2022-05-01
睇到食評都好兩極化,食完之後就明白點解會咁。事緣屋企人平時都會買啲海鮮之後去餐廳加工,咁啱平時去開嗰間冇開門,賣海鮮嘅師傅就介紹咗去呢一間蘇波記。以上呢兩碟豉椒炒蟶子同埋椒鹽賴尿蝦,都係自己買完海鮮去餐廳加工,所以非常好食非常靚,可以話係我食過最好食嘅炒蟶子頭三位,賴尿蝦間唔中都會有好多蝦膏,好吸引,食到舔舔脷。廚師亦都炒得非常有鑊氣,所以好高評分。不過,呢一碟係佢餐廳自己嘅蒜香炒魷魚,雖然外貌唔錯,但係非常之硬身,一食落口就知道唔新鮮,只不過未至於會嘔返出嚟。魚亦都一樣,唔知佢原本條魚質素唔好定係蒸得太耐,食落口好鞋,同埋一樣食得出唔新鮮。如果我唔自帶海鮮去呢間餐廳加工,只係食到咁嘅質素嘅食物,一定會非常唔滿意。不過,唔知係唔係師傅介紹的緣故,送咗一碟炒青菜,反而菜仲好食,因為夠鑊氣。總括而言,我覺得廚師並冇問題,因為青菜 同埋自己帶去嘅海鮮,煮出嚟都好好食。但係用料方面餐廳可能需要改善下,入啲靚貨,如果唔係,客人唔識得自己帶海鮮加工,就食唔到好食嘅嘢食啦!
廚師亦都炒得非常有鑊氣,所以好高評分。