2017-05-31
有幾次去元朗公園野餐,行返入元朗市時都會經過一間泰國餐廳,因為有露天座位,地面鋪左人工草地,整個感覺好有渡假feel,所以印象深刻。今次去開元朗大會堂,終於可以順便試下呢間泰國菜啦。估唔到晚市剛開始就差不多坐滿,室內環境都唔差,原木色枱椅,七彩顏色既民族風布製吊燈,小型酒吧加大螢幕,猶如置身芭提雅既酒吧。黑加倫子梳打,杯邊一顆車厘茄,加埋2枝打圈圈飲管,淨係造型都加晒分啦。甜甜既黑加倫子汁加上梳打水,未飲都覺得清新,加埋新鮮青檸,fresh到入心入肺,成個人醒神晒,炎夏必飲。BBQ泰式燒蠔,大大隻又肥美既鮮蠔,面層鋪上滿滿既泰式醬汁,燒到剛剛熟透,濃濃既蒜茸辣椒味,加上青檸汁既微酸,竟然冇搶到蠔既鮮味,蠔肉飽滿多汁,入口一咬開,蠔汁充滿整個口腔,又辣又酸又鮮,味道豐富有層次感。泰式燒豬脾仔,伴以大大碟沙律菜,豬脾仔望落細細隻,但食落啖啖肉,條豬脾骨好細好幼,豬脾仔充滿炭燒風味,肉質嫩滑,豬脾仔醃得夠晒入味,鍾意食辣既可以點配辣椒汁或泰式辣醬,更加惹味可口。食下豬脾仔,又食下沙律菜,可以互相中和下,食多幾件都唔怕膩。價錢中等,但菜式夠地道,食物質素高,環境又充滿泰國風味,店員友善,下次會
今次去開元朗大會堂,終於可以順便試下呢間泰國菜啦。
價錢中等,但菜式夠地道,食物質素高,環境又充滿泰國風味,店員友善,下次會再黎試下其他菜式。