2012-11-24 193 瀏覽
點了蒸松葉蟹飯午餐,先上燒枝豆,不覺温熱,而且豆莢更有些燶,故啜入口中時,可能會吃到小燶塊,此做法不及用水焯,然後趁熱灑些鹽的風味佳。再上蟹肉茶碗蒸,雖則鋪面的蟹肉只有一塊,肉質卻爽口,吃到一梳梳的感覺,也鮮甜。蒸蛋中也混有其他材料如銀杏及紫蘇幼絲,不過若能混入些蟹肉碎在蛋液中,效果便截然不同,這才能反映此店是蟹專門店!蟹棒是此套餐的亮點,亦是點這套餐的主因,燒得表面香口,入口啖啖蟹肉,蟹肉份量應有兩串半一般沙爹烤肉的體積,附上一只生蛋黄,個人認為可有可無,雖然加了蛋黃感覺較滑,卻掩蓋了蟹肉的鮮甜,反而只點些蟹醋或沙律醬,風味更佳。蒸松葉蟹飯用大木盒上,再座上客人面前預先加熱的小鍋上,再蒸約八分鐘,然後侍應會把材料拌勻及替客人盛飯,松葉蟹肉碎稀疏地散佈在飯中,故蟹肉味不突出,飯也較濕,反而紅蘿蔔絲,洋蔥絲,牛蒡粒及三文魚籽味道更搶。此蒸飯份量不賴,有兩大碗,飽肚有餘,美味不足!幸而,甜品薑味雪糕,為此餐在食味上挽回不少分數,用冰凍的小皿盛着,雪糕質滑,奶味濃郁。另外,值得一讚的是,這兒的服務細緻殷勤,本地來說數一數二。下次再來,應試火鍋及天婦羅套餐!
燒枝豆
蟹肉茶碗蒸
燒蟹肉棒
燒蟹肉棒
2012-11-19 196 瀏覽
聽說呢間餐廳好難訂位 所以早幾個星期已經約好朋友一齊試菜成個過程十分順利 還記得聽電話的那位姐姐好仔細同我介紹MENU食飯當日下午 突然收到一個唔認識的手機來電 原來是蟹膳CONFIRM訂位用手機打黎有o的奇怪 心諗不妙蟹膳門口好隱蔽 一入去就見到個大蟹缸 o的蟹非常生猛LOBBY個樓底好高好有氣派 只係門口外同LOBBY有少許污糟同日久失修o既感覺入去餐廳原來要再入另一道門以為七點幾去算早 但差唔多已經滿座我地3個人被安排坐BAR台 見到入面有o的卡位 但話好早被人訂o西 我想話我都好早打黎訂位 不過算啦 招呼我地個侍應姐姐好有禮貌點左個鱈場蟹餐 因為係兩位o既餐 所以再加一隻毛蟹 侍應姐姐話 鱈場蟹已經有火鍋 不如我地試下做凍食首先上菜既係蟹肉日本豆腐 幾滑 OK啦之後係蟹腳燒 燒得恰到好處 唔會太生亦唔會太乾 好野味 正! 再黎就係蟹腳天婦羅 炸得好好 唔會太油 個天婦羅蛋都好特別食完鱈場蟹 侍應姐姐話上另一款蟹凍食既毛蟹 賣相相當吸引 成隻蟹上碟蟹肉十分鮮甜 因為已經拆殼關係 話甘快已經食完 其實到個一刻 已經好飽點知原來仲有半隻蟹等做火鍋個姐姐叫我地慢慢食 應該無問題而成餐
聽說呢間餐廳好難訂位 所以早幾個星期已經約好朋友一齊試菜

成餐飯簡直係十分 滿足 十分 回味
唯一美中不足就係冷氣好似有o的熱
  • 鱈場蟹
2012-11-07 319 瀏覽
今日和好友慶祝生日,幾經考量,最後決定到譚臣道蟹膳大快朵頤,慶祝一番。按下門邊按扭,木門緩緩打開,首先見到的是一個大大的蟹池,放着大大的松葉蟹,未點餐已令人唾涏。繼續入內,首見吧檯式坐位,適合一至二人用餐。再深入店中,便有卡座位置,自成一角,地方簡潔舒適。餐桌上的餐具以紅色作主調,切合蟹店型像。稍事安頓,來一口熱茶,再慢慢挑選美食。最後以蒸松葉蟹飯套餐作為是日午膳。前菜有枝豆及蟹肉蒸蛋作小食。枝豆微微烤香,微鹹富口感。蟹肉蒸蛋面上有一小塊蟹肉作點綴,蒸蛋泛着少許蟹香,蛋香反而力度不強。幼滑度有中上水準。另一小食免治蟹棒,蟹肉豐富無欺場,又不用花心神拆肉才有得吃,適合顧儀態的女士或懶剝殼之人。用蟹棒點上生蛋黃來吃,更添滑口。伴碟襯飾用上兩小片沙律菜葉及車厘茄,車厘茄雖細粒,但已去皮,見微知著,反影製作認真。主食松葉蟹肉蒸飯,蒸飯面放滿蟹肉、蛋花及蟹籽,蒸飯沾上少許蟹香,口味不算濃烈。蟹肉肉質實在,鮮甜美味。放上數棵蟹籽,咬開甘香溢出,為清淡蒸飯作陪襯倒是不錯。同枱好友的松葉蟹天婦羅,賣相小巧別緻。雜菜鍋稻庭烏冬賣相同樣吸引,尤其是稻庭烏冬,粗幼長短有序,烹煮時間自由選擇,唯一缺點是份量少

蟹池
餐具
蒸松葉蟹飯套餐
1908 瀏覽
枝豆及蟹肉蒸蛋
松葉蟹肉蒸飯
同枱好友的松葉蟹天婦羅,賣相小巧別緻。雜菜鍋稻庭烏冬賣相同樣吸引,尤其是稻庭烏冬,粗幼長短有序,烹煮時間自由選擇,唯一缺點是份量少了一點。
松葉蟹天婦羅
雜菜鍋稻庭烏冬
雜菜鍋稻庭烏冬
吃畢主食有雪糕甜品一客,有薑味及咖啡味供選擇。蟹肉屬寒涼之物,配上「驅寒」之薑味雪糕當然是不二之選。雪糕雖滑度一般,但因泛着少許辛辣薑味,味道倒是特別。
雪糕
最後一談服務,店員換碟添茶都算勤快。上菜時亦會稍作食法簡介,整體令人滿意。

[7/11/2012; Wed]
2012-11-07
蟹池
餐具
蒸松葉蟹飯套餐
枝豆及蟹肉蒸蛋
雪糕
2012-11-01 168 瀏覽
久仰大名,昨天終可一嚐.地點很隱蔽,但店內環境清靜,非常日本feel午餐是非常抵食,由138起(要加10%)場內均是OL多,聽說他們的蟹飯非常不錯,先來蒸蛋,是蟹肉蒸--ok啦我點了一個有天婦羅的餐,有一個蛋黃,內裡是流心,要一口吃掉,幾特別..但冇味天婦羅的蟹箝幾好味,蔬菜亦炸得不油免費升級至燒松菜蟹腳醮醋吃很鮮味,Yummy!而其他的,還有新鮮蔬菜用來火鍋,最特別是冬菇,好新鮮.最後是薑味雪糕
久仰大名,昨天終可一嚐.
地點很隱蔽,但店內環境清靜,非常日本feel
午餐是非常抵食,由138起(要加10%)
場內均是OL多,
聽說他們的蟹飯非常不錯,
先來蒸蛋,是蟹肉蒸--ok啦
我點了一個有天婦羅的餐,
有一個蛋黃,內裡是流心,要一口吃掉,幾特別..但冇味
天婦羅的蟹箝幾好味,蔬菜亦炸得不油
免費升級至燒松菜蟹腳
醮醋吃很鮮味,Yummy!
而其他的,還有新鮮蔬菜用來火鍋,最特別是冬菇,好新鮮.
最後是薑味雪糕
2012-10-31
2012-10-03 148 瀏覽
從來沒有在香港正正式式吃過一餐全蟹宴,原因和吃海膽的情況差不多.就是在當地吃過出色的,便很難會在其它地方再提得起興趣.隨著物流的發展及本地餐廳在設備配套方面肯花金錢投資,在香港也能吃到活生生的鱈場蟹.而不是躺在日本超市凍櫃內看上去已冰封三千年的貨式.打算是先吃一份鱈場蟹餐如不夠喉的話便多點一隻毛蟹吃過夠!剛點完菜不用五分鐘已上了第一道前菜.蟹肉豆腐----豆腐頗滑但沒甚豆香,蟹肉勾上一個薄芡是日本人喜愛的做法,自己卻是不太喜歡.燒鱈場蟹----在日本吃通常會有一個小爐放在檯面上讓客人自己動手燒,這裡的由廚房代勞燒好後直接上桌.第一眼已覺不對勁!蟹腳瘦削少肉而且甚為乾身,吃下去感覺和看到的差不多,完全是燒得過了火水份大量流失!心想這次又中伏了....千多元就此泡湯.蟹天婦羅----想不到在已沒有任何期望下卻又出現了驚喜!粉漿貼薄吃下去脆口不覺油膩,啖啖肉蟹鉗肉厚鮮味有彈性.是整晚吃得最有滿足感的一道菜.為之前的挽回了不少的分數!雜菜是的新鮮度毋用置疑.蟹火鍋的份量也著實不少,這時已打消了吃毛蟹的念頭.還是先努力清除眼前檯面上的東西吧!灼至七成熟是個人最喜歡的吃法!鮮甜的蟹肉還保留一點滑的
雜菜是的新鮮度毋用置疑.
火鍋的份量也著實不少,這時已打消了吃毛蟹的念頭.還是先努力清除眼前檯面上的東西吧!灼至七成熟是個人最喜歡的吃法!鮮甜的蟹肉還保留一點滑的質感.全熟的不是所好.
蟹肉餃子----每人有兩隻,心想怎麼份量這麼小?到吃下去才知道因餡料全是一絲的蟹肉,多吃感覺是有點漏.
剩不下大量的蟹膏當然不會放過!鱈場蟹不及松葉蟹的膏結實及鹹香是呈流質狀,故拿來加入灼完蟹及雜菜的湯底內作雜炊最適合不過!
大量的蟹膏煮成兩碗粥,說不鮮甜你會不會信?
除了燒蟹腳不濟外,其它的也有板有眼.吧檯位置也算坐得舒適,今年去不了日本到來這裡一止心癮也是不錯的選擇!起碼這裡吃的不是加入了香港風的日本料理

2012-09-27 1171 瀏覽
I have always wanted to check this place out but there is no menu at the front of the restaurant and you cannot see what is inside which makes it even mysterious! Hence explains why there are so many celebrities dining there.When I attempted to dine there it was hard getting a table because it was always fully booked even on a Monday!Finally got a table but the place where I sat did not have those cute tiny crabs but it wasnt a bad seat because there was a celebrity sitting opposite.When you ent

When you enter the restaurant there is tank of crabs and you have to enter another door into the restaurant.
Crab roe paste:
crab roe paste
The crab roe paste was lovely and thick and its unami taste was strong.
Tempura:
Hokkaido egg tempura (front)
The tempura platter contained a tempura egg yolk which was my favourite, it was still molten inside and the exterior of the egg yolk was light and crispy.
As well as the yolk there was a crab claw, but the crab taste was not that strong.
The crab perilla leaf dumpling was better though it had tasty crabmeat inside.
Ginger ice cream:
Ginger ice cream
To finish off there was ginger ice cream and the sweetness was just right, it had pieces of ginger in it and the texture of the icecream was nice and smooth.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $3XX [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] OK [b]Napkins provided:[/b] Wet tissues ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-09-25 101 瀏覽
我們不是蟹痴,但對這家餐廳還是滿有興趣試一下。因為一早已知這裏的午餐份量偏少,所以我們三人就點了四個午餐來分享。最後發覺也只是剛剛好。先來的是蟹膏和茶蒸蛋。這樣的蟹膏是從來沒試過,吃下也覺有鮮味,有少少像蝦醬味道。茶蒸蛋就一般沒甚麼特別,只蛋面上有一丁方蟹肉,也真的不可能會發揮甚麼提鮮作用吧!再來是蟹肉蒸飯,盛器是很特別,木製蒸籠,熱騰騰的蒸氣四處飄溢,很温馨的感覺。味道是淡淡的有點寡,飯是比較濕和黏,幸好我們三人分享,很快便把它消烕掉,不然要一個人幹掉的話,也真是有點難度。接下來是鱈場蟹和松葉蟹天婦羅,前者肉厚和鬆嫩,後者肉質比較實,有咬勁,兩種同樣鮮甜味美,個人比較喜歡鱈場蟹,因為大啖大啖的蟹肉,就是有種奢華的感覺。其中一個午餐裏,包括一條免治蟹肉串燒,有點點黑椒提味,也是一個很惹味的小吃。最後來的主菜是鱈場蟹火鍋,下湯後的蟹肉,仍帶點鮮甜,先拆蟹肉,再嚐蔬菜烏冬,味道清淡,感覺完美。雖說我們不是蟹痴,但是這樣的一個蟹宴,還是值得一試。

我們不是蟹痴,但對這家餐廳還是滿有興趣試一下。
雖說我們不是蟹痴,但是這樣的一個蟹宴,還是值得一試。

2012-09-24
2012-09-24 154 瀏覽
出了Bonus,打算好好獎勵自己,奢侈一下。因為嗜蟹,所以選了蟹膳。站在門口,店面很隱秘,因為從外面無法窺探裡面的佈置。走進來,看見一個大蟹缸,裡面的毛蟹大隻得很。轉入餐廳內,以四角形設計排了三邊的counter位,後邊是廚房。餐廳的另一邊設有卡座,樓上有另一層。點了「蒸松葉蟹飯套餐」及「鱈場蟹天婦羅套餐」。前者比較經濟實惠($168)﹕ 1. 前菜(枝豆) 2. 蟹肉蒸蛋 -> 蒸蛋質感不算很滑,但很有蛋香,蟹肉在底部。 3. 免治蟹棒 -> 蟹肉混入紅蘿蔔粒、黑椒,有點辣,搶了蟹的鮮。沾上蛋汁吃,中和了那種辣,帶出鮮美。 4. 松葉蟹肉蒸飯 -> 用電子爐蒸6分鐘,之後把三文魚子粒、蛋絲、蟹肉、椰菜、紅蘿蔔絲等材料攪拌,吃一口飯就嚐到蟹香。 5. 甜品(雪糕)後者比較貴($328)﹕ 1. 前菜(枝豆) 2. 蟹肉蒸蛋 3. 蟹膏 -> 新鮮,味道很濃,可能太矜貴,所以有點少。 4. 鱈場蟹天婦羅併盤 -> 有蟹棒、紫蘇葉、茄子、蛋黃,其中以蛋黃天婦羅最為特別,因為裡面是流心的蛋漿,無論做法,以致在口內爆開的口感都很過癮,很有新鮮感。倘若想重
出了Bonus,打算好好獎勵自己,奢侈一下。
因為嗜蟹,所以選了蟹膳。

站在門口,店面很隱秘,因為從外面無法窺探裡面的佈置。
走進來,看見一個大蟹缸,裡面的毛蟹大隻得很。

餐廳的另一邊設有卡座,樓上有另一層。

點了「蒸松葉蟹飯套餐」及「鱈場蟹天婦羅套餐」。
前者比較經濟實惠($168)﹕
1. 前菜(枝豆)
5. 甜品(雪糕)
枝豆、蟹膏、蟹肉蒸蛋、雜菜盤
後者比較貴($328)﹕
1. 前菜(枝豆)
2. 蟹肉蒸蛋
3. 蟹膏 -> 新鮮,味道很濃,可能太矜貴,所以有點少。
4. 鱈場蟹天婦羅併盤 -> 有蟹棒、紫蘇葉、茄子、蛋黃,其中以蛋黃天婦羅最為特別,因為裡面是流心的蛋漿,無論做法,以致在口內爆開的口感都很過癮,很有新鮮感。倘若想重口味一點,可以在天婦羅上灑一些抹茶岩鹽。
5. 稻庭烏冬
6. 甜品(雪糕)
鱈場蟹天婦羅拼盤
蛋黃天婦羅
另外,不得不提一下甜品,那個薑味雪糕,味道就像薑汁撞奶,既滑又特別,叫人一試難忘。
盛雪糕的碗是冰過的,能保持雪糕的低溫,雪糕吃完了也不曾溶化,很厲害。
薑味、咖啡味雪糕
下次希望可以試試同一出品的「勝手」,不過可能要等下次Bonus了。
題外話/補充資料: 價錢的話,Lunch還可以,Dinner似乎有點嚇人。之前在大阪的「かに道楽」食晚飯,兩個套餐再散叫其他小食,吃到撐才不過港幣$900左右。
2012-09-22
枝豆、蟹膏、蟹肉蒸蛋、雜菜盤
鱈場蟹天婦羅拼盤
蛋黃天婦羅
薑味、咖啡味雪糕
2012-09-19 88 瀏覽
本來去福臨門飲茶,不過起身想食蟹就黎左呢度~一入門口太黑,要習慣左一陣先睇到野~HEHE因為星期日都幾多日,坐左上樓上的房,入面仲有一對COUPLES,佢地已經食好,休息緊.因為今日冇鱈場蟹,所以2個人都係要左一個行政SET,一個UP UP做松葉蟹燒.茶碗蒸冇味,冇蛋,冇蟹肉的鮮,係一D味都冇.得個滑字.枝豆先烚後燒,原來都幾好食,只係冇左香口的感覺.米油的天婦羅可以不食,不香,不鮮,硬係覺得放左好耐,一早整定的感覺.甜甜的,如果連佢都唔好食,我未必會想再黎呢度.我中意未全熟前,JELLY狀的時候消滅佢,個陣係最甜,最鮮的時候.蟹黃多數跟烏冬食,不過有時跟豆腐一齊食都唔錯~~友人的松葉蟹燒,又一放左好耐,一早整定的感覺.加鹽的烏冬不是我杯茶~薑汁雪糕似薑汁撞奶好好味~不過我唔飽~~~~~~可能只有一半飽~~~~~~~~~~~~~~同埋午餐質素麻麻, 都係晚餐好,下次都係唔好黎食LUNCH~可以坐8人的VIP房
本來去福臨門飲茶,不過起身想食蟹就黎左呢度~

一入門口太黑,要習慣左一陣先睇到野~HEHE

因為星期日都幾多日,坐左上樓上的房,
入面仲有一對COUPLES,佢地已經食好,休息緊.

茶碗蒸冇味,冇蛋,冇蟹肉的鮮,係一D味都冇.得個滑字.
枝豆先烚後燒,原來都幾好食,只係冇左香口的感覺.
米油的天婦羅
可以不食,不香,不鮮,硬係覺得放左好耐,一早整定的感覺.
甜甜的,如果連佢都唔好食,我未必會想再黎呢度.
我中意未全熟前,JELLY狀的時候消滅佢,
個陣係最甜,最鮮的時候.
蟹黃多數跟烏冬食,不過有時跟豆腐一齊食都唔錯~~
友人的松葉蟹燒,又一放左好耐,一早整定的感覺.
加鹽的烏冬不是我杯茶~
薑汁雪糕
似薑汁撞奶
好好味~

不過我唔飽~~~~~~
可能只有一半飽~~~~~~~~~~~~~~

可以坐8人的VIP房
題外話/補充資料: 侍應每道菜講解時應簡單及簡短,太多助語詞冇增加親切感,只有反感. 介紹時應先放低食物,因為冇人會想食口水花的. 餐廳的安排幾好,當客人接近尾聲時先加插另一位客人. 不過,因為我未食飽,睇到其他人開始用餐,我覺得凍同好寂寞............... 坐房好似孤兒仔,叫天不應,如果可提供服務按鈴就好了~
2012-09-16
紀念日
2012-09-02 87 瀏覽
鐘意食蟹既朋友真係唔能夠錯過我地兩個都係蟹精,無論咩蟹都鐘意蟹膳就可以滿足到我地今日lunch黎食order一個鱈場蟹天婦羅餐一個行政套餐兩個差既分別在於一個鱈場蟹而另一個係松葉蟹今日行政套餐仲將毛蟹upgrade去松葉蟹焗過既枝豆好鮮甜既蟹糕伴爽脆青瓜鮮滑蟹肉蒸蛋由毛蟹upgrade左既燒松葉蟹,香、甜、彈鱈場蟹天婦羅,啖啖蟹肉,個炸漿薄而脆,不得不提個蛋天婦羅,一啖食,外脆內滑,蛋漿流流的,無得彈松葉蟹天婦羅新鮮蔬菜藍特別既薑味雪糕環境好、食物質量高、服務細心,店員會細心講解食法我地兩個對各方面都好滿意唯有份量方面,如果男仔就未必飽一定會再黎食過

鐘意食蟹既朋友真係唔能夠錯過

我地兩個都係蟹精,無論咩蟹都鐘意

蟹膳就可以滿足到我地

今日行政套餐仲將毛蟹upgrade去松葉蟹
焗過既枝豆
好鮮甜既蟹糕伴爽脆青瓜
鮮滑蟹肉蒸蛋
由毛蟹upgrade左既燒松葉蟹,香、甜、彈
松葉蟹天婦羅
新鮮蔬菜藍
特別既薑味雪糕

環境好、食物質量高、服務細心,店員會細心講解食法

我地兩個對各方面都好滿意

唯有份量方面,如果男仔就未必飽

一定會再黎食過

2012-09-01
生日
  • 蟹糕、蛋天婦羅、蟹天婦羅、蟹肉蒸蛋
2012-08-31 95 瀏覽
昨晚終於可一嚐我期待似久嘅蟹宴。蟹膳主打日本直送松葉蟹,鱈場蟹及毛蟹。這店提供不同嘅套餐,但如果你想一次過品嚐三種活蟹就要最少order四位或以上,因為三隻蟹嘅份量都唔細。由於我此行得兩個人嘅關係,我地就只好選擇咗個二人嘅鱈場蟹套餐Taraba Crab Set:蟹肉豆腐燒鱈場蟹 (蟹腳, 蟹鉗)鱈場蟹天婦羅鱈場蟹火鍋蟹肉湯餃子雜菜盤雜燴粥甜品份量足兩個人有餘 (除非你食量驚人啦...哈哈!!)。日本美食當前又點少得日本清酒呢! 我地就點咗枝細嘅大湖大吟釀 (其實佢地細嘅清酒選擇不多...多是720ml或以上,細嘅就只得180ml)。可幸呢枝大吟釀入口清香醇喉,不錯!! 不錯!!第一道菜~蟹肉豆腐,日本豆腐淋上鮮蟹肉漿汁,食落去暖暖地,清甜可口,作為一道開胃嘅前菜真的不錯。第二道菜~燒鱈場蟹腳蟹鉗, 雖然d蟹肉食落都好鮮甜, 但因為燒得比較乾身有d嚡, 要叩少少分...第三道菜~鱈場蟹天婦羅,粉薄炸得外脆內軟不油膩,食落啖啖肉非常美味。值得一提係蛋黃天婦羅,外面炸得香脆內裡卻是一口滑而不膩嘅流心蛋黃, 口感一流!! 跟著上嘅係鱈場蟹火鍋,配以蟹肉餃子雜菜, 蟹肉以昆布湯底灼熟後更覺鮮甜
昨晚終於可一嚐我期待似久嘅蟹宴。

蟹肉豆腐
燒鱈場蟹 (蟹腳, 蟹鉗)
鱈場蟹天婦羅
鱈場蟹火鍋
蟹肉湯餃子
雜菜盤
雜燴粥
甜品

份量足兩個人有餘 (除非你食量驚人啦...哈哈!!)。

跟著上嘅係鱈場蟹火鍋,配以蟹肉餃子雜菜, 蟹肉以昆布湯底灼熟後更覺鮮甜香嫩。食完火鍋就到咗全個蟹宴嘅高潮!! ...就係將剛才灼過鱈場蟹嘅湯底再加上米飯,蛋以及蟹膏去煮嘅蟹粥...嘩!! 不得了...不得了!! 個粥香濃鮮甜...好味到不得了!! 我雖然已經好飽...但也禁不著食多碗,唯有食完做運動跑多幾公哩啦...哈哈!!

最後我地食埋個甜品~黑芝麻雪糕及柿子雪皅...
又是十分滿足的一餐
2012-08-26 66 瀏覽
中午到此慶祝生日, 估唔到HKD148 已有個全蟹SET LUNCH, 服務員細心講解每道菜之食法, 食物味道唔錯..又相當新鮮, 以地點來計,這個收費, 尚算合理. ~!!..
2012-08-24
60 分鐘 (堂食)
生日
2012-08-13 67 瀏覽
自從係日本食左一餐蟹宴之後, 對日本既蟹更加念念不忘.難得係香港都可以品嚐到日本既蟹宴, 難得假期更係同友人去試下.我地叫左$288及$328既LUNCH SET 來試.首先來就係蟹肉蒸蛋, 蒸水蛋滑流再加上鮮甜既蟹肉, 頭盤已經令我好滿足.再來就係蟹膏, 平時我縑蟹膏腥, 但此店既膏好濃郁好滑配上青瓜帶點爽口又係一度出色既前菜.鱈場蟹天婦羅炸得外脆內既蟹肉仍有少許肉汁, 非常美味, 至於其他既天婦羅蔬菜同樣炸得出色不油.主角毛蟹上場配上蔬菜盤, 店員指導下只要灼幾分鐘就可以, 這款既蟹肉相比之前果D更加清甜, 最後還用灼過蟹肉同蔬菜既湯汁煮稀飯, 這一個飯才是真真正正既主角, 米飯吸受蟹肉同蔬菜既味道. 雖然已經101%飽之下都忍不住食晒成碗飯.論價錢以午市來講真係十分抵食, 蟹又夠鮮甜.
自從係日本食左一餐蟹宴之後, 對日本既蟹更加念念不忘.

我地叫左$288及$328既LUNCH SET 來試.

論價錢以午市來講真係十分抵食, 蟹又夠鮮甜.
2012-08-09
2012-08-03 48 瀏覽
同幾位朋友打算上機前滿足一點, 早在幾天前訂座, 點知full 佐, 要排 waiting, 要當日先知食唔食到。我地一於碰碰運氣, 因為太想食蟹!.. 當天天氣麻麻, 仲有好多 flight delay, 可能正正係咁, 有人取消 booking, 終於俾我地執二灘, 真係超期待.我地全部點了行政套餐. 餐前小食, 枝豆, 飲下茶, 先吃蟹肉茶碗蛋.吃到這個, 已經太令人情緒高漲, 滑滑溜溜,沖入食道, 加上有蟹肉, 好吊癮的感覺... 天婦羅炸得鬆脆, 沒有粉感毛蟹到場, 服務員細心講解, 點樣煮法同食法, 我地目光都係停留在蟹上, 聽到幾多, 真的不知道囉.. 心急心急, 終於可以食啦, 慢慢拆, 用工具起肉, 一啖啖蟹肉搬入舌上, 呵呵, 太美妙啦, 可能大家都喜歡蟹, 都有不少蟹膏, 味道鮮, 好濃郁, 拌埋麵條一齊食, 都係一絕!甜品點了薑味雪糕, 記得娘親說過蟹係寒涼物, 一於食點薑驅寒 太完滿的一個午餐, 好好準備晚機. 下次,下次一定要再去!!

這個都是不可多得的, 太棒了!
天婦羅炸得鬆脆, 沒有粉感
心急心急
落到檯, 會成日眼甘甘望住佢.. >p<
湯底加鮮蟹, 鮮甜到爆

太完滿的一個午餐, 好好準備晚機.
下次,下次一定要再去!!
2012-06-30
落到檯, 會成日眼甘甘望住佢.. >p<
湯底加鮮蟹, 鮮甜到爆
這個都是不可多得的, 太棒了!
  • 行政套餐
2012-07-09 102 瀏覽
從未試過吃一頓晚飯每位超過一千元。今晚終於豪豪的吃了一餐!渴望了很久可以到這裡吃蟹宴。Menu 以套餐為主,主打毛蟹和鱈場蟹,還有鮮味海膽,當然更以日本直送為賣點。香港人嘛,越貴越愛吃,常常都以「人生總要豪一次」為由,「狠狠的」吃一頓…不是因為它一定好吃,只是希望可以讓自己花費。我跟朋友坐吧枱,有服務員全程講解每道菜的食法,以及最後親自在食客面前煮粥。餐廳主要提供二人套餐和四人套餐(前者至少二人,後者至少四人才可以點)。我跟朋友點了一個二人蟹宴(每位$1,350),海膽鱈場蟹全宴六食連甜品。頭盤是鮮味海膽配蟹肉刺身,冷盤。海膽超鮮甜;或許刺身食法未能將蟹肉的肉質和味道好好發揮,所以味蕾對蟹肉未有什麼驚喜。接下來是海膽茶碗蛋。雖然蛋不夠滑,烹飪方法也沒有什麼特別,但我對這道菜永遠是情有獨鍾,燒蟹腳,甫上菜已經聞到陣陣的炭燒蟹肉味,今天發現原來不論來自何方的料理,蟹肉和醋,永遠是絕配!味道超夾,蟹肉的肉質和鮮甜味,醋也可以將之提昇到另一境界。繼續仍是海膽,配以蛋黃天婦羅和蟹肉,又是一道美味的菜式。最叫人驚喜,就是那流心蛋黃的天婦羅,第一次食這種口感的天婦羅,天婦羅外脆,內裡卻是一口滑而不膩
從未試過吃一頓晚飯每位超過一千元。今晚終於豪豪的吃了一餐!

頭盤:海膽配蟹肉刺身
第二道:海膽茶碗蛋
燒蟹腳
繼續仍是海膽,配以蛋黃天婦羅和蟹肉,又是一道美味的菜式。最叫人驚喜,就是那流心蛋黃的天婦羅,第一次食這種口感的天婦羅,天婦羅外脆,內裡卻是一口滑而不膩的流心蛋黃,趣怪但有意思!全晚最愛的其中一道菜式!
海膽流心蛋黃天婦拼鱈場蟹肉
火鍋,昆布湯底。毛蟹加鱈場蟹,再配一藍子野菜,蟹肉以火鍋食法,灼熟後更見鮮、甜、嫩。這個火鍋的昆布湯底灼過了這些材料之後,會用來煮海膽蟹黃粥,我和朋友於是刻意用其中一鍋灼蟹肉,讓所有肉味都集中的落在同一鍋底中,用來煮粥,味道一定更香濃。結果就是一如所料,這鍋粥是全晚蟹宴的高潮…服務員會按客人對味濃和稀稠的愛好,將這煱粥煮好,最後加上蛋和海膽,它的美味真是沒有文字可以形容。
火鍋配料(二)
火鍋配料(一)
海膽蟹黃粥成品!
甜品是雪糕,今晚有薑味、芝麻和咖啡味道,每客一球。我跟朋友分別點了薑味和芝麻味,有點像 Milk Top,為這場蟹宴劃上完美的句號!

這一頓飯沒有令我失望…儲夠錢要再來吃!
2012-07-08
頭盤:海膽配蟹肉刺身
第二道:海膽茶碗蛋
燒蟹腳
海膽流心蛋黃天婦拼鱈場蟹肉
火鍋配料(一)
火鍋配料(二)
海膽蟹黃粥成品!