2021-02-13
偶然想食蟹,所以就去蟹膳試試。一入門口先量體溫,receptionist 跟住拎住包抹手紙問我地洗唔洗抽張放口罩。老實講我第一次遇到呢個情況,平時餐廳一係咩都唔俾,一係就放定張紙巾係枱或者好少少會有信封/紙袋放口罩(不過呢d題外話,都係注意衞生既表現)。好快就簡定左行政套餐,最岩食。店員話毛蟹火鍋可以免費升級做燒鱈場蟹,咁我地就叫左一個毛蟹火鍋,一個燒鱈場蟹。前菜既枝豆,有燒過下算有心機。蟹肉蒸蛋好快就上到菜,唔錯幾滑。天婦羅拼盤,炸漿唔厚,隻蛋黃(一個餐一隻)炸得幾好。毛蟹火鍋,鮮味有係度,但味道偏淡。個人比較喜歡燒鱈場蟹,始終燒既比較香。如果拆殼再拆得再開少少比較好,拆肉有點辛苦,有時候卡住。雜菜盤火鍋正正常常,湯底較清。烏冬是乾烏冬。甜品是雪糕,有咖啡同薑味簡,簡左咖啡味,幾濃幾好食,算係一個幾好既結尾。蟹癮起上黎可以黎解下口癮,但味道未去到會定期encore⋯服務算唔錯,服務員會幫忙留意住個火鍋爐。不過加茶既時候,手唔好踫到杯邊就更衛生。P.S. -個紙火鍋幾特別,火鍋紙放左塊板再用電磁爐。以往都只試過明火紙火鍋,搞到想買返個黎玩下-張枱放住盆生蟹仔,你又係食緊蟹既時候,感覺幾
好快就簡定左行政套餐,最岩食。
前菜既枝豆,有燒過下算有心機。
蟹肉蒸蛋好快就上到菜,唔錯幾滑。
天婦羅拼盤,炸漿唔厚,隻蛋黃(一個餐一隻)炸得幾好。
毛蟹火鍋,鮮味有係度,但味道偏淡。
個人比較喜歡燒鱈場蟹,始終燒既比較香。
如果拆殼再拆得再開少少比較好,拆肉有點辛苦,有時候卡住。
雜菜盤火鍋正正常常,湯底較清。
烏冬是乾烏冬。
蟹癮起上黎可以黎解下口癮,但味道未去到會定期encore⋯
P.S.
-張枱放住盆生蟹仔,你又係食緊蟹既時候,感覺幾微妙