2013-10-24 6950 瀏覽
叨老細光,有幸試過米芝蓮一星蘇浙匯嘅酥凈月(蘇式禮盒),估唔到再有機會試埋蘇浙匯另一款嘅廣式月餅「金月滿堂」($308元 / 盒),多得老細相贈 。依款月餅禮盒絕對喺送禮大體之選,因為單講包裝已很有心思,餅盒本身先以綠橙菊花圖案花巾包裹,古色古香 。打開花巾,深啡色木盒,分上下兩層,上層放有4個廣式月餅,個個份量十足,足有185g一個;味就包括雙黃白蓮蓉月餅、咖喱牛肉月餅、金沙椰皇月餅及至尊金腿伍仁月餅。至於下層,喺蘇浙匯胎菊茶葉(15g)及蘇浙匯普洱茶葉(25g)各一罐,沖杯靚茶,嘆件月餅,何其悠哉!當然,作為送禮,亦非常大方得體 。一次過食晒就似乎滯啲,所以分幾次當下午茶或飯後「甜品」跟家人分享。 雙黃白蓮蓉月餅 蘇浙匯嘅雙黃白蓮蓉月幾高質素,白蓮蓉雖然仍覺得佢甜,但清香柔滑,兼且蛋黃油水十足,兩項「基本因素」做得咁好,整體都唔會差得去邊 ! 金沙椰皇月餅如果你鍾意食椰撻,咁依個金沙椰皇月就應該幾啱你,因為無論味道及質感都跟椰撻非常之相似,不過小弟對椰撻好一般,所以椰皇月淺嚐就夠喇,況且,佢較其他幾款月餅稍甜,少吃無妨。 至尊金腿伍仁月餅外間對金腿伍仁月嘅喜惡好兩

至尊金腿伍仁月餅
外間對金腿伍仁月嘅喜惡好兩極化,鍾意嘅就話好好食,鹹香有咬口;唔鍾意嘅就話好難食,咬到牙軟,又鹹又甜唔知點。雖然餅餡有瓜子仁、杏仁、芝麻仁、核桃仁、西山欖仁為伍仁,仲加入好多配料,有少少肥豬肉,又有少少叉燒,金華火腿則唔多,而小弟本身都鍾意食果仁,不過夾埋做月餅,就唔喺咁對自己口味
咖喱牛肉月餅
據說上海蘇式月餅中,鮮肉餡月餅做得相當出色,未知依個廣式「肉餅」又會做成點?打開包裝,已聞到陣陣咖喱味,咬落嘅白豆蓉充滿咖喱味,感覺都幾有趣
,而內裡有絲絲牛肉,不過只喺得少少咋,未夠攝牙罅
咖喱牛肉月餅
題外話,早前睇過一篇採訪新聞,話啲人如果食寫評食得好細緻,講埋有啲咩材料,又有咩調味,一般食客又點會有可能知,一定喺鱔稿嚟啦。小弟上文有啲地方描述得幾詳細,唔知會唔會被人「鱔」佢呢
?哈哈,有相為証,頂多都只可以指控佢有「抄襲」之嫌囉
!其實,有時家下好多食肆,不論中西,餐牌都會寫得好明有咩材料或醬汁,而且有啲較為突出嘅味道,如香茅、南乳、腐乳、蝦醬、金不換、味噌、露絲瑪莉、玉桂……等等,都會一食就知;再者,有時基於好奇,我都會問吓啲侍應道菜喺咪落咗乜乜乜,有啲咩成份。小弟就好少理人喺唔喺鱔稿,反正都只喺當個參考,大家都只喺分享心中美食啫,再者,人人口味各異,我成日話好食嘅,但我老婆通常都唱反調,一喺麻麻,一喺就話唔好食,但我唔喺有心「鱔」佢架。
雖然上述幾款月餅唔太啱自己口味,其實本身幾有特色,相信總會有好此道之人,或許年紀再大啲,會食得出當中韻味
外賣自取
用餐優惠
其他
2013-09-23 5420 瀏覽
之前多得食友所贈,首嚐君蘭嘅茉莉花茶月餅,接續再嚟就要多得叨老細嘅光,有緣一試剛摘米芝蓮一星嘅新派滬菜名店蘇浙匯所出嘅月餅。事緣因公事跟老細去灣仔蘇浙匯食晏,真喺估唔到,原來老細同蘇浙匯嘅人好熟,所以醒咗啲月餅俾我哋,就喺咁同班同事有幾日免費下午茶食。久聞蘇浙匯嘅大名,上網睇睇番佢嘅背景,她於1999年晌上海創立,主打淮揚菜,其後晌中國各地、香港、澳門開設分店,目前已有超過廿多間。今年從其單張所見,以「享秋月‧品香酥」為主題,特別推出咗3款月餅禮盒,包括:金月滿堂(廣式禮盒)$308元 / 盒、玲瓏月(廣式禮盒)$168元 / 盒及酥凈月(蘇式禮盒)$168元/盒,睇落似乎喺糅合傳統,並加入獨特餡料所炮製嘅月餠。酥凈月(蘇式禮盒)一盒「酥凈月」共有8個較小巧嘅上海蘇式月餅,每一個都喺淨重80g,全部獨立包裝,除膠袋面印有月餅名稱外,餅面亦以紅印印上各款味道,包括:桂花桃仁月餅、雙麻印月月餅、金腿伍仁月餅、黑麻椒鹽月餅、金鈎伴月月餅、奶油葡萄月餅、八珍苔條月餅及玫瑰百果月餅,味道都頗創新。桂花桃仁月餅一刀切開,餅皮十分鬆脆,而且,果然少甜、少油呀。餅餡甚大堆頭,有糖冬瓜、桃仁、瓜子仁、花
酥凈月(蘇式禮盒)
酥凈月(蘇式禮盒)
桂花桃仁月餅
一刀切開,餅皮十分鬆脆,而且,果然少甜、少油呀。餅餡甚大堆頭,有糖冬瓜、桃仁、瓜子仁、花生、杏仁、金桔餅、青梅、原味瓜蓉、桂花,材料實在好豐富,但質感比較乾同實,而且桂花香味欠奉。
桂花桃仁月餅
雙麻印月月餅
何解叫「雙麻」?因為有黑、白芝麻,仲加埋原味瓜蓉、瓜子仁、花生、杏仁、青梅、糖玫瑰、糖冬瓜、金桔餅、桂花,食落幾似個桂花桃仁月,只喺多朕芝麻香。
雙麻印月月餅
金鈎伴月月餅
稱之為「金鈎」原因喺加咗小蝦米,另外仲有糖冬瓜、花生、金桔餅、瓜仁、原味瓜蓉、桃仁、乾蔥、燒酒,感覺似依鹹點多過月餅。此外,其後晌罐底嘅成份表,偶然發現依款月餅加咗味精,心諗有無咁嘅需要呢。
金鈎伴月月餅
奶油葡萄月餅

咁多款「蘇式月」,最得小弟歡心就喺依款奶油葡萄月餅,因為內裡有好多提子乾,口感濕潤,平衡番較乾身嘅餅皮。除提子乾外,仲有煉奶、金桔、糖冬瓜、原味瓜蓉、花生、瓜仁、桃仁、芝士粉多款材料。雖然加咗煉奶,但嗰覺甜,反而佢話落咗芝士粉,食落又唔多覺添。
八珍苔條月餅

喺另一款幾啱口味嘅「蘇式月」,成份有糖冬瓜、花生、金桔餅、瓜仁、原味瓜蓉、桃仁、苔條粉,紫菜味非常突出,多款果仁,口感夠晒咬口呀!
玫瑰百果月餅
正所謂期望大,就失望大,以桃仁、松子仁、瓜子仁、青梅、花生、糖冬瓜、金桔、糖玫瑰嚟做嘅玫瑰百果月餅,真喺唔點食得出玫瑰味,都喺一大堆果仁餡,跟期望有好大落差。
玫瑰百果月餅
小弟只喺年年應吓節食吓月餅,絕無研究,雖知月餅世界,五花八門,何謂「蘇式月餅」,都喺道聽途說。只知蘇式月餅重油、含糖量較少,更會用上鮮肉作餡,又喜歡加入唔同嘅果仁、籽粒,味道、口感煞是有趣
。希望年年都有啲咁嘅叨光機會,等小弟可以試到唔同地方嘅月餅,叫做開開眼界
外賣自取
2013-06-10 4327 瀏覽
環境好, 食野心情都會好...服務員又夠體貼. 快手...食物方面一般....試左個素鮑魚, 口感爽..不過無鮮甜味...醉雞好一般..無特別..小籠包okay, 不過都係鐘意食Crystal Jade多d...佢個皮係厚過crystal jade少少...招牌鴨...無咩特別..okay..最鐘意佢個甜品香棗椰汁糕, 唔太甜...

試左個素鮑魚, 口感爽..不過無鮮甜味...

醉雞好一般..無特別..

招牌鴨...無咩特別..okay..

最鐘意佢個甜品香棗椰汁糕, 唔太甜...
2013-05-03
生日
2013-04-11 3796 瀏覽
同老同學聚會,有人提議此店,在澳門食過唔錯,所以同意去試一下。訂好位不用等,但店內都幾乎全滿,裝璜也幾高級下。一行十人,點咗幾多菜下:「河蝦仁」:蝦爽,但味就一般「紅燒肉」:肉有點鞋,也偏肥,送飯OK「薰蛋」:沒特別,可能做法太簡單,難有突破「醉雞」:酒味不足,但雞味不錯「砂煱雲呑雞」:比灣仔一家老牌上海店差很遠,味精味濃「樟茶鴨」:算是當晚最有特色的菜,可口「紅燒獅子頭」:一團蒸熟的肉,全沒味道其他的甜點也不美味,份量超細,吃了等如沒吃。可能小弟是好平民下的人,總體感覺是在花錢吃裝修,食物達不到應有水準,又一令人超失望的名店。

訂好位不用等,但店內都幾乎全滿,裝璜也幾高級下。

一行十人,點咗幾多菜下:

「河蝦仁」:蝦爽,但味就一般

「紅燒肉」:肉有點鞋,也偏肥
,送飯OK

「薰蛋」:沒特別,可能做法太簡單,難有突破

「醉雞」:酒味不足,但雞味不錯

「砂煱雲呑雞」:比灣仔一家老牌上海店差很遠,味精味濃

「樟茶鴨」:算是當晚最有特色的菜,可口

「紅燒獅子頭」:一團蒸熟的肉,全沒味道

其他的甜點也不美味,份量超細,吃了等如沒吃。

題外話/補充資料: 在澳門及大陸也幫襯過此店,不知是否同集團,總覺得香港這家最差。
2013-03-30
2013-02-13 3058 瀏覽
初二晚為了看煙花,特地跑來蘇淅匯吃開年飯(實情是當天中午才book 位而又剛好有位)裝潢簡潔帶㸃新派,沒有老上海老氣橫修的氣派,比較貼合新一代家庭聚餐的氣氛。為了配合新年,店外擺放年花作㸃綴,還有黑色火柴盒供食客作收藏之用,似乎是想保留老一代的情懷!坐下先喫茶,選了淨菊花($10/位茶),胎菊花味很香,倒第一杯時已經有很濃的菊花味,應該是預先局了一陣才上茶給客人,貼心又抵讚!餐前小吃是「漬南棗」和「炒粒粒」,沒什麼驚喜,帶㸃家鄉風味而已!三個人原本想吃元蹄,怕吃多了太膩,始終新年終日只是吃吃吃,不増榜才怪,還是算了吧!先來兩個前菜 -「素鮑魚」跟「醬蘿蔔」。素鮑魚顏色啡啡黃黃,初時以為是菇類,原來是豆製而成,跟日本wasabi及䜴油同吃,似吃剌身多過吃鮑魚,是「有形而非其味」的一道菜,新年試試算是增添喜氣氣氛吧! 醬蘿蔔像平時吃的菜甫,不過較大塊,甜味較濃不咸,媽媽說不像吃蘿蔔,有自家味道,可以一試!主菜有「河蝦仁」、「紅燒肉」,河蝦很細隻,以龍井同炒,既不彈牙又冇龍井茶香味,收$168/例,不試也吧!紅燒肉是五花腩,別家有時弄得太油膩、肉又鞋,此家的紅燒肉入口柔軟嫩滑,火喉剛剛好,醬

紅燒肉是五花腩,別家有時弄得太油膩、肉又鞋,此家的紅燒肉入口柔軟嫩滑,火喉剛剛好,醬汁剛好抵銷了肉的油膩,配白飯同吃,一流,10個讚
再吃「蔥油開洋拌面」和「蘇淅湯包」,拌面很正宗,醬油剛好夠拌一碗面,蔥是啡黑色,應是特製過,味道很好!湯包一般般,試試無妨!
甜品媽媽要吃「棗仁糕」,棗味濃配上松子不太甜,好吃,不過糕面有層油,嫌有點生油味,算是美中不足!

侍應知道我們趕睇煙花,上菜也算勤快,不時主動為客人倒茶,也有貼心為客人服務,態度友善,可以再來一試其他菜式!

飯後在X鴻A中心看煙花,不是太多人,看得很盡慶,新一年新開始!!

2013-02-11
團年飯
  • 紅燒肉
2013-02-12 2061 瀏覽
每次去上海都必定會幫襯『蘇浙匯』,肇嘉濱路那間分店(徐家匯)的毛蟹炒年糕有靚又抵食。終於香港有分店喇!同屋企人來食午餐。先來個黑魚子煙薰蛋,傳統薰蛋灑幾粒魚子馬上添加幾分矜貴,薰味也夠香濃。招牌素鮑魚也是值得推介,雖然是麵筋類假鮑魚但賣相及味道一流。素鵝也不過不失。蘇浙湯飽其實就係小籠包,做得不錯,但沒什麼驚喜。清炒蝦仁和紅燒肉也很到位,總括來講此店蘇浙菜式正宗,還有清酒蒸鰣魚沒點,不過下次應該會,很多老一代上海人都對此菜式情有獨鍾。室內裝煌比較新派及富歐陸色彩,有些華麗,請客OK。
素鵝也不過不失。
蘇浙湯飽其實就係小籠包,做得不錯,但沒什麼驚喜。
室內裝煌比較新派及富歐陸色彩,有些華麗,請客OK。

2013-01-05
蘇浙滙是上海有名的江滬菜館。現時在香港和澳門各有一家分店,而香港店在2012/13年獲得米芝蓮一星。整體而言,菜式水準有點兒參差,味道不及上海的分店。餐廳佔地不大,但店內環境優雅。我們點了一個六人套餐($2,580),再另外加了幾道小菜,飲品和甜品,大概每位$450。Jardin de Jade, a renowned restaurant chain in Shanghai, has opened an outlet in Macau and an outlet in Hong Kong. Located in Sun Hung Kai Centre, the Hong Kong restaurant is small but opulent, and has received one Michelin star for the year 2012/13. The food at Jardin de Jade was not as good as the food at its sister restaurants in Shanghai, as the dishes were hi
Jardin de Jade, a renowned restaurant chain in Shanghai, has opened an outlet in Macau and an outlet in Hong Kong. Located in Sun Hung Kai Centre, the Hong Kong restaurant is small but opulent, and has received one Michelin star for the year 2012/13. The food at Jardin de Jade was not as good as the food at its sister restaurants in Shanghai, as the dishes were hit-or-miss: most of them were spectacular, but some just did not taste right at all. It was a pleasant meal overall, but there are other better and more consistent Shanghainese restaurants in Hong Kong.

(1) 先吃了冷盤。最特別的菜式之一是招牌素鮑魚,口感富有彈性 ,沾些豉油來吃跟真飽魚真的有幾分相似。半透明的水晶肴肉彈牙又富有膠質,肉質鮮甜。
花雕醉雞帶有鮮嫩雞味和溢滿清醇酒香,而特色蘿蔔清甜爽口。
帶有溏心的黑魚子燻蛋賣相吸引,但煙燻味過重,味道普通。
(2) 干燒明蝦球嫩滑彈牙,口感豐富,表層淋上微甜的醬汁非常惹味。
(3) 砂煱雲呑雞的雞湯鮮甜,雲呑皮又薄又滑,是高水準的一道菜。
(4) 我個人最喜歡的是蘇浙樟茶鴨(半隻),鴨肉厚度均勻得當,入口鬆化但一點也不油膩,外皮又薄又鬆脆。
(5) 遼參質地清爽極富彈性,紅燒肉炆得軟腍入味,滲出些油脂,十分好吃。
(6) 蒸魚帶有清甜酒香,肉質不錯。
(7) 蘇浙湯包雖然皮做得很薄,但味道一般,而且湯包好像加了豆粉!
(8) 反而生煎包做得不錯,低部煎得香脆,微微焦香,裏面的湯很夠濃。
(9) 津白煮得剛剛好,金華火腿味道香濃,和津白是最好的配搭。
(10) 吃得很飽,是時候吃甜品! 香棗椰糕我十分喜愛,質地柔軟,而且味道濃郁,十分可口。芝麻合桃糕雖然賣相普通,但有香濃的芝麻和合桃味,入口非常鬆化,令我停不了口。最後,餐廳送上一個鮮果薈萃。
2012-12-20 1123 瀏覽
冬至晚膳日期:19/12/2012 (5人)灣仔新鴻基中心地點方便。裝潢華麗高貴。座位寬敞,惟座椅雖大但不是十分好座,又冇得掛衫,掛得一半。服務麻麻:夥計唔會換碟換碗同斟茶,唔會有笑容。客人問有什麽招牌菜,佢會介紹魚翅、花膠、等等。點了:醬蘿蔔、醬茶鴨、燻魚、兩面黃、蘇淅包(小籠包)、紅燒肉、肝菌嫩雞、咸雞燴麵、楊枝金露、紅豆丸子餐前小吃:蜜餞紅棗和四季豆($25) (必定送上來)醬蘿蔔 – 好甜好脆,前菜一流。醬茶鴨 – 肉質不乾、鴨皮亦脆,有陣陣煙薰香味,相當出色,惟「益新」的比較大隻及多汁,好味一點。個小包片有雪藏味,放得大久了,唔合格。燻魚 – 必吃,非常熱,外脆內軟有汁,醬汁非常惹味,值得推介、惟有很多細魚骨。兩面黃 - 好吃,非常熱,香脆可口唔多油。蘇淅包(小籠包) – 美觀,皮薄汁多,唔錯。紅燒肉加蛋加白蘿蔔 –紅燒肉肉質非常軟滑加上濃濃醬汁,蛋及蘿蔔都很好吃。肝菌嫩雞 – 全晚最差,肝菌份量及體積太少,嫩雞不嫩有點鞋、可以不叫。咸雞燴麵 – 上湯夠濃菜夠多,麵條軟硬適中,惟雞粒真的太少了。楊枝金露 – OK,$38算足料。紅豆丸子 – 太甜太醬口,我本人麻麻地。冇生果送
冬至晚膳日期:19/12/2012 (5人)

灣仔新鴻基中心地點方便。

餐前小吃:蜜餞紅棗和四季豆($25) (必定送上來)

醬蘿蔔 – 好甜好脆,前菜一流。
兩面黃 - 好吃,非常熱,香脆可口唔多油。
蘇淅包(小籠包) – 美觀,皮薄汁多,唔錯。
楊枝金露 – OK,$38算足料。
紅豆丸子 – 太甜太醬口,我本人麻麻地。

冇生果送。

5個人共食咗$1050、每人約$200
上海商業銀行或會員卡有9折。
2012-12-19
  • 醬蘿蔔、燻魚、小籠包、紅燒肉
2012-11-14 803 瀏覽
舊朋友聚舊,大家都喜歡去新地方試試,今次選了蘇浙匯:醬蘿蔔 - 賣相不似蘿蔔,食落爽脆可口,值得推介火瞳燉雞 - 真材實料,火喉十足,雞味濃郁,一丁點兒油份也沒有清炒蝦仁 - 是真正的河蝦仁,清甜好味醬茶鴨 - 一向不太喜歡煙燻的菜式,但這個燻菜做得很不錯,清淡的煙燻香,鴨皮香脆,鴨肉嫩滑,而隨附上的麵包夾也十分出色紅燒元碲 - 不肥不膩,入口溶化,味濃但不會過咸,真的做到濃油赤醬生拆魚頭 - 好好味,送飯一流,魚頭新鮮,香濃鮮味,粉皮爽滑,喜歡吃魚的人不要錯過生煎飽 - 外脆內軟,肉汁澎湃,一人可KO一碟商業區的關係,晚飯時段較清優,服務也很貼心,裝修環境雅緻,食物質素無用至疑,綜合各方面而論價錢十分合理,是值得推介的地方。
舊朋友聚舊,大家都喜歡去新地方試試,今次選了蘇浙匯:

醬蘿蔔 - 賣相不似蘿蔔,食落爽脆可口,值得推介
清炒蝦仁 - 是真正的河蝦仁,清甜好味
生煎飽 - 外脆內軟,肉汁澎湃,一人可KO一碟

2012-09-29
2012-08-29 584 瀏覽
老闆請客,帶我們到了新鴻基中心的「蘇浙匯」吃午餐,太好了。這裡裝潢華麗,我們4人獲安排寬敞卡座,十分舒適。餐前小吃是蜜餞紅棗和鳳爪(HK$20),要特別推介這個蜜餞紅棗,清香蜜糖帶出紅棗天然甜味,邊吃邊想像容顏會好看一點,甜進心坎裡 : )醬蘿蔔(HK$88)﹕賣相完全不像蘿蔔,一咬下去,原來是帶甜的蘿蔔乾,有趣﹗熏香黃雞(HK$88)﹕肉質實在,不是平日軟滑的那種,我倒更喜歡,鹹度也剛剛好﹗蔥烤肉排(HK$108)﹕非常喜歡大廚把肉排切成長條狀,啖啖肉,方便品嚐。夠香口,夠入味,我們只管不停吃 : )蔥油開洋拌麵(HK$58)﹕這個蔥油醬汁超讚,配以簡單的蝦米,實在是不簡單的精彩﹗菌湯水餃(HK$88)﹕說真的,我一向不太懂吃水餃,這個水準不俗吧 : )本幫熏魚(HK$78)﹕單是賣相已令人食指大動,一咬下去,不得了,外層很脆,內裡卻仍然juicy,帶甜的醬汁更是惹味非常,實在太好吃,我們一邊吃一邊忙著讚好,必試必試﹗﹗﹗紅燒肉(HK$118)﹕大家有點意猶未盡,老闆問我們想加點甚麼,我說「只要賣相好看就行了,我喜歡拍多過吃^0^」,大家都啼笑皆非。最後點了這個,果然很上鏡,我們都沒
紅燒肉(HK$118)﹕大家有點意猶未盡,老闆問我們想加點甚麼,我說「只要賣相好看就行了,我喜歡拍多過吃^0^」,大家都啼笑皆非。最後點了這個,果然很上鏡,我們都沒有吃肥的部份,而瘦的部份肉質軟滑,極度入味,讚﹗
來到甜品時間,這是「桂花條糕」(HK$48),軟軟的煙煙韌韌,淡淡桂花清香滲進味蕾,叫人滿心歡喜。
這是我們都深深愛上的「松仁棗泥拉糕」(HK$48),不但色澤亮麗,更帶極濃棗香,加上松仁點綴,令口感更豐富,又不會太甜,實在不能不愛 : )

這裡服務極佳,不停換碟,添茶亦從不需要我們開口,經理見我喜歡拍攝食物,更主動替我把食物放在適當位置,滿貼心的,向大家推薦啊﹗

2012-08-27
  • 本幫熏魚
  • 松仁棗泥拉糕
2012-08-05 683 瀏覽
呢晚同親友慶祝生日,一行十人去o左名人飯堂蘇浙滙,點o左勁多餸!我o地點o左成六七個冷菜,有醉雞、茄卷、肴肉等等。我最鍾意個醬蘿蔔,好爽而且味道剛好唔會過鹹。另外有個熏魚都好正,係冷菜熱食。素鮑魚係呢度o既名物,又真係幾真wor!第一次食鰣魚,好鮮。上面鋪有酒釀糯米,幾特別。極力推介八寶鴨,同我以前o係蓮x樓食過o既唔同,呢個係炸o既,好酥脆,但係一d都唔油膩,入面d餡料好足。呢個元蹄睇落去好肥,但係食落去一d都唔覺肥,反而有d似食河粉,亦都好入味,搞到我唔識停,實在邪惡!小籠包d湯汁味道幾濃郁。我們訂枱時訂o左壽包,好大隻呢!入面仲要有原隻蛋黃!好滿足o既一餐生日飯,會再番o黎!

我o地點o左成六七個冷菜,有醉雞、茄卷、肴肉等等。
我最鍾意個醬蘿蔔,好爽而且味道剛好唔會過鹹。
醬蘿蔔
另外有個熏魚都好正,係冷菜熱食。
熏魚
素鮑魚係呢度o既名物,又真係幾真wor!
素鮑魚
第一次食鰣魚,好鮮。上面鋪有酒釀糯米,幾特別。
清蒸鰣魚
八寶鴨
元蹄- 魔鬼魔鬼!那些肥肉吃起來一點也不覺肥膩,害我忘了這東西有多肥!
小籠包d湯汁味道幾濃郁。
多汁小籠包
我們訂枱時訂o左壽包,好大隻呢!入面仲要有原隻蛋黃!
原隻鹹蛋黃壽包!
好滿足o既一餐生日飯,會再番o黎!
2012-07-08
生日
熏魚
醬蘿蔔
素鮑魚
原隻鹹蛋黃壽包!
  • 八寶鴨
  • 元蹄
2012-07-30 367 瀏覽
灣仔的蘇浙匯在灣仔開業兩年, 一直想試試這間餐廳的迎派上海菜. 其實在上海已經試過他們的上海菜, 覺得上海做的可能比較新潮. 裝修亦非常高貴. 今次我們一行8人, 選了星期六中午食LUNCH. 因為呢間餐廳比較FULL, 星期六就會坐得比較舒適.咁我地入地門口. 嘩! 裝修真係唔錯, 佢呢間餐廳樓底好高, 而且設計亦比一般中菜高級. 於是我心諗, 會唔會係好貴呢? 不過既然黎到, 唔緊要啦. 上海間蘇浙匯都唔係好貴. 應該呢間都唔會太過份掛.咁我地坐底左, 服務員好有禮貌咁問我地要飲咩菜, 咁我地點左普洱. 佢之後好快就送上, D 茶唔錯, 水亦夠熱. 打開餐牌, 發覺佢地D 價錢唔貴, 算係好合理. 咁我地經過一論討論. 終於決定要試下呢幾度菜冷菜: 薰魚 , 醉雞, 醬蘿蔔, 薰蛋點心: 小籠包主菜: 紅燒肉, 薫鴨, 牛筋骨, 牛柳粒本來我地仲想叫多幾個菜, 不過經理相當體貼, 佢話呢幾個菜應該夠食, 炒多個麵就夠架啦. 唔, 相當好的服務態度首先冷菜黎啦, 當然要影番張相啦.薰魚: 味感唔錯, 香脆得黎又保留魚肉的肉汁. 正!醉雞: 酒味香, 而酒香亦沒有把雞的鮮味蓋過.
冷菜: 薰魚 , 醉雞, 醬蘿蔔, 薰蛋
點心: 小籠包
主菜: 紅燒肉, 薫鴨, 牛筋骨, 牛柳粒
首先冷菜黎啦, 當然要影番張相啦.
薰魚: 味感唔錯, 香脆得黎又保留魚肉的肉汁. 正!
醉雞: 酒味香, 而酒香亦沒有把雞的鮮味蓋過. 正!
醬蘿蔔: 蘿蔔脆口無楂, 醬油味濃, 我地後尾仲ORDER一客行街. 我覺得香港無邊間上海菜可以做到咁好味
薰蛋: 薰蛋香薰味濃, 蛋黃啱啱熟, 蛋味濃郁.
第一度主菜: 紅燒肉
雖然我對肥肉無咩好感, 不過當中有同事喜歡這道菜, 所以都要支持下. 第一口咬落去, 非常爽口, 一點肥油都無. 應該啤過下水. 不過始終唔識欣賞...

第二度菜: 牛肋骨賣相一流, 味道亦唔錯, 值得一試. 第三度菜薰鴨略嫌煙味不夠, 但亦相當脆口. 第四度菜牛柳粒不過不失, 略嫌過甜
點心: 小籠包做得好出色, 皮薄而且不會流汁, 做得很好出色.
最後一度炒麵, 麵少得很爽, 油少.
炒得比上海店好, 可能習慣香港那種炒法, 其實少麵, 酒愈少愈考功夫.
最後埋單, 連加一, 承惠$1200, 每人平均消費$150. 如果以呢個位置同服務, $150 算相當抵食.

2012-07-28
2012-07-21 334 瀏覽
灣仔北倣事,見蘇浙匯怕佢貴唔感入出,今次見有Coupon 下載,見辛辛苦苦工作搵到個錢,都係要豪吓,獎勵自己,精打細算地豪吓啦。半價優惠果2味菜必點,有魚有肉呀。咪以為特價就無要求,份量足,水晶肴肉係精緻菜,又幾精緻出名冷菜素鮑魚,口感正。齋呢, 但啲汁係浸入去,而唔係面撈兩撈漂色,比喜王家沙果次隻素鮑魚,依到就係比心機做菜啦。齋閞又點齋,鮑汁羅漢齋﹐用個包包入著啲料,聯相到佛公個福袋,包羅萬象。有炸魚,所以都係點啲清清地菜,叫咗個濃湯翡翠白玉唇,冬瓜消暑好,魚唇當然又有骨膠原......想叫啲招牌菜,但得幾丁人,又唔係大胃王。個伙計又好老賁,說試吓啲新菜色,介紹加個南瓜八寶飯俊做煮食,之後先再叫點心啦。

半價優惠果2味菜必點,有魚有肉呀
。咪以為特價就無要求,份量足,水晶肴肉係精緻菜,又幾精緻

鮑汁羅漢齋
濃湯翡翠白玉唇
題外話/補充資料: 環境正,再到洗手間,仍然是豪裝又乾淨。好多餐廳裝修到豪一豪,就係唔做好個洗手間。蘇浙匯就Perfect。 結賬皇送多張$200券,咁即是今次叫唔晒啲招牌菜品嚐,下次集合多幾個兄弟再來,都有優惠。真係吸引。抵!
2012-07-19
1 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
鮑汁羅漢齋
濃湯翡翠白玉唇
  • 素鮑魚
2012-06-17 448 瀏覽
星期五,天氣超級好,跑來灣仔過個悠閒的下午。新鴻基中心,華潤大廈這邊聯通的平臺走廊上有很多很有特色的酒吧,環境好過灣仔街邊的那些酒吧,最少沒有那麼亂。距離晚飯時間尚早,又不想逛街,遇到一間蠻有歐洲情調的酒吧,坐下飲杯嘢啦。FRITES,號稱Beer Bible,真的有超級多的啤酒,鐘意啤酒的朋友一定會喜歡這裡。六點多,來到新鴻基中心的蘇浙匯吃晚飯,提前book定枱,加上來的又很早,所以很多位子,人也不多。餐廳環境很舒適,優雅的紅色裝飾,暗暗的燈光,舒服的座位。最吸引人的是高高的樓頂,加上一整面牆的酒櫃,有格調。照例order了香片,茶很香,兩碟小菜也很有心思,其中一碟是紅棗,應該是用蜜糖之類的醃過,但是又不是很甜,我喜歡,好想知道是怎麼做的。蟲草花燉羅頭 湯很足料,火候又夠,蟲草花,豬蹍,羅頭,味道很濃郁,棒。蘇浙招牌樟茶鴨 本來沒有抱多大驚喜,以為跟普通的烤鴨之類不會有太大區別,但是試過才知,出奇的好吃,皮是脆脆的,肉卻是軟嫩多汁的,超級好吃,完全不用蘸料。雞汁白靈菇 我吃過最好味的炒制的菇,濃濃的雞汁味,菇本身又很滑嫩,超級推薦.鳳梨咕嚕肉 這道菜真的很一般,賣相很漂亮,一個個咕嚕
鳳梨咕嚕肉 這道菜真的很一般,賣相很漂亮,一個個咕嚕肉圓鼓鼓的,但是麵粉很厚,又有些硬,汁的酸甜味又不夠,菠蘿都不是很入味,所以真的好一般。

侍者服務很好,餐廳環境又好,即使後來人多了,也不會覺得吵,在這裡聊天吃飯,一整晚都讓人心裏舒適愜意,餐廳出品又好味,賣相又靚,值得去.
2012-06-15
  • 蟲草花燉羅頭,蘇浙招牌樟茶鴨,雞汁白靈菇
2012-05-16 243 瀏覽
作为超级粉丝(几乎每次回上海都要吃),终于等到了香港分店。菜式和国内分店大致雷同,不过有些改良(例如加了很多炖汤,面筋煲加了番茄),价格大概比国内贵30%=50%, 不过除了汇率的差距,其实大概也就贵了10-20%, 比香港小南国便宜。味道基本保持一贯优良质素,属海派上海菜但比较清淡。大爱素鲍鱼,萝卜,熏鱼,河虾仁,松子黄鱼,面筋煲,生煎。 环境很好,高雅安静。

2011-09-03
  • 素鲍鱼,萝卜,熏鱼,河虾仁,松子黄鱼,面筋煲,生煎