到脆口, 蝦球本身都一樣有咬口, 但並非超結實的口感, 恰到好處。大澳蝦醬骨 $98外表完全不吸引的蝦醬骨, 沒想到一吃下去, 蝦醬從豬骨深底裡浸出來, 從心底嘩了一聲, 超級濃
芥末沙拉大蝦球 $148
大澳蝦醬骨 $98
外表完全不吸引的蝦醬骨, 沒想到一吃下去, 蝦醬從豬骨深底裡浸出來, 從心底嘩了一聲, 超級濃烈 😳 這件豬骨也蠻多肉的, 肉質並不柴皮, 本身我對蝦醬沒什麼喜好, 平時很少點來吃, 可能我會喜歡另外2款食物的味道, 但這個卻是最有驚喜的! 🤗
大澳蝦醬骨
以味道來說是有驚喜的, 絕對可以再訪, 下次可以試更多其他菜式看看是否同樣出色 👍🏻除了偏僻點, 也沒有可以挑剔的地方。
2025-03-08
大澳蝦醬骨
2025-04-13 290 瀏覽
聽聞鴨利洲“蟹點”的蟹具相當質素,今晚特意前往品嚐。幸好之前訂了位,我們晚上八時到達時,餐廳座無虛席,非常熱鬧。雖然位處西邨街市內,但環境企理光猛。每張枱都鋪了枱布,還貼心地提供圍裙及手套供食蟹時用。🦀招牌白胡椒蟹(大蟹)~果然是餐廳招牌菜!白胡椒蟹以鐵板上,上枱時已聞別濃濃的白胡椒味。加上伴碟的洋蔥,惹味非常。蟹鉗非常多肉,肉質鮮嫰。🥬蝦膏啫啫唐生菜煲~唐生菜煲份量十足,蝦乾,肉碎及蒜頭粒令整煲唐生菜的味道提升至更高層次。最難得是雖然以蝦膏烹調,仍不會過鹹。🥢蟹點小炒皇~小炒皇材料豐富,包括蝦乾、魷魚、韮菜,菜圃及腰果等,美味可口。🥢豉油王炒麵~炒得夠乾身,一點也不油膩,味道剛剛好,不會太鹹,配搭洋蔥及芝麻,非常香口。下次去完海洋公園或海怡工貿的outlet,必定順道再訪。
下次去完海洋公園或海怡工貿的outlet,必定順道再訪。
2025-04-03 306 瀏覽
琴晚同朋友去左鴨脷洲食海鮮,試左餐廳既招牌蟹菜式,食得好滿足!餐廳仲有全套配備被你食蟹,唔洗擔心整污糟。招牌白胡椒蟹 ($628)蟹肉鮮甜彈牙,蟹鉗大隻厚肉,啖啖蟹肉,白胡椒汁好香好好惹味,更加提升蟹肉鮮味,不愧為招牌菜!豉椒炒花甲($118)花甲肥美,口感彈牙鮮甜無沙,豉椒汁微辣,好惹味!薑蔥粉絲蝦煲 ($128)大蝦份量十足,蝦肉新鮮彈牙,粉絲吸曬蝦煲醬汁同蝦既鮮味,好入味,讓人一口接一人,食唔停

招牌白胡椒蟹 ($628)

豉椒炒花甲($118)
花甲肥美,口感彈牙鮮甜無沙,豉椒汁微辣,好惹味!

薑蔥粉絲蝦煲 ($128)