2024-05-04 17 瀏覽
晚上8:45按完個靚摩,想揾素食,見到蓮花,即刻入去。星期五晚,一個人,叫兩個餸,都好丰足,好開心,仲有湯同糖水送,埋單$187。素食... 能令人快樂。臨近22:00收工,店員都幾有禮貌吖。
荔芋紫菜卷
例湯
蕃茄炒蛋
荔芋紫菜卷
蕃茄炒蛋
食物不錯,地方乾淨,但店長對不是熟客的態度差劣,其他店員則態度友善,店長本人落錯order,仲黑口黑面話係顧客既錯,點了一個粟米粥,味道不錯,但胡蘿蔔比較硬,點了一份羅漢素飯,味道也不錯,唯獨店長態度相當差,如果只做熟客的話,那不如打著只接待會員好了。極到接氣的体會。
2024-02-02 264 瀏覽
撞入呢間素食館真係一個意外嘅驚喜!餐單簡單得嚟精彩,菠蘿咕嚕肉一上桌,閃閃生輝嘅外表就已經引晒我注意。一口咬落,欸!呢個素咕嚕肉嘅酸甜口感同外皮嘅焦香,實在太正,完全冇輸過真肉版本!😍跟住叉燒炒蛋就令我驚喜連連,叉燒肉香味濃郁,真係咬落去似乎係真嘅叉燒,炒蛋滑嫩、班戇,同叉燒成個絕配,真係一絕!簡直忍唔住想叫多一份嚟解饞!蠔仔炒得啱啱好,不過係素食炒蠔仔,外表金黃、賣相吸引,入口即溶,鮮味十足,真係諗起都流口水🤤以前對素食印象都係咁咁,但今日呢間餐館徹底顛覆咗我對素食嘅看法。整體嚟講,各款菜式唔單止味美,仲健康得黎,下次係咪要約埋幾個朋友,再嚟轉轉味咖?真係值得再嚟!💚

2023-06-28 775 瀏覽
本來是想在這邊找一間泰國菜,但走著走著就見到這個素食餐廳。剛好有人離左,我們將決定試一試。見到其他的座位坐了幾位身穿僧侶袍的出家人。我們知道這次找對地方了。我們叫了一個羹,一個齋鹵味,一條芋頭魚以及菠蘿素咕嚕肉。上菜時發現原來他們也會送例湯,結果我們有兩個湯類。而且例湯非常可口,因為用了很多蔬菜,甚至以為是真正的肉湯。唯一我們覺得菠蘿咕嚕肉只是一般,因為很多沙律醬,基本上其他的味道被完全蓋掩了。不過其他的都在水準之上,尤其芋頭魚熱度很足,又夠酥脆。順帶一提,這裡有很多佛學書籍可以供客人閱讀或帶走。客人也可以但一些書籍來分享給其他人。別具意義

2023-05-23 464 瀏覽
其實好小寫野,都知道香港做飲食不容易。今日堂食後,順便買多兩個糉,戴眼鏡 (都會處理外賣部) 的姐姐幫我們埋單,將兩個糉加到堂食張單裏面。因爲一開始已經比左錢佢找,所以睇單時就:問:甘個糉咪加一?戴眼鏡姐姐:係啊問:外賣都加一?戴眼鏡姐姐:係啊跟住找左錢就算,有單為証,$86 兩個糉,加一就多了 $9其實是否素食都好,做法好有問題。都同你講左唔應該加一,想講你甘樣明搶,其實客人會好難受,同埋一段時間唔會再來,甘又何必呢?
其實好小寫野,都知道香港做飲食不容易。
問:甘個糉咪加一?
戴眼鏡姐姐:係啊
問:外賣都加一?
戴眼鏡姐姐:係啊
跟住找左錢就算,有單為証,$86 兩個糉,加一就多了 $9
2023-05-23
  • 貴叼
2022-12-18 1097 瀏覽
素菜已不是出家人的專利,大家都尊重生命,愛護環境,為健康著想,好多人都實行一星期一素菜日,我自己亦很喜歡吃素菜。不過有時外出吃飯時,都想食傳統懷舊素菜館🌶京川酸辣湯🌶雖然係素的 酸辣湯但係唔畀 一般嘅酸辣湯遜色必點羅漢齋炒麵脆卜卜嘅麵底, 上面有唔同嘅菇同菜, 白菜仔 銀芽同旺菜,呢啲時候旺菜特別清甜錦鹵雲吞厚厚皮的再沾上那豐富的材料,好味到哩!!!!薄身的吃得多,厚身卻是另一回事!因為皮厚,沾了汁便突別好吃!!!!好有驚喜🥰心想可否比多一份炸皮!^^醋溜素黃魚💗臨走仲要外賣春捲🥰

不過有時外出吃飯時,都想食傳統懷舊素菜館

🌶京川酸辣湯🌶
雖然係素的 酸辣湯但係唔畀 一般嘅酸辣湯遜色

必點羅漢齋炒麵

錦鹵雲吞
厚厚皮的再沾上那豐富的材料,好味到哩!!!!

薄身的吃得多,厚身卻是另一回事!

因為皮厚,沾了汁便突別好吃!!!!
好有驚喜🥰心想可否比多一份炸皮!^^

醋溜素黃魚💗

臨走仲要外賣春捲🥰

2022-12-18
  • 羅漢齋炒麵
  • 錦鹵雲吞
2022-12-06 666 瀏覽
食咗幾日打邊爐有啲濟濟地,所以今日決定食得清D,最好嘅選擇係~食齋!記得上次朋友推介位於九龍城的蓮花健康素食,即刻book 位試吓先!入座後,試式以下菜式: 芙蓉涼瓜煎鮮竹~鮮枝竹煎到外脆內軟,配上涼瓜、生菜,口感幾清新😋紫竹白玉~呢個係職員推薦的新菜式,餐牌暫時未有,一試愛上😍紫菜枝竹外皮包住軟綿綿的豆腐,口感十分特別,配上小棠菜和綿綿的粥底,十分滿意的菜式😍😍芝士蟹柳春卷~皮脆肉嫩配合附上的醬汁,用生菜包裹住,一點也不油膩👍🏻百合蜜斗靈芝菇~味道清淡,正常食齋必選!豆醬茄子萵筍~豆醬和茄子同萵筍都很搭配,口感比較軟淋,小朋友和老人家都喜愛👏🏻甜品和咋喳糖水都係送嘅~都好好味😋整體來說,味道不錯,職員都有禮貌,又有送糖水和甜品,下次會再幫襯😀

入座後,試式以下菜式:

百合蜜斗靈芝菇~味道清淡,正常食齋必選!

甜品和咋喳糖水都係送嘅~都好好味😋

整體來說,味道不錯,職員都有禮貌,又有送糖水甜品,下次會再幫襯😀
2022-10-30 575 瀏覽
見到幾個食客亦發文說服務不好,其實以前都OK.但不知為什麼有一個阿姐,喜歡大声對食客回話。那大姐亦會負責在外賣窗賣下外賣。下單常弄錯之後便不了了之。告訴她,她覺得比了錯了亦沒什麼大不了。
2022-04-15 825 瀏覽
工作態度散漫,態度非常惡劣,公司應該加強培訓這些低層次員工。公司營業時間應該準備所有工序,無理要求客人付款只可以收八達通,客人有權利選擇仼何付款方式,而不是因為要遷就你們員工的方便。
2022-01-05 801 瀏覽
剛過去嘅星期日(一月二日)同媽媽去蓮花九龍城分店食齋,叫鹹酸菜炸支竹炒河粉,一位戴眼鏡嘅女性服裝員同我哋講話用炸支竹會好硬,應該用鮮支竹,我哋話之前都食過冇問題,佢仲繼續話會好硬,我哋叫佢照落單,佢就加一句話驚炒咗出嚟我哋會取消,仲強調碟炒河係幾多錢。我哋再叫炒桂花翅,佢又強調碟餸係幾多錢,好似驚我哋無錢俾。服務態度超級差。另外叫咗錦鹵雲吞, 平時食會好多酸汁,嗰日就汁都冇乜,要夾起曬啲配料先點倒啲酸汁。唔知係唔係換咗師傅,水準比之前退步好多,蓮花大埔分店比九龍城好食成條街。希望店主正視一吓服務員態度同食物水準。會暫時唔去九龍城分店食齋。太失望。
昨天經過這店,看到賣相不錯的齋鋪及齋鹵味就買2盒給老人家吃,因為有些是他們不喜歡吃的(例如 咖哩及酸齋會胃酸),所以才清楚明確地點了其中三款,但回到家後才發現服務員不是按客人的需要而去給,弄得我好像要老人家吃些不喜歡吃的東西一樣,一令我對老人家的心意就失去了,而且食物味道也很一般。另外,在購買時服務員的態度有點對客人很求其且令客人感覺受氣,好像客人非吃它不可,我以後都不會再光顧這家店。第一次寫評論就是這點
,好像客人非吃它不可,我以後都不會再光顧這家店。

第一次寫評論就是這點
外賣自取
2021-04-22 1066 瀏覽
蓮花健康素食睇落似係一間充滿有歷史年華嘅素食小店 店內乾淨企理 店內幫襯嘅顧客大部份都係老人家為主 午市套餐好抵 48蚊一個餐 有飯有餸有湯 菠蘿咕嚕肉 $48 用豆渣製成嘅肉外脆內不乾 除咗食落一陣豆味 其實真肉嘅分別唔大 甚至仲好過用豬肉製成嘅咕嚕肉(因為有時候找過火 肉質會偏柴)而豆渣就有呢個問題 汁同配菜都正常發揮 唔錯唔錯!配餐送嘅湯 出色 睇得出料煲製而成 一點都冇因為係贈送嘅湯而Hea 飲落好大陣蓮藕青紅蘿蔔粟米嘅甜味,值得一讚!甜酸齋 ($價錢唔記得)食落酸甜適中 口感亦冇偏硬 個人來講食一小碟已經足夠 亦都值得一試整體來講,以家咁嘅價錢喺九龍城食到咁嘅質素嘅素食性價比算好高,經過亦可一試
蓮花健康素食

午市套餐好抵 48蚊一個餐 有飯有餸有湯

菠蘿咕嚕肉
甜酸齋
餐湯
菠蘿咕嚕肉
甜酸齋
嗰晚約咗姊妹們嚟呢度食飯敘舊,好彩朋友有打電話嚟訂枱,坐低一陣已經滿座!😮 我哋3個人叫咗4款主菜食。例湯 (HK$0).是日係合掌瓜蘿蔔湯.未叫嘢食已經送上.幾足料,清甜的,好味😋芝士香草鮮蘑菰 (HK$92).白蘑菇配芝士忌廉汁,呢個組合不錯.白蘑菇大大粒,新鮮,飽滿多肉.芝士忌廉汁好味😋豆醬茄子窩筍 (HK$85).豆醬帶出窩筍和茄子的清甜味道.口感軟腍五柳仙班 (HK$78).呢個係炸芋頭蓉配酸甜醬.條仙班炸得酥脆,芋頭蓉好粉好滑,不會有大少不一嘅芋頭粒👍🏻香椿薯角素鱔 (HK$82).呢個係香草炸薯角和冬菇.冬菇炸咗當是素鱔甜品 (HK$0).最後店員送上椰汁西米露和馬蹄糕 .椰汁西米露,足料,好味😋.馬蹄糕都幾多馬蹄粒,我哋覺得比較太甜,可以少甜啲📌提提你:餐廳會收取茗茶 (HK$10/位),酸菜 (HK$10/碟),和10%服務費呀,不過都抵俾嘅,因為茶係任加水,例湯和甜品係高質、足料、好味😋

例湯 (HK$0)
.是日係合掌瓜蘿蔔湯
.未叫嘢食已經送上
.幾足料,清甜的,好味😋

合掌瓜蘿蔔湯

芝士香草鮮蘑菰 (HK$92)
.白蘑菇配芝士忌廉汁,呢個組合不錯
.白蘑菇大大粒,新鮮,飽滿多肉
.芝士忌廉汁好味😋

芝士香草鮮蘑菰

豆醬茄子窩筍 (HK$85)
.豆醬帶出窩筍和茄子的清甜味道
.口感軟腍

豆醬茄子窩筍

五柳仙班 (HK$78)
.呢個係炸芋頭蓉配酸甜醬

五柳仙班

香椿薯角素鱔 (HK$82)
.呢個係香草炸薯角和冬菇
.冬菇炸咗當是素鱔

香椿薯角素鱔

甜品 (HK$0)
.最後店員送上椰汁西米露和馬蹄糕
.椰汁西米露,足料,好味😋
.馬蹄糕都幾多馬蹄粒,我哋覺得比較太甜,可以少甜啲

椰汁西米露

椰汁西米露
馬蹄糕
  • 例湯
2020-10-18 1088 瀏覽
這個素食店第一次光顧,我在極忙之間的平日中午快速測試因為附近的爆滿了~要快有位就入!侍應招呼我坐下已經立即問我飲甚麼茶?當然還未意識到會計茶錢$10㸃了午餐勝瓜雪耳素肉~有湯有飯,湯很清甜飲下想加~sorry $22一碗當然冇加!總括質素可以老主顧多招呼不差,價錢收埋加一!盛惠$62大元!!午餐時間值唔值?
這個素食店第一次光顧,我在極忙之間的平日中午快速測試
2020-06-10 1235 瀏覽
在香港,有“齋铺”。意思就是吃齋,吃素。而且,会将所有常见的肉,用素的材料制作,例如齋叉烧,齋卤味,素鸡,齋烧卖,齋东坡肉,诸如此类。我对这类型的食物兴趣不大。但偶然也会吃吃。今天来到这家餐厅,味道并不十能算好!萝卜糕没什么味道。素扎蹄,很让人失望,只是一片片腐皮,调味进不去。倒是送的例汤还可以,清淡喝得舒服。

我对这类型的食物兴趣不大。但偶然也会吃吃。

今天来到这家餐厅,味道并不十能算好!

萝卜糕没什么味道。
素扎蹄,很让人失望,只是一片片腐皮,调味进不去。

倒是送的例汤还可以,清淡喝得舒服。
萝卜糕与素扎蹄。
茶与素例汤