2024-01-02 119 瀏覽
價錢一般但性價比的餐廳,不求什麼只求飽肚是可以接受的。三文魚沙律是最能夠接受的大份好食。忌廉粟米湯忌廉味重而粟米蓉讓人易入口。煎羊架價錢味道最為勝佳之作,讓人食指大動,建議每次叫79蚊三件可以讓家人分享。海鮮薄餅味道較差,白汁味較薄弱,建議用千島醬突出其海鮮薄餅的效果或是添加較多芝士表面較易進食。蘑菇西蘭花煮得太長時間,讓味道營養失去,外觀大打折扣。建議於七點半前入座,因繁忙時間較需要較多時間等候。
價錢一般但性價比的餐廳,不求什麼只求飽肚是可以接受的。

三文魚沙律是最能夠接受的大份好食。

忌廉粟米湯忌廉味重而粟米蓉讓人易入口。

蘑菇西蘭花煮得太長時間,讓味道營養失去,外觀大打折扣。

建議於七點半前入座,因繁忙時間較需要較多時間等候。
  • 煎羊架
  • 三文魚沙律
2023-07-22 260 瀏覽
以這個價錢,午餐都算合理,其實味度夠唔差,意粉都彈牙,只係相對餸材就少D。不過今次多人去,可以吃多幾款,大家一齊Share 。而且,過了午餐時間少少去,所以7個人都有長枱,唔洗等位。
2022-08-26 899 瀏覽
小妹今日去薩莉亞餐廳(慈雲山中心 分店)食野,本身間餐廳係我都就嚟落單嗰陣時先突然把一張手機落單用單據飛落張枱上面。不過佢嗰度又冇公家wifi又訊號差,小妹都難落單,唯有㩒鐘喇。當我㩒完個鐘之後,比前後2個侍應以「吓你咪有手機落單張單囉,自己嚟喇」嘅語氣同小妹講:「可以手機落單架喎」仲指咗指張單,好似我盲咗睇唔到佢哋張單咁叫我自己落,當我再次要求人手落單嘅時間又擺出了「麻鬼煩」的表情。 但問題係: 一,舖入面係咪有公家wifi先,唔係嘅話點解我唔可以有訊號問題,搵人幫手落單? 二,係咪如果要求以人手落單就要比侍應用「吓你好麻煩」嘅態度落單? 三,如果㩒鐘搵個侍應幫手比我咁嘅態度,你哋個鐘不如拆咗算喇?本次投訴內容已傳送至公司在社交平台主頁寫嘅email,希望盡快有回覆
但問題係:

2021-09-27 928 瀏覽
今日係operice叫個外賣自取$36 青醬雞肉野菌意粉,好似係新menu黎,定係我太耐冇食呢。去到個陣拎發現到場叫係$32,平過openrice oreder $4,不過唔知外賣使唔使加外賣盒費用。就甘睇好似野菌同雞肉唔多,但下面都仲有,食下食下就唔覺少,$36真係好抵,味道又幾好(利申:無食過其他青醬)平靚正既lunch唯一唔好既係個底好多油,除左呢樣,簡直係無可挑剔,唔知有無得打電話order,甘就再平d,下次試下先

外賣自取
  • 青醬雞肉野菌意粉
2021-08-02 438 瀏覽
呢度出咗個新嘅薯蓉,望落去其實硬硬地唔似一般平時其他餐廳食嘅薯蓉,不過佢勝在好香,同埋表面嗰層野好脆口好好食。食落去唔會好漏。如果一個人食一個嘅話其實都幾飽,最好兩個人分享一人一半呢就最好啦。
2021-07-01 183 瀏覽
雖然一直都喺度,但係近排裝修咗,入邊靚咗好多,可能因為咁樣,就覺得佢啲嘢食我食咗。抵食就不嬲都係㗎啦,而且而家仲要靚咗,又唔貴又好食,都真係幾值得過嚟食下野吹吓水。
2021-06-12 338 瀏覽
I was at Tsz Wan Shan shop tonight at 22:00 and thought it close at 22:30 as mentioned on OpenRice! But I literally watching the staff close the gate at 22:00 10 steps away from the shop as when I called meanwhile they said “yes” they CHANGED the business hour!!!!!!!!!!!!!!!! So I hope they can update their business hour on all branches on all places that people would check out so no misleading!
外賣自取
2021-05-31 337 瀏覽
2個人 食到好似放題咁 Pizza 雞翼 意粉 沙津 薯角 法包 蜆7樣野加埋都唔過$200蚊 其實真係好抵呢個價錢、份量、味道可以話係差唔多啦 窮人恩物呀 想同朋友傾耐啲計 真係可以諗諗
2個人 食到好似放題
Pizza 雞翼 意粉 沙津 薯角 法包 蜆

7樣野加埋都唔過$200蚊 其實真係好抵
2021-02-25 494 瀏覽
首先 之前服務係懶同零 係差依家d人轉曬 個個勁有衝勁 係好 眼見勁多人幫襯佢地係忙到做唔切👍🏻食物質素我都覺得得係好食左裝修完光猛咗 感覺好舒服 😌 我相信佢係全個慈雲山最多人幫襯嘅一間舖感覺好服務好 自然叫到一枱野食☺️
2020-07-13 649 瀏覽
        相隔不到一週,我又來了,因為很想吃意粉啊,我是個「意粉控」來! 而且早幾天無意中在FB看到這裏7月7號開始會有我最喜歡的青醬意粉,所以我想把握機會吃起碼一次!        我和上次一樣12:00左右來到,但因為疫情和放暑假的關係,這回不用等位,還可以挑座位。很少見到這裏有這麼多空桌子。        我點了青醬甜蝦西蘭花意粉($35)、意大利菜湯($12)和挪威煙三文魚($24)。後兩者是一起來的,菜湯熱到冒煙但只有半碗,有點少啊! 味道也偏鹹,缺乏我預期的、羅宋湯般的酸甜香味。煙三文魚則照舊好吃,味道、肉質都不錯,加檸檬汁就更棒。        意粉來了,賣相不錯,但聞上去、吃下去都缺乏青醬味! 和我以前在這裡吃過的大相逕庭! 雖然還是好吃的,但和我想像中不太一樣,實在失望啊,我要自行加很多芝士粉增加味道呢! 至於所謂「甜蝦」和我上週來的時候一樣,不甜而且偏鹹,叫「鹹蝦」更加合適。        這款「青醬意粉」我猜我還一陣子不會再叫了,不過這裏還是有很多我想「重溫」的食物,所以我還是會再來的。See you, Saizeriya!

意大利菜湯
挪威煙三文魚

青醬甜蝦西蘭花意粉

2020-07-10
挪威煙三文魚
2020-07-13 184 瀏覽
        很久沒來慈中薩莉亞,雖然它已經裝修完很久,但這是它裝修後我第一次來。這是某個週五的12:05左右,我一個人來到。一如以往,門口聚集了很多人,大部分是中小學生。還好,等10分鐘左右便能入座,而且獲安排一張四人大桌。        餐牌上沒了我喜歡的青醬意粉,有點失望,那我點我第二喜歡、比較特別的墨魚汁意大利粉($32)。其餘還有甜蝦沙律($24)、周打海鮮湯($12)和香草牛油焗田螺($32),都是我以前吃過的「我的最愛」。        全部東西都好吃,意粉足料、西湯足料,尤其田螺每「格」有2粒更是令我驚喜(6格總共有12粒)! 不過,那些甜蝦或者叫「鹹蝦」更合適,因為沒有甜味,都是鹹味。有沙律菜還好,直接吃的話實在鹹! 至於沙律醬的份量也很足夠,我猜有些人會不喜歡,因為太肥又太濃味。我的話則還可以。        整體來說,這餐還是非常不錯的,服務員的態度也不錯。還有很多想吃的未吃,我以後還會再來的!

墨魚汁意大利粉(前,$32)、香草牛油焗田螺(後,$32)

甜蝦沙律($24)

2020-07-03
墨魚汁意大利粉(前,$32)、香草牛油焗田螺(後,$32)
甜蝦沙律($24)
  • 墨魚汁意大利粉,周打海鮮湯,香草牛油焗田螺
2019-10-24 997 瀏覽
本來慈雲山嗰問薩利亞比我嘅印象都唔太好。第一,店内衞生有好大問題,之前已經有見過曱甴係店內行走。但係今次發生嘅事真係令我對薩利亞有超大的陰影。最近我去慈雲山分店食飯,食到一半發現有一隻曱甴係碟意粉入面。。。我覺得真係好惡心。可能有啲人會話,冇咩野啊,曱甴有蛋白質啊~好多餐廳都有曱甴啊,冇咩問題啊。。。等等嘅説話。但係如果真係發生係你身上,你仲會唔咁講呢?我當時就找店員,最後店員幫我消單,咁我覺得呢個處理方法還可以接受。我唔知負面留言會唔會比人block咗,但係我都希望你地去食之前都可以有定一個心理凖備。
2019-09-04 583 瀏覽
薩莉亞作為全港最抵食嘅西餐廳,絕對係窮撚嘅飯堂。由於實在太平,所以每次都叫到好似放題咁😆 今次叫咗辣味雞翼、蒜蓉焗青口、香焗白汁雞肉菠菜、蒜蓉包。辣味雞翼確實係幾辣,雞翼調味冇Pizza Hut咁好味,中規中矩啦,同埋雞翼真係好細隻😂。蒜蓉焗青口有驚喜,青口好大隻!蒜蓉同洋蔥碎落得好多,焗完啲香氣走晒出來,好味,仲冇咗青口陣腥味!反而醬汁酸酸地有少少奇怪。白汁雞肉菠菜嘅白汁係酸嘅,雞翼都有雪藏味,菠菜食食下好苦,下次都係唔好叫啦。蒜蓉包焗得超脆同香口,一睇就知蒜蓉牛油畀到足,好香好濃味,抵讚!窮嗰排間唔中食下薩莉亞都係一個唔錯的選擇😏
薩莉亞作為全港最抵食嘅西餐廳,絕對係窮撚嘅飯堂。

窮嗰排間唔中食下薩莉亞都係一個唔錯的選擇😏
  • 蒜蓉焗青口
2019-09-03 334 瀏覽
店內燈光較暗,不過環境非常寬敞,是數多間分店中,地方較大的一間。相信大家都曾到薩莉亞餐廳享用食物,對於「抵食」這兩個字的形容詞,都應該同意吧!這間分店的食物質素尚算不錯,衛生情況也可。
2019-08-11 270 瀏覽
講到食西餐,我估大部人都會覺得好貴,唔係一d普通人食得到嘅野,不過呢幾年好多特色餐廳係香港開業,所以唔洗咁貴嘅價錢我地都可以食到。我覺得「殺你呀」最好食嘅係雞肉菠菜,好好食,又多汁,又唔貴。其他菜色,例如鐵板嘅漢堡同魷魚都係一絕。另外,推介嘅係墨汁意粉啦,雞翼啦,呢兩樣都好好食!薄餅我就覺得一般d啦,無其他咁岀色,不過都係接受到嘅水平。野飲黎講,希望遲d佢會岀下d特色飲品,有d cream係面頭個類。應該會吸引到更多人!