⁑📌 𝙋𝙤𝙖𝙘𝙝 蟲二旺角上海街618號頂樓•𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡 𝐁𝐞𝐧𝐭𝐨 💰150|𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘴•𝘚𝘰𝘶𝘴-𝘷𝘪𝘥𝘦 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘌𝘨𝘨•𝘔𝘪𝘴𝘰 𝘔𝘢𝘤𝘬𝘦𝘳𝘦𝘭•𝘉𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰𝘭 𝘚𝘰𝘶𝘱•𝘔𝘶𝘭𝘵𝘪𝘨𝘳𝘢𝘪𝘯 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘉𝘰𝘸𝘭|💡想簡單介紹吓食法先~首先要將鰹魚昆布高湯、雞蛋🥚同埋漬物🥒倒入飯,然後攪拌就食得啦😆首先想讚吓個飯,由於佢加咗唔同嘅殼米,紅米等等,加咗高湯🍶之後都唔會淋到一pat野咁,仲會咬到粒粒分明嘅米🤩加埋唔同嘅漬物,口感就更上一層樓。而且每粒米俾蛋漿包住🍳令味道更昇華🥳其次條西京箱漬燒鯖魚🐟嘅醬汁調配得剛剛好,唔會太鹹,但係每一啖魚肉都可以食到醬汁嘅味道😋只不過對學生黨嚟講價錢真係有小貴啦😢🎏推薦指數: 8.5/10•𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞💰85麻糬係正pancake嘅中心,煙煙韌韌嘅麻糬配上pancake嘅組合真係非常新穎😚而淡淡伯爵茶嘅香氣係最尾先慢慢滲出嚟🍵挑剔嘅地方係我覺得雪糕太甜有喧賓奪主嘅感覺,而且可以再凍少少🥶,以達至冰火交融嘅感覺就更好啦🎏推薦指數: 7.5/10•𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞💰跟便當半價(原

📌 𝙋𝙤𝙖𝙘𝙝 蟲二
旺角上海街618號頂樓

𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡 𝐁𝐞𝐧𝐭𝐨 💰150
💡想簡單介紹吓食法先~
只不過對學生黨嚟講價錢真係有小貴啦😢
🎏推薦指數: 8.5/10

𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞💰85
🎏推薦指數: 7.5/10
伯爵茶麻糬傳統班戟

𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞💰跟便當半價(原價55)
呢杯飲品非常有驚喜🙈唔會太甜,而且伯爵茶同可可比想像中更夾,配搭十分融洽😗
🎏推薦指數: 8/10
伯爵可可

🧮有加一服務費哦
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝
伯爵可可
今日黎到旺角嘅「618上海街」,呢度翻新完之後有幾間嘅懷舊雜貨店/市集,亦都有好多新嘅餐廳🤓而最頂樓有間天台日式cafe叫「蟲二」,環境好舒適😎可以選擇在露天空中花園享用食物,欣賞風景;亦都可以選擇坐室內,入面嘅裝修都好日系風,好適合文青去打下卡😆😆😆🔻1️⃣ 一汁三菜便當 $150🔹一菜:漬物三吃,包括有芝麻醬拌牛蒡、青瓜漬同柚子蓮藕片🔹二菜:日本極上太白63度慢煮蛋🔹三菜:清酒蒲燒鰻魚🔸汁:鰹魚昆布高湯🔸飯:日本穀米御飯服務員好詳盡咁解釋左個便當應該點食法☺️其實係將一半鰹魚昆布湯倒入個飯度,然後配埋個主菜一齊食,食到咁上下就將啲漬物同隻蛋撈埋啲飯度,最後將淨低嘅湯倒埋入淨低嘅飯度享用🤓個飯撈左啲飯素好好食,而且撈埋個鰹魚湯同慢煮蛋好香口感好creamy🥰🔻2️⃣ 炸雞軟骨豚肉棒棒餃子 $68呢個餃子賣相好吸引😍出面有啲芝士同菠菜,食落好脆口🤩中間仲有好豐富嘅豚肉同雞軟骨,喜歡餃子嘅朋友必試🥳🔻3️⃣ 伯爵茶麻糬传统班㦸 $85依个班㦸真好有伯爵茶味🤩配埋上面嘅云呢拿雪糕有一冻一热嘅效果😍班㦸上面仲有啲香蕉同侧边有啲生果同grains做装饰,好睇又好食😚食到个班㦸中间仲发现系麻糬添!🤩真系好好食
1️⃣ 一汁三菜便當 $150
🔹一菜:漬物三吃,包括有芝麻醬拌牛蒡、青瓜漬同柚子蓮藕片
🔹二菜:日本極上太白63度慢煮蛋
🔹三菜:清酒蒲燒鰻魚
🔸汁:鰹魚昆布高湯
🔸飯:日本穀米御飯
2️⃣ 炸雞軟骨豚肉棒棒餃子 $68
3️⃣ 伯爵茶麻糬传统班㦸 $85
依个班㦸真好有伯爵茶味🤩配埋上面嘅云呢拿雪糕有一冻一热嘅效果😍班㦸上面仲有啲香蕉同侧边有啲生果同grains做装饰,好睇又好食😚食到个班㦸中间仲发现系麻糬添!🤩真系好好食👍🏽👍🏽
4️⃣ 虫二酒酿桂花啡 $55
米酒加咖啡呢个组合好特别,第一次饮😉佢应该系cold brew再加糯米酒,然后上面加左好多桂花,一開始見到底下層白色以為係奶,但其實係一粒粒嘅糯米!🤣🤣唔會覺得好難入口,又飲得出桂花同咖啡嘅香味😽
🔻
5️⃣ 白葡萄茶 $55(H)
首先個陶瓷茶壺同隻杯好日式,焗幾分鐘味道仲濃,飲落有淡淡嘅葡萄茶香,食完啲咸野之後飲覺得好舒服😊
🔻
唔怪得呢間餐廳咁多好評,服務好,食物質素高,而且又可以打卡🤣🤣👍🏽
2021-07-07
下午茶
  • 伯爵茶麻糬傳統班戟
2021-07-07 66 瀏覽
已經bookmark 左呢間餐廳左一排又係走文青風路線 又係黃店 朋友又問起幾時去食 甘就即刻上網book 睇下即日有冇位即日book8點又有位~去到早左15分鐘到店員都比我地入人都多, 但可能餐廳都大, 分兩邊我地坐左係廚房個邊, 另一邊有榻榻米同sofa可以坐其實中間仲有露台位, 不過而家甘熱 都應該少人揀出面不同感覺呢~講返野食食物的種類都多同吸引飲野都多選擇可以叫小食/  有一個叫一汁三菜的便當/ 同甜品但留意返晏就同 夜晚既最低消費係有唔同叫左西京箱漬燒鯖魚食落佢既肉質好滑仲有個高湯同63度慢煮蛋可以加入碗到一齊食係另一種風味~ 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆佢塊漢堡偏咸, 但連埋的飯食係OK 既不過放左塊芝士係上面又真係顏值高, 仲有好多黑白芝麻點綴一下伯爵茶傳統班戟第一次食班戟入面係有嫲薯係入面唔太甜都OK總括黎講滿意的一餐
已經bookmark 左呢間餐廳左一排
又係走文青風路線 又係黃店
朋友又問起幾時去食 甘就即刻上網book 睇下即日有冇位
即日book8點又有位~

去到早左15分鐘到店員都比我地入
人都多, 但可能餐廳都大, 分兩邊
不同感覺呢~

西京箱漬燒鯖魚食落佢既肉質好滑
仲有個高湯同63度慢煮蛋可以加入碗到一齊食
係另一種風味~

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

佢塊漢堡偏咸, 但連埋的飯食係OK 既
不過放左塊芝士係上面又真係顏值高,
仲有好多黑白芝麻點綴一下

伯爵茶傳統班戟
第一次食班戟入面係有嫲薯係入面
唔太甜都OK

總括黎講滿意的一餐
2021-07-06
2021-07-05 104 瀏覽
餐廳喺一間大廈嘅天台,有lift可直達幾方便。當日我walk-in lunch time 1pm 公眾假期,好彩地唔洗等就有位喇!我同朋友嗌左兩個 便當。我嗌左個 高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦,朋友就嗌左 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆。 我都好少食漬物,因為本身唔係太合我口味,所以我無comment 。 成碟得一塊豆腐,兩舊野菜卷埋,大量櫻花蝦。 佢有張紙教我地點食嘅,咁我見可能我頭先無跟就覺得餐飯無特別,咁咪跟下囉,將啲漬物同餸擺落生旦到擾,之後倒落碗飯….er… 我都係唔覺得自己食緊日本野.. 兩舊野菜同一塊豆腐呢set 收我$150,我覺得如果真係要食,建議嗌其他set吧。最後想講,由我哋一坐低到上菜,服務員係咁問我地仲有冇野要加單….佢有張紙寫90分鐘用餐時間,最後我同朋友食左60分鐘就比佢地請走,話有其他客人等緊。所以呢~如果想同朋友坐耐啲傾計,呢間未必岩你要求了

2021-07-01
2021-07-05 48 瀏覽
618上海街作為被活化的百年唐樓一直都有種文藝氛圍聽過很多朋友說蟲二不錯最近終於去食喇!-📍蟲二旺角上海街618號頂樓-🥗 煙三文魚沙律菜夠新鮮爽脆沙律汁酸酸甜甜幾醒胃一開始擔心份量太少但可能三文魚下面是薯蓉跟小蛋糕食落又都飽肚~-🍵 白葡萄茶(淡香)白葡萄酒飲過但白葡萄茶是第一次試~真的就是有種淡淡的香味少少甜味清新又典雅-🥞 伯爵茶麻糬傳統班㦸看到伯爵茶就毫不猶豫地點了這碟班㦸份量比想像中少但有大大球雪糕加上其他水果的裝飾視覺上還是不錯而且很喜歡麻糬煙韌的口感班㦸比較鬆化沾上雪糕加上麻糬一口就可以有幾種層次-🥤 桂花酒釀啡一個很特別平時很難見到的飲品第一口應該是咖啡和酒釀的酸味因為一西合壁太新奇有點後悔但飲多兩啖就會感覺到桂花味清清淡淡加上咖啡味還會有點回甘很值得一試~
618上海街作為被活化的百年唐樓一直都有種文藝氛圍
聽過很多朋友說蟲二不錯
最近終於去食喇!
📍蟲二
旺角上海街618號頂樓
🥗 煙三文魚沙律
菜夠新鮮爽脆
沙律汁酸酸甜甜幾醒胃
一開始擔心份量太少
但可能三文魚下面是薯蓉跟小蛋糕
食落又都飽肚~
🍵 白葡萄茶(淡香)
白葡萄酒飲過
但白葡萄茶是第一次試~
真的就是有種淡淡的香味
因為一西合壁太新奇有點後悔
但飲多兩啖就會感覺到桂花味清清淡淡加上咖啡味
還會有點回甘
很值得一試~
上個禮拜諗住再帶小朋友去睇下有冇機會🈶️搖搖椅坐住食飯。點知天公不做美‼️去餐廳之前落大雨,去到嘅時候戶外🈚️開😔雖然有啲失望,不過都有美食補償番😚今次依然係叫咗一汁三菜便當,本來諗住試吓其他主食,點知小朋友堅持要食返上次嗰個烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆😆今次嘅漬物其中一樣同上次唔同,不變嘅係我依然最鍾意柚子蓮藕片,清新又爽甜😋日本極上太白63度慢煮蛋勁流心又香蛋味🥚烤芝士漢堡扒🥩肉質軟腍🈚️渣,配合埋芝士及適量嘅燒汁,惹味但唔會膩😋今次我🈚️用雞蛋拌飯,而係喺穀米飯入邊加入鰹魚昆布茶漬湯,令穀米飯更軟熟,喺炎熱嘅夏天食會更開胃😉除咗主食就梗係要食埋佢哋嘅麻薯傳統班戟🥞今次就試咗伯爵茶麻薯傳統班戟🥞 Pancake上面嘅牛乳雪糕🍦好消暑,加埋海鹽忌廉芝士醬就🉑以中和甜度~pancake帶有淡淡伯爵茶香味,而內藏嘅紅豆麻薯口感軟糯,2⃣️者味道好夾😍飲品方面我就叫咗一杯Flat White比自己☕️而小朋友就飲桂花蜜梳打🥤🈶️清新嘅桂花香但又唔會太甜,因為糖漿都係佢哋自己整架。

漬物三吃

鰹魚昆布茶漬湯
Flat  White
桂花蜜梳打
2021-07-03 47 瀏覽
最近日式嘅一汁三菜料理喺香港大行其道,除咗裝修靚打卡一流之外,味道同埋營養都平衡得好好,今次呢間舖頭我食過兩三次感覺都唔錯想介紹俾大家。呢間餐廳嘅日式套餐會配埋茶漬飯,啱晒我呢啲鍾意濕潤口感嘅人。今次我嗌左鰻魚飯定食同香辣雞翼,仲另外叫咗一份伯爵茶麻薯班戟 ,得閒要填飽個肚先走人!佢哋每一個日式定食都會包含三款醃菜,我自己最鍾意芝麻醬牛蒡漬,入口爽脆味道酸甜好適合夏天食用。柚子蓮藕片味道唔會奇怪仲出奇地夾,我個人都幾推薦。至於鰻魚份量都幾大,入口啖啖肉有焦香嘅味道,配埋佢哋滑溜嘅溫泉蛋啱啱好。雞翼超級多肉汁,味道香辣,配合佢微酸嘅醬料可以中和油膩嘅感覺,我個人都覺得不錯吃㗎。甜品方面佢哋都唔薄弱,伯爵茶麻薯班戟入口QQ,茶嘅味道超香濃,裏面包住紅豆麻薯食落去有兩種口感好得意,配合香甜嘅水果同埋雪糕真係相得益彰,大家如果有興趣都可以去試吓㗎!

2021-06-30 265 瀏覽
本來約了friend去九龍城,但因為時間關係就決定改旺角。我們的本意是想找間餐廳/cafe可以坐久一點,恰巧蟲二我們兩個都想試,就來了這裡。下午四點半到,無需等位,但就限時80分鐘用膳。明明不是繁忙時間,整間餐廳也沒什麼客人,但侍應真的是我們剛吃完就叫我們買單說時間到了,讓人感覺不是很好我們二人點了一個便當和一個麻糬班戟,還有一杯伯爵可可。我因為是把這餐當晚飯,故點了個西京鯖魚便當。便當份量對女生來說應該正好,味道不過不失。漬物少得可憐而且十分乾,飯顆粒分明但偏乾硬,鯖魚算是正常好吃。63度慢煮蛋沒有感覺有什麼很特別的,高湯和飯一起根本吃不出味道,單喝還不錯,沒有很重的味精感。伯爵茶麻糬班戟也是一個disappointment,班戟上的奶油和雪糕把茶味完全覆蓋掉,變得十分甜膩。麻糬僅中間有一大塊,很有咬勁但沒有任何特別之處。朋友的伯爵可可還不錯,一口喝下去以為是巧克力,但隨即就會感受到伯爵茶香,算是有驚喜。兩人買單330元,就食物的水平和服務的態度而言絕對算overpriced。很失望,不會再回來

2021-06-30
2021-06-29 158 瀏覽
2年前食過3rd Space😋 蟲二係九龍分店,一於試試🧐💛一汁三菜便當🍱 $150😋😋😋上菜時店員好貼心地介紹食法💁🏻‍♀️先食前菜,然後半碗飯配主菜食,另外半碗要加入茶漬湯同60度慢煮蛋一齊食😊三款前菜分別係芝麻醬拌牛蒡、青瓜漬、柚子蓮藕片🥒因為健康原因,冇食牛蒡。青瓜好爽,酸酸地好開胃😃蓮藕片完全無柚子味,我都係打緊食評睇返先知係柚子😦主菜我揀左西京箱漬燒鯖魚🐟鯖魚好大條,個皮燒得唔夠香脆,但至少無窿,因為有用西京醃過好易窿,佢冇已經做得好好。。魚肉較結實,帶淡淡西京味噌甜味,但冇驚喜。飯面加左少少飯素,食落都幾開胃☺️朋友揀左高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦😃豆乳味好濃,豆腐同野菜卷吸滿豆乳汁🤤比鯖魚出色👍🏻茶漬方面味道可以👌🏻🥚令我驚喜既係隻蛋😳煮得恰到好處,蛋黃軟滑,入口即溶,蛋香味超濃❤️食完呢個餐既我已經飽到爆肚,食唔落麻糬pancake,好失敗🥺整體除左隻蛋真係無特別,下次再黎只會食甜品😅一路食一路有超過3隻昆蟲爬上我身同跌落我電話上🐜🪰事關餐廳位於天台,外面種左植物又打開左門。。。 唔通呢個就係餐廳名的靈感來源🤣 但我好怕蟲蟲,真係不了不了,食完快快走🙈🙈
2年前食過3rd Space😋 蟲二係九龍分店,一於試試🧐

💛一汁三菜便當🍱 $150
😋😋😋

上菜時店員好貼心地介紹食法💁🏻‍♀️

三款前菜分別係芝麻醬拌牛蒡、青瓜漬、柚子蓮藕片🥒
因為健康原因,冇食牛蒡。
青瓜好爽,酸酸地好開胃😃
蓮藕片完全無柚子味,我都係打緊食評睇返先知係柚子😦

主菜我揀左西京箱漬燒鯖魚🐟
魚肉較結實,帶淡淡西京味噌甜味,但冇驚喜。
飯面加左少少飯素,食落都幾開胃☺️

朋友揀左高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦😃
豆乳味好濃,豆腐同野菜卷吸滿豆乳汁🤤
比鯖魚出色👍🏻

茶漬方面味道可以👌🏻
🥚令我驚喜既係隻蛋😳
煮得恰到好處,蛋黃軟滑,入口即溶,蛋香味超濃❤️

整體除左隻蛋真係無特別,下次再黎只會食甜品😅

一路食一路有超過3隻昆蟲爬上我身同跌落我電話上🐜🪰
2021-06-26
2021-06-25 282 瀏覽
咁耐都冇去過上海街168原來上面有個咁靚嘅天台花園Cafe☺️揀咗主打嘅一汁三菜便當🍱$150汁 =係堅魚昆布茶漬湯將溫泉蛋同埋湯加入飯,當茶漬飯😋😋😋三款漬物都好唔錯!酸酸甜甜好開胃!最深刻就係柚子蓮藕片,一入口就食到好香柚子味主食揀咗 烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆~有兩件,份量比想像中多!好好味😋漢堡扒好多肉汁Juicy~嘢飲可以半價嗌其他非酒精飲品伯爵茶麻糬傳統班戟 $85 中間有大大舊煙韌嘅麻糬,上面一大球雲呢拿雪糕,大量香蕉、提子同埋粟米片,呢個配搭冇得輸❣️櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精)個樣好靚😍😍雖然話係啤,加埋忌廉,我覺得佢係Cream Soda😋😋就咁食cream食到淡淡漬櫻花香味,鹹鹹地😂加埋草莓果醬,幾特別喎,唔會太甜👍🏻👍🏻👍🏻 白葡萄茶 (淡香)$55好清新,淡淡嘅葡萄味 I like it 飲完一壺再一壺😂🤣加咗幾次水~好襟飲整體:環境舒服😌食物質素服務都好好👍🏻
咁耐都冇去過上海街168
原來上面有個咁靚嘅天台花園Cafe☺️

揀咗主打嘅一汁三菜便當🍱$150
汁 =係堅魚昆布茶漬湯
將溫泉蛋同埋湯加入飯,當茶漬飯😋😋😋

一汁三菜麵檔

嘢飲可以半價嗌其他非酒精飲品

伯爵茶麻糬傳統班戟 $85
伯爵茶麻糬傳統班戟

櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精)
櫻花忌廉草莓泡泡啤

白葡萄茶 (淡香)$55
好清新,淡淡嘅葡萄味 I like it
飲完一壺再一壺😂🤣加咗幾次水~好襟飲
白葡萄茶

整體:環境舒服😌食物質素服務都好好👍🏻
一汁三菜麵檔
櫻花忌廉草莓泡泡啤
白葡萄茶
 蟲二「聼名」以爲食蟲🌝(當然唔係)餐廳位於旺角 ,賣點係餐廳有一個適合文青Chill下嘅天台。香港地人煙稠密,鬧市中有一個戶外天台用餐實屬難得。眼見天台裝潢都幾有心機,有綠色植物🌿、藤椅作裝飾🧺,非常適合野餐界田園系少男少女黎打卡📷。但係宜家係處於30幾度嘅炎夏,如果唔想做濕身文青💦,都係入返室内食飯好啲。 ————————————————————————食物黎講選擇款式唔算多招牌Menu係 🍱一汁三菜便當 ($150,另+10%)總共有4️⃣款菜式,簡單啲講,有漢堡扒、野菜卷、魚、魚同魚。大家做過資料搜集嘅話,通常ig上最常出現係一條相當長嘅鰻魚(要+多$15).但作爲一個肉食派嘅我,若然要食更多肉,只剩下漢堡扒呢個選項🥩🍽️烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆便當便當内容入面有:漬菜 - 柚子蓮藕片、味付香菇、薑絲青瓜漬一碗仔溫泉蛋一碗有飯素喺面嘅嘅米飯一蝶主食(如題目)一壺鰹魚昆布熱湯跟熱焙茶一杯一汁三菜便當進食指引一張📄進食感想:一般,唔係唔好食,但唔覺得味道特別。同類型cafe店中,論食物味道及擺碟比較推薦 飯嘅質地唔會太乾之餘有啲咬口,本身有飯素,所以味道好足夠。伴隨溫泉蛋及熱湯食,🇯🇵日式
 蟲二「聼名」以爲食蟲🌝(當然唔係)
餐廳位於旺角 [618上海街],賣點係餐廳有一個適合文青Chill下嘅天台。

香港地人煙稠密,鬧市中有一個戶外天台用餐實屬難得。
但係宜家係處於30幾度嘅炎夏[注:於5月光顧],如果唔想做濕身文青💦,都係入返室内食飯好啲。 ————————————————————————
食物黎講選擇款式唔算多
招牌Menu係 🍱一汁三菜便當 ($150,另+10%)

🍽️烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆便當
烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆便當

便當内容入面有:
漬菜 - 柚子蓮藕片、味付香菇、薑絲青瓜漬
一碗仔溫泉蛋
一碗有飯素喺面嘅嘅米飯
一蝶主食(如題目)
一壺鰹魚昆布熱湯
跟熱焙茶一杯
一汁三菜便當進食指引一張📄

進食感想:

飯嘅質地唔會太乾之餘有啲咬口,本身有飯素,所以味道好足夠。伴隨溫泉蛋及熱湯食,🇯🇵日式風情濃烈,有種去咗日本旅行嘅錯覺。😂
茶湯味道好淡,所以飯嘅整體味道係飯素爲主。

漬菜方面,鹹鹹酸酸,開胃。

❌扣分位係芝士漢堡扒,雖然賣相吸引但肉質好似廉價合成肉,非常鬆散。冇牛肉香,芝士亦都不似如期有濃芝士味。
海苔有一大塊,讚下潮濕天氣下都冇淋到😂
肉鬆就正常。

推介指數:💛💛💛🤍🤍

⭐作爲Cafe,環境ok,地方大,適合朋友聚會、
打卡。

📌注意事項:
餐廳假日非常旺場,進食當天室内位置滿座,環境聲浪偏大。
若需確保有位坐,必須先在餐廳ig Bio click入網站預約✅,不設電話訂位🙅🏻‍♀️📞

⏰用餐時間:9️⃣0️⃣min
2021-05-29
2021-06-24 41 瀏覽
朋友介紹而得知的旺角空中花園。一出lift, 很有文青感覺,有室內室外位置,環境舒適。晚餐主菜款色不多,只有「一汁三菜」便當選擇。我和朋友同樣叫了烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆。便當賣相吸引,一入口漢堡扒厚身多汁,配上烤芝士,味道很好。漢堡扒下有海苔和肉鬆,三樣配搭一齊食,口感豐富。將鰹魚昆布湯及慢煮蛋倒入穀米飯,變成茶漬飯好特別,好香好入味😋漬物三食有牛膀,青瓜漬,柚子蓮藕片,三款都爽口開胃👍🏻

𓆩 𝒫𝑜𝒶𝒸𝒽 蟲 二 𓆪𓐎上一次去已經是剛開業的時侯了當時菜式種種都有很多進步空間事隔快一年 趁回復晚市堂食來個二訪官網可網上訂座 也可以選坐室內/户外那天天氣好 blue 整天的雨要下不下的原本訂了户外 還是坐了室內😂𓋪 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘋𝘳𝘶𝘮𝘴𝘵𝘪𝘤𝘬𝘴, 𝘨𝘭𝘢𝘻𝘦𝘥 𝘸/ 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺𓋪 𝘒𝘢𝘯𝘪 𝘜𝘥𝘰𝘯𓋪 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓎺 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦菜式比之前多了很多呢多了很多小食 主食也不只一汁三菜便當了 😚因為想兩杯飲品不同 所以點了不一樣的拿鐵果然拉花都不一樣阿莫名有種家庭式的溫馨感☺️炸雞搥是把雞搥拆成塊拿去炸的可能容易熟一點 體積看起來也很巨吃起來就正常水準 ☺️蟹烏冬是限定餐單內的菜式預想是白汁濃到能掛麵那種原來是湯烏冬阿 😂首先湯看起來很水狀 吃起來真的有點淡但有點神奇 這湯如果光用喝的卻很有味道😂搞不清楚是湯還是烏冬的問題😂甜點是必點的 !!!!伯爵茶麻糬 pancake 二訪還是一樣好吃拍完照切下去還是會冒煙就知道多新鮮♥️整個 pancake 都濃濃的伯爵茶味中間的麻糬很有畫龍點睛的作用一切都很恰好🙂
𓆩 𝒫𝑜𝒶𝒸𝒽 蟲 二 𓆪

原來是湯烏冬阿 😂
首先湯看起來很水狀 吃起來真的有點淡
但有點神奇 這湯如果光用喝的卻很有味道😂
搞不清楚是湯還是烏冬的問題😂

甜點是必點的 !!!!
伯爵茶麻糬 pancake 二訪還是一樣好吃
拍完照切下去還是會冒煙就知道多新鮮♥️
整個 pancake 都濃濃的伯爵茶味
中間的麻糬很有畫龍點睛的作用
一切都很恰好🙂

2021-03-18
  • 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴
我成日去旺角上海街618都唔知原來佢除左地下嘅蘇媽蘇媽,天台仲有間餐廳🤔見佢網上好評咁多,就決定去試下,不過食完我覺得比較普通,應該唔會再食啦🙈🐰一汁三菜便當 $150一菜-漬物三吃🍄二菜-日本極上太白63度慢煮蛋🥚三菜-(五選一)高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦🌸汁:鰹魚昆布高湯佢地嘅主打「一汁三菜」便當🍱其實就係茶漬飯,當中嘅「汁」同「一菜」、「二菜」係固定左嘅,「三菜」即係主菜,就有五款選擇,我朋友就揀左烤芝士漢堡扒做主菜🤪如果同枱嘅人都係食便當仲可以無限添飯同湯添🤓(不過其實我地都覺得佢太多飯......一黎食唔哂,二黎有啲難加湯去泡飯,叫少飯會更好!)雖然個便當好過癮同埋都幾靚,但我覺得味道就比較普通😶同黎泡飯嘅湯味道比較淡,唔係好飲到鰹魚/昆布味,比較似平時食烏冬個啲清湯🤣而且因為佢地提供嘅係榖物御飯,食落比較乾同硬身,需要比較多湯去送飯,令人更加覺得個湯無咩特別。本身都幾期待個豆乳豚肉卷,但又係同預期有落差,個湯食唔到豆乳味,入面嘅豚肉肉質🐖比較淋,無咩豬肉味,連埋外面層菜🥬食其實係口感同味道上都無咩層次感,比較普通。因為我本身好憎食唔熟嘅蛋,所以都評價唔到個蛋嘅好壞🥲不過

🐰一汁三菜便當 $150
一菜-漬物三吃🍄
二菜-日本極上太白63度慢煮蛋🥚
三菜-(五選一)高野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻花蝦🌸
汁:鰹魚昆布高湯

因為我本身好憎食唔熟嘅蛋,所以都評價唔到個蛋嘅好壞🥲不過朋友話係好食同無蛋腥味嘅。

🐰桂花麻糬傳統班戟 $85
班戟口感都幾鬆軟,蛋味唔算特別突出,上面撒左好多桂花碎,不過食落其實無咩桂花味🥲入面嘅麻糬都幾大舊同煙韌,配埋雪糕同生果都幾好食🥞
如果想食甜品都可以試下。

✨✨整體黎講,我覺得食物味道普普通通,無網上講得咁好食,如果咁啱行過都可以食下。不過佢環境係唔錯,有成層連埋空中花園畀人坐,係旺角都算難得。
2021-06-17 128 瀏覽
Visited 618 Shanghai Street for a few times, but it's my first time to have lunch at this spacious cafe; here's what we had: Ichiju Sansai/One Soup Three Dishes HK$150▪︎Grain Rice ▪︎Dashi Chazuke ▪︎Unagi no Kabayaki +HK$15▪︎Onsen Tamago ▪︎Pickled Seasonal Vegetables ~To beat the craze of recent hot days, I would rather go with something light. This typical Japanese bento is just perfect for my summer appetite, down with a delightful tea broth made everything easy to swallow. Grilled Eel was tasty

Ichiju Sansai/One Soup Three Dishes [一汁三菜] HK$150
▪︎Grain Rice [穀米飯]
▪︎Dashi Chazuke [鰹魚昆布茶漬湯]
▪︎Unagi no Kabayaki [清酒蒲燒鰻魚] +HK$15
▪︎Onsen Tamago [慢煮蛋]
▪︎Pickled Seasonal Vegetables [漬物三味]
~To beat the craze of recent hot days, I would rather go with something light. This typical Japanese bento is just perfect for my summer appetite, down with a delightful tea broth made everything easy to swallow. Grilled Eel was tasty accompanied by the rich-sweet sauce with a soft & flaky texture

Earl Grey Mochi Pancake [伯爵茶麻糬傳統班戟] HK$85
~Delicious and beautifully presented with a tender & dense texture, very nice

Osmanthus Soda [桂花蜜梳打] HK$55
~The soothing mocktail with tiny osmanthus petals was aesthetically pleasing, while their homemade syrup was quite sweet, make sure to stir it well

White Grape Tea [白葡萄茶-淡香] HK$55
~Mildly fragrance, vaguely taste. A zen presentation
Earl Grey Mochi Pancake/伯爵茶麻糬傳統班戟
Ichiju Sansai/One Soup Three Dishes /一汁三菜
Osmanthus Soda/桂花蜜梳打
White Grape Tea/白葡萄茶-淡香