2015-04-05 1432 瀏覽
諗住復活節入下元朗食野上openrice見e間幾多like咁黎試下其實野食一般唔緊要 但亂開價真係好無品見平時食開泰國野 無特別問佢生蝦價錢埋單佢夠膽生蝦198仲貴過羊架118咩蝦咁貴 入口又唔夠爽身 味道一般綜合黎講其他野食都無話特別好食真係極失望!!!以後唔會再黎!!!
諗住復活節入下元朗食野
上openrice見e間幾多like咁黎試下
其實野食一般唔緊要 但亂開價真係好無品
見平時食開泰國野 無特別問佢生蝦價錢
埋單佢夠膽生蝦198仲貴過羊架118
咩蝦咁貴 入口又唔夠爽身 味道一般
綜合黎講其他野食都無話特別好食
真係極失望!!!以後唔會再黎!!!
2015-03-29 1401 瀏覽
寫食評時,問自己好多次,係咪自己咀刁……事實係,給其他食評誤導了,失望到不得了!如果你自問对食有要求,嘗过高水評泰菜,就不要浪費quota.服務態度,一般。討厭不停remind客人餐廳好爆,真係好爆,爆失望!衛生一般,碗上有其他食物殘渣.食物水平一般,沙律,炒菜,沙嗲普通,魔鬼魚建議不用點,浪费時間,金錢及quota.之後三個菜完全無興趣影。唯一讚的是椰青,新鮮,清甜!失望,失望,失望

衛生一般,碗上有其他食物殘渣.

失望,失望,失望
有個住元朗嘅朋友生日,就去元朗食飯慶祝。朋友岩岩係泰國去完旅行番嚟,話愛上左泰國菜咁話,好,就search下元朗有咩泰國餐廳好食。見呢間啲相又影得幾靚,就嚟試一試。食泰國菜,椰青水係必飲之一。椰青本身個底好淺,唔多椰青水飲,味道普普通通。食埋個咖哩加nam, nam好快就凍加硬左,但咖哩味道夠濃,搭番混,都食得過。但朋友就唔係太鍾意啦,話同出面都差唔多。朋友叫左一杯菠蘿梳打水,飲落真係有好多菠蘿碎粒,幾有趙口,但就冇咩味,似係切碎啲罐頭菠蘿加冰加水。28蚊唔太值。可取之處係佢有成個screen播緊泰文歌,估唔到播播下竟然播香港嘅天堂鳥啲歌,不知幾想跟住唱。
有個住元朗嘅朋友生日,就去元朗食飯慶祝。
朋友岩岩係泰國去完旅行番嚟,話愛上左泰國菜咁話,
好,就search下元朗有咩泰國餐廳好食。
見呢間啲相又影得幾靚,就嚟試一試。
食泰國菜,椰青水係必飲之一。
椰青本身個底好淺,唔多椰青水飲,味道普普通通。
搭番混,都食得過。但朋友就唔係太鍾意啦,話同出面都差唔多。
朋友叫左一杯菠蘿梳打水,飲落真係有好多菠蘿碎粒,
幾有趙口,但就冇咩味,似係切碎啲罐頭菠蘿加冰加水。
28蚊唔太值。
椰青水
菠蘿梳打水
2015-03-14
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
話說上年聖誕節帶左2個寶貝仔來到元朗的薄荷葉Mint Thai House食飯後,哥哥一路不停地話好想再食呢度的班蘭咖哩雞,所以上星期我又帶佢地來呢度啦!!!上次來到我點了椰青($38)飲,覺得好青甜解渴,所以今次都幫佢地點埋一齊飲,佢地2個都好喜歡。之前試左好多道菜都唔錯,所以今次就揀其他菜試下,最先上桌的是椰汁雞湯($68),飲落有香濃椰汁味而且帶點酸酸地,飯前飲真係飲勁開胃。沙嗲串燒($68)有6串,一碟中有豬、牛、雞每樣2串。基本上哥哥一個人吃了近3串,可想而知佢好鍾意食,而我就只吃了雞及豬,食落好入味,而且燒得香口又唔會油,小朋友齋食唔點醬已經可以,大人就配上沙嗲醬仲好味。炸瑕餅($58)上桌時剛剛炸起,入口好熱辣辣,而且面層好香脆內裡超彈牙,到凍左都仲係好香好脆,宜家諗起仲好想食。而當然仲有呢個一定要點的班蘭咖哩雞($78),入口有香濃的咖哩同椰汁味,而且仲唔辣o忝,配埋個香口鬆軟薄餅,真係無得頂!!!真係非常推介比唔食得辣的朋友仔。我個人好鍾意食泰式鳳爪,所以最後我都叫埋呢個酸辣鳳爪沙律($58),過下口癮仲可以食下菜清下腸胃,佢裡面的無骨鳳爪仲有好多隻,而且食落好爽口,
話說上年聖誕節帶左2個寶貝仔來到元朗的薄荷

葉Mint Thai House食飯後,哥哥一路不停地話

好想再食呢度的班蘭咖哩雞,所以上星期我又

帶佢地來呢度啦!!!
上次來到我點了椰青($38)飲,覺得好青甜解渴,

所以今次都幫佢地點埋一齊飲,佢地2個都好喜

歡。
之前試左好多道菜都唔錯,所以今次就揀其他菜

試下,最先上桌的是椰汁雞湯($68),飲落有香

濃椰汁味而且帶點酸酸地,飯前飲真係飲勁開胃。
沙嗲串燒($68)有6串,一碟中有豬、牛、雞每樣

2串。基本上哥哥一個人吃了近3串,可想而知佢好鍾意食,

而我就只吃了雞及豬,食落好入味,而且燒得香口

又唔會油,小朋友齋食唔點醬已經可以,大人就配

上沙嗲醬仲好味。
炸瑕餅($58)

上桌時剛剛炸起,入口好熱辣辣,而且面層好

香脆內裡超彈牙,到凍左都仲係好香好脆,宜

家諗起仲好想食。
而當然仲有呢個一定要點的班蘭咖哩雞($78),

入口有香濃的咖哩同椰汁味,而且仲唔辣o忝,

配埋個香口鬆軟薄餅,真係無得頂!!!真係非

常推介比唔食得辣的朋友仔。
我個人好鍾意食泰式鳳爪,所以最後我都叫埋

呢個酸辣鳳爪沙律($58),過下口癮仲可以食

下菜清下腸胃,佢裡面的無骨鳳爪仲有好多隻,

而且食落好爽口,味道酸酸辣辣真係好鬼好味。

2015-03-16
  • 班蘭咖哩雞
  • 炸瑕餅
  • 酸辣鳳爪沙律
菜單清晰並附有美食的照片,大大強加了吸引力,價錢屬於中等位置,有多種款式選擇~看到不少道地的泰國菜式,還看到廚師好像是泰國人喔@@!我喜歡吃飯前來點湯潤潤喉,點了椰汁雞湯,單看已經知道是很重的椰汁很重,下了不少香菜在裡面,味道是偏酸的,可能是蕃茄的關係?雞件很嫩,加上雜菌可在餐前打打底~再來點了一道例牌必吃的炭燒豬頸肉,會配上有機蔬菜沙津,以$78元來說非常化算,份量夠多,傳來炭燒香味,肉汁還保留在,吃下去是嫩的,配上沙津一起吃可以減輕肉的油膩感~吃到有點渴就點杯咸檸七刺激刺瀲吧~咸檸好入味喔!最期待的廚師特色蝦醬炒飯來嚕~賣相夠晒特別~就像烏巢蓋著炒飯,上層鋪著一片魔鬼魚魚乾,旁邊還放著一些配料,腩肉、蝦米、蔥絲等等,吃法是先把魔鬼魚魚乾搓碎,加入喜歡的配料搞拌到炒飯中。炒飯有著很香的蝦醬味,每粒都均勻夠味,加上配料後變得很豐富,而魔鬼魚魚乾比普通魚乾硬身一點,味道咸香,配上炒飯特別有風味。最後來到泰國菜館沒可能不吃咖哩吧~青、黃咖哩吃太多了,試試看這班蘭咖哩配新鮮雞吧,咖哩汁濃郁剛好,配上薄餅沾來吃真是一流,不算是太咸的味道,反而著重於香味與鮮味,完全不辣,偏甜味帶椰香的口味,大人
菜單清晰並附有美食的照片,大大強加了吸引力,

價錢屬於中等位置,有多種款式選擇~

看到不少道地的泰國菜式,還看到廚師好像是泰國人喔@@!
椰汁雞湯
我喜歡吃飯前來點湯潤潤喉,點了椰汁雞湯,

單看已經知道是很重的椰汁很重,下了不少香菜在裡面,

味道是偏酸的,可能是蕃茄的關係?

雞件很嫩,加上雜菌可在餐前打打底~
炭燒豬頸肉
再來點了一道例牌必吃的炭燒豬頸肉,會配上有機蔬菜沙津,

以$78元來說非常化算,份量夠多,傳來炭燒香味,

有機蔬菜沙津
咸檸七
吃到有點渴就點杯咸檸七刺激刺瀲吧~咸檸好入味喔!
特色蝦醬炒飯
最期待的廚師特色蝦醬炒飯來嚕~賣相夠晒特別~

就像烏巢蓋著炒飯,上層鋪著一片魔鬼魚魚乾,

旁邊還放著一些配料,腩肉、蝦米、蔥絲等等,

吃法是先把魔鬼魚魚乾搓碎,加入喜歡的配料搞拌到炒飯中。

蘭咖哩配新鮮雞
最後來到泰國菜館沒可能不吃咖哩吧~

青、黃咖哩吃太多了,試試看這班蘭咖哩配新鮮雞吧,

咖哩汁濃郁剛好,配上薄餅沾來吃真是一流,

不算是太咸的味道,反而著重於香味與鮮味,

完全不辣,偏甜味帶椰香的口味,大人細路都岩食~
薄餅
2015-03-02
炭燒豬頸肉
咸檸七
特色蝦醬炒飯
蘭咖哩配新鮮雞
  • 班蘭咖哩配新鮮雞
2015-03-25 870 瀏覽
薄荷葉泰國菜 Mint Thai House這間泰菜店位置比較難找,近元朗劇院附近有時候用了GOOGLE MAP也找不到,幸好有住元朗的朋友帶路來到此品嘗泰菜晚餐,環境舒適內環格局像酒吧般,播放著很多泰國流行歌曲,部份待應及大廚也是泰國人(因無意中聽到大廚走出來用泰文跟某個待應該聊天)。晚上7點多鐘去到要等位大約半小時以上才有位,好吃再等又何妨。 餐牌裹普遍菜式都不貴,炒飯平均7-80元一碟,小菜幾十到過百也有,小菜旁邊加了辣椒附號提醒客人此菜式是偏辣的方向相當細心。班蘭咖哩(雞,牛,豬)小弟點了雞,因為習慣了咖哩配雞,單看外表可能不覺得有什麼特別,當品嚐到獨特既咖哩汁後對此道菜180度改觀,盡管雞塊平凡但配上帶甜少辣的咖哩醬汁已變得份外入味。醬汁還可以拿來撈炒粉麵飯,當其他菜式醬料也不錯。(必點)泰式炒飯偏咸但我很喜歡,可能小弟是比較重口味的一個,飯身不會淋軟硬適中,有雞小塊及小蕃茄夾集在內。泰式燒雞-來到的時候待應會倒上一層酒在雞隻面上,然後點火大約燒兩三分鐘左右便會自動熄滅,之後待應會將雞隻斬件再奉上,雞隻有濃烈的酒香味,雞皮外怖滿芝痳皮帶脆,肉身比較淡味需要點醬汁輔助較好。燒豬

薄荷葉泰國菜 Mint Thai House

班蘭咖哩(雞,牛,豬)

泰式炒飯
泰式燒雞
燒豬頸肉
燒豬頸肉-外皮不會燒得太過燶,肉身口感煙韌配上泰式酸醬一起吃口感不錯。

題外話/補充資料: 晚飯時間建議先去拎位,因為晚飯時間都看到頗多人排隊,再在附近逛逛。
2015-03-22
5 分鐘 (堂食)
班蘭咖哩(雞,牛,豬)
燒豬頸肉
  • 班蘭咖哩
  • 泰式炒飯
夏天來了,放假去南生圍或下白泥玩玩都不錯,前提是你不能怕生晒。今天不去愉景灣,不到SOHO蘇豪飲到天亮,但是想找間OUTDOOR餐廳,有點氣氛,又要夠黑,OPENRICE找到了MINT HOUSE薄荷屋,店名有點土,但是笑臉夠多,可別辜負我的期望!!幸好吃過後,發現全中我的要求,除了土炮的泰國POP SONG MV和天堂鳥陪吃陪坐,重點是附近黑漆漆,OUTDOOR座位有SOHO的感覺,食物水準亦都超過90分以上,重中之重是價錢平到想俾一百蚊小費貼士的地步,相信一眾居住香港島的食家都會驚訝,元朗這個蠻夷之地,居然容得下這樣一個好地方。想感受異國風情,不用到蘇豪都可以感受一流!元朗劇院就在旁邊,難怪有幾分偽文青味道湧出來!以下又再一次是我不要臉的素顏照,不過實在找不到一個更好的辦法證明此菜的體積,是有趣的擺設,請大家見諒。到燒到下世紀的蝦糕炒飯,有一大片魔鬼魚乾和一柱撆天的鮮蝦,好可愛,好有趣。味道有泰北的隨意泰味,加上花生,酸瓜等配料,一起拌著吃,炒飯熱度十足,味道亦酸得恰到好處,火候到位!時價的椒鹽魔鬼魚,到海洋公園的海洋館時,看不到鯊魚,四看到大大的扁扁的魔鬼魚,好似一隻大飛碟,好不

元朗劇院就在旁邊,難怪有幾分偽文青味道湧出來!

似一隻大飛碟,好不有趣。想不到魔鬼魚入饌,味道相當鮮美!

魔鬼魚炸香後,伴以泰式香葉和辣椒,加上花椒、蒜蓉等,造成醬汁!魔鬼魚外脆內滑,魚骨能直接食用,超脆口!要知道魚骨蘊含骨膠原,美顏的原動力!
一點小前菜, 出色的酸辣鳳爪,味道不同其他泰菜館,此酸辣鳳爪更辣,但不嗆口,也非常多不知名香菜和香料,絕對香港地少見,MINT HOUSE大廚似乎是泰國人,味道偏辣,我最愛,爽口無骨夏日好滋味。
冰凍啤酒有香濃幼滑的Boddingtons啤酒,味精有濃小麥味,其實我比較見見泰菜館有此品牌的啤酒,是兔兔貓的beer top10 之選,加分位!
薄餅和咖哩!咖哩是豬咖哩,味道是黃咖哩,兔兔貓發現泰國的薄餅,根本是義美台灣手抓餅之類,所以台灣控又可以多個借口吃點泰國薄餅!

台灣手抓餅好好吃!

煙韌又香脆,沾咖哩味道又香又濃,不俗。
又來了草莓冰之戀,看到有新鮮果肉,沒有人工食用色素,感覺頓時括然開朗,味道天然,你能說不好飲嗎?
最著名的炸蠔,果然店員沒有吹水,炸蠔裹著輕身的薄力粉漿,高温即炸,新鮮又好吃,蠔肉實淨沒有出水,絕對做到脆身中帶蠔味。
難得是炸蠔超大隻,後來再點了一碟,因為眾人舉手再吃,氣氛好高漲~
粉絲鮮菜煲用石頭鍋上,味道清新,葡汁不會過份搶口味,有小粟米,西蘭花,粉絲,椰菜,花葵等,中和了以上又炸又炸再炸的菜式,非常有誠意。

味道濃郁,又帶陣陣清香,於悶熱的夏天食用,清新開胃!
泰式香葉即點即燒小豬仔脾!

甜甜的燒烤醬汁味道香濃,燒得香,但一點不老,豬仔脾肉也很嫩!豬仔脾肉味收了泰式香味,有回甘的效果,非常不錯!

豬仔脾入味的原因,除了mint house做的醬汁具五星水準,重點是肉質因為bbq熱力攻勢之下,外層香脆,入味又均勻,整味豬仔脾口感分明,肉汁還被牢牢鎖進鮮肉裡,教人如何不愛它?
元朗雖然很遠,但是為了找美味的菜式,下次周末膠遊可以再來吃過痛快!

Follow 我的 i g~~~

WHERE IS IT???

元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖

2475 5872

泰國菜 / 海鮮 / 酒吧 / 露天茶座 / 適合駕駛人士 / 包場派對

星期一至日:12:00-14:30,17:30-23:00

$101-$200

題外話/補充資料: the staff is.............................quite nice
2015-03-22 507 瀏覽
我史提芬周今日就同左屋企人去左元朗行左轉,啱啱行完個山,HEA左HEA,難得同屋企人出得黎,梗係搵啲好野比佢地食。其實因為我真心覺得靚女(我娘親)煮既飯實在太好食,所以我地係好少出街食味憎野。其實去得元朗,真係多選擇到無可能,中日意法俄真係諗得到就食到。因為靚女佢話想食辣野,靚仔(我父親)話想飲下啤酒,所以就揀左E間。遠就同小巴站係隔得遠左啲,但係好彩BOOK 到位。出得元朗浦都知夜晚去元朗食野係邊到都要等位,多人乜乜乜。咁有得BOOK 就到差唔多時間去,啱啱好。去到真係好多人等梗,BOOK 左8點都要等多陣先有枱。佢係一間BAR & RESTAURANT,但係咩年紀階層都有,幾舒服。因為我地人多,搵食物都係一個難題,佢個價錢幾相宜,又唔係太貴,但我諗同區內又唔係平。搞左一大論終於搞掂點好菜。先黎野飲,我就叫左個棷青,D 肉都幾嫩,幾清甜。我老表就叫左個波蘿特飲。佢話無氣,甜甜地,裏面加左D 菠蘿肉,幾好飲。我都老豆就叫左個hoegaarden。之後黎左個冬蔭公湯,WAH!真係幾足料。見到個湯,心諗一定好辣,中棍,啱啱睇完醫生叫我介辣,但對一個中意食既人黎講就等如失去左一個味覺,所以點

之後黎左個冬蔭公湯,WAH!真係幾足料。見到個湯,心諗一定好辣,中棍,啱啱睇完醫生叫我介辣,但對一個中意食既人黎講就等如失去左一個味覺,所以點都飲左D。哈哈。一飲,有一陣椰奶味,加上足料海鮮,酸酸辣辣,幾開胃!

黃咖喱豬,點可以無薄餅,真係絶配!咖喱唔太辣,因為無揀青咖喱。哈哈。個薄餅幾煙靭。一碟得4塊,真係E到6個人,4塊幾夠分呀,添D啦,所以叫多左碟。

生菜包炸蠔,真係今晚既霸主。食法係先將隻蠔吉開少少,然後將D SAUCE裝入去,包起生菜,咬入去,先脆,後酸酸地,蠔味慢慢散出黎,真係好好好好好好好食呀!!唔係熱氣我諗可以食一碟!

燒豬脾仔,燒豬脾仔燒得好香,燒完又唔干,咬落JUICY,加埋D甜酸醬,天作之合呀!!

魔鬼魚,真係第一次試。我史提芬周係食魚之人,就只係覺得咸左D。同埋如果唔中意海鮮就會覺得腥左D。

今日真係破晒介,唔知要休養生息幾耐先復完,不過都係值得既。
10 分鐘 (堂食)
  • 泰式燒豬脾仔
  • 泰式炸蠔
  • 薄餅
2015-03-12 767 瀏覽
元朗真係好多唔同類型既菜式, 呢間半OUTDOOR 既THAI菜, 價格合理, 唔算貴, 味道亦尚算可以. 蝦餅彈牙, 不過略微份量少, 一件蝦餅切開, 其實只有3大件. PAI THAI, 造型攪鬼, 用蛋醬煎成一塊網狀蛋餅蓋於粉面, 一串蝦好似CANDLE 咁插係粉面. 炒粉味道唔會過甜, 唔差. 另外燒豬脾唔記得影相, 但有肉汁, 唔韌.
另外燒豬脾唔記得影相, 但有肉汁, 唔韌.
早前新年前夕,我跟一班早前準備婚禮時的女生們來一個聚餐要知道嗎,弄好婚禮大家也許會不會再多聯絡不過就要跟這幾位特別會投緣,早前就相約她們來吃一次團年飯呢友人曾說有興趣這一所的泰國菜,很想很有風味的加上它的設計好像也不錯,所以我們這夜再來吃多一次早前我也曾吃過這一所的泰國菜,未知晚上再吃的話會否有些改變?說了那麼久,也好像沒有說是什麼餐廳吧?其實我想說的就是這所的薄荷葉泰國菜 Mint Thai House由於當天是晚上吃飯,為免影響其他的食客,小妹就簡簡單單地拍了幾張照片有關餐廳吧餐廳都是以泰式的設計,有一陣泰國風的感覺加上餐廳會有一些是以木制的帶有一點在泰國戶外吃飯的感覺,不過人多的話就會較迫一些這夜我們就點了以後幾款的食品包括有這個馬拉盞炒通菜我想這個菜是我們整晚最好吃的一個食品味道夠,菜不老加上又夠份量真的是推介的!!!第二樣就是我去泰國的餐廳必吃的蝦餅不過呢個蝦餅就真係唔知佢係炸完又炸呀~定係蒸完又炸,仲之個外面又硬個肉又不見得爽口,最重要就是上木台時已經是冷的好嗎?這個蝦餅最後留下三塊係度,真係有點哂左然後我再點一下這個是青咖哩的,這兒的咖哩是小妹吃過的也認為是不錯的所以今次

早前新年前夕,我跟一班早前準備婚禮時的女生們來一個聚餐

要知道嗎,弄好婚禮大家也許會不會再多聯絡

不過就要跟這幾位特別會投緣,早前就相約她們來吃一次團年飯呢

友人曾說有興趣這一所的泰國菜,很想很有風味的

加上它的設計好像也不錯,所以我們這夜再來吃多一次

說了那麼久,也好像沒有說是什麼餐廳吧?

其實我想說的就是這所的

薄荷葉泰國菜 Mint Thai House

由於當天是晚上吃飯,為免影響其他的食客,

小妹就簡簡單單地拍了幾張照片有關餐廳吧

餐廳都是以泰式的設計,有一陣泰國風的感覺
加上餐廳會有一些是以木制的

帶有一點在泰國戶外吃飯的感覺,不過人多的話就會較迫一些
這夜我們就點了以後幾款的食品

包括有這個馬拉盞炒通菜

我想這個菜是我們整晚最好吃的一個食品

味道夠,菜不老加上又夠份量

真的是推介的!!!
第二樣就是我去泰國的餐廳必吃的蝦餅

不過呢個蝦餅就真係唔知佢係炸完又炸呀~

定係蒸完又炸,仲之個外面又硬

個肉又不見得爽口,最重要就是上木台時已經是冷的好嗎?

這個蝦餅最後留下三塊係度,真係有點哂左
然後我再點一下這個是青咖哩的,

這兒的咖哩是小妹吃過的也認為是不錯的

所以今次再點多一次,不過也許點了牛肉就是錯了

咖哩仍然是好好味的,但是牛肉卻是太老了

完全是咬不開的,把這個咖哩完全毀了
吃咖哩又乘可能少了這個油蘇餅

朋友們說為什麼在這所餐廳的都是一些好像配菜食品好吃一點

在吃咖哩真的是必點的小吃,雖然是價錢貴了一點

要是它是即叫即整的就絕對是好呢~
最後要分享的就是這個海鮮

單看照片的,大家知道這個是什麼嗎?

這就是我在看食評中大家也蠻推介的魔鬼魚($138 細)

朋友們曾經也在新加坡吃過了魔鬼魚,都說首先不要說它的大少了

人地吃魔鬼魚是吃它的肉質而不是皮的

但係今次吃的,不要吃到有肉質,我們吃的卻乾乾的皮呢

最重要是乾得要命,即使我們強行把它切開了四件

最後我們只吃兩件,即使我那麼喜歡吃魚的,也對這個名貴的菜式

完完全全的失望好嗎?真的不明白它是怎煮成的
另外當天我們也有叫串燒的,別先說它好不好吃

就是點了這個是前菜,卻是當天最後一道到達的

然後也是三吹四請的才到的,問親店員都是說即叫即整的

但係我地上菜的卻是凍得很,硬得像石頭一樣

完全不見得是那兒的即叫即整吧?

問回店員,她們都說是即整的

我吃這一枝我們完全沒吃過,麻煩你嘗一下這個"即整的"牛肉串吧

她竟然說她不行,我話我唔知點解即整都係凍到硬架呢?

佢話換過碟比我,我都即時說算了吧~

題外話/補充資料: 由於我們幾個對元朗的區域真的是不熟悉 所以有朋友遲遲也是未能到達,我跟朋友就坐在等著呢 等了約10mins ,有一個女仕就好惡的跟我地說 "得個半鐘食,你地好好預番時間" 呢個我地即時反應係,下?冇人同我地講過啵 問回另一個店員的時候說星期六日會有這個限時的 沒問題的,始終大家也明白星期六,日是做生意的時間 但係也請先跟我說一下好吧?不打緊的 我們當天沒記錯是差不多七時入座的,當時吃得差不多 也準備要離開了,當時約八時半,突然那個女人走出來說 "喂!你地坐左兩個半鐘啦啵" 我就答佢一句,咁係唔係要而家即刻埋單呀? 佢話係呀(好串的態度) 我就話咁埋單啦,然後有個男人走來說有關比錢的問題 我就真係火都黎,即刻就爆佢講番入坐時間 我話先生,我地入黎應該差唔多七點, 你話你地有個半鐘食飯,由我book 木台到坐底都冇人同講我過 大家都明白星期六,日做生意邊個唔想做多幾木台我明既 但係而家個鐘都未夠八點半?請問你同事點計兩個半鐘出黎呢? 仲有你地d 串燒又話即燒既,野食係凍既 我真係唔明咩叫即整囉,今日又唔係凍 點解我地一食就樣樣野都係凍冰冰既 最後男人當然就係Say 哂Sorry 講哂唔好意思又話請我地飲野補數 不過我都要講聲Sorry,呢間野真係請我都唔會再黎
2015-01-30
慶祝紀念
團年飯
  • 馬拉盞炒通菜
  • 青咖哩
泰國是我最愛的旅遊點之一,除了陽光海灘,我倆更鍾情於泰式美食。最難忘的是坐在路邊酒吧,呷着泰啤品嚐美食,看過TUK TUK在馬路中穿插,一樂也 !一直很想試元朗的薄荷葉,此店在元朗人氣一直高企不下,這天泰菜癮起,終於是時候一試了。傍晚時份,趁人流不多,就過來安康路這邊碰碰運氣吧 !穿過一條又一條寧靜的街,終於找到薄荷葉了,整條街道燈火通明,熱鬧非常。門前的大象、泰式的吊燈、原木的桌椅、還有強勁的音樂。感覺仿如置身泰國華欣的路邊酒吧,充滿泰式風情,很有渡假感覺。到達時時間尚早,可是店內已有不少食客了,因此只能選室內用餐位置,未能感受坐在街頭的滋味。室內是很典型的泰式酒吧,而室外則更為廣闊,酒吧火爐配上高腳椅子,感覺更像置身於泰國街頭。看看餐牌,菜式可真十分地道,無論是咖喱、沙律、小食,或是串燒、湯類,應有盡有。也有不少特色小菜,蘇梅鴨、泰式檸檬魚,都是坊間少有的。既然是間酒吧,酒類必不可少,也有不少特飲,配重味的泰菜剛好。來到泰式酒吧,真想飲泰啤回味一下 !可惜第二天要早起,只能望酒而輕嘆......大大個泰國入口椰青($38)、冰冰涼涼的,配泰菜就最適合不過了。而菠蘿泰式特飲($28)

一直很想試元朗的薄荷葉,此店在元朗人氣一直高企不下,
這天泰菜癮起,終於是時候一試了。
傍晚時份,趁人流不多,就過來安康路這邊碰碰運氣吧 !
穿過一條又一條寧靜的街,
終於找到薄荷葉了,整條街道燈火通明,熱鬧非常。
門前的大象、泰式的吊燈、原木的桌椅、還有強勁的音樂。
到達時時間尚早,可是店內已有不少食客了,
因此只能選室內用餐位置,未能感受坐在街頭的滋味。

室內是很典型的泰式酒吧,
看看餐牌,菜式可真十分地道,
無論是咖喱、沙律、小食,或是串燒、湯類,應有盡有。
也有不少特色小菜,蘇梅鴨、泰式檸檬魚,都是坊間少有的。
來到泰式酒吧,真想飲泰啤回味一下 !
可惜第二天要早起,只能望酒而輕嘆......
菠蘿泰式特飲($28)也是大大杯,菠蘿的甜香不過火,甚為解渴呢 !
泰國入口椰青($38)
菠蘿泰式特飲
廚師推介春卷($68)既是廚師推介,
一定有其個人之處吧 !原來這春卷用米紙捲成的,
入口輕脆得來又保留米紙卷的煙韌質感,實在是個新嘗試!
是比一般泰式春卷來得特別,不過個人還是較喜歡傳統泰式春卷多一點。
廚師推介春卷
這兒的生菜是店方自家農場供應,特別新鮮!
肉碎生菜包($78)是我倆必點菜式,
這兒用上半肥瘦的豬肉碎,加上蔥蒜、金不換、辣椒來提香,肉汁淋漓。
特別一讚的生菜新鮮清脆,水份充盈,伴肉碎吃更是一流,是水準之作。
聽說這兒的蔬菜是由店主的農場自家種植,因此不少菜式也配有新鮮蔬果伴吃呢。
肉碎生菜包
泰式豬脾仔($108)幾乎是每桌必點菜式,
一客四件,用上豬仔脾,二人吃份量剛好。
用鍚紙包裹着一端,吃起來方便,細心!
泰式豬脾仔
先以香料醃製再燒,面層醃上泰式甜酸醬。
醃過的豬脾肉嫩香口,酸酸甜甜的醬汁有股蜜味的甜香,十分惹味。
泰式檸檬魚($108/小)是個新嘗試,
泰國菜有不少魚的菜式,吃膩了明爐魚、炸魚,
這次試試這道泰式檸檬魚,想不到味道着實令人驚喜。
個頭不少的烏頭,賣相甚佳,
覆上調製過的辣汁及青檸片蒸煮,
無怪乎一上桌便散發出獨特的清香。
泰式檸檬魚(小)
魚味濃,魚肉既鮮且嫩,味道酸香又帶點微辣,
甚為刺激,卻令人停不了口,想不到青檸跟鮮魚原來也是挺匹配的呀 !
隨之而來的是廚師特色蝦醬炒飯($88),
那先聲奪人的賣相,令鄰桌也為之惻目。
但相對於其他菜式而言,味道則較為失色了。
廚師特色蝦醬炒飯
伴碟的五花肉甜甜的甚為討好,可惜炒飯較為乾身,
而蛋網、鮮蝦、魚鰭乾只作裝飾之用,味道平平。
試過薄荷葉之後,終於明白它為何能成為元朗人氣泰菜了。
無論味道及賣相都十分正宗,很有在當地嚐到的風味。
相信不少會像我那樣,被那街頭泰式酒吧風情迷倒吧 !
十分推介給喜愛泰國風情的食友。
題外話/補充資料: 繁忙時間用餐時間限時1.5小時,不過出菜甚快,用餐時間絕對足夠。 若是多人聚會建議必須訂位,因為此店即使是平日也頗爆場,無謂撲空。
2015-02-04
5 分鐘 (堂食)
泰國入口椰青($38)
肉碎生菜包
泰式豬脾仔
泰式檸檬魚(小)
2015-02-12 1212 瀏覽
同同事放工後去左元朗市區行街,順便食埋晚餐。因為之前睇食評見到有一間泰國菜比較出名,我地就決定去試。不過地方比較偏僻,同同事搵左陣先見到,係元朗劇院附近,唔係熟識元朗都比較難搵。可能時間尚早(約差不多下午6點),店內尚未有客人,所以walk in就可以了。原本仲諗緊坐室內定室外,跟住staff同我地講室外係吸煙區,所以我地就坐左室內啦。不過之後發現室內都會聞到煙味,因為一有風吹就吹入店內。店內比較昏暗,不過好有泰國風味同特色。仲會有個大屏幕播歌,但係好隨機,我聽到有英文歌同泰國歌。可惜既係,我地去既當日,有一個叔叔係外面賣唱,大殺氣氛…坐低就比左餐牌我地。原本諗住食魔鬼魚,可惜唔係經常有貨(魔鬼魚),所以最後揀選一個二人套餐,炸蝦餅同兩個揶青。除了魔鬼魚,仲有幾個菜都係時價,所以如果真係好想食,建議打電話去詢問。就算有都好,都要係叫菜之前詢問價錢。仲有要留意既係套餐並唔係日日提供。大約兩三分鐘後,就上左揶青($38)。摸上手覺得好凍,以為入面都好凍,但係只係室溫既溫度,唔係太凍。雖然唔係炎炎夏日,但係揶青真係好好味,一打開就有滿滿既揶水,仲要揶肉都好爽好好味。原本同事想叫菠蘿特飲,聽到
揶青
大約兩三分鐘後,就上左揶青($38)。摸上手覺得好凍,以為入面都好凍,但係只係室溫既溫度,唔係太凍。雖然唔係炎炎夏日,但係揶青真係好好味,一打開就有滿滿既揶水,仲要揶肉都好爽好好味。原本同事想叫菠蘿特飲,聽到我叫都轉左揶青,最後仲話好在轉左揶青。係未上菜前,仲係咁食揶肉。
泰式燒豬脾仔
首先講套餐主菜之一:泰式燒豬脾仔
講真有d失望,因為之前見到好多人推介,所以原本都係心水之一。賣相的確不錯,但係並無其他人所講咁鮮嫩可口。醬汁唔多,但係醬汁蓋過左肉味,或者可以話無肉汁,豬脾仔肉亦略嫌過老。兩人都覺得豬脾仔係我地咁多碟之中最唔好味既一碟。
馬拉盞通菜
套餐跟既時菜,我地選擇左馬拉盞炒通菜
同豬脾仔相反,通菜係我地覺得最好味既一碟。平時食飯好少叫菜,但係今次真係要推介。份量多,菜又新鮮,加埋醬汁炒真係好惹味。菜單上寫少少辣,不過完全唔覺,唔食辣既朋友仔都可以食。
甜袖鮮蝦沙律
套餐沙律:甜袖鮮蝦沙律
同個菜名相反,袖子並唔甜,有d苦,可能因為唔係時令關係。醬汁酸酸甜甜,幾開胃。蝦都好大隻,有兩隻,岩岩好夠分。不過我對沙律無咩興趣,所以食左幾口就停左。
泰式檸檬魚
套餐主菜之一:泰式檸檬魚
雖然個碟大左d,不過條魚有我手臂咁長咁粗。魚肉好鮮嫩,就算少食魚既我都食左半條。檸檬汁真係好酸,若果唔食得太酸既可以食上面既魚肉,因為下面既浸左d檸檬汁。酸得好開胃,好快就清左條魚。
炸蝦餅
另外叫左個炸蝦餅,好特別既碟(杯!?)有少少胡椒味,但係蝦味重,唔會話被蓋過去,好味道。可以一試,同其他既蝦餅味道有點不同。
最後走個時發覺門外有部機,應該係比多人需要輪候時比顧容睇菜單。不過講真,價錢有點貴,我地倆個人食左$500。之後睇返先知,佢地有自家菜田,店內食既菜都係係菜田日日新鮮拎返黎,所以可能價錢訂得較高。若果有興趣都可以去嘗試下。

2015-02-10
揶青
馬拉盞通菜
泰式檸檬魚
  • 馬拉盞炒通菜
最近成日都去食日本野,好想轉轉口味,記得住元朗的同事話我知,元朗的薄荷葉泰國菜Mint Thai House裝修好有泰式氣氛,食物又唔錯。於是上月底約了老公去享受一下。如同事所講,未入到泰菜館,已見到正門兩邊有火柱,好有型,而且提供室內及戶外露天座位,如想享受戶外景色,同朋友飲酒談天說地的話,選擇露天座位,實在是不二之選。但我同老公想在室內坐,故下次我們一定要試下露天座位。此外,泰菜館好細心地在正門右邊提供電子餐牌,只要輕觸一下,便可知有什麼特色菜、二人/多人晚餐、沙律、湯等。其實我好想同朋友去酒吧飲野傾心事,但因太嘈,好少享受到酒吧氣氛,但這泰菜館俾到我這種酒吧感覺,仲有泰國風情添,加上這是食飯的地方,唔會太嘈,咁我往後就可以約朋友到來邊食飯邊傾心事了。泰菜館室內有大型投射螢光幕,期間見到大廚周中師傅都有介紹這泰菜館的菜式。到了選擇菜式的時候了,當日有黑板顯示我同老公最愛的"泰式生蝦刺身"(HKD158),於是二話不說馬上叫了一客。嘩,賣樣好吸引呀,馬上即食,果然生蝦夠彈牙,但我最欣賞的是個醬,令生蝦的味道引晒出來,令我同老公都好開胃。激讚!接住落嚟,我們叫了"泰式燒豬脾仔"(HKD

接住落嚟,我們叫了"泰式燒豬脾仔"(HKD108)、"木瓜沙律"(HKD58)、"細冬蔭公湯"(HKD68)、以及"馬拉盞炒介芥蘭"(HKD58)。
我每次去泰國菜館都會叫冬蔭公湯,因每間菜館的大廚都有自己的秘方,普遍都較辣,但這裡的冬蔭公湯出奇地唔太辣、反而它的椰汁味好濃烈,所以整個湯十分滑身,好好味,而且隻蝦仲好大隻添。
飲完湯、就食木瓜沙律及馬拉盞炒芥蘭,木瓜沙律有少少辣,但木瓜絲好爽口;而芥蘭因加以馬拉盞後十分惹味。
最後,到了戲肉 - 泰式燒豬脾仔,這味菜是我同事推介的,果然好介紹,先講賣相,已十分吸引,用錫紙包著豬脾仔的骨位,拼起來好像火焰般,好有心思。味道方面,肉質十分有咬口,但無韌的感覺,加上醬汁好味,故我日後都會同朋友推介這味菜。
食飽飽,就想飲野,嚟到泰國菜館,叫椰青實在係少不了,今次好開心,整個椰青多汁又清甜,好滿足呀!
由於訂位時,泰菜館已告知訂位人數眾多,每枱只可食飯1.5小時。於是我們訂了7:00食晚飯,離開時還早,約8:20,但已見門口有多人等候。其中有部份人只在戶外跟朋友飲酒傾計,既有氣氛又relax,真好。
不過在埋單時,收銀員的態度十分不友善,不太禮貌,令整晚心情有點影響。

參考資料:
店名:薄荷葉泰國菜Mint Thai House
地址:元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖
電話:2475 5872
備註:適合駕車人仕(有兩小時免費泊車)及吸煙人仕

免責聲明: 本文章之全部內容均屬個人意見及感受。
2015-01-31
  • 泰式燒豬脾仔
  • 馬拉盞炒介蘭
  • 冬蔭公湯
  • 泰式生蝦刺身
2015-02-10 1146 瀏覽
正到爆的爽爽泰國菜住係港島。最嬲就係D朋友同我講新界有D野食有幾好食。。我住香港島咁遠,點樣入到新界搵食啊!終於我忍唔住要同朋友一齊再飛入去一間有好多朋友都讚不絕口嘅泰國菜。我就覺得好奇怪啦。有無咁誇張的好味先。我對泰國菜嘅要求真係好高個喎!Mint Thai House薄荷葉泰國菜。。坦白講我係朗屏地鐵站行過去,真係行咗好耐啊。可能不熟路啦。。去到已經又肚餓又頭暈。。咩都無理叫了個椰青解渴先。呢個椰青,勁清甜,又夠大個。不得了!$38 抵到爆解完渴,終於有時間望下個餐廳環境,唔知點解我覺得呢間餐廳嘅裝修,有室內同露天,好有尖沙咀尖東嗰便嘅餐廳感覺。輕鬆,時尚而且有酒吧的style. 吹水飲酒就perfect .夜晚播緊我至愛的歐美流行曲。聞歌已經想跳舞呀!食泰國菜就一定要叫泰式生蝦刺身啦。聽講係呢度的招牌菜,泰式生蝦刺身用上靚靚花竹蝦。爽口鮮甜。而且配合蒜頭,辣椒,金不換同埋香茅,味道層次多好多。食到的不再只係辣咁簡單,而係鮮,甜,爽,辣同香。鹹魚炒芥蘭鹹魚味香濃適中。配合爽脆介蘭。。成碟極速清晒。炸蝦餅朋友最喜歡食炸蝦餅,當然要叫一個啦,想點呢一個雞尾酒杯感覺新穎,蝦餅分半。多人食
正到爆的爽爽泰國菜
呢個椰青,勁清甜,又夠大個。不得了!$38 抵到爆
夜晚播緊我至愛的歐美流行曲。聞歌已經想跳舞呀!
泰式生蝦刺身
鹹魚炒芥蘭
鹹魚味香濃適中。配合爽脆介蘭。。成碟極速清晒。

炸蝦餅
朋友最喜歡食炸蝦餅,當然要叫一個啦,想點呢一個雞尾酒杯感覺新穎,蝦餅分半。多人食的話就可以方便share 啊。彈牙蝦餅配酸甜醬,送啤酒一流!
紅咖哩青咖哩
餐牌上見到紅咖哩青咖哩當然係常見啦,但係我第一次見到班蘭咖哩??咩泥咖。試下先,所以就叫咗個班蘭咖哩大蝦。
酥餅
先講。一盤有三隻8吋長大頭蝦。淨講蝦的質素已值回票價。開邊煮更入味。班蘭咖哩充滿椰奶香味,不過唔辣。愛辣人們可能要叫大廚加辣了。但我朋友唔食得辣。勁中意。蝦肉彈牙,用料新鮮。配酥餅超好吃的!!! 酥餅不會油膩。不過記行要撕開食先食到個精髓。
香辣生菜包
香辣生菜包,大大份,肉碎混合了洋蔥、蒜頭,金不換,辣椒等味道,肉碎炒得剛好,食落勁juicy. 推薦推薦。
燒扇貝
提提大家呢佢地每日都有一啲好新鮮的食材唔會係餐牌內。記得問一問侍應,睇下有啲咩正野,我嗰一日呢就食咗一個從來未食過咁好食嘅燒扇貝。$69隻本身都有點肉赤。。點知。。一泥到。簡直物超所值!
燒扇貝
扇貝個殻唔單止有成隻手掌咁。裡面的肉,燒完都大隻到好似珍寶剌身帶子咁大。。配少少牛油和蒜蓉,鮮味出曬泥。激讚。我肯定$69 我係西環一定食唔到半隻。
呢度可以係我暫時食過係香港最好正的泰國菜。點解正?食物質素高。份量夠。精品細緻。環境舒服。服務態度好。又有室內又可以揀室外坐。又夠情調。最重要係價格公道。正就係咁解啊。

題外話/補充資料: 留意去呢度一定一定要book , 千祈唔好諗住walk in 呀。因為呢間餐廳係元朗內外已經打響名堂。好多人食... 希望佢地繼續落嚟都可以keep到咁好嘅水準!
2015-01-29
泰式生蝦刺身
紅咖哩青咖哩
酥餅
香辣生菜包
2015-02-09 836 瀏覽
今日同朋友一齊去南生圍踩單車,咁難得入到元朗(我係港島人lol ),梗係食埋晚餐先走人~openrice Search到薄荷葉泰國菜,見有唔少好評,果然無令我失望~ 去到門口已經覺得好impress!!裝修好靚而且有酒吧feel ,一直播住節奏好輕快既泰文歌~上面d燈好靚喔!!!氣氛咁好,朋友仔櫈都未坐暖就叫左杯strawberry beer ($45)lol 鮮蝦柚子沙律($78)蝦好爽口新鮮,柚子份量好多 ,配埋個sause酸酸甜甜,感覺好fresh!!食泰國菜點少得食生蝦刺身($158) 超正!!! 蝦無雪藏味,又夠大隻,仲有好爽口~配埋辣辣地既泰式sause(右手邊),超過癮!!! 蝦醬炒飯($88) 我未見過整得咁靚既炒飯,而且味道係好好食!上面係大蝦,然後有魔鬼魚乾(咸咸地好開胃),最下面係用蛋整成既網~ 侍應姐姐好細心教我地點食,話要篤篤篤碎佢就搞掂~ 飯炒到粒粒分明,夠惹味,佳作!馬拉盞炒有機油麥菜。我覺得呢個略略咸左d,而且再辣少少會更加惹味。串燒(牛同豬)$68造形好靚喔 !味道幾香口,而且surprise 地唔會好油bo!!p.s. 環境好好,而且服務好抵讚~侍應
梗係食埋晚餐先走人~

去到門口已經覺得好impress!!
裝修好靚而且有酒吧feel ,一直播住節奏好輕快既泰文歌~
上面d燈好靚喔!!!
strawberry beer
鮮蝦柚子沙律
鮮蝦柚子沙律($78)蝦好爽口新鮮,柚子份量好多 ,
配埋個sause酸酸甜甜,感覺好fresh!!
生蝦刺身
食泰國菜點少得食生蝦刺身($158) 超正!!!
蝦無雪藏味,又夠大隻,仲有好爽口~
配埋辣辣地既泰式sause(右手邊),超過癮!!!
蝦醬炒飯
上面係大蝦,然後有魔鬼魚乾(咸咸地好開胃),最下面係用
蛋整成既網~
侍應姐姐好細心教我地點食,話要篤篤篤碎佢就搞掂~
飯炒到粒粒分明,夠惹味,佳作!
馬拉盞炒有機油麥菜
馬拉盞炒有機油麥菜。我覺得呢個略略咸左d,
而且再辣少少會更加惹味。
串燒
串燒(牛同豬)$68
造形好靚喔 !味道幾香口,
而且surprise 地唔會好油bo!!

p.s. 環境好好,而且服務好抵讚~
侍應姐姐好勤力幫我地加水,而且好熱情介紹有咩推介喔!!
2015-02-08
strawberry beer