2021-02-13 2886 瀏覽
偶然想食蟹,所以就去蟹膳試試。一入門口先量體溫,receptionist 跟住拎住包抹手紙問我地洗唔洗抽張放口罩。老實講我第一次遇到呢個情況,平時餐廳一係咩都唔俾,一係就放定張紙巾係枱或者好少少會有信封/紙袋放口罩(不過呢d題外話,都係注意衞生既表現)。好快就簡定左行政套餐,最岩食。店員話毛蟹火鍋可以免費升級做燒鱈場蟹,咁我地就叫左一個毛蟹火鍋,一個燒鱈場蟹。前菜既枝豆,有燒過下算有心機。蟹肉蒸蛋好快就上到菜,唔錯幾滑。天婦羅拼盤,炸漿唔厚,隻蛋黃(一個餐一隻)炸得幾好。毛蟹火鍋,鮮味有係度,但味道偏淡。個人比較喜歡燒鱈場蟹,始終燒既比較香。如果拆殼再拆得再開少少比較好,拆肉有點辛苦,有時候卡住。雜菜盤火鍋正正常常,湯底較清。烏冬是乾烏冬。甜品是雪糕,有咖啡同薑味簡,簡左咖啡味,幾濃幾好食,算係一個幾好既結尾。蟹癮起上黎可以黎解下口癮,但味道未去到會定期encore⋯服務算唔錯,服務員會幫忙留意住個火鍋爐。不過加茶既時候,手唔好踫到杯邊就更衛生。P.S. -個紙火鍋幾特別,火鍋紙放左塊板再用電磁爐。以往都只試過明火紙火鍋,搞到想買返個黎玩下-張枱放住盆生蟹仔,你又係食緊蟹既時候,感覺幾
偶然想食蟹,所以就去蟹膳試試。

)。

好快就簡定左行政套餐,最岩食。

前菜既枝豆,有燒過下算有心機。
蟹肉蒸蛋好快就上到菜,唔錯幾滑。

天婦羅拼盤,炸漿唔厚,隻蛋黃(一個餐一隻)炸得幾好。

毛蟹火鍋,鮮味有係度,但味道偏淡。

個人比較喜歡燒鱈場蟹,始終燒既比較香。
如果拆殼再拆得再開少少比較好,拆肉有點辛苦,有時候卡住。

雜菜盤火鍋正正常常,湯底較清。
烏冬是乾烏冬。

蟹癮起上黎可以黎解下口癮,但味道未去到會定期encore⋯

P.S.

-張枱放住盆生蟹仔,你又係食緊蟹既時候,感覺幾微妙
2021-01-25 2310 瀏覽
去不了日本,走到蟹膳嚐蟹。之前位處灣仔,現搬到利園一期,地方較大舒趟,入口仍然擺放一塘群蟹,增加氣勢。多款午餐選擇,選了行政午餐。北海道海膽蟹肉粟米凍湯,燒鱈場蟹或者鱈場蟹天婦羅,包括蟹鉗及蟹腳,另有鳕場蟹及雜菜盤火鍋、蟹肉餃子、雜燴粥及甜品。小杯粟米湯混入海膽很鮮甜香滑,燒鱈蟹肉既香口又不失肉嫩。天婦羅炸得剛好,薄脆肉滑。雪場蟹火鍋,將一件件晶瑩剔透鮮嫩蟹肉放入滾湯內,兩分鍾挾起來,白皚柔軟的肉身,大啖放入口內品嚐,鮮甜美昧多汁。皮薄內豐,飽滿的蟹肉餃子在熱騰的湯滾動五分鍾,氣壓全場。服務員協助將蟹殼上的蟹羔烹調蟹粥,味道稀稠適度,無懈可擊。尾道由薑味或咖啡雪糕作完結。價錢略貴,但亦覺物有所值。偶爾一餐狂莽午餐,算是調和壓迫的氛圍。
2020-12-19 2097 瀏覽
Been a fan of Kanizen since they were at their previous location. Finally got a chance to try it out since they moved to their new location:Food still awesome, super fresh crabs, reasonable prices, very attentive staffPerfect fancy date place but also great for crab enthusiasts or just casual meal as well!Will definitely come back in the future (in fact made a booking for next week already)!Location is much better now in Lee Gardens since there’s easy parking!