餐廳: 螢雪
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-03 35 瀏覽
女友喜歡吃壽司,  我依她也改變了飲食習慣, 今午不去食中式點心, 去了 螢雪,  位於 銅鑼灣渣甸街.   . 餐廳吧檯坐得好舒適, 服務員招呼好, 師傅有熱誠. 日式午餐, 多款選擇.  Omakase,  Lunch set , 女友 選了 11貫 $498/ 每位.  漬物:  酸子薑,  另有小食螺肉.豆腐沙律:   顏色鮮豔,  車厘茄, 綠蔬菜, 配上沙律醋,  爽口美味.梅貝螺肉:  好喜歡那鮮美彈性口感.   壽司 11  貫 開始   1) 真鯛魚壽司加柚子皮 :  真鯛肉質細緻爽口鮮美, 加點柚子皮多份香味.2) 墨魚壽司加炒香鳥魚籽 : 鮮墨魚肉質柔軟,  加上烏魚籽, 口感豐富. 3)  帶子壽司  :  十分厚身, 吃上去口感討好, 味道又鮮甜, 配上 配橘柚汁, 美味. 4)  池魚壽司  :   肉質鮮嫩肥美, 脂厚油香, 魚油甘香細膩.5)  螢光鱿魚壽司 :     肉質幼滑, 鮮甜出眾.6)   醬油漬鰤魚壽司  : 味道鮮美,  油份甚多, 魚肉質非常滑溜.7)  油甘魚壽司配紫菜  :   油脂豐香, 炙燒後將魚油溶化, 食落軟滑甘香.8)
餐廳吧檯坐得好舒適, 服務員招呼好, 師傅有熱誠.
漬物:  酸子薑,  另有小食螺肉.
梅貝螺肉:  好喜歡那鮮美彈性口感.
墨魚壽司加炒香鳥魚籽
池魚壽司
5)  螢光鱿魚壽司 :     肉質幼滑, 鮮甜出眾.
油甘魚壽司配紫菜
8)  北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬 :  北海道馬糞赤膽味道極為鮮甜,
北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬
口感又creamy, 我們吃得津津有味!
9)  米糠漬鯖魚壽司 魚肉幼嫩鮮甜, 富有彈力.
米糠漬鯖魚壽司
10)  拖羅魚壽司  :    拖羅肥美, 肉質鮮甜, 入口軟嫰, 油脂適中, 即溶,  食得滋味.
拖羅魚壽司
11)  蒽拖羅蓉手卷  :   拖羅有天然魚油脂,  用紫菜捲食, 口感香脆兼備軟滑.
蒽拖羅蓉手卷
茶碗蒸 :  入口順滑,  富櫻花蝦香味.  混合冬菇, 栗子, 口感豐富.
大蜆面豉湯 :  餐後飲大蜆湯, 有葱花, 大蜆 , 味道豐富,  暖胃醒神.
大蜆面豉湯
餐後甜品 香蕉雪糕, 味道清甜, 好滿意.
香蕉雪糕
師傅做壽司好細心,  食材夠新鮮, 服務員加茶又換碟,  價錢合理, 我們會再來.
墨魚壽司加炒香鳥魚籽
香蕉雪糕
  • 杏仁雪糕
召喚所有愛儲𝐀𝐒𝐈𝐀 𝐌𝐈𝐋𝐄𝐒的朋友仔😍!! 喜歡去旅行的你,一定有💳渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/ 此信用卡,主打邊消費邊購里數🌎,想周遊列國,就更加輕鬆啦~原來在今個4月,𝐒𝐊𝐘 𝐁𝐈𝐆飲食集團與渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝合作啦🥳~只要至合作餐廳消費並用此卡簽賬,最高可賺取一蚊一里數😱,也太誇張了吧!!! 我當然要襯著復活節假期,馬上來賺里數啦~☆ 𝐂𝐚𝐭𝐡𝐚𝐲 𝐱 螢雪·期間限定菜單🍽️💰$𝟏𝟏𝟖𝟎/位)優惠價) $𝟏𝟔𝟖𝟎)原價)🛫國泰亞洲萬里通會員 $𝟒=𝟑里數🛫渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝 $𝟒=𝟒里數·前菜🥚: 南蠻炸魚、煙燻鴨胸、蝦籽玉子·刺身🟠: 真鯛伴赤雲丹、炭燒龍躉、安康魚肝、熟成天然吞拿魚腩安康魚肝香甜幻滑,炭燒龍躉又滑又嫩,油份高😳,好好吃。熟成天然吞拿魚腩,熟成過後膩度減低。·燒物🥩: 煙燻牛油熟成和牛店內設有熟成櫃,鹿兒島𝐀𝟒和牛用牛油熟成𝟐𝟒日,脂肪甘香,又厚肉又有口感👅~·壽司🍣: 粒貝、深海池魚、墨魚伴赤雲丹三款壽司都有水準,但我最愛彈牙的墨魚配味濃的赤雲丹。·熟成壽司🍣: 昆布漬赤雲丹、熟成和牛、熟成天然吞拿魚腩甚少在其他地方吃
☆ 𝐂𝐚𝐭𝐡𝐚𝐲 𝐱 螢雪·期間限定菜單🍽️
💰$𝟏𝟏𝟖𝟎/位)優惠價) $𝟏𝟔𝟖𝟎)原價)
🛫國泰亞洲萬里通會員 $𝟒=𝟑里數
🛫渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝 $𝟒=𝟒里數
·前菜🥚: 南蠻炸魚、煙燻鴨胸、蝦籽玉子

·燒物🥩: 煙燻牛油熟成和牛

·壽司🍣: 粒貝、深海池魚、墨魚伴赤雲丹

三款壽司都有水準,但我最愛彈牙的墨魚配味濃的赤雲丹。
·熟成壽司🍣: 昆布漬赤雲丹、熟成和牛、熟成天然吞拿魚腩

甚少在其他地方吃到這麼多件熟成壽司,當中我最愛牛味香濃的熟成和牛。而昆布包著赤雲丹,同樣夠特別🤭!
·食事🍚: 蝦夷鮑魚赤雲丹蔥吞拿魚腩三文魚籽飯)+$𝟏𝟔𝟖升級)

賣相吸引的三文魚籽飯😍,鮑魚彈牙又入味,赤雲丹好鮮甜,建議大家升級呀~

·吸物🥣: 赤味噌湯
·甜品🍦: 柚子雪葩

最後有酸甜的柚子雪葩😆,激飽呀~
·千秋龍脈純米大吟釀🍶+$𝟐𝟗𝟖
·鹽燒吞拿魚下顎🥢+$𝟏𝟓𝟎

一想到$𝟏=𝟏里,我就忍不住加配啦😂!! 鹽燒吞拿魚下顎,魚油甘香,魚肉嫩滑👅,整個餐配上清酒更滿足哦~ 吃完整個餐,即賺了𝟏𝟗𝟎𝟎多里🥳,超級開心~你都快啲來試試啦~
久違的omakase! 聽朋友介紹螢雪的午市omakase非常抵食,$500都唔使有11貫壽司,就同媽媽去試下😘午市除咗omakase set,其實仲有好多選擇,不過一場嚟到,我都係點咗11貫壽司+手卷set❣️一坐低,服務員就送上子薑、前菜及沙律🥗子薑調味好好,唔會辣得嗆口👏🏻沙律菜落咗醋,清新開胃。前菜嘅墨魚仔都好彈牙🫶🏻之後就開始期待已久嘅壽司環節啦,但師傅安排咗9款時令食材,包括:🍣真鯛真鯛魚味清雅。🍣左口魚左口魚肉質嫩滑,面頭再鋪上火炙過後的左口魚邊,油脂豐沛至入口融化!🍣墨魚墨魚彈牙有嚼勁,巧妙地配搭了鹹香嘅烏魚子,好有特色。🍣鰤魚鰤魚味道甘甜,都係而家時令當造。🍣櫻鱒魚櫻鱒魚係高級三文魚,每到櫻花季節,味道就最好,果然呢件櫻繜魚肥美細緻,滿口油香。🍣豉油漬吞拿魚魚味濃郩,配芥茉子有提鮮作用。🍣海贍海膽來自北海道,非常鮮甜,🍣油坊主高級食材之一,平時唔多見到有得食呢!體內油脂比例高達40%,肉質嫩滑,油香十足!🍣吞拿魚bb吞拿魚BB油脂分布平均,再用備長炭輕輕燒過,令油香更加滲出來!🥩和牛11件壽司set可以當中2件壽司轉hot dish,當日就有三文魚頭同和牛選擇,揀咗後者

🍣真鯛
真鯛魚味清雅。

🍣左口魚

🍣墨魚
墨魚彈牙有嚼勁,巧妙地配搭了鹹香嘅烏魚子,好有特色。

🍣鰤魚
鰤魚味道甘甜,都係而家時令當造。

🍣櫻鱒魚

🍣豉油漬吞拿魚
魚味濃郩,配芥茉子有提鮮作用。

🍣海贍
海膽來自北海道,非常鮮甜,

🍣油坊主

🍣吞拿魚bb

🥩和牛
11件壽司set可以當中2件壽司轉hot dish,當日就有三文魚頭同和牛選擇,揀咗後者。和牛油脂分布平均,肉質軟嫩多汁,質素好高!

🍘蔥吞拿魚蓉手卷
紫菜好脆口,軟綿嘅蔥吞拿魚蓉巧妙地配搭紫蘇葉,多咗一層獨有嘅芬香。

🍱赤麵豉湯
麵豉湯好濃郁,入面有蜆肉同埋菇,鮮味十足。

🍳茶碗蒸
蒸蛋好滑溜,用上魚湯熬製,味道鮮甜,底下仲有雞肉同甜薯粒。

🍦柚子雪葩
最後以清新嘅柚子雪吧作結,大滿足!
2024-03-28 28 瀏覽
今日去銅鑼灣維園參觀花展,  預早訂了附近  瑩雪 日式壽司午餐.餐廳環境好靚, 入門有巨型酒櫃. 餐廳面積闊落, 我們喜歡熱鬧圍坐壽司檯,  既可欣賞師傅手藝, 又方便交流心得. 午市有 Omakase,  也有 Lunch set 多款,  我們選了 11貫  $498 /p.店員奉上清新綠茶,  漬物 ~ 有醃制酸子薑,    小食 ~ 梅貝螺肉.   沙律.豆腐沙律,  翠綠蔬菜, 車厘茄加上 豆腐,  混上沙律醋, 十分開胃.師傅好有經驗, 替大家準備食物.先送上第1貫.    真鯛魚壽司加柚子皮 ~  真鯛肉質細膩緊實, 配柚子皮,  入口清脆甘腴. 2.  墨魚壽司加炒香鳥魚子 ~ 質感爽口微脆,  加上炒香鳥魚子,  味道豐富. 3.  帶子壽司  ~  新鮮帆立貝 配橘柚汁, 肉質厚實具彈性,  鮮甜嫩滑.4.  池魚壽司  ~ 質感爽口鮮甜帶油份, 味道相當甜美.5.  瑩光鱿魚壽司 ~  BB瑩光鱿魚, 有4隻鮮甜軟嫩, 有海水鮮魚香味. 6.  醬油漬鰤魚壽司 ~  魚肉肉質滑溜,  油份甚多, 越吃越滋味. 7.  油甘魚壽司配紫菜 ~ 充滿魚脂香. 爽滑帶微
餐廳環境好靚, 入門有巨型酒櫃.
店員奉上清新綠茶 漬物 ~ 有醃制酸子薑,    小食 ~ 梅貝螺肉.   沙律.
豆腐沙律
師傅好有經驗, 替大家準備食物.
墨魚壽司加炒香鳥魚子
池魚壽司
5.  瑩光鱿魚壽司BB瑩光鱿魚, 有4隻鮮甜軟嫩, 有海水鮮魚香味.
醬油漬鰤魚壽司
7.  油甘魚壽司配紫菜 ~ 充滿魚脂香. 爽滑帶微甜.
油甘魚壽司配紫菜
8.  北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬 ~  橙黃色馬糞海膽,  味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.
北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬
9.   米糠漬鯖魚壽司 ~ 肉身肥美柔軟, 肉質非常滑溜細緻.
米糠漬鯖魚壽司
10.  拖羅魚壽司  ~   紋理好看肉質甜美, 脂高豐腴, 入口即化, 口感好.
拖羅魚壽司
11.  蒽拖羅蓉手卷  ~  紫菜非常脆口, 拖羅魚肉鮮美, 脂肪分佈好平均, 吃得滿意.
蒽拖羅蓉手卷
茶碗蒸 ~ 櫻花蝦鋪面,  雞蛋滑嫩十足, 內有爽滑冬菇, 栗子多重口感, 濃郁豐富.
茶碗蒸
大蜆面豉湯  ~ 食完壽司 ,  來個味道清甜大蜆面豉湯,  有助我們暖胃.
大蜆面豉湯
餐後甜品  ~  檸檬雪葩,  味道清甜, 清新解膩, 真係好滿足.
檸檬雪葩
精緻的日本刺身壽司,  食材新鮮有質素, 廚師廚藝有水準. 價錢非常合理.
墨魚壽司加炒香鳥魚子
檸檬雪葩
1K
2024-03-27 24 瀏覽
今日同朋友約咗去食omakase lunch,相比dinner lunch真系抵食,菜式又系差吾多,今次每人$498就可以享受11貫壽司餐🤩⭐️辣魷魚 · 野菜沙律辣魷魚刺激味蕾🦑🔥有野菜沙律嘅清新中和🥗⭐️茶碗蒸先來一份茶碗蒸🥚魚湯櫻花蝦茶碗蒸,魚湯味道滲入茶碗蒸當中,香氣十足。櫻花蝦幾多,富有日式風味🦐🍣壽司⭐️真鯛真鯛咬口強烈,彈力十足,油亮脂肪閃閃發光✨加入柚子皮令味道變得清新🧡⭐️左口魚邊平時食開左口魚邊有經炙燒🔥呢度食無炙燒版本反而可以食到佢最原始味道,魚味香濃。上面系燒過嘅魚片,魚油充足。⭐️墨魚 · 北海道海膽墨魚配海膽呢個組合咁新穎😆墨魚嚼勁十足🦑北海道海膽清甜,有入口即溶感覺。⭐️醬油燒帆立貝帆立貝好大粒,被燒過嘅條紋相當明顯🔥清甜又爽口。⭐️鰤魚出面少食到鰤魚,肉質緊實,脂肪豐富,味道鮮美。⭐️櫻鱒魚第一次食到呢種魚類,櫻鱒魚魚油甘香,肉味濃郁。⭐️赤身醬油漬即吞拿魚背脊,脂肪部分少,更能突出吞拿魚味。表面有芥末醬,少少辣更惹味。⭐️赤海膽赤海膽有入口即溶感,配以自家製炒紫菜醬加倍滋味💚⭐️米糠漬鯖魚米糠漬鹹香味滲入各款食材當中同樣適合,味道少少酸亦帶微甜。⭐️超拖羅肉質充滿嚼勁,向來系

⭐️辣魷魚 · 野菜沙律
辣魷魚刺激味蕾🦑🔥有野菜沙律嘅清新中和🥗

⭐️茶碗蒸

🍣壽司

⭐️真鯛

⭐️左口魚邊

⭐️墨魚 · 北海道海膽

⭐️醬油燒帆立貝
帆立貝好大粒,被燒過嘅條紋相當明顯🔥清甜又爽口。

⭐️鰤魚
出面少食到鰤魚,肉質緊實,脂肪豐富,味道鮮美。

⭐️櫻鱒魚
第一次食到呢種魚類,櫻鱒魚魚油甘香,肉味濃郁。

⭐️赤身醬油漬

⭐️赤海膽
赤海膽有入口即溶感,配以自家製炒紫菜醬加倍滋味💚

⭐️米糠漬鯖魚
米糠漬鹹香味滲入各款食材當中同樣適合,味道少少酸亦帶微甜。

⭐️超拖羅
肉質充滿嚼勁,向來系大家不二之選。

⭐️拖羅蓉手卷
拖羅蓉手卷拖羅蓉好新鮮,食完好滿足。

甜品系香蕉雪糕🍌吾會系死甜,天然香蕉香氣。

2024-03-23
  • 赤海膽
2024-03-26 20 瀏覽
喜歡吃日本午市套餐,今天來到這家日本餐廳,這裡午市時段有不少套餐可自由選擇豐儉由人,今午我點了午市套餐十一貫+手卷。前菜兩款:雜菜沙律加了少許幼滑的豆腐~新鮮爽口又嫩滑。八爪魚~香口彈牙。真鯛柚子皮~口感爽嫩,入口帶些柚子香。左口魚面放魚邊~左口魚肥美再加一塊巳燒香的裙邊左口魚~啖啖油香。墨魚面放炒香烏魚子~墨魚上面是燒香了烏魚子深海池魚~肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。凡立貝~爽口鮮甜象拔蚌壽司~象拔蚌的口感緊實,滿口海水風味,入口爽而鮮。螢光魷魚軍艦~香脆的紫菜包著肉質柔韌的螢光魷魚,一韌一脆相映成趣。醬油漬鰤魚~有濃郁的醬油味道,亦有鮮美口感。北海道海膽~柔滑綿綿,帶有微微的海水香味。拖羅~肉質油潤而軟滑,魚味濃郁鮮甜。慢煮安康魚肝柚子皮~柔軟綿綿,入口即溶碎蔥吞拿魚手卷~吃出清香的紫蘇葉味,配搭配適中。麵鼓湯~有蜆,味道中和。茶碗蒸~內裡有櫻花蝦和蝦,既香脆又爽口,蛋亦蒸得嫩滑,整碗茶碗蒸有著濃濃的魚鮮味😋最後我棄甜品選擇了咖啡~越飲越甘香,就這樣來完結了這顿午膳🫠

前菜兩款:

雜菜沙律加了少許幼滑的豆腐~新鮮爽口又嫩滑。

八爪魚~香口彈牙。

真鯛柚子皮~口感爽嫩,入口帶些柚子香。

墨魚面放炒香烏魚子~墨魚上面是燒香了烏魚子

深海池魚~肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。

凡立貝~爽口鮮甜

象拔蚌壽司~象拔蚌的口感緊實,滿口海水風味,入口爽而鮮。

醬油漬鰤魚~有濃郁的醬油味道,亦有鮮美口感。

北海道海膽~柔滑綿綿,帶有微微的海水香味。

拖羅~肉質油潤而軟滑,魚味濃郁鮮甜。

慢煮安康魚肝柚子皮~柔軟綿綿,入口即溶

碎蔥吞拿魚手卷~吃出清香的紫蘇葉味,配搭配適中。

麵鼓湯~有蜆,味道中和。

2024-03-24 16 瀏覽
生日飯嚟呢度食,諗住最簡最貴冇死夠膽死比螢光魷魚三文魚三文魚扒放題魷魚,仲要唔新鮮先激氣,食到返晒胃。即刻Stop 唔再食落去,及時止損。然後佢計我單價。呼籲大家唔好再做傻仔俾呢間差店呃
生日飯嚟呢度食,諗住最簡最貴冇死
即刻Stop 唔再食落去,及時止損。然後佢計我單價。

呼籲大家唔好再做傻仔俾呢間差店呃

2024-03-23 11 瀏覽
餐廳地點方便,環境雅緻舒適,師傅上菜時會為我地介紹食材,服務貼心,係週年慶祝、朋友聚會嘅好去處🫶🏼午市套餐其中一款係11貫手握壽司配前菜、沙律、湯、茶碗蒸、手卷及甜點🍒食得滿足🔖 櫻煮八爪魚 賣相精緻,八爪魚軟腍入味,令人更期待之後嘅壽司環節🤗🔖 手握壽司 [ 真鯛 左口魚 墨魚北海道海膽 醬油燒帆立貝 鰤魚 螢光魷魚 櫻鱒魚 赤身醬油漬 海膽 米糠漬鯖魚 拖羅 吞拿魚蓉手卷 ]細心位係師傅根據食材口味濃淡順序上菜,食材新鮮所以款款都好味個人最欣賞嘅包括呢幾款🤗🍣真鯛柔軟鮮甜,以柚子皮提味,味道清新🍣赤身醬油漬調味恰到好處,芥末籽嘅微微辛辣令味道更立體🍣海膽壽司加上自家製生紫菜醬,多咗一份紫菜香味但無搶走海膽嘅鮮甜🍣最期待當然係手卷☺️紫菜喺上菜前稍為燒至香口,口感脆卜卜,以紫蘇葉襯托吞拿魚蓉,味道更有層次,好鍾意呢個配搭🫶🏼🔖 海鮮清湯 魚湯櫻花蝦茶碗蒸熱騰騰嘅海鮮湯,鮮甜中帶點海鮮鹹香茶碗蒸有甜薯、雞肉等配料,越食越有驚喜🫶🏼🔖 甜點甜品有柚子雪葩及香蕉雪糕兩款,揀咗較為少見嘅香蕉雪糕,口感滑溜,原來香蕉味雪糕都好正

🔖 櫻煮八爪魚
賣相精緻,八爪魚軟腍入味,令人更期待之後嘅壽司環節🤗

🔖 手握壽司

個人最欣賞嘅包括呢幾款🤗

🍣真鯛柔軟鮮甜,以柚子皮提味,味道清新

🍣赤身醬油漬調味恰到好處,芥末籽嘅微微辛辣令味道更立體

🔖 海鮮清湯 魚湯櫻花蝦茶碗蒸
熱騰騰嘅海鮮湯,鮮甜中帶點海鮮鹹香
茶碗蒸有甜薯、雞肉等配料,越食越有驚喜🫶🏼

🔖 甜點
螢雪 📍銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━超旺場Omakase! 選擇多且一眾朋友大讚~平日夜晚餐廳的sushi bar甚至包房都坐滿 可見人氣超旺! 而兩位師傅分別負責三四組客人亦游刃有餘 即使客人選擇的套餐不一樣亦能把握節奏 全程兩個多小時呢是日到訪選擇龍年Omakase套餐 $780 +10% (原價$1480) 折後可說是物超所值! 不知優惠做到幾時 想試要快快去book位~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 松葉蟹野菜沙律▶︎ 簡單的沙律 調味很清爽~好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍣 真鯛▶︎ 真鯛入口無需過分咀嚼 超級軟身 搭配柚子皮更加清爽好味指數:●●●◐◯🍣 左口魚配燒魚邊▶︎ 左口魚微帶嚼口 燒魚邊頗香好味指數:●●●●◯🍣 池魚▶︎ 略有筋感 非常Q彈的池魚好味指數:●●●◐◯🍣 墨魚 ▶︎ 墨魚很有咬口 咀嚼下帶微微漿口 搭配炒香的烏魚籽又增添一絲鹹香好味指數:●●●●◯🍣 帆立貝 ▶︎ 帆立貝肉厚而夠鮮甜~好味指數:●●●●◐🍣 櫻樽▶︎ 備長炭燒櫻樽 微帶
螢雪
📍銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
超旺場Omakase! 選擇多且一眾朋友大讚~

🥗 松葉蟹野菜沙律
▶︎ 簡單的沙律 調味很清爽~

🍣 真鯛
▶︎ 真鯛入口無需過分咀嚼 超級軟身 搭配柚子皮更加清爽

🍣 左口魚配燒魚邊
▶︎ 左口魚微帶嚼口 燒魚邊頗香

🍣 池魚
▶︎ 略有筋感 非常Q彈的池魚

🍣 墨魚

🍣 帆立貝
▶︎ 帆立貝肉厚而夠鮮甜~

🍣 櫻樽
▶︎ 備長炭燒櫻樽 微帶炙燒味而油分迸發

🍣 熒光魷魚
▶︎ 入口微爆汁的熒光魷魚

🍣 深海池魚
▶︎ 深海池魚油香適中 且無腥感!

🍣 黑鯥
▶︎ 備長炭炙燒的黑鯥不錯 炭香與魚香交疊滲出

🍣 海膽
▶︎ 北海道赤海膽很夠鮮甜! 不似坊間搭配紫菜 更合我心意~

🍣 天然拖羅

🍚 鮑魚·三文魚籽
▶︎ 三文魚籽微帶甜味和酒香 而鮑魚十分彈牙 拌飯很合適🥹

🐮 A4 和牛壽喜燒
▶︎ 未吃熟食性價比已經很高 沒想到分量如此有誠意
▶︎ 和牛半生熟 搭配生蛋液口感不錯 而各種蔬菜吸收甜甜壽喜燒湯汁後也不錯

🍲 吸物
▶︎ 九繪魚與菇煮成的面豉湯 鮮而不過鹹 吸物也毫不敷衍

🍨 甜品
▶︎︎ 開心果與柚子雪糕都發揮不錯

2024-03-18 17 瀏覽
週日约了揾食老朋友在銅鑼湾食一餐和風午膳,到這樓上日本菜館探店😀簡約木系佈置,主要有十幾個厨前席及房間廂座,足夠的面積亦相當開揚, 舒適寬敞 😀侍應安排坐在厨前席,正好近距離欣賞廚師手藝😀餐單上有多款套餐選擇, 我選定午餐定食: 炭燒和牛定食包括: 沙律, 前菜, 湯, 飯,甜品😃豆腐沙律, 酸酸甜甜, 味清爽口 , 餐前醒胃菜😋前菜- 醃八爪魚配海藻, 八爪魚煙煙靭靭有嚼勁,海藻爽嫩,一道滋味小食😋茶碗蒸- 蛋用魚湯蒸成, 蛋面鋪上櫻花蝦,美觀又增添口味😋赤麵豉蜆湯,調味適中,蜆肉鲜嫩,混入海藻增加口感😋主角- 炭燒和牛,烤至恰到好處, 外乾內軟,入口肉味散發又富質感,配上白米飯, 好有感覺😋甜品是椰子雪糕,入口咬到有椰蓉,椰子味足😋有性價比的和風午膳😃

侍應安排坐在厨前席,正好近距離欣賞廚師手藝😀

餐單上有多款套餐選擇, 我選定午餐定食: 炭燒和牛
定食包括: 沙律, 前菜, 湯, 飯,甜品😃

豆腐沙律, 酸酸甜甜, 味清爽口 , 餐前醒胃菜😋

醃八瓜魚

茶碗蒸- 蛋用魚湯蒸成, 蛋面鋪上櫻花蝦,美觀又增添口味😋
茶碗蒸

赤麵豉蜆湯,調味適中,蜆肉鲜嫩,混入海藻增加口感😋
赤麵豉蜆湯

炭燒和牛

甜品是椰子雪糕,入口咬到有椰蓉,椰子味足😋
椰子雪糕

有性價比的和風午膳😃
2024-03-17
醃八瓜魚
赤麵豉蜆湯
炭燒和牛
椰子雪糕
係日本返到嚟之後 就一直想再食omaksae~今次就搵到係銅鑼灣鬧市入面 好多人推介 性價比高嘅日本餐廳試試佢!🍣 Lunch Set 11貫+手巻き $498𓂃 𓈒𓏸𑁍 前菜🔻汁煮和牛🔻沙律和牛肉質好冧 再食啲沙律做前菜 上面有啲酸酸甜甜嘅醬 幾開胃(๑¯﹃¯๑)𓂃 𓈒𓏸𑁍 壽司🔻深海池魚魚生上面加咗柚子皮 食落幾fresh嘅配搭~🔻帆立貝大大塊嘅帆立貝 好厚肉!好鮮甜!🔻真鯛鯛魚上面放咗炒香咗嘅烏魚子🔻墨魚配海膽本身以為海膽會放係表面點知原來係將蒸熟嘅紫海膽放係墨魚下面 隱藏咗🤣墨魚嘅爽口配合鮮甜嘅海膽 幾有趣嘅配搭~🔻鰤魚每次見到都會必點嘅魚!新鮮鮮味十足 仲有入口即融嘅油脂感 令人想再encore!🔻螢光魷魚呢段時期好似係當造的螢光魷魚(⩌⩊⩌)🔻赤海膽絕對係我No. 1之選!見住師傅係面前大大羹放係飯上 一啲都唔吝嗇 食落都非常新鮮鮮甜🔻醬油燒白子 第一次食白子…搽咗醬油係面 食落唔會話好腥 一咬就外脆內嫩嘅感覺!🔻燒幼年拖羅呢個幾特別 非一般拖羅 因為佢係幼年嘅拖羅燒完嘅拖羅 油份出曬嚟🔻慢煮鮟康魚肝呢個絕對會係呢餐Top 3之一(⊃´ ³ `)⊃♡魚肝份量勁多 每一件都入
係日本返到嚟之後 就一直想再食omaksae~

🍣 Lunch Set 11貫+手巻き $498
𓂃 𓈒𓏸𑁍 前菜
🔻汁煮和牛
🔻沙律

𓂃 𓈒𓏸𑁍 壽司
🔻深海池魚
魚生上面加咗柚子皮 食落幾fresh嘅配搭~

🔻帆立貝
大大塊嘅帆立貝 好厚肉!好鮮甜!

🔻真鯛
鯛魚上面放咗炒香咗嘅烏魚子

🔻墨魚配海膽
本身以為海膽會放係表面
點知原來係將蒸熟嘅紫海膽放係墨魚下面 隱藏咗🤣
墨魚嘅爽口配合鮮甜嘅海膽 幾有趣嘅配搭~

🔻鰤魚

🔻螢光魷魚
呢段時期好似係當造的螢光魷魚(⩌⩊⩌)

🔻赤海膽
絕對係我No. 1之選!

🔻醬油燒白子

🔻燒幼年拖羅
呢個幾特別 非一般拖羅 因為佢係幼年嘅拖羅
燒完嘅拖羅 油份出曬嚟

🔻慢煮鮟康魚肝
呢個絕對會係呢餐Top 3之一(⊃´ ³ `)⊃♡
魚肝份量勁多 每一件都入口即融 充滿魚油嘅香味 配飯食就中和返油膩感~
食完即刻覺得膽固醇爆燈 但都一定要食曬佢!

🔻吞拿魚手卷
去到差不多尾聲 就食有一件手卷
手卷入面仲包住紫蘇葉
食埋就幫壽司嘅部分劃上句號~

🔻玉子

𓂃 𓈒𓏸𑁍 熱食
🔻赤麵豉湯
🔻茶碗蒸
兩樣都好足料!尤其茶碗蒸仲有大大隻蝦係入面 麵豉湯都有唔少蜆肉 真係由前菜滿足到尾🤣

𓂃 𓈒𓏸𑁍 甜品
🔻青檸Sorbet
食埋就真係幫呢餐劃上完美句號~
酸酸甜甜嘅青檸 可以中和曬剛才嘅油膩感 消一消濟~

總結!估唔到鬧市入面 都有間環境舒服得嚟 性價比十足嘅Omaksae 食到勁滿足咁捧住肚走🤰🏻
Lunch set都可以揀11或者14貫omaksae之外 仲有啲定食可以選擇~
餐廳仲好貼心咁寫明 可以將兩件壽司轉熱食 啱一啲唔想食咁多壽司飯嘅客人!
▫️
📍螢雪 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓
2024-03-15 15 瀏覽
終於坐完月了,一岀關當然要食我最愛的壽司!老公體貼地預約了螢雪的omakase,想不到午市omakase性價比非常高,11貫壽司+手卷才$490/位,網上口碑亦極佳,難怪當日去座無虛席!先上前菜及沙律。沙律菜爽脆新鮮,加上醋汁,酸甜開胃。前菜有墨魚都口感爽彈!之後就是壽司環節,11貫壽司包括:真鯛真鯛味道甘甜,肉質結實。左口魚配火炙左口魚邊左口魚肉質鮮嫩,左口魚邊火炙後油脂豐沛,入口即溶,一啖放進口內口感及油香並重。帆立貝帆立貝超級肥美厚身,柔軟鮮甜!墨魚墨魚比較爽口,舖上炒香過的烏魚子炒香,增添鹹香。池魚魚味濃郩。鰤魚肉質略帶嚼勁,越咀嚼越嚼岀鰤魚清甜的魚味。櫻鱒魚外型同平時食開的三文魚非常類似,師傅說櫻鱒魚屬於高級三文魚,每到櫻花季節就是品嚐的最佳時令!醬油漬吞拿魚吞拿魚魚味突出,配芥末籽提升味道。北海道赤海贍海膽色澤呈橙黃色,非常新鮮,入口甘甜,毫無澀味,好正!油坊主油坊主油分豐腴,輕輕火灼後更加逼出脂香,用香脆嘅紫菜包住能夠平衡一下膩感!bb吞拿魚BB吞拿魚肉質嫩滑細緻,師傅用備長炭燒香,食嘅時候帶有淡淡炭火香氣!整體魚料非常新鮮,而且當日師傅發板嘅刺身咁啱全部都係我最鐘意食嘅

先上前菜及沙律沙律菜爽脆新鮮,加上醋汁,酸甜開胃。前菜有墨魚都口感爽彈!

之後就是壽司環節,11貫壽司包括:
真鯛
真鯛味道甘甜,肉質結實。

左口魚配火炙左口魚邊

帆立貝
帆立貝超級肥美厚身,柔軟鮮甜!

墨魚
墨魚比較爽口,舖上炒香過的烏魚子炒香,增添鹹香。

池魚
魚味濃郩。

鰤魚
肉質略帶嚼勁,越咀嚼越嚼岀鰤魚清甜的魚味。

櫻鱒魚

醬油漬吞拿魚
吞拿魚魚味突出,配芥末籽提升味道。

北海道赤海贍
海膽色澤呈橙黃色,非常新鮮,入口甘甜,毫無澀味,好正!

油坊主

bb吞拿魚

整體魚料非常新鮮,而且當日師傅發板嘅刺身咁啱全部都係我最鐘意食嘅,好啱心水,所以食得特別開心。魚嘅處理都好有心思,食得出有配搭過!不過舍利就握得略為鬆散,有進步空間。

蔥吞拿魚蓉手卷
不落俗套地放有紫蘇葉,令手卷多咗陣陣清香。

赤麵豉湯
麵豉湯都好有誠意,入面加咗雜菌及蜆,增添鮮味。

茶碗蒸
茶碗蒸用魚湯熬製,味道鮮甜,口感滑溜,入面仲有雞肉及甜薯粒,令味道更為豐富。

甜品:香蕉雪糕
甜品可以揀香蕉或柚子味雪糕,我就揀咗比較特別嘅香蕉味,味道濃郁之餘又天然唔人工。老公揀咗柚子雪葩都好refreshing!
2024-02-25 494 瀏覽
今日叫咗11件壽司+手卷set試試 ($498)前菜有煮和牛及沙律深海池魚開始食第一件壽司啦,上面加咗柚子皮,味道更鮮甜帆立貝厚肉同埋肉質係一絲絲真鯛上面加咗烏魚子鱒魚好耐冇食過墨魚配海膽彈牙嘅墨魚與飯之間加入海膽,有驚喜嘅配搭鰤魚係我嘅最愛!肉質緊緻,魚油濃郁醇香螢光魷魚第一次食螢光魷魚軍艦,肉質柔韌多汁配合爽脆紫菜,雙重口感赤海膽唔使講當然係正!鮮甜!滑溜!醬油燒白子燒過嘅白子外微脆內綿密滑嫩,鮮味非常突出燒BB拖羅輕輕燒過帶出馥郁香氣,魚皮燒到變銀色好靚慢煮鮟鱇魚肝口感潤滑細膩,仲要有4大塊,勁開心吞拿魚手卷包紫蘇葉紫蘇葉香氣濃郁,又可以減低油膩感玉子口感鬆軟帶甜蒸蛋上面加咗櫻花蝦,口感脆脆,仲有大隻嘅蝦肉最後有赤味噌湯及焙茶雪糕,完美嘅lunch~
今日叫咗11件壽司+手卷set試試 ($498)

有煮和牛及沙律

深海池魚
開始食第一件壽司啦,上面加咗柚子皮,味道更鮮甜

厚肉同埋肉質係一絲絲

上面加咗烏魚子

好耐冇食過

墨魚配海膽
彈牙嘅墨魚與飯之間加入海膽,有驚喜嘅配搭

鰤魚
係我嘅最愛!肉質緊緻,魚油濃郁醇香

螢光魷魚
第一次食螢光魷魚軍艦,肉質柔韌多汁配合爽脆紫菜,雙重口感

赤海膽
唔使講當然係正!鮮甜!滑溜!

醬油燒白子
燒過嘅白子外微脆內綿密滑嫩,鮮味非常突出

燒BB拖羅
輕輕燒過帶出馥郁香氣,魚皮燒到變銀色好靚

口感潤滑細膩,仲要有4大塊,勁開心

吞拿魚手卷包紫蘇葉
紫蘇葉香氣濃郁,又可以減低油膩感

口感鬆軟帶甜

蒸蛋
上面加咗櫻花蝦,口感脆脆,仲有大隻嘅蝦肉
茶碗蒸

最後有赤味噌湯及焙茶雪糕,完美嘅lunch~
赤味噌湯

焙茶雪糕
赤味噌湯
焙茶雪糕
2024-02-22 35 瀏覽
一嚟到感覺環境開揚,座位環繞住師傅坐,每個位可以望到師傅即場製作師傅好細心,問晒我地有冇咩食物敏感同埋食物喜好再發辦壽司俾客人11貫壽司🍣✨真鯛✨帆立貝上面加左炒香左既烏魚子,口感同埋味道都多層次✨ 鱒魚外表好似三文魚,但係食落魚肉比較實淨,魚味都重好多,好啱我口味✨粒貝非常爽口既粒貝,加左少少橘柚汁顯出貝類嘅鮮味✨深海池魚炭燒過既池海池魚炭燒好香口,食落口裡仍有一陣魚油香味✨赤貝✨赤身吞拿魚貝好鮮好厚身,上面加左芥末子一齊食味道更加豐富✨北海道海膽日本北海道海膽好鮮好甜,海膽份量好多,豪D一口過食😆✨沙甸魚✨鯖魚✨拖羅大腹師傅啱啱燒好已經聞到非常香魚味,與身厚生肥美,食落有豐富嘅魚油而不膩✨中拖羅手卷加左紫蘇葉出奇地同中拖羅蓉味道好夾

11貫壽司🍣
✨真鯛
✨帆立貝
上面加左炒香左既烏魚子,口感同埋味道都多層次
✨ 鱒魚
✨粒貝
非常爽口既粒貝,加左少少橘柚汁顯出貝類嘅鮮味
✨深海池魚
炭燒過既池海池魚炭燒好香口,食落口裡仍有一陣魚油香味
✨赤貝
✨赤身
吞拿魚貝好鮮好厚身,上面加左芥末子一齊食味道更加豐富
✨北海道海膽
日本北海道海膽好鮮好甜,海膽份量好多,豪D一口過食😆
✨沙甸魚
✨鯖魚
✨拖羅大腹

✨中拖羅手卷
加左紫蘇葉出奇地同中拖羅蓉味道好夾
2024-02-16
2024-02-16 37 瀏覽
環境舒服,景觀開揚,師傅親切有禮,詳細介紹每一份壽司。壽司的上菜次序很有心思,把魚味較重的放在後段。前菜—水雲醋物水雲酸酸甜甜,一道很好的開胃菜。帆立貝上面鋪上炒香了的烏魚子,與爽口的帆立貝味道很夾。鱒魚第一次食,因為與三文魚同科,所以外觀與三文魚很類似,但魚味比三文魚更重。粒貝加入了橘柚汁,多了一點酸味,味道更清新。深海池魚經過輕輕地炭燒過,多了一點燒香的魚油味道。赤貝赤貝好大粒,口感非常爽口。赤身醬油漬好肥美的拖羅,非常推介。北海道赤海膽加入wasabi 和醬油,海膽味道很突出,整體的味道很豐富,海膽夠juicy和軟綿綿,出色。沙甸魚第一次吃沙甸魚壽司,魚味較重。拖羅燒到好香,肥而不膩,魚香味在口中久久不散。吞拿手卷加入紫蘇葉,味道好香,和吞拿魚蓉好夾,魚肉和飯的比例恰到好處。
環境舒服,景觀開揚,師傅親切有禮,詳細介紹每一份壽司壽司的上菜次序很有心思,把魚味較重的放在後段。

前菜—水雲醋物
水雲酸酸甜甜,一道很好的開胃菜。

帆立貝
上面鋪上炒香了的烏魚子,與爽口的帆立貝味道很夾。

粒貝
加入了橘柚汁,多了一點酸味,味道更清新。

深海池魚
經過輕輕地炭燒過,多了一點燒香的魚油味道。

赤貝
赤貝好大粒,口感非常爽口。

赤身醬油漬
好肥美的拖羅,非常推介。

北海道赤海膽

沙甸魚
第一次吃沙甸魚壽司,魚味較重。

拖羅
燒到好香,肥而不膩,魚香味在口中久久不散。

吞拿手卷
2024-02-16