2024-01-18 260 瀏覽
咧間餐廳平日都見佢有好多人,今次趁住唔使等位去試下先~咖哩牛肉飯 佢啲咖哩汁都幾好食,有啲似大快活嗰種,少少辣,有啲咖哩嘅香味,個人嚟講幾中意。入面有好多牛肉,薯仔有幾舊,唔多。我食咖哩中意食薯仔多過肉🤣,如果佢多啲薯仔就好喇。不過佢好足料,無論中湯定個飯都好多肉同湯料,所以先話係性價比之選😋另外佢個紅豆冰我都中意佢唔會太甜,不過椰汁就唔係好夠香,整體其實真係唔差。成個午市套餐都唔使60蚊,喺香港已經越嚟越少噶喇🥲
咧間餐廳平日都見佢有好多人,今次趁住唔使等位去試下先~

咖哩牛肉飯
2023-07-26 433 瀏覽
近排我仔都要到瀝源上堂所以中間有時間可以係呢頭食早餐我記得我好耐之前黎過呢間食過晏就不差的早餐我都係叫我最愛嘅熟蛋同雪菜米 甘樣一個餐加凍啡$42 正常價格 份量我覺得可多反少少熟蛋係脆嘅 我一開頭仲以為係蛋殼🤣作為普通醫肚早餐可以接受的環境都唔會污糟 座位唔會太迫 勉強可以接受
近排我仔都要到瀝源上堂

熟蛋係脆嘅 我一開頭仲以為係蛋殼🤣
作為普通醫肚早餐可以接受的
環境都唔會污糟 座位唔會太迫 勉強可以接受
2023-06-27 337 瀏覽
想喺沙田市中心搵啲大件又較為抵食同埋好食嘅實在太難,要食得開心又要夠飽,都需要花費最少$150左右,所以好多時我索性喺好運中心過條橋行過去瀝源,商場裡面蘭香閣這間老店我認為出品極為穩陣,最欣賞係佢地嘅焗飯,特別係焗豬扒飯同埋牛魔王焗飯,牛摩王焗飯半邊係咖喱牛腩,半邊係黑椒牛肉,十分惹味可口,而焗飯份量十足,我慣早食晚餐,去到臨瞓前都唔會再肚餓。另外亦試過佢地嘅滑蛋蝦仁叉燒飯同埋咖喱海鮮炒飯,亦有一定水準,飲品不過不失,而環境座位亦算舒適,值得支持 👍
  • 焗豬扒飯
  • 牛魔王焗飯
2023-05-01 327 瀏覽
我最近去咗一間茶餐廳食嘢,味道好正呀!我叫咗一份餛飩麵同埋煎蛋三文治,啲麵煮得好彈牙,餛飩入口爽滑,煎蛋三文治酥酥脆脆,蛋味香濃,真係好好食!茶餐廳嘅平民價錢同埋正宗港式味道,真係一個好去處!

2022-09-18 770 瀏覽
中上10:45經過店舖,打算買個外買早餐回家,點了兩個大路的早餐,一個雞扒,一個鱼柳,本來鱼柳是跟沙律的,因沒沙律改粟米,我想也沒問題便order了。點餐後便在門外等,眼見店內约五成滿,店外没人等外賣,己點的餐也是很普通的例牌早餐,點知等了又等。過了15分鐘便催促問餐完成未,店員完全及check, 只見有外賣進行包装便說已在包就好了,便心想應ok啦,點知包咗成5分鐘再叫Number, 唔係我既(應係電话下單的)!我再問先發現單亂晒唔知我張單仲差D咩!結果11:20分先有,嘩早餐等咗多過30分鐘,sorry 都冇句。返到屋企發現又話沙律改粟米原來同雞扒餐一樣只係粟米粒,魚柳及雞扒兩個的配答變成一樣,只是雞、鱼不同,但價錢卻差6元,有點不值。食物與期望不乎,等候的時間亦不能接受!
外賣自取
2022-08-14 518 瀏覽
點了兩個鐵板餐。豬扒和牛扒,兩個餐都非常非常非常鹹,部份肉實在食唔落,要吐返出來。跟餐有多士,麵包已經霉(不是硬,係霉霉濕濕咁)點餐時,同侍應講左希望薯菜可以分開上唔好放在鐵板上,因爲會燶曬,但侍應真係睬你都傻。結果大家可以看看薯菜的燶樣(只show部份)。結論:已經放入劣食餐廳黑名單,no more
跟餐有多士,麵包已經霉(不是硬,係霉霉濕濕咁)
結果大家可以看看薯菜的燶樣(只show部份)。
結論:已經放入劣食餐廳黑名單,no more
鐵板牛扒
2022-08-13
2022-08-01 322 瀏覽
📍 蘭香閣餐廳 (沙田)沙田瀝源街6號瀝源廣場附翼二座1樓4號舖沙田收工之後求其係附近穩間茶餐廳食個晚餐,見呢間餐廳近近地,所以食呢間😂其實我都係求其揀間食有時,估唔到距嘅招牌牛魔王焗飯又幾好食,份量都多,距嘅咖喱汁撈埋d炒飯再加上表面嘅芝士同埋牛肉仲有d黑椒汁,多重口味,dd辣不過好好食,再配搭返個凍檸茶,哇!好邪惡嘅晚餐🤣不過真係好食嘅,同埋我最後食唔曬都😂唔錯,價錢就76蚊,凍飲加2蚊🤩
📍 蘭香閣餐廳 (沙田)
沙田瀝源街6號瀝源廣場附翼二座1樓4號舖

2022-01-29 500 瀏覽
雪菜炒米粉超級難食又多到乜你冇味道比較鹹咗少少但係最重要係好油好油食咗好幾年但係質素越嚟越差今日飲杯奶茶香差不多全無!今日係我最後一次完全係唔得囉適應性內可以但係自己唔好食炒面
榨菜炒米粉
第一次幫襯,都係路過是但搵一間餐廳食,坐低下感覺奇差無比,等餐時間已經耐,一般lunch時間,一般出餐應該都比較快,竟然叫過lunch set,都要等30分鐘,而且職員態度惡劣,永無回頭....
2021-08-17
2021-04-22 907 瀏覽
本身有次睇餐牌,覺得這間餐廳不甚了了,但有次看報紙,發現這間餐廳據聞是沙田瀝源邨蘭香閣餐廳旗下廚子有關的分店👀因此才有興趣來試試。看見下午茶都有焗飯,不過害怕它可能會比較求其,因此一次過試一試司華力腸以及西多士,司華力腸切開了兩邊,但是中間位置比較白淨,即是煎好後才切開,外皮偏向韌,味道較為普通。 不過西多士味道不錯,請先看看它的賣相,非常厚身,平日去茶餐廳食西多士,有時害怕它只是兩塊極之薄弱的麵包夾在一起,醬汁又不多;相反,這兒的西多士,用兩塊本身都比較厚的多士夾在一起,中間花生醬也不會太少,自行加點糖漿,亦都因為它烤得夠香脆,亦都不覺得油膩,西多士來說算是挺出色。其實本身鴛鴦味道不錯,不過因為這個杯子是用不鏽鋼杯,這就顯得不夠功架,這種不鏽鋼杯好像我們有時去酒樓打麻雀,都會用這種杯給你,極為普通大路,即使鴛鴦味道其實挺香濃,調校得得宜,都會顯得失色。隔幾日我便來了吃第二次,這次試試早幾日見到不少人點的焗飯,芝士茄汁雞扒焗飯,大概等了10分鐘左右,都算合理,不過來到的時候看看,雞扒份量也算多,一片煎開四件,都算大大件,而且夠厚身。汁醬不太多,當然,因為它的飯本身份量都極之少,好像飯

看見下午茶都有
焗飯,不過害怕它可能會比較求其,因此一次過試一試

不過
的西多士,用兩塊本身都比較厚的多士夾在一起,
中間花生醬也不會太少,自行加點糖漿,亦都因為它烤得夠香脆,
亦都不覺得油膩,西多士來說算是挺出色。

其實本身
鴛鴦味道不錯,不過因為這個杯子是用不鏽鋼杯,

隔幾日我便來了吃第二次,這次試試早幾日見到不少人點的焗飯,

汁醬不太多,當然,因為它的飯本身份量都極之少,好像飯比起
雞扒更加貴,芝士份量亦都不太多,因此不會覺得太過肥膩。

上次試過這兒的
鴛鴦,飲過咖啡味道比較弱,這次
茶走,味道非常好,原來得太少,令到奶茶味道帶點甜,也許是相當不錯的,挺為香濃的茶走。
沙田蘭香閣
下午茶
2021-02-20 559 瀏覽
小時候已去蘭香閣,所以這餐廳真是歷史悠久。記憶中,那時我們通常都是來食牛扒,西餐等。今日,特意來蘭香閣食東西。剛巧是下午茶時段。我們四口子,order了四個下午茶餐。1/乾炒牛河-味道尚算可以的,牛肉足,河粉不過油。2/奶油豬仔包-豬仔包夠脆,好味3/雞脾紅豆冰-炸脾雖然唔俾巨脾,但脆皮!紅豆夠軟綿綿4/炸魚沙律-舊式茶餐廳的薯仔紅蘿蔔沙律,失色小小。總括來說,都是不錯的水準。埋單總共$126(好抵哦)

1/乾炒牛河-味道尚算可以的,牛肉足,河粉不過油。
2/奶油豬仔包-豬仔包夠脆,好味

3/雞脾紅豆冰-炸脾
雖然唔俾巨脾,但脆皮!紅豆夠軟綿綿

4/炸魚沙律-舊式茶餐廳的薯仔紅蘿蔔沙律,失色小小。

總括來說,都是不錯的水準。埋單總共$126(好抵哦)
2020-08-04 644 瀏覽
呢杯應該係我成世飲過最難飲既奶茶,無奶味無茶味,得苦澀味!!!味道好怪,難飲到震,完全唔知自己飲緊咩飲左幾啖,真係飲唔落去豬扒又薄又細,但味道勉強還可,但個包真係頂唔住,又乾又鞋,真係完全唔知想點。依家市道已經咁,再加埋呢d食物質素,我相信市場好快會淘呔呢d餐廳,幾多年歴史都無用!服務態度亦唔見得留到客,雖然只係$30,但比d低劣食物浪費左我一餐quota真係好唔開心下次都係行遠少少去禾輋,選擇更多!
味道好怪,難飲到震,完全唔知自己飲緊咩
飲左幾啖,真係飲唔落去

下次都係行遠少少去禾輋,選擇更多!
2020-08-03
下午茶
2020-05-04 724 瀏覽
瀝源邨係沙田新市鎮嘅首個公共屋邨,於1975年正式入伙,而蘭香閣餐廳Orchid Garden Restaurant則於1976年正式進駐瀝源邨,亦都已經響瀝源邨有約44年嘅歷史,曾經試過響同邨位置搬過鋪,不過真係唔記得係搬咗幾耐,我浄係知香港有心做餐廳嘅老店已經越嚟越少,所以要多多支持支持。由於要去瀝源邨同人交收,所以順便到蘭香閣餐廳食嘢,一入門口就有店員替每位進入蘭香閣餐廳嘅顧客量度體温及唧搓手液,亦有提供信封放口罩,由於已無再限制餐廳客人人數,所以都見到餐廳都有唔少人客,但每枱仍然不能多於4人,我見有啲枱與枱之間都繼續保持1.5米距離或使用分隔措施。店員量度體温及唧搓手液後安排我入座,見到枱面玻璃底下,有瀝源邨及蘭香閣餐廳之介紹及過往歷史,問過店員是日中式客飯為韭黃滑蛋蝦仁白飯一碗 ($52),中湯為冬瓜湯,西湯為羅宋湯,配即磨咖啡或餐茶(凍飲加$2),最後就係點咗是日中式客飯:韭黃滑蛋蝦仁跟白飯、中湯:冬瓜湯及凍檸茶,向店員點餐後,店員將餐具、牙櫼及紙巾奉上枱面。冬瓜湯先到,冬瓜消暑、湯頭清甜;韭黃滑蛋蝦仁,蝦仁算大隻兼肉嫩彈牙、炒蛋又炒得剛好夠嫩滑、再配上韭黃及芫荽作一些點綴

韭黃滑蛋蝦仁跟白飯、中湯:冬瓜湯

凍檸茶

冬瓜湯先到,冬瓜消暑、湯頭清甜;韭黃滑蛋蝦仁,蝦仁算大隻兼肉嫩彈牙、炒蛋又炒得剛好夠嫩滑、再配上韭黃及芫荽作一些點綴,再拌白飯食一流;凍檸茶夠冰凍之餘茶味又夠清甜。

之後過幾日又再去瀝源邨交收,所以我又再去蘭香閣餐廳支持老店,順便食埋下午茶,一入門口就繼續有店員替我量度體温及唧搓手液,其他防疫措施繼續不變。

煎豬扒撈麵配燒汁

點了下午茶餐:撈麵餐嘅煎豬扒撈麵配燒汁($43,配即磨咖啡或餐茶,凍飲加$2),凍檸茶;煎豬扒撈麵一上枱見到煎豬扒已碎上,覺得很貼心、煎豬扒肉腍仍好嚼口、公仔麵身算乾身兼爽口彈牙,燒汁沒有過鹹,如果多啲汁就仲好;凍檸茶仍然夠冰凍、茶味仍然夠清甜。
韭黃滑蛋蝦仁跟白飯、中湯:冬瓜湯
凍檸茶
2020-04-14 421 瀏覽
早起身到沙田瀝源邨裡邊嘅蘭香閣茶餐廳,好耐冇食,餐廳裡邊都冇乜變,姐姐都係一樣,尤其是牆上嘅壁畫,睇左佢地介紹,真係一個插畫家嚟到呢度一筆一畫畫㗎,公仔圖案好得意,增添唔少美感睇下早餐餐牌先,選擇真係好多,有粉麵、三文治、麥皮同西式早餐都有,一定會揀到啱食嘅果日我唔係好肚餓,所以嗌左果占厚多士同凍奶茶🥤婆婆都係一樣,佢嗌左熱最鍾意嘅熱咖啡!一片厚多中間切開,果占同多士一定夾㗎喇,好似peanut butter jelly咁,多士都鬆脆,奶茶嗌左少甜都係有d甜,整體來講食物係街坊嘅味道,食嘅係一種回憶

2020-02-15 348 瀏覽
今日喺沙田活動,3, 4點鐘餓餓地,去食返個tea先,知道呢間餐廳既西多士同奶茶都攞過獎,一於試下啦。下午茶餐幾抵食,我地兩個人嗌左半份西多士加司華力腸,同埋咖哩雞扒撈麵。西多士夠厚身,入口鬆化,蛋味香濃,難得既係佢唔油膩。司華力腸冇咩特別,正常貨色。咖哩雞扒撈麵相對普通,咖哩冇咩辣味,不過雞扒大份搭夠,麵既硬度亦剛好。奶茶好滑,不過我個人中意茶味濃d既,對比其他平民茶餐廳黎講已經算唔錯。

2020-02-13