2008-08-01 18 瀏覽
29/7/2008托同事R買了件紫菜糯米包($3)拎到番黎係凍冰冰,還以為會微暖這樣都算了,件包細得很,只需3-4口就吃完呢$3真係唔值俾,唔值再幫襯門口既素小食
29/7/2008
托同事R買了件紫菜糯米包($3)
拎到番黎係凍冰冰,還以為會微暖
這樣都算了,件包細得很,只需3-4口就吃完
呢$3真係唔值俾,唔值再幫襯門口既素小食
好慘!日日帶飯返工既我今日又冇地方開飯, 被迫要著住套制服出去一粒鐘真人show, so bad~行到天后o個頭唸起個同事曾幾何時響呢間野度買過d齋鹵味返黎又幾好食, so今次我就走去買一次黎安慰下自己先~齋鹵味$15(細盒)(我之前食開d齋鹵味成日都係得咖哩, 酸, 甜, 叉燒, 鵝, 呢度就有埋腐皮, 腐皮卷, 同三種唔同顏色得黎又有魚片咬口既東西, 真係幾多款下, 其中一直係我至愛既咖哩呢度就只係有咖哩香而食落只有好小咖哩味, 我一向麻麻既酸齋反而算係最唔錯, cos唔會酸到嗆喉, 而魚片口感既o個3舊齋其中紅色個舊比都唔好食, 實在太難受, 腐皮同腐皮卷就炸得唔太乾只係有小小油, 唔錯~)P.S. 齋鹵味d阿姐通常都會問你要邊幾隻齋, but呢度就冇問過我呢個問題, 當然我相信如果仲有下次的話我主動同佢要求佢應該都比掛, 另外就係我要問佢拎筷子佢先比2條竹籤我, 唔知佢係特登唔比定唔記得呢?
  • 唔算太值得推介~
2008-04-16 7 瀏覽
行過齋舖,好耐無食齋..咪同honey走入去試試囉...初初我地見佢無咩人幫襯都驚唔好食...但係後來honey發現都有好多人買外買既...我地只係叫左3個餸,齋鹵味,五柳斑塊(即係芋頭魚)& 粉絲什菜煲...齋鹵味= 咩都有d..酸齋最好食!!五柳斑塊= honey 介紹我食...好好味...點埋個酸汁仲正!!粉絲什菜煲= 呢個差d啦~d菜又老..我見honey食豆腐卜個時好似香口膠咁呀!!overall合格啦~間唔時一次都ok啦~

齋鹵味= 咩都有d..酸齋最好食!!

overall合格啦~間唔時一次都ok啦~
2007-11-23 9 瀏覽
一般好傳統既齋鋪..服務態度欠奉..食物水準可以..
一般好傳統既齋鋪..服務態度欠奉..食物水準可以..
(非會員)
千其唔好去..我都未見過咁差既服務態度...明明十隻眼睇住客人俾$20紙外買$7蚊糕點..找返$3蚊俾人... 客人問找少左$10去邊..事情只係起1 min 內....個伙計話冇wor...''你俾左張$10蚊''..死都話冇!! 旁邊既友人個個都睇住佢俾$20...連旁邊唔認識既客人都睇到..個伙計仲話佢地一伙人當然幫自己人..痴Q線! 十幾人無聊走騙佢$10蚊呀...野已經唔係好食...仲要話返d客轉頭..今時今日呢d係咩服務態度....為左$10蚊..得失10幾個客..完全冇信譽可言... 以後都唔會再去!!
2007-06-28 1 瀏覽
素食巡禮﹝二﹞這裡很特別,是沒有任何調味品放檯面的,似乎這裡的食物一是很夠味,一是店方完全不想客人去增強味道。下午來到,人客不多,開了壺茶,要了碗三絲湯麵。見是日例湯是冬瓜薏米水,炎炎夏日,也正好消暑去濕,也來一碗。冬瓜薏米水如開水般淡,連一點冬瓜及薏米的味道也沒有,唯有真的是當熱水來喝;湯麵是銀芽、素肉絲、西芹絲及紅蘿蔔絲的粗麵。湯底應該沒甚味精,因為也是甚為清淡。幾款配料也沒甚味道,吃完整碗麵,除了是飽了一點之外,坦白說,是沒有什麼吃東西的感覺。相信想「清心寡慾」的,來吃這碗湯麵也錯不了。埋單32蚊,不貴,不過我相信我不會再回來。臨離開時,看見門面的點心櫃,想找回一點味覺,就買了白糖糕及豆沙煎堆各一件。白糖糕做得幾「立口」,不夠輕爽,沒有丁點兒酸味,卻十分甜;豆沙煎堆細細個的,豆沙不算很甜﹝也可能是吃了白糖糕在先的關係﹞,還不錯。
素食巡禮﹝二﹞

相信想「清心寡慾」的,來吃這碗湯麵也錯不了。

埋單32蚊,不貴,不過我相信我不會再回來。

2006-02-28 3 瀏覽
話說曾經一度係公司飯堂o既三德,因為味精重得滯,終於被打入冷宮,結果移師到另一間無味精o既齌舖,正因如此,平時公司午餐同OT晚餐都有黎過幫趁。講真,呢間係典型o既街坊舖:好細,門面一D都唔起眼,位置又隔sit,你唔講我都唔知道呢到有野食。黎呢到,無論你鍾唔鍾意飲湯,都一定要試佢o既例湯,真係無味精,有D人覺的太淡,甚至拿埋樽鹽沈住飲。另外,食齌菜可以食到鑊氣o既本人真係第一次見識到,師傳有D野wo!基於公司一成都不肯變的定律,除o左晚飯個次叫多o左條五柳黃魚外,每次都係叫個幾樣ga:炸荔芋卷(水準唔多穩定,可能要睇師傅心情)、四川枝竹羊腩煲(唔洗驚,係齌黎o既)、頭先講過o既五柳黃魚(用素鵝捲住D紫菜黎炸,除o左好有口感外,紫菜o既海水味仲可以扮到魚腥味,一絕!)、欖菜肉鬆炒飯ok(夠乾身)。其實呢到D小炒唔錯,但係就真係睇個日好唔好彩。有次叫o左濕炒牛河,oh no! D river noodle 雌住哂成餅野咁,絕對係呢間舖頭遲遲仲係零分o既原因。順帶一提,呢到D甜品同好多食家o既意見係一致:只可遠觀,不可食用。
2005-11-04 2 瀏覽
有d 肚餓,要左兩粒燒賣同一條腐皮卷,都ok,其他都無咩興趣食,因為唔鍾意食豆沙
2005-10-03 1 瀏覽
同朋友睇完樓,搵間齌舖食晚飯,叫0左...粟米粥﹣都幾唔正宗,粟米唔係原粒(狀態似罐頭貨色),粥底似用漿水開出0黎。酸辣湯麵﹣唔正宗,酸辣湯唔辣唔酸,顏色更加唔係果回事,但個麵反而幾好食∼椒鹽炸蝦丸﹣味道質感同真0既蝦丸有得fight∼仲用0左菠菜0黎墊底,正!炒蜜豆﹣用齌午餐\肉0黎炒蜜豆,哈哈∼齌午餐\肉個扮相真係呃得0下人,味道有6-7成似;蜜豆超水準,條條都爽脆鮮甜∼另外叫左齌鹵味,不過不失∼特別要講佢\地送0既甜品,係糯米\"米茲\"同馬豆糕各一件,同檯有對情侶0岩0岩食完飯都有碟甜品送,我朋友同情侶中0既女仔同時食左啖糯米\"米茲\",即時好搞笑咁大家個口停止活動,然後慢慢抬高頭對望,繼而同時放低刀叉,雙眼一樣咁流露出「唔係呀嘛∼咁難食0既∼」0既神情出0黎,我睇到直頭覺得搞笑!!然後唔信邪拮左少少食...1秒後都係放低晒刀叉。奉勸各食店如果要送甜品,多DD誠意好嘛∼就算餐\飯好食,0黎個咁0既甜品,盞搞禍成餐\飯!!
同朋友睇完樓,搵間齌舖食晚飯,叫0左...

另外叫左齌鹵味,不過不失∼

2005-03-21 10 瀏覽
每年去完花展,一定會在這兒午餐今年還是叫了98兩個送,包粟米粥或者豆腐湯(真實名稱忘記)兩碗.粟米粥可以散叫一碗,豆腐那個唔可以散叫.一日送叫了咕嚕菠蘿蝦球,用蕃咖做汁,甜甜酸酸幾開胃,菠蘿又細粒又少紅燒豆腐有菜冬菇.呢個我覺得麻麻,菜又少,又淡味那個湯都幾多料,粟米粥沒有食不知再加了個羅漢x炒麵,又係細碟,味道不過不失有雲耳,菇菇咁啦出去買了雞扎(唔好食,三元唔抵),糯米包(二元五角,呢個幾好味.)春卷和蘿蔔糕沒有食.不知味道送的甜品,有個雷沙外皮包住紅豆(2.5)的幾好味,所以買了幾粒回家食,另外的椰絲糯米,沒有吃不知,但妹妹吃過話唔掂.今次去少了好多人食,雖然多人但沒有人再要等位.起初三個人俾了張足足可以足八至十人的我們,後來見到有四人都肯換俾我們.唯很難和待應溝通,講那碗粟米粥係咪一定要叫兩碗,都講了五六次.斟水好密,因為沒有人等的關係,都食了個半鐘
每年去完花展,一定會在這兒午餐

紅燒豆腐有菜冬菇.呢個我覺得麻麻,菜又少,又淡味

那個湯都幾多料,粟米粥沒有食不知

再加了個羅漢x炒麵,又係細碟,味道不過不失有雲耳,菇菇咁啦

午餐時分.. 四圍都好多人,六個同事都唔知去邊度搵食.. 見到呢間冇乜人, 就入左去. 叫左個158 三人餐,加個生炒骨,炒面,炒反,金銀蛋時菜,幾好,唔多油,但比較細碟.川椒黑椒雞扒...唔知點解紫蘇葉變左雪菜.. 但d黑椒又好惹味..素魚香茄子就始終冇正常咁好味,因為冇左d咸魚... 最好個生炒骨,唔知食素o既話真係以為食普通生炒骨,好死似.炒面同炒反都ok... 但280... (已經有9折) 都幾貴...

叫左個158 三人餐,加個生炒骨,炒面,炒反,

金銀蛋時菜,幾好,唔多油,但比較細碟.

素魚香茄子就始終冇正常咁好味,因為冇左d咸魚...

最好個生炒骨,唔知食素o既話真係以為食普通生炒骨,好死似.

炒面同炒反都ok...

但280... (已經有9折) 都幾貴...