2022-09-06 456 瀏覽
呢間超人氣日式Cafe一直都係我既必試清單之中!餐廳主打日本飲食文化中既「一汁三菜」,同埋熱門既班戟!🔥餐廳有分室內,室內,同埋榻榻米位置,每個位置都有唔同既風格!😆- 蛋黄醬烤魚餅 💰$55口感彈牙,加上蛋黃醬非常惹味!😋- 豚肉黑啤農夫包🥪 💰$130吐司係餐廳自製既黑啤乳酪紅莓農夫包,口感外脆偏紮實,非常健康!上面鋪滿豚肉,中間係蛋黃醬玉子燒,三重層次,好夾味☺️- 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊🍱 💰$150一汁三菜!!前菜為醃青瓜,63 °C慢煮蛋🥚黑胡椒烤雞外脆內軟,肉質鮮嫩,加上蛋黃醬更惹味!😋配日本穀米杞子醬油炊飯及鰹魚昆布茶高湯!滿足☺️- 伯爵可可☕️ 💰$55濃郁嘅朱古力散發着淡淡的伯爵茶香☺️- 洛神花青檸紫梳打 💰$28So fresh!- 伯爵茶麻糬傳統班戟🥞✨ 💰$98必點招牌班戟!班戟好厚身,鬆軟濕潤,伯爵茶味濃郁!☺️中間嗰層厚厚既紅豆麻糬煙靭軟糯,超有驚喜!🤩再加上淋上海鹽醬既雲呢拿雪糕,回味無窮!☺️美味寫意既午餐,係人生一大享受!☺️

呢間超人氣日式Cafe一直都係我既必試清單之中!
餐廳主打日本飲食文化中既「一汁三菜」,同埋熱門既班戟!🔥

- 蛋黄醬烤魚餅 💰$55
口感彈牙,加上蛋黃醬非常惹味!😋

- 豚肉黑啤農夫包🥪 💰$130
上面鋪滿豚肉,中間係蛋黃醬玉子燒,三重層次,好夾味☺️

- 大阪燒風味黑胡椒烤雞塊🍱 💰$150
一汁三菜!!
前菜為醃青瓜,63 °C慢煮蛋🥚
黑胡椒烤雞外脆內軟,肉質鮮嫩,加上蛋黃醬更惹味!😋
配日本穀米杞子醬油炊飯及鰹魚昆布茶高湯!
滿足☺️

- 伯爵可可☕️ 💰$55
濃郁嘅朱古力散發着淡淡的伯爵茶香☺️

- 洛神花青檸紫梳打 💰$28
So fresh!

- 伯爵茶麻糬傳統班戟🥞✨ 💰$98
必點招牌班戟!
班戟好厚身,鬆軟濕潤,伯爵茶味濃郁!☺️
中間嗰層厚厚既紅豆麻糬煙靭軟糯,超有驚喜!🤩
再加上淋上海鹽醬既雲呢拿雪糕,回味無窮!☺️

美味寫意既午餐,係人生一大享受!☺️
  • 伯爵茶麻薯傳統班戟
2022-09-06 132 瀏覽
今日放假同朋友去旺角618商場一間日式Cafe ,餐廳有分室內同室外,天氣咁熱我哋就揀咗室內坐,環境方面有點文青復古裝修,坐得相當舒服。我地分別簡左主食、甜品、同2樣特飲😋✨一汁三菜-清酒蒲燒鰻魚 $165主食好有日式定食擺法有3個菜式,我簡左蒲燒鰻魚,鰻魚好大條,醬汁香濃,口感軟身,肉質細嫩😋。配有前菜豆腐乾木耳,63°c慢煮蛋,日本穀米杞子醬油炊飯 🍚。當中餐廳有指示一汁三菜食用方法,把一半鰹魚昆布茶漬湯倒進穀米飯配主菜進食。飯食到一半時,把漬物及慢煮蛋拌入飯内,忌廉狀的日本蛋黄分飯更香。最後把剩餘的湯倒進剩下的飯溝埋一齊食,我同朋友都好鐘意呢種食法💕。另外主食再跟熱焙茶,好香茶味☺️。✨桂花麻糬傳統班戟 $98班戟暖暖地好軟身,空氣感綿密Q彈,有香濃蛋味同焦糖香味,切開一半嘅時候入邊會有麻薯,食落好煙韌。再配合埋桂花雪糕,冰火交融,好creamy🥰。✨蟲二酒釀桂花啡 $55自創飲品👍🏻酒釀桂花帶清香桂花味同淡淡嘅酒味,配合黑咖啡好夾好創新🤩突出咖啡的香醇同濃厚😍✨Emperor 花香黑茶 $55口感香醇,茶香味都幾濃,有淡淡的花香,飲落好順口,食咗咁多甜品可以消滯😇整體來講,食物好
今日放假同朋友去旺角618商場一間日式Cafe ,

✨蟲二酒釀桂花啡 $55
蟲二酒釀桂花啡

✨Emperor 花香黑茶 $55
Emperor 花香黑茶

整體來講,食物好有特色,亦有好多創意fusion 菜式;服務態度細心有禮;環境舒適,係一間寫意放鬆嘅日式Cafe,推薦喜歡文清風格嘅人嚟打卡❤️
2022-09-06
5 分鐘 (堂食)
桂花麻糬傳統班戟
蟲二酒釀桂花啡
Emperor 花香黑茶
  • 一汁三菜便當
  • 清酒蒲燒鰻魚
2022-09-05 184 瀏覽
「蟲二」名字又特別又可愛,令人一聽就記得。餐廳位於旺角人流中心地帶嘅全層頂樓。鋪面前後都有小花園,佈置用心,清新自然格調,令人感覺療癒。🍲大根炆燉牛腩湯烏冬($110)- 牛腩炆得入味,調味配搭講究,味道有層次。牛腩經過慢火烹調,肉質夠稔。烏冬滑嘟嘟而且Q彈。有三片蓮藕漬物伴碟,酸酸甜甜,可解除牛腩油膩感,甚有驚喜。🥞伯爵茶麻薯傳統班戟($98)- 打卡度超高📸班戟厚身鬆軟,入口有陣陣伯爵茶香味,中間有煙靭嘅麻薯,配上雲呢拿雪糕,新鮮水果,燕麥片,微微燒過嘅焦香,多重口感,好值得一試。🍵綠茶伯爵茶($55)伯爵茶採用德國煎茶,茶香誘人,順喉回甘。熱茶用別緻嘅茶壼裝住,富有典雅感。🍹冷泡水果茶($55)口感微甜微酸,充滿清新水果香氣,混合茶香,最適合炎炎夏日用嚟解渴。餐廳食材新鮮,配搭花心思,盡顯廚師嘅創意及廚藝。食客一邊品嘗美食嘅同時亦都可以欣賞綠油油嘅花園景色,短暫離開煩囂。「蟲二」的確係一個放鬆心情嘅好地方。

伯爵茶麻薯傳統班戟
冷泡水果茶
綠茶伯爵茶
伯爵茶麻薯傳統班戟
冷泡水果茶
綠茶伯爵茶
2022-08-31 79 瀏覽
旺角人氣天台cafe🟡✨🦥之前很欣賞餐廳伯爵茶系列的飲品和甜點,好吃好味道的!原來,其他食物也有質素!《自家製黑啤農夫包配沙律》$130餐廳自製的黑啤乳酪紅莓農夫包上放滿了炭燒豚肉,中間更夾著微辛的蛋黃醬玉子燒,而沙律是用了自製杏脯醬沙律醋,健康之選,且非常惹味!《黃豆粉蕨餅小雪糕杯配紅豆》$45下午茶時段想簡香單單吃個美味又甜蜜的甜點,可以考慮這個雪糕杯,味道很獨特,是黃豆粉蕨餅配上雪糕,很日式的感覺!《洛神花青檸紫梳打》$55炎炎夏日中想喝杯飲品來解渴,這杯梳打很適合!洛神花加青檸的味道,酸味味的刺激,很清新!餐廳環境氣很chill,更有露天位置。總結:食物獨特有個人風格,好吃!
旺角人氣天台cafe🟡✨🦥

之前很欣賞餐廳伯爵茶系列的飲品和甜點,好吃好味道的!
原來,其他食物也有質素!

《自家製黑啤農夫包配沙律》$130

《黃豆粉蕨餅小雪糕杯配紅豆》$45

《洛神花青檸紫梳打》$55

餐廳環境氣很chill,更有露天位置。

總結:食物獨特有個人風格,好吃!
2022-08-31 69 瀏覽
尋日旺角突然間落起大雨,啱啱我地跑到去618,見到好似有排落咁不如揾個地方休息一下先啦!天台有間蟲二睇落都幾舒服,就上去Tea Tea🫖🍵德茶系列-白葡萄茶&花香黑茶因為頭先淋雨了,個人有點寒感所以點了二份熱茶舒緩一下,茶好香飲完舒服好多!大根蕎麥面想來個輕食,就清清地叫左個大根蕎麥面,個大根都幾清甜,如果天氣熱既時間食相對適合!肉桂朱古力蟲二西多賣相唔錯!個麵包有點特別(有點似蛋糕),再用肉桂蛋漿浸泡處理,仲有新鮮提子拌碟,都唔錯!^ 設有加一服務費

德茶系列-白葡萄茶&花香黑茶

大根蕎麥面

肉桂朱古力蟲二西多

^ 設有加一服務費
2022-08-31 79 瀏覽
很久沒來旺角吃飯逛街,與朋友相聚,吃完飯逛完街之後與朋友本來要去朗豪坊吃下午茶☕️,但環境還好,剛好都客滿了於是轉戰下一個地方,來到蟲二不只本身評價很高而且是寵物友善餐廳🐶🐱🐭唯一的缺點是用餐時間有點趕,可能是因為生意太好了吧,位子有份室內、室外只是應該不會有人在這種體感溫度有40度的狀態下去做室外吧,即使香港室內跟冷凍庫一樣🤣今次點了👇👇👇1.伯爵茶傳統麻糬班戟一般做得很甜的班戟加入了伯爵茶,調和了可能太甜的部分還有提升了香氣,軟綿綿的班戟加上了麻糬煙韌軟糯的口感更是提升了甜點的層次。
今次點了👇👇👇
1.伯爵茶傳統麻糬班戟
2022-08-29 61 瀏覽
上海街618號情調西餐今天到旺角618商場逛街,便到頂樓的蟲二吃午餐。燒雞腿肉黑啤乳酪紅莓農夫包$125農夫包是片裝的,是自家製的,用上黑啤,乳酪,加上點點紅莓份外健康。醬燒雞腿肉方面,雞肉嫩滑,入味。日本蛋充滿蛋香,很滑。伯爵茶麻糬傳統pancake$98Pancake內有麻糬紅豆餡,配以忌廉雪糕。百里香檸檬梳打$55這個梳打有點像鹹檸七,樣子很漂亮。朱古力咖啡$42朱古力咖啡漂亮,咖啡亦很香。
上海街618號情調西餐

今天到旺角618商場逛街,便到頂樓的蟲二吃午餐。

燒雞腿肉黑啤乳酪紅莓農夫包$125

伯爵茶麻糬傳統pancake$98
Pancake內有麻糬紅豆餡,配以忌廉雪糕。

百里香檸檬梳打$55
這個梳打有點像鹹檸七,樣子很漂亮。

朱古力咖啡$42
朱古力咖啡漂亮,咖啡亦很香。
頂樓露台cafe🤩麻糬控必到終於有時間嚟打下卡啦🥰🥰成日經過都見到呢個露台好靚打卡真係一流📸同朋友嚟吹下水又一日挪威煙燻鮭魚x薯蓉×煎日本極上蛋🍞烘烤自家製嘅黑啤乳酪紅莓農夫包多士食落外脆內軟~配埋香滑薯蓉同炙燒咗嘅三文魚🍣真係好夾😍2個人食啱啱好!伯爵茶麻糬傳統班戟🥞伯爵茶係用咗煎茶底,味道更香更濃!食到中間仲有超大舊麻薯,相當煙韌配埋面頭嘅海鹽雪糕慢慢溶食落有甜有鹹,又唔會太漏🥰🥰熱白葡萄茶(淡香)個茶壺超吸睛🫖好靚係復古嘅味道飲落啖啖葡萄香氣🍇係綠茶嘅一種🍵蟲二酒釀桂花啡☕️呢個好特別,飲落好濃桂花味,甜甜地📍 蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓#旺角cafe #旺角美食 #香港美食 #打卡 #打卡cafe #打卡好去處 #cafe好去處
頂樓露台cafe🤩麻糬控必到
終於有時間嚟打下卡啦🥰🥰
成日經過都見到呢個露台好靚
打卡真係一流📸同朋友嚟吹下水又一日

挪威煙燻鮭魚x薯蓉×煎日本極上蛋🍞
烘烤自家製嘅黑啤乳酪紅莓農夫包
多士食落外脆內軟~
配埋香滑薯蓉同炙燒咗嘅三文魚🍣
真係好夾😍2個人食啱啱好!

伯爵茶麻糬傳統班戟🥞
伯爵茶係用咗煎茶底,味道更香更濃!
食到中間仲有超大舊麻薯,相當煙韌
配埋面頭嘅海鹽雪糕慢慢溶
食落有甜有鹹,又唔會太漏🥰🥰

熱白葡萄茶(淡香)
個茶壺超吸睛🫖好靚係復古嘅味道
飲落啖啖葡萄香氣🍇係綠茶嘅一種🍵

蟲二酒釀桂花啡☕️
呢個好特別,飲落好濃桂花味,甜甜地

📍 蟲二 (旺角)
旺角上海街618號頂樓

• 伯爵茶麻薯傳統班戟
2022-08-28 256 瀏覽
📍 📍 📍蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓餐廳以木色為主調,本身有室外環境,但當日落雨無開室外位置,餐廳係寵物友善餐廳,有限時90分鐘用餐時間。個人覺得侍應態度麻麻地。👉炭烤豚肉x微辛蛋黃醬烤玉子蛋農夫包💰130😋😋😋.5/5其實價錢都幾進取,個黑啤紅莓農夫包係佢哋自家製!!唔係好食到黑啤味,個包入面啲紅莓甜甜,個包嘅質地都好濕潤幾好食!農夫包,配上微辣既玉子蛋,炭香既豚肉,烘得香脆既農夫包,一啖咬落去,好豐富嘅口感。👉-汁三菜便當(清酒醬燒饅魚)💰$150+$15(饅魚要加15)😋😋😋/5是日漬物係青瓜,木耳,蕃茄,第二份菜係日慢煮蛋;第三份菜就清酒烤鰻魚。個汁就係鰹魚昆布高湯。再配上飯同飯素。仲有張卡仔提示食法卡自己覺得隻蛋加入飯,可以將蛋同個汁加入飯,變成茶漬飯。首先係將湯倒一半落碗飯到配鰻魚咁食,食到一半之後就將漬物同埋慢煮蛋倒入飯入面攪拌,伴有蛋味既飯又變左另種味道;到最後可以講另一半湯再倒落去,有少少湯飯。講真唔算特別岀眾。回頭: nonono!!!個人覺得overprice,唔值呢個價錢,食物正常,唔岀眾,仲另外有加一收費。 #kermit食在旺角

📍 📍 📍蟲二 (旺角)
旺角上海街618號頂樓

👉炭烤豚肉x微辛蛋黃醬烤玉子蛋農夫包
💰130
😋😋😋.5/5

👉-汁三菜便當(清酒醬燒饅魚)
💰$150+$15(饅魚要加15)
😋😋😋/5

#kermit食在旺角
2022-08-24 66 瀏覽
數數手指,蟲二🐛開業好幾年,一直穩坐唔少身齷朋友嘅旺角cafe 三甲之列。唔需要名貴食材或山珍海味,醉翁之意不在酒,蟲二主打嘅係日和料理「一汁三菜」,即日式定食般嘅套餐。其實「一汁三菜🍱」係日本家庭嘅傳統飲食智慧,一碗湯再配上三道主菜及白飯,簡簡單單經已健康又滋味🙌🏻。當日嚟到叫咗最愛嘅原條蒲燒鰻魚套餐,店員話小菜方面剛好轉上了新食材,變成木耳炒豆乾及雞脾菇,豆乾結實有豆香,配上簡單調味,清炒都好食!至於米飯就跟從餐廳嘅建議食法,圥飯米飯與主茶,到𠠬下一半米飯時再倒入由🐟鰹魚+松茸姬製成嘅湯,搖身一變成為茶漬飯,加埋個日本生食級雞蛋🥚,拌勻食又係另一番風味!最後甜品必點係招牌嘅pancake,雖然有麻薯夾心但食落完全唔會覺得heavy,反而夾住伴碟嘅生果同脆米一齊食仲好開胃,topping 嘅係半溶嘅牛乳雪糕,三者配合等啱啱好💯。 飲品方面嘅櫻花忌廉草好IGtable,粉粉嫩嫩望到都覺得治癒,而熱朱古力適合蟻蟻人,入口甜絲絲,口感醇厚。

2022-08-23 49 瀏覽
蟲二~日式休閒餐廳甜滋味😋舒合情侶約會 上班族歇一歇好地帶 設有户外打卡景點和裝飾食物主要以日式甜食為主 每set都有神秘感和創意so creative 🎨 主食:一汁三菜便當 $165 輕食:自製黑啤紅莓農夫包 $125 甜品:伯爵茶麻糬斑㦸 $98
蟲二~日式休閒餐廳甜滋味😋

自製黑啤紅莓農夫包 $125

甜品
伯爵茶麻糬斑㦸 $98
  • 清酒蒲燒鰻魚
一陣子無黎蟲二原來update左餐牌呀最中意既名物麻糬pancake當然仲係到仲搞搞左新意思喔.《自家製黑啤農夫包配沙律》上碟已經見到個多士色水黝黑 同平時麵包好唔同原來係用左Guinness beer發酵🍺🍞製成自家製黑啤乳酪紅莓農夫包食落帶有種酒發酵既獨特氣味烘烤特別香脆 中心鬆軟加上醬燒雞腿肉 好惹味旁邊仲有煎日本極上蛋🍳同沙律🥗 勁豐富杏脯醬沙律醋 酸酸甜甜好開胃.《伯爵茶麻糬傳統班戟》食完主食點都要食返個甜品先係外圍切個角食 食到pancake本身既蛋香同鬆軟🥞再係中心一刀切落去 就會見到麻糬喇pancake夾住麻糬、雪糕🍨、海鹽醬一齊食又係另一個層次 既香甜 又軟糯 又鬆軟.《蟲二酒釀桂花啡》這個又是必點的🌼🥃記住要攪勻飲 先飲到底下的酒釀桂花令苦練既咖啡 加入帶穿歷練美的醉甜.《綠茶伯爵茶》伯爵茶通常紅茶底好難得搵個綠茶底🍵🫖綠茶入口清香順口 後續先散發佛手柑

一陣子無黎蟲二

《伯爵茶麻糬傳統班戟》
食完主食點都要食返個甜品
先係外圍切個角食 食到pancake本身既蛋香同鬆軟🥞
再係中心一刀切落去 就會見到麻糬喇
pancake夾住麻糬、雪糕🍨、海鹽醬一齊食
又係另一個層次 既香甜 又軟糯 又鬆軟

伯爵茶通常紅茶底
好難得搵個綠茶底🍵🫖
綠茶入口清香順口 後續先散發佛手柑
2022-08-22 63 瀏覽
I'm a sucker for revamped buildings that still hold a historic essence to them. Poach is located in one of these recently revamped buildings and it comes with indoor and outdoor seating as well as a private garden. I tried the osmanthus mochi pancake which was absolutely divine!! Hong Kong has had so many soufflé pancakes lately and I truly missed this type of dense and filling pancake!it was crispy on the outside, fluffy on the inside and chewy at the centre! I also got the osmanthus soda coffe

I tried the osmanthus mochi pancake which was absolutely divine!! Hong Kong has had so many soufflé pancakes lately and I truly missed this type of dense and filling pancake!it was crispy on the outside, fluffy on the inside and chewy at the centre! I also got the osmanthus soda coffee which tasted a lot better than the ones I've tried previously.

The Daikon soba was also refreshing and perfectly seasoned. While this might seem like a simple dish, you'd be surprised how many places mess it up. The texture of the soba was just right, the dipping sauce was not overly chilled. The daikon was marinated to perfection and you could tell that they used fresh Daikon. Also ordered the white peach tea and was pleasantly surprised. It had a faint sweet smell, and it tasted light and soothing. We asked for seconds and the second pot was still decently potent.

There's a lot of snacks and bentos that I do want to try when I come back again. This place is definitely worth a second visit!
2022-08-22 66 瀏覽
618上海街唔知大家去過未?呢幢活化嘅唐樓有好多特色店舖㗎,充滿文青氣息🥰 而喺頂樓就有一間非常出名嘅Cafe, 完全貫徹左呢幢大廈嘅文青氣質,餐廳分室內同室外用餐區,空間感十足👍👍 店內播住柔和嘅音樂,真係可以喺度放空大半日😌😌🌟大根蕎麥 $110炎炎夏日最適合就係食一份冰涼嘅蕎麥麵😌 用咗燉白蘿蔔嘅湯汁作為冷麵汁,為蕎麥麵增添左一份清甜🫶🏻 醬汁唔會過濃蓋過咗蕎麥麵嘅獨有香味,蕎麥麵食落爽口彈牙,勁好味🥰 配上兩大塊嘅燉大根(白蘿蔔)勁冰涼又清甜,完全冇筋,入口即溶,真係好出色🤩🌟櫻花忌廉草莓泡泡啤 (冇酒精)$55呢度有好多好特別嘅飲品可以選擇,我就揀咗你背個名勁吸引嘅泡泡啤😆 漸變粉紅色加上白色泡泡賣相好靚🤩 最底有勁多新鮮嘅士多啤梨🍓果肉,酸酸甜甜,唔錯👍

🌟大根蕎麥 $110

🌟櫻花忌廉草莓泡泡啤 (冇酒精)$55

2022-08-19
This vintage Japanese Cafe have been hot in town recently. To reach out ℙ𝕠𝕒𝕔𝕙, you only takes 2 mins walk from Mongkok MTR station. It located at an renovated ancient building’s rooftop garden that is pets friendly at outdoor area. Such a chill and laid back combination at one of the busiest district in Hong Kong. Go back to their menu, 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒊 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 & 𝑷𝒐𝒂𝒄𝒉 𝑩𝒆𝒏𝒕𝒐 have been their signature dishes. 𝑰𝒄𝒉𝒊𝒋𝒖𝒔𝒂𝒏𝒔𝒂𝒊 (一汁三菜) is a healthy meal set in Japan & the base for 𝑲𝒂𝒊𝒔𝒆𝒌𝒊 𝒓𝒚𝒐𝒓𝒊 (懷石料理). Quite recom

Quite recommend 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑬𝒆𝒍 𝑷𝒐𝒂𝒄𝒉 𝑩𝒆𝒏𝒕𝒐, including 𝑩𝒐𝒏𝒊𝒕𝒐 𝒔𝒐𝒖𝒑, 𝑴𝒖𝒍𝒕𝒊𝒈𝒓𝒂𝒊𝒏 𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒃𝒐𝒘 and 𝒔𝒐𝒖𝒔-𝒗𝒊𝒃𝒆 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝒆𝒈𝒈. Following with their suggested way to enjoy the Bento further enriched the favor. In general the portion of eel is big enough and make me full. No chance to order additional side dishes or dessert this time. 😌

👉𝑩𝒐𝒐𝒌𝒊𝒏𝒈: https://book.easytablebooking.com/book/?ref=mb&id=5d9ef&lang=en

𝑨𝒅𝒅𝒓𝒆𝒔𝒔: Rooftop, 618 Shanghai Street, Mongkok

#旺角美食 #cafehopping #poach_hongkong #黃店 #咖啡 #咖啡控 #打卡 #gloriafoodaily